Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο Άρθουρ Τζάνοφ για τον κοινωνικό έλεγχο

Συνεχίζοντας τη διεύρυνση της θεματολογίας του ιστολογίου με ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, αποφάσισα σήμερα να σας παρουσιάσω μερικά αποσπάσματα από το έργο ενός ακόμα μεγάλου ψυχολόγου. Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στο βιβλίο «η πρωτογενής επανάσταση» του δρ. Άρθουρ Τζάνοφ, εφευρέτη της λεγόμενης πρωτογενούς θεραπείας. Ο Άρθουρ Τζάνοφ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. Σπούδασε ψυχιατρική και έκανε το διδακτορικό του στην ψυχολογία, ενώ δούλεψε επί σειρά ετών σε νευροψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο της ένωσης βετεράνων στο Μπρέντγουντ της Καλιφόρνια. Η συνεχής τριβή του με πρώην στρατιώτες και τα προβλήματα που αυτοί απέκτησαν από τον πόλεμο τον έκαναν να αναθεωρήσει ριζικά την αντίληψή του για το κράτος, την κοινωνία και το στρατό.


Η συμβολή του Τζάνοφ στην επιστήμη της ψυχολογίας ήταν η εφεύρεση της λεγόμενης «πρωτογενούς θεραπείας», που αν και θεωρητικά έμοιαζε σε πολλά σημεία με την ψυχανάλυση, εισήγαγε μια πιο δραστική προσέγγιση, κατά την οποία ο ασθενής έπρεπε να επαναβιώσει τα καταπιεσμένα συναισθήματα που είχε αποκτήσει στην παιδική του συνήθως ηλικία, ως αποτέλεσμα των «πρωτογενών πόνων». Ανάμεσα στους πολυάριθμους ασθενείς του περιλαμβάνονταν ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο. Εκτός από καινοτόμος επιστήμονας στον τομέα του, ο Τζάνοφ υπήρξε και μεγάλος επαναστάτης, ασχολούμενος διαρκώς με κοινωνικοπολιτικά θέματα και προτείνοντας ριζοσπαστικές λύσεις. Στη συνέχεια θα παρουσιάσω αποσπάσματα από το συγκεκριμένο βιβλίο του, τα οποία κυρίως αφορούν προβληματισμούς πάνω στην καταπίεση της ελευθερίας των πολιτών και τη λειτουργία της κοινωνίας γενικότερα, με συχνές αναφορές στην παιδική ηλικία του ανθρώπου.


...Όταν μια κοινωνία οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια ελίτ, μια τάξη που εκμεταλλεύεται και τρέφεται από τη δουλειά των άλλων, τότε μερικές κοινωνικές ομάδες δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους, ενώ άλλες, που βρίσκονται μέσα στις ελίτ, τις υπερικανοποιούν. Για να εμποδίσουν λοιπόν τα εκμεταλλευόμενα μέλη να εκφράσουν και να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους, πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος.


Ο έλεγχος πραγματοποιείται με πολλούς τρόπους. Πρώτα η ωμή δύναμη: η επιβολή τιμωρίας σ' αυτούς που απαιτούν να εκπληρωθούν οι ανάγκες τους. Αυτός είναι ένας χονδροειδής τρόπος και καθόλου διπλωματικός, για να γίνεται ο έλεγχος. Ο πιο έξυπνος τρόπος είναι να πείσεις αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη οτι δε βρίσκονται σε ανάγκη ή οτι στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη από κάτι άλλο. Είναι μια παραπλανητική τακτική που ελέγχει τα μυαλά αυτών που βρίσκονται σε ανάγκη έτσι ώστε σιγά σιγά να ξεχάσουν οτι έχουν ανάγκες ή τι είδους ανάγκες έχουν. Όταν αποκαλύπτεται αυτή η απάτη, τότε επιστρατεύεται και πάλι η ωμή βία.


Παρατηρούμε μια πολύ αιχμηρή και ρεαλιστική περιγραφή του συστήματος ελέγχου των μαζών στις σύγχρονες κοινωνίες. Πράγματι, αν και ο Τζάνοφ τα έγραφε αυτά τη δεκαετία του '60, οι απόψεις του βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στις κοινωνίες του σήμερα, όπου η ωμή βία είναι σπάνια ο κανόνας. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται κατά κόρον πλάγιες τεχνικές ελέγχου, το αποτέλεσμα των οποίων είναι οι άνθρωποι να νομίζουν οτι ενεργούν για το δικό τους συμφέρον, ενώ στην πραγματικότητα απλά στηρίζουν τους λίγους προνομιούχους. Παρακάτω, ο συγγραφέας δίνει περισσότερο προσωπικά παραδείγματα για να εξηγήσει τις θέσεις του, μεταξύ των οποίων και από την παιδική ηλικία.


Σε προσωπικούς όρους, το βλέπουμε συχνά σε ανθρώπους που δεν ξέρουν πια οτι χρειάζονται βοήθεια και δεν την απαιτούν, ούτε καν την αποζητούν. Δεν μπορούν να διανοηθούν οτι την αξίζουν... Έτσι, μια δακτυλογράφος ποτέ δεν σκέφτεται οτι θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Οι εργάτες ποτέ δεν σκέφτονται οτι το εργοστάσιο που δουλεύουν για είκοσι χρόνια θα έπρεπε να είναι κατά ένα μέρος δικό τους. Ένα παιδί ούτε καν ξέρει οτι θα έπρεπε να το κρατούν, να το χαϊδεύουν και να το προσέχουν... Το κύριο σημείο είναι ο έλεγχος. Η ανάγκη των γονιών γίνεται αυτόματα ο έλεγχος του παιδιού. Αν ένας γονιός «χρειάζεται» να αισθάνεται οτι τον σέβονται, τότε το παιδί πρέπει να φέρεται «με σεβασμό», με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν.


Τα παραδείγματα με τη δακτυλογράφο και τους εργάτες του εργοστασίου νομίζω πως είναι ιδιαίτερα εύστοχα. Πράγματι, η προπαγάνδα που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή από την οικογένεια, το σχολείο, την Εκκλησία, τα Μ.Μ.Ε., μας μετατρέπει συχνά σε άβουλα πρόβατα, ανίκανους να διακρίνουμε το συμφέρον και τις πραγματικές ανάγκες μας. Ο βασικός κανόνας που προσπαθούν να σου περάσουν είναι οτι δεν πρέπει να διεκδικείς τίποτε και σε καμία περίπτωση. Ακόμα και αν έχεις μεγαλύτερες ανάγκες (όχι μόνο σε υλικά αγαθά, αλλά και σε αγάπη, αποδοχή, φροντίδα), ο μοναδικός τρόπος να τις ικανοποιήσεις είναι μέσα από τη σκληρότερη εργασία σου.


