Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Συγχωροχάρτια... made in the East!

Φαντάζομαι όλοι έχετε ακούσει για τα διαβόητα συγχωροχάρτια. Μια εφεύρεση των «μιαρών δυτικών», που εκμεταλλεύονταν την αφέλεια του κόσμου για να γεμίζουν τα ταμεία της Εκκλησίας τους με χρυσό. Αυτή είναι όμως μόνο η μισή αλήθεια... Η πλήρης αλήθεια είναι οτι συγχωροχάρτια εξέδιδαν κατά κόρον και τα ορθόδοξα πατριαρχεία, μέχρι μάλιστα τη δεκαετία του... 1950! Μάλιστα κύριοι, συγχωροχάρτια της δικής μας ανατολικής Εκκλησίας, στην οποία οφείλουμε την πατρότητα της ελληνικής λέξης, σύμφωνα και με την ορθόδοξη σύνοδο του 1727:

«Την εξουσίαν υπέρ της αφέσεως των αμαρτιών, ην εγγράφως διδομένην τοις ευσεβέσι η μεν Ανατολική του Χριστού Εκκλησία ονομάζει συγχωροχάρτια, Λατίνοι δε ταύτα καλούσιν ιντουλγκέντζας.»


Η άνθιση του θεσμού αυτού ξεκίνησε στη Δύση την εποχή της πρώτης σταυροφορίας, όταν η καθολική Εκκλησία του πάπα Ουρβανού του Β' πάσχιζε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρυσό για να ολοκληρώσει την κατασκευή του υπερπολυτελούς ναού του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (την ίδια εποχή που ο κόσμος πέθαινε από την πείνα κατά χιλιάδες, σε σημείο που σε ορισμένα χωριά... έτρωγαν παιδιά σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο)!! Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν ήταν τεράστια κι έτσι σταδιακά η καθολική Εκκλησία έφτιαξε ένα ολόκληρο φιλοσοφικο-θεολογικό υπόβαθρο για δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα... Έτσι, «ανακάλυψαν» τη θεωρία του καθαρτηρίου και της περίσσειας καλών πράξεων! Σύμφωνα με την τελευταία, οι Άγιοι της Εκκλησίας έχουν κάνει στη ζωή τους πολύ περισσότερες καλές πράξεις από όσες χρειαζόταν για τη σωτηρία τους. Αυτό το «πλεόνασμα» μπορεί η Εκκλησία να το διαχειρίζεται και να το «μοιράσει» στους φιλόχριστους πιστούς, με ένα σημαντικό αντίτιμο φυσικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Επίσης υπάρχει και το καθαρτήριο, ένα μεταβατικό τμήμα της κόλασης, στο οποίο πηγαίνουν οι ψυχές των... ελαφρώς αμαρτωλών και από όπου μπορούν να μετατεθούν στον παράδεισο αν μεσολαβήσει το ιερατείο με τις προσευχές του (όπως καταλάβατε, πάλι λεφτά ζητούσαν)!


Ήταν πολλά τα λεφτά (Άρη), οπότε οι ορθόδοξοι πατριάρχες το σκέφτηκαν πατριωτικά το πράμα και είπαν «καλύτερος είναι ο δικέρατος πάπας από εμάς;». Έτσι, σύντομα κυκλοφόρησαν αντίστοιχα έντυπα στην ορθόδοξη Ανατολή, συχνά με πρωτοτυπίες έναντι των δυτικών. Για παράδειγμα, τα συγχωροχάρτια αγοράζονταν τόσο από συγκεκριμένα πρόσωπα όσο και από ομάδες, χωρίς να εξετάζεται καν αν είχαν επισκεφτεί τα συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες κάποιο πατριαρχείο. Επίσης, υπήρχαν και συγχωροχάρτια για τους νεκρούς! Σε ότι αμάρτημα και αν είχε υποπέσει ο μακαρίτης συγχωρούνταν, αρκεί η συγγενείς του να πλήρωναν αδρά... Ακόμα κι αν θεωρητικά οι ορθόδοξοι αποδοκίμαζαν τη θεωρία του καθαρτηρίου, στην πράξη εφάρμοζαν κάτι σχεδόν ταυτόσημο, πουλώντας συγχώρεση και μεταθανάτια ευδαιμονία στους νεκρούς (ή τουλάχιστον έτσι υπόσχονταν). Μάλιστα, τα πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων ανταγωνίζονταν τόσο έντονα στην έκδοση των χαρτιών αυτών, που στο τέλος συμφώνησαν να «μοιράσουν» την πελατεία, με το πρώτο να έχει την αποκλειστικότητα για τους νεκρούς, ενώ το δεύτερο να ειδικεύεται στους ζωντανούς.



