Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Προβληματισμοί: το ζήτημα των εκτρώσεων

Απόψε επανέρχομαι με ένα κείμενο που περισσότερο έχει σκοπό να προβληματίσει και να οδηγήσει σε συζήτηση. Θα ασχοληθώ με το αμφιλεγόμενο θέμα των εκτρώσεων, παρουσιάζοντάς σας μερικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της κάθε διαφορετικής πλευράς, δηλαδή με όσους συμφωνούν, αλλά και με όσους καταδικάζουν την πρακτική των εκτρώσεων. Αρχικά, θα ξεκινήσω με έναν ορισμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ι. Μπόντη, έκτρωση είναι η διακοπή της κύησης πριν το κύημα ολοκληρώσει την ενδομήτρια ανάπτυξή του ώστε να είναι βιώσιμο, δηλαδή πριν να συμπληρώσει την 24η εβδομάδα της κύησης. Οι εκτρώσεις διακρίνονται σε αυτόματες και τεχνητές. Στην καθομιλουμένη, με τον όρο «εκτρώσεις» αναφερόμαστε κυρίως στις τεχνητές, ενώ για τις αυτόματες χρησιμοποιούμε τη λέξη «αποβολές».


Η τεχνητή διακοπή της κύησης μπορεί να γίνει με χειρουργικά, αλλά και με φαρμακευτικά μέσα. Η δεύτερη εναλλακτική κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πιο οικονομική και λιγότερο «επεμβατική». Γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται οι ουσίες μιφεπριστόνη (γνωστή και ως RU 486, Mifegyne, Mifeprex), μισοπροστόλη (ή αλλιώς Cytotec, Arthrotec, Oxaprost , Cyprostol, Misotrol) και μεθοτρεξάτη (συνήθως σε συνδυασμό με τη μισοπροστόλη). Η βιβλιογραφία αναφέρει αποτελεσματικότητα μέχρι και 97%, αλλά και αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες, μέχρι θανατηφόρα αιμορραγία. Κάποιοι θεωρούν ως έκτρωση και τη χρήση του λεγόμενου «χαπιού της επόμενης ημέρας», δηλαδή της ουσίας λεβο-νοργεστρέλης, που εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Η χειρουργική μέθοδος συνίσταται σε αφαίρεση του κυήματος με αναρρόφηση ή με ειδικά εργαλεία, μέθοδος που δεν είναι απόλυτα ασφαλής, ειδικά όταν εφαρμόζεται πολλές φορές στην ίδια γυναίκα.


Οι αμβλώσεις μπορούν να γίνουν για δύο λόγους, θεραπευτικούς (σε περιπτώσεις ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου ασύμβατων με τη ζωή ή σοβαρών ασθενειών της μητέρας) και σε ανεπιθύμητες κυήσεις. Στην Ελλάδα έχουν νομιμοποιηθεί οι τεχνητές εκτρώσεις από τη δεκαετία του '80, ενώ επιτρέπεται η διακοπή της κύησης μέχρι και τη 12η εβδομάδα. Ο αριθμός των εκτρώσεων που διενεργούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο υπολογίζεται μεταξύ 150 και 200 χιλιάδων, τη στιγμή που οι γεννήσεις δεν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες! Σε άλλες χώρες η πρακτική των εκτρώσεων είναι απαγορευμένη ή επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως μετά από βιασμό ή για θεραπευτικούς λόγους. Όμως, η δια νόμου απαγόρευση έχει οδηγήσει και σε πολλά προβλήματα, καθώς συχνά νεαρά κορίτσια οδηγούνται στη λύση της παράνομης έκτρωσης, συχνά από «μάγους-γιατρούς» που δεν εφαρμόζουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα 100.000 γυναίκες να πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο, από έκνομες και μη ασφαλείς μεθόδους έκτρωσης.


Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται η αμφιλεγόμενη οργάνωση «γυναίκες στα κύματα», που με έδρα της την Ολλανδία ταξιδεύει κάθε χρόνο σε χώρες όπου η άμβλωση θεωρείται παράνομη. Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, οι νόμοι των κρατών ισχύουν μέχρι την απόσταση των 12 ναυτικών μιλίων από τη στεριά. Το πλοίο της οργάνωσης σταθμεύει πέραν της απόστασης αυτής, οπότε ισχύει ο ολλανδικός νόμος που επιτρέπει τις εκτρώσεις. Η οργάνωση αυτή έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, ενημερώνοντας τις γυναίκες ανά τον κόσμο σε θέματα αντισύλληψης και διακοπής της κύησης, αλλά και διενεργώντας φαρμακευτικές εκτρώσεις σε όσες το επιθυμούν. Οι επικριτές τους, μεταξύ άλλων, τους έχουν προσάψει κατηγορίες για χρηματισμό από τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα συγκεκριμένα χάπια. Ακόμα, πολλοί είναι σκεπτικοί απέναντι στις μεθόδους (κάτω φώτο) με τις οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν δημοσιότητα, θυμίζοντας την ακτιβιστική “Greenpeace”.


Η Εκκλησία αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο πολέμιο των εκτρώσεων σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας τους πιστούς σε συχνές κινητοποιήσεις και πιέζοντας τις κυβερνήσεις για αυστηρότερες νομοθεσίες. Για να σας δώσω μια ιδέα μέχρι που μπορεί να φτάσει, θα σας παρουσιάσω την ακόλουθη είδηση από το Μετανάστη:


ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ακόμη και του προέδρου της Βραζιλίας Λούιζ Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα προκάλεσε η απόφαση καθολικού αρχιεπισκόπου να αφορίσει με τις ευλογίες του Βατικανού τη μητέρα και τους γιατρούς ενός 9χρονου κοριτσιού, το οποίο υποβλήθηκε σε άμβλωση όταν έμεινε έγκυος έχοντας πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό του. «Είναι μια θλιβερή ιστορία αλλά η ζωή πρέπει πάντα να προστατεύεται», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa» ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε δικαιολογώντας την απόφαση του Βραζιλιάνου αρχιεπισκόπου Χοσέ Καρντόζο Σομπρίνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι από την ηλικία των 6 ετών είχε πέσει θύμα βιασμού από τον 23χρονο πατριό του, για τον οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν επιφύλαξε ποινή.


Η ''αμαρτία''

Ο πρόεδρος Λούλα εξέφρασε τη λύπη του «ως χριστιανός καθολικός» για το γεγονός ότι ένας επίσκοπος προσεγγίζει τόσο συντηρητικά ένα τέτοιο θέμα. «Η ζωή του κοριτσιού θα έμπαινε σε κίνδυνο αν γεννούσε. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη η Ιατρική είναι πιο δίκαιη από την Εκκλησία», προσέθεσε.


Όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί, το κορίτσι που έχει ύψος 1,36 μ. και ζυγίζει 33 κιλά αν δεν διέκοπτε την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να πεθάνει. Για το Βατικανό, ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μια άμβλωση. «Η άμβλωση είναι πάντα αμαρτία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος. Άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό για την «αμαρτωλή» μητέρα και τους γιατρούς: «Ο αφορισμός σε μια περίπτωση όπως αυτή είναι αυτόματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους περιμένει η Κόλαση. Όλοι μπορούν να μετανοήσουν. Θα δεχόμουν ευχαρίστως αυτή τη μητέρα αν ζητούσε συγχώρηση». Το κορίτσι γλίτωσε τον αφορισμό μόνο επειδή είναι ανήλικο. Όπως σημειώνει ο «Ιndependent», το επεισόδιο αυτό αποτελεί «καταστροφή για τις δημόσιες σχέσεις του Βατικανού». Και έρχεται μερικές ημέρες μετά τις συστάσεις της Καθολικής Εκκλησίας στους πιστούς να κάνουν...«νηστεία» από τα κινητά τηλέφωνα και δημοφιλείς σελίδες του Διαδικτύου όπως το Facebook την περίοδο της Σαρακοστής.


Σοκαριστικό, όσο και αληθινό... Ο παραλογισμός της θρησκείας είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι στα περισσότερα άρθρα μου και γι' αυτό δεν θα σχολιάσω παραπάνω. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός οτι όσο πιο έντονη είναι η παρουσία της θρησκείας σε μια χώρα, τόσο πιο αυστηροί είναι οι νόμοι κατά των εκτρώσεων. Όσοι είναι πολέμιοι των εκτρώσεων είναι συνήθως θρησκόληπτοι άνθρωποι και υποστηρίζουν οτι η έκτρωση ισοδυναμεί με φόνο, καθώς σύμφωνα με τις μονοθεϊστικές τουλάχιστον θρησκείες η ζωή ξεκινάει «εξ άκρας συλλήψεως». Μια κάπως υπερβολική άποψη, αφού με το «χάπι της επόμενης ημέρας» αποβάλεται μόνο ένα κύτταρο, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ολόκληρος οργανισμός.


Οι υποστηρικτές των εκτρώσεων πιστεύουν οτι η διακοπή της κύησης είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, όπως το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Προβάλουν ως επιχειρήματα τις περιπτώσεις βιασμών, αιμομιξίας και νεαρής ηλικίας της μητέρας, στις οποίες «επιβάλεται» ηθικά να τερματιστεί η εγκυμοσύνη. Όμως ούτε αυτοί έχουν απόλυτο δίκιο. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικολόγων οι συντριπτικά περισσότερες γυναίκες που ζητούν έκτρωση δεν είναι θύματα βιασμού, ανήλικες, ούτε καν ανύπαντρες. Συνήθως είναι παντρεμένες γυναίκες που «δεν είναι έτοιμες ακόμα για παιδί» ή που έχουν δύο παιδιά και «δεν θέλουν τρίτο». Προσωπικά γνωρίζω κυρία που γέννησε δύο παιδιά και από τότε έχει κάνει...12 εκτρώσεις!


Τελικά, τι συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά; Τα στοιχεία που παρουσίασα είναι αντιφατικά, καθώς το ίδιο το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η άποψή μου για την τεχνητή έκτρωση είναι πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έσχατη λύση. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτό που αφαιρείται δεν είναι κάτι άψυχο, αλλά το ίδιο το παιδί της γυναίκας που το αποφασίζει. Είναι εξοργιστικό να εξοντώνεται ένα έμβρυο κάθε φορά που ο σύντροφος δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, «για καλύτερη αίσθηση». Είναι μέγιστης σημασίας να χρησιμοποιείται αντισύλληψη, είτε με τη μορφή χαπιών, είτε με τη μορφή προφυλακτικών από latex. Η απαγόρευση αυτών των μεθόδων από Εκκλησίες όπως η καθολική δεν είναι απλά ανόητη, είναι και επικίνδυνη.


