Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η «ανεκτίμητη» σοφία των γεροντάδων (Παΐσιος νο. 2)

Αν και έχω ήδη γράψει ένα αφιέρωμα στο παρελθόν για τον συγκεκριμένο πάνσοφο γέροντα, το υλικό που βρήκα στο διαδίκτυο είναι τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον, που δεν μπορώ να το αφήσω να πάει χαμένο. Στη σελίδα www.psyche.gr υπάρχει ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στις... ανεκτίμητες σοφίες του Παΐσιου. Ο άνθρωπος δεν είναι απλά χαμηλότατου διανοητικού και μορφωτικού επιπέδου, αλλά έχει μια τελείως στρεβλή άποψη για τη ζωή και το θάνατο, τη χαρά και τη διασκέδαση, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Εντύπωση μου κάνει πως ένας αγράμματος, κουτοπόνηρος και διεστραμμένος τύπος κατάφερε να ξεγελάσει τόσες εκατοντάδες ανθρώπους ώστε να τον θεωρούν ήδη άγιο, να έχουν την εικόνα του σε τοίχους και οθόνες κινητών, ακόμα και να ονομάσουν... δρόμο με το όνομά του!


Με τον γνωστό μου τρόπο θα σας παρουσιάσω αυτούσια τα ιερά και πάνσοφα λόγια του γέροντα, ακολουθούμενα από σύντομα σχόλιά μου. Θα αναπτύξω αναλυτικότερα την άποψή μου στη συζήτηση με τους σχολιαστές του κειμένου που θα ακολουθήσει. Ας ξεκινήσω με τα θέματα της ασθένειας και της αναπηρίας.


- Γέροντα, πάντα ωφελεί η αρρώστια;

- Ναι, πάντα πολύ ωφελεί. Οι αρρώστιες βοηθούν τους ανθρώπους, να «εξιλεωθούν»[17], όταν δεν έχουν αρετές. Μεγάλο πράγμα η υγεία, αλλά και το καλό που προσφέρει η αρρώστια, η υγεία δεν μπορεί να το δώση! Πνευματικό καλό! Είναι πολύ μεγάλη ευεργεσία, πολύ μεγάλη! Καθαρίζει τον άνθρωπο από την αμαρτία, και μερικές φορές του εξασφαλίζει και μισθό. Η ψυχή του ανθρώπου είναι σαν το χρυσάφι και η αρρώστια είναι σαν τη φωτιά που την καθαρίζει. Βλέπεις, και ο Χριστός είπε στον Απόστολο Παύλο: «Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται»[18]. Όσο περισσότερο ταλαιπωρηθή με κάποια αρρώστια ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο εξαγνίζεται και αγιάζεται, αρκεί να κάνη υπομονή και να την δέχεται με χαρά.


- Μια αναπηρία, Γέροντα, μπορεί να δημιουργήση σύμπλεγμα κατωτερότητος;

- Αυτά είναι μπανταλά.

- Στους αναπήρους όμως, Γέροντα, μερικές φορές συμβαίνει αυτό.

- Συμβαίνει, γιατί δεν τοποθετούνται σωστά. Όταν καταλάβουν ότι η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό, τοποθετούνται σωστά και απαλλάσσονται από την μειονεκτικότητα. Όταν ένα μικρό παιδί έχη κάποια αναπηρία και δεν έχη βοηθηθή, ώστε να χαίρεται για την αναπηρία του, τότε έχει ελαφρυντικά, αν αισθάνεται μειονεκτικά. Αλλά, αν μεγαλώση και παραμένη η μειονεκτικότητα, σημαίνει ότι δεν έχει συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής.


Όταν έχουμε κάποια αναπηρία, αν κάνουμε υπομονή και δεν γκρινιάζουμε, τότε έχουμε μεγαλύτερο μισθό. Γιατί όλοι οι ανάπηροι αποταμιεύουν. Ένας κουφό αυτί, ένας τυφλός από το τυφλό μάτι, ένας κουτσός από το κουτσό πόδι. Είναι μεγάλη υπόθεση! Αν κάνουν και λίγο αγώνα κατά των ψυχικών παθών, θα έχουν να λάβουν και στεφάνια από τον Θεό. Βλέπεις, οι ανάπηροι πολέμου παίρνουν σύνταξη, παίρνουν και παράσημα. Όποιος έχει ομορφιά, λεβεντιά, υγεία, και δεν αγωνίζεται να κόψη τα ελαττώματά του, θα του πη ο Θεός: «Απήλαυσες στην ζωή σου τα αγαθά σου, την λεβεντιά σου! Τι σου χρωστώ τώρα; Τίποτε». Ενώ όποιος έχει μια αναπηρία – είτε έτσι γεννήθηκε, είτε την κληρονόμησε από τους γονείς του, είτε την απέκτησε αργότερα -, πρέπει να χαίρεται, γιατί έχει να λάβη στην άλλη ζωή... Γι’ αυτό λέω, χίλιες φορές να είχα γεννηθή καθυστερημένος διανοητικά, τυφλός, κουφός, γιατί θα είχα να λάβω τότε από τον Θεό.


Παρατηρούμε την αρρωστημένη, αλλά και ιδιαίτερα διαδεδομένη πεποίθηση οτι η ασθένεια και η αναπηρία «εξαγνίζουν την ψυχή», όπως και η αγαπημένη πυρά των ιεροεξεταστών άλλωστε! Αυτή η νοσηρή και μαζοχιστική άποψη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Είναι σίγουρα καλό να αντιμετωπίζει κάποιος με θάρρος την ασθένεια και το θάνατο, αλλά το να πιστεύει οτι ο Θεός σκοπεύει να τον ανταμείψει για κάθε πόδι ή μάτι που έχασε, ενώ ο «υγιής» δεν θα πάρει τίποτε στη μέλλουσα ζωή, δηλώνει μνησικακία και φθόνο πέρα από τις εμφανείς μαζοχιστικές προεκτάσεις. Ας περάσουμε τώρα στην εντελώς κωμικοτραγική θεωρία των «πνευματικών νόμων».


- Γέροντα, οι πνευματικοί νόμοι λειτουργούν πάντοτε αμέσως;

- Αναλόγως. Πολλές φορές απορεί κανείς! Ενώ λίγο υπερηφανεύθηκε, αμέσως έσπασε τα μούτρα του· λειτούργησαν οι πνευματικοί νόμοι αστραπιαίως. Π.χ. καθαρίζει μία αδελφή τα τζάμια και της έρχεται ένας υπερήφανος λογισμός ότι τα καθαρίζει καλύτερα από την άλλη, οπότε κάτι συμβαίνει και, τσακ, σπάζει το τζάμι. Άλλες φορές λειτουργούν αργότερα.

- Μπορεί, Γέροντα, να θαυμάση κανείς ένα έργο που έκανε και να γίνη κάποια ζημιά;

- Ναι, γιατί λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι. Παίρνει την Χάρη Του ο Θεός από κάποιον και κάνει την ζημιά, για να συνετισθή ο άλλος που υπερηφανεύτηκε για το έργο του.

- Δηλαδή, Γέροντα, όταν γίνεται ζημιά, σημαίνει ότι έχουν λειτουργήσει οι πνευματικοί νόμοι;

- Φυσικά.

- Αποκλείεται να είναι κανείς αδέξιος και να κάνη ζημιές;

- Σπάνιες είναι αυτές οι περιπτώσεις. Γι’ αυτό, όσο μπορείτε, να ζήτε ταπεινά. Να σκέφτεσθε ότι δεν έχουμε τίποτε δικό μας. Όλα ο Θεός μας τα έχει δώσει. Όλα όσα έχουμε είναι του Θεού. Μόνον οι αμαρτίες είναι δικές μας. Αν δεν ταπεινωνώμαστε, θα λειτουργούν σ’ εμάς συνεχώς οι πνευματικοί νόμοι, μέχρις ότου καμφθή ο εγωισμός μας. Ο Θεός να δώση να γίνη αυτό, πριν μας βρη ο θάνατος.


Ο πάνσοφος γέροντας προσπαθεί να μας πείσει οτι, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, πίσω από όλα τα εργατικά ατυχήματα κρύβεται η... Θεία δίκη!! Ας πάει να το πει αυτό κάποιος στους συγγενείς των δεκάδων, αλλοδαπών κυρίως, εργατών που έχασαν τη ζωή τους για να ολοκληρωθούν τα περίφημα ολυμπιακά έργα του 2004. Έφταιγαν οι... κακοί λογισμοί που έκανε ο γιος σας, γι' αυτό έπεσε από τη σκαλωσιά και θρυμματίστηκαν όλα του τα κόκαλα! Και μια και κλείνει με το θέμα του θανάτου ο Παΐσιος, ας το συνεχίσουμε.


- Γέροντα, τι πρέπει να σκέφτεται κανείς την ημέρα που γεννήθηκε;

- Να σκέφτεται την ημέρα που θα πεθάνη και να ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι.

- Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι;

- Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνη. Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο, για να δώση την ψυχή του. Εάν δη ότι κάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να ζήση. Εάν δη όμως ότι θα γίνη χειρότερος, τον παίρνει, για να τον σώση. Μερικούς πάλι που έχουν αμαρτωλή ζωή, αλλά έχουν την διάθεση να κάνουν καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό, μόλις τους δινόταν η ευκαιρία. Είναι δηλαδή σαν να τους λέη: «Μην κουράζεσθε· αρκεί η καλή διάθεση που έχετε». Άλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο Παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια.


Άκου ο παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια! Κάτι τέτοια ακούω και τρελαίνομαι!! Δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι που να σέβεται στοιχειωδώς τη μνήμη των νεκρών παιδιών, για να συμβιβάσει τον άδικο θάνατο μωρών με την ύπαρξη ενός δίκαιου Θεού; Αν ο Θεός σας είναι τόσο δίκαιος, ας μην αφήνει να πεθαίνουν εκατοντάδες αθώα παιδιά κάθε μέρα στην Αφρική. Και αν θέλει μπουμπούκια στον κυριλέ παράδεισό του, ας φυτέψει... ζουμπούλια! Αφήστε που η αυτή νοσηρή ενασχόληση με την ημέρα του θανάτου τους, που προτείνει στους πιστούς, είναι πέρα από κάθε όριο διαστροφής και θανατολαγνείας. Θα περάσω τώρα στο ζουμί του σημερινού αφιερώματος. Την «ιερή κονόμα» της Εκκλησίας και του συν αυτής κυκλώματος.


- Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί μπορούν να προσεύχωνται;

- Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνον ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά, για να μετανοήσουν. Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας, ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πια μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους, αλλά περιμένουν από μας βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας...

Τους δίνει δηλαδή ο Θεός μια ευκαιρία, τώρα που είναι υπόδικοι, να βοηθηθούν μέχρι να γίνη η Δευτέρα Παρουσία. Και όπως σ’ αυτήν την ζωή, αν κάποιος είναι φίλος με τον βασιλιά, μπορεί να μεσολαβήση και να βοηθήση έναν υπόδικο, έτσι και αν είναι κανείς «φίλος» με τον Θεό, μπορεί να μεσολαβήση στον Θεό με την προσευχή του και να μεταφέρη τους υπόδικους νεκρούς από την μια «φυλακή» σε άλλη καλύτερη, από το ένα «κρατητήριο» σε ένα άλλο καλύτερο. Ή ακόμη μπορεί να τους μεταφέρη και σε «δωμάτιο» ή σε «διαμέρισμα».


Όπως ανακουφίζουμε τους φυλακισμένους με αναψυκτικά κ.λπ. που τους πηγαίνουμε, έτσι και τους νεκρούς τους ανακουφίζουμε με τις προσευχές και τις ελεημοσύνες που κάνουμε για την ψυχή τους. Οι προσευχές των ζώντων για τους κεκοιμημένους και τα μνημόσυνα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει ο Θεός στους κεκοιμημένους να βοηθηθούν, μέχρι να γίνη η τελική Κρίση. Μετά την δίκη δεν θα υπάρχη πλέον δυνατότητα να βοηθηθούν.

Ο Θεός θέλει να βοηθήση τους κεκοιμημένους, γιατί πονάει για την σωτηρία τους, αλλά δεν το κάνει, γιατί έχει αρχοντιά. Δεν θέλει να δώση δικαίωμα στον διάβολο να πη: «»Πως τον σώζεις αυτόν, ενώ δεν κοπίασε;». Όταν όμως εμείς προσευχώμαστε για τους κεκοιμημένους. Του δίνουμε το δικαίωμα να επεμβαίνη. Περισσότερο μάλιστα συγκινείται ο Θεός, όταν κάνουμε προσευχή για τους κεκοιμημένους παρά για τους ζώντες. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας έχει τα κόλλυβα, τα μνημόσυνα. Τα μνημόσυνα είναι ο καλύτερος δικηγόρος για τις ψυχές των κεκοιμημένων. Έχουν την δυνατότητα και από την κόλαση να βγάλουν την ψυχή.


Τι να πρωτοσχολιάσω λοιπόν εδώ; Την παιδιάστικη αφέλεια του όλου επιχειρήματος; Τη γελοιότητα του «ο Θεός θέλει να βοηθήση τους κεκοιμημένους... αλλά δεν το κάνει, γιατί έχει αρχοντιά»; Το ότι έρχεται σε σύγκρουση (για καλό σκοπό πάντα, να βγάλουν λεφτά από τα μνημόσυνα) με δόγματα αιώνων, που διατράνωναν οτι μετά θάνατον δεν υπάρχει σωτηρία; Αφήνω σε σας να βγάλετε συμπεράσματα. Εύχομαι να ξυπνήσει λίγο ο κόσμος και να μην πέφτει συνεχώς θύμα κουτοπόνηρων και διεστραμμένων τσαρλατάνων, όπως ο συγκεκριμένος παππούλης... Ας πάψουμε να είμαστε πρόβατα και ας συμπεριφερθούμε σαν σκεπτόμενοι άνθρωποι!


Δείτε και:

  • http://www.psyche.gr/churchpaisios1.htm

  • http://ermionh.blogspot.com/2009/01/blog-post_3086.html

111 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

LOL! Φίλε Ανορθόδοξε ο γέρων +Ευλογηcoν+, τόσο ήξερε, τόσο ομολόγησε...
τι περίμενες δηλαδή από έναν άνθρωπο που διαπαιδαγωγήθηκε (λέμε τώρα) με κιτάπια βεδουίνων της ιουδαικής ερήμου, να παίζει στα δάχτυλα τη λογική του Αριστοτέλη ή τη θεωρία της σχετικότητας;;;
Keep up the good work - αν και το πρόβλημα είναι πως οι θεούσες Κατίνες της γειτονιάς που θα'πρεπε να σε διαβάσουν νομίζουν ότι το ιντερνετ είναι του οξαποδώ :)

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου, το ότι είναι αγράμματος ή μορφωμένος με τους βίους των αγίων είναι μικρό το κακό. Ότι όμως είναι ένα σαφές δείγμα της μοιρολατρικής, απάνθρωπης και σκοταδιστικής χριστιανικής άποψης για τη ζωή είναι ολοφάνερο και επικίνδυνο : ποιο συμπέρασμα βγάζουμε λοιπόν από την ευλογημένη αναπηρία που αποτελεί και κλειδί για την εξιλέωση της ψυχής και κλειδί για τον Παράδεισο? μα το ότι δεν πρέπει να αμφισβητείς, να αντιστέκεσαι, να επιθυμείς, να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς. Κι αν ο άνθρωπος δεν αμφισβητεί και δεν προσδοκά τι καταντά? Ένας λοβοτομημένος εργάτης των πανούργων ιουδαίων...

μια χαρά το έχουμε καταπιεί το θρησκευτικό χαπάκι λήθης που μας κέρασαν...δεν μπορούσαν να βρουν πιο πανούργο τρόπο για να μας κάνουν να κάψουμε τον Αριστοτέλη και να αφορίσουμε τον Πλάτωνα...άσε το βιασμό των Ορφικών...

Όταν η δόση αλήθειας που δίνεις συνδυάζεται με χιούμορ γίνεται ακόμα πιο δυσκολοχώνευτη από τους ζηλωτές κάθε γέροντα...