Τα αμαρτήματα που συγχωρούσαν δεν αναγραφόταν στα έντυπα, αλλά κάλυπταν όπως είδαμε αμαρτίες νεκρών και αμαρτίες ζωντανών, αμαρτίες εξομολογημένες και αμαρτίες ανομολόγητες, μέχρι και αμαρτίες που επρόκειτο να διαπραχθούν στο μέλλον! Ότι πλήρωνες έπαιρνες δηλαδή, χαρτιά για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες... Μπορούμε να πούμε λοιπόν οτι ήταν συγχωροχάρτια «γενικής χρήσης», σύμφωνα και με το φίλο s.frang, από το εξαιρετικό αφιέρωμα του οποίου πήρα τις εικόνες των χριστιανορθόδοξων αυτών πωλητηρίων συγχώρεσης. Το οτι διασώθηκαν μέχρι σήμερα το οφείλουμε στον ιστορικό Φίλιππο Ηλιού, που δημοσίευσε τη μελέτη του στο περιοδικό «Τα ιστορικά», τα έτη 1983 και 1985. Μάλιστα, η φωτογραφία του πιο πρόσφατου συχωροχαρτιού που παρουσίασε χρονολογούταν στο πολύ πρόσφατο 1957 (φώτο, κλικ για μεγένθυση).


Μια ευτράπελη ιστορία που αξίζει να διηγηθώ είναι αυτή του Ανανία, ηγουμένου της μονής του Σινά τον 17ο αιώνα. Βρισκόμενος σε συνεχή οικονομικό ανταγωνισμό με τα Ιεροσόλυμα, για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους θρησκευτικούς τουρίστες, αποφάσισε να εκδώσει δικά του συγχωροχάρτια! Έτσι, εκτός από τις διάφορες εξωτικές ατραξιόν (κόκαλα, τρίχες, ρούχα και λοιπά τιμαλφή αγίων) που διέθετε το μοναστήρι του, μοίραζε κι αυτός τη συγχώρεση σε μορφή συμβολαίου και μάλιστα σε ανταγωνιστικότερες τιμές σε σύγκριση με το πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η σφοδρή αντίδραση δεν άργησε να έρθει ομόφωνα από τους τέσσερις «επίσημους» αντιπροσώπους του Θεού, δηλαδή τους πατριάρχες, που θεωρούσαν αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκδίδουν αυτοί σε αποκλειστικότητα τα χρυσοφόρα έγγραφα. Το 1689 καταδίκασαν τη στάση του και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έγραψε γι' αυτόν σε σχετική εγκύκλιο: «... ετόλμησε διαμερίζειν και συγχωροχάρτια στάμπινα ο ηγούμενος, όπερ μόνον τοις Πατριάρχαις εφειμένον εστί». Κοινώς, άνοιξε δικό του μαγαζί χωρίς να πάρει την άδεια των «νονών» που έλεγχαν την περιοχή, κάτι που δεν μπορούσαν να αφήσουν να περάσει έτσι σε καμία περίπτωση...


