Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ένας χρόνος χωρίς το «μεγάλο εθνάρχη»

«Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης είναι πολυμαθής και πολύγλωσσος, ικανότατος κήρυκας και ρήτορας, παραγωγικός συγγραφέας, άριστος οιακοστρόφος... ποιμαίνει άψογα την εκκλησία, η οποία επί των ημερών του πέρασε στην λαμπρότερη φάση της ιστορικής της πορείας. Υπήρξε πρωτοπόρος και χαλύβδινος υπερασπιστής των δικαιωμάτων της εκκλησίας, φλογερός συμπαραστάτης στους αγώνες υπεράσπισης των εθνικών μας ζητημάτων.»


Με αυτά τα λόγια παρουσίαζε τον μακαριστό Χριστόδουλο, όταν έγινε αρχιεπίσκοπος το 1998, η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Σήμερα, ένα χρόνο περίπου μετά το θάνατό του, αποφάσισα να κάνω ένα σύντομο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του, τα οποία όπως θα διαπιστώσετε απέχουν πάρα πολύ από την ιδανική παραπάνω εικόνα. Αρχικά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν συμφωνώ με την άποψη του «αφού πέθανε δεν πρέπει να τον κακολογούμε», καθώς με το ίδιο σκεπτικό δεν θα έπρεπε να διδασκόμασταν τίποτα το αρνητικό για το... μακαρίτη Χίτλερ, τον Στάλιν και το «δικό μας» Γεώργιο Παπαδόπουλο! Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι κάτι το επιθυμητό, αλλά η επιστήμη της ιστορίας δεν πρέπει να επηρεάζεται από αυτό και να μεροληπτεί. Η μελέτη της ιστορίας είναι πολύ σημαντική, όπως έχω ξαναπεί, για να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και να προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε στο μέλλον...


Θα ξεκινήσω με την πασίγνωστη πλέον σχέση του Χριστόδουλου με τη χούντα και την ακροδεξιά γενικότερα. Την περίοδο της επταετίας «μελετούσε», όπως δήλωσε ο ίδιος, και δεν είχε πάρει χαμπάρι τη θηριώδη καταπάτηση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών από την «κυβέρνηση» Παπαδόπουλου. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά. Πώς είναι δυνατόν να μην είχε καταλάβει τίποτε όταν κατείχε την ιδιαίτερα υψηλή για την ηλικία του θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, δεξί χέρι του δηλωμένου χουντικού Ιερώνυμου; Έναν Ιερώνυμο που το 1968 απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», μια τιμή που δεν αξιώθηκε κανείς πρωθυπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης. Μάλιστα έκανε δεήσεις στον Ύψιστο να φυλάει το δικτάτορα και τους συνωμότες του «ίνα φέρητε εις πέρας το ιερόν και σωτήριον έργον το οποίον ανελάβατε προς αιωνίαν δόξαν της πατρίδος». Η γλοιώδης και δουλοπρεπής συμπεριφορά κορυφώνεται το 1972, όταν η ιεραρχία παραδίδει στον Παπαδόπουλο τα «Διάσημα Μεγαλοσταύρου του Τάγματος Αποστόλου Παύλου» και ο Ιερώνυμος αναφέρει στο λόγο του:


«Δεν τολμώ να καταχραστώ περαιτέρω της καλωσύνης Σας και να λάβω και άλλο μέρος του πολυτίμου χρόνου Σας... Η Υμετέρα μόνον Εξοχότης το ετόλμησε και με το ξίφος της αποφασιστικότητος, η οποία Σας διακρίνει, αποκόψατε τα δεσμά της εσταυρωμένης Εκκλησίας. Η Εκκλησία Σάς ικετεύει: ολοκληρώσατε το Εργο Σας μέχρι τέλους. Η Εκκλησία Σάς ευγνωμονεί ήδη και θα Σας ευγνωμονεί εσαεί».


Αυτού του ιεράρχη ήταν δεξί χέρι ο γνωστός μας κύριος Παρασκευαΐδης. Απεικονίζεται και στη φωτογραφία δίπλα σε όλα τα μεγάλα ονόματα της «επαναστατικής κυβέρνησης» και τον Ιερώνυμο. UPDATE: Επίσης, ο νεαρός παπάς που δουλοπρεπέστατα κρατάει την κορδέλα, την οποία ετοιμάζεται να κόψει ο Παπαδόπουλος, δεν είναι άλλος από... το σημερινο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο (ευγενική προσφορά του φίλου s.frang). Θα μου πείτε οτι ο νεαρός αρχιγραμματέας μπορεί να μη συμφωνούσε με την ιδεολογία του... γύψου! Στην περίπτωση που αυτό το επιχείρημα θεωρηθεί σοβαρό από κάποιον, υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που αποδεικνύουν την καλή σχέση που εξακολούθησε να έχει ο Χριστόδουλος με τους χουντικούς, ακόμα και μετά την αναρρίχησή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Το 2001 ο υποδικτάτορας Στυλιανός Παττακός εξέδωσε ένα αυτοβιογραφικό πόνημα, με τίτλο «Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών». Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έσπευσε να τον συγχαρεί και να τον ευχαριστήσει για το αντίτυπο που του έστειλε με το ακόλουθο καταίσχυντο γράμμα:


Στρατηγέ,


Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πόνημα με τον τίτλο "Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών", το οποίον είχατε την ευγενή καλωσύνην να μου αποστείλετε και σας ευχαριστώ πολύ.