Το νόημα του λεγόμενου «καρότου» του καπιταλιστικού συστήματος είναι απλό: «Κάποιοι τα κατάφεραν. Τους βλέπεις και στην τηλεόραση. Αν συνεχίσεις να προσπαθείς και πάψεις να ζητάς ίσως μια μέρα γίνεις σαν κι αυτούς». Συνήθως αυτή η νοοτροπία του ελέγχου ξεκινάει από τους γονείς του παιδιού, που σύμφωνα με το συγγραφέα το εμποδίζουν αρκετές φορές να εκφραστεί και να αναπτύξει πλήρως την προσωπικότητά του. Στη συνέχεια, αναλύεται ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο σκεπτικό, με αναφορές στην παιδική ηλικία αλλά και στο στρατό:


...Ποιά είναι κατά συνέπεια η μεγαλύτερη αρετή στην κοινωνία μας; Ο έλεγχος. Ο έλεγχος των αναγκών και των συναισθημάτων μας. Έτσι, μια πρώην Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου θαυμάστηκε από όλο τον κόσμο σαν αξιοπρεπής και αριστοκρατική φυσιογνωμία, όταν στη διάρκεια της κηδείας του άνδρα της κατάφερε να μη σπάσει και να μην εκδηλώσει τίποτα. Όχι μόνο συναινούμε στον έλεγχο και στην άρνηση της ανάγκης, αλλά απαιτούμε τον έλεγχο. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στη σειρά, να μη ζητάμε τίποτε ούτε να απαιτούμε πολλά, αν αυτό σημαίνει οτι θα έχουμε αποδοχή και αγάπη. Ο νομιμόφρων πολίτης είναι αυτός που δουλεύει σκληρά και δεν παραπονιέται, αυτός που ποτέ δεν θα δεχτεί «φιλανθρωπία».


«Μη ζητάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα», αυτό έχει γίνει το ιερό, εθνικό μας σύνθημα. Ποιος είναι ο πιο πατριώτης; Αυτός που αρνείται όσο το δυνατό περισσότερο τον εαυτό του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στον εαυτό παρά στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας – εκεί ο καλός στρατιώτης πρέπει να δείξει όλο τον πατριωτισμό του. Αυτός ο έλεγχος άρχισε νωρίς στη ζωή, όταν εμπόδιζαν το παιδί να μιλήσει ή να γελάσει δυνατά ή όταν το αγριοκοίταζαν όταν έκανε πολλή φασαρία και ήταν πολύ εύθυμο ή όταν το μάλωναν όταν ήταν υπερκινητικό. Έτσι, η ζωή μέσα σε αυτά τα παιδιά συντρίφτηκε και αντικαταστάθηκε με τον έλεγχο.


Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω ως συμπλήρωμα στα γραφόμενα του Τζάνοφ πάνω στη σκληρή και χωρίς παράπονα εργασία, είναι οτι ανάλογες προπαγανδιστικές ιδέες προωθήθηκαν και από τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα. Το «δικαίωμα στην εργασία» και η σκόπιμη παράφρασή του από τους λακέδες του κράτους δεν εξυπηρετούν τίποτε παραπάνω από τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών, για τους οποίους δουλεύουν οι πολλοί. Περιττό να πω οτι οι συγκεκριμένοι ισχυροί εξασκούν στο έπακρο το δικαίωμά τους στην... τεμπελιά!


Περνώντας στο θέμα του πατριωτισμού στις Η.Π.Α. που περιγράφει ο συγγραφέας, διαπιστώνουμε εύκολα οτι πίσω του κρύβονται ανάλογες προπαγανδιστικές ιδέες. Με λίγα λόγια, εξυμνείται η προσφορά χωρίς αντίκρυσμα και η αποδοχή του, συχνά ασφυκτικού, ελέγχου των μηχανισμών εξουσίας. Στο στρατό η πλύση εγκεφάλου φτάνει στο ζενίθ, καθώς ο νέος άνδρας καλείται να εγκαταλείψει τις ανάγκες του και να υποταχθεί τυφλά σε μια δύναμη που είναι σχεδόν απίθανο οτι θέλει το καλό του... Σύμφωνα με τον Τζάνοφ, αλλά και πολλούς ακόμα θεωρητικούς της ψυχολογίας, η ανάπτυξη μιας τέτοιας δουλοπρεπούς στάσης έχει τη ρίζα της στην παιδική ηλικία. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γονείς να μην νοιάζονται τόσο για το παιδί τους, αλλά να ικανοποιούν περισσότερο δικές τους ανάγκες μέσα από τη σχέση αυτή. Αυτό έχει πάντοτε καταστροφικά αποτελέσματα στην προσωπικότητα του παιδιού, που όταν μεγαλώσει γίνεται ένας δυστυχισμένος, «νευρωτικός» ενήλικας.


Δείτε και:

40 σχόλια:

bill είπε...

Μπράβο φιλέ πολύ ωραίο άρθρο , τα γραφώ και εγώ συνέχεια στο blog μου αλλά δεν γίνεται τίποτα οι μάζες αποκλείεται να ξυπνήσουν γιατί δυστυχώς είμαστε όλοι πρόβατα.

Ανώνυμος είπε...

Για να ''ξυπνήσουν'' οι μάζες χρειάζεται παιδεία. Όχι αυτή που ''προσφέρει'' η πολιτεία. Κάποια ''μεταχρωσμένα'' πρόβατα ξυπνούν από μόνα τους παίρνοντας την άγνωστη παιδεία από πηγές σάν αυτήν εδώ

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι Bill και ανώνυμε
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Σίγουρα η απο-προβατοποίηση των μαζών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση...

Ως ένα βαθμό όμως, πιστεύω πως είναι δυνατή. Ο αποκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου, όπου ο κάθε απλός χρήστης μπορεί να λειτουργήσει σαν πομπός, βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ, με έναν πομπό και εκατομμύρια παθητικούς δέκτες ευνοεί μόνο την κεντρική εξουσία.

Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σιγαλας Μακαριος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο, συμφωνώ απόλυτα. Σε παραπέμπω στο δικό μου για τα Avatar της Νέας Τάξης γιατί θεωρώ οτι σε πολλά σημεία αλληλοσυμπληρώνονται και για να προεκτείνεις τη σκέψη σου στο σήμερα και πως αυτοί οι μηχανισμοί ελέγχου βρίσκουν εφαρμογή.

kon1p είπε...

Αντί του οικοδεσπότη, μπήκα εγώ στην ανάρτησή του WishmasteR, και, ω του θαύματος, ήταν ό,τι ακριβώς περίμενα.
Αναπόδεικτες και γενικόλογες συνομωσιολογίες, γαρνιρισμένες με εθνικιστική σάλτσα και πασπαλισμένες με θρησκευτική άχνη. Ήγουν, το γνωστό τροπάριο των νεοορθόδοξων φουστανελάδων.
Προφανώς ο συντάκτης (και όσοι συντάσσονται με αυτόν) δεν έχει διαβάσει το κλασικό έργο του Ενγκελς "Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους".
Προφανώς, στη σύγχιση που βρίσκεται, δεν αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της όποιας ποδηγέτησης μόνο με τον ορθολογισμό και την εξ' αυτού διαλεκτική μπορεί να επιτευχθεί.
Με την παιδεία που ανέπτυξαν οι "κακοί Δυτικοί" ως συνέχεια της Ελληνικής κλασικής παιδείας.
Με την απόρριψη θεών και δαιμόνων και τη διάλυση των μύθων.
Με την εξάλειψη του φόβου για το άγνωστο.
Μόνο όταν τελικά διαπλαστούν ελεύθερες συνειδήσεις σύμφωνα με τα Νιτσεϊκά πρότυπα.
Μόνο όταν κατορθώσουμε εντέλει να κάνουμε πράξη τη ρήση του Καζαντζάκη.
"Δεν πιστεύω σε τίποτε, δεν φοβούμαι τίποτε, είμαι λεύτερος"

kon1p είπε...

...και για επιδόρπιο στην ανάρτηση του οικοδεσπότη:
Ποιός ήταν ο τυπάκος που είπε "...όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν..."?

rexides είπε...