Οι απολογητές της ορθοδοξίας, που δρουν με το γνωστό μισαλλόδοξο και αλαζονικό τρόπο που περιέγραψα σε παλιότερο άρθρο, δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια μετά τις αποκαλύψεις του Φιλίππου Ηλιού. Γεμάτοι οίηση και ισχυρογνωμοσύνη, αντί να παραδεχτούν έντιμα οτι η Εκκλησία τους έπεσε στο ίδιο επίπεδο με τους καθολικούς, αναγνωρίζει το σφάλμα της και δεν πρόκειται να το επαναλάβει, προσπαθούν κατά τον προσφιλή τους τρόπο να κάνουν το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα... Παρουσιάζω στη συνέχεια αποσπάσματα από ομιλία του πατέρα Μεταλληνού, ομότιμου καθηγητή της θεολογίας και καθοδηγητή πολλών σύγχρονων «απολογητών»:


...η Σύνοδος του 1722, στην Κωνσταντινούπολη και στα Ιεροσόλυμα, μιλεί για την δυνατότητα και της ημετέρας Εκκλησίας «να συγχωρεί αμαρτίες». Δεν λέει η Σύνοδος για «Συγχωροχάρτια». Όλα αυτά τα κείμενα υπάρχουν στο έργο «Τα δογματικά και συμβολικά μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας» του Ι. Καρμίρη. Κι αρχίζουν να κυκλοφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κείμενα-συγχωροχάρτια, δηλαδή δεν γράφει «Συγχωροχάρτι», αλλά «Ψυχοχάρτι». Έδινε το όνομα, έδινε και τα χρήματα, σα να κάνει ένα Τρισάγιο. Οπότε αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε κι εμείς κείμενα, χαρτιά, τα οποία είχαν το ύφος του Συγχωροχαρτίου. Αυτά όλα τα μάζεψε, όσα βρήκε, ο Ηλιού -Θεός σχωρέσ’ τον- και καλά έκανε και τα δημοσίευσε.


Το επιχείρημα το οποίο ανέτρεψε την θέση ότι είχαμε Συγχωροχάρτια, είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αλλά επειδή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν πάντα εμπερίστατο: π.χ. άλλοι ήθελαν να πάρουν χρήματα επειδή τους έλειπαν. Όλα είναι μέσα, ακόμη και οι απάτες. Άλλο οι Άγιοι κι άλλο εγώ! Οπότε άρχισε η έννοια της «συγχωρήσεως» των αμαρτιών με αυτό το τρόπο. Δηλαδή, έγραφες το όνομα, το έδινες κάπου κι αυτό διαβαζόταν στη λειτουργία, όπως παίρνετε σήμερα τα ψυχοχάρτια. Αλλά δεν είναι Συγχωροχάρτια. Η παπική θεολογία, το παπικό υπόβαθρο που σχετίζεται με τα Συγχωροχάρτια δεν υπάρχει σε μας. Απλούστατα απαντούν στον λαό, ότι «Κι εμείς συγχωρούμε» και βγάλανε αυτά τα κείμενα που είναι ΣΑΝ Συγχωροχάρτια, «οιωνεί Συγχωροχάρτια». Και στην ουσία εμείς τα λέμε «Ψυχοχάρτια», που μέχρι σήμερα παίρνετε μαζί με το πρόσφορο τα ονόματα...