Το αποσταλέν βιβλίον σας, στις σελίδες του οποίου εκθέτετε τις σκέψεις, τις επισημάνσεις, τις τοποθετήσεις σας σχετικά με περιστατικά, επεισόδια και γεγονότα από την μακρόχρονη διαδρομή και πορεία της ζωής σας, εντυπωσιάζει τον αναγνώστην με την απλότητα και την γλαφυρότητα του λόγου, το ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα και την πηγαία ειλικρίνεια, τη συγκινητική εξιστόρηση και τη διάθεση αυτοκριτικής και αυτοσαρκασμού. Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει. Εύχομαι ο Δομήτωρ κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο δίκαιος Κριτής πάντων, να σας χαρίζει πλούσια την Χάριν και την ευλογίαν Του.


Μετ' ευχών διαπύρων


Ο Αθηνών Χριστόδουλος


Αξίζει να σημειωθεί οτι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος δεν είχε καταθέσει ποτέ στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, ούτε καν είχε τη διακριτικότητα να στείλει έστω ένα μέσω αντιπροσώπου. Έστω για το τυπικό της υπόθεσης, στη Μεταπολίτευση πολλοί υποστηρικτές της δικτατορίας που κατείχαν δημόσια αξιώματα, όπως βουλευτές, διοικητές στρατιωτικών μονάδων, διευθυντές σχολείων, έβγαζαν λόγους που τιμούσαν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και κατέθεταν στεφάνια ανήμερα της επετείου του. Ο Χριστόδουλος όμως δεν κράτησε ούτε καν τα προσχήματα...


Ακόμα, γνωστή είναι η άριστη σχέση του μακαριστού με το γνωστό και μη εξαιρετέο Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον κύριο Καψάλη, εκδότη της φασιστικής εφημερίδας «Στόχος», καθώς και με αρκετές ακόμα «μορφές» του ακροδεξιού χώρου. Ο τελευταίος έχει γράψει πολλά διθυραμβικά λόγια για τον... «αρχιεπίσκοπο κεραυνό», όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί, και τον φιλοξενεί σχεδόν σε κάθε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του μέχρι σήμερα (στη φωτογραφία το πιο πρόσφατο τεύχος). Ο Χριστόδουλος φυσικά δεν ήταν αχάριστος και ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις στον Καψάλη γράφοντάς του: «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας "Στόχος" των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα, Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη».


Η δράση του νεαρού Χριστόδουλου κατά τη διάρκεια της επταετίας δεν περιορίζονταν στα δουλοπρεπή καθήκοντα του αρχιγραμματέα. Είχε διοριστεί από τον Ιερώνυμο διευθυντής σε εκκλησιαστικό ίδρυμα με ανήλικους τροφίμους. Η (παράνομη τότε) αντιδικτατορική Αυγή είχε γράψει την 31η Ιουλίου του 1970: Οι θεομπαίχτες του «Ελληνοχριστιανικού» πολιτισμού, που άρχισαν με το κυνηγητό του ΜΙΝΙ, έχουν τον υπεράξιο εκπρόσωπό τους τον αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο. Αποκαλύφθηκαν «ενέργειαι από μακρού χρόνου και κατ’ εξακολούθησιν, ασελγών πράξεων επί των νεαρών τροφίμων του ιδρύματος» στο οποίο τον διόρισε διευθυντή ο παπαευθύμ – Ιερώνυμος...


Πρέπει να αναφερθεί το γεγονός οτι ο Χριστόδουλος δεν απάντησε ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του γι' αυτές τις σοβαρότατες κατηγορίες για παιδεραστία, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν και σε άλλες εφημερίδες κατά τη Μεταπολίτευση.


Οι ακραίες ενέργειές του και μετά τη δικτατορία συχνά προκαλούσαν τις αποδοκιμασίες και τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης. Σις 29 Ιουνίου 1984 ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος κηρύχτηκε ανεπιθύμητος από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης! Αφορμή υπήρξε ένα άρθρο του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος στον τοπικό τύπο, λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές. Αιτία ήταν το κείμενό του «Η θύελλα που έρχεται» που δημοσίευσε λίγες ημέρες πριν και κατηγορούσε τους πολιτικούς και τα κόμματα οτι διασπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στο λαό, αφήνοντας να εννοηθεί οτι «παλιότερα» τα πράγματα ήταν καλύτερα... Το κείμενο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια σειρά ακραίων και προκλητικών ενεργειών και θεωρήθηκε ευθεία πρόκληση κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του (κόμματα, πολιτικοί, εκλογές). Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οτι η εκπομπή του μακαριστού στο ραδιόφωνο της μητρόπολης Δημητριάδος είχε τον τίτλο «όπισθεν ολοταχώς»! Είναι εύκολο να φανταστούμε το περιεχόμενο...


