Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αγαπάς την Εκκλησίαν; Απόδειξις!

Χριστιανοί γρηγορείτε! Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει... οικονομικάς δυσκολίας! Ενήμερη περί του μείζονος σημασίας αυτού προβλήματος, που δεν πρέπει να αφήσει ασυγκίνητον κανέναν σοβαρόν πιστόν, η «Ανούσια Πίστις» θα συνεισφέρει το ταπεινόν τούτο άρθρον, ως ελάχιστον φόρον τιμής στους πτωχούς πλην τίμιους ιερείς μας. Και δεν είναι μόνον οι ιερείς μας, οι ψάλται και οι νεωκόροι που βλάπτονται από την οικονομικήν κρίσην, αλλά ολόκληρο το ευσεβές κύκλωμα των κηροποιών, ιεροραφέων, χρυσοχόων-κατασκευαστών ταμάτων, εργολάβων ανέγερσης ιερών ναών, αγιογράφων, κατασκευαστών ξυλογλύπτων, υαλουργών και λοιπών συν Χριστώ ελευθέρων επαγγελματιών...


Το κακόν ξεκίνησε πριν ακόμα γίνει αισθητή η οικονομική κρίσις, μετά την δημοσιοποίησιν των (ψευδών, βεβαίως βεβαίως) σκανδάλων της Ι.Μ. Βατοπαιδίου (ευλόγησον). Το ευσεβές «Βήμα» γράφει:

Πολλά προβλήματα προκαλεί στην Εκκλησία η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αφού έχει ξεσηκώσει τους πιστούς οι οποίοι δεν δίνουν πλέον χρήματα στους ναούς. Τα παγκάρια των ενοριών δεν γεμίζουν και οι πιστοί προσφέρουν ελάχιστα χρήματα για τον δίσκο που περιφέρεται κάθε Κυριακή για τους φτωχούς της ενορίας. Προβλήματα παρατηρούνται και με τα μυστήρια καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρήματα που προσφέρονται δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα του ναού.


Ενδεικτικό της αντίληψης που τείνει να δημιουργηθεί στους πιστούς είναι το γεγονός ότι κατά την τέλεση των μυστηρίων πολλοί προσφέρουν 20 ή 30 ευρώ για την εκκλησία, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ για τον στολισμό των ναών. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Με αυτά τα χρήματα που μας δίνουν δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους ιεροψάλτες που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια ενός μυστηρίου ή το ρεύμα για τους πολυελαίους που ανάβουμε. Το χειρότερο όμως απ΄ όλα είναι τα επικριτικά σχόλια που έχουμε φτάσει να δεχόμαστε ακόμη και στους δρόμους» τονίζουν πολλοί κληρικοί στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες που έχουν με επιτελικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής.


Σκάνδαλον! Έχουν ευτελίσει κάθε έννοιαν αξιοπρέπειας! Μόνο 20-30 ευρώ δια την τέλεσιν γάμου; Αφού είναι γνωστόν οτι υπάρχει ιερά ταρίφα! Αν συνεχιστεί ταύτη η κατάστασις να το κλείσομεν το μαγαζί, αφού δεν βγαίνομεν... Ακόμη και η αριστερά «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει:


Οπως μας είπε ιερέας κεντρικού ναού της Αθήνας που υπάγεται στην αρχιεπισκοπή, είναι πολύ λιγότεροι πλέον όσοι εκκλησιάζονται, και ως επί το πλείστον χαμηλόμισθοι ή συνταξιούχοι. Εχουν κοπεί ακόμη και οι μικρές δωρεές που συνήθιζαν να κάνουν λίγοι με μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ ελάχιστα είναι πλέον και τα «τάματα». Πολλοί στο παρελθόν προσέφεραν στους ναούς χρήματα, για να αγιογραφηθούν, ή για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης. Ο ίδιος εφημέριος μας αποκαλύπτει ότι επί σειρά εβδομάδων παρακαλούσε το εκκλησίασμα να βοηθήσει οικονομικά για να αγοραστούν δύο εικόνες αξίας περίπου 1.000 ευρώ, αφού αυτές που είχαν ήταν από χαρτί. Ομως, κανένας πιστός δεν προσέφερε έστω και ένα ευρώ γι' αυτό το σκοπό.


Είναι σημαντικό, υπογραμμίζει άλλος εφημέριος, να βρίσκεται η ενορία σε περιοχή με καθαρά ελληνικό πληθυσμό. Σε μέρη όπου ζουν πολλοί αλλοδαποί, τα έσοδα είναι απογοητευτικά. Σε εύπορες περιοχές όπως η Εκάλη και η Ερυθραία, οι εισπράξεις έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αφού ελάχιστοι πηγαίνουν στην εκκλησία και ακόμη λιγότεροι συνεισφέρουν. Υπάρχουν ιερείς που ζητούν απεγνωσμένα μετάθεση απ' αυτές τις ενορίες γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Τη μερίδα του λέοντος εισπράττουν οι «δημοφιλείς» ναοί που προτιμώνται ιδίως για την τέλεση των γάμων. Οι συγκεκριμένοι ναοί δεν ξεπερνούν τους τριανταπέντε σε ολόκληρη την Αθήνα.