καλή συνέχεια :)

Stelios Frang είπε...

Εάν δη (ο θεός) ότι κάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να ζήση. Εάν δη όμως ότι θα γίνη χειρότερος, τον παίρνει, για να τον σώση.

Χμμμ, κάτι μας λέει για τον Χριστόδουλο μάλλον :-)

Με την ευκαιρία, η μητέρα μου είναι κοντά 95, τάχει ελαφρώς χαμένα αλλά φαίνεται ότι έχει περιθώρια να γίνει "καλύτερη". Γι' αυτό ζει ακόμα.

Γελοιότητες οι σοφίες του καλόγερου, βρίσκει κορόιδα που τον ακούν και κάνει την πλακα του με τις σοφίες της στιγμής. Υποπτεύομαι ότι στις ίδιες ερωτήσεις μετά από ένα μήνα θα απαντήσει αλλιώς, αλλά τι μας κόφτει; Ας τα βλέπουν αυτοί που τον συντηρούν!

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πάντως ο Γέροντας Παΐσιος είχε μια αγαπημένη φράση, η οποία ήταν σωστή: «Όλα τα γιατρεύει το χώμα».

Ανώνυμος είπε...

γι αυτό και μερικοί παραμένουν ανίατα βαμπίρ...!!!

Αγησίας είπε...

Το πράγμα ξεκινάει με την ιουδαϊκή μυθολογία, όπου η γνώση είναι κακό πράγμα και ο αποκτών αυτήν τιμωρείται. Γι΄ αυτό οι επιστήμες και η φιλοσοφία είναι έργα του σατανά, γι΄αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες υπέστησαν τους χριστιανικούς "εξαγνισμούς". Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι πως τη γλυτώσαμε και δεν παραμείναμε ένα ορθόδοξο Αφγανιστάν ...

Μιχάλης Ρ. είπε...

Μην υποτιμάται φίλοι μου τις επικοινωνιακές δυνατότητες «γερόντων» και απόκοσμων. Έχω ακούσει σοβαρούς ανθρώπους (όχι φανατικούς ή απολογητές) να περιγράφουν «θαύματα» του εν λόγω καλόγερου. Η ικανότητα της δημιουργίας ψευδαισθήσεων μέσω υποβολών η τηλεπάθεια αλλά και η αναστολή φυσικών νόμων είναι φαινόμενα που εξετάζονται πλέον επιστημονικά, αναλύονται και αναπαράγονται. Διάβασα παλιότερα ένα σχετικό βιβλίο ενός Ρώσου γιατρού που ισχυριζόταν και μ’ έπεισε, ότι η αυθυποβολή και ο υπνωτισμός είναι δυνατόν να σε απαλλάξουν από πάθη, ακόμα και να θεραπεύσουν μέχρι ανίατες αρρώστιες. Πιστεύω ότι πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από το αποτέλεσμα και την επίδραση στη ζωή αυτών που του ζητούν βοήθεια. Το ιδεολογικό ή θρησκευτικό πιστεύω του, εφόσον είναι φανερό και απευθύνεται στους ομοϊδεάτες του, είναι δικαίωμά του, όπως είναι δικαίωμα όλων μας. Θεωρώ τον ασκητισμό που προβάλλεται σαν κοινωνία, εξάμβλωση και κοινωνική παθογένεια, διαφωνώ σε πολλά με τον καλόγερο Παΐσιο και δεν είμαι χριστιανός, νομίζω όμως ότι η διαχείριση του πόνου είναι προσωπική για τον καθένα υποχρέωση όπως και η αντιμετώπιση της αναπηρίας. Καλημέρα και τα ξαναλέμε έπ’ αυτού.

Ανδρέας Μπατσής είπε...

Όταν όμως εμείς προσευχώμαστε για τους κεκοιμημένους. Του δίνουμε το δικαίωμα να επεμβαίνη

Μάλισταααα! Ο πανάγαθος μας δημιούργησε, μας γέμισε με ατέλειες, μας εξόρισε από τον Παράδεισο και μας έχει διαρκώς κάτω από την αυστηρή εποπτεία του.

Μας φανέρωσε όμως την προσευχή!!! Γιατί;;; Μα πολύ απλά γιατί αυτός που έπλασε τα πάντα, είχε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Μέσα στον ευρυματικό του οίστρο, έπλασε και την έννοια του δικαιώματος, και μετά τον ήπιε! Γιατί ήτακ τόσο στόκος που δεν ήξερε από ποιον να πάρει το δικαίωμα!!!!! Οπότε σου λέει "κάτσε να δώσω στους ανθρώπους την προσευχή, ώστε να μου δίνουν αυτοί το δικαίωμα να επεμβαίνω"! Γάτα ο στόκος!

Σοβαρά τώρα, όλους αυτούς τους ύμνους προς την αρρώστια, την αναπηρία, την αμάθεια και την ταπεινότητα, κατάφερε να τα αιτιολογήσει η μέγιστη Λιλή Ζωγράφου με τον τίλτο και μόνο του βιβλίου της. Αντιγνώση - Τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού. Τι πιο μεγαλοφυές στην ιστορία της ανθρωπότητας, από το να πείσεις τους κάθε είδους αναξιοπαθούντες ότι είναι ευλογημένοι, ώστε να μη διεκδικήσουν ποτέ μερίδιο από τη δική σου ευημερία;

Θεϊκό (no offence) το post σου Ανορθόδοξε! Άντε να το συζητήσουμε και από κοντά με την πρώτη ευκαιρία...

Panos Konstantinidis είπε...

Ο τύπος δεν ήτανε απλώς αμόρφωτος. ΄Ητανε επικίνδυνος.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα που κανείς δεν του απάντησε: "Μα γέροντα είσαι διανοητικά καθυστερημένος, για να πιστεύεις τέτοιες μπουρδολογίες, άρα θα πας στον παράδεισο σου".
Όσο για την "αρχοντιά" τα λόγια του Παπίσιου δείχνουν πως θεός και διάολος είναι συνεταιράκια και κάνουν μαζί τις "μπίζνες".
Και αυτό με τα παιδιά όμως τρισμέγιστη ανοησία! Τί θεός είναι αυτός που αποζητά τις θυσίες μικρών παιδιών για να έχει μπουμπούκια; Μου θυμίζει τους θεούς των Αζτέκων που θυσίαζαν αιχμαλώτους στους θεούς τους..

SKY είπε...

Στο όρος, εκτός από το να τρώνε χόρτα αγκάθια και διάφορα άλλα, τα καπνίζουν κιόλας. Βλέπεις τι καλά αποτελέσματα έχουν;

Όπως και να 'ναι, οι γελοιότητες του +γέροντα+ έχουν αρχίσει και παίρνουν τη θέση που τους ανήκει στις ανθρώπινες συνειδήσεις, ανάμεσα στους λόγους του Δελαπατρίδη και τις περιπέτειες του Καραγκιόζη.

Ανώνυμος είπε...

Στο στρατόπεδο που ήμουν μέχρι πρόσφατα μας είχαν φέρει ένα βιβλίο (έκδοση του Στρατού, φυσικά), το οποίο περιέγραφε το βίο του Παϊσιου, τα θαύματά του και τα διάφορα "έξυπνα" που έλεγε. Πρέπει να σου πω ότι έπεσε το γέλιο της αρκούδας μεταξύ ημών των φαντάρων, όταν τους πρότεινα να διαβάσουμε δυνατά κάποια αποσπάσματα (διάβασα σχεδόν ολόκληρο το βιβλίο κατά τη διάρκεια μιας υπηρεσίας, με βοήθησε να τη βγάλω ξύπνιος και γελαστός). Ευτυχώς, φαίνεται πως η νέα γενιά απορρίπτει κάποιες μορφές βλακείας...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε undantag
+Σουβλόγησον+

Φίλη Μαριάννα
Δεν κόλλησα στο οτι ήταν αγράμματος ο Παίσιος, απλά το ανέφερα. Το κυριότερο ήταν οι άρως σκοταδιστηκές και νοσηρές απόψεις που εξέφραζε!

Φίλε s.frang
Τι να πρωτοσχολιάσεις από τις οικτρές θεωρίες του αγίου παππούλη... Η πραγματικότητα τις διαψεύδει συνέχεια!

Φίλε Διαγόρα
Αυτό μου θυμίζει την έκφραση του Χάρυ Κλυν: «το μόνο που σταματάει την τριχόπτωση είναι το πάτωμα»!!

Φίλε Αγησία
Ώρες ώρες διαπιστώνω οτι δεν διαφέρουμε και πολύ από το Αφγανιστάν, όπως στην πρόσφατη περίπτωση με την μήνυση στους συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης, με το αιτιολογικό οτι «προσέβαλε τα όσια και ιερά»...

Φίλε Μιχάλη
Τη συγκεκριμένη πλευρά του θέματος την είχαμε συζητήσει πολύ στην παλαιότερη ανάρτησή μου με τον Παΐσιο. Ένα ενδεχόμενο είναι οτι χρησιμοποιούσε βαλτούς τύπους να φωνάζουν μπροστά σε κόσμο οτι θεραπεύθηκαν θαυματουργικά. Επίσης, μπορεί να μάθαινε πληροφορίες για τους επισκέπτες του πριν αυτοί έρθουν και να τους εξέπληττε με το «χάρισμά» του!

Φίλε Πάνο
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Φίλε stardust
Όσο περισσότερο το σκαλίζεις το θέμα του Παΐσιου (όπως στην περίπτωσή μου) τόσο περισσότερες μπουρδολογίες και διεστραμμένες απόψεις θα ανακαλύψεις!

Φίλε SKY
Legalise it! Paisios is in da house!!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Batcic
Sorry που σε ξέχασα! Να τα πούμε όποτε θες, θα το ήθελα κι εγώ!

Φίλε stranger
Θα μας βοηθούσε πολί αν είχες κρατήσει το βιβλίο αυτό. Είναι ανεκτίμητο κειμίλιο βλακείας και πρέπει να διατηρηθεί...

Κώστας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κώστας είπε...

Εγώ πάντως είμαι πρόθυμος να δεχθώ
ενώπιον κάθε χριστιανού ότι ο Παΐσιος
δεν αποκλείεται όντως να έκανε όλα αυτά
τα θαυμαστά που τού αποδίδονται, με
μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο αντάλλαγμα
την αντίστοιχη παραδοχή ότι ακόμα κι έτσι
να ’ναι τα πράγματα, αυτό δεν αλλάζει
το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά που είπε,
είναι επιπέδου νηπιαγωγείου και κάτω!

Κώστας είπε...

Ενώ κάποια άλλά είναι πλέον για κανονική
… εισαγωγή

Sotirios είπε...

Αυτός ο καλόγερος φίλε Ανορθόδοξε μου θυμίζει τα νιάτα μου, και βλέπω ότι οι καλόγεροι δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Σε ηλικία 17 ετών περίπου, ρώτησα έναν καλόγερο: Είσαι σίγουρος ότι θα πας στον παράδεισο; Αν δεν είμαι σίγουρος είπε, θα πετάξω τα ράσα, θα ξυριστώ και θα ζήσω όπως οι άλλοι άνθρωποι.
Την επόμενη Κυριακή ρώτησα άλλον καλόγερο: Είσαι σίγουρος ότι θα πας στον παράδεισο; Και μου είπε ότι η ζωή είναι δώρο του θεού, κανένας δεν μπορεί να πει στο θεό: Έκανα το θέλημα σου, και τώρα δώσε μου τη ζωή που δικαιούμαι, ο θεός δεν μας χρωστάει τίποτα.
Ο Απόστολος Παύλος ισχυρίζεται ότι ο θεός τον διάλεξε από την κοιλιά της μάνας του, αλλά στην περίπτωση αυτή τα καλά έργα χάνουν την αξία τους. Γαλάτας α'15.
Για την ημέρα του θανάτου διαβάζουν στην Εκκλησία: Εν εκείνη τη ημέρα απολούνται πάντες οι διαλογισμοί αυτού. Ψαλμός 145,4 και ταυτοχρόνως λένε: Μετά πνευμάτων δικαίων τελειωμένων κλπ. για να τα μπερδέψουμε!

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

"Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο, για να δώση την ψυχή του."


malista!!! me tis eulogies tou theouli peftan oi bombes fosforou sthn gaza.... gia na pari ta mora stin kaliterh stigmi tis zois tous....

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

ΙΔΟΥ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝ-ΓΙΑΧΒΕΧ ΕΠΙ ΤΟ ΣΑΤΥΡΙΚΩΤΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ : Ο ΓΙΑΧΒΕΧ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΡΑΦΡΟΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ , ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΣΦΑΓΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΧΥΝΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΡΕΣ ΠΤΩΜΑ'Ι'ΝΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ "ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ" ΚΑΙ "ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ ΡΕΣΤΟΝ" ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΡΙΓΓΑ , ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΝΗ ΤΡΕΛΛΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ : "ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΥΛΗΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ. ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΝΩ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΘΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ . ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΝΕΣΟΥΛΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΝΕΣΩ. ΕΙΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ- ΙΣΛΑΜΙΚΑ- ΚΑΙ ΕΒΡΑ'Ι'ΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΑ-ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ , ΠΡΙΝ ΤΑ ΑΡΜΕΞΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΑΞΕΙ ΓΙΑ Ν' ΑΓΙΑΣΟΥΝ".-

Ανώνυμος είπε...

Aρχικά καλησπέρα/μέρα. Ομολογώ οτι η τρόπος γραφής, η ιδεολογία σου και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς είναι "έξυπνα". Εντούτοις, για να καταλάβω, εσυ είσαι ο "ποιμένας" που θα καθορίσει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Εσυ είσαι αυτός που θα αποδείξει οτι τα πάντα γύρω απο το χριστιανικό δόγμα είναι μυθοπλασίες; Ε λοιπόν ακολουθείς λανθασμένη τακτική και αυτό γιατί ενώ προσπαθείς να μας "δείξεις" τον δρόμο του φωτός αυτομάτως αδειάζεις το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης. Υποσημείωση για κάποιον φίλο : Για τις βόμβες φωσφόρου στην Γάζα φταίει ο Θεός ή εμείς οι άνθρωποι που αδύνατούμε να κατανοήσουμε το πλεονέκτημα της ελευθερίας;

Panos Konstantinidis είπε...