Οι πράξεις του «μεγάλου εθνάρχη των Ελλήνων» στη δεκάχρονη θητεία του ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι περισσότερο γνωστές σε όλους μας. Η καθημερινή προβολή του από τα κανάλια, τα κωμικοτραγικά ανέκδοτα, τα υποκριτικά «σας πάω» και «ελάτε όπως είστε», το τεράστιο φιάσκο των λαοσυνάξεων για τις ταυτότητες και τέλος η αναμφισβήτητη εμπλοκή του στα σκάνδαλα Βαβύλη και Γιοσάκη, που τον οδήγησαν στα πρόθυρα της παραίτησης. Ενδεικτικά θα παραθέσω κάποιες μνημειώδεις ρήσεις του πρώην αρχιεπισκόπου, που πιστεύω δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη:


Η ΕΟΚ μας κάνει γραικύλους. Οι ευρωπαίοι έδειξαν πως δεν θέλουν το καλό μας και έγιναν αίτιοι εθνικών συμφορών.


Επειδή δεν είμαστε Γερμανοί, ούτε Γάλλοι, ούτε πολύ περισσότερο Άγγλοι, αλλά ανδροπρεπείς Έλληνες, είμαστε ορθόδοξοι Χριστιανοί.


Να μην γίνουν κιμάς οι Έλληνες... Τον κιμά τον πιάνεις στο χέρι σου και τον πλάθεις τον κάνεις όπως θέλεις, τον κάνεις σουτζούκι, τον κάνεις κεφτέ…όταν τρως πατάτα γιαχνί ξέρεις τι τρως. Τρως πατάτες, δεν είσαι πατάτα.


Να μας κάνει χυλό, να μας κάνει σούπα, να μας μετατρέψει σε πρόβατα ή μάλλον σε γαλοπούλες, που κάποιος με ένα καλάμι θα μας καθοδηγεί.


Όταν μου πειράζουν πατρίδα και θρησκεία γίνομαι θηρίο!


Πάμε κατά Ισραήλ, δηλαδή πάμε κατά διαβόλου!


Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάζεσαι για πόλεμο… Στρατός και Εκκλησία είμαστε στρατευμένοι σε έναν κοινό αγώνα.


Βλέπουνε το σταυρό και δαιμονίζονται, δεν μπορούν να αντέξουν και δεύτερο σκαμπίλι μετά τον πολιτικό γάμο.


Αν δεν υπάρχη διάβολος, τότε πως εξηγούνται τα φαινόμενα των δαιμονιζομένων ανθρώπων;


Αν προσέβαλλαν τον πατέρα σας δεν θα γινόσαστε τούρμπο;… Φαντάζεστε εμένα σαν τον Ταρζάν να κρέμομαι;


Σήμερα κάποιοι μεγαλόσχημοι, δήθεν προοδευτικοί, δήθεν ευρωπαϊστές, δήθεν μορφωμένοι, δεν καταδέχονται να φιλήσουν όχι μόνο το χέρι του παπά, αλλά ούτε του αρχιεπισκόπου.


Εσείς είστε μια μειοψηφία ελάχιστη, του 2 και του 3 τοις εκατό και δεν μπορείτε εσείς με το 2 και το 3 τοις εκατό του ελληνικού λαού να επιβάλετε στο 97 και στο 98 τοις εκατό τη δική σας γνώμη. Τα λένε όμως αυτά ορισμένοι που τους ψηφίζετε εσείς και τους βάζετε και μέσα στη βουλή, ώστε αύριο να έχουν τη δύναμη αυτά που εκείνοι πιστεύουν να τα επιβάλουν. (Αναφερόμενος στο Συνασπισμό).


Αν κουνούσαμε το δαχτυλάκι μας θα γίνονταν (οι υπογραφές) 6-7 εκατομμύρια!


Η παιδεία έχει καταστεί μία απέραντος «πίστα», όπου ο «χορός των καταραμένων» σαγηνεύει, παγιδεύει και αποχαυνώνει τους ...θαμώνας των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, επί μεγίστη χαρά των επιποθούντων τον πνευματικόν μαρασμόν του τόπου.


Η νεολαία παραπαίει. Με την λεγομένην «πολιτικοποίησιν» επιχειρείται αγρία εκμετάλλευσις μέχρι κακουργήματος των αγνών οραματισμών των νέων μας. Συνθήματα αθεϊστικά, αντιεκκλησιαστικά, αντεθνικά, αντικοινωνικά, αντιοικογενειακά, αναρχικά, διεθνιστικά, γενιτσαροποιητικά κλπ. αγοραίως περιφέρονται από στόματος εις στόμα...


Οι νέοι μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινωνία Σοδόμων και Γομόρων, όπου τιμάται και λατρεύεται ο ελεύθερος έρωτας, μυκτηρίζεται η οικογένεια με τα δήθεν στενά όρια της θρησκείας και συκοφαντείται σαν αρρωστημένη κατάσταση η αρετή, η παρθενία, η σωφροσύνη.


Τα παιδιά συχνάζουν τώρα τελευταία στις περίφημες ντισκοτέκς και από πληροφορίες που έχω, εκεί μέσα μαθαίνουν για τα ναρκωτικά. (Τα κέντρα αυτά) δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά. Είναι εστίες μολύνσεως μαζί με τα μπαρ, όπου η ανηθικότης και η ασωτεία κυριαρχούν. Να απαιτήσουμε το κλείσιμό τους ή έστω τη μεταφορά τους έξω από την πόλη.


