Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Η πλάνη της αστρολογίας

Σήμερα θα ξεφύγω λίγο από τα στενά όρια της θρησκείας και θα σας παρουσιάσω μια εξίσου βλαβερή δεισιδαιμονία, αυτήν της αστρολογίας. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό. «Η επιστήμη που εξετάζει τις επιδράσεις των πλανητών στη ζωή των ανθρώπων και με βάση αυτές προβλέπει το μέλλον», θα μας απαντήσουν κάποιοι. Είναι όμως η αστρολογία επιστήμη και τα αποτελέσματά της έγκυρα; Αν κρίνουμε από τον αριθμό των ατόμων που ασχολούνται σοβαρά με αυτήν, τότε μάλλον είναι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup το 1990 στην Αμερική, το 52% των ενηλίκων εμπιστεύεται την αστρολογία και τα ζώδια. Επίσης, πολλοί διάσημοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί καταφεύγουν στους χρησμούς της. Δε μπορεί τόσοι άνθρωποι να κάνουν λάθος!


Ενδιαφέρουσα είναι μια ιστορική ανασκόπηση. Οι ρίζες της «επιστήμης» αυτής φτάνουν μέχρι την αρχαία Μεσοποταμία, όπου η μελέτη των ουρανίων σωμάτων συνδεόταν με το μυστικισμό του παντοδύναμου ιερατείου. Η παρατήρηση του ουρανού δε γινόταν μόνο για λόγους επιστημονικούς, αλλά και για πιο «πρακτικούς», όπως την πρόβλεψη του μέλλοντος και την ερμηνεία εκλείψεων, οι οποίες τρόμαζαν τους ανθρώπους. Η σύζευξη λοιπόν της αστρονομίας με τη θρησκεία είχε σαν αποτέλεσμα τη γέννηση της αστρολογίας, το νόθο παιδί που ακόμα και σήμερα η θρησκεία αρνείται να αναγνωρίσει...

Στη συνέχεια, θα παρουσίασω τις βασικές αρχές της και θα προσπαθήσω να τις εξετάσω υπό το πρίσμα της κριτικής σκέψης. Στην αστρολογία λαμβάνονται υπ' όψη οι θέσεις των πλανητών Ερμή, Αφροδίτης, Άρη, Δία και Κρόνου, δηλαδή όσων ήταν γνωστοί την εποχή της ίδρυσής της. Όμως, τα τελευταία 200 χρόνια ανακαλύφθηκαν οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας, με τον τελευταίο να «υποβαθμίζεται» πρόσφατα σε απλό αστεροειδή. Δεν έχουν αυτοί οι πλανήτες αστρολογική σημασία; Αν έχουν, τότε όλα τα ωροσκόπια είναι λανθασμένα. Αν όχι, σε τι ακριβώς διαφέρουν από αυτούς που έχουν;


Επιπλέον, οι αστρολόγοι κάνουν τις προβλέψεις τους αποκλειστικά με βάση τη θέση των πλανητών στον ουρανό, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το πραγματικό μέγεθός τους, ούτε για την απόστασή τους από τη Γη. Για παράδειγμα, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Ήλιο θεωρείται ότι έχει την ίδια αστρολογική σημασία, είτε ο πλανήτης βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του Ήλιου, είτε στην πίσω, παρ' όλο που στη δεύτερη περίπτωση είναι σε πενταπλάσια απόσταση από τη Γη. Ακόμα, απ' όλη τη ζωή του ατόμου θεωρείται σημαντική μόνο η στιγμή της γέννησης (ενώ όχι της σύλληψης ας πούμε) και οι «βαρυτικές έλξεις» των πλανητών τότε. Το νεογνό όμως δέχεται την επίδραση εκατοντάδων άλλων δυνάμεων, όπως της έλξης που του ασκεί ο μαιευτήρας κατά τη γέννα ή της έλξης του από τη μητέρα στην αγκαλιά της!


Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί έρευνα που να συνηγορεί υπέρ της επίδρασης των πλανητών στη ζωή των ανθρώπων. Αντίθετα, έχουν παρουσιαστεί πολυάριθμες που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η καλύτερη ίσως στατιστική μελέτη αυτού του είδους οργανώθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια από τον Sean Carlson, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο περιοδικό «Nature». Σε 30 αναγνωρισμένους αστρολόγους δόθηκαν όλα τα στοιχεία που αυτοί θεωρούσαν απαραίτητα για να υπολογίσουν ο καθένας το ωροσκόπιο τεσσάρων διαφορετικών ατόμων. Στη συνέχεια, τα ωροσκόπια που είχε συντάξει ο κάθε «επιστήμονας» μοιράστηκαν στους υπόλοιπους τυχαία. Μαζί με κάθε ωροσκόπιο δόθηκαν και τα ψυχολογικά προφίλ τριών ατόμων, εκ των οποίων το ένα ανήκε στο πρόσωπο του ωροσκοπίου και τα άλλα δύο ήταν τυχαία. Οι αστρολόγοι έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στο κάθε ωροσκόπιο που τους είχε δοθεί, ενώ αν απαντούσαν στην τύχη θα έπρεπε να έχουν ποσοστό επιτυχίας 33,33%. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες τους, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 34%, που δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από το 33,33%...


Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί η αστρολογία είναι τόσο διαδεδομένη, παρά τις αποδείξεις για τη μη αποτελεσματικότητά της. Η επιστημονική κοινότητα προσπάθησε να δώσει μια λογική εξήγηση στο γεγονός αυτό. Προτάθηκαν τρία «σφάλματα λογικής», που ερμηνεύουν την απήχηση όχι μόνο των ωροσκοπίων, αλλά και παρεμφερών δεισιδαιμονιών όπως τα ταρώ ή η χειρομαντεία. Αυτά είναι:


1. Το “Barnum effect”

Με τον όρο αυτό ονομάζουμε τις γενικότητες, αόριστες περιγραφές και ασαφείς προβλέψεις, που συχνά ισχύουν για όλο τον κόσμο. Τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων βρίθουν από τέτοιες γενικότητες, που συχνά γίνονται εύκολα πιστευτές από μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού.


2. Τα θετικά στοιχεία

Τα ζώδια δίνουν συνήθως θετικά στοιχεία, είτε περιγράφοντας την προσωπικότητα του κάθε «πελάτη», είτε προβλέποντας το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο κολακεύουν το ναρκισσισμό του, ενώ είναι πιο ευχάριστα στο διάβασμα. Σπανιότερα περιλαμβάνουν ουδέτερα στοιχεία και σχεδόν ποτέ αρνητικά, που ενδεχομένως θα τον απογοητεύσουν.


3. Οι «ειδικές περιστάσεις»

Οι πεπειραμένοι αστρολόγοι είναι πάντα προετοιμασμένοι για την περίπτωση που οι προβλέψεις τους πέσουν έξω. Με το παραπάνω τέχνασμα μπορούν δώσουν την εντύπωση οτι είναι ακριβείς, έχοντας έτοιμη μια δικαιολογία, μια ειδική περίσταση λόγω της οποίας η πρόβλεψη φαίνεται να απέτυχε. Π.χ. «είσαι τόσο κοινωνικός και δημοφιλής, που δεν καταλαβαίνεις την ανάγκη σου για επιδοκιμασία και προσοχή, αφού τις έχεις συνέχεια!»


Στην πράξη αυτά τα σφάλματα λογικής παρατηρούνται στην επόμενη αξιοσημείωτη έρευνα, που διεξήχθη από τον καθηγητή ψυχολογίας Hyman το 1981. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών συμπλήρωσε μια σειρά από ακριβή τεστ προσωπικότητας. Μετά από μερικές μέρες, στάλθηκε στα σπίτια τους ένας φάκελος με δύο έγγραφα, το πραγματικό αποτέλεσμα των τεστ και το ακόλουθο «ψευδοαποτέλεσμα»:


Έχεις μεγάλη ανάγκη από την αγάπη και το θαυμασμό των άλλων. Έχεις την τάση να κρίνεις τον εαυτό σου. Διαθέτεις μεγάλες δυνατότητες που δεν έχεις αξιοποιήσει πλήρως ακόμα. Παρόλο που έχεις κάποιες αδυναμίες στο χαρακτήρα, γενικά μπορείς να τις ελέγξεις. Περηφανεύεσαι για το οτι είσαι ελεύθερο πνεύμα και δε δέχεσαι άκριτα καμία άποψη. Αν και φαίνεσαι πειθαρχημένος εξωτερικά, συχνά αισθάνεσαι ανασφαλής και αγχωμένος. Κατά περιόδους έχεις αμφιβολίες για το αν έκανες το σωστό ή αν πήρες τη σωστή απόφαση.


