Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Uri Geller VS... Προφήτης Ηλίας

Οι διάφοροι θαυματοποιοί, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί και λοιποί τσαρλατάνοι ασκούσαν πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία στο πλήθος, που ανάλογα με την εποχή τους ανακήρυσσε «άγιους», «προφήτες», μέχρι και «θεούς»... Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθώ με έναν σύγχρονο και έναν παλαιό θαυματοποιό, τον Uri Geller και τον προφήτη Ηλία αντίστοιχα! Γιατί επέλεξα τον Geller; Μα, γιατί απλούστατα διακηρύττει προς όλους οτι διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, αντίθετα με τους περισσότερους συναδέλφους του που αυτοαποκαλούνται “performers”, δηλαδή παραδέχονται οτι τα κόλπα τους είναι απλά τρικ, τους οποίους σέβομαι σαν δεξιοτέχνες και σαν καλλιτέχνες.


Ο εβραϊκής καταγωγής Uri Geller γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1946. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 ως... φωτομοντέλο και την επόμενη χρονιά σαν διασκεδαστής σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ. Επηρεαζόμενος από τον Βρετανό David Berglas, ο οποίος έκανε ένα σόου στην τηλεόραση λυγίζοντας κουτάλια, ξεκίνησε να εφαρμόζει και αυτός το ταχυδακτυλουργικό κόλπο στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν. Σύντομα έγινε γνωστός στο Ισραήλ και οι ισχυρισμοί του οτι διαθέτει υπερφυσικές, «τηλεκινητικές» δυνάμεις, του έδωσαν παγκόσμια αναγνώριση μέσα στη δεκαετία του '70. Σε λίγα χρόνια ξεκίνησε τη δική του σειρά εκπομπών στην τηλεόραση, όπου λύγιζε κουτάλια, ξεκινούσε σταματημένα ρολόγια και ανακάλυπτε κρυμμένες ζωγραφιές, όλα με την υποτιθέμενη «δύναμη του νου». Έγινε πλούσιος και διάσημος, εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου και ιδιοκτήτης τεράστιων επαύλεων. Επιπλέον, μερίδα επιστημόνων αναγνώρισε ως αληθινές τα δυνάμεις του, δίνοντας τους την ονομασία «φαινόμενο Geller»...


Όμως, η κριτική δεν άργησε να έρθει και μέσα σε λίγα χρόνια εμφανίστηκαν πολυάριθμοι αμφισβητίες των «μαγικών δυνάμεών» του, ανάμεσά τους ο James Randi, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την απομυθοποίηση και άλλων ανεξήγητων φαινομένων στο παρελθόν. Κατάφερε όχι μόνο να δώσει λογικές εξηγήσεις για τα θαύματα του Uri, αλλά και να τα αναπαραστήσει ο ίδιος. Βέβαια, ο Geller ισχυρίστηκε οτι όλα αυτά είναι συκοφαντίες κάποιων που θέλουν να βγάλουν λεφτά από το επιτυχημένο όνομά του. Διαψεύστηκε όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όταν εμφανιζόμενος στο “the midnight show” του Johny Carson το 1973, απέτυχε παταγωδώς να κάνει τα κόλπα του σε αντικείμενα που του είχαν ετοιμάσει από την εκπομπή. Πάνω στον πανικό του, έκανε τη σπασμωδική κίνηση να προφασιστεί οτι οι δυνάμεις του «ήταν αδύναμες εκείνη την ημέρα»... Για του λόγου το αληθές δείτε το αποκαλυπτικό video:


http://www.youtube.com/watch?v=M9w7jHYriFo



Παρά τον αρχικό πάταγο που έκανε η εκπομπή, ο Geller δεν έχασε καθόλου σε δημοσιότητα και συνέχισε να μπαίνει στα προτοσέλιδα περιοδικών της κλάσης του TIME και του Newsweek, ενώ ο κόσμος συνέχισε να τον λατρεύει. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί ίσως από την διαχρονική έλξη που ασκεί στο πλήθος κάτι «φανταστικό» και «ανεξήγητο», ακόμα και όταν όλες οι αποδείξεις είναι εναντίον της γνησιότητάς του... Ο δημοφιλέστατος Uri όμως συνέχισε να ρεζιλεύεται και να τρωει το κεφάλι του. Σε ένα επίμαχο video που κυκλοφορεί στο youtube,

http://www.youtube.com/watch?v=BJSxsbToLeE&feature=related


παρουσιάζεται να τοποθετεί μυστικά στον αντίχειρά του «κάτι» από το πίσω μέρος του κεφαλιού και μετά να προφασίζεται πως μπορεί να γυρίσει μια πυξίδα από απόσταση, με γυμνά χέρια...