> Για τις βόμβες φωσφόρου στην Γάζα φταίει ο
>Θεός ή εμείς οι άνθρωποι που αδύνατούμε να
>κατανοήσουμε το πλεονέκτημα της ελευθερίας;

ΕΑΝ δὲ εἰσάγῃ σε Κύριος ὁ Θεός σου εἰς τὴν γῆν, εἰς ἣν εἰσπορεύῃ ἐκεῖ κληρονομῆσαι αὐτήν, καὶ ἐξάρῃ ἔθνη μεγάλα ἀπὸ προσώπου σου, τὸν Χετταῖον καὶ Γεργεσσαῖον καὶ ᾿Αμορραῖον καὶ Χαναναῖον καὶ Φερεζαῖον καὶ Εὐαῖον καὶ ᾿Ιεβουσαῖον, ἑπτὰ ἔθνη πολλὰ καὶ ἰσχυρότερα ὑμῶν, 2 καὶ παραδώσει αὐτοὺς Κύριος ὁ Θεός σου εἰς τὰς χεῖράς σου καὶ πατάξεις αὐτούς, ἀφανισμῷ ἀφανιεῖς αὐτούς, οὐ διαθήσῃ πρὸς αὐτοὺς διαθήκην, οὐδὲ μὴ ἐλεήσητε αὐτούς, 3 οὐδὲ μὴ γαμβρεύσητε πρὸς αὐτούς· τὴν θυγατέρα σου οὐ δώσεις τῷ υἱῷ αὐτοῦ, καὶ τὴν θυγατέρα αὐτοῦ οὐ λήψῃ τῷ υἱῷ σου· 4ἀποστήσει γὰρ τὸν υἱόν σου ἀπ᾿ ἐμοῦ, καὶ λατρεύσει θεοῖς ἑτέροις, καὶ ὀργισθήσεται θυμῷ Κύριος εἰς ὑμᾶς καὶ ἐξολοθρεύσει σε τὸ τάχος. 5 ἀλλ᾿ οὕτω ποιήσετε αὐτοῖς· τοὺς βωμοὺς αὐτῶν καθελεῖτε καὶ τὰς στήλας αὐτῶν συντρίψετε καὶ τὰ ἄλση αὐτῶν ἐκκόψετε καὶ τὰ γλυπτὰ τῶν θεῶν αὐτῶν κατακαύσετε πυρί·

Δευτερονόμιον 7.1 και εξής

καὶ φαγῇ πάντα τὰ σκῦλα τῶν ἐθνῶν, ἃ Κύριος ὁ Θεός σου δίδωσί σοι· οὐ φείσεται ὁ ὀφθαλμός σου ἐπ᾿ αὐτοῖς, καὶ οὐ μὴ λατρεύσῃς τοῖς θεοῖς αὐτῶν, ὅτι σκῶλον τοῦτό ἐστί σοι. 17 ἐὰν δὲ λέγῃς ἐν τῇ διανοίᾳ σου, ὅτι πολὺ τὸ ἔθνος τοῦτο ἢ ἐγώ, πῶς δυνήσομαι ἐξολοθρεῦσαι αὐτούς;

Δευτερονόμιον 7.16-7.17

ἴδετε ἴδετε ὅτι ἐγώ εἰμι, καὶ οὐκ ἔστι Θεὸς πλὴν ἐμοῦ· ἐγὼ ἀποκτενῶ καὶ ζῆν ποιήσω, πατάξω κἀγὼ ἰάσομαι, καὶ οὐκ ἔστιν ὃς ἐξελεῖται ἐκ τῶν χειρῶν μου. 40 ὅτι ἀρῶ εἰς τὸν οὐρανὸν τὴν χεῖρά μου καὶ ὀμοῦμαι τῇ δεξιᾷ μου καὶ ἐρῶ· ζῶ ἐγὼ εἰς τὸν αἰῶνα, 41 ὅτι παροξυνῶ ὡς ἀστραπὴν τὴν μάχαιράν μου, καὶ ἀνθέξεται κρίματος ἡ χείρ μου, καὶ ἀποδώσω δίκην τοῖς ἐχθροῖς καὶ τοῖς μισοῦσί με ἀνταποδώσω· 42 μεθύσω τὰ βέλη μου ἀφ᾿ αἵματος, καὶ ἡ μάχαιρά μου φάγεται κρέα, ἀφ᾿ αἵματος τραυματιῶν καὶ αἰχμαλωσίας, ἀπὸ κεφαλῆς ἀρχόντων ἐχθρῶν.

Δευτερονόμιον 7.39 και εξής

αἱ ὑψώσεις τοῦ Θεοῦ ἐν τῷ λάρυγγι αὐτῶν, καὶ ῥομφαῖαι δίστομοι ἐν ταῖς χερσὶν αὐτῶν 7 τοῦ ποιῆσαι ἐκδίκησιν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, ἐλεγμοὺς ἐν τοῖς λαοῖς, 8 τοῦ δῆσαι τοὺς βασιλεῖς αὐτῶν ἐν πέδαις καὶ τοὺς ἐνδόξους αὐτῶν ἐν χειροπέδαις σιδηραῖς, 9 τοῦ ποιῆσαι ἐν αὐτοῖς κρῖμα ἔγγραπτον· δόξα αὕτη ἔσται πᾶσι τοῖς ὁσίοις αὐτοῦ.

Ψαλμοί 149.6

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Κώστα
Τι νηπιαγωγείου... παιδικού σταθμού και κάτω!

Φίλε Σωτήριε
Ο... πλουραλισμός της χριστιανικής διανόησης σε όλο του το (τραγελαφικό) μεγαλείο!!

Φίλε Έλληνα
Όπως τα λες. Οι βόμβες φωσφόρου ήταν... θεόσταλτες!!

Ανώνυμε εν Χριστώ αδελφέ
Δεν προσπαθώ εδώ πέρα να το παίξω Θεός (αυτό το αφήνω σε σας και τους παπάδες σας). Απλά ασκώ κριτική στα κακώς κείμενα που η Εκκλησία προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από το χαλί. Είστε ελεύθεροι να ακολουθήσετε όποιον δρόμο θέλετε...

Φίλε Πάνο
Μου δίνεις την ιδέα να γράψω ένα άρθρο για τα αρισουργήματα δευτερονόμιον και ψαλμοί!

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

Prosoxh

o kirios kalopoulos ine pagida.....

otan egine auti i epimaxi erotisi gia to ti thelei na mas pi o poiitis edo:

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=32&func=view&id=8424&catid=8


o kirios kalopoulos anikse thema-apadisi kai anti na apantisi epi tis ousias, ( lete na ine toso kathisterimenos oste na min katalave to ifos tis erotisis;) autos grafei alla logia n`agapiomaste kai dolios ,me idi kammena xartia, prospathi na manipoulari kai na apoprosanatolisi

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

to thema-apadisi tou kalopoulou

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=32&func=view&id=8431&catid=8

ENDYMION είπε...

ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΕΒΑΙΑ.

http://ermionh.blogspot.com/2009/01/blog-post_3086.html

Ανώνυμος είπε...

monomaxia ekprosopou orthodoksias me noimonta anthropo


http://pentaedron-kafes.blogspot.com/2009/02/blog-post_07.html

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση-απορία. Για το κοριτσακι αυτό (http://lydia-tigria.blogspot.com/) ο καρκίνος του είναι 'ευλογία απο το Θεό);

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ:


http://makelio.blogspot.com/2009/01/blog-post_4942.html

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Έλληνα
Ενδιαφέρον αυτό με τον Παύλο. Ίσως να γράψω άρθρο στο μέλλον γι' αυτό. Το άλλο με τον Καλό πουλο δεν το πολυκατάλαβα...

Φίλε ενδύμιον
Μόλις διόρθωσα την παράλειψή μου!

Φίλε Ανώνυμε (υποθέτω οτι είσαι ο ιδιος και στα δυο σχόλια)
Θα είχε γέλιο να γινόταν σήμερα μια μονομαχία μεταξύ του Μεταλληνού για παράδειγμα και κάποιου σκεπτικιστή!

Όσο για τη Λυδία, η «χριστιανική» άποψη αυτή του Παΐσιου αποτελεί προσβολή για τον αγώνα που δίνει καθημρινά απέναντι στην ασθένεια...

Ανώνυμος είπε...

ne ego ime kai sta dio sxolia....

me ton kalopoulo enoo oti ine selinolatres!!!
i erotisi ine ti iponoi gia tin selini ..... to proto pio pano ine lathos. edo ine to sosto kai i erotisi stin opia o kalopoulos pige na kseglistrisi : http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=32&func=view&id=8424&catid=8

Ανώνυμος είπε...

kai edo ine to thema os apadisi pou anikse o kalopoulos



http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=32&func=view&id=8431&catid=8

Panos Konstantinidis είπε...

Ανώνυμε εγώ δε βλέπω κανένα Καλόπουλο να προσπαθεί να ξεφύγει. Κάποιους απελπισμένους βλέπω να προσπαθούνε να δικαιολογήσουνε τα αδικαιολόγητα.

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=32


pane stin katigoria "Θρησκείες" meta "Χριστιανισμός Παλαιά Διαθήκη"
kai telos "Θάυματα & Προφητείες"

meta anikste kai deste tin eroti pou kani o greek me thema "τι θέλει να μας πει ο ποιητής;"

kai meta anikste to thema-apadisi tou kalopoulou "Να τι θέλει να πει ο (βιβλικός) ποιητής..."

to thema ixe anevasi kai to makelio

http://makelio.blogspot.com/2008/12/blog-post_9656.html

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΥΜΦΕΥΘΗ (ΠΑΝΤΡΕΥΘΗ)* ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ


http://makelio.blogspot.com/2008/10/blog-post_5172.html

http://makelio.blogspot.com/2008/10/h-e-e-e-3814-19.html

Ανώνυμος είπε...

«Γι’ αυτό λέω, χίλιες φορές να είχα γεννηθή καθυστερημένος διανοητικά...»

Νομίζω η ευχή του έχει πιάσει!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Καλημέρα φίλοι μου. Πριν από χρόνια, όταν η Παναγιωταρέα ήταν στο ”MEGA” τόλμησε να βγάλει τον Μεταλληνό, τον Μπαμπινιώτη και τον Τζούρα απέναντι σε ένα νεαρό αρθρογράφο του «Δαυλού», αρχιτέκτονα που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του (τελείωνε σε –ακη), με θέμα την στήλη Ολυμπιονικών που βρέθηκε σε αρχαίο βόθρο της Ολυμπίας και αποδείκνυε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν σταμάτησαν παρ’ όλες τις διώξεις των χριστιανορωμαίων για πολλούς αιώνες. Ένας αυτός, έκανε τους απολογητές του «πάνελ» να φαίνονται αυτό που είναι, γελοίοι, ανακριβείς, ανιστόρητοι και επικίνδυνη συμμορία. Η χριστιανοπαπάρο «καθηγήτρια» διέκοψε άρον- άρον την εκπομπή και φανερά συγχυσμένη είπε αμήχανα στο παλικάρι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει και ζήτησε διάλειμμα η γελοία για να… προσευχηθεί.
Θεωρώ ότι ο διάλογος ξεσκεπάζει την βλακεία και ο λόγος είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να φυσήξει άνεμος συνειδοποίησης στο λαό και να απαλλαγούμε από τους πνευματικούς ξενόφερτους προαιώνιους δυνάστες της πατρίδας-σκέψης. Βρισκόμαστε στην αρχή της μεγάλης πορείας, χρειάζεται γιατρέ να αγκαλιάσουμε τον «ασθενή» και να μην τον οδηγούμε με ακραίες τοποθετήσεις να περιχαρακώνεται στο μαντρί των σταυροφόρων. Η πορεία στο φως είναι δύσκολη γιατί για αιώνες ο άνθρωπος εκπαιδεύτηκε το σκοτάδι. Διάλογος και όχι αντιπαράθεση, κατανόηση και όχι καταδίκη. Ο ελληνισμός δεν αντιπαρατίθεται του χάους γιατί τον περιέχει. Η Ελληνική φιλοσοφική άποψη είναι μέσο της παρατήρησης ,της γνώσης, της ελευθερίας να φθάσει η κοινωνία, η πόλη στην υπέρβαση. Και υπέρβαση είναι η ενέργεια που παράγεται στην προσπάθεια του φωτισμένου, προκειμένου να αλλάξει ο αδαής επίπεδο και να φωτισθεί κι αυτός.
Η Ελληνική φιλοσοφική κοσμοάποψη δεν είναι παγιωμένη, δεν είναι δογματική, εξελίσσεται στους αιώνες και είναι πάντα επίκαιρη. Είναι το αποτέλεσμα του γάμου του έρωτα με το χάος στην ιδανική του μορφή. Και πάλι καλημέρα φίλοι και φιλόξενε «ανορθόδοξε».

Ανορθόδοξος είπε...

Θα παρακαλούσα όσους έχουν λογαριασμό στο google να σχολιάζουν μέσω αυτού και όχι σαν ανώνυμοι για να ξέρουμε σε ποιόν απευθυνόμαστε.

Φίλε Πάρη
Όχι μόνο σ' αυτόν, αλλά και στις χιλιάδες των χριστιανικών αμνοεριφίων!

Φίλε Μιχάλη
Η Παναγιωταρέα είναι από τις μεγάλες αδυναμίες μου. Έγκριτη «δημοσιογράφος» δεν παραλείπει σε καμία περίπτωση να γλείφει το χέρι που την ταΐζει και να... γαβγίζει σε όσους έχουν αντίθετη άποψη!

lagarto είπε...

πραγαματικά κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι η ασθένεια είναι ευλογία και ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το θάνατό μας!
δεν υπάρχει τίποτα πιο μοιρολατρικό και τίποτα πιο αντίθετο στην ανθρώπινη ύπαρξη από το να μένει με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένει την επόμενη κίνηση του θεού λες και παίζουμε σκάκι με τον κασπάροβ!
αν ο άνθρωπος δεν πάρει στα χέρια του την ίδια τη ζωή τότε ποιός?
αφήνεις έναν θεό να ορίσει τη ζωή σου?
πολύ ενδιαφέρον το blog σου ανορθόδοξε!
είχα κι εγώ στο blog μου μία ανάρτηση με το θέμα του θεού το οποίο με απασχολεί αρκετά και ψάχνομαι.
συνέχισε έτσι!με τις ευλογίες μου!χαχα:P

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε lagarto
Καλωσήρθες και ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Πέρασα και από το ιστολόγιό σου και άφησα σχόλιο.

ellinaki είπε...

Πριν 10 περίπου χρόνια, ένας θείος μου που ήταν γύρω στα 45 αποφάσισε να πάει να μονιάσει στο άγιον όρος. Τα πρώτα 1-2 χρόνια είχαμε συχνή επικοινωνία η οποία μου άρεσε επειδή έβλεπα ότι μου αναγνώριζε το δικαίωμα να πιστεύω σε ό,τι θέλω.

Μέχρι που κάποια στιγμή, μάλλον αποφάσισε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προσυλητισμού και μου έστειλε ένα βιβλίο για τον Παΐσιο. Πρέπει να ήταν η πιο άστοχη επιλογή του καθώς μετά από 1-2 κεφάλαια βεβαιώθηκα 100% για το σκοταδισμό του Χριστιανισμού.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ανορθόδοξε, κόψε το πολύ τάκα τάκα, το ποτό ή τουλάχιστον τα ληγμένα χάπια! Δεν είσαι καν γελοίος...

Αηδία κατάντησες!!

Ανώνυμος είπε...

Τσουπ και το πρωτο πειραγμενο χριστιανοπουλο.

Συνεχισε δυναμικα Ανορθοδοξε, αφου κανεις τα καλα χριστιανα να σε βριζουν, κατι σωστο κανεις!

Listen to the fool's reproach! it is a kingly title!

Ανώνυμος είπε...

Ανορθόδοξε, δεν μπορώ να πώ, πήρες το πρώτο σου παράσημο!
(τι άλλο είναι οι βρισιές του Ιματζινάζι;)

Ανώνυμος είπε...

Γουάου....επιχείρημα ο χυματζίνος!

Όχι χιμπαντζίνος παρακαλώ, αποτελεί προσβολή για είδος ασφαλώς ανώτερο του δικού του!

pølsemannen είπε...

Έξοχος κύριε ανορθόδοξε μου!

Κύριε Ιματζινίδα, έχετε επιχειρήματα βλέπω όχι αηδίας...

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνον δεν έχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ από το πνεύμα της Ορθοδοξίας, αλλά την τερατώδη σου αυτή άγνοια και αβελτηρία και αδυναμία κατανόησης(που την ντύνεις με σωστό συντακτικό και γραμματική σαν να περιβάλλεις τα σκατά με μετάξι), την βαφτίζεις γνώση και αυτό το ψυχοκτόνο, θανατηφόρο, ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ μίγμα διαστρέβλωσης, ΤΥΦΛΑΣ και άγνοιας το πασάρεις ως δροσερό ηδύποτο και σε άλλους ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟΥΣ αγαθιάρηδες που σε διαβάζουν!

Ενώ έχεις σακατέψει τη δικιά σου ψυχή, πασχίζεις να σακατέψεις κι άλλους.
Επειδή έχεις βγάλει τα μάτια σου, θέλεις να πείσεις οτι η τύφλα είναι καλή.
Μοιάζεις με την αλεπού που επειδή ήταν κολοβή, προσπαθούσε να πείσει και τις άλλες να κόψουν τις ουρές των.

Απευθύνεσαι σε ημιμαθείς ανθρωπάκους και αδαή πιτσιρίκια, τα οποία σε ακούνε πειθήνια μιας και τους χαιδεύεις τα αυτιά.

Εννοείται ΗΛΙΘΙΕ οτι θα προτιμήσουν τα δικά σου ορνιθοσκαλίσματα από τις σοφές διδαχές του φωτισμένου Γέροντα, για τον πολύ απλό λόγο οτι τους προτείνεις την ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ, ενώ αυτά που λέει ο Γέροντας θέλουν αγώνα για να τα κατανοήσεις και μετά να προσπαθήσεις να τα εφαρμόσεις.