Τι μπορεί να κάνει το κράτος; Πάντως, σίγουρα όχι να ψηφίσει πιο αυστηρούς νόμους, καθώς το αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερες νέες γυναίκες θύματα των παράνομων εκτρώσεων. Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από τη σωστή και διαρκή ενημέρωση, ακόμα και σε παιδιά Γυμνασίου. Όχι μόνο για την αναγκαιότητα της αντισύλληψης και τους τρόπους της, αλλά και για τις επιλογές που υπάρχουν αν μια μητέρα δεν θέλει να μεγαλώσει το παιδί που κυοφορεί. Εννοώ την υιοθεσία, μια πρακτική που θεωρείται ακόμα «ταμπού» στη χώρα μας. Σκεφτείτε οτι παράλληλα με τις χιλιάδες εκτρώσεις υπάρχουν και πολλά άτεκνα ζευγάρια, που μπλέκουν με διαβόητα ιδρύματα όπως ο «άγιος Στυλιανός» (μεγάλη η χάρη του), δωροδοκώντας και παρακαλώντας για να αποκτήσουν ένα παιδί. Συχνά καταφεύγουν και στο παράνομο «εμπόριο βρεφών», από φτωχές γυναίκες που πουλούν τα νεογνά τους για να ζήσουν.


Τα λυπηρά αυτά φαινόμενα μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο, αν όσες έγκυες γυναίκες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, τα έδιναν για υιοθεσία σε κάποιο άτεκνο ζευγάρι. Όσο ταμπού κι αν θεωρείται το να «δώσεις το παιδί σου», είναι απείρως προτιμότερο από το να το σκοτώσεις. Εδώ η πολιτεία μπορεί να συμβάλει με την παροχή διευκολύνσεων στις γυναίκες που το επιθυμούν, όπως άδεια μετ' αποδοχών από την εργασία, ενώ να τηρείται εχεμύθεια στην όλη διαδικασία. Είναι απαράδεκτο να ζούμε στον 21ο αιώνα και να υπάρχουν γυναίκες που να μην έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τρίτο παιδί και να επιλέγουν την έκτρωση από την υιοθεσία, επειδή φοβούνται τις «κακές γλώσσες» της γειτονιάς...


Δείτε και:

  • http://www.womenonwaves.org
  • http://metanastis.blogspot.com/2009/03/losing-my-religion.html

51 σχόλια:

Αγησίας είπε...

"Είναι εξοργιστικό να εξοντώνεται ένα έμβρυο κάθε φορά που ο σύντροφος δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, «για καλύτερη αίσθηση»."
Ακριβώς αυτή είναι η νοοτροπία του Ελληναρά! Το ότι η σύντροφός του θα χαπακωθεί ή χειρουργηθεί είναι ασήμαντο σε σχέση με την απόλασή του.

pølsemannen είπε...

Αναφορικά με την στάση της εκκλησίας:

"Το ποίμνιο να αυξάνεται και όλα τα άλλα να πα' να συνουσιαστούνε".

Αναφορικά με την μαλακία που δέρνει τους Έλληνες / Ελληνίδες που χρησιμοποιούν τις αμβλώσεις σαν μέθοδο αντισύλληψης, η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια και δυο φάσκελα από μένα.

Πάντως σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κλίμακα η συνεχής αύξηση του πληθυσμού (πιθανώς 12 δις το 2050) δεν θα μας βγει σε καλό. Θα επέλθει τελικά ισορροπία, αλλά με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές αφού η έλλειψη τροφίμων και άλλων πόρων θα κάνει την επιβίωση δύσκολη.

Α, και η "πίστη" ότι η τεχνολογία θα τα λύσει όλα μέχρι τότε, είναι εξ ' ίσου αφελής με την θρησκευτική πίστη. Κάθε νέα τεχνολογία θέλει σημαντικό διάστημα για να επικρατήσει, αφού πρώτα αποδειχθεί ότι είναι "σχετικά" ασφαλής και ωφέλιμη.

Επανερχόμενος στο θέμα, ρε πουρδούπαπα Ελληναρά, τόσο δύσκολο πια είναι να φορέσεις μια καπότα; Μανταλάκια έχεις στα χέρια σου ή τόσες αφραγκίες πια;

Panos Konstantinidis είπε...

Είμαι 100% υπέρ των εκτρώσεων. Νομίζω ότι το έμβρυο είναι τμήμα της μητέρας (μέχρι ενός σημείου) και η μητέρα (μαζί με τον πατέρα) πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Αγησία και polse
Ακριβώς αυτή τη νοοτροπία του «ελληναρά» πρέπει να αποβάλουμε από όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου των γεννήσεων.

Φίλε Πάνο
Θα μου επιτρέψεις μια διαφωνία. Αν δεχτούμε οτι το έμβρυο είναι τμήμα της μητέρας, τότε γιατί να μη δεχτούμε το ίδιο και για το νεογνό; Να δεχτούμε δηλαδή οτι οι γονείς έχουν δικαίωμα να μεταχειρίζονται το παιδί τους όπως θέλουν (βία, κακομεταχείριση, κλπ), αφού αυτοί το γέννησαν...

Ίσως σου φανεί αυθαίρετη η γενίκευση, αλλά εξίσου αυθαίρετος δεν είναι ο διαχωρισμός «έμβρυο-τμήμα της μητέρας» και «παιδί-ξεχωριστή οντότητα»;

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχάς το θέμα με το προφυλακτικό και τη νοοτροπία του Ελληναρά είναι πολύ πιο πολύπλοκο απο την ηλιθιότητα ή την άγνοια. Έχει κανείς αναρωτηθεί γιατί η γυναίκα του δεν τολμά να του ζητήσει να βάλει προφυλακτικό ή να του αρνηθεί τη συνουσία χωρίς αυτό;
Η επιθυμία της γυναίκας να προβεί η όχι σε συνουσία με η χωρίς προφυλακτικό ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΟΨΗ απο τον Ελληνορθόδοξο μαλάκα άντρακλα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βιασμός εντός του γάμου αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα απο νομικής απόψεως, ενώ το νομοθέτημα λοιδωρήθηκε και καταψηφίστηκε από χριστιαναράδες βουλευτές μεταξύ των οποίων και η Κανέλλη(με τρώει η γλώσσα μου για κακία τώρα, αλλά αφήστε). Οι πιθανές συνέπειες για την υγεία, τη ζωή και τον οικογενειακό προγραμματισμό είναι τίποτε μπροστά στις ορέξεις του ελληνοχριστιανού πατέρα-αφέντη, οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθεί πάση θυσία. Νομίζετε οι γυναίκες επιθυμούν να ριψοκινδυνεύουν την υγεία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και τη γονιμότητά τους με τις αλλεπάλληλες αμβλώσεις ή το κάνουν από διεστραμμένη ευχαρίστηση; Η νομίζετε ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να υποστούν το βάρος, τις δυσχέρειες και τα έξοδα εννιά μηνών εγκυμοσύνης χωρίς κοινωνική στήριξη ή ακόμα χειρότερα με το στίγμα και την κοινωνική κατακραυγή;

Προσωπικά, μέχρι να λυθεί το θέμα της ακραίας πατριαρχικής και μισογυνικής στάσης του Ελληναρά και αυτός να πάρει απόφαση ότι η γυναίκα είναι άνθρωπος και όχι η διακοσμητική μάζα γύρω από το μουνί, η μερική ή ολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα και στη χειρότερη θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
Οι αμβλώσεις είναι πληγή και οι πληγές δεν τιμωρούνται ούτε καταργούνται δια νόμου, αλλά θεραπεύονται. ΘΑ πρότεινα:
Ελεύθερες αμβλώσεις, όπως έχουμε σήμερα. Η πλήρης απαγόρευση θα προκαλούσε σίγουρα θανάτους και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των γυναικών που έτσι κι αλλιώς θα έχαναν το παιδί και όχι μόνο, ενώ η μερική απαγόρευση θα δημιουργούσε μια φάμπρικα κατασκευής πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων, όπως γινόταν πριν τη νομιμοποίηση.
Σοβαρή σεξουαλική αγωγή των παιδιών, η οποία να καλύπτει διεξοδικά και το θέμα της αντισύλληψης - εδώ αρχίζουν τα ζόρια γιατί η εκκλησιάρα μας θα λυσσάξει- με αντικειμενική και αμερόληπτη παρουσίαση των δεδομένων, η οποία φυσικά αποκλείει τις θρησκόπληκτες ηλιθιότητες τύπου "μόνο η αποχή απο το σέξ είναι αντισύλληψη".
Γενναίες παροχές και κοινωνική στήριξη στους γονείς που θα αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο παιδί και στο ίδιο το παιδί, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Απλοποίηση της γραφειοκρατίας για την υιοθεσία και άνοιγμα της σε περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων γονέων.
Σκοπός είναι όποιες γυναίκες θέλουν παιδί να μπορούν να φέρουν σε πέρας την εγκυμοσύνη τους και όσες δεν θέλουν εγκυμοσύνη να την αποφεύγουν όσο πιο νωρίς γίνεται.

Και μια σημείωση, εγκυκλοπαιδικού τύπου: Τα χάπια της επόμενης μέρας δεν είναι η καλύτερη μεθοδος διακοπής της κυήσεως και η χρηστικότητά τους είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιουνται σε περιπτώσεις που υπήρξε αστοχία μιας μεθόδου αντισύλληψης ή βιασμός. Αυτό που κάνουν είναι να κάνουν το περιβάλλον της μήτρας αφιλόξενο για τυχόν γονιμοποιημένο ωάριο. Επιπλέον, αν το κύημα δεν αποβληθεί πλήρως -κάτι που συμβαίνει συχνά- η απόξεση είναι αναγκαία, όπως είναι και στις περιπτώσεις που μια εγκυμοσύνη διακόπηκε αυτομάτως.
Εχω επίσης μια υποψία ότι πολλοί μαγειρεύουν τα στοιχεία λέγοντας απόξεση=έκτρωση. Δεν είναι όλες οι αποξέσεις εκτρώσεις.
Θα πρόσεχα επίσης πολύ γιατί το θέμα των εκτρώσεων αποτελεί έναν απο τους μεγάλους μπαμπούλες της χριστιανικής δεξιάς...

Panos Konstantinidis είπε...