Ο Geller έκανε λυσσασμένες προσπάθειες να «κατεβεί» το video από το youtube, καταφεύγοντας στα δικαστήρια, με τη δικαιολογία οτι... δεν είχαν τα πνευματικά δικαιώματα! Τελικά τα καταφέρνει, αλλά σύντομα το απόσπασμα επιστρέφει από άλλους χρήστες της σελίδας. Η δικομανία του θαυματοποιού δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Έχει καταθέσει πολλαπλές μηνύσεις εναντίον των επικριτών του, αγωγές εναντίον της Rolex και της Nintento επειδή χρησιμοποίησαν το όνομά του χωρίς άδεια (στη δεύτερη περίπτωση για το όνομα ενός... πόκεμον), ενώ απείλησε με εξώδικο την ΙΚΕΑ για το όνομα “Uri” που έδωσε σε μια σειρά από καρέκλες! Περιττό να πω οτι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις έχασε τις δίκες, καθώς οι αποδείξεις του ήταν ανύπαρκτες...


Ας περάσουμε όμως και στον έτερο μάγο, τον πασίγνωστο προφήτη Ηλία, που το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλιού. Στο θαύμα με την ανάφλεξη του βωμού*, κατάφερε να πείσει ένα ολόκληρο πλήθος παρευρισκομένων για την αληθινότητα του δικού του Θεού και στη συνέχεια, με τη βοήθειά τους, να σφάξει και τους 850 «ανταγωνιστές» του!! Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στον τρόπο που επιτέλεσε το «θαύμα», μια πληροφορία που μας δίνουν άθελά τους οι ίδιοι οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης... Στο Γ' Βασιλέων διαβάζουμε:


1,19 καὶ εἶπεν ᾿Ηλιοὺ πρὸς τὸν λαόν· προσαγάγετε πρός με· καὶ προσήγαγε πᾶς ὁ λαὸς πρὸς αὐτόν. 31 καὶ ἔλαβεν ᾿Ηλιοὺ δώδεκα λίθους κατὰ ἀριθμὸν φυλῶν τοῦ ᾿Ισραήλ, ὡς ἐλάλησε Κύριος πρὸς αὐτὸν λέγων· ᾿Ισραὴλ ἔσται τὸ ὄνομά σου. 32 καὶ ᾠκοδόμησε τοὺς λίθους ἐν ὀνόματι Κυρίου καὶ ἰάσατο τὸ θυσιαστήριον τὸ κατεσκαμμένον, καὶ ἐποίησε θάλασσαν χωροῦσαν δύο μετρητὰς σπέρματος κυκλόθεν τοῦ θυσιαστηρίου. 33 καὶ ἐστοίβασε τὰς σχίδακας ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον, ὃ ἐποίησε, καὶ ἐμέλισε τὸ ὁλοκαύτωμα καὶ ἐπέθηκεν ἐπὶ τὰς σχίδακας καὶ ἐστοίβασεν ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον καὶ εἶπε· λάβετέ μοι τέσσαρας ὑδρίας ὕδατος καὶ ἐπιχέετε ἐπὶ τὸ ὁλοκαύτωμα καὶ ἐπὶ τὰς σχίδακας· καὶ ἐποίησαν οὕτως. 34 καὶ εἶπε· δευτερώσατε· καὶ ἐδευτέρωσαν. καὶ εἶπε· τρισσώσατε· καὶ ἐτρίσσευσαν. 35 καὶ διεπορεύετο τὸ ὕδωρ κύκλῳ τοῦ θυσιαστηρίου, καὶ τὴν θάλασσαν ἔπλησαν ὕδατος. 36 καὶ ἀνεβόησεν ᾿Ηλιοὺ εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ εἶπε· Κύριε ὁ Θεὸς ῾Αβραὰμ καὶ Ισαὰκ καὶ ᾿Ισραήλ, ἐπάκουσόν μου, Κύριε, ἐπάκουσόν μου σήμερον ἐν πυρί, καὶ γνώτωσαν πᾶς ὁ λαὸς οὗτος ὅτι σὺ εἶ Κύριος ὁ Θεὸς ᾿Ισραὴλ καὶ ἐγὼ δοῦλός σου καὶ διὰ σὲ πεποίηκα τὰ ἔργα ταῦτα. 37 ἐπάκουσόν μου, Κύριε, ἐπάκουσόν μου ἐν πυρί, καὶ γνώτω ὁ λαὸς οὗτος, ὅτι σὺ εἶ Κύριος ὁ Θεὸς καὶ σὺ ἔστρεψας τὴν καρδίαν τοῦ λαοῦ τούτου ὀπίσω. 38 καὶ ἔπεσε πῦρ παρὰ Κυρίου ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καὶ κατέφαγε τὰ ὁλοκαυτώματα καὶ τὰς σχίδακας καὶ τὸ ὕδωρ τὸ ἐν τῇ θαλάσσῃ, καὶ τοὺς λίθους καὶ τὸν χοῦν ἐξέλειξε τὸ πῦρ.