Πάντα η εύκολη λύση ήταν ελκυστική, ειδικά σε καλομαθημένους πιτσιρικάδες που έχουν συνηθίσει να τα έχουν όλα στο πιάτο και να μην τους χαλάει χατήρι ο μπαμπάς και η μαμά και όταν δουν για πρώτη φορά μουνί στη ζωή τους ή όταν πιουν το πρώτο τσιγαράκι ή όταν πατήσουν πρώτη φορά γκάζι νομίζουν οτι ανακάλυψαν όλη τη σοφία του κόσμου [λες και όλα αυτά δεν ξέρει ή δεν τα έχει δοκιμάσει κανένας άλλος ποτέ στον πλανήτη!}και μπορούν να εκφέρουν γνώμη επί παντός επιστητού με ύφος χιλίων καρδιναλίων.
Κατόπιν, η δεύτερη κατηγορία εύκολων θυμάτων της 'ΕΥΚΟΛΗΣ ΛΥΣΗΣ' που προτείνεις είναι εκείνοι που έχουν στερηθεί όλα τα παραπάνω(αγάμητοι, ανέραστοι, ξενέρωτοι, κρύοι, δειλοί άνθρωποι) και βγάζουν το άχτι της στέρησής τους σε εκείνους που νομίζουν οτι ευθύνονται(δηλ. θρησκεία...) ενώ στην ουσία ο μόνος που φταίει είναι ο κακός τους ο καιρός και η ξυνίλα τους.

Άιντε φλωράκια, λάτρεις της εύκολης λύσης ταπεινωθείτε για να υψωθείτε, γυμνάστε την ψυχή και το μυαλό σας, πετάξτε τις παρωπίδες σας, ανοίξτε το μυαλό σας και σταματήστε να ακούτε τον κάθε παπαρίτσα ''Ανορθόδοξο'' που σας χαιδεύει τα αυτιά με χιλιοειπωμένες μασημένες κοινοτοπίες.
Άιντε επί τέλους.

Η Ορθοδοξία θέλει λεβεντιά και θάρρος και την ίδια στιγμή αγάπη και είναι η μόνη οδός για τη σωτηρία της ψυχής.

Panos Konstantinidis είπε...

Να τι κάνει η πολλή ορθοδοξία... μαλάκυνση στον εγκέφαλο, αυτό που είχε και ο Παϊσιος.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Μιά και απ'οτι βλέπω δεν το σβήνεις, Ανορθόδοξε, το μήνυμα του Ανώνυμου παρά πάνω, (και συμφωνώ να μην σβηστεί,) να προσθέσω κι εγώ μια απάντηση:

Εκτός από ασυνάρτητες κατάρες, βρισιές, διακηρύξεις και θέσφατα, έχεις κανένα επιχείρημα να πεις, βρε κρετίνε;

Panos Konstantinidis είπε...

Διαγόρα αν είχε επιχειρήματα δε θα έβριζε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έβρισα κανέναν.

Απλά εξέφρασα την άποψή μου για το ποιόν και τις απόψεις του συγγραφέα του άρθρου που διάβασα (''Ανορθόδοξος''), όπως ακριβώς εξέφρασε ο ''Ανορθόδοξος'' την γνώμη του για τον Γέροντα και τη θρησκεία του Γέροντα, τον οποίον προσπάθησε με το μέτριο, τυφλωμένο μυαλό του και την κοντόφθαλμη έως αόμματη λογική του να παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως φρενοβλαβή καθυστερημένο.[ Αχ και να'ξερε πόσο έξω πέφτει, πόσο πλανημένος είναι...]

Αυτά που έγραψα είναι επακριβώς η γνώμη μου και δεν αλλάζω ούτε κόμμα.

Panos Konstantinidis είπε...

> Δεν έβρισα κανέναν.

χμμ...

> Εννοείται ΗΛΙΘΙΕ οτι θα προτιμήσουν

> Κατόπιν, η δεύτερη κατηγορία
>εύκολων θυμάτων της 'ΕΥΚΟΛΗΣ ΛΥΣΗΣ'
>που προτείνεις είναι εκείνοι που
>έχουν στερηθεί όλα τα
>παραπάνω(αγάμητοι,ανέραστοι,
>ξενέρωτοι, κρύοι, δειλοί άνθρωποι

> Άιντε φλωράκια, λάτρεις της
>εύκολης λύσης

Ανώνυμος είπε...

μα δεν είναι βρισιές αυτά ή τουλάχιστον δεν τα έγραψα με υβριστική διάθεση.
Ίσως έντονη, αλλά όχι υβριστική. Άλλωστε δε μου έκανε τίποτα κανείς ώστε να τον μισώ και να θέλω να τον βρίσω.

Αυτό που εννούσα έγραψα.
Δηλαδή τον αγάμητο ας πούμε με ποιά άλλη λέξη να τον περιγράψω?
Όταν γράφω φλωράκια δεν το κάνω για να προσβάλλω κάποιον, απλά εχω στο μυαλό μου και θέλω να εκφράσω την έννοια της φλωριάς, πως αλλιώς να το πω?

Μην προσβάλλεσαι από ανούσιες βλακείες, γιατί έτσι δεν επικεντρώνεις σε αυτά που θέλω να επικοινωνήσω και θα καταλήξουμε να παίζουμε την κολοκυθιά:
-έβρισες
-όχι δεν έβρισες
-όχι έβρισες, γιατί έβρισες?
.
.
.
.

Panos Konstantinidis είπε...

Δε θα κάτσω να ασχοληθώ με το αν έβρισες ή όχι. Τα γραπτά σου είναι προς δημόσια θέαση, ας κρίνουνε οι άλλοι (που μάλλον συμφωνούνε με όσα λέω).

Ανώνυμος είπε...

χαίρω πολύ οτι είναι σε ''δημόσια θέα''!!
τι θα ήταν σε κρυφή?

Τέλος πάντων αν κανέναν τον ενοχλεί το έντονο ύφος της ανάρτησής μου έχω τρία πράγματα να του πω:
1.Μπορεί να είναι επίτηδες γραμμένη σε έντονο ύφος (διότι ίσως να ήταν έντονα αυτά που ήθελε να πει ο συγγραφέας).

2.Να παραμερίσει για λίγο τον εγωισμό του και να αναρωτηθεί μήπως αυτός που τον ''βρίζει'' έχει κάποιο δίκαιο στις κατηγορίες που εξαπολύει και δεν το κάνει ''έτσι από βίτσιο'' όπως λέει στον εαυτό του ο ''θιγμένος'' αναγνώστης για να τον εφησυχάσει (τον εαυτό του).

3.Αν η ενόχληση παραμένει, ας τα θεωρήσει ρητορικά σχήματα που σκοπό έχουν να κάνουν όσο γίνεται πιο σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα αυτού που τα εφαρμόζει.

argosholos είπε...

Παρακαλώ μη ξεχνάτε ότι μέρος του σουξέ του Παίσιου στους ελληνοχριστιοανοφύλλακες οφείλεται και στον άκρατο δεξιοεθνικισμό του, όπως άλλωστε όλων των 'αγίων' του 20ου αιώνα, από τον Νεκτάριο ως τον Μακαριστό.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι προφητείες του, που μιλούν για λουτρά αίματος που αναμένουν τους τουρκοεβραίους (εννοείται), ώσπου να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά... Οι δε νέοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολέμους και τέτοια και όχι να βγαίνουν στους δρόμους...
Και όλα αυτά τα λέει ο Θεός του! Θα μου πεις ο άνθρωπος ακολουθούσε τις γενοκτόνες προσταγές της Γένεσης, του Δευτερονομίου και των άλλων ιερών βιβλίων...

Ανώνυμος είπε...

@argosholos

το οτι προφήτευσε αυτά που προφήτευσε δε σημαίνει οτι ήθελε και να συμβούν.
Απλώς τα προφήτευσε.

Το να μη δέχεσαι/πιστεύεις το φαινόμενο της προφητείας είναι δεκτό, το να υποστηρίζεις όμως οτι τα μελλούμενα που προβλέπει ο προφήτης τα επιθυμεί κιόλας είναι διαστρέβλωση.
Όταν ένας στρατηγικός αναλυτής κάνοντας γεωπολιτική μελέτη βγάζει το συμπέρασμα οτι επίκειται πυρηνικός πόλεμος, σημαίνει οτι τον επιθυμεί?

Τα υπόλοιπα που λες για ''δεξιοεθνικιστές ελληνοχριστιανοφύλακες'' απλά εξηγούν την αιτία της διαστρέβλωσης.

Ανορθόδοξος είπε...

Αδελφοί εν Χριστώ ανώνυμε και ιμάτζινε

Συνεχίστε έτσι! Δε με χρειάζεστε εμένα για να ξεφτιλιστείτε τελείως!

Τις ευλογίες του +γέροντα+ να έχετε...

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε, συγνώμη που θα κάνω τον δικηγόρο του θεού, αλλά σε μερικά πράγματα ο γέροντας έχει δίκιο.

Το ότι κάποιος γίνεται καλύτερος ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας με τις δυσκολίες είναι σωστό. Όπως και το να ζεί κανείς ταπεινά και το σκέφτεται ότι η ζωή είναι κάτι το σπάνιο και πρόσκαιρο. Μόνο που αυτά τα έχουν πεί κάποιες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, οι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, κ.α., οπότε ο γέροντας δεν μας λέει τίποτα καινούργιο, δεν μας λέει κάν από πού έκανε copy-paste.



Κατόπιν παίρνει αυτά τα σωστά (κατά την άποψή μου), τα ανακατεύει με τις προφητείες, τα ρατσιστικά παραμύθια, και τις μαλακίες της αποκάλυψης, του βασιλείου του ενός θεού, την σωτηρία των ψυχών κλπ. και τα κάνει όλα πουτάνα. Ό,τι δίκιο είχε, το χάνει.


Κατά τα άλλα, δεν έχει νόημα η ανταλλαγή "φιλοφρονήσεων" με τους οπαδούς του Γιαχβέ. Αλλωστε στα δικά τους μπλόγκς τα σχόλια απαγορεύονται δια ροπάλου.(Επιτρέπονται μόνο τα θετικά και αυτά κατόπιν επιλογής).

Ο μαφιόζος V είχε πεί:
"Να ζείς κάτω από την εξουσία ενός άλλου είναι μιζέρια για τους λίγους, αναγκαίο κακό για πολλούς, και ευτυχία για τους περισσότερους."

Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Δικαίωμά τους να ζούν όπως θέλουν, αλλά ας μας επιτρέψουν να ζούμε κι εμείς όπως θέλουμε. Ο μεσαίωνας τελείωσε, κι όποιοι τον νοσταλγούν ας πάνε στο μοναστήρι να τον ζήσουν.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μάρκο
Δεν διαφωνώ σε καμία περίπτωση μαζί σου. Οι δυσκολίες, αν και ανεπιθύμητες, μπορούν να μας οδηγήσουν στο να γίνουμε καλύτεροι και ωριμότεροι άνθρωποι. Το πρωτοείπε ο Επίκτητος, οι στωικοί και οι νεοπλατωνικοί, το αντέγραψε όπως όπως ο Παύλος και το ξανα-αντέγραψαν ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΤΠ οι γεροντάδες...

Δεν χρειάζομαι τις ακατέργαστες αφεντιές τους για να μάθω τους στωικούς και τους νεοπλατωνικούς!

Μιχάλης Ρ. είπε...

@ Εάν η Ορθοδοξία θέλει λεβεντιά και θάρρος «ανώνυμε απολογητή» δεν έχεις παρά να καταθέτεις ότι θες με το όνομά σου, η ανωνυμία φανερώνει άγχος και φόβο. Εάν η αγάπη είναι η μόνη οδός για τη σωτηρία της ψυχής δείξε στα «παρασυρμένα παιδάκια» όπως χαρακτηρίζεις τους συνδιαλέκτες του ανθρώπου που σε φιλοξενεί, τι σημαίνει αγάπη για να το καταλάβουν. Εγώ από αυτά που γράφεις έχω την εντύπωση πως τσαμπουκά της πλάκας και φόβο θέλεις να εμπνεύσεις. Θέλει περίσσιο θάρρος στην χριστιανοκατοχούμενη Ελλάδα να φωνάξεις δυνατά ακόμα κι από δω, έχω γνώμη και τη λέω ελεύθερα. Για να μαθαίνεις: Προφητεία είναι το γεγονός που περιγράφεις με κάθε λεπτομέρεια από θεϊκή ή άλλη έμπνευση, συμμετέχεις σ’ αυτό και δεν μπορείς να το αποφύγεις. Οτιδήποτε λέγεται που αφορά άλλους ή μας αποτρέπει συμβουλευτικά από το μοιραίο είναι πρόβλεψη και όχι προφητεία. Οι καλόγεροι «οι άγιοι» και οι «προφήτες» έκαναν και κάνουν προβλέψεις σαν τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες. Στην κατηγορία αυτοί πρόσθεσε και κάτι νέα νούμερα που αυτοχαρακτηρίζονται «ελληνοκεντρικοί» μπερδεμένοι απολογητές που υιοθέτησε ο Καρατζαφέρης και ο Χαρδαβέλας, που τους είπανε οι «Ε» ότι το 2012 ο κόσμος τελειώνει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι ο χριστιανισμός και οι φανατικοί οπαδοί του. Και η μόνη λύση είναι η παιδεία και η κοινωνική συνοχή απέναντι στους απόκοσμους, μισαλλόδοξους, θλιβερούς και βέβηλους κάφρους των «-ισμών» και των συμφερόντων τους.
Εσένα σου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσεις, να εκθέσεις τα επιχειρήματά σου, να μάθεις και να μάθουμε για σένα περισσότερα και να ξέρεις ότι αγαπάμε όλους τους αρρώστους και τους φροντίζουμε.
Τώρα πιστεύω να κατάλαβες φίλε «ανορθόδοξε» και φίλοι μου τι σημαντικό είναι να είμαστε πάνω από ένας. Προκαλεί φόβο στους φύση και θέση δειλούς και ψυχικά κλονισμένους ακόμα και να βρίσουν επώνυμα στο όνομα της πίστης τους όταν είμαστε εδώ μαζί. Όταν είναι πολλοί κι εσύ ένας, όχλος, «κύμβαλα αλλάζοντα καταλαβαίνεις τι θα πει χριστιανική αγάπη.
Κατά την γνώμη μου η πιο επικίνδυνη μορφή μαλάκα είναι ο χριστιανομαλάκας.

ellinaki είπε...

Ο Dawkins κάπου είχε δώσει έναν εύστοχο χαρακτηρισμό για τους φανατίλες χριστιανούς που πάνω στο πάθος τους να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ψύχωσή τους, εκτοξεύουν βρισιές και απειλές εκτός του πλαισίου που ορίζει το "αλτρουιστικό" χριστιανικό σαβουάρ βιβρ. Άμα τον βρω θα τον καταθέσω.

Panos Konstantinidis είπε...

Η απάντηση του Dawkins στους χριστιανούς

http://www.youtube.com/watch?v=JKGtcVoBhBQ

Άθεος είπε...

Πλάκα έχει κι αυτός ο Ανώνυμος. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί όλοι οι ανώνυμοι μοιάζουν; Και ο δικός μου ίδιος είναι! Όλοι έχουμε από έναν! Μπαίνουν για να αποσυντονίζουν την κουβέντα! Λες να είναι ο ίδιος…

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μιχάλη
Μαζί σου! Οι βρισιές και οι φωνές είναι το καταφύγιο του κάθε δειλού που δεν διαθέτει επιχειρήματα.

Φίλε ελληνάκι
Θα χαρούμε πολύ να δούμε τον χαρακτηρισμό του Dawkins, άν τον βρεις.

Φίλε Πάνο
Δυστυχώς, το βίντεο δεν παίζει στον υπολογιστή μου.

Φίλε Άθεε
Λες να είναι ο ίδιος; Πολύ πιθανόν...

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Είναι επίσης πιθανό να είναι ο ίδιος και με τον δικό μου.

Πάνο, άπαιχτος ο Ντόκινς στο βιντεάκι! Γι'αυτό μου αρέσει ο τύπος, δεν τα μασάει τα λόγια του, λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη!