@ανορθόδοξε

> Αν δεχτούμε οτι το έμβρυο είναι τμήμα της μητέρας, τότε γιατί να μη δεχτούμε το ίδιο και για το νεογνό

Μα ο νεογνός είναι γεννημένος άνθρωπος, το έμβρυο είναι εν δυνάμει άνθρωπος (δηλαδή έχει τη δυνατότητα να γίνει άνθρωπος, αλλά δεν είναι ακόμα). Στην τελευταία περίπτωση ο νεογνός έχει γεννηθεί και οι γονείς έχουνε υποχρέωση να τον υποστηρίξουνε. Στην πρώτη περίπτωση το έμβρυο είναι ακόμα τμήμα του σώματος της μητέρας, δεν είναι ακόμα ούτε άνθρωπος ούτε και έχει γεννηθεί, και έχει το δικαίωμα να το εκτρώσει αν θέλει.

Συμφωνώ ότι το σωστότερο θα ήτανε να υπάρχει ερωτική διαπαιδαγώγηση ώστε να μη φτάσουμε στην έκτρωση. Αλλά από τη στιγμή που φτάνουμε στην εγκυμοσύνη (πες ότι είναι ατύχημα, σπάει π.χ. το προφυλακτικό) νομίζω ότι η γυναίκα θα πρέπει να έχει την επιλογή της έκτρωσης.

Panos Konstantinidis είπε...

Στα παραπάνω θα ήθελα να αντικαταστήσω τη λέξη νεογνός με τη λέξη βρέφος. Το νεογνός νομίζω χρησιμοποιείται κυρίως για τα ζώα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Tango
Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα είπες, ειδικά με το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Στο θέμα του χαπιού της επόμενης ημέρας, κάτι που ξέχασα να πω είναι οτι οι ετήσιες πωλήσεις φτάνουν τις 180.000 το χρόνο. Υπολογίζοντας οτι περίπου 30% από αυτές προορίζονταν για κανονική κύηση, τότε βγάζουμε το συμπέρασμα οτι γύρω στις 50.000 «εκτρώσεις» γίνονται το χρόνο με αυτόν τον τρόπο. Με εισαγωγικά γιατί το χάπι έχει δύο δράσεις: α)εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, β)εμποδίζει την ωοθυλακιορηξία (στην τελευταία περίπτωση δεν θεωρείται έκτρωση).

Φίλε Πάνο
Σκέψου όμως οτι το έμβρυο έχει ορισμένα θεσμοθετημένα δικαιώματα από την πολιτεία, όπως αυτό του να δέχεται κληρονομιά. Άρα δεν είναι και τόσο «τμήμα της μητέρας».

Γενικά, είμαι κατά της βίας απέναντι σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, συμπεριλαμβανομένων και των τετράποδων ζώων (ο άνθρωπος απλά είναι δίποδο...). Δεν πιστεύω π.χ. οτι το κατοικίδιό σου «σου ανήκει» και μπορείς να το κακομεταχειρίζεσαι, όπως το ίδιο νομίζω και για τα πειραματόζωα (άλλο μεγάλο κεφάλαιο).

Panos Konstantinidis είπε...

Φίλε ανορθόδοξε νομίζω ότι έχεις μπερδέψει το έμβρυο με το βρέφος. Το έμβρυο είναι αγέννητο και δεν έχει κανένα δικαίωμα, το βρέφος είναι γεννημένο και έχει όλα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Πάνο
Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά σαν γιατρός αναγνωρίζω τη διαφορά μεταξύ εμβρύου (αγέννητου), νεογνού (μέχρι λίγων μηνών) και βρέφους (μέχρι ενός έτους).

Σου παραθέτω λίγα λόγια για τα δικαιώματα του εμβρύου που βρήκα στο http://health.in.gr:

«Όπως ορίζει το άρθρο 1711, κληρονόμος μπορεί να γίνει μόνο όποιος βρίσκεται στη ζωή ή έχει τουλάχιστον συλληφθεί, όταν πεθάνει εκείνος τον οποίο δικαιούται να κληρονομήσει. Με άλλα λόγια, το μωρό που θα γεννηθεί ζωντανό έχει κληρονομικό δικαίωμα.

Αναγνωρίζεται στο έμβρυο το δικαίωμα προστασίας της περιουσίας του (την οποία φυσικά θα αποκτήσει αν γεννηθεί ζωντανό), όπως και αυτό της διατροφής, σε περίπτωση που θανατωθεί με υπαιτιότητά του αυτός που είχε απέναντί του υποχρέωση διατροφής.»

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε και αυτό το σχετικό άρθρο

http://209.85.129.132/search?q=cache:d0_XVfxykfAJ:www.dasein.gr/content.php%3Fid%3D245+%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82&cd=20&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Αγησίας είπε...

"πες ότι είναι ατύχημα, σπάει π.χ. το προφυλακτικό"
Ναι, καλά, όλες οι ακτρώσεις γίνονται επειδή τα προφυλακτικά στο Ελλαδιστάν είναι μειωμένης αντοχής!!!

Το ότι αυτό είναι παραμυθάκι προκύπτει από άλλα περιστατικά: μαθήτριες Λυκείου επιλέγουν πρωκτικό σεξ, για να ... μη μείνουν έγκυες!!!!
Πρόπερσι το καλοκαίρι ένα φορέας Έιτζ στη Ρόδο μόλυνε με τον ιό καμιά 40 νεαρές. Αυτές οι γκαβούκλες μάθανε εις βάρος της ζωής τους, γιατί η καπότα λέγεται "προφυλακτικό" και όχι "αντισυλληπτικό".
Μέρα ποy ήταν χτες, ας αναφωνήσω ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Έκτρωση ονομάζεται η φονική εκείνη ενέργεια, κατά την οποία ο άνθρωπος ο οποίος επρόκειτο να γεννηθεί, με τη συγκατάθεση της «μητέρας» του (πολλές φορές και όχι μονάχα εκείνης), καταλήγει στα σκουπίδια με μαρτυρικό τρόπο, ορισμένες φορές μάλιστα ενώ είναι ακόμα ζωντανός!!!

Η πράξη αυτή, η οποία σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο ιατρικός κόσμος ονομάζεται «τεχνητή διακοπή της κύησης», για την Εκκλησία αλλά και για κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, ο οποίος σέβεται, τιμά και υπολογίζει τον οποιοδήποτε συνάνθρωπό του αποτελεί την πιο απάνθρωπη μορφή φόνου γιατί απλούστατα στρέφεται εναντίον ενός παντελώς ανυπεράσπιστου ατόμου, «παγιδευμένου» μέσα στην αγάπη και τη θαλπωρή της μητρικής φιλοξενίας ....

Πολλοί βέβαια θα σπεύσουν να υποστηρίξουν, πως όλα αυτά είναι ανόητες ηθικολογίες διότι στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για ένα έμβρυο το οποίο δεν είναι βιώσιμο.... Δηλαδή ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος δεν είναι προς το παρών σε θέση να επιβιώσει έξω από τη μήτρα της μητέρας του, για αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να λέγονται, να δείχνουν, να συμπεριφέρονται και (κυρίως) να πληρώνονται σαν επιστήμονες ,δεν είναι ζωντανός άνθρωπος , ούτε έχει ψυχή .....
Όταν όμως κάποια γυναίκα φέρει στον κόσμο πρόωρα το παιδί της είτε στους έξι, είτε στους επτά, είτε στους οκτώ μήνες της εγκυμοσύνης της , οι ίδιοι «επιστήμονες» θα είναι που θα σπεύσουν να το ονομάσουν ζωντανό άνθρωπο, ο οποίος όμως και αυτός δεν θα μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα της μητέρας του και για το λόγο αυτό, θα του προσφέρουν απλόχερα (και με το αζημίωτο φυσικά), την προστασία της θερμοκοιτίδας.
Αυτός σύμφωνα με τις «πολιτισμένες» αντιλήψεις τους, θα είναι άνθρωπος με ψυχή, θα είναι άνθρωπος άξιος να ζήσει!!!

Όμως το έγκλημα αυτό δε βαραίνει μόνο τους «επιστήμονες», αλλά και όλους εμάς που ακολουθούμε που παροτρύνουμε και που δεν αντιδρούμε στην τακτική και τις ραδιουργίες του διαβόλου και των ανθρώπων του.

Εν τω μεταξύ τα επιστημονικά στοιχεία που θα παραθέσουμε παρακάτω, καταδεικνύουν τη ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει το παιδί, από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη σύλληψή του, στέλνοντας έτσι ένα σαφέστατο μήνυμα σε όλους μας, ότι δηλαδή η πορεία της ζωής του ανθρώπου είναι ενιαία, έχοντας για αφετηρία τη στιγμή της σύλληψης και όχι αυτή του τοκετού.....

Σύμφωνα λοιπόν με τα επιστημονικά συμπεράσματα, μόλις έξι ώρες μετά τη σύλληψή του ...... το παιδί αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ιλιγγιωδώς και να διαφοροποιείται από τους γονείς του.
Τέσσερις ημέρες μετά, μαζί με τα έξι εκατομμύρια γονίδιά του και αφού έχει περάσει μέσα από τις σάλπιγγες, έρχεται η στιγμή που θα εγκατασταθεί στη μήτρα .

Τη δεύτερη εβδομάδα έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σε πάνω από οκτώ χιλιάδες κύτταρα . Τότε είναι που σχηματίζεται ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας (ένα προσωρινό όργανο που παρεμβάλλεται μεταξύ του παιδιού και της μητέρας και ρυθμίζει τη θρέψη του, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα και το οξυγόνο). Παρότι όμως τρέφεται και θερμαίνεται από τη μητέρα του, δεν έχουν το ίδιο αίμα . Μάλιστα η μητέρα αγνοεί ακόμα την ύπαρξή του, αφού περιμένει σε λίγες ημέρες την έμμηνο ροή της .

Την τρίτη εβδομάδα σχηματίζονται η σπονδυλική στήλη , το κεφάλι, οι πνεύμονες, το στομάχι, το έντερο και τα νεφρά του. Το συκώτι του είναι σε θέση να παράγει το αίμα του. Από τη δέκατη όγδοη ημέρα η μικρή καρδιά του αρχίζει να χτυπά!!!

Την τέταρτη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα της ζωής του, οι κτύποι της καρδιάς του συγχρονίζονται με αυτούς της μητέρας του. Οι γάμπες του είναι σα μικρές φτερούγες και τα χέρια του έχουν σχηματιστεί. Είναι συνήθως η εβδομάδα που η μητέρα του θα αρχίσει να υποψιάζεται ότι υπάρχει, καθώς η περίοδός της καθυστερεί αισθητά .