Σας φαίνονται γενικόλογα, αόριστα και ελαφρώς κολακευτικά; Κι όμως η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών απάντησε πως αυτό που τους χαρακτηρίζει περισσότερο είναι το παραπάνω κείμενο... Κάτι ξέρουν οι αστρολόγοι, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι!


Από τη μεριά μου, θα ήθελα να προσθέσω έναν ακόμη λόγο που πιστεύω οτι κάνει τα ωροσκόπια τόσο δημοφιλή: η επίδραση στο άλλο φύλο! Συχνά συναντώ κοπέλες που το πρώτο πράγμα που με ρωτάνε, μετά το όνομά μου, είναι «τι ζώδιο είσαι;» Πολλοί άντρες παραδέχονται οτι διαβάζουν τα ωροσκόπια, αλλά με τη δικαιολογία οτι έτσι έχουν ένα σταθερό θέμα συζήτησης με τις γυναίκες. Όχι απλά σταθερό, αλλά και πιασάρικο, καθώς το ποσοστό των νεαρών γυναικών που ασχολούνται με αυτά είναι πάνω από 70%.


Κλείνοντας, αυτή είναι σε γενικές γραμμές η αλήθεια για την ασσυριακή δεισιδαιμονία που επιζεί μέχρι τις μέρες μας. Ίσως το άρθρο να γράφτηκε με ανάλαφρο και χιουμοριστικό ύφος, πολλές φορές όμως η συνέπειες της αστρολογίας είναι πολύ σοβαρές. Υπάρχουν άτομα που έχουν χάσει σπίτια από τα τηλέφωνα στα αδηφάγα 090, όπως επίσης από τις επισκέψεις στους κάθε λογής αστρολόγους, μέντιουμ ή καφετζούδες... Το συμπέρασμα είναι πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ανησυχίες για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και πολλοί καλοθελητές σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν οικονομικά. Μερικοί «ανεπίσημοι» καλοθελητές είναι οι αστρολόγοι, ακολουθώντας φυσικά το παράδειγμα των επισήμων και αναγνωρισμένων από το κράτος παπάδων!


Δείτε και:

  • http://stardust30.wordpress.com
  • http://el.wikipedia.org




33 σχόλια:

Ασυγχώρητη είπε...

Σε χτύπησε ανάδρομος Ερμής ρε συ Ανορθόδοξε! Τι ζώδιο είσαι είπαμε; ;)

Thanx για ακόμη μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Το μπλογκοπαίγνιο θα στο ετοιμάσω αύριο. Φιλιά!

cynical είπε...

Kαλησπέρα ανορθόδοξε. Πολυ καλη μελετη. Να σκεφτεις οτι παλια η αστρολογια θεωρειτο επιστημη. Αλλωστε απο αυτην ξεπήδησε η αστρονομια. Οπως απο την αλχημεια η χημεια.
Για τα χαρακτηριστικα των ψευδοεπιστημων ειχα γραψει παλια μια αναρτηση στο:
http://e-cynical.blogspot.com/2008/01/blog-post_30.html

Καλο βραδυ

Marios Amontaristos είπε...

Αυτά είναι χαζομάρες. Θα σάς δώσω εγώ μία γενική πρόβλεψη για όλα τα ζώδια, εντελώς δωρεάν. Λοιπόν.

Αύριο μπορεί να γίνει οτιδήποτε.

Αποκλείεται να πέσω έξω, έχω μελετήσει τις πορείες των πλανητών.

busy bee είπε...

Σκορπιός είμαι πειράζει?? :)
Αλλη μια πλάνη στις τόσες και τόσες!!!
Αψογη τοποθέτηση!!

Saq είπε...