Ο Μεταλληνός επιμένει οτι δεν είναι επίσημα συγχωροχάρτια γιατί τους λείπουν οι θεωρίες που προσέθεσαν οι καθολικοί σαν υπόβαθρο. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια του αποσπάσματος, ενώ από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ψέματα (έτσι δεν έκανε και ο Γκέμπελς, μία τζούρα αλήθεια, τρεις τζούρες ψέματα;). Αρχικά λέει πως δεν ονομάζονταν συγχωροχάρτια, προφανώς γιατί αυτή η λέξη μας ακούγεται κάπως άσχημα σήμερα... Κι όμως, διαψεύδεται από το κείμενο της συνόδου του 1727 που παρέθεσα, όπου κατονομάζονται σαφώς και πέρα από κάθε αμφιβολία «συγχωροχάρτια». Στη συνέχεια υποτιμάει το μέγεθος της μπάζας που έκαναν, παραλληλίζοντας την έκδοση αυτών των εντύπων με τα χαρτάκια που δίνουμε σήμερα στους παπάδες για να μνημονεύσουν τα ονόματα των νεκρών μας (μαζί με κανένα 5ευρο). Όμως, τα χρηματικά ποσά που δίνονταν τότε δεν ήταν απλά συμβολικά, αλλά αποτελούσαν σοβαρά ποσά για την εποχή, και μάλιστα ήταν μεγαλύτερα αν το... συμβόλαιο κάλυπτε και αμαρτήματα άλλων ή αμαρτήματα κάποιου που έχει ήδη πεθάνει. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που τα ποσά ήταν μικρά, η πράξη ήταν και ανήθικη και αντίθετη στους κανόνες της Εκκλησίας. Το να δίνεις στον παπά χρήματα για να σε παντρέψει, να βαπτίσει το παιδί σου, να κάνει τρισάγιο ή να διαβάσει ονόματα τα ψυχοσάββατα απαγορεύεται αυστηρά από τους επίσημους κανόνες και μάλιστα έχει ειδικό όνομα: «σιμωνία». Η τέλεση των μυστηρίων και των λοιπών λατρευτικών πράξεων δεν πρέπει να γίνεται μετά από δωροδοκία, έστω και της τάξης των 5 ευρώ. Οπότε, κύριε Μεταλληνέ, ατυχές το παράδειγμα με τα χαρτάκια που δώσατε...


Τέλος, θα ήθελα να σταθώ στη φράση «ήθελαν να πάρουν χρήματα επειδή τους έλειπαν», που μου φαίνεται ενδεικτική της γνώσης του θέματος από τον διαβασμένο ομότιμο καθηγητή της θεολογικής. Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος του εγχειρήματος και κανένας άλλος: η κονόμα. Μη φανταστεί κανένας αφελής οτι το έκαναν για να σώσουν τις ψυχές των αμαρτωλών ή άλλες παρόμοιες γραφικότητες! Τα λεφτά ήταν πολλά και ο σεβάσμιος πατήρ το ξέρει. Τι κι αν δεν είχαν αναπτύξει τις περίπλοκες θεωρίες περί πλεονάσματος καλών πράξεων και καθαρτηρίου, αφού τα σακούλια τους γέμιζαν με χρυσό και αυτό ήταν που μετρούσε. Θα το εκτιμούσαμε αν ήταν λίγο πιο ειλικρινής την επόμενη φορά, παρουσιάζοντάς μας την αλήθεια όπως αυτός τη γνωρίζει, όχι υπεκφυγές και δικαιολογίες που περισσότερο μας θυμίζουν δημαγωγούς των δικαστηρίων, παρά «ανθρώπους του Θεού»...


Δείτε και:
  • http://sfrang.blogspot.com/2007/03/iii_14.html
  • http://el.wikipedia.org
  • http://www.oodegr.com/oode/orthod/praktikes/sygxwroxartia1.htm

24 σχόλια:

Τηλέμαχος είπε...

Το αβάνς του Χριστιανισμού είναι ο Ιουδαϊσμός.
Με οποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις δηλαδή.
Αυτοί όχι μονο τα έμαθαν αλλα ανέπτυξαν δαιμονικός και με το παραπάνω όλες τις ''θείες'' τεχνικές.
Ποτε θα βρεθεί κάποιος από δαύτους να πει τις μαγικές λέξεις:
Συγγνώμη, φταίξαμε, διαχωρισμός, φορολόγηση,Έλεος.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το θέμα. Πολύ καλό όπως επίσης και το link για s.frank.
Αύριο είναι η κυριακή της Ορθοδοξίας τους, θα υπαρχει άραγε κάποια συζήτηση γι'αυτό το θέμα;

Μιχάλης Ρ. είπε...