Ο Ηλίας δεν προσπαθεί απλά να βάλει φωτιά μετά από προσευχή. Κάνει πρώτα κάποια προετοιμασία... Δήθεν για τελετουργικούς λόγους, βάζει τους βοηθούς του να στήσουν δώδεκα «λίθους» γύρω από το βωμό. Για να δυσκολέψει το εγχείρημα, προστάζει να περιλούσουν το βωμό με τέσσερις κανάτες «νερό». Μετά από όλα αυτά, ο βωμός τελικά αναφλέγεται, ενώ η φωτιά καίει τους λίθους και το νερό που έχει σχηματίσει αυλάκι! Αυτό το εύφλεκτο υγρό ήταν όντως νερό; Σας λέει μήπως κάτι το όνομα νάθφα; Ας δούμε το Α' Μακκαβαίων:


1,19 καὶ γὰρ ὅτε εἰς τὴν Περσικὴν ἤγοντο οἱ πατέρες ἡμῶν, οἱ τότε εὐσεβεῖς ἱερεῖς λαβόντες ἀπὸ τοῦ πυρὸς τοῦ θυσιαστηρίου λαθραίως, κατέκρυψαν ἐν κοιλώματι φρέατος τάξιν ἔχοντος ἀνύδρου, ἐν ᾧ κατησφαλίσαντο ὥστε πᾶσιν ἄγνωστον εἶναι τὸν τόπον. 20 διελθόντων δὲ ἐτῶν ἱκανῶν, ὅτε ἔδοξε τῷ Θεῷ, ἀποσταλεὶς Νεεμίας ὑπὸ τοῦ βασιλέως τῆς Περσίδος τοὺς ἐκγόνους τῶν ἱερέων τῶν ἀποκρυψάντων ἔπεμψεν ἐπὶ τὸ πῦρ· ὡς δὲ διεσάφησαν ἡμῖν μὴ εὑρηκέναι πῦρ, ἀλλὰ ὕδωρ παχύ, 21 ἐκέλευσεν αὐτοὺς ἀποβάψαντας φέρειν. ὡς δὲ ἀνηνέχθη τὰ τῶν θυσιῶν, ἐκέλευσε τοὺς ἱερεῖς Νεεμίας ἐπιρρᾶναι τῷ ὕδατι τά τε ξύλα καὶ τὰ ἐπικείμενα. 22 ὡς δὲ ἐγένετο τοῦτο καὶ χρόνος διῆλθεν ὅ τε ἥλιος ἀνέλαμψε, πρότερον ἐπινεφὴς ὤν, ἀνήφθη πυρὰ μεγάλη ὥστε θαυμάσαι πάντας.


Ο Νεεμίας, αφού πήρε άδεια από τον ανεκτικό βασιλιά της Περσίας (το Ισραήλ τότε ήταν υπό περσική κατοχή), ξεκίνησε την αναστήλωση του Ναού του Σολομώντα. Οι παλιότεροι ιερείς είχαν κρύψει σε μια κοιλότητα το «ιερό πυρ» του Ναού, μυστικό που κρατούσε από την εποχή του Ηλία. Ο Νεεμίας έβαλε τους απογόνους των ιερέων να σκάψουν στην απόκρυφη τοποθεσία και το αποτέλεσμα ήταν να έρθει στο φως όχι πυρ, αλλά «παχύ ύδωρ». Μούσκεψαν με αυτό τα ξύλα και τα σφαχτά του βωμού. Μόλις βγήκε ο ήλιος από τα σύννεφα, ο βωμός τυλίχθηκε στις φλόγες! Προφανώς δεν ήταν απλό νεράκι...