Η επιρροή των πλανητών, των αστεριών και γενικότερα του σύμπαντος είναι δεδομένη. Τρανή απόδειξη αυτών είναι οι άμπωτες και οι παλίρροιες. Παρόλο αυτά νομίζω ότι είναι γελοίο να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέλλον σε κάθε άτομο χωριστά βάση των θέσεων των διαφόρων σωμάτων στο διάστημα. Γενικώς η αστρολογία, μη όντας βασισμένη σε καμιά επιστημονική μέθοδο και χωρίς να έχει καμιά απόδειξη των όσων ισχυρίζεται, είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες!
Ένα πράγμα έχω να πω, είναι πολλά τα λεφτά ανορθόδοξε!

navarino-s είπε...

ανορθόδοξε γειά σου! πολύ καλή και σφαιρική πάνω στο θέμα η ανάρτηση σου. θα την τυπώσω και θα τη μοιράσω σε εξωδιαδικτυακούς φίλους.γηράκω αεί διδασκόμενος.
εκείνο το burnet effects μου θύμισε τις τσιγγάνες!

Ανδρέας Μπατσής είπε...

Ανορθόδοξε, χαίρομαι πολύ για το φάσμα της ανοησίας που ξεσκεπάζεις μέσα από το μπλογκ σου. Οπότε λέω και εγώ να συνεισφέρω σε αυτή σου τη μελέτη ως φυσικός ο οποίος έχει ειδίκευση στην αστρονομία και την μετεωρολογία.

Λοιπόν, η μεγαλύτερη πλάνη από όλες αυτές που εισάγει η αστρολογία, είναι η εξής: Ας δεχτούμε (που δεν είναι έτσι) ότι οι πλανήτες που επηρεάζουν τους ανθρώπους είναι μόνο αυτοί που αναφέρεις. Ας δεχτούμε επιπλέον ότι υπάρχει τρόπος (που δεν υπάρχει) να γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η αλληλεπίδραση μεταξύ πλανητών, ανθρώπων και μέλλοντος. Αυτό που αποσιωπείται δραματικά, είναι ότι τα ζώδια που μας προσάπτουν οι αστρολόγοι, απλά δεν είναι τα πραγματικά μας ζώδια. Και εξηγούμαι! Τα ζώδια ορίστηκαν πριν από 2 χιλιετίες περίπου από τον Πτολεμαίο με βάση τον αστερισμό του ζωδιακού κύκλου, στον οποίον βρίσκεται ο ήλιος την ημέρα της γέννησης μας. Ο άξονας περιστροφής της γης όμως δεν είναι σταθερός, αλλά εκτελεί δύο σημαντικές κινήσεις, την Μετάπτωση και την Κλόνηση (και για τα δύο, δείτε περιληπτικά εδώ). Με βάση αυτές τις δύο κινήσεις, και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, τα ζώδια στην ουράνια σφαίρα έχουν μετατοπιστεί σχεδόν κατά ένα, συγκριτικά με τις ημερομηνίες. Με απλά λόγια, εγώ που έχω γεννηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, και οι τσομπάνηδες αστρολόγοι με κατατάσσουν στο ζώδιο της Παρθένου, ανήκω στην πραγματικότητα στο ζώδιο του Λέοντος. Το ίδιο ισχύει για όλους σας. Και φυσικά όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι όντως ισχύει το ζώδιο τους και σου λένε «Μα αφού όντως έχω τα χαρακτηριστικά του υδροχόου», ας κοιτάξουν και εδώ για την Πόλωση Επιβεβαίωσης, και ας την συμψηφίσουν με την προαναφερθείσα αποκάλυψη για να καταλάβουν πόσο ποίμνια των αστρολόγων είναι και αυτοί.

akrat είπε...

βρε παιδί μου είναι φοβερό...
πρέπει το 2008 να τα ακούν μερικοί και μερικές...
το 2008....

stardust30 είπε...

Πολύ καλή η τοποθέτησή σου.
Στο δικό μου άρθρο για την αστρολογία που είχα γράψει πριν καιρό κάποιος ιδιοκτήτης ιστολογίου με αστρολογικές φανφάρες άφησε σχόλιο όπου έλεγε πως καλά τα λέω αλλά για όσους διαφωνούν ορίστε και η σελίδα του- φυσικά αυτό το σχόλιο ουδέποτε είδε το φως του ήλιου.. (τουλάχιστον να μου έδινε ένα ποσό από τα κέρδη να τον διαφημίσω αλλά έτσι κούτρα δεν γίνεται).