Στη Δύση πρέπει να εμφανίστηκαν τα συγχωροχάρτια επί πάπα (άγιου) Γρηγορίου Ζ' (Hildebrand της Sovana), τον 11ο αιώνα. Η συστηματική εκμετάλλευσή τους έγινε από τον Ουρβανό Β' (Odo de Chatillon), στα χρόνια της 1ης Σταυροφορίας. Ο ίδιος έδωσε το προνόμιο έκδοσης συγχωροχαρτιών για τη γερμανική Σαξονία σε μια αδελφή του. από εκεί κληρονόμησε αργότερα το εκδοτικό προνόμιο ένας άπληστος επίσκοπος, ο οποίος πλημμύρησε τη Γερμανία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσει αργότερα την αγανάκτηση του Λούθηρου. Κάποια μεταγενέστερη εποχή φαίνεται να εξεδήλωσε ο πάπας της Ρώμης τη δυσφορία του για την καταπάτηση του αποκλειστικού «δικαίωματός του» (!) λόγω έκδοσης συγχωροχαρτιών από τους Ορθοδόξους, οπότε η αντίδραση των Ανατολικών ήταν αποφασιστική, όπως συμβαίνει πάντα σε θέματα αρχών: «... το δε λέγειν αποκεκληρωμένος έχει την εξουσίαν του διδόναι ταύτα μόνον ο Ρώμης Πάπας, ψεύδος εστί προφανές και της των Λατίνων ατόπου καινοτομίας» (Ι.Ν. Καρμίρης: Τα δογματικά και συμβολικά μνημεία, Αθήνα 1953). Στα τέλη του 17ου αιώνα εκδηλώθηκε στάση από τον ηγούμενο της μονής του Σινά, Ανανία, ο οποίος βρισκόταν σε ανταγωνισμό με την Ιερουσαλήμ για την προσέλκυση «πιστών» στα προσκυνήματα. Με την ανεξαρτητοποίησή του εξέδωσε ο Ανανίας δικά του συγχωροχάρτια, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έχθρα των τεσσάρων ορθόδοξων πατριαρχών. Του καταλόγισαν λοιπόν σε πατριαρχική σύσκεψη την αποστασία αλλά πρωτίστως την οικειοποίηση του «δικαιώματός» τους για έκδοση χαρτιών συγχωρήσεως από πάσης αμαρτίας: «... ετόλμησε διαμερίζειν και συγχωροχάρτια στάμπινα ο ηγούμενος, όπερ μόνον τοις Πατριάρχαις εφειμένον εστί», όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το έτος 1689 ο πατριάρχης Κων/πόλεως Καλλίνικος. Εδώ μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ηγούμενος Ανανίας έδειξε κλασική αχαριστία παραγιού, ο οποίος έμαθε την τέχνη πλουτισμού κοντά στους μαΐστορες και θεώρησε καλό να αυτονομηθεί και να «δουλεύει» πλέον για δικό του λογαριασμό...
"Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος..."

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Τηλέμαχε
Να ζητάει κανείς συγχώρεση (από άνθρωπο, όχι το «Θεό») για κάτι που έφταιξε δεν είναι απαραίτητα κακό. Να αυτοταπεινώνεται όμως διαρκώς και χωρίς λόγο ξεπερνάει τα όρια του άρρωστου...

Φίλε ανώνυμε
Να σαι καλά για τα σχόλιά σου. Για την Κυριακή της ορθοδοξίας έχει πολύ καλό υλικό η σελίδα του επανελληνισμού:
http://www.epanellinismos.com

Φίλε Μιχάλη
«Δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων», που είπε και ο γνωστός επίτιμος γκαντέμης της ΝΔ...

Stelios Frang είπε...

Πολύ καλά κάνεις και επαναφέρεις παλαιά θέματα! Δια της επαναλήψεως εμπεδώνεται η αλήθεια. Να δούμε πότε θα μπει και στα σχολεία η πληροφόρηση, όπου γίνεται κουβέντα μόνο για τα παπικά συγχωροχάρτια ;-)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε s.frang
Σ' ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο μου (το δικό σου ήταν σαφώς πληρέστερο, απλά εγώ ασχολήθηκα λίγο και με το Μεταλληνό). Κάποια πράγματα από ότι φαίνεται δεν θα επιτραπεί να διδαχθούν ποτέ στα σχολεία, όπως η συγκεκριμένη ιστορική αλήθεια...