Λες αυτός ό τύπος να ήταν η έμπευση για το "Working Class Hero"; Πολύ αριστερο κομματι για Λεννον απλά νομίζω.

Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σιγαλας Μακαριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σιγαλας Μακαριος είπε...

Και για να σου απαντήσω και στο
" ο μη ων μετ' εμού κατ΄εμού εστίν και ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν και όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι και εάν μη περισσεύση η δικαιοσύνη υμών πλείον των γραμματέων και Φαρισαίων ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών"

Ο Θεός εδώ είναι απόλυτος, είναι ο ίδιος ο Ων, εμπερικλείει κάθε τι που έχει πληρότητα και είναι το "είναι" στην τελεια του μορφή. Η αλήθεια του Θεού πληροί τον άνθρωπο όμως είναι κάτι ακόμη παραπάνω, που δεν προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο. Ο Θεός από οποίον θέλει να Τον ακολουθήσει ζητά την αυθεντικότητα και την αλήθεια στην προαίρεση. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος σφάλλει και διορθώνεται, δεν είναι αλάθητος. Είναι αληθινός. Αυθεντικός δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη, αλλά αυτός που τα αντιλαμβάνεται, τα ομολογεί και μετανοεί, ακόμα και πέρα απο δόγματα και θρησκείες. Η αυθεντικότητα φίλε μου είναι απαραίτητη προϋπόθεση πνευματικής ζωής πολύ περισσότερο η αυθεντικότητα του βιώματος της πίστεως που ούτε να την προσεγγίσουμε ούτε να την προσδιορίσουμε μπορούμε...

Όσο για το φόβο αυτός φίλε μου εξαλείφεται απο την πίστη αντίθετα με αυτά που εσύ νομίζεις και θα σε συμβούλευα προτού κρίνεις κάτι να έχεις εντρυφήσει ικανοποιητικά σε αυτό πέρα απο Νίτσε, Μαρξ και Φουερμπαχ τους οποίους εγώ ο νεοορθόδοξος ομολογητής τους γνωρισα και τους λάτρεψα στο Πανεπιστήμιο ως Κοινωνιολογος που είμαι.

rexides είπε...

Διαβάζοντας τα όσα έγραψες, τείνω να συμφωνίσω με τον kon1p.

Καμιά φορά, η αλήθεια βρίσκεται στην απλότητα. Και ή αλήθεια είναι ότι οι πλούσιοι θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι (να πούμε και του στραβού το δίκιο, όλοι θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι, απλά οι πλούσιοι έχουν και τα μέσα και την τεχνογνωσία).

Τώρα αυτές οι χαζομάρες περί επιβολής... ινδουισμού, ή αθεΐσμού (χαζοί είναι να εξαφανίσουν το καλύτερο όργανο χειραγώγησης των μαζών;) είναι όχι μόνο περιττές, άλλα αποτρέπουν και όσουν έχουν το "μικρόβιο" της αμφισβίτισης μέσα τους να πάρουν στα σοβαρά την όλη κατάσταση.

Και όσο για την "κατάργηση των συνόρων", ο "κακός λύκος" των εθνικιστών", δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί όχι μόνο συμφέρει τους "από πάνω" να είναι χωρισμένοι οι λαοί και να τρόγωνται μεταξύ τους για εθνικιστικές βλακείες αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα, άλλα μην ξεχνάς ότι ο πόλεμος, το μεγαλύτερο παζάρι της ανθρωπότητας, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν σύνορα.

kon1p είπε...

Τί να σου κάνω WishmasteR?
Οικιοθελώς πήγες να ξυθείς στη γκλίτσα του τσοπάνη...

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλε rexides μίλησα όσο και αν σου ακούγεται κάπως ασύμβατο (σαν μεταξύ τους έννοιες) για μια πολυθειστική ινδουιστικού τύπου αθεια και αυτό που εννοούσα ακριβώς είναι ότι θα κρατήσουν τις δομές τις θρησκείας για να χειραγωγήσουν τη μάζα να συμπεριληφθούν όλα σε έναν παγκόσμιο θρησκευτικό αχταρμά με μόνο σκοπό την ομαδοποίηση για καλύτερη και ταχύτερη χειραγώγηση. Αλλωστε ποτέ μου δεν έχω πάψει να πιστευω και να λέω οτι οι θρησκείες έχουν χρησιμοποηθεί τόσο αρνητικά απο τον άνθρωπο. Στο όνομα του Χριστού γίναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα με τις σταυροφορίες και την Ιερά Εξέταση.
Δεν τους συμφέρει λοιπόν ένας μονοθειστικός τύπος γιατί είναι πιο δύσκολο να κατευθύνουν τον κόσμο εκεί που επιθυμούν.

Η κατάργηση των συνόρων στην ουσία ειναι η κατάργηση της διαφορετικότητας, η ομογενοποίηση και η προβατοποίηση, οι χαλαροί δεσμοί, η επιβολή εννοιαίου ελέγχου οικονομικού και κοινωνικού και όχι κατα ανάγκη η κατάργηση με γεωγραφικό προσδιορισμό που και αυτήν μην την αποκλείεις στο μέλλον. Προγευση ειναι η Ευρωπαική Ενωση όπως δομείται σήμερα με το κοινό για όλους μας ευρώ με τη σε μεγάλο βαθμό, ανεμπόδιστη μεταφορά του διεθνούς κεφαλαίου από χώρα σε χώρα και κυρίως εκεί που το σύστημα κρίνει ότι του προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους και με τη μικρότερη αβεβαιότητα.

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο και να σου παραθέσω και στοιχεία αν επιθυμείς...

Σιγαλας Μακαριος είπε...

εσύ κον1p αστο φίλε μου, κράτα τις γκλίτσες για όποια χρήση σου κάνει κέφι.
Πήγες να μου μιλήσεις και για Καζαντζάκη άμοιρε και επέλεξες μάλιστα τα λόγια του που κρύβουν ένα βαθύ φιλοσοφικό και θρησκευτικό συμβολισμό...
Το οτι έμαθες ανάγνωση δε σημαίνει οτι έμαθες και να κατανοείς, δυστύχως αυτό φαίνεται. Θες και υποστηριχτές πανάθεμα σε...
Ανέλυσε μας τώρα για την γκλίτσα, μέχρι εκεί φτάνεις...

kon1p είπε...

Αυτό που απολαμβάνω στους κάθε λογής πιστούς, είναι η έλλειψη χιούμορ. Πέραν του ότι, προκειμένου να υπερασπίσουν τα πιστεύω τους καταφεύγουν σε απίθανες καζουϊστικές ακροβασίες.
Οι θρησκείες (και δη οι μονοθεϊστικές) χρησιμοποιούνται για το λόγο ακριβώς που δημιουργήθηκαν. Για τον έλεγχο των μαζών. Και ως προς αυτό, θεωρώ το μονοθεϊσμό ως την ευφυέστερη επινόηση της εξουσίας. Οι έχοντες αμφιβολία επ' αυτού, ας ανατρέξουν στον τρόπο συγκρότησης των Βίκιγκς σε κράτος (=μέσω του χριστιανισμού).
Και βέβαια, τα πιο πρόσφορα μυαλά σε κάθε είδους έλεγχο, είναι αυτά που αδυνατούν (ή φοβούνται) να αμφισβητήσουν και να αμφιβάλλουν. Είναι αυτά που με ευκολία αποδέχονται ως αλήθεια κάθε τι εκπορεύεται από αυτοχρισμένους μεσσίες.
Είναι τέλος, όλοι εκείνοι που το κέντρο αναφοράς τους βρίσκεται εκτός εαυτού τους.
Εχετε αναρωτηθεί ποτέ αγαπητοί συνδαιτημόνες, για το είδος της κοινωνίας μας, αν δεν είχαν υπάρξει εκείνα τα φωτεινά μυαλά που έδιωξαν τα σκοτάδια των προκαταλήψεων?
Ακόμη ο ήλιος θα γύριζε γύρω από τη γη...

kon1p είπε...