Την πέμπτη εβδομάδα ξεχωρίζουν το κεφάλι , ο θώρακας και η κοιλιά του και παράλληλα σχηματίζονται τα μάτια του με τον αμφιβληστροειδή, το φακό και τα βλέφαρα . Ξεπροβάλλουν τα αυτιά και η μύτη του, ενώ στον εγκέφαλό του πρωτοεμφανίζεται η καταβολή του κέντρου του λόγου! Μπορεί μάλιστα να καταγραφεί ακόμα και το ηλεκτροκαρδιογράφημά του!

Την έκτη εβδομάδα διακρίνονται τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια του. Στο τέλος της εβδομάδας είναι δυνατό να καταγραφούν τα εγκεφαλικά του κύματα, σε έναν κανονικό ηλεκτροεγκεφαλογράφο! Κι ωστόσο κάποιοι λένε πως ακόμα δεν έχει ψυχή...

Την έβδομη εβδομάδα ο εγκέφαλός του είναι τέλειος . Μπορεί να αισθανθεί και να αντιδρά σύμφωνα με τα ερεθίσματα . Ανοίγουν τα χείλη του, μπορεί να θηλάζει και να καταπίνει . Τα δάκτυλά του μακραίνουν και τα δακτυλικά του αποτυπώματα παίρνουν τη μορφή που θα έχουν σε όλη του τη ζωή. Μπορεί εύκολα να πιάσει ένα μικρό αντικείμενο!

Την όγδοη εβδομάδα , δηλαδή στους δύο μήνες, όλα τα όργανά του έχουν σχηματιστεί! Τώρα πια δεν θα δημιουργηθούν άλλα! Συνεχώς θα μεγαλώνει και οι λειτουργίες του θα τελειοποιούνται .

Την ένατη και τη δέκατη εβδομάδα λειτουργούν όλα του τα όργανα : Mύες και νεύρα συγχρονίζονται , κινεί χέρια και πόδια, πιπιλίζει το δάκτυλο. Αναπηδά και κολυμπάει στο ζεστό αμνιακό υγρό (νερό με διάφορους ηλεκτρολύτες σε θερμοκρασία σώματος, που προστατεύει το παιδί από τις απότομες κινήσεις και τους κραδασμούς του σώματος της μητέρας). Αν το τρυπούν αισθάνεται πόνο, ακούει τους ήχους και θυμάται τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας του.

Την ενδέκατη και τη δωδέκατη εβδομάδα, στους τρεις μήνες δηλαδή της ζωής του, η ομοιότητα που έχει πλέον με τους γονείς του στα χαρακτηριστικά και στα φερσίματα , είναι φανερή. Του φυτρώνουν τα μαλλιά και τα νύχια . Ξυπνάει, όταν η μητέρα του ξυπνάει, κοιμάται, όταν αυτή κοιμάται, είναι ήρεμο, όταν αυτή είναι ήρεμη. Όλες οι ψυχικές και εγκεφαλικές της μεταβολές , όπως επίσης και κάθε ουσία που χρησιμοποιεί, το επηρεάζουν. Όταν η μητέρα του ανησυχεί για εκείνο, το αισθάνεται. Αισθάνεται επίσης όταν αυτή καταλαμβάνεται από το αίσθημα της αγωνίας και ακόμη την καταλαβαίνει, όταν καμιά φορά εκείνη πάσχει από ιλίγγους , πονοκεφάλους, εμετούς , ναυτίες .

Μετά από όλα αυτά (και αφού επισημάνουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες εκτρώσεις, γίνονται μετά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης , έως και τη συμπλήρωση του τρίτου), πιστεύουμε ότι θα ήταν περιττό να αναφέρουμε κάτι περισσότερο, αφού τα παραπάνω στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας , πως κάθε φορά που έχουμε τη σύλληψη ενός παιδιού, έχουμε ταυτόχρονα ...... και τον ερχομό σε αυτόν τον κόσμο, ενός ακόμα ανθρώπου με ψυχή, ο οποίος αναπτύσσεται και θα αναπτύσσεται για αρκετά ακόμη χρόνια, εάν φυσικά το επιτρέψει η μητέρα του.

Αν όμως η μητέρα του έχει διαφορετική άποψη, τι γίνεται τότε ; Είναι πραγματικά ΦΡΙΚΤΟ, αλλά αξίζει να το αναλύσουμε , μήπως και βγει κάτι καλό για τα χιλιάδες υποψήφια θύματα, αλλά και για τις χιλιάδες υποψήφιες «Μήδειες».

Ένας τρόπος για να γίνει μία έκτρωση, είναι να κομματιάσει ο «γιατρός» ζωντανό το παιδί , μέσα στην κοιλιά της «μητέρας» του με ένα τροχισμένο γυριστό μαχαίρι!!! Ο τρόπος αυτός ονομάζεται «έκτρωση με διαστολή και απόξεση» ή αλλιώς «εμβρυοτομή».

Ένας άλλος τρόπος, είναι να ανοίξει ο «γιατρός» την κοιλιά της «μητέρας», να βγάλει το παιδί και να το σκοτώσει αμέσως, ή να το πετάξει σε έναν κουβά ζωντανό μέχρι να πεθάνει!!! Ο τρόπος αυτός ονομάζεται «έκτρωση με υστεροτομή», δηλαδή με χειρουργική επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό, έχουν τη δυνατότητα κάποιοι «γιατροί», να κρατήσουν το παιδί στη ζωή ως «πειραματόζωο»!!!

Επίσης, πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι έχει καταγγελθεί επίσημα, πως πολλές γυναίκες στη Γερμανία και τη Γαλλία, πληρώνονται για να υποστούν καισαρική τομή, έτσι ώστε τα παιδιά που εγκυμονούν, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την παρασκευή καλλυντικών!!! Πολλές μάλιστα από αυτές τις παραπλανούν οι «γιατροί», λέγοντάς τους ψέματα ότι το παιδί τους είναι μογγολικό (ότι πάσχει δηλαδή από το «Σύνδρομο Down»)!!!

Ένας τρίτος τρόπος, είναι να αναρροφήσει ο «γιατρός» με μία σύριγγα λίγο αμνιακό υγρό, μέσα από τη μήτρα της «μητέρας», για να εκχύσει αλάτι, που θα κάψει το παιδί ζωντανό!!! Με τον τρόπο αυτό (που ονομάζεται «έκτρωση με δηλητηρίαση»), το παιδί θα πονάει φρικτά για πολλές ώρες, ώσπου να ξεψυχήσει!!!

Υπάρχουν κι άλλοι παρόμοιοι τρόποι για να απαλλαγεί μία «μητέρα» από ένα «βάρος», το οποίο εκείνη δημιούργησε και για το οποίο θα κληθεί μία ημέρα να δώσει εξηγήσεις, στον Παντογνώστη Χριστό, από τη θέση της φόνισσας, θέση που μπορεί να ξεπερνά σε δυσχέρεια ακόμα και τα φρικτά εκείνα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλε το «βάρος» ή τα «βάρη» της σε αυτή τη ζωή.
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάει ότι όσο ζει στη γη, έχει τη δυνατότητα να μετανιώσει πραγματικά και να εξομολογηθεί τις αμαρτίες της , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συγχώρηση από τον Καρδιογνώστη Θεό.

Αν ρίξουμε όμως τώρα και μια ματιά, στις επιπτώσεις που δημιουργεί η έκτρωση στις γυναίκες :

* Η έκτρωση είναι τρεις φορές πιο επικίνδυνη από τον τοκετό.
* Στις τρεις ανήλικες γυναίκες που κάνουν έκτρωση, η μία υφίσταται επιπλοκές που μπορούν να την κάνουν στείρα .
* Ανάμεσα στις μητέρες που έχουν κάνει έκτρωση , μία στις τρεις υποφέρει από αποβολές, το 40% παρουσιάζει πρόωρους τοκετούς και άλλο ένα 40% , γεννά παιδιά με προβλήματα υγείας .
* Περισσότερες από το 75% των μητέρων που έχουν κάνει έκτρωση, παρουσιάζουν μετά σοβαρά ψυχολογικά και άλλα προβλήματα , όπως για παράδειγμα μελαγχολία, κατάθλιψη, τύψεις, αγωνίες , εφιαλτικά όνειρα , επιθετικές τάσεις και άλλα , που ορισμένες φορές φτάνουν μέχρι και τη διάλυση της συζυγικής ενότητας, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν όπως είναι φυσικό και τα άλλα παιδιά τους .

Για να οδηγηθεί όμως μια γυναίκα σε αυτό το έγκλημα, οι «πληγές» οι οποίες έχει δημιουργήσει μένοντας έγκυος , «αιμορραγούν» και ισοπεδώνουν οποιαδήποτε μορφή ηθικής αντίστασης που μπορεί να διαθέτει .
Τέτοιες «πληγές» είναι : Aν η ηλικία της ή η οικονομική της κατάσταση, δεν της επιτρέπουν ακόμα να παντρευτεί, αν εκτιμάει περισσότερο την καριέρα της από το παιδί που έχει μέσα της, αν σκέφτεται το «τι θα πει ο κόσμος;» επειδή είναι ανύπαντρη, αν είναι ήδη παντρεμένη και το παιδί αυτό είναι καρπός μοιχείας , αν έχουν οικονομικά προβλήματα με το σύζυγο ή για κάποιον άλλο λόγο, έχουν αποφασίσει ότι δεν επιθυμούν πλέον άλλο παιδί, αν ο γιατρός της υποδεικνύει (αλήθεια ή ψέματα), ότι το παιδί μπορεί να πάσχει από το «Σύνδρομο Down» (να είναι δηλαδή μογγολικό), αν...αν...αν...

Συμπερασματικά ...........
οι παγίδες που στήνει ο διάβολος στις γυναίκες με σκοπό να μείνουν έγκυος χωρίς να το θέλουν, είναι αμέτρητες αλλά και σχετικές με τη λέξη ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ, η οποία όταν απουσιάζει από τη ζωή μας, γινόμαστε εύκολη λεία στις ορέξεις του πονηρού.

Η μεγαλύτερη παγίδα όμως από αυτές (σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία), η οποία εκτοξεύει κάθε χρόνο σε απίστευτα μεγέθη τον αριθμό των εκτρώσεων στη χώρα μας (αφού αυτές υπολογίζονται σε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες, επίσημες και ανεπίσημες), είναι οι προγαμιαίες σχέσεις.

Panos Konstantinidis είπε...