1,19 προσηγόρευσαν δὲ οἱ περὶ τὸν Νεεμίαν τοῦτο νέφθαρ, ὃ διερμηνεύεται Καθαρισμός· καλεῖται δὲ παρὰ τοῖς πολλοῖς Nεφθαεί.


Το υγρό αυτό ονομάστηκε τότε από τους παρευρισκόμενους «νέφθαρ», που θα πει καθαρισμός, όνομα που έχει σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα! Η νάφθα (εβραίκό όνομα που προέρχεται από το παραπάνω εδάφιο) είναι ένα διαυγές παράγωγο του πετρελαίου, που χαρακτηριστικό του είναι η εύκολη αυτανάφλεξη, ειδικά σε συγκεκριμένες συνθήκες (ζέστη, επαφή με υλικά χαμηλής θερμοκρασίας ανάφλεξης). Όπως είδαμε, υπό την θέρμη του παλαιστινιακού ήλιου πήρε μόνη της φωτιά. Ακόμη πιο εύκολα θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτό στην περίπτωση του Ηλία, αν οι «λίθοι» που τοποθέτησε στο βωμό ήταν ασβεστόλιθοι, οι οποίοι αναφλέγονται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία... Τόσο το πετρέλαιο όσο και οι ασβεστόλιθοι ήταν γνωστά σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή της Παλαιάς Διαθήκης, οπού το δυσώδες μαύρο υγρό έβγαινε συχνά μόνο του από τη γη.

Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι οι θαυματοποιοί έχουν τεράστια απήχηση στις λαϊκές μάζες, από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου μέχρι σήμερα. Ο λαός τους λατρεύει, κάνει τα πάντα για αυτούς, δε διστάζει να σκοτώσει ή να δώσει και το αίμα του για τον ιερό σκοπό τους... Ακόμα και όταν οι αποδείξεις είναι εναντίον τους, συχνά ο κόσμος συνεχίζει να τους ακολουθεί, σαν να το θέλει να εξαπατηθεί. Ίσως γι' αυτό όλες οι θρησκείες έχουν ως βάση τους τα θαύματα, το ευφυές αυτό ταχυδακτυλουργικό για τον υπνωτισμό και τη χειραγώγηση των πολλών ανθρώπων... Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως αν ένας σύγχρονος κομπογιαννίτης σαν τον Geller ζούσε στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, θα είχε σίγουρα ξεκινήσει τη δική του θρησκεία, που ίσως να ήταν και η επικρατούσα σήμερα αντί του Χριστιανισμού!


Δείτε επίσης:

  • http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/default.asp
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Uri_Geller

*Περισσότερα στο άρθρο μου «Παλαιά Διαθήκη και σφαγές, ακρότητες, εθνοκαθάρσεις»

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

..Φτου! Κι ότι ήθελα να κάνω κι εγώ ένα άρθρο για τον συγκεκριμένο απατεωνάκο!
Τί να γίνει.. Δεν τα προλαβαίνω όλα..
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου- Θυμάμαι δε που όταν είχε βγει σε κάποιο κανάλι και έλεγε πως ΟΛΑ τα χαλασμένα ρολόγια θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι αρκεί να είναι κοντά στην οθόνη και να το πιστεύουμε είχαμε 2 ρολόγια και δεν δούλεψε κανένα! Τα λεφτά μας πίσω ορέεεεε! χαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Ανορθόδοξε ωραίο ποστ.

Έτσι,καλό είναι ν αποδομούνται σιγά σιγά τα παραμυθάκια ιδίως τώρα που ζούμε στη κοινωνία της πληροφορίας και άρα είμαστε πολλαπλώς πιο αδικαιολόγητοι να μην σκεφτόμαστε με βάση τη λογική.

Ανορθόδοξος είπε...