Panos Konstantinidis είπε...

Διαγόρα αν δεν ήτανε άπαιχτος δε θα τον πολεμούσανε όλοι ;) Αν υπήρχανε κανά δυο τέτοιοι στην Ελλάδα τώρα τα πράγματα θα ήτανε πολύ διαφορετικά.

rose είπε...

Κάποτε συναντήθηκε ο Θυμιος Καρακατσάνης με έναν παπά ο οποίος λόγω της αρρώστιας του πρώτου του είπε "Τεκνον μου είναι που σε αγαπά ο Θεός γι αυτο αρρωστησες"

και ο Θυμιος:
"Μπα, εγω δεν τον αγαπώ ούτε τον πιστεύω, γιατί δεν αρρωστησε εσένα που και τον αγαπάς και τον πιστεύεις;;"

Ο Θυμιος αποθεραπευτηκε μετα από προσπάθεια μηνων. "Νικησε τον καρκίνο" αφήνοντας δυσεπίλητα φιλοσοφικά ερωτηματα.

η ιστορία αξιοποιηθηκε ασεβως στην επισκεψη μου σε πολύτεκνη μάνα που με λατρεια εδειχνε τη αγια ζώνη [αγια κορδέλα στην προκειμενη] η οποία παλευε μονη της να αναθρέψει 4 παιδια. Της συστησα ως πρωτο μέτρο να την ανταλλάξει με ένα ..διαφραγμα

Πόσες ζωές ταλαιπώρησαν αυτες οι ηλιθιοτητες δεν λεγεται, κάποιες εισερχομενες και καποιες εξερχόμενες ...

Ανώνυμος είπε...

>Η Ορθοδοξία θέλει λεβεντιά και θάρρος και την ίδια στιγμή αγάπη

Nαι το βλέπουμε, ειδικά απο το γεμάτο αγάπη ποστ σου. Μόνο που ξέχασες να μας καταραστείς στο πυρ το εξώτερο. Τσκ τσκ, αυτό δεν θα πρεπε να λείπει απο το ρεπερτόριο κανενός holier-than-thou φονταμενταλιστή.

>ταπεινωθείτε για να υψωθείτε, γυμνάστε την ψυχή και το μυαλό σας

Καλά σας λέει! Ακούστε, αντίθετα, τον ιππότη τη Ηθικής και της Ταπεινότητας, ω αθλίοι:

>δεν έχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ από το πνεύμα της Ορθοδοξίας, αλλά την τερατώδη σου αυτή άγνοια

>ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟΥΣ αγαθιάρηδες που σε διαβάζουν!

>έχεις σακατέψει τη δικιά σου ψυχή

>ημιμαθείς ανθρωπάκους και αδαή πιτσιρίκια

>ΗΛΙΘΙΕ οτι θα προτιμήσουν τα δικά σου ορνιθοσκαλίσματα

>αγάμητοι, ανέραστοι, ξενέρωτοι, κρύοι, δειλοί άνθρωποι

>Άιντε φλωράκια

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Διαγόρα
Θα μπορούσε να είναι ο ίδιος, το ύφος είναι παρόμοιο!

Φίλε Πάνο
Τελικά το είδα το βιντεάκι και μου άρεσε πολύ!

Φίλη rose
Ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν ήξερα. Ο Θύμιος είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς!

Φίλε Anon
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από το χριστιανικότατο παραλήρημα του ανώνυμου; Θα πρότεινα βέβαια να μην ασχολούμαστε άλλο με αυτό το τρολ, γιατί περισσότερη αξία του δίνουμε έτσι...

Μιχάλης Ρ. είπε...

Μου ήλθε “mail” με τα παρακάτω συνημμένα:
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ.rtf (91ΚΒ),
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ.rtf (93ΚΒ),
ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ_ΜΕΤΑ_ΘΑΝΑΤΟΝ_ΖΩΗ.doc (400ΚΒ)Δεν θέλω να αναφερθώ και να κρίνω τα γραφόμενα γιατί θα γινόμουν αγενής αν τα χαρακτήριζα αστεία.
Ευχαριστώ το φίλο και περιμένω τη διεύθυνσή του για να του στείλω το «Ανωνύμου» του Έλληνος που κατά πάσα πιθανότητα το έγραψε ο Ρήγας Φεραίος.

Βρομιστεράκι είπε...

Ωραιότατος κύριε Ανορθόδοξε! Πραγματικά "ανεκτίμητη" η σοφία του Παΐσιου. Όπως εξίσου ανεκτίμητη είναι και η συνεισφορά των χριστιανόπουλων στα σχόλιά σου!

Priceless!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μιχάλη
Θα χαιρόμασταν αν δημοσίευες μερικές ιλαροτραγικές λεπτομέρειες από τα mail σου αυτά. Για τον ανώνυμο τον Έλληνα οι γνώμες των ερευνητών είναι διχασμένες. Κάποιοι πιστεύουν οτι είναι ο Αδαμάντιος Κοραής.

Φίλη Βρομιστεράκι
Σ' ευχαριστώ και πάλι. Αν και αρχικά είχα πει οτι δεν θα ανεχόμουν υβρυστικά σχόλια, τελικά κατάλαβα οτι το χειρότερο πράγμα που μπορώ να κάνω στους θρησκόληπτους αυτούς χριστιανούς είναι να αφήσω τα σχόλιά τους όπως είναι!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Το “mail » μου είναι mroupas@yahoo.gr. Στείλε μου το δικό σου και θα σου στείλω κι άλλο υλικό πιθανόν αξιόλογο.
@Είτε του Ρήγα είτε του Κοραή αποτυπώνει μια κατάσταση που δείχνει τον πραγματικό κατακτητή και δυνάστη. Καληνύχτα φίλε.

apos είπε...

Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι no comment.
Και περαστικά μας.

Κώστας είπε...

Aγαπητέ Ανορθόδοξε,
αν τελείωσε, αγαπητέ, το δημόσιο τσιρλιπιπί,
τράβηξε σε παρακαλώ, αν σού είναι εύκολο,
το καζανάκι γιατί ακόμα να φύγει η καταραμένη
η μπόχα, ρε γαμώτο, και θα ξεράσω, δεν αντέχω!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και πάλι είμαι ο ανώνυμος που σχολίασα το θέμα σου στις 7 φεβρουαρίου.Ο λόγος που είμαι ξανά εδώ είναι γιατί παρά την διάσταση απόψεων είμαι άνθρωπος της γνώσης. Θα ήθελα λοιπόν να μου εξήγησεις κάποια πράγματα. Μιλάς για κριτική. Εγώ κριτική θα κάνω στον εαυτό μου για να γίνω καλύτερος ή σε κάποιον φίλο μου για να προβληματιστεί και να ψαχτεί μέσα του. Σε οτιδήποτε δεν με εκφράζει ή δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία μου δεν ασκώ κριτική γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, ή απλά το αποδέχεσαι, ή το απορρίπτεις. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Και η θρησκεία -οποιαδήποτε- του κόσμου και αν πάρεις, είναι κληρονομιά. Δεν άλλαξε 2000 χρόνια πριν και θα αλλάξει τώρα; Άλλωστε αν το δεις και ρεαλιστικά, αν οι θρησκείες ήταν προσαρμόσιμες ανάλογα στις εποχές τότε δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης τους. Θα μου άρεσε όμως να μου απαντήσεις στο ερώτημα "Γιατί ασκείς κριτική στο χριστιανικό δόγμα και τι θέλεις να αποδείξεις ή ποιο το ώφελος;"
Για να γνωριστούμε και λιγάκι καλύτερα, Γιώργο με λένε, και είμαι 24 χρονών. Με βάφτισαν χωρίς την θέληση μου ή μάλλον εν αγνοία μου μωρό καθώς ήμουν αλλά μεγαλώνωντας αρχίζει και το ψάξιμο, σωστά; Δεν είμαι υπόδειγμα χριστιανού, και σπάνια πηγαίνω στην εκκλησία. Θα σου πω κάτι όμως φίλτατε Ανορθόδοξε, η πίστη απορρέει απο μέσα μας. Ο θεός υπάρχει μόνο αν πραγματικά τον πιστέψουμε. Ούτε και εγώ συμφωνώ με όλα όσα γράφουν τα ευαγγέλια αλλά αυτό δεν αναιρεί την αληθοφάνεια τους. Προσωπικά πιστεύω οτι Ιησούς υπήρξε, έζησε, πέθανε και αναστήθηκε. Δεν γίνεται σε όλα τα άρθρα σου να αναφέρεσαι με τόσο αρνητικά στην εκκλησία σαν οντότητα. Γιατί δεν αναφέρεις και τα θετικά ; Γιατί γράφεις π.χ οτι ο Αγιος Γεώργιος δώρισε σε ίδρυμα με παιδιά ειδικών αναγκών 30000 ευρώ; Γιατί δεν γράφεις οτι όταν ο Δ.Μ τράκαρε και το αυτοκίνητο κόπηκε στα δυο εκείνος γλύτωσε με ένα σπάσιμο χέρι; Τυχαίο γεγονός; Αν ναι, ε τότε τυχαίο είναι οτι ο θεός "αφήνει" να πεθαίνουν τόσα παιδιά στους δρόμους απο απροσεξίες και απο μέθη. Το σωστότερο, ή αν θέλεις το δικαιότερο είναι να τα λέμε όλα.

Φιλικά,
GiO

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να σου πω, αυτό με τα ατυχήματα με βολεύει, είμαι λίγο αδέξια, μπορεί να σπάσω κάνα ποτήρι που και που, αχ να μην το ήξερα τόσα χρόνια να τα ρίχνω στον Θεό.. Πιο μετά λέει όσοι βρίσκονται στον Άδη.. Ε, αυτό δεν είναι από άλλη θρησκεία; Οι άλλοι πάνε στην Valhalla δηλαδή; Μπλέξαμε τις μυθολογίες; Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω, με κάλυψαν οι προηγούμενοι…

Το κείμενο είναι για τα πανηγύρια κατά την γνώμη μου και σ’ όποιον χριστιανό δεν αρέσει η γνώμη μου δεν πειράζει, εγώ δεν έχω πρόβλημα, δεν του ζήτησα να την ασπαστεί, την άποψή μου λέω, απαγορεύεται (έχουμε Χούντα και δεν το πήρα χαμπάρι);;

Κάποιος ανώνυμος είπε σε κάποιο σχόλιο πως με αυτά που γράφει ο Ανορθόδοξος «ακολουθεί λανθασμένη τακτική και αυτό γιατί ενώ προσπαθεί να μας "δείξει" τον δρόμο του φωτός αυτομάτως αδειάζει το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης». Εεεεε;;; Ρε παιδιά, συγνώμη αλλά τέτοια πράγματα δεν μπορώ να τα διαβάζω…

Ο Ανορθόδοξος απλά εκφράζει την γνώμη του, εκφράζει έναν αντίλογο απέναντι στην εκκλησία και όποιος ΘΕΛΕΙ μπορεί να τον διαβάσει ΑΝ θέλει, και επίσης ΑΝ του αρέσουν αυτά που λέει να συμφωνήσει. Το να υπάρχει δηλαδή κάπου και μια άλλη άποψη από την επικρατούσα είναι κατάργηση της ελεύθερης βούλησης; Μα αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να δουν κάτι διαφορετικό, να διαβάσουν διαφορετικά πράγματα και να κρίνουν μόνοι τους πιο είναι το σωστό. Δηλαδή ποια θα ήταν η καλή προσέγγιση, να το βουλώσει και να αφήσει μόνο την εκκλησία να λέει ό, τι θέλει; Μιλάμε για τρελή ελευθερία σκέψης και βούλησης έτσι;

Τι πάει στραβά στον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι σ’ αυτή την χώρα; Γιατί όταν δεν συμφωνείς με κάτι και το λες πρέπει να ακούς τέτοιες απόψεις αντί για επιχειρήματα; ΕΛΕΟΣ;;

Και για το τελευταίο σχόλιο του Γιώργου, ναι θα αλλάξει τώρα. Για πάρα πολλούς αιώνες σε πολλά μέρη της γης οι ανθρωποθυσίες ήταν παράδοση και κληρονομιά. Δεν έπρεπε να αλλάξουν δηλαδή; Επίσης για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα πιστεύανε πως τους κεραυνούς τους έστελνε ο Δίας. Κι αυτό κληρονομιά ήταν, δεν έπρεπε να αλλάξει; Κριτική ασκούμε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, γιατί δεν είναι απλά κάτι που δεν μας αρέσει η θρησκεία (σαν τις μελιντζάνες πχ), αλλά κάτι που παρεμβαίνει στην ζωή μας, αααααν σταματήσει να μας ενοχλεί θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Και για το τελευταίο ερώτημα, φυσικά, τυχαίο είναι και το ότι σώθηκε ο Δ.Μ τυχαίο και το ότι πεθαίνουν τα παιδιά, δεν νομίζω πως κανείς άθεος πιστεύει κάτι διαφορετικό...

navarino-s είπε...

Ανορθόδοξε φίλε μου γειά σου! είχα καιρό να περάσω λόγω κάποιων προβλημάτων, αλλά βλέπω κρατάς γερά στις επάλξεις με ηθικό ακμαίο που στο τέλος καμπτει και τους πιο λαύρους επικριτές σου.
εκείνο με τις αρώστιες μου θύμισε την ανεπανάληπτη φράση του Αντρέα Εμπειρίκου που σε ένα αντιθρησκευτικό και συνάμα αντικομμουνιστικό ξέσπασμα του έγραψε: "Κάτω τα σύμβολα των πονομανών!!!!!"

Μιχάλης Ρ. είπε...

@ Γιώργο, δεν νομίζω να απασχολεί κανέναν τι είδους χριστιανός είσαι ή τι κόμμα ψηφίζεις ή τι ομάδα υποστηρίζεις. Εάν βγάλεις την ταμπέλα χριστιανός, θα σε απασχολούσαν τα γραπτά του Παΐσιου; Θα τα θεωρούσες άξια συζήτησης και αποδοχής; Θεωρείς φυσικό να είσαι χριστιανός από επιφοίτηση χωρίς να μελετάς την ουσία της θρησκείας σου επειδή την θεωρείς εθνικό εθισμό. Εγώ αντίθετα που διάβασα τα της πίστης σου την θεωρώ εθνικό πρόβλημα και τους οργανωμένους πιστούς στρατό ξένης κατοχής.
Θα θεωρούσα αξιέπαινη ενέργεια την «δωρεά» των 300.000€ του οποιοδήποτε αγίου Γεωργίου που προήλθε φυσικά από έρανο των πιστών ή χορηγίες από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλ. όλων μας, αν μπορούσα να ελέγξω το ύψος των εσόδων από τον έρανο και την απόδοση που έγινε τελικά στους πάσχοντες. Παράδειγμα, όταν ο Χριστόδουλος έκανε έρανο για τους σεισμόπληκτους των Αθηνών μαζεύτηκαν 500.000.000δρχ. αλλά χωρίς ντροπή απέδωσε τα 36.000.000δρχ. και τα υπόλοιπα τα δικαιολόγησε ότι κάλυψαν λειτουργικά έξοδα και ζημιές της εκκλησίας χωρίς φυσικά να αναφέρει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από παρεμφερείς σχετικούς εράνους. Στην ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» μετά από έλεγχο που διέταξε ο καινούργιος αρχιεπίσκοπος βρέθηκε μαύρη τρύπα 25.000.000€. Ο φορέας εκκλησία ανεξέλεγκτος, στον τομέα φιλανθρωπία είναι οργανωμένη απάτη σε βάρος του λαού με συνυπεύθυνο το χριστιανικό κράτος.
Περί θαυμάτων που αναφέρεις θα συμφωνούσα αν δεν στηνόταν ένα πανηγύρι κερδοσκοπίας και αν απατεώνες σαν την Αναστασία του Αιγάλεω και άλλοι θαυματοποιοί άγιοι αλλά και εικόνες, δεν έστηναν παίγνια θαυμάτων με επαγγελματίες απατεώνες και θύματα τους αφελείς αλλά και την κρατική αξιοπρέπεια. Το θαύμα (κατάργηση του φυσικού θείου νόμου) είναι η νίκη του ανθρώπου απέναντι στο θεό.