Οι παλιότεροι από σας θυμόσαστε ασφαλώς την οργάνωση, την πειθαρχία, την ομορφιά που είχε τον παλιό καιρό η ορθόδοξη ελληνική οικογένεια. Ο πατέρας ήταν το σεβαστό πρόσωπο. Η αυθεντία μέσα στο σπίτι. Η μητέρα βασίλισσα κι αυτή, αφοσιωμένη στα παιδιά και τον άνδρα της. Τα παιδιά σεβαστικά προς τους γονείς.


Γιατί γελάς όταν ομιλώ; Μήπως είσαι χάχας; (Σε μαθητή που τόλμησε να γελάσει πριν ο μακαριστός πει το ανέκδοτό του...)


Δείτε και:

33 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα! Εξαιρετικό το... αφιέρωμα στον Χριστόδουλα!

busy bee είπε...

Την καλησπέρα μου!
Τώρα που θα σε ακούει και σε βλέπει από "την δεξιά του Κυρίου" για όλα αυτά που του "σέρνεις"...αλίμονο σου!!!:):):)
Μπράβο συνέχισε να τα "χώνεις"!:)
Αλήθειες είναι και μόνο αλήθειες!!
Ωρα καλή!

k1 είπε...

Αξέχαστος κι ανεπανάληπτης βλακείας ο "μακαριστός". Τόσης, που αν δεν ήταν τόσο μεγαλομάνης και χυδαίος, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα κι επικίνδυνος. Τι να πεις...Καλά κάνεις και τα γράφεις, να τα θυμόμαστε.

Saq είπε...

Ωραία ανάρτηση φίλε μου και μπράβο που συνέλεξες τόσα στοιχεία. Έτσι για να καταλάβουμε ποιοι είναι οι ακφραστές αυτής της θρησκείας και τι κρύβεται από πίσω τους!

Ανώνυμος είπε...

Ζωή σε Σας, μη εν Χριστώι αδελφέ μου Ανορθόδοξε!
Και ορθώς έδωσες έκταση στο χουντικό ποιόν του Μασκαριστού, τα καραγκιοζιλίκια των ετών της δόξης του είναι ατοπήματα μπροστά σ'αυτό.

Τέτοια πόστ πρέπει να γράφονται και να ξαναγράφονται - για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι :)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μιχάλη Τσαντίλα
Σ' ευχαριστώ πολύ!

Φίλε bee
Καλημέρα κι από μένα. Την... ακροδεξιά του Κυρίου θες να πεις!

Φίλε k1
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ο μακαριστός πέρασε στην ιστορία, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε!

Φίλε Newton
Σ' ευχαριστώ κι εσένα! Ελπίζω να μάθατε κάτι καινούριο από το άρθρο μου!

Φίλε undantag
Ακόμα κι όσοι «παλαιότεροι» δεν έμαθαν κάτι καινούριο, πιστεύω να ξαναθυμήθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες από τη ζωή του μεγάλου εθνάρχη...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά κάποιος θεός θα πρέπει να υπάρχει, αφού μας λυπήθηκε και μας απάλλαξε από αυτό το πράμα που εκτός των άλλων νόμιζε ότι ξέρει να λέει και καλά ανέκδοτα!
Φαντάσου λέει να έφτανε και να ξεπέρναγε τα 90 και να είμαστε αναγκασμένοι, εκτός των άλλων, να αντέχουμε και τα αποφθέγματά του εν μέσω αλτσχάιμερ…
Πολύ καλή η δουλειά που έκανες αλλά έχω μια απορία: εκείνο το φυλαχτό που του έδωσε ο Καραμανλής τι έγινε; Το επέστεψε στον κτήτορα ή το έβαλαν στο μνήμα του για να τον φυλάει από τα κακά δαιμόνια;

ellinaki είπε...

Ο Χουντόδουλος ήταν η ζωντανή απόδειξη για το πόσο εύκολα τα πρόβατα βελάζουν. Ένα ιδιαίτερα δεξιό και συντηρητικό στοιχείο στον ελληνικό χώρο, που είχε γίνει δημοφιλές.

Μάλιστα αν ρωτήσεις έναν μέσο οπαδό του, ενδεχομένως να σου πει ότι ήταν άγιος άνθρωπος, εθελοτυφλώντας για την πολιτική του υπόσταση.

Ιδού και ένα ποτ πουρί με τα σοφά του λόγια που είχα αναρτήσει. Το πιο ενδιαφέρον είναι ένας τύπος στα σχόλια που δήλωνε οπαδός του Χουντοδουλάχ, εκφράζοντας μία πιο... αγνή και σταράτη φρασεολογία :)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε συνέα
Μάλλον το φυλαχτό το άφησαν στο μνήμα του για να μην... βρυκολακιάσει!

Φίλε ελληνάκι
Δεν γνώριζα οτι είχες γράψει κι εσύ άρθρο για το μακαριστό. Θα το τσεκάρω αμέσως!

ellinaki είπε...