Για όσους θέλουν ννα διαβάσουν κάτι επίκαιρο για τη σημερινή Κυριακή της ορθοδοξίας, τους παραθέτω ακόμα το κείμενο του Διαγόρα:
http://diagoras.wordpress.com/2009/03/08/aphorisms/

ar_ia είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
σήμερα κυριακή της Ορθοδοξίας, οι αγαπητοί μας εν Χριστό αδελφοί δεν είχαν χρόνο να σχολιάσουν τπτ διότι ήταν απασχολημένοι με το να μας αναθεματίζουν!!!
Απλά πράγματα....

Saq είπε...

Ωραίος φίλε ανορθόδοξε,
και εδώ που τα λέμε ακόμα και σήμερα την πίστη και την συγχώρεση την πληρώνουν αδρά ακόμα και σήμερα οι πιστοί και όχι μόνο!

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά ψήνεσαι για την συναυλία των ska-p στις 16\5, θα κατέβω σήμερα να δω αν υπάρχει εισητήριο και που.

Κώστας είπε...

Καλή σου μέρα, αγαπητέ Ανορθόδοξε και
μπράβο για το άρθρο. Κάποια στιγμή έλεγα
κι εγώ ν’ ασχοληθώ με το θέμα, πολλώ δε
μάλλον τη στιγμή που η δύσκαμπτη και εμφανώς
αμήχανη επιχειρηματολογία τού Μεταλληνού
είχε πολύ… ψωμί, αλλά βαριόμουνα, το ξέχασα
-δε θυμάμαι τι ακριβώς έγινε- και δεν ασχολήθηκα.

Ανώνυμος είπε...

... Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την πρωταρχική αιτία του κακού: την έννοια την ίδια της αμαρτίας - που απαντά το πρώτον στον ιουδαϊσμό και από κεί την ξεπατίκωσαν και οι άλλες δύο αβρααμικές θρησκείες, τρομάρα τους!

Διότι, όταν λοβοτομείς ένα ανθρώπινο όν με την εντύπωση ότι είναι βρωμερό, μολυσμένο, ένοχο, τότε, το ταλαίπωρο, και μετάνοιες θα κάνει, και συγχωροχάρτια με το κιλό θα αγοράσει (είτε τα λέν συγχωροχάρτια είτε indulgences) και χαρτάκια θα γράψει και εσπερινούς μετ'αρτοκλασίας θα πληρώσει!

Μακριά απ' εμάς και καλή βδομάδα!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη ar_ia
Ανάθεμα τους Έλληνες...

Φίλε Newton
Μην αποκαλύπτεις τα μέρη που θα συναντηθούμε!! Θα μας παρακολουθήσουν οι πράκτορες της Νέας Τάξης :):):)

Θα σε πάρω τηλέφωνο να συνεννοηθούμε!

Φίλε Κώστα
Όπως κατάλαβες, ο Μεταλληνός είναι ένα από τα πρόσωπα που αξίζουν την προσοχή μας. Όσο ήπιος και μειλίχιος κι αν φαίνεται, τόσο διαστρεβλωτής της αλήθειας μπορεί να γίνει...

Φίλε undantag
Μεταννοείτε αδελφοί... Η ΑΜΑΡΤΙΑΝ βρίσκεται ανάμεσά μας!

Simple Man είπε...

Τώρα και ηλεκτρονικά χαρτιά με τον νέο νόμο για τους bloggers θα μοιράζονται μετά την λειτουργία κάθε κυριακή. Γι αυτό Ανούσιε να είσαι καλό παιδί.

Βρομιστεράκι είπε...

Aπα πα πα πα... θρησκευτική μαφία στο μεγαλείο της!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε simple man
Δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Φαίνεται εξωφρενικό αν είναι σοβαρό και δεν κάνεις πλάκα (τόσα που έχω ακούσει βέβαια, σε λίγο τίποτα δεν θα μου φαίνεται απίστευτο)! Αν έχεις κανένα λινκ, θα σε παρακαλούσα να το καταθέσεις...