Ομως η συνέχιση της κρίσης και τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα έχουν ανησυχήσει τους ιερείς, οι οποίοι φοβούνται μήπως η κυβέρνηση επαναφέρει τη φορολογία του 35% επί των εισπράξεων, που καταργήθηκε το 2004 επί Κ. Σημίτη. «Αν συμβεί και αυτό», λένε οι παπάδες, «μη σας παραξενέψει αν δείτε να βάζουν λουκέτο ακόμη και οι εκκλησίες...».


Τουλάχιστον η ευσεβής κυβέρνησις του κυρίου Γεωργάκη εσεβάσθη την μητέραν Εκκλησίαν και δεν την εφορολόγησε, παρά τας αρχικάς εξαγγελίας που έκανε δια να παραπλανήσει κάποιους άθεους μαρξιστάς ψηφοφόρους, οι οποίοι θέλουσιν να μας παρασύρουν εις τον κρημνόν! Επίσης, το ανωτέρω απόσπασμα μας δίδει έναν ακόμη καλόν λόγον δια να διώξουμε επιτέλους τους μιαρούς αλλοδαπούς: δεν αφήνουν φράγκον εις τα ιερά παγκάρια των ναών! Σε λίαν πρόσφατο δημοσίευμά της, η χριστιανικότατη «Καθημερινή» γράφει:

Η οικονομική στενότητα αποτυπώνεται και στα «μυστήρια» της Εκκλησίας. Η δισκοφορία στους ναούς, που γίνεται για ειδικούς σκοπούς, αποφέρει ελάχιστα, τα λεγόμενα «τυχερά» έχουν συρρικνωθεί, ενώ οι προσφορές των πιστών για την τέλεση μυστηρίων ή για εκκλησιαστικά έργα έχουν περιοριστεί δραματικά. Τη μεταπασχαλινή περίοδο οι ιερείς των περισσότερων ναών της χώρας ήρθαν αντιμέτωποι με «άδεια» παγκάρια. «Το ΔΝΤ χτύπησε και την πόρτα της Εκκλησίας», σχολιάζει στην «Κ» κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που είδε τα πραγματικά έσοδα του ναού στον οποίο υπηρετεί, ενός από τους πλέον περιζήτητους για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων, να κατρακυλούν περίπου 50% σε σχέση με πέρυσι. «Όλα τα έσοδα, χωρίς τα τυχερά, τον ίδιο μήνα, το 2009 άγγιζαν τα 8.000 ευρώ. Φέτος μόλις τις 4.000 ευρώ!».


«Σε οτι αφορά το παγκάρι, που πολύ το μνημονεύουν οι υποστηρικτές της φορολόγησης της Εκκλησίας, αλλά αυτό δεν έχει όσα νομίζουν, πρέπει να σας πω ότι από την αρχή αυτής της κρίσεως και κυρίως το τελευταίο εξάμηνο έχει πτώση που έφτασε το 25%, ίσως και περισσότερο» δηλώνει στην «Κ» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και συνεχίζει: «Στην αρχή με την αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ και μέχρι ο κόσμος να καταλάβει την αξία του, τα έσοδα αυξήθηκαν. Σύντομα όμως ισορρόπησε σε ένα καλό επίπεδο. Τώρα όμως με αυτή την κρίση μειώθηκαν αρκετά, και τα νομίσματα που πέφτουν είναι αυτά τα κιτρινωπά, τα τενεκεδένια ή του ενός ευρώ και σπάνια χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ναούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συντήρηση και την πληρωμή του προσωπικού, αλλά και να κάνουν τη φιλανθρωπία τους».


«Όταν χειροτονήθηκα, πριν από λίγα χρόνια, για κάθε ετήσιο ή τριετές μνημόσυνο προσέφεραν στους ιερείς από 150 έως 250 ευρώ. Τώρα με το ζόρι να δώσουν 100 ευρώ, και αυτό επειδή είμαστε τρεις παπάδες. Το κουτί των ιερέων πέρυσι μετά το πανηγύρι του ναού συγκέντρωσε 600 ευρώ, ενώ φέτος 350 ευρώ. Όλα μειώθηκαν», δηλώνει νεαρός κληρικός που υπηρετεί σε ναό του κέντρου.


«Μέχρι πέρυσι για ένα γάμο έδιναν 150 με 200 ευρώ, τα οποία μοιράζονταν οι κληρικοί, ο νεωκόρος, η καθαρίστρια. Τώρα αν δώσουν 50 ευρώ θα ζητήσουν και απόδειξη». «Για το ευχέλαιο πέρυσι έδιναν 50 ευρώ και φέτος μόλις 20 ευρώ. Για ένα τρισάγιο στο νεκροταφείο έδιναν 5 ευρώ, ενώ σήμερα το πολύ να δώσουν ένα νόμισμα των 2 ευρώ», υποστηρίζει ιερέας της Θεσσαλονίκης.


Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, η κατάστασις είναι κρίσιμος. Και ως τέτοια που είναι, απαιτεί ιδιαίτερα μέτρα. Ο σωτήρ μας, Ιησούς Χριστός, είπεν «ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον έναν», εμείς όμως σας λέγουμε «και έναν να έχετε, δώστε τον σε μας, δια να εξασφαλίσετε ακόμα πιο βεβαία θέσιν εις τον παράδεισον». Μπορεί να σας απέλυσαν από την δουλειάν σας, να σας μείωσαν τον μισθόν ή την σύνταξίν σας, να σας άλλαξαν τα φώτα με τας αυξήσεις εις την βενζίνην, τα σιγαρέτα, τα οινοπνευματώδη και τον ΦΠΑ, τώρα όμως ήλθε η ώραν να επιδείξετε το φιλόχριστο σας φρόνημαν. «Αγαπάς την Εκκλησίαν; Απόδειξις!»


Σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα παλιότερα σχετικά άρθρα:


Δείτε και:

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α , ρε άσχετοι το Βατοπ(αι)έδι γράφεται με ε ναι ε ψιλόν και θα πεί τον βάτον πεδώ δηλαδή επιπεδώνω την βατιώνα δηλ, όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω. Τόσος αγώνας ρε να μαζέψουμε στην εκκλησία ρε τη σάρα τη μάρα και το κακό συναπάντημα και να τους κάνουμε χειρότερους από ότι τους πάραλάβαμε και σεις αχάριστοι βρίζεται. Ξέρεις ρε ,χάλια, τι δυσκολο είναι να ξεράνεις το ξερό. Να κάνεις τον ρουφιάνο αρχιρουφιάνο. Α,ρε τίποτα δεν εκτιμάται πλέον σ΄αυτόν τον τόπο,αχάριστα γουρούνια.Και εγώ να να δείς θα μείνω στο σβέρκο σου μέχρι να με σκοτώσεις . Και μετά πως θα σε πω ; Το βρήκες θα σε πω φονιά.

Conko είπε...

Κάτι πρέπει να κάνουμε κατεπειγόντως.
Εάν, κάτω από αυτήν την αντιχριστιανική επέλαση, η πτωχή πλην τιμία νεοΕΛλαδιστανική ιεροσύνη, αποφασίσει να πάρει των οματιών της (και των πενιχρών αποταμιεύσεών της βεβαίως-βεβαίως) και μεταναστεύσει για να βρει την τύχη της, τι θα κάνουμε εμείς; Τι θα κάνουμε χωρίς την πνευματική της καθοδήγηση; Τι θα απογίνει το Έθνος χωρίς την τροφό του;
Γι αυτό προτείνω:
1) Κάθε Κυριακή στον ιερό ναό της ενορίας μας με δεκάευρο για το παγκάρι και πεντάευρο για τον δίσκο.
2) Να σιωπήσουν τα βλόγια μας έως την αποχώρηση του ΔΝΤ, τουλάχιστον.
3) Δύο ευχέλαια κατ' έτος έκαστος, με πενηντάρικα όμως... είναι Εθνικόν το θέμα.
4) Φέτος να κάνουμε μνημόσυνα μέχρι και για τον προπροπροπροπροπάπο μας. Του χρόνου για τις προπροπροπροπρογιαγιάδες κ.ο.κ.
5) Να απαιτήσουμε αύξηση του ΦΠΑ στο 27% και το επιπλέον 4% να αποδίδεται στην μητέρα εκκλησία.

Ας κάνουμε και μια θυσία δια τον Κύριον, όλο για το Μαμωνά σφίγγουμε το ζωνάρι...

Conko είπε...

...A! και να επαναφέρουμε το πατροπαράδοτον έθιμον του χειροφιλήματος του ιερέως όταν τον συναντούμε στο δρόμο. Γαϊδούρια γίναμε!

Ανώνυμος είπε...

Θα τόλεγα στα νεοελληνικά άλλά δεν μου το επιτρέπει η ευγενής μου φύσις.Ομως λέω τούτο ,και άς το καλό σας, πάρτε το στα σοβαρά!!!Είστε να φτιάξουμε μια συζήτηση με τέτοια μπάς και ξελαγάρει ο νούς μας ;Άν έχετε κέφι ο χρόνος θα βρεθεί. Έλα τώρα που μου κάνεις τον δύσκολο. Δημοσιεύω ως Ανώνυμος γιατί μου είναιεύκολο και δεν ξέρω τα PCοτέτοια καλά.Εκπαιδεύομαι όμως και μάλλον θα τα καταφέρω, astillais το ανωνυμο-΄΄ονομά μου

Ανώνυμος είπε...