Μα θα μπορούσα να μην τιμήσω αυτόν το σπουδαίο άνδρα;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί εν-Χριστώ-εξάδελφοι, είναι μεγάλος ο πόνος όλων μας για αυτή τη μεγάλη απώλεια δια το χριστιανικόν ρωμαιορθόδοξο έθνος (το "ελληνορθόδοξο" έθνος ήταν ένα ακόμη κακόγουστο αστείο).
Ήταν τέτοια η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε ο τέως που πιστεύω πως θα πρέπει να γεμίσουμε πολλές βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας (σαν αυτή που έκαψαν οι προκάτοχοί του που ήσαν φίλοι της γνώσης) για να συμπεριλάβουμε όλη τη σοφία του (από τα χιλιάδες ανέκδοτα που είχαν χιούμορ σκωτσέζικης προέλευσης).
Ελπίζω να κατάφερε να περάσει από το τελωνείο του παραδείσου λίγα από τα ευρουλάκια που είχε φυλάξει δια τα γεράματά του- πιστεύω πως στην περίπτωσή του το φέρετρο να είχε ειδικά διαμορφωμένες τσέπες.
Αλήθεια τελικά αυτή η "αγία ζώνη" από το "άγιο" όρος που φίλησε για να γίνει το "θαύμα" της ίασής του τί απέγινε; Συνεχίζουν να την προωθούν ως επιλεκτικά θαυματουργή;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανορθόδοξε, πολύ καλό το αφιέρωμα. Για να ξέρουμε και για τι ανθρώπους μιλάμε. Σε ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Πρέπει να ξέρετε ότι ιερέας έγινε το 1965 και τοποθετήθηκε ως ιεροκήρυκας στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Παλαιού Φαλήρου.
Την περίοδο της Χούντας δηλαδή το διάστημα 1968 μέχρι το 1974 διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου!
Πριν πέσει ακόμα η Χούντα προήχθη σε Μητροπολίτη στην Μητρόπολη Δημητριάδος. Όλο αυτό τον καιρό… διάβαζε και δεν άκουσε τίποτα για τα βασανιστήρια και τη φίμωση της Ελεύθερης Γνώμης!

Γιάννης Πετρόπουλος είπε...

Φίλε ανορθόδοξε, μπράβο σου για την ανάρτηση και για τα στοιχεία που συγκέντρωσες.

Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το κακό έχει πολλά πρόσωπα και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίσταση.
Ο "Ελληνοχριστιανισμός" είναι ένα απ' αυτά και είναι η ύστατη προσπάθειά του, να αντιμετωπίσει την Ελληνική σκέψη, την οποία φοβάται όσο τίποτε άλλο...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε stardust
Ίσως να μην τα «πήρε μαζί του» σε μετρητά, αλλά σε πιστωτική κάρτα που κρύβεται πιο εύκολα!!

Φίλε atumrakis
Εγώ σε ευχαριστώ για τα κολακευτικά σχόλια!

Φίλε άθεε
Άχ αυτό το διάβασμα... Κεφάλι δεν σήκωνε από τα βιβλία το παιδί, τόσο μελετηρό ήταν!

Φίλε Γιάννη
Μόνο και μόνο η λέξη «Ελληνοχριστιανισμός» είναι αδόκιμη γιατί περιέχει δύο εντελώς αντίθετες έννοιες.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το άρθρο σου, αλλά πολύ κυριλέ. Και έχει σημαντικές ελλείψεις. Π.χ. απουσιάζει εντελώς η... Goodvictory. Γιατί;


Υ.Γ. Το όνομα Νταίζη σου λέει τίποτα;

ar_ia είπε...

Είστε άδικοι μαζί του, τα ανέκδοτα που έλεγε ήταν καταπληκτικά!!
Μέχρι και η Λουκά γελούσε!!!!!

Εγώ θα έλεγα όμως αγαπητέ Ανορθόδοξε,
ότι το άρθρο σου θα ήταν ολοκληρωμένο αν έγραφες και τι του βρήκαν στο φτωχικό του!!!!
Όπως π.χ. την πορτοκαλάδα με το καλαμάκι.....

Γιάννης Πετρόπουλος είπε...

Ακριβώς φίλε μου ανορθόδοξε, συμφωνώ.
Γι' αυτό οι εκπρόσωποί του "Ελληνοχριστιανισμού" σήμερα προσπαθούν να θολώσουν όσο γίνεται τα νερά και ελπίζουν ότι, για άλλη μια φορά, η ασιατική θρησκεία θα αποκτήσει κύρος, μέσα απ' αυτό το ανίερο "πάντρεμα".

Όμως σήμερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν...

apos είπε...

το πιο σοκαριστικό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι «λείπει σήμερα ο Χριστόδουλος».
Λογικό, βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι οι μισαλλόδοξοι κάθε είδους, πάντοτε πολώνουν την κοινωνία: ή είσαι μαζί του ή απέναντι.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Ανώνυμε
Από ένα μικρό αφιέρωμα σαν το δικό μου είναι φυσικό να ξεφύγουν στοιχεία της ζωής μιας τόσο μεγάλης... προσωπικότητας όπως ο μακαριστός. Όσο για το Νταίζυ, δε μου λέει κάτι και θα ενδιαφερόμουν να μάθω!

Φίλη ar_ja
Έχω γράψει ειδικό αφιέρωμα για την περιουσία του Χριστόδουλου, καθώς επίσης και για το... καλαμάκι!