Ασυγχώρητη είπε...

Μππρρρρ.. Ανατρίχιασα

Η λατρεία του θανάτου, η αγιοποίηση του ανθρώπινου πόνου.. Κανονικό death cult. Ακόμη λίγο και θα χαράζονται για να βιώνουν το θρησκευτικό αίσθημα.

Τώρα που το σκέφτομαι, φοράνε μαύρα, έχουν περίεργο στυλ μαλλιών, μιλάνε για θάνατο, ΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΟ ΑΥΤΟ; :P

Unknown είπε...

"όταν καταλάβουν ότι η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό, τοποθετούνται σωστά και απαλλάσσονται από την μειονεκτικότητα"(...)"Ενώ όποιος έχει μια αναπηρία – είτε έτσι γεννήθηκε, είτε την κληρονόμησε από τους γονείς του, είτε την απέκτησε αργότερα -, πρέπει να χαίρεται, γιατί έχει να λάβη στην άλλη ζωή... Γι’ αυτό λέω, χίλιες φορές να είχα γεννηθή καθυστερημένος διανοητικά, τυφλός, κουφός, γιατί θα είχα να λάβω τότε από τον Θεό."

Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Και όμως, όπως έγραψε κάποιος πιο πάνω, αυτή η ανοησία έχει ξεγελάσει τόσο κόσμο. Είναι όντως φοβερά επικίνδυνα αυτά...

Το μόνο που μου μένει μετά από αυτά που διάβασα είναι να παραθέσω τα λόγια του... τρελού Νίτσε, καθώς μιλάει για τον τύπο του ανθρώπου που θα έπρεπε να είχαμε αναπτύξει στους αιώνες.
"Το πρόβλημα που θέτω δεν είναι τι θα διαδεχθεί την ανθρωπότητα στην ακολουθία των όντων, αλλά ποιον τύπο ανθρώπου πρέπει να αναθρέψουμε, πρέπει να θελήσουμε, επειδή θα έχει μεγαλύτερη αξία, θα είναι πιο άξιος να ζει, θα έχει πιο σίγουρο μέλλον. Ακόμη και στο παρελθόν αυτός ο τύπος εμφανίστηκε συχνά: αλλά ως τυχαίο συμβάν, ως εξαίρεση, ποτέ ως ηθελημένος τύπος. Στην πραγματικότητα ήταν ο πιο επίφοβος τύπος, σχεδόν ΤΟ επίφοβο, και εξαιτίας του φόβου, αναζητήθηκε, ανατράφηκε και ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ο αντίθετος τύπος: Το κατοικίδιο ζώο, το ζώο του κοπαδιού, Το άρρωστο ανθρώπινο ζώο – ο Χριστιανός…"

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε apos
;)

Φίλε Κώστα
Θα μπορούσα να διαγράψω κατευθείαν το συγκεκριμένο σχόλιο γιατί όντως ρίχνει το επίπεδο, αλλά το θεώρησα ένα μνημείο αυτο-γελοιοποίησης του Χριστιανισμού και το κράτησα. Γι' αυτό δεν πατάω το καζανάκι...

Φίλε Gio
Χαίρομαι που εκφράζεις τόσο πολιτισμένα τις όποιες διαφωνίες σου. Προσωπικά όμως δεν με εκφράζει το «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό». Πιστεύω οτι ασκώντας γόνιμη και τεκμηριωμένη κριτική μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όσων αιώνων ιστορία και αν διαθέτουν.

Για τα υπέρ του χριστιανισμού, όπως το ποσό που αναφέρεις, απλά δεν πιστεύω οτι είναι έστω συγκρίσιμα με τα κακά που έχει κάνει. Οι συνολικές εισφορές της Εκκλησίας της Ελλάδας μετρούνται αγαπητέ σε ποσά που ούτε εγώ ούτε εσύ είμαστε σε θέση να συλλάβουμε. Μπροστά σε αυτά, τα 30.000 ευρώ μου φαίνονται ψίχουλα, όπως ψίχουλα ήταν και τα 35 εκατομμύρια δραχμές που έδωσαν στους σεισμόπληκτους της Αθήνας...

Τέλος, το παράδειγμα με το αυτοκίνητο που λες ίσα ίσα ενισχύει τη δική μου άποψη περί τύχης. Αν ο Θεός ευθυνόταν για τη «θαυματουργική σωτηρία» του αυτοκινητιστή, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε οτι ο ίδιος ευθύνεται για τους χιλιάδες θανάτους μικρών παιδιών κάθε χρόνο από ανίατες ασθένειες ή μοιραία δυστυχήματα, άρα είναι κακός!

Διάβασε επί αυτού το παλιότερο άρθρο μου:
http://falsefaith.blogspot.com/2008/10/blog-post_22.html

Φίλη Ιοκάστη
Φυσικά εσύ φταις για τα σπασμένα ποτήρια, ποταπή αμαρτωλή! Κάνε 500 μετάνοιες αλλιώς δε σε βλέπω καλά...
:):):)

Φίλε navarino-s
Καλωσήρθες και πάλι! Χαιρόμαστε που σε έχουμε μαζί μας!

Φίλε Μιχάλη
Ήθελα να γράψω κι εγώ για τους σεισμόπληκτους, αλλά με πρόλαβες! Το άφησα πάντως, γιατί δυο φωνές είναι καλύτερες από μια.

Φίλη Ασυγχώρητη
Αυτό δεν είναι EMO, αυτό είναι κανονικό Black Metal!

Φίλε Atumrakis
Όντως οι συγκεκριμένες απόψεις είναι πραγματικά επικίνδυνες και μου κάνει τεράστια εντύπωση πως χιλιάδες άνθρωποι τα έχουν διαβάσει αυτά στα βιβλία για τον +γέροντα+ και δεν παραξενεύτηκαν...

ar_ia είπε...

Αυτοί είναι κυρίες και κύριοι οι "Καλοί Χριστιανοί"!!!!!(βλέπε ανώνυμο)

Εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής..
Οκ, πιστεύουν σε μία θρησκεία που κηρύσσει την αγάπη.
Γιατί εγώ δεν την βλέπω πουθενά στους πιστούς της όμως????

Εγώ ξέρω ότι αν πάρουμε ένα φάρμακο και δεν μας κάνει καλά, το αλλάζουμε και παίρνουμε άλλο...τεσπά.

Τι να πω....άγνωστες οι βουλές του Κυρίου τους!!!!!!


Όσον αφορά τον πάνσοφο Παισιο, οι απαντήσεις του όλα τα λεφτά!!!!!!!

Επίσης έχει ένα απόφθεγμα ο Αρκάς που λέει ότι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική ηλιθιότητα!!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη ar_ia
Ο μεγάλος προφήτης και συν-blogίτης polsemannen έχει πει το μυθικό «η ανθρώπινη ηλιθιότητα είναι λίγο πιο μεικρή κι απ' το σύμπαν, γιατί πρέπει να χωράει κάπου»...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά εσύ πιστεύεις κάπου;

Και μή μου πεις ότι είσαι άθεος γιατί δεν υπάρχουν άθεοι... όλοι κάπου πιστεύουν..

Εσένα τι σε εκφράζει;

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Εσύ, Ανέστη Π, σε τι πιστεύεις; και μην μου πεις πως είσαι χριστιανός, γιατί δεν υπάρχουν χριστιανοί... κανείς ποτέ δεν έπιασε το νόημα του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστω Διαγόρα για το σχόλιό σου.

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε Πρό-Χριστιανική εποχή ακόμα.

2009 χρόνια δεν ήταν αρκετά για να καταλάβουμε το νόημα του Χριστού.

Προσπαθώ να είμαι Χριστιανός και όχι χριστιανός. Άλλες φορές το καταφέρνω, άλλες όχι. Το θέμα είναι πάντως ότι προσπαθώ.

Εσύ Διαγόρα?

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Ε, κι εγώ, και αρκετοί άλλοι που συχνάζουμε σε τούτο εδώ το ιστολόγιο, και σε άλλα, προσπαθούμε να είμαστε άθεοι. Άλλες φορές το καταφέρνουμε, άλλες όχι. Το θέμα είναι πάντως ότι προσπαθούμε.

Και ενοχλούμαστε ελαφρώς, ξέρεις, όταν έρχεται κάποιος και μας λέει πως δεν ξέρουμε τι πιστεύουμε, ή πως εκείνος ξέρει καλύτερα από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν υπάρχουν αθεοι. Ολοι κάπου πιστεύουμε είτε αυτό λέγεται χρήμα ή δόξα ή φαϊ ή στον εαυτό μας η οπουδήποτε αλλου. Δεν χρειάζεται να ειναι κάποια συγκεκριμένη θεότητα.

Ολοι καπου καταφεύγουμε.

Πολλές φορές κάποιοι μάχονται - όχι τον αληθινό Θεό - αλλά μια εικόνα Θεού που οι άλλοι τους σερβίρουν.

Γεγονός είναι πάντως οτι στις μέρες μας διαφημίζεται πολύ περισσότερο η πτώση της Εκκλησίας και όχι τα καλά έργα. Αυτά κρύβονται. Σίγουρα τα πράγματα είναι προβληματικά σε κάποιες περιπτώσεις. Πολλές φορές και η "αθεϊα" είναι σημάδι υγείας από την άποψη ότι στέλνει ένα μήνυμα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο κάποιοι κατά φαντασίαν ιερείς έχουν την διαίσθηση να τα βλέπουν αυτά και να σταματήσουν να σκανδαλίζουν τον κόσμο με την δήθεν θρησκευτική τους βιτρίνα.
Το σίγουρο είναι ότι αν είχαν την λεβεντιά να παραδεχτουν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγνώμη σίγουρα θα άλλαζαν την κατάσταση.

Είμαι σίγουρος επίσης ότι ξέρεις σε τι πιστεύεις και δεν έχει νόημα να σε αμφισβητήσει και κανεις, δεδομένου ότι δεν ξέρει τις διαδικασίες που σε οδήγησαν εκει.

Εσύ συνέχισε την αναζήτησή σου και γιατί όχι την αμφισβήτησή σου και ίσως κάπου συναντηθούμε.

Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Ανορθόδοξος είπε...

Ανέστη
Καλή εβδομάδα και σε σένα! Κατά την άποψή μου άθεοι υπάρχουν, άνθρωποι δηλαδή που δεν πιστεύουν σε καμία θεότητα. Αυτό όμως δεν μας αποτρέπει από το να έχουμε ηθικές αξίες και ευαισθησίες, καθώς δεν είμαστε τέρατα, όπως προσπαθεί να μας παρουσιάσει η Εκκλησία...

Το να μην πιστεύει κανείς στην αυθεντία των λόγων του Παϊσίου δεν είναι νομίζω κακό, αλλά ένδειξη στοιχειώδους λογικής!

Νίκος ο Μετανοείτε είπε...

Πολύ ωραία τα λέει ο Παίσιος για όσους έχουν αυτιά ν' ακούσουν Ανορθόδοξε...
Αυτά που λέει για την αναπηρία τα έχεις απομονώσει από τα υπόλοιπα που τους δίνουν περισσότερο νόημα... Το κάνεις επειδή αγνοεις τα υπόλοιπα ή επειδή τα ξέρεις και τα αποκρύπτεις; Εσύ ξέρεις...

Το μήνυμα του Χριστιανισμού που πολύ ωραία αναλύει ο γέροντας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει να σηκώσει ένα σταυρό και να σταυρωθεί ώστε και να αναστηθεί όπως ο Χριστός... Για έναν ο σταυρός είναι μια εκ γενετής αναπηρία για άλλον μια αναπηρία ή αρρώστια που τον βρήκε ξαφνικά... για άλλον η κατάθλιψη... για άλλον η χρόνια ανεργία... για άλλον μια κακιά μητέρα, πεθερά, σύζυγος... για άλλον η συκοφαντία, για άλλον η αχαριστία ανθρώπων που τους έχει ευεργετήσει... για άλλον το ότι πέθανε ο πατέρας του κι αντί να μπορεί να ζήσει ξένιαστα τα εφηβικά του χρόνια δουλεύει για να ενισχύσει τη μάνα και τα μικρότερα αδέλφια του... Όλοι αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζουνε ένα μεγάλο πρόβλημα ή μια σειρά από μικρά προβλήματα που με τη σωστή αντιμετώπιση θα τους πάνε στονμ παράδεισο... και η σωστή αντιμετώπιση είναι πάντα να υπομένουμε και να αγαπάμε τους ανθρώπους που μας προκαλούνε τα προβλήματα... ακόμα κι αν αυτοί μας διώχνουνε βάρβαρα από τη γη μας όπως οι Τούρκοι το '22 ή μας βομβαρδίζουνε όπως τους ταλαίπωρους στη Γάζα... όλα αυτά τα κακά δεν τα ρίχνει πάνω μας ο Θεός, αλλά οι συνάνθρωποί μας με την κακία τους... όμως εμείς με τη δύναμη του Χριστού μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αυτά για το δικό μας πνευματικό αγώνα... ή να τα αφήσουμε αναξιοποίητα... Το ότι κάποιος άνθρωπος έχει ένα σταυρό σημαίνει ότι ΜΠΟΡΕΙ να τον σηκώσει... Αλλιώς δεν θα επέτρεπε ο Θεός να του συμβεί το α΄και το β΄πρόβλημα...

Το πώς λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι στον καθένα δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε... Ο Θεός τους αφήνει να λειτουργήσουν σύμφωνα με το χαρακτήρα του ανθρώπου... Σε έναν χρειάζεται αφύπνιση τώρα σε άλλον μετά...

όσο για τα "μπουμπούκια" που κάποιος σχολιάζει... Προφανώς αν τα παιδιά αυτά αφήνονταν να ζήσουν θα κολάζονταν γι' αυτό και ο Θεός τα παίρνει πριν το περιβάλλον τους τα στρέψει στην κακία, την εκδίκηση κι όλα αυτά... Ενώ αυτά που επιζούν θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Θεό παρόλες τις δυσκολίες... Γι' αυτό και ο Θεός τα παίρνει όσο είναι ακόμα "μπουμπούκια για τον παράδεισο" πριν μετατραπούν σε υποψήφιους κατοίκους της κολάσεως
Όμως τα εγκλήματα που γίνονται κατά των λαών της Αφρικής πάντα βαρύνουν τους αμαρτωλούς πιστούς του Μαμωνά που είναι από πίσω... είτε τα θύματά τους ζουν είτε πεθαίνουν... Όπως ακριβώς, η θυσία του Χριστού βγήκε σε καλό του ανθρώπου, αλλά οι Φαρισαίοι που οργάνωσαν τη Σταύρωση και το εκτελεστικό όργανο ο Ιούδας δεν παύουν να φέρουν το βάρος της ενοχής για την τόση κακία τους...

Μας λες Ανορθόδοξε ότι ο Θεός που παίρνει τον τάδε και τον δείνα και δεν τον αφήνει να ζει στη γη 100 χρόνια με υγεία κι ευτυχία είναι κακός... Με ποιο κριτήριο θα το κρίνεις; Κακός θα είσαι εσύ αν σκοτώσεις... Κακός θα είμαι εγώ αν σκοτώσω... Όχι ο Θεός... Γιατί εσύ κι εγώ αφαιρούμε από κάποιον τη ζωή χωρίς να έχουμε κάτι να προσφέρουμε σε αντάλλαγμα... Ενώ ο Θεός δεν "αφαιρεί" ζωή αλλά μεταφέρει τον άνθρωπο από τη γη αλλού, του προσφέρει τη συνέχεια της ζωής για πάντα... Εσύ αν σκότωνες κάποιον θα μπορούσες να του προσφέρεις κάποια άλλη ζωή στη συνέχεια; όχι και το ξέρεις καλά... Εσύ λοιπόν, θα ήσουν ο κακός αν σκότωνες... όχι ο Θεός που απλά παίρνει κάτι που ο Ίδιος έδωσε και δίνει στη θέση του κάτι άλλο... Μην κρίνουμε το Θεό σύμφωνα με τον εαυτό μας και τις δικές μας δυνατότητες... Αυτό κάνανε και οι αρχαίοι Έλληνες και καταλήξανε σε ένα "πατέρα των θεών" μοιχό και αρσενοκοίτη γιατί τέτοιοι ήτανε και οι ίδιοι...