Τσολοχίδη γεια χαρα νταν και τα κουκιά μπαγλάν. Μπαίνω απογευματινοβραδινές ώρες οπότε πρέπει να συντονιστούμε.Εννοείται χαλαρά. Aκου τώρα να μαθαίνεις , αφού το αφεντικό μας αφήνει, και για όσο μας αφήνει. Σκέφτετε ο πάτερ -Πόσους έχω στο μαντρί καθότι ποιμένας 100 ,200, 300, και εγώ αρχηγάρα συγνώμη τσοπάνης, ξανά συγγνώμη ποιμένας ε τι δεν μπορούν να δώσουν από 1 τη φορά να ζήσω κι εγώ. Και τι ζητάω τι ζητάω ,ως το άσμα λαλεί, μια ευκαιρία την βιλίτσα μου να φτιάξω.
Δεν πέτυχε η ομοιοκαταληξία ....πάσα
astillais

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Conko
Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι. Φαντάζεσαι τους πολυαγαπημένους μας μητροπολιτάδες να φορτώνονται στις Καγιέν και να μεταναστεύουν, σαν καραβάνια από τσιγγάνους; Πως θα ζήσουμε χωρίς αυτούς, ε;

Φίλε astillais
Θα το 'θελα πολύ να πιάσουμε κουβέντα, όμως δυσκολεύομαι να πιάσω το συλλογισμό σου... Σόρρυ που έσβησα το μήνυμα του (φανταστικού) συνομιλιτή σου tsoloxidis, απλά πρόκειται για ένα μήνυμα που επαναλαμβάνεται συνεχώς χωρίς να έχει τίποτα απολύτως να πει.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη με κουφάνεις εσύ κουφάθηκα απ΄τα μικράτα μου , πρόκαψ. Σε τι δυσκολεύεσαι; Σε ποιο συλλογισμό. Απλά δεν γουστάρω τους τυχαίους που τα καταπίνουν αμάσητα και μιάς και βρήκα βήμα και εν- δια- φέρων σκέφτηκα .Τι παραπάνω κάνει ο Χαρρυ κλύν;Αναποδογυρίζει τις έννοιες . Τα μέσα έξω . Και νάσου το χαμόγελο εμείς. Μη νομίζεις κι αυτός δανεικό το έχει απ΄τον Χατζιδάκι και αυτός ...ε τώρα δεν ξέρω αλλά κι αυτός σίγουρα από κάποιον το δανείστηκε. Να λοιπόν αυτό .Πως για παράδειγμα είπε ο σχολιαστής σε άλλη ανάρτηση ότι θα φύγουμε και θα πάρουμε και τις μάνες μας μαζί.Αυτή την ανατρεπτική σκέψη και έκφραση την κρυμμένη στις λέξεις και τις έννοιες. Με σοβαρότητα άνευ σοβαροφάνειας. Για να σκάνε οι κακιασμένοι που προσπαθούν να μας ψήσουν το ψάρι στα χείλια astillais λεγε με φίλη (γυναικείος πληθυσμός)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη astillais
Αρπάζομαι από την έννοια της σοβαροφάνειας που ανέφερες. Η σοβαροφάνεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα κακά της κοινωνίας, ιδιαίτερα της (ας μην έχουμε αυταπάτες) συντηρητικότατης ελληνικής.

Χαρακτηριστική μεταξύ άλλων στους πολιτικούς και στους παπάδες, χρησιμεύει συνήθως για να κρύβει τους χειρότερους παλιάνθρωπους. Κι εμείς πλέον μπουχτίσαμε από αυτούς, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Εγκρίνω και επαυξάνω.Η σοβαροφάνεια αυτό ακριβώς δείχνει . Ότι ο φέρων τουτέστιν ό σοβαροφανής είναι ένας μαλάκας και μισός (το μισός για νάχει να δίνει Μπαξίσι τρομάρα του)Το θέμα δεν είναι η διάγνωση αλλά η αντιμετώπισή του.Για παράδειγμα εμείς όταν βλέπαμε παπα λέγαμε πάρτον ,αγγίζοντας τον διπλανό μας. Τσαντίζοτανε τότε ο παπάς και μας σκυλόβριζε. Ε και εμείς συνεχίζαμε. Καλέ τι βρίζεις παπάς πράγμα. Τότε αυτός πήγαινε στις μανάδες και παραπονιόταν και οι μάνες έλα παπά μου μην τα συνερρίζεσαι παιδιά είναι.Προφανώς δεν είχε εμάς υπ΄οψιν ό Χατζιδάκις όταν έγραφε -τα παιδιά κάτω στον κάμπο κοροιδεύουν τον παπά- σίγουρα λαλούσε για τα συμβαίνοντα.Όσοι μπούχτισαν από σοβαροφάνεια -μεταξύ των οποίων και εγώ-είναι γιατί μας εκλεψαν το γέλιο που έχουμε ανάγκη όσο το νερό και τον αέρα. Μπ0υχτισα οσο κι εσύ. Ψάχνω τρόπους επανάκτησης των κλεμμένων γιατί μάλλον παρασύρθηκα και τους το επέτρεψα
astillais

Heliotypon είπε...