Φίλε Γιάννη
Είναι θετικό οτι όλο και περισσότεροι Έλληνες, αλλά και άλλων εθνικοτήτων άνθρωποι ξεφεύγουν σιγα σιγά από τα δεσμά της αμάθειας που τους έχει επιβάλει η θρησκεία.

Φίλε apos
Κατά αυτούς μάλλον εμείς βρισκόμαστε... πολύ απέναντι!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανορθόδοξε δεν θέλω να σε μπλέξω σε παλιο-ιστορίες. Μπάτσοι, χρυσαυγίτες, ΕΥΠ και ορθοδοξία είναι το ίδιο συνδικάτο. Και σε πληροφορώ ότι δεν μένουν μόνο στα λόγια. Πρόσεξε τί γράφεις και μην εκτίθεσαι πολύ σε συζητήσεις με αγνώστους. Και αν ποτέ δεχτείς να συναντήσεις άγνωστους "άθεους" από το διαδίκτυο για καφεδάκι, πάρε και "βοήθεια" μαζί σου.



...Νταίζη έλεγαν τον μακαρίτη οι συναδελφοί του. Το γιατί το ήξεραν καλύτερα αυτοί από εμάς. Όμως το πρόσωπο-κλειδί στη ζωή και τα έργα του είναι η Goodvictory του Πειραιά (τώρα συνταξιούχα). Κάνε μετάφραση και θα καταλάβεις.


F.C.J.

akrat είπε...

καλημέρα
καλά κάνεις και μας τα υπενθυμίζεις...
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ....
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ..
και κάτι να μην ξεχνιόμαστε... Η πλειοψηφία του λαού στις ταβέρνες ξημεροβραδυάζονταν...
Μου λέγαν φίλοι ότι τους πηγαίναν στις κλούβες στο μεταγωγών... και οι φωνές από τις ταβέρνες... έφταναν και τους σκότωναν ψυχολογικά...
ΘΕΛΕΙ ΑΝΤΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ...

Μιχάλης Ρ. είπε...

Τον Χριστόδουλο τον γνώρισα τη τελευταία 10ετία που μητροπολίτευε στο Βόλο.. Ήμουν υποχρεωμένος ελλείψει ενδιαφέροντος από άλλους συναδέλφους να παρακολουθώ τις συχνές ομιλίες του στους φορείς της πόλης. Οι …διαλέξεις αυτές ήταν της πλάκας, αντιγραφές άρθρων λαϊκών δεξιών εφημερίδων και είχαν σκοπό αφ’ ενός να αναδείξουν τον φιλοευρωπαικό και φιλοαμερικανικό του πολιτικό προσανατολισμό και αφ΄ ετέρου να προωθήσει εράνους. Τα πτυχία και τη σχετική γλωσσομάθεια τα θεωρώ πέτσινα και αξίας σαν αυτό της ιατρικής που πήρε η κ. Νατάσα. Οργάνωσε ένα περίεργο δίκτυο με δημοσιογράφους, πολιτικούς, θρησκόληπτους ντόπιους, επαγγελματικά στελέχη της εκκλησίας, γύφτους και ύποπτους αλλοδαπούς για την προβολή του και του ελάχιστου και απόλυτα μεροληπτικού «φιλανθρωπικού» του έργου.
Με παίρνει στο τηλέφωνο ο Θεόκλητος, πρωτοσύγκελος τότε, και μου λέει ότι στο ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» τα παιδάκια δεν έχουν γάλα να πιουν. Στέλνω ο αφελής ένα φορτηγό εβαπορέ που προοριζόταν για τους εργαζόμενους στη μονάδα. Όποιοι ζητούσαν το γάλα τους αναγκαζόμουνα να το πληρώνω από την τσέπη μου οι περισσότεροι όμως συναίνεσαν στη φιλανθρωπία. Μετά λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ο ισολογισμός του ιδρύματος που προέδρευε η αφεντιά του Χριστόδουλου. Έσοδα από εισφορές (χωρίς την κρατική επιδότηση) 7 δις δρχ.
Το τελευταίο 15ήμερο πριν την εκλογή του σαν αρχιεπίσκοπος κατέβηκε δυο φορές στην Αθήνα με το αεροσκάφος της πρεσβείας των ΗΠΑ. Την τελευταία φορά λίγα εικοσιτετράωρα πριν την στέψη του τον συνόδευσε ο σταθμάρχης της CΙΑ Ελληνοαμερικανός Σμήναρχος Γεράκης.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η εμμονή του στο θέμα των ταυτοτήτων, (αν δεν ήταν από προσωπική άγνοια και έπαρση) εκτός της πολιτικής πρόδηλης σκοπημότητας, ήταν προβοκάτσια που αποσκοπούσε στη δημιουργία μειονοτικού προβλήματος στη Θράκη, τοπικές συγκρούσεις και επέμβαση πυροσβεστικά των Αμερικανών με την δημιουργία μειονοτικού κρατιδίου (βλπ Βοσνία). Το σενάριο αυτό το άκουσα από αμερικανικά χείλη και έφριξα γιατί και τον συνομιλητή μου εκτιμούσα και τον Χριστόδουλο είχα ικανό για όλα.
Οι σχέσεις του με το ΛΑΟΣ και την ακροδεξιά είχαν φιλολογικό και φωτογραφικό ενδιαφέρον. Τα κόμματα της εκκλησίας είναι, η ΝΔ λόγω συγγενείας και το ΚΚΕ λόγω της κοινής επιχειρηματικής τους δράσης και της θρησκειολογικής άποψης της πολιτικής κι από τους δυο. Η εκκλησιά και το ΚΚΕ δεν δέχονται έλεγχο στα οικονομικά τους.