Αρχικά είχα πιστέψει ακόμα κι εγώ το «θαύμα» με τα ρολόγια, επηρεαζόμενος από τηλεφωνικές μαρτυρίες οτι τα σταματημένα ρολόγια τους ξεκίνησαν για λίγα δευτερόλεπτα!! Όταν το έψαξα έμαθα οτι το φαινόμενο είναι μια φυσιολογική επίδραση της... θερμότητας που εκπέμπεται από το χέρι στο ρολόι, κάτι που αναπαράχθηκε επιτυχημένα σε κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ενάς φίλος μου σκεπτικιστής μου είπε για το blog σου , πραγματικά εντυπωσιακό ....αλλά οχί τεκμηριωμένο . Αν ώντας Χριστιανός είχες τυφλή πιστή στις Δοξασιές και τα Δόγματα ...δυστιχώς την πάτησες . Όπως θα έπρεπε να γνωρίζεις ..και αυτό αφου είσουνα Χριστιανός είναι πως ο Χριστιανισμός είναι η ακύρωση του Νόμου (και το παραπετασμά του ναού εσχισθει) οι Χριστιανοί έχουν αμέση προσβάση στον Θεό και το μυστηρίο της υπάρξης του μέσα απο την εξομολόγηση και την κοινωνία . Η Θαυματολογία ( ή λόγως περι Θαυμάτων ) στην Πατερική Θεολογία , όπς θα έπρεπε να σου είχαν πει οι πνευματικοί σου , είναι προς υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκόνται σε κάποια δυσκολία στην ζωή τους (όπως και ο προφήτης τον καιρό του Θαυμάτος μιας και οι "ανταγωνιστές" του ζητούσαν το κεφάλι του , αλλά και ήδη είχαν σφαγιάσει όλους τους προφήτες του Ισραήλ -η απομώνωση κειμένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων φίλε μου , είναι μεθοδευσή και αποτελεί πρακτική των φασιστών όχι των υποστηρικτών της ελευθερίας της σκέψης ). Αν δυστιχώς είσουν μέλός μιας άρρωστης κοινότητας εκκλησιαζομένων περιχαρακομένων στην απολυτωσύνη των δοξασιών , και του ελλήμορθόδοξου πνευμάτός , διαβάσε το βιβλίο του Πατριαρχή Βαρθολομαίου " η αλήθεια ελευθερώση υμάς " και ίσως πάρεί απο πάνω σου το βάρός της αμαρτίας μας και της ολιγοπιστίας μας . Συγνώμμη

Η αλήθεια φίλε μου όμως είναι πως ελάχιστα το θαυμά ή μη του Πρ. Ηλία μπορεί να βοηθίσει πρακτικά έναν άνθρώπο που δεν πονά . Η αξία του είναι μόνο για να ενισχύσει την πίστη ενός διώκόμενου Χριστιανού. Όταν τώρά φτάνουμε στο σημείο να χρισιμοποιουμε τα θαυμάτα για να εργομετρήσουμε την αξία μιας πιστής , σαν πωλητές στην λαική , αυτό σημαίνει οτι λαμβάνουμε κάτι απο την αλλάγη . Η ανοιξάμε χριαστιανικό μαγαζί ή ψαχνάμε μια παρέα να γίνουμε βασιλιάς στο κοτέτσι . Και οι δυό παραπάνω περιπτώσεις ειναί θρυσκευτικές εκδηλώσεις της αμαρτίας και καμιά θέση δεν έχουν στην εκκλησία (αλλά υπάρχουν στο 95%) ενας καλόγερός (οχι απο το Βατοπέδι) μου είπε κάποτε οτι το 95% των ομολογιτών Χριστιανών ...δεν είναι χριστιανοί ...και απο το 5% που απωμένοι μόνο ένα 5% πραγματικά θα συναντίσει τον Χριστό (θέωση) κατα την διάρκεία της ζωής του . Φιλέ για αυτό το ελάχιστί 5% του 5% αξίζει να υπωμενούμε μια τόσο χάλια εκκλησία

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Δημήτρη
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και θα μου επιτρέψεις να πω οτι οι θέσεις μου είναι περισσότερο τεκμηριωμένες από όσο νομίζεις. Το βλογ απευθύνεται κυρίως σε άτομα σαν κι εσένα, που είναι Χριστιανοί αλλά όχι «κολλημένοι».

Αν έχει συνηθίσει κάποιος από την παιδική του ηλικία να πιστεύει οτι αξιώματα όπως «ο Θεός υπάρχει και είναι καλός», «οι Χριστιανοί είναι καλοί, ενώ οι άθεοι κακοί», «όλα όσα συμβαίνουν είναι το θέλημα του Θεού», «τα θαύματα είναι αληθινά» είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσει την πίστη του, ακόμα και μετά από πολλές αποδείξεις για το αντίθετο.