... κι όσο για την "πατερική γραμματεία" η οποία αποτελεί τη βάση της πίστης του συνομιλητή μας, δεν είναι τίποτε άλλο από το τράβηγμα διαχωριστικών γραμμών μεταξύ του πρωτογενούς ιουδαϊσμού και της χριστιανικής του αίρεσης.
Επρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα δογματικό υπόβαθρο (=σαφή σύνορα στο μαντρί) άλλοτε σαφές (=παράδεισος και κόλαση, που εμφανίζονται μόνο στο χριστιανισμό) για να φοβίζουν τους πιστούς, κι άλλοτε σκόπιμα νεφελώδες (=τριαδική υπόσταση κλπ) ώστε να ενισχύεται η πίστη λόγω του ακατανόητου.
Μ' αυτά και μ' αυτά, και με τη βοήθεια της εκάστοτε εξουσίας, κατάφεραν να κρατούν στο σκοτάδι το ανθρώπινο είδος για αιώνες.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

πραγματικά δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου. Εχεις την μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι άλλα απο αυτά που λέει ο συνομιλητής σου, να είσαι απόλυτα φανατικός και εριστικός χωρίς να εμβαθύνεις στο ελάχιστο στη σκέψη του άλλου. Το χειρότερο όλων ειναι οτι εξάγεις συμπεράσματα τα οποία δεν στηρίζονται πουθενά σε σχέση με το λόγο του συνομιλητή σου. Αφού δεν μας βγήκε η παγκοσμιοποίηση τα γυρίσαμε πάλι στα της θρησκείας και εσύ εκεί ακλώνητος να λες και να βγάζεις συμπεράσματα που τουλάχιστον ως προς τα πιστεύω μου καμία επαφή δεν έχουν.
Πότε πρόλαβες και με έβγαλες, θεούσο, πρωτόγονο, εθνικιστή ούτε και εγώ δεν κατάλαβα. Τζιμάνι είσαι πάντως και στα 3 μέσα έπεσες.
Το χιουμορ που δεν το καταλαβαίνουν οι "πιστοι", άλλο και τούτο...
Η απολυτότητα των απόψεων σου σε καθιστά επικίνδυνο για τον ίδιο σου τον εαυτό και για την ελευθερία της σκέψης που λές οτι πρεσβεύεις. Εμένα πάντως για κίβδηλο υπόδουλο του ορθολογισμού και της παγκοσμιοποίησης μου κάνεις που φοβισμένα τρομοκρατείται και εξοργίζεται οταν ακούει κάτι διαφορετικό απο αυτό που εκείνος πιστευει.
Για την πατερική γραμματεία θα σε συμβούλευα να της ρίξεις μια ματιά πρώτα...

Ανώνυμος είπε...

WishmasteR..

Μερικές φορές θέλουμε τόσο πολύ να φτιάχνουμε παραμύθια με καλούς, κακούς και happy end.. που ψαχνουμε να βρουμε συνομοσίες, μυστικά σχέδια, εχθρούς που θέλουν το κακό μας και προωθούν καποια παγκόσμια κυριαρχία, λες και μπορούν να ελεγξουν ή και να προβλέψουν το μέλλον..

Κατα τα άλλα, δε νομίζω οτι τα σχόλια εχουν σχεση με το ποστ του Ανορθοδοξου...

Σιγαλας Μακαριος είπε...

αγαπητέ fidelio,
Τα σχόλια φυσικά δεν αφορούν και ούτε έχουν σχέση με την ανάρτηση του Ανορθόδοξου.

Για την παρατήρηση σου,όχι δεν μου αρέσουν γενικά οι συνομωσίες, και για να αποκρυσταλλώσω τη συγκεκριμένη άποψη το έψαξα αρκετά. Φυσικά και δεν υποχρεούσε να πειστείς για αυτά που διάβασες,εγώ απλά Θα σε παραπέμψω ενδεικτικά σε μερικά βιβλία αν ενδιαφέρεσαι :
1)Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ (ΣΧΕΔΙΟ L.U.C.I.D.)- TEXE MARRS.
2)ΚΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΟΣΤΑ - Ν.ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ.
3)ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ-ΤΑΣΟΥ ΔΑΒΕΡΗ.
4)Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ -Ν.ΚΑΝΑΚΑΡΗ.
5)ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - MARY RELFE

Τέλος σου παραθέτω τελείως ενδεικτικά και πάλι ορισμένες τοποθετήσεις "σημαντικών" ανδρών καθόλου τυχαίες κατ΄εμέ. Υπάρχουν άπειρες τέτοιες τοποθετήσεις σε συμβούλια και συνέδρια:

"Τώρα μπορούμε να δούμε ένα νέο κόσμο να έρχεται, ένα κόσμο όπου υπάρχει μια πολύ πραγματική προσδοκία για μια Νέα Παγκόσμια Τάξη."
11 Σεπτεμβρίου 1991 - Τζορτζ Γ. Μπους ο πρεσβύτερος

"Θα έχουμε Παγκόσμια Κυβέρνηση, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι έαν η Παγκόσμια Κυβέρνηση θα επιτευχθεί με συναίνεση ή με κατάκτηση"
- Πολ Βάρμπουργκ, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), αρχιτέκτονας του αντισυνταγματικού συστήματος της ιδιωτικής Federal Reserve, απευθυνόμενος προς την Γερουσία των ΗΠΑ, 17/2/1950



"Ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου των Εξωτερικών Σχέσεων είναι να προωθήσει τον αφοπλισμό της εθνικής κυριαρχίας των Η.Π.Α. και της εθνικής ανεξαρτησίας, και να μας βυθίσει σε μια πανίσχυρη, ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση."
"Από τη στιγμή που τα ηγετικά μέλη της σκιώδους κυβερνήσεως του CFR αποφασίσουν ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. πρέπει να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη πολιτική, οι πλέον ουσιώδεις ερευνητικές εγκαταστάσεις του CFR εργάζονται ώστε να αναπτύξουν επιχειρήματα, διανοητικά και συναισθηματικά, ώστε να υποστηρίξουν την νέα πολιτική και για να φέρουν σε σύγχυση και ανυποληψία, διανοητικά και πολιτικά, την οποιαδήποτε αντίσταση".
- Ναύαρχος Τσέστερ Βαρντ, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR)




"Κάποιες κυβερνήσεις είναι προετοιμασμένες να δώσουν κομμάτια της εθνικής τους ανεξαρτησίας για να αντιμετωπίσουν την απειλή των κλιματικών αλλαγών."
"...η εθνική ανεξαρτησία θα πρέπει να ξαναοριστεί εάν θέλει να συμβαδίσει με την παγκοσμιοποίηση."
- Ρίτσαρντ Ν. Χαας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων


Για να υπερασπιστούμε την Νέα Παγκόσμια Τάξη, Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να σκοτώσουν και να είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν" Δεν πρόκειται να πετύχουμε μια Νέα Παγκόσμια Τάξη δίχως να πληρώσουμε για αυτήν σε αίμα όπως επίσης και σε λόγια και χρήμα."
- Άρθουρ Σλέσιγκερ, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, Ειδικός Σύμβουλος της προεδρίας Κένεντυ

"Είμαστε πάνω στο όριο μιας παγκόσμιας μεταμόρφωσης. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια κατάλληλη μεγάλη κρίση και τα έθνη θα αποδεχτούν την Νέα Παγκόσμια Τάξη"«…Αλλά ο κόσμος σήμερα είναι πιο σύνθετος και προετοιμασμένος να δεχθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση. Η υπερεθνική κυριαρχία μιας πνευματικής ελίτ και των παγκόσμιων τραπεζιτών είναι σίγουρα προτιμητέα σε σχέση με τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό που υφίστατο μέχρι τώρα».
(David Rockefeller, πρόεδρος ιδρυτής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και της Τριμερούς Επιτροπής, πρόεδρος του CFR, του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.