Άνεμος είπε...

Ωραίο ποστ. Να συμπληρώσω δυο πράγματα...
Η αστρολογία σαν επιστήμη εμπεριείχε στα αρχαία χρόνια την αστρονομία. Ένας καθαρός, μη μελλοντολόγος αστρονόμος ονομαζόταν αστρολόγος. Δεν υπήρχε η έννοια "αστρονομία".
Κάτι που επίσης ισχύει και ξέχασε ο batcic να επισημάνει, είναι πως οι βασικοί αστερισμοί στους οποίους οδεύει ο ήλιος δεν είναι 12 αλλά 13 κι επίσης δεν καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο στον ουράνιο θόλο, με αποτέλεσμα ο ήλιος να παραμένει σε αυτούς από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες και σίγουρα όχι 30 ημέρες πάντα στον καθένα.
Αλλά από την άλλη, επίσης σίγουρα, ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από νερό κυρίως, κι αφού το νερό μπορεί και πολώνεται βαρυτικά από τη Σελήνη, δε μπορώ να ξέρω αν μπορεί να πολωθεί και ο ίδιος ο άνθρωπος με κάποιο τρόπο....
Όπως και να 'χει και να μπορεί, σίγουρα δε μπορούν οι σημερινοί τουλάχιστον αστρολόγοι να γνωρίζουν τον τρόπο.
Οι υπεραπλουστεύσεις τους πολλές. Ακόμη και οι ιδιότητες που προσδίδουν σε κάθε πλανήτη, ανάγονται στις ιδιότητες του ονόματός τους!!! Κάτι υπερβολικά συμπτωματικό για να μπορεί να συμβαίνει.
Και πάλι συγχαρητήρια για το εμπεριστατωμένο ποστ...

Ανδρέας Μπατσής είπε...

@Anemos
Σε καμία περίτπωση δεν ξεχάστηκε ο Οφιούχος. Απλώς επειδή ακριβώς τα ζώδια δεν καταλαμβάνουν ίσα τμήματα στην ελλειπτική του ηλίου, ισχυρίζονται πολλοί αστρολόγοι ότι ο Οφιούχος δεν επηρεάζει σημαντικά (άλλη μπούρδα δηλαδή). Εγώ από την άλλη, αναφέρθηκα στην μεγαλύτερη αναλήθεια στα λεγόμενα τους, που προκύπτει ακόμα και αν δεχτούμε όλους τους ισχυρισμούς τους περί γνώσης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πλανητών, ζωδίων και ανθρώπων.

Άθεος είπε...

Επίσης χωρίζουν το ζωδιακό κύκλο σε 12 οίκους των 30 μοιρών. Όλα τα ζώδια δεν έχουν το ίδιο μέγεθος στον ουράνιο θόλο. Ακόμα αυτά δεν είναι κάτι συμπαγές για να έχει κάποια βαρυτική επίδραση. Το ένα αστέρι είναι εδώ και το άλλο έτη φωτός μακρύτερα! Η προβολή τους δημιουργεί το σχήμα. Ποιο σχήμα δηλαδή…. Καταλαβαίνετε τώρα…
Μα οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα από αστρονομία, μαθηματικά, ψυχολογία… και μας εξηγούν τα πάντα!
Σαν τους παπάδες είναι! Έχεις δει χριστιανό να μη πιστεύει στην αστρολογία;

the monkeys είπε...

wraio post anor8odoxe!!orismenes fores grafoun toso tragelafika pragmata px mia fora eixa diavasei tn exhs provlepsh:eunoeiste sto erwta kai stis koinwnikes epafes authn thn periodo.prosexte omws gt o tade planhths eunnoei grinies,tsakwnous parexhghseis kai kakh epikounwnia!dld eleeoss ena exw n pw grafete pou grafete vlakeies koitaxte kai ti grapsate ligo pio panw!!
o zwdiakos kuklos den leei tpt allo para tis meres tous mhnes kai ta eth alla kai tis eklhhpseis,tn xrhsimopoiousan giauto ton logo,leitourgouse san xronologio.exou kai ton eixa dei zwgrafismeno se ekklhsia xwriou.

Ανώνυμος είπε...