Ας επιδείξωμεν άπαντες οι χριστιανοί, ημεδαποί τε και αλλοδαποί, την προσήκουσαν ευλάβειαν και αγάπην και ας διοργανώσωμεν έρανον υπέρ εκκλησιών και ιερωμένων. Ας αποστείλωμεν το υστέρημα ημών, πλέον ΦΠΑ, εις τα παγκάρια απάντων των ναών. Ας ενισχύσωμεν, αδελφοί, τον πενόμενον κλήρον. Ας αποστείλλωμεν πρεσβείας εις την αλλοδαπήν, ίνα υπέρ του κλήρου οικονομικήν ενίσχυσιν εκκλιπαρήσωμεν. Αμήν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό άρθρο. Κανονικό αφιέρωμα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη astillais
Ομολογώ πως δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο τραγούδι του Χατζιδάκι, θα το ψάξω όμως, φαίνεται ενδιαφέρον...

Φίλοι Heliotypon και δείμε
Την καλησπέρα μου. Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω. Αν δεν θέλετε να είσαστε χριστιανοί, για ποιο λόγο όλο αυτό το μένος; Αν κάποιος θέλει να δώσει την περιουσία του σε μοναστήρι, ποιο το πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα στην ανορθολοξο παρέα. Προσεξέ με αν- ορθο-δοξος είναι λίαν προκλητική έννοια ύπο την παρακάτω σαφή και αναντήρρητη γνώμη(Μάλλον άρχισα σε χιτλεροκατάσταση -αλλά φταίει το πρήξιμο στο χέρι απ΄το τσιμπημα εντόμου τινός) Προσέχουμε; Ο.Κ !(ολα καλά)Η δόξα από μόνη της είναι κατακτήσιμη έννοια δηλαδή κάνεις κάτι τις σημαντικό τσούπ η δόξα (παρούσα και αξύριστη καθ΄ότι θηλυκό και συνεχώς μες το καλό νιάτο)(ε ρε και να της έμοιαζα)
Ορθη δόξα δηλαδή δεν υπάρχει όπως ασ πουμε δεν υπάρχει φωτεινο φως. Κατανοητό; Και βέβαια .Αρά η ορθοδοξία είναι πλεονασμός και κάθε πλεονασμός λατερνοποιεί την έννοια . Σωστό ; σωστό. τι ρωτάω ;
Και συνεχίζω αν-ορθο-δοξος το λοιπόν ειναι μάλλον τίτλος που επειδή μας τα πρήξαν (τα συκώτια) με την επιβληθείσα απ' τα μικράτα μας είπαμε να το τιτλοποιήσουμε. Βαφτίζω λοιπόν σήμερα στο όνομα της παρέας τον ανορθόδοξο -ανορθόλοξο. Μην βιάζεστε συνπαρεώτες να με πετάξετε μπορεί να με χρειαστείται όσο κιεγώ στους άνευρους καιρούς που διανύουμε. Όταν με διόρθωναν οι φελόλογοι για το απο ανeκαθεν για να τους νευριάσω το έκανα εξαπανέκαθεν . Δεν ξέρω πως έγινε και το άκουσα κι απο άλλους. Ειναι αυτό που λένε οι φυσικοί ' Για την ίδια δράση ύπάρχει ή ίδια αντίδραση'Περιμένοντας ψύχραιμες αναδράσεις σας καληνυχτώ με ένα φεγγάρι ναααα!!!(ανευ συγχωρήσεως)Astillais

Stone_Sober είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι όταν κάποιος θέλει να δώσει την περιουσία του στο μοναστήρι. Το πρόβλημα είναι όταν το μοναστήρι θέλει να πάρει περιουσίες

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη astillais
Ευχαριστώ για το ανορθόλοξο παρατσούκλι. Είναι μάλλον κολακευτικό στους καιρούς που ζούμε, όπου η ορθοδοξία θυμίζει μάλλον λόξα...

Ανώνυμε και φίλε stone sober
Μια μικρή ιστορία που μου είπε χθες ο κουρέας καθώς κουρευόμουν. Σ' ένα πανηγύρι, ένας υπερήλικας κύριος πλησίασε έναν παπά και του ανακοίνωσε πως επιθυμεί να γράψει το μοναδικό του σπιτάκι στην Εκκλησία, αλλά τα παιδιά του δεν τον αφήνουν. Ο παπάς του απάντησε: «να το γράψεις, βέβαια να το γράψεις»!

Σ' αυτήν την περίπτωση θα ήταν άδικο αν κατηγορούσαμε μόνο το γεράκο για την αφέλειά του και όχι τον παπά, που συνειδητά εκμεταλλεύεται έναν ετοιμοθάνατο και τον βάζει να συγκρουστεί με την οικογένειά του. Η «Εκκλησία Α.Ε.» είναι η πλέον προσοδοφόρα επιχείρηση. Εκμεταλλευόμενη ένα παραμυθάκι χιλιάδων ετών και πατώντας πάνω στους πιο προτόγονους φόβους κι ανησυχίες των ανθρώπων κατάφερε να θησαυρίσει ανά τους αιώνες, συγκεντρώνοντας αμύθυτες περιουσίες από τα θύματά της.