Φίλη βρομιστεράκι
Και που είσαι ακόμα... Υπάρχουν πολλά ακόμα «ορθόδοξα μυστικά» που δεν γνωρίζουμε!

Simple Man είπε...

Θέλανε οι "σεβάσμιοι" να περάσουν τροπολογία για τον έλεγχο του διαδυκτίου όπου για να έχεις ηλεκτρονική διεύθυνση πρέπει να δηλώνεις εκτός από τα στοιχεία σου και το ΑΦΜ σου.
"ΣΑΤΑΝΙΚΟ" θα έλεγα Ανορθόδοξε αλλά ο διάβολος δεν είναι τόσο χαζός.
Δεν θυμάμαι σε κάποια εφημερίδα το είχα διαβάσει.

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Αγαπητέ Ανορθόδοξε,έρρωσο!
Εμείς είμαστε υπόχρεοι,διότι αναγνωρίζουμε τον αγώνα που κάνει κάθε Έλληνας που έχει σώας τας φρένας!!!!!
Θεωρούμε ότι κανείς δεν είναι πρώτος,ούτε τελευταίος,στον πόλεμο!!!
Ούτε και κανείς είναι παντογνώστης!!!
Έτσι,ο Αλφειός Ποταμός,έχει καθήκον να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.
Πάντα εκείνα που προκαλούν εκρηκτικές εκλάμψεις στον εγκέφαλο των αγαπητών,αλλά αδαών κατά τα άλλα,συνελλήνων μας!!!!
Και να ξέρεις εσύ αλλά και όλοι οι Έλληνες,όπου γης,επειδή το νοιώσαμε,είναι τόσο συνταρακτικό τα αίσθημα της πρώτης επαφής με την Α-ΛΗΘΕΙΑ,που (ευτυχώς μόνο σε μερικούς)δημιουργεί τέτοιες αντιδράσεις,που ομοιάζουν με την τρέλλα!!!!!
Διότι,σε αυτόν που έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τα πραγματικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής του ΕΘΝΟΥΣ μας,τα οποία είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που έμαθε στα σχολεία,είναι τόσο μεγάλο το σοκ,που αντιδρά σπασμωδικά!!!!!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΕ!!!!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε simple man
Τελικά δεν έκανες πλάκα... Κοίτα που η χαζομάρα ορισμένων ξεπερνά ακόμα και την πιο ακραία φαντασία μας...

Φίλε Πλάτων
Σ' ευχαριστώ και πάλι για την υποστήριξη. Η πορεία για την αλήθεια είναι μεγάλη, αλλά όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία, «μια μεγάλη πορεία ξεκινά από ένα μικρό βήμα». Αυτό το βήμα κάνουμε εδώ!

rexides είπε...

Καλά, ο Μεταλληνος σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού ακουγότανε...

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι... ότι κάποτε, μια φορά κι έναν καιρό, είχα σε εκτίμηση τον πάτερ Μεταλληνό, επηρεασμένος από το μελιστάλακτο και πλασαρισμένο πάντα σαν "μετριοπαθές" και "ήπιο" υφάκι του. Κάτι ένιωθα πως δεν πήγαινε καλά και συνήθως ΒΑΡΙΟΜΟΥΝ ΠΟΛΥ, οπότε... άλλαζα κανάλι και δεν άκουγα ΟΛΑ τα μπλα-μπλα του.

Τον τελευταίο καιρό όμως, στο διαδίκτυο, μέσα από κείμενα όπως το δικό σου, αγαπητέ Ανορθόδοξε, συνειδητοποιώ ΠΟΣΟ μεγάλη ΖΗΜΙΑ έχει κάνει ο δήθεν ήπιος Μεταλληνός, ΣΙΓΑΝΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ γεμάτο ΦΑΡΜΑΚΙ, μιλάμε. Καθοδηγητής κάθε εξτρεμιστή που το παίζει μετριοπαθής, κλπ.