"Όλοι μας θα κριθούμε τελικά για τις προσπάθειες μας και την συμμετοχή μας στο χτίσιμο μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης."
Ρόμπερτ Κένεντυ


«Δώστε μου τον έλεγχο τον νομίσματος μιας χώρας και δεν με νοιάζει ποιος κάνει τους νόμους της»,
Mayer Amshell Rothschild

Ασυγχώρητη είπε...

Ανορθόδοξε εξαιρετικό και αυτό και το προηγούμενο άρθρο σου.

"Ο πιο έξυπνος τρόπος είναι να πείσεις αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη οτι δε βρίσκονται σε ανάγκη ή οτι στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη από κάτι άλλο. Είναι μια παραπλανητική τακτική που ελέγχει τα μυαλά αυτών που βρίσκονται σε ανάγκη έτσι ώστε σιγά σιγά να ξεχάσουν οτι έχουν ανάγκες ή τι είδους ανάγκες έχουν".

Κάτι μου θυμίζει...κάτι μου θυμίζει. Στίβω το κεφάλι μου. Εδώ στην άκρη της γλώσσας μου το έχω...

ΑΑαααα ναι.

"Πιστός". :P

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι μου
Αρχικά, να με συγχωρείτε που δεν απάντησα πιο έγκαιρα στα σχόλιά σας, αλλά απουσιάζω και θα γυρίσω τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα κάνω μόνο μερικά σχόλια (ίσως και posts) από internet cafe.

Φίλε Wishmaster
Θα σχολιάσω το άρθρο σου στο δικό σου ιστολόγιο, καθώς νομίζω πως αυτό είναι το πρέπον.

Φίλοι kon1p, rexides, fidelio
Ελπίζω πως παρά τις διαφωνίες σας με τον Wishmaster, να σας άρεσε το άρθρο μου. Θα συνεχίσω την τριβή μου με τα κοινωνικά θέματα και στο μέλλον...

Φίλη ασυγχώρητη
Χαιρετίσματα στο φιλαράκο μου και στην μαρτυρικήν μεγαλόνησον! Η Εκκλησία είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα «εμπειρικού» ελέγχου των ανθρώπων, πολλούς αιώνες πριν αναπτυχθούν οι επιστήμες της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας.

Όταν κάποιος μετατρέπεται από ξεχωριστό άτομο σε «πιστός», δηλαδή μέλος του κοπαδιού, τότε μάλλον ο έλεγχος έχει επιτευχθεί...

kon1p είπε...

Φίλε ανορθόδοξε
Οχι απλώς μου άρεσε το άρθρο σου, αλλά βρίσκω το βλογ σου από τα πλέον ενδιαφέροντα. Από τα γραφόμενά σου, σε θεωρώ αντικειμενικό και αξιοπρεπή.
keep walking λοιπόν...
Οσο για τη διαφωνία μου με τον His Master's Voice (sorry, WishmasteR ήθελα να πω), τι να κάνουμε? Χρειάζονται και οι βάρβαροι,"είναι κι αυτοί μια κάποια λύσις"...

Θάνος Μαλανδράτος είπε...

Όντως πολύ ωραίο το άρθρο σου φίλε μου.
Θα ήθελα να εναντιωθώ στην επικεφαλίδα του blog σου ότι η γνώση απελευθερώνει. Πιστεύω ότι η γνώση είναι αυτή που σε καταπιέζει και σε κάνει να λειτουργείς με παροπίδες μιας και είσαι σίγουρος ότι κατέχοντας την γνωρίζεις και θεωρείς οποιαδήποτε άλλη άποψη λάθος.
Ο τρόπος σκέψης είναι αυτός που για μένα και πιστεύω ότιείναι σημαντικότερος γιατί εάν σκεφτούμε ότι οι γνώσεις του Σωκράτη (ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους)είναι ελάχιστες μπροστά ακόμη και σε ένα σημερινό παιδί δημοτικού, ο τρόπος σκέψης του ήταν αυτός που τον έκανε να ξεχωρίσει.

Crafty Chinstrap είπε...

Ο κοινωνικός έλεγχος βασίζεται σε μια σημαντικότατη ικανότητα που απέκτησε το ανθρώπινο είδος, και που μπορεί να φανεί χρησιμότατη αν συνδυαστεί με τον ορθό λόγο: την ικανότητά του να αρνείται την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών του ιδίως εάν προσβλέπει σε καλύτερη ικανοποίηση των επιθυμιών του στο μέλλον. Π.χ. δεν τρώω όλους τους φαγώσιμούς μου σπόρους, αν και θα το ήθελα, και τους θάβω στη γη για να φυτρώσουν και να έχω και στο μέλλον σπόρους να τρώω ή π.χ. δέχομαι να πονέσω τώρα με μια εγχείριση για να μην πονάω καθόλου στο μέλλον. Αυτή την ικανότητα του ανθρώπου διαστρέφουν οι ιθύνοντες και οι ιερείς με τις ρήσεις "Αύριο έρχονται καλύτερες μέρες", "Μην απαιτείς την δικαιοσύνη εδώ και τώρα, στον άλλο κόσμο θα ανταμειφθείς για την αιωνιότητα" κ.ο.κ. ή επιθυμούν να την αδρανοποιήσουν εκεί που δεν τους χρειάζεται.
Όσο για τα συνωμοσιολογικά παραληρήματα του wishMaster, εδώ οι ιθύνοντες χρησιμοποιούν ένα άλλο θανάσιμο κουτόχορτο που πιάνει στους λίγο πιο ψυλλιασμένους: "Για το ότι βρίσκεσαι χαμηλά, δεν φταίς ούτε εσύ με τη βλακεία σου, ούτε εμείς που σε αδικούμε. Φταίνε κάποιοι Αλλοι Κακοί Πανίσχυροι Μεγιστανες των Νίντζα που συνωμοτούν εναντίον σου και εναντίον ΜΑΣ γιατί... γιατι... γιατί ειναι κακοί και μας ζηλεύουν εμάς γιατι... γιατί...είμαστε καλοί και έχουμε το γονίδιο Αίπσηλων. Αρα συμμάχησε μαζί μας και μη λες κουβέντα γιατί όλα γίνονται για να νικήσουμε τους Κακούς". Και πέφτει ο βλάξ wishmaster.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Crafty Chinstrap ευτυχώς που έχουμε εσένα τον έξυπνο να μας τα αναλύεις και να μας κατευθύνεις προς την Αλήθεια, μιλάμε τρομερή ανάλυση έκανες μάγκα μου ανατρίχιασα...