Ανορθόδοξε πρόσεξε τη λέξη κλειδί στο άρθρο "θα γεννηθεί ζωντανό" ή "θα αποκτήσει αν γεννηθεί ζωντανό". Μέχρι να γεννηθεί το παιδί δεν έχει κανένα απολύτως κληρονομικό δικαίωμα. Απλώς το άρθρο λέει ότι αν έγινε η σύλληψη και ο πατέρας πεθάνει, τότε το συλληφθέν έμβρυο, όταν θα γεννηθεί θα έχει δικαίωμα κληρονομιάς της πατρικής περιουσίας.

Μέχρι να (αν) γεννηθεί λοιπόν, το έμβρυο είναι τμήμα της μητέρας, και έχει κάθε δικαίωμα πάνω του.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το θέμα των εκτρώσεων δεν εξετάζετε για τα κληρονομικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ή να μην έχει το «άνθρωπος» που πρόκειται να γεννηθεί …

Αυτό είναι ίσος το τελευταίο που βλέπουμε σε μια τέτοια περίπτωση (αν το δούμε και ποτέ) και σίγουρα Pane Konstantinidi ο «άνθρωπος» ακόμα και την περίοδο που είναι στην κοιλιά της μάνας του δεν είναι τμήμα της, με τον τρόπο που το εννοείς εσύ και με τις επεκτάσεις που δίνεις …

Είμαι βέβαιος ότι την περίοδο που ήταν έγκυος η μητέρα σου σε εσένα δεν υποστήριζες αυτά που λες τώρα …

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Αγησία
Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με το περιστατικό που αναφέρεις...

Υ.Γ. Έσβησα το ένα από τα δύο ολόιδια σχόλια που μάλλον εμφανίστηκε κατα λάθος.

Φίλε Πάνο
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Το αγέννητο παιδί δεν έχει τα πλήρη δικαιώματα του γεννημένου, έχει όμως κάποια. Αυτό σημαίνει οτι ακόμα και ο νομοθέτης (που συνήθως είναι δυσκίνητος, πίσω από τις εξελίξεις, κλπ) αναγνωρίζει στο έμβρυο μια διαφορετική υπόσταση από το «τμήμα της μητέρας» που αναφέρεις. Δεν έχουν άλλα τμήματα της, όπως... το ήπαρ ή το έντερο, κληρονομικά δικαιώματα!

Panos Konstantinidis είπε...

Ανορθόδοξε, ας πούμε ότι διαφωνούμε και ας το αφήσουμε εδώ :)

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κατά των εκτρώσεων.Πιστεύω ότι οι περισσότερες εκτρώσεις γίνονται εντός του γάμου επειδή το ζευγάρι δεν θέλει τρίτο παιδί ή από γυναίκες που θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ρατσισμός απέναντι στις ανύπαντρες μητέρες κυρίως στην επαρχία όπου οι κοπέλες μπορεί να δεχθούν πίεση και από τους ίδιους τους γονείς τους για να προχωρήσουν σ'αυτό το έγκλημα γιατί φυσικά όπως και σε άλλα πράγματα μπορεί να "πέσει η υπόληψη" της οικογένειας στα μάτια των γειτόνων και συγγενών.Η ίδια η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το σχολείο.Το σημαντικότερο ρόλο όμως τον έχουν οι γονείς που δεν συζητάνε με τα παιδιά τους, το θέμα αποτελεί ταμπού ακόμα για την ελληνική οικογένεια.

Marie

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Πάνο
Συμφωνήσαμε λοιπόν οτι διαφωνούμε :)

Φίλη Marie
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι το παν. Τα παιδιά διδάσκονται 10 ολόκληρα χρόνια θρησκευτικά και πλήθος άλλων άχρηστων μαθημάτων όπως «ολυμπιακή» παιδεία, δεύτερη ξένη γλώσσα, κλπ. Θα μπορούσαν οι ιθύνοντες του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων (αυτό που κολλάει;;;) να προσθέσουν ένα μαθηματάκι σεξουαλικής αγωγής. Να μάθουν τα παιδιά οτι το σεξ είναι κάτι το φυσιολογικό και όχι «βρώμικο» και «ανήθικο», όπως επίσης να πληροφορηθούν για τις μεθόδους αντισύλληψης και προστασίας από τα αφροδίσια νοσήματα.

Ακόμα, ουσιώδης είναι ο ρόλος της πολιτείας στην προστασία της εγκύου γυναίκας. Συχνά στον ιδιωτικό τομέα όσες μένουν έγκυες απολύονται, χωρίς αποζημίωση και χωρίς δεύτερη κουβέντα...

Ανώνυμος είπε...

Αποψή μου είναι πως οι αμβλώσεις πρέπει να είναι νόμιμες.
Η κάθε γυναίκα έχει απόλυτο δικαίωμα στη ζωή που φέρει μέσα της μιας και αυτή θα αγωνιστεί για να το μεγαλώσει.

Tyler Durden είπε...

το να θεωρούμε μια μάζα κυττάρων άνθρωπο είναι παρατραβηγμένο, τις πρώτες βδομάδες ούτε που νοιώθει τίποτε η γυναίκα όσον αφορά συναισθηματικούς δεσμούς. Οπότε ένα περιθώριο το πολύ δυο μηνών είναι αρκετό για να αποφασίσει η ίδια και κανένας άλλος τι επιθυμεί να κάνει.

Αν η έκτρωση είναι παράνομη είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να γίνεται κάτω από κρυφές και άθλιες συνθήκες και επικίνδυνες για την υγεία. Αν είναι νόμιμη γίνεται κανονικά με όλες τις προφυλάξεις χωρίς επιπλοκές. Τι προτιμάμε λοιπόν;

Επίσης καλύτερα μια μάζα κυττάρων νεκρή, παρά ένα ψυχικά νεκρό παιδί σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν έτοιμο να το δεχτεί και να το αναθρέψει.

Αλλωστε όλοι αυτοί (συντηρητικοί κατά κανόνα) που υποστηρίζουν με πάθος την απαγόρευση της άμβλωσης για τον σεβασμό δήθεν της αγέννητης ζωής, δεν νοιάζονται και πολύ πώς θα τα βγάζουν πέρα οι πολύτεκνες οικογένειες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στηρίζουν πολέμους και να στέλνουν τα παιδιά τους να σκοτωθούν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θεωρούν υπάνθρωπους τους μετανάστες και να αδιαφορούν για την βία εναντίον τους και φυσικά δεν σέβονται τη ζωή αυτών που προωθούν την έκτρωση μη διστάζοντας να σκοτώσουν γεννημενους (γιατρούς, μαίες, κλπ)στο όνομα της προστασίας του αγέννητου. Η μέγιστη υποκρισία!

Βρομιστεράκι είπε...

Ανορθόδοξε θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κωνσταντινίδη και τον Tyler Durden. Είμαι 100% υπέρ.
Επίσης πες στην γνωστή σου με τις 42 εκτρώσεις να βάλει ένα διάφραγμα. Θα της έρθει πίο οικονομικά! ;)

Βρομιστεράκι είπε...

Επίσης θυμήθηκα και μιά τεράστια ατάκα του George Carlin...
Ιδού
"Pro-Life is Anti-Woman"

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τον ανώνυμο χριστιανό απολογητή να μας πει τί υποστήριξη έχει δώσει σε γυναίκες που δεν προχώρησαν σε έκτρωση.
Γιατί είναι ωραιο για κάποιους να απαγορεύουν τους άλλους να αποφασίζουν για την ζωή τους- αλλά δεν βλέπω κανέναν να δίνει εναλλακτικές λύσεις για τις απαγορεύσεις αυτές.
Τέλος αν απαγορευθούν οι εκτρώσεις, θα γίνονται και πάλι σε παράνομα ιατρεία, από άτομα πιθανόν άσχετα με ιατρική, με δραματικές επιπτώσεις για τις γυναίκες που θα προβαίνουν σε αυτές.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Tyler
Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα είπες, με την εξαίρεση του «καλύτερα μια μάζα κυττάρων νεκρή, παρά ένα ψυχικά νεκρό παιδί σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν έτοιμο να το δεχτεί και να το αναθρέψει.»

Υπάρχει και η λύση της υιοθεσίας που προανέφερα. Φυσικά, το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει και να στηρίξει τη γυναίκα που παίρνει αυτήν την απόφαση. Ακόμα, ας μην είμαστε καθόλου σίγουροι οτι όποιος ΘΕΛΕΙ να αποκτήσει παιδί ΜΠΟΡΕΙ και να το αναθρέψει σωστά...

Φίλη Βρωμιστεράκι
Το διάφραγμα και το σπιράλ είναι μια λύση που, αν και συχνή στο εξωτερικό, θεωρείται «ταμπού» στην Ελλάδα. Να 'ναι καλά οι εκτρώσεις, να πλουτίζουν οι γιατροί και οι εταιρίες...