Ποτέ δεν ανήκα σε κάποια φανατική οργάνωση (π.χ. όπως ένας φίλος μου άθεος που ήταν παλιά γραμμένος στο «Σωτήρα»), αλλά ήμουν στην λεγόμενη μερίδα των «προοδευτικών Χριστιανών» και πολλές από τις απόψεις που είχα τότε, τις διατηρώ και σήμερα (όπως η κατάργηση του νηπιοβαπτισμού). Σ' ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον σου!

Δεν προσπαθά να μετρήσω τη δύναμη του Χριστιανισμού, ούτε στηριζόμενος σε ανούσιες λεπτομέρειες να περάσω τις δικές μου απόψεις. Δυστυχώς, ο ίδιος ο Χριστιανισμός θεμελιώθηκε και εξαπλώθηκε χάρη στα θαύματα και τα αποσπάσματα που παραθέτω αυτούσια δεν είναι απλά λεπτομέρειες, αλλά χαρακτηριστικά του πνεύματος της Αγίας Γραφής...

Ανώνυμος είπε...

@Δημήτρης είπε,
"ένα 5% πραγματικά θα συναντίσει τον Χριστό (θέωση) κατα την διάρκεία της ζωής του"
-------
Είναι αυτό που λέμε "θα δω το Χριστό φαντάρο" ;

Δημήτρης είπε:
"ίσως πάρεί απο πάνω σου το βάρος της αμαρτίας μας και της ολιγοπιστίας μας"
--------
Ίσως όμως και να μην το πάρει.. Και πως θα ξέρω αν το έχει πάρει; Θα νιώσω πιο ελαφρύς;;;;;
Αααα! Πρώτα πρέπει κάποιος να μου πει ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ζυγίζει η αμαρτία αυτή;
..Είναι 3200γρ. να τ'αφήσω;

Δημήτρης είπε:
"οι Χριστιανοί έχουν αμέση προσβάση στον Θεό και το μυστηρίο της υπάρξης του μέσα απο την εξομολόγηση και την κοινωνία"
-----------
Όταν κανείς έχει ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ αυτό γίνεται ΧΩΡΙΣ μυστήρια και κουραφέξαλα.. Ή έχεις πρόσβαση σε κάποιον ή παίζεις σπασμένο τηλέφωνο. Θα πάρω τηλέφωνο δηλαδή στον θεούλη μέσω του παπά; Τί είναι ο παπάς δηλαδή; AgiosFone?
Φαντάσου γελοίο διάλογο:
- Έλα θεέ μ'ακουουουους; Δεν ξέρω αν μ'ακουουουους αλλά έχω να σου πω έχω κάνει κάτι αμαρτιούλες τελευταίως..
- Έλα τέκνον μου (παπάς με φωνή θεού) δεν σ'ακούω καλάαααα πάρε το 0 σε παρακαλώωωω..
(παίρνω το μηδέν και περιμένω να καθαρίσει η γραμμή)
- Τώρα σε ακούω τέκνον μου πες μου (παπάς με φωνή θεού)
- Να ρε συ θεούλη μου έχω κάνει 3.125 αμαρτίες τί να κάμω για να συγχωρεθώωωωω;
- Απλά πράγματα τέκνον μου: Θα πρέπει να πηγαίνεις κάθε κυριακή στην εκκλησίτσα, να κάνεις 235 τάματα σε 285 αγίους,να κάνεις 345χλμ γονυπετείς μέχρι το αγ.όρος. Αλλιώς κάνε μια δωρεά των 5.000 ευρώ και καθάρισες..

Ανώνυμος είπε...

Για τον προφήτη Ηλία μάλλον καλά τα λες, για τον Γκέλλερ όμως δεν έχω ποτέ πεισθεί, αν έχει ή δεν έχει παρα-φυσικές ικανότητες. Το βίντεο που παραθέτεις το ξέρω και το έχω δει, υπάρχουν όμως άλλα βίντεο υπέρ του Γκέλλερ και πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι... ΙΣΩΣ, έχει πραγματικά ορισμένες ασυνήθιστες ικανότητες, αλλά λόγω εγωπάθειας και μανίας να υπερβεί τα όρια, έγινε επίσης πολύ καλός ταχυδακτυλουργός.