Αν αναφέρεσαι στην ανάρτηση μου περι παγκοσμιοποίησης και είσαι νοήμων ανθρωπος και προσπαθήσεις να δεις πέρα απο τη μύτη σου θα καταλάβεις οτι όλα αυτά γίνονται για κάποιο σκοπό (κέρδος-έλεγχος μαζών) άσχετα αν δεν θες να το αποδεχτείς και στην ουσία δεν μας είπες που διαφωνείς...

Μιλάς για τους "Ε" εξαιτίας της τελευταίας ανάρτησης με τους Ολύμπιους που όντως κατά 99.9 τις εκατό ειναι παραμυθάκι (αλλά με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία...) μη συγχέεις τα πραγματα δεν αναφέρθηκε τπτ απο όλα αυτά εδώ ούτε σε κανένα σχόλιο εως τώρα...

Ανώνυμος είπε...

crafty crinsap diavase ti grafei o wishmaster apo pano sta sxolia kai apantise mas se ti diafoneis xekathara giati osa leei aforoun tropous koinonikou elegxou kai emena me vriskei simfono sto 95%.

To idio kai o kon1p pou den exo katalavei apo tin arxi ti kolima exei faei.

Kai ego den pisteuo sto theo alla de me enoxlei na pisteuei kapoios eidika an mporei na kanei dialogo me epixeirimata kai den einai skotadistis opos kati alloi.
i entiposi pou moy dinete apo ta pio pano sxolia einai oti eiste prokatilimenoi. kanete auto pou emeis oi "eleutheroi" katakrinoume. katargeite tin eleutheri ekfrasi kai vlepo na kanete xaraktirismous epeidi adinateite na dextite oti kapoios pisteuei se ena theo i oti mporei na iparxei ontos i pagosmia taxi.

emena o wishmaster mou fanike anthropos psagmenos pou exei gnosi tou ti sas leei kai oxi o anthropos o kollimenos o skotadistis pou den tha epikoinonousa. antitheta eseis an kai eiste atheoi mou fanikate to anapodo.

re mipos den pame kala...

bravo anorthodoxe poli oreo to block sou, topothetise poli kala kai parousiazeis ta themata diexodika kai antikeimenika.

nikos karpodinis

kon1p είπε...

Αντί απαντήσεως σε προηγούμενα σχόλια, παραθέτω απόσπασμα από άρθρο του Ν. Δήμου με τίτλο "Αμφιβολίας εγκώμιον".

"...
Αναγνωρίζω λοιπόν πως είναι πολύ κουραστικό να ζείς σε διαρκή αναζήτηση και αμφισβήτηση - και δεν το περιμένω από όλους. Αλλά πιστεύω πως είναι η μόνη στάση που ταιριάζει στον πραγματικά σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο. Πως η "ασεβής, αναιδής, αυθάδης" απορία και αντίρρηση είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε και στην γνώση και στο ήθος και στην πληρότητα.
Αυτό μπορεί να φανεί παραδοξολογία. Η γνώση δεν απαιτεί βεβαιότητα; Το ήθος δεν προϋποθέτει αναμφισβήτητες αξίες; Η πληρότητα, η ολοκλήρωση δεν είναι το αποτέλεσμα μίας απόλυτης πίστης; Πως είναι δυνατόν η αμφισβήτηση να οδηγεί στα αντίθετά της;
Στο σημείο αυτό, θα έπρεπε να διασαφηνίσουμε μερικές έννοιες: Αμφισβήτηση δεν είναι βέβαια η καταναγκαστική τάση για απόρριψη. (Αυτή μπορεί να είναι μία αρρωστημένη της μορφή). Αμφισβήτηση είναι η έκφραση του ελεύθερου, του ζωντανού, του ανοικτού πνεύματος που δεν δέχεται τίποτα ως δεδομένο, απόλυτο, τελεσίδικο - αλλά κρίνει, εξετάζει, αναθεωρεί, ελέγχει διαρκώς και δεν επαναπαύεται σε δόγματα.
Η αμφισβήτηση π.χ. είναι το κύριο γνώρισμα του επιστήμονα ερευνητή. Στην επιστήμη, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν δόγματα. (Κι όποτε υπήρξαν - καθυστέρησαν την γνώση για αιώνες!) Ο κάθε ερευνητής ξεκινάει από την αμφισβήτηση μίας θεωρίας (γιατί αν την αποδεχόταν, τι θα είχε να ερευνήσει;) και προσπαθεί να την υποκαταστήσει με μία πληρέστερη. Η ιστορία της επιστήμης είναι μία ιστορία διαψεύσεων - όχι επαληθεύσεων - διότι τίποτα δεν μπορεί να επαληθευθεί τελικά. Κάθε σειρά φαινομένων είναι άπειρη - και η στατιστική πιθανότητα, δεν είναι βεβαιότητα. Μία θεωρία παραμένει πάντα υπόθεση. Ισχύει μέχρι ότου διαψευσθεί. ..."

Σιγαλας Μακαριος είπε...

θα συμφωνησω σε όλα με το "Αμφιβολίας εγκώμιον" εσύ όμως δυστυχώς δεν κάνεις αυτά που αναγράφονται μέσα σε αυτό.Αντίθετα προτάσσεις τον ορθό λόγο σα τη μοναδική οδο της Αλήθειας, συμβιβασμένος σε ότι σου πλασάρει ο ψευτοδιαφωτισμός, έρμαιο του "φαίνεσθαι" και όχι του "είναι"...
Μη προτρέξεις να μιλήσεις πάλι για θρησκείες και σκοταδισμούς γιατί ήδη σου προείπα τη δική μου αλήθεια "εν οιδα οτι ουδεν οιδα", ξεκάθαρα διαμορφωμένη υπο το πρισμα της αγνής πίστης, το οποίο είναι κάτι που μπορεί εσύ αδυνατείς να συλλάβεις αλλα δεν σημαίνει οτι πρέπει να αυθαιρετείς με πλήθος άτοπων συμπερασμάτω...
Σου αφιερώνω την τελευταία μου ανάρτηση "Ιχώρ το οξύ φλέγμα της γνώσης" και σου ευχομαι να μην βρεις μπροστά σου ποτέ όλες αυτές τις γαρνιρισμένες με εθνικιστική σάλτσα και πασπαλισμένες με θρησκευτική άχνη συνομωσιολογικές θεωρίες...

kon1p είπε...

"..Αμφισβήτηση είναι η έκφραση του ελεύθερου, του ζωντανού, του ανοικτού πνεύματος που δεν δέχεται τίποτα ως δεδομένο, απόλυτο, τελεσίδικο - αλλά κρίνει, εξετάζει, αναθεωρεί, ελέγχει διαρκώς και δεν επαναπαύεται σε δόγματα. ..."

Τώρα πώς γίνεται να συμφωνεί με το παραπάνω ο wishmaster και παράλληλα να πιστεύει (= ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ) σε δόγματα, ας το ερευνήσουν οι ψυχαναλυτές.

kon1p είπε...