Κάποιος λέει ότι ένας "Ανώνυμος" κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του... Αυτό κι αν είναι για γέλια... Δηλαδή ο "Ανορθόδοξος" ο "undantag" η "Μαριάννα" ο "Μιχάλης Ρ" μας αποκαλύπουν τα ονόματά τους; Δεν κρύβονται αυτοί πίσω από ένα username;; Εγώ το μόνο επώνυμο που βλέπω είναι ο Πάνος Κωνσταντινίδης...

Ανορθόδοξος είπε...

Αδελφέ εν Χριστώ Νίκο
Με αδικείς οταν με κατηγορείς για μεροληπτική και αποσπασματική παρουσίαση των σοφών λόγων του γέροντα. Νομίζω οτι τα κομμάτια που παραθέτω είναι αρκετά μεγάλα ωστε να μην χάνεται και να μην παραποιείται το αρχικό νόημα. Σίγουρα έχει πει και άλλα, απλά εγώ για λόγους συντομίας κυρίως, επικεντρώνομαι σε αυτά που μου κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση.

Για τις δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας θα συμφωνήσω, χωρίς όμως να φτάσω στο ακραίο σημείο να πω οτι κάθε χέρι που σου λείπει είναι... παράσημο για τον άλλο κόσμο! Θα σου σύστηνα να διαβάσεις το «εγχειρίδιον» του Επίκτητου, για να καταλάβεις από που «δανείστηκε» αυτές τις απόψεις ο Χριστιανισμός.

Προσωπικά δεν πιστεύω οτι ο Θεός «παίρνει» κανέναν. Το έχω ξεκαθαρίσει και σε παλιότερα άρθρα οτι η στιγμή του θανάτου μας εξαρτάται κυρίως από την τύχη και δευτερευόντως από τις επιλογές μας. Αν προσπαθήσουμε να πιστέψουμε οτι ο Θεός και μόνο αυτός είναι υπέυθυνος για τους θανάτους, τότε εύκολα θα συμπεράνουμε οτι είναι «κακός», αφού αφήνει να ζουν εκατομμύρια εκμεταλλευτές και μοχθηροί άνθρωποι, ενώ αφαιρεί τις ζωές δισεκατομμυρίων φτωχών και αθώων νεαρών ανθρώπων.

Τώρα αν ο Θεός απλά «μεταφέρει» τους ανθρώπους, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω ούτε εγώ, ούτε εσύ. Δε θα με πείραζε αν η χριστιανική διδασκαλία περιοριζόταν σε αυτό, δηλαδή σε υποσχέσεις μεταθανάτιας ευδαιμονίας. Όμως διαρκώς υπόσχεται υγεία και ευτυχία στον παρόντα κόσμο, κάτι που δυστυχώς σπανίως επαληθεύεται...

Στο θέμα του ονόματος. Εγώ, η Μαριάννα, ο undantag, κλπ δεν βρίσαμε ούτε προσβάλαμε άμεσα κανέναν. Ο ανώνυμος αυτός αδελφός ήρθε και χωρίς επιχειρήματα μας «στόλισε»! Μην προσπαθείς να τον καλύψεις με σοφιστείες επειδή είναι ομόδοξός σου.

Τέλος, στο θέμα της Σκυθόπολης θα απαντήσω μόνο οταν σχολιάσεις κι εσύ κάτι από το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης (για τον Αλέξιο Κομνηνό και τη Θεοδώρα ντε)!

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Νίκο «Μετανοείτε», η αντίληψη που περιέγραψες περί θεού είναι ένα μόνο βήμα πιό πριν την αντίληψη που είχαν διάφορα κτήνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας όταν έσφαζαν αδιακρίτως με βάση το σκεπτικό «σκοτώστε τους όλους και αφήστε τον θεό να τους ξεδιαλέξει». Η διαφορά είναι απλά ότι σε εκείνους είχε έλθει η (πολύ βολική) εντύπωση ότι λειτουργούσαν με βάση θεία προσταγή, και κατά συνέπεια αυτό που έκαναν επιτρεπόταν.

Όσο για τα περί ανωνυμίας, το ζητούμενο ασφαλώς και δεν είναι το πραγματικό όνομα κανενός, το ζητούμενο όμως είναι να μιλάει κανείς καθιστώντας σαφή τη διαδικτυακή του προσωπικότητα, η οποία, αν και συνήθως ψευδώνυμη, παρ'όλα αυτά δύναται να έχει κάποια ιστορία πίσω της, (κι αν δεν έχει ήδη, τότε αυτή ξεκινάει να χτίζεται με το εν λόγω σχόλιο,) και κατά συνέπεια κάποια υπόληψη να υπερασπιστεί. Η ανωνυμία είναι ύπουλη ακριβώς επειδή δεν έχει καμμία απολύτως υπόληψη να υπερασπιστεί.

ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ είπε...

...σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Θα μπορούσαμε ώρες ατέλειωτες να συζητάμε με φανατικούς, κι άκρη να μη βρίσκουμε. Και μη μας παραπλανούν με το μειλίχιο στυλάκι, διότι τα επιχειρήματα όλων τους είναι τα ίδια. Απλώς διαφέρει ο τρόπος υπεράσπισής τους. Αλλος χυδαία κι άλλος ήρεμα και γλυκά.
Για να καταλάβετε πόσο έχει δηλητηριαστεί η ψυχοσύνθεσή μας από τις θρησκευτικές ανοησίες ακούστε αυτό.
Πρόσφατα έκανα μια συζήτησηγια τη θρησκεία με ένα φίλο ανοιχτόμυαλο μεν αλλά προερχόμενο από έντονα θρησκευόμενη οικογένεια. Προϋπόθεση για τη συζήτηση ήταν αν πώ κάτι που ξεφεύγει απ' τη λογική να με διακόψει αμέσως.
Του εξέθεσα τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι με τη λογική μου και εκθέτοντάς του κείμενα από την π. διαθήκη του απέδειξα ότι η θρησκεία και ειδικότερα ο μονοθεϊσμός είναι δημιουργήματα του ανθρώπου.
Συμφώνησε μαζί μου, αλλά στο τέλος μου είπε διστακτικά.
Πολύ σωστά όλα αυτά. Αν όμως υπάρχει η κόλαση?

Κι επειδή αγαπητοί φίλοι, όλο και κάτι καλύτερο θα έχετε να κάνετε, για διαβάστε και λίγο το σοφό "αδηφάγον τέρας"

Κώστας είπε...

@Νίκος ο Μετανοείτε

Αγαπητέ φίλε,

λες πως «το ότι κάποιος άνθρωπος έχει
ένα σταυρό σημαίνει ότι ΜΠΟΡΕΙ να τον
σηκώσει... Αλλιώς δεν θα επέτρεπε ο Θεός
να του συμβεί το α΄και το β΄πρόβλημα...».
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι καθημερινά
σε κάθε γωνιά τού πλανήτη, εκτός από τους
ορθόδοξους, αντέχουν στα δύσκολα τής ζωής
-όπως βέβαια και καταρρέουν- και άλλες
κατηγορίες ανθρώπων μεταξύ των οποίων
και ετερόδοξοι, αιρετικοί, αλλόθρησκοι, άθεοι,
παγανιστές και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες
που ασφαλώς δεν αντλούν καμία δύναμη
από κανέναν Χριστό.

Όσον αφορά τώρα το ζήτημα τού πρόωρου
χαμού αθώων παιδιών και τα όσα έγραψες,
τοποθετούμαι εκτενώς με αφορμή ένα κειμένο
τού Παΐσιου, εδώ. Όποτε ευκαιρήσεις, ρίξε
μια ματιά να δεις πού κατά τη γνώμη μου
στραβώνει το πράγμα.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα τής ανωνυμίας
που -όπως παρατήρησες- «αυτό κι αν είναι
για γέλια», παρότι ο Διαγόρας έθεσε το θέμα
στη σωστή του διάσταση, επίτρεψέ μου να
επικαλεστώ κι εγώ με τη σειρά μου μία
περίπτωση από το προσωπικό μου μπλογκ
η οποία, αυτή να δεις, κι αν είναι για γέλια!
Μου την πέφτει λοιπόν κάποιος (γνωστός
και μη εξαιρετέος) απολογητής τής Ο.Ο.Δ.Ε.
πρώτα με το ψευδώνυμο… «ευτυχώς δεν είμαι
ο κωστάκης», και μετά (για να μην τού σβήνω
τα σχόλια) ως… «Ανώνυμος» και γράφει
με πάσαν σοβαρότητα τα εξής:

«Άσε ρε μεγάλε... Στο διαδίκτυο, ως ανώνυμοι
υπάρχουν μόνο "ανύπαρκτοι", χωρίς υπόσταση,
χωρίς καμμία επιστημονική υπόληψη.

Από που κι ως που, ως "διαδικτυακό ψευδώνυμο",
δικαιούσαι να έχεις γλωσσικές παρατηρήσεις
κόντρα σε απόψεις ειδικών, που μάλιστα πρέπει
να απαντηθούν;».

Όπως ακριβώς στο λέω, αγαπητέ Νίκο. Ο
χριστιανός απολογητής που μήνες ολόκληρους
με έλουζε πατόκορφα με το ειρωνικό
ψευδώνυμο «ευτυχώς δεν είμαι ο κωστάκης»,
όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, είχε το απύθμενο
θράσος να μου κάνει διάλεξη περί ανωνυμίας
ως… «Ανώνυμος»!! Έτσι λοιπόν, όταν κάποια
στιγμή συνήλθα από το… σοκ, τού απάντησα
κι εγώ τα εξής:

«Ας τα πάρουμε ένα-ένα ξεκινώντας από το
ζήτημα τής ανωνυμίας. Ερώτηση κρίσεως λοιπόν:
εσύ τι θεωρείσαι: επώνυμος ή ανώνυμος; Κι ο
Ανώνυμος Απολογητής; Και οι υπόλοιποι συνεργάτες
σου στην Ο.Ο.Δ.Ε; Τι είναι όλοι αυτοί; Επώνυμοι
ή ανώνυμοι; Ρε α πάγαινε κουρέψου λοιπόν, φρικιό,
που θα μας κάνεις τώρα και μαθήματα επιστημονικής
δεοντολογίας! Εξωγήινε, ε εξωγήινε!».

Αυτά είπα λοιπόν, Νίκο, στον γνωστό σου (με
ανέφερε κάποια στιγμή στο μπλογκ σου εν μέσω
άλλων… σεσημασμένων). Δεν ήταν όντως για…
γέλια το πράγμα; ;-)))

Ανώνυμος είπε...

Ο τιτλος του αρθρου θα μπορούσε να ήταν και έτσι:Η ανεκτίμητη μαλα... των γεροντάδων

Panos είπε...

Ο 'Άλλος' μας είναι αναγκαίος να κατανοήσουμε και να διαμορφώσουμε το 'Εγώ' και πρέπει να τους είμαστε ευγνώμωνες που υπάρχει. Η επιθετικότητα και η ειρωνία στιγματίζουν εμάς κι όχι τον 'αντίπαλο' γιατί τελικά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι προσωπική βιωματική στάση του καθένα. Η επιθετικότητα φέρνει αντίδραση. Το να δημιουργείς ένα μπλογκ για να κυνηγήσεις κάποιον είναι πιο εύκολο απ' το να προσπαθήσεις να τον προσεγγίσεις και να τον κάνεις να δει το δικό σου 'φως'. Ο τρόπος που γράφεις νομίζω ότι αποτρέπτει το δεύτερο.
Από περιέργεια,επειδή λες στο προφίλ σου ότι έχεις διαβάσει πολλά για τη θρησκεία, έχεις διαβάσει τίποτα από Mircea Eliade;

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πάνο, έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις, με εξαίρεση ένα βασικό σημείο: το μεγαλύτερο μέρος της αθεϊστικής έκφρασης, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και έξω από αυτό, δεν απευθύνεται στους θρήσκους, παρά σε άτομα που έχουν ήδη αποστασιοποιηθεί από τη θρησκεία. Πρόκειται δηλαδή για επικοινωνία που σαν σκοπό έχει τη διαμόρφωση της αθεϊστικής αντίληψης και την παρότρυνση προς πολλούς που είναι μεν ήδη άθεοι, αλλά αμέτοχοι, να λάβουν θέσεις. Αλλίμονο αν τρέφαμε την αυταπάτη ότι θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε τα μυαλά του οποιουδήποτε θρήσκου! Η αντιπαράθεση με τους θρήσκους γίνεται ως επί το πλείστον για χάρην των παρατηρητών: εκθέτουμε τις απόψεις μας, εκθέτουν και οι θρήσκοι τις απόψεις τους, και οι παρατηρητές βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Panos είπε...

Διαγόρα, αν κι εγώ δεν πιστεύω στο θεό όπως περιγράφεται στις περισότερες οργανωμένες θρησκείες, δεν καθορίζω τον εαυτό μου σαν άθεο. Για μένα το 'θείο' στη ζωή είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ψηλαφίσει το ανείπωτο, να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της θρησκευτικής προσέγγισης ή και της τέχνης π.χ. Είναι τυχαίο ότι η ενασχόληση του ανθρώπου με τη τέχνη στα βάθη του χρόνου σχετίστηκε με τη θρησκεία; Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με πραγματική τέχνη -όταν ακούς Μότσαρτ ή μπαίνεις σε μια ζωγραφιά του Βαν Γκογκ- και χάνεσαι μέσα της, στη ουσία, όπως εγώ βλέπω τα πράγματα, προσεγγίζεις το 'θείο' που είναι μέσα σου. Αυτό το 'θείο' δεν έχει καμμιά σχέση με την οργανωμένη θρησκεία και τα δόγματά της.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πάνο, μην πιάνεσαι από τις λέξεις. Πρακτικά άθεος είσαι. Αυτό το πράγμα για το οποίο μιλάς είναι είτε το δέος απέναντι στα μυστήρια του Σύμπαντος και της φύσης για το οποίο έχει κάνει λόγο ο ίδιος ο Ντόκινς, (ο προφανώς άθεος,) είτε το θείο έτσι όπως το έβλεπε ο Σπινόζα και ο Αϊνστάιν, οι οποίοι επίσης στους άθεους συγκαταλέγονται. (Για όποιον μάλιστα προβάλλει αντιρρήσεις και πει πως οι τελευταίοι δύο δεν ήταν πραγματικά άθεοι, η σύντομη απάντηση είναι «εντάξει, ήταν όμως πρακτικά άθεοι».)

Και αυτό γιατί στο κάθε ένα ζήτημα που η θρησκεία έρχεται σε επαφή με την κοινωνία και οι μεν θρήσκοι θέτουν ζήτημα οργάνωσης της κοινωνίας με βάση τις προσταγές της θρησκείας τους ενώ οι άθεοι αντιπαρατάσσουν την έννοια του ανεξίθρησκου και κοσμικού κράτους, εσύ ασφαλώς και πρέπει να είσαι με τη μεριά των άθεων, όχι με τη μεριά των θρήσκων.

Σε τελική ανάλυση ο όρος «άθεοι», τουλάχιστον όσο αφορά τα της πολιτείας, είναι ένας όρος ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τους καθαρά άθεους, αλλά και τους σκεπτικιστές, και τους αγνωστικιστές, (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου,) και τους ιδιότυπους «θρήσκους άθεους» τύπου Σπινόζα-Αινστάϊν, και ακόμα και «άθρησκους θεϊστές» που πιστεύουν ότι υπάρχει ίσως κάποιου είδους δημιουργός αλλά δεν είναι προσωποποιημένος και δεν απαιτεί από τα δημιουργήματά του να τον λατρεύουν και να τον δοξάζουν.

Panos είπε...