Η όλη πλάκα είναι πως οι γόνοι των κροίσων με τους γόνους των πεινασμένων, που έτυχε να γεννηθούν την ίδια μέρα, διαβάζουν το ίδιο ωροσκόπιο.
Και η ακόμα μεγαλύτερη πλάκα είναι πως πιστεύοντας αυτές τις προβλέψεις και οι μεν και οι δε, φαντάζουν το ίδιο ανόητοι!

apos είπε...

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά ο ετερόδοξος, τα ζώδια είναι για να βγάλεις γκόμενα....

τώρα θα πάω να το πω στη Βίκυ Παγιατάκη....

ellinaki είπε...

Αυτό πάντως που ανέκαθεν με χάλαγε στην αστρολογία ήταν οι εμφανείς και οι κρυφοί θαυμαστές της. Τόση πολλή ανασφάλεια παίζει πια; Τόση πολλή έλλειψη στοιχειώδους κριτικής;

Zaphod είπε...

Πολύ καλό ποστ.

Για να συμπληρώσω κάτι στον όλο παραλογισμό, τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η αστρολογία βασίζονται σε μια επίπεδη γη, κέντρο του Σύμπαντος.

Λογικό ε;

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάς, ανορθόδοξε, πως η αστρολογία είναι θρησκεία. Δεν χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις για τις αλήθειές της. Όπως ακριβώς και ο Χριστιανισμός... κ.λπ.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι μου
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τη συνεισφορά σας στο θέμα. Δυστυχώς, οι δυνατότητές μου να συμμετέχω στη συζήτηση (καθώς και σε σχόλια άλλων ιστολογίων) είναι περιορισμένες, καθώς μετακομίζω αυτήν την περίοδο και... καταλαβαίνετε!

Θα επανέρθω δριμύτερος!

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ανορθόδοξος είπε...

"...Θα επανέρθω δριμύτερος!"

Υπόσχεση είναι ή απειλή;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν έχει επίδραση στο άλλο φύλο, αλλά σε κάθε περίπτωση πάντα τα ζώδια βοηθούσαν να σηκώσεις μια κουβέντα στο επίπεδο της κοπέλας (αντί να μιλάμε περί αθεϊας πχ). Ένας άλλος λόγος που ο κόσμος την πιστεύει επειδή πολύ απλά προβάλλεται από πάσης φύσεως μικρομεγάλες οθόνες και επειδή έχουμε την ιδεαλιστική ανάγκη να μάθουμε το μέλλον (ντιπ δεισιδαιμονικό και προληπτικό βέβαια). Μην ξεχνάς πως ούτε η επίσημη χριστιανική θρησκεία το απορρίπτει (έτσι χείρον), αφού καταγράφεται στα επίσημα κανονικά κείμενα. Πρέπει ακόμα να θυμίσουμε ότι η ανάγκη πρόβλεψης του μέλλοντος και η προβολή της θεϊκής ιδιότητας μαγικής ικανότητας των ιερέων έπρεπε να στηριχτεί σε ορατά, σε απτά αντικείμενα (βλ. οιωνοσκοπία και τόσες άλλες μαντικές τέχνες)

Ευτυχώς τουλάχιστον που οι αστρολόγοι στην Ελλάδα είναι ελαφρώς σοβαροί (όχι όπως στις ΗΠΑ και την Ινδία) και δε ζητούν ιδιωτικά πανεπιστήμια αστρολογίας.

Το κύριο επιστημονικό επιχείρημα που μπορούμε να θέσουμε σε κάποιον που πιστεύει είναι πολύ απλά ότι οι πλανήτες κνούνται γύρω από την Ήλιου και όλο το ηλιακό σύστημα γύρω από ένα κέντρο του γαλαξία (και η Γη σαν σφούρα που ετοιμάζεται να πέσει γύρω από τον εαυτό της). Οι θέσεις λοιπόν των πλανητών αλλάζουν κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, όταν τέθηκαν οι βαβυλωνιακές βάσεις της αστρολογίας οι πλανήτες είχαν διαφορετική θέση από τη Γη. Και αν υπήρχε περίπτωση με μαγνητικά πεδία να επηρεάζουν τη Γη, τούτο άλλαξε μέσα στις 3500 χρόνια που πέρασαν.