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε, σωστά τα λές και βέβαια ο νεκρός ΔΕΝ δεδικαίωται. Θα πηγαίναμε χαμένοι, αν ο κάθε σκοταδιστής καιροσκόπος ρασοφόρος ή πολιτικάντης που ψόφαγε γινόταν άγιος μόνο και μόνο γιατί το λέει το μαγαζί του.


Αν δεν έχεις διαβάσει ακόμα κάποιο βιβλίο του θείου μου με τις απόψεις του για την θρησκεία, ρίξε μια ματιά στο μικρό αφιέρωμα "Of Garbage and Men" στο μπλόγκ μου. Θα σου αρέσει.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε F.J.C.
Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Για τη «Χρυσοπηγή» του Goodvictory πάντως σκοπεύω να γράψω εκτενές άρθρο στο μέλλον.

Φίλε akrat
Η Εκκλησία, όπως και η δικαιοσύνη, είναι δυο θεσμοί που δεν εξυγιάνθηκαν καθόλου από τα χουντικά στοιχεία. Και δε μιλάω μόνο για πεποιθήσεις (που όλες είναι σεβαστές κλπ, κλπ), αλλά κυρίως για εγκλήματα που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα...

Φίλε Μιχάλη
Πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου με τα γάλατα και το ίδρυμα. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους σεισμόπληκτους της Αθήνας, που τους έδωσε το ευτελές ποσό των... 35 εκατομμυρρίων, ενώ μόνο από το δίσκο που είχαν βγάλει για το συγκεκριμένο λόγο είχαν μαζέψει τα πολλαπλάσια!

Φίλε Μάρκο
Σ' ευχαριστώ! Υπόσχομαι οτι θα το κοιτάξω σήμερα το απόγευμα που έχω χρόνο!

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης Ρ.: Ανατρίχιασα με αυτά που άκουσα, γιατί ταυτίζεται με κάποιες εικασίες που είχα κάνει για το ρόλο του Χριστόδουλου. Υποψιαζόμουν ότι ήταν όργανο της υπερδύναμης (δεν λέω των Αμερικάνων, γιατί ο λαός δε μου έκανε τίποτε) και ότι έπαιξε με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς επιτυχία. Ίσως η βαβυλειάδα και το γιοσάκειον άγος να του ήταν προειδοποιητικό χτύπημα του στύλ: "πρόσεχε και μην παίρνεις ψηλά τον αμανέ, γιατί όπως σε ανεβάσαμε, μπορούμε να σε κατεβάσουμε". Βλέπω και δυό λόγους για τους οποίους ο Χριστόδουλος μπήκε στο μάτι των μυστικών υπηρεσιών.
Οπως είπε ο ανώνυμος, δεν θέλω να πώ πολλά. Θα κάνω δυό ερωτήσεις:
1) Είναι η CIA η μόνη που παίζει με τα εσωτερικά ξένων χωρών, ή είναι απλώς η μόνη επίσημη;
2) Ποιόν έσπρωχνε -γκούχ!- σαν διάδοχό του ο Χριστόδουλος και ποιόν φαίνεται να έσπρωχναν -όχι γκουχ- όλοι οι άλλοι; Ποιά η στάση του δευτέρου;

Μιχάλης Ρ. είπε...