Ναι, Διαγόρα αλλά δε λες τίποτα για την τέχνη. Τι σημαίνει η ανάγκη έκφρασης; Μπορεί να εξηγηθεί η τέχνη επιστημονικά; Η τέχνη και η θρησκεία ήταν αλληλένδετες. Και οι δύο βοήθησαν την ανθρωπότητα να επιβιώσει και για να φτάσουμε να συζητάμε τώρα αυτά τα πράγματα. Εγώ δεν είμαι χριστιανός αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να χλευάσω κανέναν. Ο καθένας προσπαθεί να νοηματοδοτήσει τη ζωή του όπως μπορεί και αξίζει σεβασμού αν δεν καταφεύγει σε φανατισμούς και δυστυχώς σε μερικά 'αθεϊστικά' μπλογκ βλέπω αρκετό φανατισμό, που μου θυμίζει Ολυμπιακό/Παναθηναϊκό.
Αξίζει πάντως να διαβάσεις Mircea Eliade αν θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που πολεμάς.

Ανορθόδοξος είπε...

Βλέπω ανοίξατε καλή κουβέντα! Διαγόρα, θα διαφωνήσω μαζί σου, η «Ανούσια Πίστη» απευθύνεται όχι μόνο σε άθεους, αλλά και σε χριστιανούς που έχουν αμφιβολίες και δεν τρώνε αμάσητα αυτά που τους σερβίρουν. Εσάς δεν χρειάζεται να σας πείσω, απλά σας δίνω κάποιες γνώσεις παραπάνω (ελπίζω). Θα θεωρήσω μεγάλο επίτευγμά μου όμως αν προβληματίσω έστω και λίγο έναν άνθρωπο με αναζητήσεις πάνω στο θέμα της θρησκείας.

Φίλε Πάνο θα πρότεινα να μην παίζουμε με τις λέξεις. Κι εγώ βάζω την ταμπέλα «άθεος» στον εαυτό μου, αλλά νομίζω οτι υπάρχουν πάρα πολλές γνώσεις που δεν τις έχουμε κατακτήσει και όταν το κάνουμε θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που δεν έχει ανακαλύψει η ανθρώπινη επιστήμη, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος οτι δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλύψει το «Θεό», όπως τον φαντάζονται οι περισσότεροι. Αν υπάρχει τώρα μια «ανώτερη δύναμη» δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά και δεν το απορρίπτω 100%.

Για την τέχνη θεωρώ οτι δεν σχετίζεται σχεδόν καθόλου με τη θρησκεία, όπως υποστηρίζεις. Ίσα ίσα που οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν ήταν ούτε είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι (όχι, δεν αναφέρομαι στον Μπαχ)... Η «μαγική» κατά κάποιο τρόπο δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων που προσφέρει η τέχνη, ελάχιστη μόνο σχέση μπορεί να έχει με την ψυχαναγκαστικά περιορισμένη και συγκεκριμένη έκφραση συναισθημάτων μέσα από τις θρησκείες. Είναι ανόμοια πράγματα, σα να συγκρίνεις ένα μήλο με ένα πορτοκάλι (όπως μας έλεγαν στο Δημοτικό)!

Και τέλος, δεν έχω διαβάσει Mircea Eliade, αλλά σου υπόσχομαι οτι θα το ψάξω.

Panos είπε...

Ανορθόδοξε και όμως, τα πρώτα έργα τέχνης ήταν συνυφασμένα με τις θρησκευτικές αναζητήσεις του προϊστορικού ανθρώπου -primeval man. Αν το έχεις ψάξεις το πράγμα θα το είχες βρει.
Τώρα, αν θέλεις να πείσεις κάποιους που ψάχνουν σοβαρά το πράγμα κι έχουν τις αμφιβολίες τους, το ύφος που χρησιμοποιείς στις αναρτήσεις σου νομίζω ότι θα τους αποτρέψει. Εγώ π.χ. που δεν έχω ανάγκη να πεισθώ, ξενίζομαι απ' αυτή την επιθετικότητα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Πάνο
Αν θεωρείς ειρωνικό και επιθετικό το ύφος μου, εξέτασε καλύτερα και τα ρητά του γέροντα που σχολιάζω... Δες και την προηγούμενη ανάρτηση για τον συγκεκριμένο «άγιο». Νομίζω οτι η γλώσσα μου είναι κατά το δυνατόν ήπια, όταν σχολιάζω κοτρόνες του στυλ: «ο παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια»!! Προσωπικά εμένα με εξεγείρει αυτό...

Ποιός είναι αυτός ο πολυαγαπητός +γέροντας+ που το είπε αυτό εκ του ασφαλούς; Είχε παιδιά; Αν είχε και του πέθαιναν από λευχαιμία, θα τα υποστήριζε ακόμα αυτά και θα ήταν χαρούμενος γιατί θα πήγαιναν στον παράδεισο (αν ήταν βαπτισμένα βέβαια);;;

Panos είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε,
αν κάποιος, διαφωνόντας μαζί μου, μου επιτίθεται με υποτιμιτικά σχόλια, τον αγνοώ. Όταν προσπαθήσει να διαλεχθεί μαζί μου, θα τον ακολουθήσω. Η λέξη 'εξεγείρομαι' που χρησιμοποιείς είναι ενδεικτική. Σε μια διαφωνία όταν τα εμπλεκόμενα μέρη 'εξεγείρονται' δεν βγάζει πουθενά.
Υπάρχει ένα άρθρο του Φώτη Γεωργελέ στην Athens Voice για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα κακώς κείμενα ή κάποιον που διαφωνείς μαζί του και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνοhttp://www.athensvoice.gr/editorial/av,17123,Edito.html

panos είπε...

Από τη μια στεναχωριέμαι με αυτά που διαβάζω αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον μου δίνετε η δυνατότητα να λέω την γνώμη μου. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω προσωπικά «ανορθόδοξε» και με συγχωρείς κιόλας που μπαίνω στο χώρο σου έτσι και σου κάνω και επισημάνσεις, να μην χρησιμοποιείς όσο μπορείς άσχημα λόγια του τύπου «κουτοπόνηρων και διεστραμμένων τσαρλατάνων». Σκέψου ότι εκπροσωπώ με τη γνώμη μου και εγώ όπως και εσύ με τη δική σου πολλούς ανθρώπους και είναι άσχημο να μιλάμε έτσι σε ένα χώρο που μπορεί ο οποιοσδήποτε να επισκεφτεί εάν φυσικά έχει τη κατάλληλη διάθεση. Σκέψου ότι μόλις πριν μερικά χρόνια, όπως διάβασα κάπου να λες, έγινες από πιστός άθεος και ίσως πάλι με τη βοήθεια Του Θεού αλλάξεις γνώμη στο μέλλον και δεις το κακό, το μικρό αυτό κακό που κάνεις και μετά … μετά θα είσαι σε δύσκολη θέση. Τέλος πάντων, αυτό είναι περισσότερο προσωπικό σου θέμα.
Παρατηρώ ότι από αυτά που έχουν λεχθεί από τους διάφορους γεροντάδες, τις περισσότερες φορές δυστυχώς για εμάς όχι απλά δεν καταλαβαίνουμε το νόημα τους, αλλά τα μεταφράζουμε και διαφορετικά. Έχω τον λογισμό ότι ο γέροντας Παίσιος βλέπει σίγουρα καλύτερα από εμάς τη ζωή γενικότερα.
Αυτό βέβαια δεν τον πετυχαίνουμε μόνο με την κοσμική γνώση. Από μόνη της η γνώση η κοσμική μόνο υπερήφανους λογισμούς φέρνει στον άνθρωπο. Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους με πτυχία και χρήματα που ζουν άνετη ζωή και έχουν και όνομα, να έχουν παράλληλα τόσα προβλήματα που τους βασανίζουν. Εάν λοιπόν μόνο η κοσμική σοφία τα λύνει όλα γιατί υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και αφού η Χάρη του Θεού αναπληρώνει κάθε τι στον άνθρωπο γιατί γίνετε τόσος λόγος για την κοσμική αμορφωσιά των γεροντάδων.
Πολλοί από αυτούς έχουν και πτυχία, και εγώ έχω αλλά τι με αυτό. Αυτά είναι άχρηστα στα μάτια του Θεού. Η ψυχή μας είναι αυτό που τον ενδιαφέρει και ότι το πολυτιμότερο έχουμε. Με αυτή τη λογική και γέροντας Παίσιος αναφέρετε στο θέμα της αρρώστιας. Γνωρίζοντας δηλαδή ότι η ψυχή μας είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε και αυτό που ενδιαφέρει τον Θεό μας κατευθύνει ανάλογα.
Βοηθάνε και βέβαια βοηθάνε οι αρρώστιες πνευματικά, όχι κοσμικά. Βοηθάνε γιατί ο άνθρωπος ταπεινώνεται και βλέπει τις αδυναμίες του. Το βλέπουμε αυτό και στους ηλικιωμένους, πόσο πράοι γίνονται όσο περνάν τα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υγιείς πρέπει να καταριούνται που δεν έχουν κάτι να υποφέρουν ! Αυτό θα ήταν τρέλα, ίσα να ευχαριστούν το Θεό κάθε μέρα που τους χαρίζει την υγειά τους.
Ο Θεός όλα καλά τα έχει φτιάξει σε αυτό τον κόσμο, εμείς με τη στάση μας τα διαστρεβλώνουμε όλα και μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι επικίνδυνο για εμάς. Ταπείνωση χρειάζεται σε όλα, κάτι που δεν έχουμε, κάτι που λείπει από τη ζωή μας. Αυτό επιθυμεί και ο Θεός από εμάς, να είμαστε ταπεινοί πάνω από όλα. Γι αυτό λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι ορισμένες φορές σε διάφορες καταστάσεις. Γιατί ο Θεός αποστρέφεται τον υπερήφανο άνθρωπο, θέλει να τον διορθώσει. Δεν είναι τιμωρός ο Θεός όχι. Από πατρική αγάπη παιδεύει όταν χρειαστεί. Για να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε σε μεγάλο βαθμό την στάση Του αρκεί να τον δούμε ως πατέρα. Ακόμα και οι δικοί μας οι γονείς όταν ήμασταν μικροί καμιά φορά μπορεί να μας μάλωναν ή καμιά φορά ίσως και να μας χτύπησαν. Δεν το εκαναν με κακό σκοπό, πονούσαν πιο πολύ από εμάς εκείνη τη στιγμή αλλά σε μικρή ηλικία δεν έχει ο άνθρωπος την αίσθηση του κινδύνου. Με τον λίγο φόβο τον προφυλάσσουν οι γονείς του από κάθε λογής κινδύνους ( η βία μέσα στην οικογένεια δεν είναι αποδεκτή από κανένα και δεν αναφέρομαι σε ακραίες περιπτώσεις ). Πρέπει να καταλάβουμε την αξία της ψυχής μας. Είναι ανυπολόγιστη η αξία της αφού μόνο αυτή μένει αιώνια. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και η βασική άσκηση για την καλλιέργεια της είναι η προσευχή. Είναι γνωστό σε όλους αυτό, ακόμα βλέπεις και άνθρωποι που δεν έχουν καλές σχέσεις με το Θεό σε μια άσχημη κατάσταση αυτόν επικαλούνται. Δεν γίνεται διαφορετικά, ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τον Θεό, μακριά του δεν υπάρχει ειρήνη. Ένα «Κύριε ελέησον» να πούμε με πίστη αρκεί για έρθει η βοήθεια Του Θεού.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ και στον χρηματισμό των κληρικών. Σίγουρα κάπως πρέπει να ζήσουν οπότε αμείβονται από το κράτος. Σίγουρα υπάρχουν καλή και «κακοί» κληρικοί όπως υπάρχουν και καλοί και κακοί «πιστοί». Ο κληρικός είναι και αυτός ένας γιατρός και μάλιστα ο σημαντικότερος γιατρός της ζωής μας. Εάν πονούσε πχ το πόδι μας και πηγαίναμε σε ένα γιατρό που δεν μας ικανοποιούσε για διάφορους λόγους θα ψάχναμε για άλλο; Γιατί δεν κάνουμε και το ίδιο με τους πνευματικούς, δική μας δεν είναι η ευθύνη της τελειοποιήσεως μας πνευματικά, δική μας δεν είναι η ευθύνη της ιάσεως μας, της διορθώσεως του προβλήματος μας. Υπάρχουν Άγιοι άνθρωποι ανάμεσα μας. Ζούνε και τους αφήνει να ζούνε ο Θεός για το δικό μας όφελος μπας και σηκώσουμε το κεφάλι καμιά μέρα και τους δούμε.
Είναι εύκολο να λέμε δικαιολογίες συνέχεια αλλά πραγματικά δεν ξέρω πως θα αντικρίσουμε όλοι μας τον Θεό όταν πεθάνουμε, μιας και αυτό είναι το πιο βέβαιο πράγμα στη ζωή μας, τι θα του πούμε …
Δεν ήταν καλός ο παπάς της γειτονιάς … αυτός φταίει …
Πρέπει να προσέξουμε, να προσέχουμε πολύ. Ο Θεός να μας ελεήσει όλους μας

Ανώνυμος είπε...

Πάνο, επειδή τυγχάνει να πιστευω, στο Θεό που πστεύεις κι εσύ, ήθελα να σε ρωτήσω, αν είναι σκάνδαλο για τη θεολογική λογική σου το να βεβαιώνεις πράγματα για το Θεό, είτε είσαι Άγιος είτε είσαι αμαρτωλός...
Δε θέλω να περιπέσω στην αίρεση για εμάς του Ορθοδόξους του δεισμού, δε μπορώ όμως να ανεχτώ εύκολα και τον κάθε Παΐσιο....
Δεν είμαι με το στρατόπεδο των αφορισμών, αν και στο blog μου, τα χώνω σε κάποιους σύγχρονους παπαδες...Με ενδιαφέρει η Αληθεια πάνω από όλα....
Σε έχει απασχολήσει ποτέ ότι οι εκδηλώσεις του Γιαχβέ στην Παλαιά Διαθήκη δύναται να είναι ερμηνεία των Ισραηλινών σε ενέργειες οντοτήτων πιο χαμηλα της Θεότητας;;;Κάτι αντίστοιχο οντολογικά με τους Θεούς στον Τίμαιο του Πλάτωνα;;
Μήπως τελικά αυτό που κάνουμε εμείς που μαχόμεθα την πίστη στην Αγία Τριαδα και στο θεανθρ'ωπινο του Ιησού είναι μια Ομολογία του Αγίου Πνεύματος, ακόμη και στην διανοηστική αφέλειά πολλές φορές και όχι αναγκαστικά μια διανοητική επάρκεια.
Όχι ότι δηθεν καλοθελητές της λογικής όπως ο αντιεπσιτημονικός Καλόπουλος, υπαρεσπίζονται αυτή(αν και Ιατρός έχω κάνει σεμιναρια επιστημολογίας)....
Μήπως αυτό το Πνεύμα ομολογούν και οι οικουμενικές σύνοδοι,άσχετα αν κάποια ζητήματα δογματοποιήθηκαν και γνωσιολογικά από χριστιανούς Πατέρες, όπως αυτό της μη εξελιξιμότητας των ειδών;
Μήπως τελικά θα πρέπει οι χριστιανοί να βρούμε τρόπο να αφουγκρασθούμε τη σύφχγονη επιστημονική γνώση αλλά να ομολογούμε πάντα Το Άγιο Πνεύμα της πίστης μας; Δεν πρέπει τότε να αλλάξει το γνωσιολογικό πλαίσιο αναγωγισμού των Πατέρων υπό υμών των Χριστιανών του 21ου αιώνα μ.Χ;

Ανώνυμος είπε...

Filaraki mou kaneis megalo lathos. Polloi exoun tis idies apopseis me sena.Alla otan mpei to avgo ston kolo, kapoioi apo aytous stekontai mprosta apo kati antikeimena pou ta lene eikones, k kati parakalia lene,apo kapoion na voithisei klp,klp. Kamia fora klaine ki olas... Otan mpei to avgo ston kolo. Einai ekeino to simeio pou kapoies apo aytes tis thewries pou les pane peripato. Ksanatonizw: otan mpei to avgo ston kolo... Eimai enas apo aytous.Apantise mou an einai etsi k meta sizitame oso theleis peri ton logwn tou paisiou.

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΧΥΣΙΑ ΣΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΜΙΞΟΠΑΡΘΕΝΟΙ ΤΩ ΣΩΜΑΤΙ...