Φίλε stardust
Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα νομίζω. Πάντως, είναι εύκολο να εκστομίζει κανείς μεγάλα λόγια για «υποστήριξη» και «αρωγή» και δύσκολο να το κάνει πράξη!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Είναι από τις καταστάσεις που με προβλημάτισαν πολύ στη ζωή μου. Παντρευτήκαμε με τη γυναίκα που άφησα έγκυο, γιατί δεν θέλαμε να κάνει έκτρωση. Χωρίσαμε μετά από 1 χρόνο οδυνηρά και τρισάθλια. Σήμερα όμως ο γιος μου είναι 25 χρονών παλικάρι και κάνει το μεταπτυχιακό του. Έκτρωση για μένα είναι ο τερματισμός μιας αγέννητης ζωής. 'Aραγε, το έμβρυο είναι προσωπικότητα; Στην περίπτωση που το έμβρυο δεν είναι πρόσωπο, τότε η έκτρωση είναι κάτι λιγότερο(;) από έγκλημα. Τα στοιχεία μας λένε ότι το 10% των εκτρώσεων γίνονται μετά τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης, κάτι που πολλοί γιατροί αρνούνται να κάνουν, διότι το σκότωμα του εμβρύου είναι πολύ ξεκάθαρο».Αυτή η άποψη, των πολλών γιατρών, έχει τις ρίζες της βαθιά και στον αρχαίο, ακόμα, κόσμο.
Βλέπουμε ότι ο Ασσυριακός νόμος – μεταξύ 1450 π.Χ. και 1250 π.Χ. – σε περίπτωση προσχεδιασμένης έκτρωσης, όριζε ως ποινή το θάνατο με βασανιστήρια. Η φανερή αντίθεση προς την έκτρωση _στη Ρωμαϊκή εποχή – ξεκίνησε από τον μεγαλύτερο Ρωμαίο ρήτορα, τον Κικέρωνα. Σε λόγο του που εκφώνησε το 15 π.Χ. ο Κικέρων αναφέρεται σε μια γυναίκα, από τη Μαλεσία, που έκανε έκτρωση και γι αυτό, εκτελέστηκε. Ο ίδιος συμφωνούσε με την εκτέλεση και καταδίκαζε την ηθική χαλαρότητα των ημερών του.
Ο Φαβορίνος (80-150μ.Χ.) μίλησε για την έκτρωση σαν μόλις λιγότερο εγκληματική πράξη από εκείνη της έκθεσης των βρεφών, ενώ ο Σωρανός, ο μεγάλος γιατρός γυναικολόγος την εποχή του Τραϊανού (998-117μ.Χ.), είπε ότι μερικοί από τους σύγχρονους του, υποστήριζαν ότι η έκτρωση δεν ήταν ποτέ σωστή. Ναι, οι εκτρώσεις ήταν πολύ γνωστές στην αρχαιότητα. Αναφορά γι αυτές κάνουν και ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, αλλά και ο Ιπποκράτης στον «όρκο του» για τους γιατρούς – που ισχύει μέχρι και σήμερα – αφού συμπεριέλαβε τη φράση «Δεν θα δώσω σε έγκυο γυναίκα φαρμάκι για να την κάνω να αποβάλει»
Και ο κώδικας του Χαμουραμπί (1728 π.Χ.) νομοθετεί εναντίον των εκτρώσεων. Από το 1986 στην Ελλάδα , οι εκτρώσεις είναι νόμιμες και γίνονται με έξοδα του Κράτους.
Στο ερώτημα εάν η έκτρωση είναι απαλλαγή (από ένα «βάρος» ανεπιθύμητο), ή αν είναι δολοφονία, μάλλον υποστηρίζω το δεύτερο. Νομίζω ότι είναι εγκληματική πράξη απέναντι στη αγέννητη ακόμα ζωή. Δεν μιλώ φυσικά για την κατ’ ανάγκην έκτρωση, π.χ. ενός εξωμήτριου που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο ή την περίπτωση της μικρής Βραζιλιάνας που αναφέρεις «ανορθόδοξε».
Η γνώμη της θρησκείας μου είναι αδιάφορη γιατί γίνεται στα πλαίσια της προώθησης των πωλήσεων «ηθικών αξιών» που θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο. Εγώ είμαι λίγος για να έχω κατηγορηματική άποψη.

Tyler Durden είπε...

μας αναφερεις ως παραδείγματα κοινωνίες με απίστευτα κατώτερη θέση της γυναίκας σε επίπεδο res. Μήπως να επαναφέρουμε και την παρθενιά που υποστηρίζονταν από όλες αυτές τις πατριαρχικές κοινωνίες; Μήπως και να απαγορέψουμε πάλι την μοιχεία; Αλλωστε τα τελευταία είναι ταμπού που πολύ μα πολύ πρόσφατα έπεσαν. Μήπως είναι και αυτά κατά βάθος θετικές κοινωνικές αξίες;

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μιχάλη
Χαίρομαι που έχεις γιο στην ηλικία μου! Πολύ χρήσιμα τα παραδείγματα που μας θέτεις. Θα συμφωνήσω με το φίλο Tyler οτι σε αυτές τις κοινωνίες η θέση της γυναίκας ήταν πολύ κατώτερη από ότι σήμερα, αλλά θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμα. Το οτι είναι κάποιος κατά της πρακτικής των εκτρώσεων, δεν σημαίνει οτι ασπάζεται όλη την συντηρητική ηθική της Εκκλησίας, από την «παρθενία», μέχρι την «ιερότητα του γάμου»...

Ας μην είμαστε κολλημένοι με το στυλ: είμαι άθεος-ασπάζομαι υποχρεωτικά όλο το πακέτο των «προοδευτικών» απόψεων. Ο καθένας έχει τις δικές του ιδέες και καλό θα ήταν να ευνοούμε την πολυφωνία, αντί να ομαδοποιούμαστε.

Marie είπε...

Το να είναι κάποιος υπέρ των εκτρώσεων δε σημαίνει ότι είναι προοδευτικός και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η άποψη ότι "δικό μου είναι το σώμα και το κάνω ό,τι θέλω" είναι λανθασμένη. Το έμβρυο μπορεί να έχει κατά το ήμισυ τα γονίδια της μητέρας, όμως αποτελεί ένα νέο ξεχωριστό οργανισμό και όχι μια απλή προέκταση του σώματός της. Από το στάδιο κιόλας των πρώτων διαιρέσεων δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις. Βλέποντας τις στατιστικές, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι γυναικολόγοι τελικά σε μεγαλύτερο ποσοστό ασχολούνται με το να αφαιρούν ζωές, παρά να φέρνουν παιδιά στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός Ανορθόδοξε,

Όπως είπα και στου Διαγόρα:

Καθώς: (α) αρνούμαι την ύπαρξη αθάνατης ψυχής - ενώ αντιθέτως (β) είμαι λάβρος υποστηρικτής της αυτοδιάθεσης των ήδη υπαρχόντων ανθρώπων και (γ) της χειραφέτησης της γυναίκας, αποδέχομαι το δικαίωμα κάθε μιας απ’αυτές, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης και σεξουαλικού προσανατολισμού ( ;! )σε νόμιμη έκτρωση.

Επαφίεμαι στην ιατρική επιστήμη ως προς το (α) πότε αρχίζει η ανθρώπινη ζωή του εμβρύου και (β) μέχρι πιο μήνα η επέμβαση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή της μή-μέλλουσας μητέρας.

Α, και να μην το ξεχάσω, θεωρώ πιο ανεύθυνο και πιο εγωιστικό είναι το πάμφτωχο (λόγω χαμηλού πνευματικού, εκπαιδευτικού, κτλ επιπέδου) ΕΛληνορθόδοξο ζευγάρι που γεννοβολά σαν ζεύγος κουνελιών.

Φυσικά, οι απόψεις μου είναι προσωπικές και δε δεσμεύουν άλλους άθεους, αγνωστικιστές, you name it. Δεν είμαστε πρόβατα εμείς!

(η τελευταία αποστροφή προς το Υπερορθόδοξο Τρόλι ΘΒ)

Undantag

Saq είπε...

Φίλε ανορθόδοξε,
μιας και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αυτές τις μέρες θα σου πω στα γρήγορα ότι συμφωνώ με τον tyler και τον sturdust, εγώ δεν θεωρώ σε καμιά περίπτωση φόνο μια έκτρωση που πολύ πιθανό αν δεν γίνει το παιδί που θα γενηθεί να έχει πολλά περισσότερα προβλήματα ψυχολογικής πλευράς. Επίσης δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία να μετράω γονίδια για να αποδείξω αν είναι ζωντανός οργανισμός ή όχι, μου φαίνεται αστείο το πράγμα. Νομίζω ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η ενημέρωση και ο τελευταίος που έχει τον λόγο είναι η εγκυμωνούσα, την καλημέρα μου!

navarino-s είπε...

εγώ ανορθόδοξε θέλω για μια ακόμη φορά να σε συγχαρώ για τη σοβαρότητα με την οποία χειρίζεσαι τα θέματα σου. μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία στο θέμα των προγαμιαίων σχέσεων έχει κάνει νομίζω σαφέστατη της θέσης της. Εάν κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να βγάλουν έξω από τη ζωή τους τον Θεό τότε σίγουρα μόνο η εκκλησία δεν φταίει για τις συνέπειες …

Θέλω να τονίσω δηλαδή το ότι αν εγώ αποφασίσω να μην βαδίζω στη ζωή μου με την διδασκαλία της εκκλησίας τότε πολύ απλά ας μη έχω και πολλές τέτοιες χαζές απαιτήσεις από αυτή και ούτε από το κράτος …
Ξέρω ότι πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πει ότι αυτά δεν είναι δυνατά να γίνουν (δηλαδή η εγκράτεια στους νέους) αλλά μπορούμε να τους απαντήσουμε πολύ απλά ότι πολύς κόσμος την έχει στη ζωή του.

Άλλο το δεν θέλω και άλλο το δεν μπορώ.

Η εκκλησία δεν διδάσκει καταστάσεις ανέφικτες για τον άνθρωπο. Ας σκεφτούμε μόνο για λίγο το πόσα προβλήματα έχουν προκύψει στον κόσμο και αιτία αυτών είναι τα σαρκικά πάθη (γενικότερα ).

Η θρησκεία μας ποτέ Mr «ανορθόδοξε» δεν είπε ότι ο έρωτας είναι «βρώμικος» και «ανήθικος», αντιθέτως.
Πολύ απλά κάθε πράγμα έχει τον καιρό του και αν παραβιάζουμε αυτές τις απλές συνθήκες θα έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα και μάταια θα προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.

Η καλύτερη λύση λοιπόν δεν είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων γιατί πολύ απλά αυτά τα διδάσκει η ίδια η φύση.
Αλίμονο αν από τις τρυφερές ηλικίες των 12 και 13 ετών βομβαρδίζουμε τους νέους με «μεθόδους αντισύλληψης και προστασίας από τα αφροδίσια νοσήματα». Δεν φτάνουν δηλαδή όλα τα αλλά που βλέπουν και ακούν σε αυτή την ηλικία, θα πάμε να τους τα φυτέψουμε στο μυαλό και μέσα από τα σχολεία …
(Το ότι θέλουμε να βγάλουμε και τα θρησκευτικά, εμείς σε μια χώρα όπως την Ελλάδα, ας μην το σχολιάσω καλύτερα …)

Ανάποδα, όλα ανάποδα πάμε να τα κάνουμε και μετά μας φταίνε και όλα, το κράτος και η εκκλησία και ο εαυτός μας και δεν ξέρω και τι άλλο …

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Marie
Όσο απίστευτοι κι αν ακούγονται οι αριθμοί των εκτρώσεων, είναι από επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια...

Φίλε undantag
Πολύ σωστά το έθεσες! Οι άθεοι (οι περισσότεροι ελπίζω) δεν είναι πρόβατα και ούτε έχουν τσομπάνη!

Φίλε Newton
Καλημέρα κι από εμένα! Σίγουρα η μητέρα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά θα πρέπει να έχει υπ' όψιν της τη σοβαρότητα της απόφασης και τις συνέπειες που συνεπάγεται.

Φίλε navarino-s
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την καλημέρα μου!

Unknown είπε...