Λόγω ευγένειας (ή μήπως λόγω προβοκατόρικης περιέργειας?) ακολούθησα την προτροπή του συνομιλητή μου κι επισκέφθηκα την ανάρτησή του.
Αυτό που διαπίστωσα είναι οτι παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με γνωστό μου μεγάλης ηλικίας (κατά σύμπτωση κυκλαδίτη).
Πρώτο στάδιο, αρχαιοπληξία και μυθομανία, συνδυασμένα με ελληνοκεντρικά στοιχεία.
Δεύτερο στάδιο, εξωγήινοι, Νταίνικεν κ.ο.κ.
Τρίτο στάδιο, θεωρίες συνομωσίας και θρησκεία.
Τέταρτο στάδιο, ????

Επειδή wishmaster είσαι πολύ νεότερός του, προλαβαίνεις για καμιά δεκαριά (τουλάχιστον) ψυχιατρικές συνεδρίες μπας και συνέλθεις.

Κι επειδή τα σχόλιά σου δεν έχουν σχέση με το τρέχον άρθρο, έχω την εντύπωση οτι απο δω μάλλον "ψωνίζεις" επισκέπτες για το βλογ σου.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλε μου τις συνεδρίες είμαι βέβαιος πλέον τελικά οτι τις χρειάζεσαι εσυ. Αδυνατείς απο την πρώτη στιγμή να καταλάβεις οτι η πίστη δεν ανιχνεύεται διαλεκτικά ή συλλογιστικά. Δε θα επεκταθώ παραπάνω γιατί ότι και να πω στο κενό πέφτει...
τα δόγματα και τις προκαταλήψεις και ότι δεν αντιλαμβάνεται η πεζή σου κρίση και νόηση, αναζήτησε τα στην κενότητα που με πάθος υπηρετείς. Τουλάχιστον μην τρέφεις αυταπάτες οτι διαβιείς ελεύθερος...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Θάνο
Έξυπνη η παρατήρησή σου για το σλόγκαν του βλογ «η γνώση απελευθερώνει». Έχεις δίκιο όπως παρουσιάζεις τα πράγματα, καθώς ένας πρωτόγονος άνθρωπος ήταν πολύ πιο ελεύθερος από έναν σημερινό, παρ' ότι είχε ελάχιστες γνώσεις. Όμως, το σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και προπαγάνδας, μέσα από σχολεία, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μας γεμίζει με άχρηστες και κατευθυνόεμνες γνώσεις-πληροφορίες.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά αυτά είναι μέσω της καθαρής γνώσης, που ρίχνει φως στα σκοτάδια της προπαγάνδας και της μεθοδευμένης ημιμάθειας. Να κυνηγά κανείς τη γνώση δεν σημαίνει οτι είναι ένας φανατικός που φοράει παρωπίδες...

Φίλε crafty chinstrap
Καλως ήρθες ξανά στα σχόλια της «Α.Π.». Μας έλειψες! Για τα γραφόμενά σου δεν έχω να πω κάτι, καθώς συμφωνώ σχεδόν με όλα. Μόνο οτι θαυμάζω τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής σου!

Φίλε Νίκο
Χαίρομαι που σου άρεσε το ιστολόγιο και η θεματολογία! Για τον Wishmaster πιστεύω κι εγώ οτι είναι ψαγμένος, απλά δεν συμφωνούν οι απόψεις μας σε κάποια σημεία...

Σιγαλας Μακαριος είπε...

κονιπ για να σου απαντήσω και στο "ψωνίζεις επισκέπτες για το βλογ σου"
απλά θα σου πω οτι βρήκα πολύ ενδιαφέρον το μπλοκ του Ανορθόδοξου, σε πολλά συμφωνώ απο προηγούμενες αναρτήσεις που είχα δει, αλλά τυχαίνει να διαφωνώ σε θέματα πίστης γι' αυτό και έγραψα. Από εκεί και πέρα θα ήμουν ηλίθιος να ψάρευα αναγνώστες σε ένα μπλόκ που υποτίθετα μπαίνω και λέω την "αλλη" άποψη. Δεν θέλω να πείσω κανένα, διάλογο έκανα, αλλά εσυ απο διάλογο δεν κατέχεις φίλε μου.
Πώς το έλεγε το πρότυπο σου ο διαφωτιστης? μπορεί να μην συμφωνώ με μία λέξη από όσα λές αλλά....
ε ακριβώς το ανάποδο κάνεις...
Ευτυχώς που υπάρχουν αναγνωστες αυτού του μπλόκ που μπορεί να διαφωνούν και είναι αρκετοί αλλά ειναι πολιτισμένοι και έχουν και χιούμορ που εμείς οι πιστοί δεν έχουμε γιατί σε βάζουμε να παίζεις με γκλίτσες βραδιάτικο...
Και αν είναι τόσος ο καημός σου να μην ξαναγράψω να σου φύγει και το αγχος...
Α ρε κακομοίρη...

kon1p είπε...

Αγαπητέ οικοδεσπότη.
Αντιλαμβάνομαι την ευγενή σου στάση απέναντι στους συνομιλητές, αλλά δεν είναι δυνατό να μιλήσεις με λογικά επιχειρήματα σε κάποιον που τα απορρίπτει. Πίστη και λογική, είναι αδύνατο να συνδιαλλαγούν.
Και, ναι μεν ο πρωτόγονος δεν είχε τα βαρίδια του πολιτισμού, ήταν όμως δεμένος με τις αλυσίδες των προκαταλήψεων οι οποίες στη συνέχεια γέννησαν τις θρησκείες. Συνεπώς, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το αν ο πρωτόγονος ήταν πιο ελεύθερος από μένα. Εχουν φτάσει δε στο σημείο, οι σύγχρονοι πρωτόγονοι, να θεωρούν τη γνώση οπισθοδρόμηση και την άγνοια πρόοδο. Ας τους αφήσουμε λοιπόν στα σκοτάδια της σπηλιάς τους. Εμείς προτιμούμε τον ήλιο της γνώσης.
Της γνώσης, που σε αντάλλαγμα της απόκτησής της, θα πρέπει να καταβάλλουμε και το ανάλογο τίμημα. Και είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αν προτιμάει την ασφάλεια του δογματικού κλουβιού ζώντας μακαρίως μιαν εικονική πραγματικότητα, ή αν θα επιλέξει το πέταγμα στους ανοιχτούς ορίζοντες της σκέψης, χάνοντας ταυτόχρονα την όποια αθωότητα και σιγουριά της άγνοιας. Με λίγα λόγια, η αναζήτηση της γνώσης θέλει κότσια.
Στην ταινία «Inherit the wind» που πραγματεύεται την περίφημη «δίκη των πιθήκων» υπάρχει ένα καταπληκτικό απόσπασμα από την αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης όπου εξηγεί αυτό ακριβώς.
Και κάτι ακόμη. Εχω παρατηρήσει ότι όσο καταπιέζονται τα ένστικτα στην παιδική ηλικία, τόσο πιο εύκολο είναι να βγεί η επιθετικότητα στον ενήλικα και μάλιστα με διάφορες μορφές, κυριότερη των οποίων είναι η μισαλλοδοξία. Ένα καταπιεσμένο παιδί, θα γίνει ψυχωσικός ενήλικας που είτε θα αποδώσει τα κακώς κείμενά του σε άλλους αναζητώντας την όποια «σωτηρία» μακράν του εαυτού του, είτε θα εκτρέψει την κρυμμένη του επιθετικότητα σε πιο αδύνατους. Και οι δυο περιπτώσεις αποτελούν εύκολη λεία για τους επιθυμούντες έλεγχο συνειδήσεων.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Αγαπητέ οικοδεσπότη αντιλαμβάνομαι οτι δεν θες να εμπλακείς σε προσωπικές διαμάχες και χαίρομαι για την ουδέτερη στάση που κρατάς με κίνδυνο κάποιοι αναγνώστες σου να παρερμηνεύσουν τη στάση σου.