Sorry που ξέφυγα πολύ, αλλά μη ξεχάσουμε και όλα τα καλά που προσέφερε αυτή η κάποτε επιστήμη.

Tyler Durden είπε...

εγώ θα φανώ αιρετικός και θα παραθέσω αποσπάσματα του Paul Feyerabend για το θεμα:

http://www.iospress.gr/ios1995/ios19950212b.htm

Σίγουρα η αστρολογία του συρμού είναι μούφα, αλλά δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε ακαθόριστες προς το παρόν επιδράσεις στην βιόσφαιρα που συσχετίζονται με τη θέση της γης στο διάστημα και κατά συνέπεια με τα συμπλέγματα άστρων που είναι τότε ορατά.

πχ Οικολογικές πρακτικές στη γεωργία (βιοδυναμική, κλπ) στηρίζονται σε τέτοιους συσχετισμούς για σπορές, γονιμότητα χώματος, κλπ.

Η συλλήβδην καταγγελία του πανάρχαιου φαινομένου της αστρολογίας συσκοτίζει τέτοια γόνιμα πεδία ερευνών που θα διαχωρίσουν την φύρα από το στάρι και με την εξουσία της αλήθειας που δυστυχώς διακατέχει τον χώρο της επιστήμης δύσκολα θα αναλαμβανόταν μια σοβαρή ενδελεχής έρευαν προς αυτόν τον τομέα.

Εδώ βλέπουμε τι πόλεμος γίνεται σε πιο αποδεκτά ανορθόδοξα γνωστικά πεδία όπως ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική όπου υπάρχουν και θετικές έρευνες υπέρ τους

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Tyler
Χαίρομαι που η «αντίθετη άποψη» ήρθε από έναν σοβαρό και με επιχειρήματα blogger σαν κι εσένα.

Έχω ξαναπεί οτι δεν απορρίπτω ασυζήτητα το «μεταφυσικό» ή το «άγνωστο». Είναι σίγουρο οτι οι γνώσεις που διαθέτουμε σαν ανθρωπότητα είναι πολύ περιορισμένες και με τον καιρό θα ανακαλύπτουμε πράγματα που κάποτε μας φαίνονταν απίστευτα.

Όμως, αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να δεχόμαστε άκριτα κάθε σκουπίδι που μας σερβίρουν διάφοροι τσαρλατάνοι για να τα κονομάνε...

Προσωπικά πιστεύω οτι οι επιδράσεις των ουράνιων σωμάτων και ιδιαίτερα της σελήνης είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο μελέτης, που μπορεί να δώσει εφαρμογές στην άρδευση των χωραφιών, την πρόβλεψη των πλημύρων και άλλα. Όσο για το βελονισμό, αν και πολλοί τάζουν λαγούς με πετραχήλια, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι συμβάλει στην καταπολέμηση του πόνου και των ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με αυτόν.

Marios Amontaristos είπε...

Βασικά, άλλο ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε 12 κατηγορίες, στους ανήκοντες στις οποίες υποτίθεται ότι θα συμβούν τα ίδια πράγματα πάνω-κάτω (και πράγματι συμβαίνουν, αφού οι αοριστολογίες τύπου Πυθίας μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους) και άλλο η μελέτη των πλανητών για την ανακάλυψη τής επιρροής τους στα φυσικά φαινόμενα τής Γης. Για το δεύτερο, δεν μπορώ να εκφέρω κάποια άποψη. Αλλά για το πρώτο, μπορώ να στοιχηματίσω διάφορα σημαντικά μέρη τής ανατομίας μου, ότι πρόκειται για ιστοριούλες επιπέδου Βίβλου κι ακόμα χειρότερα.

Όταν με ρωτάνε τί ζώδιο είμαι, μία συνηθισμένη μου απάντηση είναι "νεροχύτης με ωροσκόπο στρουθοκαμηλεοπάρδαλη". Σάς προτείνω να δοκιμάσετε τις δικές σας παραλλαγές.

Ανορθόδοξε, ευχαριστώ για τη φιλία (όπως λένε και στο μαϊσπέις). Το μπάνερ σου είχα σκοπό να το βάλω στο μπλονγκ (για να γεμίζει το στόμα), έτσι κι αλλιώς. Με πρόλαβες, αλλά δεν έχασα χρόνο κι εγώ! Καλό κουράγιο με τη μετακόμιση.

cynical είπε...