Εγώ πιστευω ότι σαφώς αυτή τη δύσκολη απόφαση πρέπει να την λάβουν οι γονείς απο κοινού,αλλά πιστεύω ότι με τη χρήση των προφυλακτικών τέτοια φαινόμενα αποφεύγονται,και αφήστε τον πάπα να μ***ζεται!Η εκτρωση κατ'εμε ειναι σκληρη αποφαση και ο εκαστοτε νιος πρεπει να αναλαμβανει τις ευθυνες του!η εκτρωση δεν ειναι λυση.αλλοι παλευουν χρονια για να αποκτησουν παιδια και αλλοι κανουν εκτρωση??

panos είπε...

Πολύ σωστά τα λες «ανώνυμε» επισκέπτη.

Δυστυχώς στις μέρες μας αξίες όπως αυτές που ανέφερες θεωρούνται ξεπερασμένες ή και ταμπού ακόμα.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι όπως ανέφερες να καθόμαστε και να συζητάμε τώρα για τέτοια προβλήματα πράγμα το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν συνέβαινε παλαιοτέρα αφού οι άνθρωποι για πολλούς λόγους είχαν διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του γάμου.
Σήμερα με την “ελευθερία” που θέλουμε να υπάρχει έχουμε δημιουργήσει φοβερά προβλήματα.

Είναι φανερό το ότι όταν παραβιάζονται κάποια πράγματα τα αποτελέσματα είναι τραγικά όπως στην περίπτωση των προγαμιαίων σχέσεων που καταλήγουμε τώρα να έχουμε χιλιάδες φόνους καθημερινά στο βωμό της σωματικής ικανοποίησης μας, πράγμα τουλάχιστον αηδιαστικό.

anonimos52 είπε...

Έτσι είναι φίλε μου “pano”

Κάποιους όμως δεν τους συμφέρει να τα ακούν αυτά ή δεν θέλουν να τα ακούν γιατί γνωρίζοντας την πραγματικότητα ενοχλούνται …

Επιμένουν ότι η εκκλησία φταίει για όλα και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παραθέσω ένα κομμάτι από ένα κείμενο που βρήκα σε μια σελίδα και ήταν πραγματικά πολύ καλό …

Έλεγε λοιπόν χαριτολογώντας ένας για την στάση που έχουν μερικοί, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω ………

«Οι παπάδες φταίνε για την ανεργία ! Οι παπάδες φταίνε για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας !Οι παπάδες φταίνε για την ακρίβεια ! Οι παπάδες φταίνε για τη δημόσια εκπαίδευση και τα εκατομμύρια που ξοδεύεις στην παραπαιδεία ! Οι παπάδες φταίνε για τα εκατομμύρια που ξοδεύεις στην ιδιωτική υγεία ή για τα ράντζα ! Οι παπάδες φταίνε για τα τροχαία ! Οι παπάδες φταίνε για τα εκατοντάδες παιδιά που πεθαίνουν από ναρκωτικά ή αλκοολισμό ! Οι παπάδες φταίνε για τους καρκίνους και το AIDS και τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά ! Οι παπάδες φταίνε για την χρεοκοπία των ταμείων και την έλλειψη χρημάτων για τα φάρμακα ! Οι παπάδες φταίνε για το κυκλοφοριακό ! Οι παπάδες φταίνε για τα ψυχολογικά προβλήματα το κόσμου και τα διαζύγια ! Οι παπάδες φταίνε για τη γραφειοκρατία και τον χουλιγκανισμό και την κάθε είδους βία ! Οι παπάδες φταίνε για την μόλυνση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ( γη, αέρας, θάλασσα )! Οι παπάδες φταίνε για τα νοθευμένα φαγητά και τα μεταλλαγμένα ! Οι παπάδες φταίνε για τα 32 τρισεκατομμύρια δολλάρια ( σε ευρώ ; ) που χάθηκαν στα χρηματιστήρια ! Οι παπάδες φταίνε για τις χρεοκοπίες τραπεζικών, στεγαστικών, ασφαλιστικών ιδρυμάτων, ακόμα και χωρών !
Επειδή για όλα φταίει η Εκκλησία, οι παπάδες, οι μοναχοί, μπορεί να μην κάλυψα όλους τους τομείς ευθύνης τους! Παρακαλώ, λοιπόν, όλους σας να μου αποστείλετε σε ποιους άλλους τομείς της καθημερινής ζωής σας σας φταίνε οι παπάδες !»

: ) ) )

Aυτά για την ευθύνη της εκκλησίας γενικότερα

Ανώνυμος είπε...

Οι παπάδες φταίνε για τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές !
Οι παπάδες φταίνε για τους 2 Παγκοσμίους πολέμους και τις ατομικές βόμβες !
Οι παπάδες φτάινε για τις αυτοκτονίες !
Οι παπάδες φταίνε για την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και την εκροή ραδιενέργειας !
Οι παπάδες φταίνε για τις κακοκατασκευές στα δημόσια έργα ! Οι παπάδες φταίνε για τη χρεοκοπία δημοσίων οργανισμών ( Ολυμπιακή, ΔΕΗ κλπ ) !
Οι παπάδες φταίνε για τις 500.000 αμβλώσεις ! Οι παπάδες φταίνε για όλα ! Και οι μοναχοί ! Και η Εκκλησία !

: ))) Πολύ καλό ...

Ανώνυμος είπε...

Θα αναφέρω κάποια στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια πληθυσμιακή κατάσταση. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει κατά 250000 άτομα την ημέρα. Η επίπτωση μιας τέτοιας εκθετικής αύξησης στο μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε χώρες με ήδη μεγάλη πληθυσμιακή βάση. Οι ρυθμοί αυτοί αύξησης του πληθυσμού συνοδεύονται από την αντίστοιχη μείωση των πόρων διατροφής, νερού, ενέργειας και γενικότερα των φυσικών πόρων που είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο.

Ανάμεσα στο 1990 και 2010 ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1,7 δις και θα ανέλθει στα 7 δις. Το 95% της αύξησης του πληθυσμού συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο χρόνος που μεσολαβεί για την προσθήκη ενός νέου δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον παγκόσμιο πληθυσμό συντομεύει όλο και περισσότερο. Χρειάστηκε ένας αιώνας(1830-1930) για να γίνουμε από 1 δις δύο δισεκατομμύρια, 30 χρόνια (1930-1960) για να προστεθεί το τρίτο δις, 15 χρόνια (1960-1975) για το τέταρτο, 12 χρόνια για το πέμπτο (1976-1987) και το έκτο το αποκτήσαμε το 1997. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα σταματήσει όπως υπολογίζεται το 2200 όταν θα έχουμε φθάσει 11,6 δις.

Οι αδροί δείκτες γεννητικότητας ή θνησιμότητας αναφέρονται στον αριθμό των γεννήσεων ή των θανάτων σε 1000 άτομα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ο ετήσιος φυσικός δείκτης αύξησης εκφράζεται σε ποσοστά που αντιπροσωπεύουν τη διαφορά ανάμεσα στον αδρό δείκτη γεννητικότητας και θνησιμότητας δια του 10. Το 1988 οι δείκτες αύξησης του πληθυσμού κυμαίνονταν από 4,1% στην Κένυα σε -0,2% στην Ουγγαρία.Για παράδειγμα η Νιγηρία το 1988 είχε 112εκ. κατοίκους και δείκτη αύξησης 3,3%, ως το τέλος του επόμενου αιώνα ο πληθυσμός της αναμένεται να αυξηθεί άνω των 500 εκατομμυρίων.

Ο χρόνος διπλασιασμού του πληθυσμού είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Υπολογίζεται με τον κανόνα του 70 και βρίσκεται διαιρώντας το 70 με τον ετήσιο ποσοστιαίο δείκτη αύξησης.Ένας πληθυσμός που αυξάνεται κατά 1% ετήσια, θα διπλασιαστεί σε 70 χρόνια. Για την Ελλάδα με ετήσιο δείκτη αύξησης πληθυσμού 0,5% ο αριθμός ετών διπλασιασμού είναι τα 140 έτη,για την Πολωνία τα 70 έτη,για το Ιράν τα 24 έτη(3% δείκτης αύξησης),18 έτη για την Κένυα(4%).


marie

Tyler Durden είπε...

αυξάνεστε και πληθύνεστε κατά τα άλλα λοιπόν!

Μόνο που όταν το είπε ο θεός αυτό ο πληθυσμός του Homo Sapiens απαριθμούσε ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ!!!!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μάνο (Mr Arvylas)
Μιλάς πολύ σωστά. Τέτοιες αποφάσεις θέλουν σκέψη και προσοχή, γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Φίλη Marie
Χρήσιμα και ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας παραθέτεις. Απ' ότι φαίνεται κάποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα υπερπληθυσμού και πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Στην Κίνα και στην Ινδία νομίζω ήδη έχουν κάποια μέτρα. Θα τα ψάξω και ίσως γράψω ανάλογο άρθρο στο μέλλον.

Φίλε Tyler
Έχεις δει το idiocracy; Αν όχι, στο συνιστώ. Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτοί που γεννοβολάνε σαν τα κουνέλια δεν είναι άλλοι από τα θρησκόληπτα αμνοερίφια, ενώ οι πιο «σκεπτόμενοι» τύποι περιορίζονται στο ένα παιδί ή δεν κάνουν καθόλου. Πλάκα στην πλάκα, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα γεμίσουμε brain dead τύπους, ενώ οι έξυπνοι θα εξαφανιστούν όπως στην ταινία......

Tyler Durden είπε...

χαχα! δεν το έχω δει, στις άμεσες προτεραιότητες θα το βάλω!!!

tiktos είπε...

Την υπογραφή μας και την ψωλή μας προσέχουμε που την βάζουμε,έλεγε ο παπούς μου.Είμαι υπέρ όταν πρόκειται για θέμα υγείας.Όταν παίζεις με πούτσες και μουνιά πρέπει να δέχεσαικαι τις ευθύνες σου.Βάλε μια καπότα ρε γαμώτο.Αν δεν έχεις να βάλείς μια σαμπρέλα με κόμπο στην άκρη.

the monkeys είπε...

Βασικά δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, οπότε δεν ξέρω αν έχουν ήδη αναφερθεί.