Να σε πληροφορήσω οτι τελικά φτάσαμε στην πηγή. Ο κονιρ κατάλαβε, πάλι με τον δικό του τρόπο αλλά ελπίζω να κατάλαβε εφόσον είπε: "Πίστη και λογική, είναι αδύνατο να συνδιαλλαγούν."

Τι, απο την αρχή, προσπαθώ να του εξηγήσω και αμέσως παραπάνω του ξαναείχα γράψει? " η πίστη δεν ανιχνεύεται διαλεκτικά ή συλλογιστικά." Κινέζικα μιλάω?

Γιατί τόση προκατάληψη και μένος απο την αρχή δεν έχω καταλάβει. Νομίζω οτι και ένας κος Νίκος αυτό σχολίασε.

Αποφάσισε φίλε κονιρ όταν κάνεις διάλογο να μην είσαι αφοριστικός και προκατειλημμενος ειδικά όταν δεν κατανοείς κάτι. Δεν εξηγούνται τα πάντα με την ανθρώπινη λογική λοιπόν, πάψε να είσαι τόσο εγωιστής, πάψε να εξάγεις λανθασμένα συμπεράσματα και να απομονώνεις φράσεις εξηγώντες τις κατά το δοκούν και διαφορετικά απο αυτό που θέλει να πει ο γράφων.

Ο διάλογος και η διαφορετική άποψη είναι δώρο, είναι τροφή για σκέψη και αμφισβήτηση που το σπαταλάς με τον τρόπο που προσπαθείς να επικοινωνήσεις, με την απολυτότητα που λειτουργείς, μη διαφέροντας σε τιποτα απο τους σκοταδιστές που κατηγορείς και που είναι όντως γαντζωμένοι σε μια θρησκεία εξαιτίας της ανασφάλειας και τον φόβο του θανάτου.

Δεν είναι αυτή η πίστη όμως έτσι την αντιλαμβάνεσαι εσύ. Η πίστη είναι ελευθερία που σε απελευθερώνει απο τα δεσμά του υλικού και η αμφισβήτηση είναι εκείνη που την ενισχύει και είναι ο τροφοδότης της, γιατί με την αμφισβήτηση, την προσευχή και την φιλοσοφική αναζήτηση προσεγγιζεις το τέλειο μέσα απο τον ατελή και πεπερασμένο σου νου...
Πάνω απο ολα, σε κάποιες λίγες στιγμές, νιώθεις ελεύθερος, ελευθερος απο την ανθρώπινη μικρότητα της ύλης.
Κατανοείς τη μικροτητα σου και αντιλαμβάνεσαι το εγώ και το εμείς τοποθετώντας το στη σωστή τους διασταση πολύ πέρα απο τη δική σου εγωκεντρική συλλογιστική ...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την δημοσίευση στον Τζάνοφ. Σπανίζουν οι αναφορές σε αυτόν στο ελληνικό internet. Προτείνω σε ΟΛΟΥΣ να διαβάσουν το βιβλίο:"Η πρωτογενής κραυγή" του Τζάνοφ. Από τότε που το διάβασα, ανατράπηκαν μέσα μου όλα όσα ήξερα περί ψυχολογίας, κοινωνονιολογίας και γενικώς περί της ανθρωπινης συμπεριφοράς. Νομίζω πως η πρωτογενής θεραπεία που εφυήυρε ο Τζάνοφ είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ψυχολογίας(για να μην πω στην ιστορία της ανθρωπότητας). Διαβάστε το παραπάνω βιβλίο. Θα βρείτε απαντήσεις για τον εαυτό σας, που ίσως να τις ψάχνατε μια ολόκληρη ζωή!!!

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε φίλε
Χαίρομαι που σου αρέσει ο Τζάνοφ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ψυχολογίας διεθνώς, που δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα. Αν και δεν συμμερίζομαι αυτούσιο τον ενθουσιασμό σου για την πρωτογενή θεραπεία, πιστεύω οτι είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που κακώς δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανορθόδοξε,
Και γω λυπάμαι που δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Το κακό είναι πως ο ίδιος ο Τζάνοφ δεν προτείνει κανένα άλλο πρωτογενές ψυχοθεραπευτικό κέντρο παρά μόνο το δικό του στην Καλιφόρνια, κι ενώ υπάρχουν πολλά άλλα σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο που απασχολεί τους ανθρώπους(σαν κι εμένα) που θέλουν να κάνουν αυτή την θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

999999Επίγειος Παράδεισος: Με μεγάλη ευχαρίστηση και έκπληξη είδα την δημοσίευση με τις απόψεις και το ενδιαφέρον για την θεραπεία του Τζάνοβ και την θετική απήχηση που έχουν σε εσάς. Εγώ τον ανακάλυψα στις αρχές του 80 και πραγματικά φώτισε και ξεκαθάρισε την γνώση που είχα μέχρι τότε για την ψυχολογία και τον ψυχισμό του ανθρώπου. Με έσωσε στην κυριολεξία από μεγάλα λάθη στην σχέση μου με την νεογέννητη τότε κόρη μου. Λίγα λόγια, καθαρά, έτσι όπως συνήθως περιγράφεται η αλήθεια, και νάτες οι απαντήσεις για ζητήματα που προκαλούνται από μια ζωή παιδική γεμάτη πόνο από ανικανοποίητες ανάγκες. Θέλω να σας ενημερώσω ότι η προσέγγιση της Πρωτογενούς θεραπείας εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την δεκαετία του 90 από ψυχοθεραπευτή Έλληνα που έχει κάνει την Πρωτογενή Θεραπεία και στα δύο κέντρα του Λος Άντζελες και μάλιστα για πολλά χρόνια με διαπιστευμένους θεραπευτές από τα κέντρα αυτά, καθώς και έχει κάνει και ένα σύντομο κύκλο εκπαίδευσης στο κέντρο του Τζάνοβ (πληροφ.: manotheo1@ath.forthne.gr)
Πολύ ενδιαφέρον έχουν επίσης οι απόψεις σας γύρω από την παθητικοποίηση καί απονεύρωση του ανθρώπου, και είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις και άλλους ανθρώπους να αναζητούν, να αμφισβητούν, να αντιστέκονται με τον νου ή ακόμα καλύτερα και με τις στάσεις τους και τις επιλογές τους. Θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη να προβληματισθούμε για το πως μπορεί να επινοήσουμε, οργανώσουμε, ¨θεσμοθετήσουμε¨ στην πράξη, ένα χώρο όπου θα αρχίσουμε να συζητάμε όλοι εμείς που μας ενώνει το θέμα : "Αυτός ο κόσμος δεν μας κάνει" με στόχο να καταλήξουμε στο "τι κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε". Να την προσδιορίσουμε περιγράψουμε με όρους άμεσους και αισθητούς και στον πιο απλό άνθρωπο. Όσους πολιτικοποιημένους ή όχι, έχω ρωτήσει σχετικά με το τι κοινωνία θέλουμε, κανείς δεν ήξερε να μου πεί, εκτός από μερικούς που επαναλαμβάνουν ξύλινη ορολογία του προηγούμενου αιώνα με μοντέλα κοινωνικά που χρεωκόπησαν, και κανείς δεν ξαίρει καλά καλά να πεί και γιατί χρεωκόπησαν .