Ανορθοδοξε σου αφησα ενα σχολιο στο "Τι ειναι ψευδοεπιστημη", για τον βελονισμο. Ειδα τωρα οτι εισαι γιατρος οποτε θα ξερεις καλύτερα για τις διαφορες αναμεσα σε single blind and double blind trials.. Ετσι μπορεις να εκτιμησεις καλυτερα τα αποτελεσματα. Καλο Σ/Κ.

Tyler Durden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tyler Durden είπε...

Ερώτηση:

τα φάρμακα που σε στέλνουν αργά η γρήγορα στον αγύριστο ή στην καλύτερη ξανά στο γιατρό λόγω side effects έχουν δοκιμαστεί σε διπλά και τριπλά τυφλές έρευνες;

Ανορθόδοξος είπε...

Έλα τώρα φίλε Tyler μην τα ισοπεδώνουμε και όλα!

Δεν είμαι υπέρ της αλόγιστης χορήγησης φαρμάκων (συχνά για το κέρδος) που εφαρμόζουν κάποιοι συνάδελφοι... Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τα φάρμακα, που χάρη σε αυτά και στις άλλες προόδους της ιατρικής ο μέσος όρος ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Κάθε φάρμακο που παίρνει την έγκριση του FDA (ο δικός μας ΕΟΦ απλά τον αντιγράφει) έχει δοκιμαστεί σε πολύχρονες μελέτες, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του και έχουν επισημανθεί όλες οι παρατηρούμενες παρενέργειες.

Φυσικά καμία μελέτη δεν είναι αλάνθαστη, για να μην αναφέρω και τις περιπτώσεις χειραγωγούμενων ερευνών από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Οι καταστάσεις δημιουργούν γύρω σας μια ρευστή ατμόσφαιρα. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες σας και να πιστεύτε ότι με λίγη ακόμη προσπάθεια θα τα καταφέρετε καλύτερα"

Δεν σε καταλαβαίνω ! Αυτό που διάβασα παραπάνω είναι για μένα!!
Που διαφωνείς, δηλαδή. Αααα!
Σωστά δεν τα λέει??

Μήπως είσαι ανορθόδοξος;

Tyler Durden είπε...

υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις από φάρμακα που πήραν έγκριση από το FDA και αποδείχτηκαν ολέθρια,

άλλα έχουν τόσες παρενέργειες που αναρωτιέσαι κατά πόσο πραγματικά θεραπεύουν.

πχ τα φάρμακα για πόνους στη μέση, ή άλλα ορθοπεδικά προβλήματα κλπ είναι από όσο ξέρω με πολλές παρενέργειες και δεν πιάνουν πάντα, αντιθέτως πολλές δήθεν ψευδοεπιστήμες (βελονισμός, οστεοπαθητική) έχουν πολλές επιτυχίες χωρίς παρενέργειες.

rexides είπε...

Πρέπει να είναι πολύ εγωιστής όποιος πιστεύει ότι κάποιο άστρο που βρίσκεται εκατοντάδες έτη φωτός μακριά επηρεάζει τη ζωή του. Όρεξη μας είχε το Σύμπαν.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε rexides
Καλώς τον!

Φίλε Tyler
Καμία μέθοδος (όσο χρησιμοποιείται από ανθρώπους και όχι από... αγγέλους) δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Οι βελόνες του βελονισμού μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, ιδίως αν δεν είναι μιας χρήσης ή κατάλληλα αποστειρωμένες.

Οι χειρισμοί της οστεοπαθητικής ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς, ενώ συχνά τα αναταχθέντα εξαρθρήματα υποτροπιάζουν (κοινώς, αν σου «βάλουν» τον βγαλμένο ώμο, θα σου ξαναβγεί σύντομα), κυρίως επειδή δε συνοδεύονται από την κατάλληλη ακινητοποίηση που κάνουν οι ορθοπεδικοι (το γνωστό δέσιμο).

Unknown είπε...

Μα πότε θα μάθεις ρε Ανορθόδοξε; Επιτέλους ασπάσου την αρχέγονη γνώση!

Έχω λινκάρει το συγκεκριμένο ποστ, αν έχεις πρόβλημα ειδοποίησε με.