Γενικά, όμως, δεν μου κάνει ΟΥΤΕ κρύο ΟΥΤΕ ζέστη το τι είναι και τι δεν είναι ο Γκέλλερ. Το σύμπαν έχει πολλές ανεξιχνίαστες πλευρές ακόμη, στη Φυσική και σε άλλες επιστήμες, ώστε ΚΑΝΕΝΑ "θαύμα" δεν αποκλείω, ΟΥΤΕ φυσικά "πιστεύω". Προσπαθώ να κάνω τα... δικά μου "θαύματα" (στη δουλειά κλπ).

Γενικά σωστή η προσέγγιση αλλά μην μπερδεύεις τόσο διαφορετικά θέματα, γιατί αν πέσεις ποτέ έξω θα γίνει αυτό αρνητικό για άλλα πράματα που πέφτεις μέσα. Η παραψυχολογία και η παραφυσική έχουν όγκο παραδειγμάτων που δεν είναι ΟΛΑ απάτες. Δες π.χ. τις δουλειές που έκανε ο Roger Penrose (στη θεωρία) και ο Ruper Sheldrake (στην πράξη). Google them!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε omadeon
Φυσικά και δεν απορρίπτω όλα τα «ανεξήγητα φαινόμενα», απλώς πιστεύω οτι με την πρόοδο της επιστήμης θα αποκτήσουν εξήγηση. Οι γνώσεις που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες μπροστά σ' αυτά που μπορούμε να ανακαλύψουμε...

Απλώς είμαι λίγο δύσπιστος και προτιμώ να αποδέχομαι όσες θεωρίες έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί και εξηγηθεί από σοβαρούς επιστήμονες.

Psemma-me-ourá είπε...

Αγαπητέ Ανορθόδοξε,
δεν βρήκα ...ανορθόδοξο το κείμενό σου αλλά, τουναντίον, πολύ στρωτό και καλογραμμένο.
Λίγο ...ανούσια όμως βλέπω τη μάχη εναντίον του (μάλλον) απατεώνα Γκέλλερ. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι απατεώνες γύρω μας... Παντός είδους...
Η άλλη για τον Ηλία μού φάνηκε πιό ενδιαφέρουσα.

Το ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες δυνάμεις, τις ίδιες δυνατότητες είναι γενικά παραδεκτό.
Το ότι κάποιοι μπορεί να έχουν την ικανότητα να κάνουν κάποια πράμματα που με την κοινή εμπειρία {όποια είναι κάθε φορά η "κοινή" εμπειρία} να θεωρούνται «υπερφυσικά» είναι πιθανό.

Ένα θα πώ εγώ πάνω σ' αυτό:
ΜΟΝΟΝ και ΜΟΝΟΝ που ΕΓΙΝΕ κάτι, το κάνει ΦΥΣΙΚΟ αυτό το κάτι. Άσχετο πόσο σπάνια γίνεται και πόσο λίγοι {ή μόνον ένας...} το έχει καταφέρει.
Αυτό έχω βρεί εναντίον κάθε «υπερφυσικής», «μεταφυσικής» κλπ θεωρίας και πράξης.

Στον ...αντι-ανορθόδοξο Δημήτρη πάντως δεν αντέχω να μη αφιερώσω το του "Ζαρατούστρα" προς τους "μαθητές" του:
«Δεν είχατε ψάξει να βρείτε τον εαυτό σας και τότε βρήκατε εμένα. Και πιστέψατε σε μένα.
Έτσι κάνουν όλοι οι πιστοί, γιαυτό κι η πίστη αξίζει τόσο λίγο».


Γνώθι σαυτόν, λοιπόν κι όλα τ' άλλα είναι για να περνάει ο καιρός... {αλλά και για να κονομάνε κάποιοι... τ' άντερά τους.}

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε ψέμα με ουρά
Καλώς ήρθες! Δεν έχω να προσθέσω κάτι στα γραφόμενά σου, καθώς συμφωνώ σχεδόν με όλα.

Να μας ξανάρθεις!

mike rigo wolf είπε...

Το ποστ έχει υποκλαπεί και έχει ενσωματωθεί μαζί με άλλα περί θαυμάτων και θαυματοποιών.Κλικ στο όνομα μου. Έχεις δει το "Ο ΜΑΓΟΣ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ" ?