Αν πάψουμε να την κατηγορούμε και εστιάσουμε μόνο στα αφελή θύματα, είναι σαν να κατηγορούμε μια κοπέλα για το βιασμό που υπέστη αντί του βιαστή, με τη δικαιολογία οτι... ήταν προκλητικά ντυμένη!

Ανώνυμος είπε...

Μάθε και τούτο,(Έγινε παρουσία μου)πατέρας απαιτούσε από το δαρμένο απ΄αυτόν παιδί του να του κάνει μασάζ γιατί αυτό έφταιγε που αναγκάστηκε να το χτυπήσει και τώρα του πονάει το χέρι.Ο πλήρης παραλογισμός;Όχι εντώ στο Ελλάντα ολόκληρο να ντείς τι γίνεται;Ποιά μπάλα εμείς χάσαμε το γήπεδο ολόκληρο.Astillais.

Stone_Sober είπε...

Ξέρω και εγώ ένα τέτοιο παράδειγμα. Στην οικοδομή της γιαγιάς μου ζούσε μια οικογένεια που η μητέρα ήταν θρήσκεια σε βαθμό ταλιμπάν. Πριν πεθάνει, έγραψε το σπίτι στην εκκλησία. Τώρα η κόρη της πληρώνει ενοίκιο στην εκκλησία για το σπίτι που μεγάλωσε...

Stone_Sober είπε...

Και πάλι όταν κάποιος λοξόθρησκος γράφει την περιουσία του στην εκκλησία, δεν θίγει άμεσα το κοινωνικό σύνολο (αν και έμμεσα οι συνέπειες θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας), αλλά πιο πολύ επηρρεάζει τα συγγενικά του πρόσωπα. Αν δεχτούμε ότι μπορεί κάποια γιαγιά να μην έχει κανένα στον κόσμο και πιστεύει ότι με αυτή την πράξη αγοράζει το συγχωροχάρτι, είναι δική της απόφαση, έχοντας φυσικά τα λογικά της.
Όταν όμως η εκκλησία αρπάζει σπίτια και περιουσίες που δεν της ανήκουν από ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ε τότε είναι ακόμα πιο αισχρό και συνάμα τραγικό

http://www.gerotsakouli.gr/

Saq είπε...

Καλά ρε φίλε, θα πληρώσουμε και φπα από πάνω; τι απόδειξις μας λες;

@astillais
Σε χάνω σε πιάνω σε χάνω σε πιάνω και πάλι από την αρχή. Είδα αναφορά στο σχόλιό μου και είπα να δω τι παίζει, μην αμόλησα καμιά ξεκάρφωτη δηλαδή:)

Ανώνυμος είπε...

SAG,δεν μπορώ να καταλάβω για ποια αναφορά μιλάς ,λάβε υπ΄όψιν σου ότι σαν πολυλογού που είμαι κάτι θα έχω μπερδέψει, αλλά για ξεκάρφωτη όπως λές πολύ θα τόθελα να την είχες πετάξει κι εγώ να την τροποποιήσω ,με τα δικά μου κριτήρια βεβαίως. Οι ξεκάρφωτες ειδικά άν είναι πρόκες γίνονται εξαιρετικής ποιότητας κατσαβίδια για όλες τις βίδες (και οι δικές μου λασκάρησαν προσφάτως)Σ΄ευχαριστώ που δεν με αγνοείς. Όσο για το απορίες σου σ΄ευχαριστώ διπλά.Βάλε όμως ,αν επιθυμείς ένα θεματάκι προς συζήτησιν πολύ θα με βοηθήσεις. astillais

Saq είπε...

"Πως για παράδειγμα είπε ο σχολιαστής σε άλλη ανάρτηση ότι θα φύγουμε και θα πάρουμε και τις μάνες μας μαζί.Αυτή την ανατρεπτική σκέψη και έκφραση την κρυμμένη στις λέξεις και τις έννοιες. Με σοβαρότητα άνευ σοβαροφάνειας. Για να σκάνε οι κακιασμένοι που προσπαθούν να μας ψήσουν το ψάρι στα χείλια",

για αυτό μιλάω, αν θυμάμαι, εγώ είμαι ο σχολιαστής. Για βίδες μην αναφέρεις, γιατί εμένα δεν λασκάρησαν απλώς, έχουν φύγει και τις ψάχνω.

Ωχ ωχ, άργησα να πάω κάπου, τα λέμε!!!