Είμαι υπέρ της έκτρωσης όποιας μορφής και αν είναι αυτή. Θεωρώ ότι το θέμα προσεγγίζεται διαφορετικά ανάλογα το φύλο. Αλλιώς θα το δει ένας άντρας και αλλιώς μία γυναίκα. Όταν μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος, φαντάζομαι, ότι είναι κάτι συγκλονιστικό σε περίπτωση που δεν το θέλεις. Αν είσαι σε μικρή ηλικία ιδιαίτερα, η έκτρωση είναι το πρώτο που σκέφτεσαι, γιατί δεν θέλεις να χάσεις χρόνια μίας ζωής ανάλαφρης χωρίς υποχρεώσεις (όταν και ο ίδιος ακόμη έχεις τους γονείς οου να σε φροντίζουν). Όσο για την υιοθεσία που προτίνεις σαν λύση, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Όταν μία μάνα περνάει το "λούκι" των 9 μηνών, έχει δεθεί με το παιδί που κουβαλάει μέσα της και μάλιστα είναι και η φύση της γυναίκας έτσι ώστε να δένεται με το παιδί της (είτε είναι επιθυμητό να γεννηθεί, είτε όχι). Συνεπώς δύσκολα θα το αποχωριστεί. Επίσης η περίοδος της γέννας δεν είναι διόλου ευχάριστη να την περνάς έτσι απλά για να βοηθήσεις και άλλους γονείς που δεν μπορούν να συλλάβουν. Όσο για τον οργανισμό wow, έχουμε γράψει και εμείς παλαιότερα για αυτό, πιστεύω ότι είναι πολύ καλή κίνηση, ειδικά όταν εν έτη 2009 θεωρούμε ακόμη σε ορισμένες χώρες την έκτρωση ως έγκλημα και άρα ως παράνομη πράξη.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Tyler
Να το δεις οπωσδήποτε!

Φίλε tiktos
Ο παππούς σου είναι σοφός άνθρωπος απ' ότι φαίνεται...

Φίλη monkey
Έτσι όπως το θέτεις το θέμα είναι σα να υπάρχει μόνο η έγκυος γυναίκα και κανένας άλλος. Σαφώς και σέβομαι την ιερότητα της εγκυμοσύνης και νομίζω οτι πρέπει να προστατευθεί από οικογένεια και πολιτεία, αλλά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το ζευγάρι ξέρει από πριν τις συνέπειες του να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τα «χαμένα χρόνια» ακούγεται πολύ σκληρή δικαιολογία όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές...

ellinaki είπε...

Θα συμφωνήσω με Κωνσταντινίδη και Durden.
Και με δικά μου λόγια:

α) Μία μάζα από κύτταρα, χωρίς συνείδηση, δεν μπορεί να αποκαλείται άνθρωπος. Τουλάχιστον όχι από ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε μεταφυσικές έννοιες όπως η "ψυχή".

β) Η βιωσιμότητα, η ευτυχία και η σωστή ζωή ενός ζευγαριού ή μίας γυναίκας είναι πιο σημαντικά από τη βιωσιμότητα μιας μάζας από κύτταρα.

γ) Η αποβολή μίας μάζας από κύτταρα είναι προτιμότερη από την καταδίκη σε μία σκληρή, άδικη, άνιση και ενδεχομένος κακή ζωή τόσο για ένα παιδί όσο και για τη μητέρα του ή τους γονείς του.

δ) Το ηθικό δίλλημα είναι παρόμοιο με την έρευνα σε βλαστοκύταρα. Δηλαδή: Είναι προτιμότερη η έρευνα που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τους εν ζωή ανθρώπους που υποφέρουν εις βάρος μίας μάζας από κύτταρα ή η συγκεκριμένη μάζα έχει προτεραιότητα έναντι των ανθρώπων;

ε) Εννοείται φυσικά ότι η έκτρωση δεν είναι μέθοδος αντισήληψης, και φυσικά είμαι 100% εναντίον ζευγαριών ή γυναικών που δεν λαμβάνουν στα σοβαρά την αντισύλληψη με το σκεπτικό της έκτρωσης.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε ελληνάκι
Φαντάζομαι πήρες μια ιδέα από τις απόψεις μου, αλλά θα ξαναπώ μερικά πράγματα με την ευκαιρία.

Αρχικά, δεν είναι πάντα σωστός ο ορισμός «μάζα από κύτταρα», γιατί μέχρι τον τρίτο μήνα που επιτρέπεται η έκτρωση το κύημα έχει σχηματίσει χέρια, πόδια, κεφάλι και λειτουργικό νευρικό σύστημα. Συχνά τέτοιοι όροι μας βοηθούν να εκλογικεύουμε την κατάσταση και να ξορκίζουμε την ενοχή από πάνω μας...

Ακόμα, θα τόνιζα οτι δικαιολογίες του στυλ «θα πάει πίσω η καριέρα μου και η προσωπική μου ζωή» είναι πολύ λίγες όταν αναφερόμαστε σε μια τόσο σημαντική απόφαση όπως η έκτρωση. Το αν θα είναι κακή η ζωή του παιδιού κανένας δεν είναι σε θέση να το ξέρει, ενώ υπάρχει η λύση της υιοθεσίας που είπα και πριν.

Τέλος, νομίζω πως τα βλαστοκύτταρα που έθιξες είναι ένα εξαιρετικό καινούριο θέμα για κουβέντα και προβληματισμό. Ίσως το ξεκινήσω κάποια στιγμή ή αν θες κάνε το κι εσύ.

ellinaki είπε...

Ανορθόδοξε,
Επειδή ένα έμβρυο έχει σχηματισμένα κάποια χαρακτηριστικά, δε σημαίναι ότι δεν είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για να αποκαλεσθεί άνθρωπος. Το νευρικό σύστημα μπορεί να λειτουργεί, αλλά όχι σε σημείο που το έμβρυο έχει συνείδηση του που βρίσκεται και τί κάνει.

Έχεις δίκιο ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τελικά γεννηθεί το παιδί, τί επιφυλάσει η τύχη σε αυτό και στους γονείς του. Συμπεραίνω όμως ότι εφόσον είναι ανεπιθύμητο, είναι πολύ πιθανό ή να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για το σωστό μεγάλωμά του ή να παραμείνει ένα "αναγκαίο βάρος" για τους γονείς του ή τη μητέρα του. Δεν θεωρώ άλλωστε και απίθανο το γεγονός το ζευγάρι να χωρίσει για αυτό το λόγο, και τελικά η μητέρα να μείνει μόνη της με την ευθύνη της ανατροφής του παιδιού.

Άρα γιατί να υπάρξει τέτοιο ρίσκο, όταν εξ αρχής μία έκτρωση μπορεί να αποφέρει ένα σίγουρο αποτέλεσμα;

Marie είπε...

Τίποτα στη ζωή δεν είναι σίγουρο. Τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα θέλει αρχικά να κάνει έκτρωση και δεν προχωράει σ'αυτήν την πράξη, δένεται με το παιδί που φέρνει στον κόσμο. Είναι η φύση τέτοια που είναι αναπόφευκτο να μην αγαπήσει ένας νοήμων άνθρωπος το παιδί που γεννάει.

Όσο για τα ζευγάρια που μπορεί να χωρίσουν από τη γέννηση ενός "ανεπιθύμητου" παιδιού, στην εποχή μας το ποσοστό των διαζυγίων κοντεύει να φθάσει το 50%. Δε νομίζω ότι για όλους αυτούς τους χωρισμούς φταίνε τα παιδιά! Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γιατί διαλέγουμε τον σύντροφό μας και ίσως θα πρέπει να έχουμε συζητήσει από πριν τη γνώμη του για το ενδεχόμενο μιας μη προγραμματισμένης κύησης.

Επίσης θα ήθελα να σχολιάσω την άποψη ότι το έμβρυο δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικός άνθρωπος γιατί δεν έχει την αίσθηση της ύπαρξης του. Την αίσθηση της ύπαρξης μπορεί να μην την έχει κάποιος ηλικιωμένος που έχει αλτζχάιμερ ή κάποιος που έχει σοβαρή μορφή νοητικής υστέρησης αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να ζήσει.

Ανώνυμος είπε...

den xeretai ti lete... ena emvruo einai an8rwpos apo to prwto lepto ths zwhs tou... exei psuxh xerete... katalavenw oti polles gunaikes gia diaforous logous mporei na ftasoun sthn ektrwsh k den to katakrinw... alla mhn akouw oti ena emvruo dn einai an8rwpos h mia ektrwsh den einai fonos...

Ανώνυμος είπε...

Θα στο πω, Ανώνυμε. Η έκτρωση δεν φόνος. Δεν είναι. Είναι βασικό, ανθρώπινο δικαίωμα της γυναίκας και σε καμία περίπτωση δεν είναι έγκλημα.

Όσον αφορά την υιοθεσία που είδα να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, είναι τελείως άτοπο.

Αρχικά, μια γυναίκα δεν είναι μήτρα για τους στείρους. Στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες ορφανά παιδιά. Ας υιοθετήσουν ένα από αυτά.

Δεύτερον, η υιοθεσία λύνει το πρόβλημα ενός ανεπιθύμητου παιδιού. Η έκτρωση λύνει το πρόβλημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο ΑΦΟΥ γεννηθεί το παιδί.
Η έκτρωση μπορεί να τελεστεί μόνο εφόσον η γυναίκα είναι έγκυος.
Στην έκτρωση, η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη.
Στην υιοθεσία, η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Το παιδί είναι ανεπιθύμητο.

Άρα, η υιοθεσία δεν αποτελεί εναλλακτική της έκτρωσης.

Τέλος, δεν έχει καμία σημασία αν το έμβρυο είναι άνθρωπος ή όχι, είναι αρκετά ανεπτυγμένο ή όχι.

Σε αυτό τον κόσμο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σώμα ενός απρόθυμου άλλου για να επιβιώσει. Κανείς. Ποτέ.

Δεν βασανίζουμε ανθρώπους για να δώσουμε μια ευκαιρία επιβίωσης σε άλλους ανθρώπους.

Και ναι, η ανεπιθύμητη/καταναγκαστική εγκυμοσύνη είναι βασανιστήριο. (Αρκεί να δείτε που καταφεύγουν οι γυναίκες σε χώρες που η έκτρωση είναι παράνομη.) Και καταπάτηση πολλαπλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο καθένας μπορεί να έχει δική του άποψη, αλλά μόνο στυγνοί μισογύνηδες θα ήθελαν μια γυναίκα να μην έχει το δικαίωμα στην έκτρωση.

Ωστόσο εξακολουθεί να με θλίβει το γεγονός πως ακόμα και άτομα που υποστηρίζουν αυτό το δικαίωμα, φέρονται λες και είναι το "lesser of two evils" αντί γι αυτό που πραγματικά είναι: ένα βασικό, ανθρώπινο δικαίωμα της γυναίκας, το όποιο καταπολεμείται με λύσσα και που η άρνησή του παραβιάζει το δικαίωμα μιας γυναίκας στη ζωή, την υγεία και τη σωματική αυτονομία.

Αυτά. Κατά τ'άλλα, μου αρέσει το blog σου, Ανορθόδοξε.

-Βαλ.