@ Tango the curious chinstrap
Δυστυχώς έπαιξε το ρόλο του με μεγάλη επιτυχία σύμφωνα με τις δυνατότητες αντίληψης που είχε, γιατί τα παπαγαλάκια που πλήρωνε τον παρουσιάζανε σαν ευφυή ενώ ήταν ένας Ψωμιάδης με ράσο. Οι παρασκηνιακές επαφές που είχε με την CIA ήταν απολύτως γνωστές και επίσημες. Υπερτίμησε όμως τις δυνατότητες του και η έλλειψη παιδείας τον έκαναν να πιστεύει ότι μπορεί να παίζει με όλους. Σ’ αυτό συνετέλεσε και ότι η ΝΔ τον έχρισε συγκυβερνήτη αναθέτοντάς του έργο όχι μόνο επικοινωνιακό αλλά και λειτουργικό. Π.χ, είχε λόγω στην υπουργοποιήσει βουλευτών, στην προώθηση αξιωματικών στο στρατό σε αρχηγικούς θώκους, μεταθέσεις κλπ. Έπαιξε λοιπόν με τον Ρώσο πατριάρχη με προοπτική δημιουργίας πατριαρχείου στην Αθήνα, με το πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τα γνωστά σκάνδαλα και πιστεύω με το πατριαρχείο Αλεξανδρείας που τον απέρριπτε. Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του π. Αλεξανδρείας και του επιτελείου του με την πτώση του Σι-Νούκ στη Χαλκιδική αν το εξετάσεις προσεκτικά θα καταλάβεις ότι έχει μεγάλο παρασκήνιο και η συνέχεια των γεγονότων έδειχνε τους ενόχους. Βλέποντας ο Καραμανλής (η κάποιος άλλος γιατί αυτός δεν ξέρω αν είναι ικανός) ότι μπλέκει άσχημα μαζί του, έβγαλε τα σκάνδαλα καίγοντας ουσιαστικά στελέχη της ΝΔ που ήταν εξ ολοκλήρου μπλεγμένα (Κεχαγιόγλου, Βαβήλης μ. Αθηνών κα) για να τον περιορίσει. Παράλληλα οι Αμερικάνοι στήριξαν σθεναρά τον Κωνσταντινουπόλεως κι έτσι περιορίστηκε στα ανέκδοτα. Επιμένω ότι το θέμα τον ταυτοτήτων ήταν προβοκάτσια που ή την «έφαγε» λόγω ανεπάρκειας ή συμμετείχε σαν εντολοδόχος. Μη ξεχνάς ότι η εκκλησία δεν έχει πατρίδα και νοιάζεται μόνο για την προώθηση των συμφερόντων της.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι tango και Μιχάλη
Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλιά σας. Σίγουρα η εκλογή του μακαριώτατου είχε περισσότερο παρασκήνιο από ότι νομίζαμε. Αν τώρα οι εθνικιστικές κορόνες του ήταν αποτέλεσμα γνήσιου «εθνικοπατριωτικού φρονήματος» ή ήταν υποβαλόμενες, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό αφιέρωμα φίλε Ανορθόδοξε και ευχαριστώ για τις παραπομπές και στα ποστ του Ροϊδη. Θέλω να παρατηρήσω πως η επέτειος του θανάτου αυτού που προβαλλόταν ως Εθνάρχης πέρασε μέ κάποιες εξαιρέσεις (Στόχος, Γρ.Μιχαλόπουλος, Εσπρέσσο κλπ) περίπου απαρατήρητη. Όλος αυτός ο εσμός των υποκριτών ανώνυμων και επώνυμων τον ξέχασε γιατί πλέον δεν έχει τρόπο να επωφεληθεί από αυτόν.
Εκείνο που ήταν θλιβερό για τη χώρα ήταν πως στην κηδεία του παρέστησαν και οι ηγέτες της Αριστεράς και για να γίνω πιό συγκεκριμένος αφού το ΚΚΕ έχει πάψει να με εκπλήσσει, ο κ.Αλαβάνος, τη στιγμή που η ΑΥΓΗ, προς τιμήν της, είχε ξεφωνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον μακαρίτη.

Αφέλεια ή υποκρισία; Δεν είμαι σε θέση να ξέρω, αλλά θα το ήθελα.

Ως που φτάνει αυτή η νεκροφιλία των ηγετών του ΣΥΝ γιατί και ο Ν.Κωνσταντόπουλος ξεπροβόδισε με επικήδειο (!) τον χουντικό Σεραφείμ. Θα τους δούμε και στην κηδεία του Στέλιου Παττακού;
Ας περιμένουμε.
Λασκαράτος

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Λασκαράτε
Χαίρομαι που πέρασες! Όσο για τη στάση της «αριστεράς» στο θέμα, έχω να πω πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από τους πολιτικούς. Προσπαθούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο... Ο κόσμος βέβαια είναι χαζός, σε μεγάλο τμήμα του. Και εξηγούμαι:

Πριν λίγα χρόνια είχαμε μια συζήτηση με έναν φανατικό Κνίτη, που προσπαθούσε να υπερασπιστεί το κόμμα του απέναντι στα επιχειρήματα που προβάλαμε μια παρέα 3-4 ατόμων. Σε κάποια στιγμή ο ένας, χριστιανός δε, μονοπόλησε τη συζήτηση αναφέροντας συνέχεια οτι αυτό που τον πείραζε περισσότερο στο το ΚΚ είναι οτι οι βουλευτές του δεν... κάνουν το σταυρό τους!! Ενώ είχαν τεθεί τόσο σοβαρά επιχειρήματα αυτός κόλλησε εκεί και συνέχισε να διαπληκτίζεται με τον Κνίτη για πολλή ώρα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Φίλε Έλληνα
Δεν έχω πρόβλημα με το spam, έχω όμως σοβαρό πρόβλημα με τα φανατικά κείμενα φυλετικού μίσους. Κι εγώ δεν συμφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά αυτό έχει χαώδη απόσταση από τα συνομωσιολογικά κείμενα που βρίζουν και κατηγορούν χωρίς καμία απόδειξη έναν ολόκληρο λαό. Θα σε παρακαλούσα να μην ξαναποστάρεις τέτοιου είδους παραπομπές, αλλιώς θα αναγκαστώ να τις διαγράψω ο ίδιος!

Stelios Frang είπε...

Κάτι που δεν είδα να επισημαίνει κάποιος είναι ότι, στην πρώτη φωτογραφία, εκείνος που κρατάει την κορδέλα σε πρώτο πλάνο, είναι ο Άνθιμος, ναι αυτός στη Θεσ/νίκη... Λαμπρή εξέλιξη κι αυτός, από την υπηρεσία στη χούντα στα ταμεία της μητροπόλεως Θεσ/νίκης.

Ανορθόδοξος είπε...

Αμάν, έχεις δίκιο! Θα το προσθέσω στο άρθρο!

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΧΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ!!!!