Ανώνυμος είπε...

saq ,ναι δίκιο έχεις στο δικό σου σχόλιο αναφερόμουν ,μου άρεσε τόσο που το έκανα ανέκδοτο για την τσιπουροπαρέα, ξέρεις όταν η παρέα δεν είναι κανονική αλλά λίγο απ΄όλα.Οφείλω να ομολογήσω ότι το γνώθι σαυτόν μας έχει το κάτι τίς του που αρχίζει να μας κάνει γνωστούς. Και μ΄αρέσειειει.
Ένα θεματάκι όμως μου το χρωστάς. Για συνέχεια.Αμα θες βάζω εγώ ένα.
Ο ανορθο-οξος που είναι;astillais

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε stone sober
Τα περιστατικά ασυδοσίας της Εκκλησίας είναι παντού γύρω μας, δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς καθόλου. Το παρωχημένο σκεπτικό «και οι ιερείς άνθρωποι είναι, με αδυναμίες» νομίζω δεν πείθει πλέον κανέναν σκεπτόμενο άνθρωπο...

Φίλε Saq
ΦΠΑ στις δωρεές; Όχι δα! Αυτά τα είπε ο κύριος Γιωργάκης για να εντυπωσιάσει κάποιους αφελείς ψηφοφόρους. Αφού άμα τους φορολογήσει θα σταματήσουν το (τεράστιο, όπως είναι γνωστό) φιλανθρωπικό έργο τους...

Φίλη astillais
Δεν χάθηκα, εδώ είμαι! Απλά δεν έχω τόσο χρόνο για το blog όσο παλιότερα.

Άθεος είπε...

Ας με συγχωρέσει ο θεός… γέλασα πολλές φορές μέχρι να διαβάσω την ανάρτησή σου παλιόφιλε. Μάλιστα πριν λίγο στις ειδήσεις άκουγα που ένας παπάς δεν άρχιζε την τελετή για το θάψιμο του νεκρού, γιατί περίμενε το φακελάκι! Και οι συγγενείς με αγωνία περίμεναν γύρω από το φέρετρο.
Σημεία των καιρών Ανορθόδοξε. Κι έλεγα… δεν θα δούμε ποτέ άνεργο παπά; Τι πέραση που έχουν οι άτιμοι!
Όμως, πολλά επιφυλάσσει το μέλλον.
…έχει γυρίσματα ο χρόνος… κάτσε και περίμενε!

Ανώνυμος είπε...

Αφού άλλαξε ο τόπος πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος. Παλιά που ο τόπος το άντεχε είχαμε τους αφορισμούς. Η πονή του αφορισμένου ήταν η ,με νόμο, δήμευση της περιουσίας του. ¨αρα αφορίζω και γίνομαι κυριος της περιουσίας σου. Οσο πιό πλούσιος ο αφορισμένος τόσο το καλλίτερο γιατί είναι πολλά τα λεφτά Αρη. Μόλις σταμάτησε αυτό σταμάτησαν (περιέργως;) και οι αφορισμοί.Τώρα με το μπαξισομπουμπουάρ ούτε ρεζερβουάρ δεν γεμίζουν τα έρμα. Που είναι τα χρόνια που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Βέβαια ανακαλύψαν τα χρυσόβουλα αλλά μάλλον ανακάλυψε κι ο κόσμος τις πέτρες.Αγιοι Στέφανοι θα γίνουν όλοι; (φτου κακά)Ποιός ξέρει;Αλλά η Λαμπίρη είπε ότι δεν πλήρωσε για τον γάμο της , το γονάτισμα και η δημόσια διαπόμπευση είναι άλλο καλή μου; ή είναι πληρωμη εις είδος ; Αφού εσύ ώς γνωστόν ψεμματα δεν λές είναι αμαρτία.Το Χριστεπώνυμον καταγγέλει. Καλή συνέχειαastillais

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Χαίρομαι που διασκέδασες με την ανάρτησή μου. Ίσως ο κόσμος τελικά ξυπνήσει από μόνος του και απαξιώσει τους παπάδες, αν και αυτό μάλλον είναι μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Καλή συνέχεια και σε σένα!

Φίλη astillais
Ωστε η Λαμπίρη δεν πλήρωσε για το γάμο της; Μάλλον ο τοπικός παπάς-νταβάς, της εκκλησίας όπου τελέστηκε το μυστήριο, θεώρησε οτι η παρουσία της σταρ Λαμπίρη θα αποτελούσε καλή διαφήμιση για το μαγαζί του, οπότε δεν ζήτησε χρήματα. Με λίγα λόγια, ο γάμος της Χριστίνας ήταν κάτι σαν η «ατραξιόν» του συγκεκριμένου τσίρκου...

Ανώνυμος είπε...

Καλέ την έβαλε να γονατίσει και δημοσίευσε την φωτογραφία την έχει ο Καλόπουλος με τίτλο Εξομολόγηση...ε Ναι . Τι να λέμε τώρα;!!astillais

valo είπε...