(BTW, έχεις πρόσκληση επίσημη για τα 5 πιο σπαστικά πράματα κατ' εσέ. Δες το, στο μπλογκ μου).

Μιχάλης Ρ. είπε...

• Δεν άκουσα από κανένα Μεταλλινό να καταδικάσει την έγκλιση σε μοναστήρια παιδιών 11 και 12 χρόνων. Δεν είδα την πολιτεία να προσαγάγει σε δίκη και να τιμωρεί παραδειγματικά τους γονείς τέρατα που το επιτρέπουν
• Η Παναγιωταρέα βρέθηκε αντιμέτωπη όχι με το καθηγητικό κατεστημένο που είναι ή του συστήματος ή χέστες βολεμένοι, αλλά με τους φοιτητές που την αντιμετώπισαν σαν εκπαιδευτικό και την χαρακτήρισαν άσχετη και επικίνδυνη. ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά που έσωσαν το κύρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.
• Όταν η κάθε αρχίδο μπορεί κρατώντας ένα ευαγγέλιο να γίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου και ο κάθε άσχετος χοντρός της σταυροπροσκυνήσεως πρωθυπουργός, καθαρίζει για όλους μας η νεολαία με το καθαρό μυαλό. Καλημέρα φίλε και παρέα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε rexides
Τι νέα από Έβρο; Τι λένε τα ένδοξα σύνορά μας; Να σαι καλά που μου θύμισες τη μυθική αυτή μορφή! Τώρα που το σκέφτομαι, θα του ετοιμάσω αφιέρωμα στο HELL Fun Park!

Φίλε omadeon
Έτσι κι εγώ είχα ξεγελαστεί από το μειλίχιο ύφος του. Τώρα όμως καταλαβαίνω οτι πιο επικίνδυνος δεν είναι ο Άνθιμος ή ο πατέρας Μάξιμος, αλλά ο «ήπιος και διαλλακτικός» Μεταλληνός.

Θα περάσω αμέσως από το βλογ σου!

Φίλε Μιχάλη
Κι ούτε πρόκειται να ακούσεις κανέναν Μεταλληνό να καταδικάζει οτιδήποτε συγκεκριμένο στην Εκκλησία, πέρα από γενικόλογες εκφράσεις του στυλ «άνθρωποι είμαστε, κι εμείς αμαρτάνουμε, υπάρχουν και λίγες κακές εξαιρέσεις, κλπ, κλπ». Τέτοιου είδους άτομα (όπως και η αγαπημένη μου καθηγήτρια που ανέφερες) εκτελούν με ζήλο αυτό για το οποίο πληρώνονται αδρά: υπερασπίζονται με κάθε μέσο το χέρι που τους ταίζει...

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, εκτός από τα κλασσικά συγχωροχάρτια έχουμε και τα νέου τύπου, από τους παπάδες που πιέζουν γέρους και γριές να γράψουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδα τους στην εκκλησία με σκοπό να αναβαθμίσουν την θέση τους στο παράδεισο, τους ευεργέτες ναών και ιδρυμάτων με το κατάλληλο αντίτιμο και φυσικά τα διάφορα αξιώματα σε λαϊκούς από το οικουμενικό πατριαρχείο (bonus καλής διαγωγής για τον παράδεισο).

Servitoros

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε σερβιτόρε
Σαν τα χιόνια! Εύστοχος και αιχμηρός όπως πάντα!

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως δεν βαρατε την εκκλησια μονο αλλα και την ελλαδα. με αυτα που γραφετε δεν βλαπτετε τον εαυτο σας μονο. Καλη η κοροιδια στους ευκολους στοχους που ειναι οι παπαδες αλλα διαβαζουν και καποιοι αλλοι που τα χρησιμοποιουν αυτα εις βαρος μας. Παντα ομως η προδοσια απο μεσα γινεται. να ειστε καλα. και να μην χρησιμοποιειτε αρχαιες λεξεις και φρασεις για να χαιρετιέσται αλλα ξενες. Δεν ταιριαζει σε Ελληνες ηπροδοσια.