Κυριε ανορθοδοξε.Εχω βιωσει το Ρωμαικο καθολικισμο(γοητευτικος ειναι η αληθεια),και επισκευτηκα ναους αλλων δογματων.
Εντυπωση μου εκαναν οι γνωστοι
ιεχωβαδες.
Καλοσυνατοι, ενδιαφερονται για τον συνανθρωπο τους,και υπηρετουν τον θεο τους Ιεχωβα εθελοντικα.
Παραλογος ο θεος Ιεχωβα ειναι η αληθεια.
Αν χωριζε κρατος - εκκλησια,
ποσοι αληθεια θα στηριζαν οικονομικα την Ορθοδοξια;
Παντως να ξερετε η θρησκεια χρειαζεται μπορει να γινει πραγματικα οπιο

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Ευστράτιε
Ομολογώ πως δεν σε ζηλεύω που βίωσες των καθολικισμό. Όχι πως η ορθοδοξία που βίωσα εγώ είναι καλύτερη...

Όσο για τους μάρτυρες του ιεχωβά, εκτός από το καλά που ανέφερες, έχουν και πολύ παραλογισμό στη θρησκεία τους. Ακόμα και η γνωστή τους άρνηση να υπηρετήσουν φαντάροι δεν πηγάζει από έναν γνήσιο ειρηνισμό, πράγμα που θα ήταν φυσικά αξιέπαινο. Πιστεύουν οτι οφείλουν να πολεμήσουν μόνο για χάρη του θεού τους (δηλαδή αν τους το υπαγορεύσουν οι ταγοί τους θα γίνουν κι αυτοί «ιεροί πολεμιστές»).

NoN SeRViaM είπε...

Χαχα.. Φίλε Ανορθόδοξε αυτό το..
"δε μας φτάναν τα λεφτά, γι αυτό και..." που συνήθως προηγήται μιας κατάχρησης, ενός σκανδάλου στους κόλπους των μαυροφορεμένων κλπ, έχει γίνει ανέκδοτο.

Ο Εφραίμ, στην τελευταία του συνέντευξη στον Παπαχελλά, δήλωσε πως αυτά που "τσίμπησε", κτήματα, λίμνες κλπ, με τη χάρη του κυρίου φυσικά, ούτε τα 2/5 του μοναστηριού δεν του έφτασαν να επισκευάσει.

Τι να λέμε, οι άνθρωποι (...) σε βγάζουν απ τα ρούχα σου, και μιλάνε χωρίς καμία ντροπή ειδικά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που μας έλαχε να ζήσουμε, που η πλειοψηφία του κόσμου πραγματικά αγωνιά για το αύριο. (ποιο αύριο δηλαδή, εδώ "σε λίγο" δεν ξέρεις τι μπορεί να σου ρθει..)

Εν κατακλείδι ωραία κι επίκαιρη ανάρτηση.
Χαιρετώ.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Non Serviam
Το θέμα δεν είναι τόσο οτι βγαίνουν οι μοναχοί και λένε τέτοια πράγματα, αλλά οτι υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που τους πιστεύουν και τους υποστηρίζουν! Τις προάλες άκουγα έναν κύριο να λέει πως τις εκτάσεις που πήρε ο Εφραίμ από το κράτος τις δικαιούταν γιατί το κράτος έχει αρπάξει αυθαίρετα πολλά ακίνητα της Εκκλησίας...

Οι παραπάνω προτάσεις πιθανόν να ήταν σωστές αν η «Εκκλησία» ήταν μια Ανώνυμη Εταιρία, όπως π.χ. η Interamerican. Ένας καλόγερος όμως, που υποτίθεται οτι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ακτημοσύνη και τη φιλανθρωπία, δεν έχει θέση σε τέτοιου είδους νταβατζιλίκια...

Ανώνυμος είπε...

τι δουλεια εχουν οι ανθρωποι με την υπερβαση..μονο να κατακρινουμε να κατηγορουμε και να ειρωνευομαστε μπορουμε.ειμαστε αριστοι σε αυτα..τετοιο μενος με τους πιστους μου φαινεται παραξενο......λες και ειναι δολοφονοι..και αφηστε τους παπαδες στην ακρη .ζημια εχουν κανει //στους χιλιους μισος ειναι ενταξει..και αν ειναι..ο κοσμος οδηγειται σε ενα τελμα ..δεν καστροφολογω..μπορει και ναναι φυσιολογικο..αλλα καλα δεν παμε..

stratis_vip είπε...

Είμαι συγκλονισμένος!

Πήρα την πρωτοβουλία και άνοιξα ένα λογαριασμό στην Εθνική (μήπως να την πούμε Εθνορθόδοξη) Τράπεζα της Ελλάδος (προσέξτε το -δος και όχι -δας) για την υποστήριξη της Ιεράς μας Εκκλησίας.
Ο Αριθμός λογαριασμού θα φανερωθεί στους επιθυμούντες με θείον όραμα την ώρα του κυριακάτικου εκκλησιασμού...
Έχω μάλιστα κλείσει ραντεβού και με τη ΝΕΤ για να κινηματογραφήσει τον γιο μου που θα σπάει το κουμπαρά του για να ενισχύσει την εν δυσκολία ευρισκόμενη μητέρα εκκλησία!


Συγχαρητήρια!