Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Μια «ανούσια» ανασκόπηση του 2008

Καλή χρονιά σε όλους! Με αφορμή την αλλαγή του έτους, κάθισα να γράψω μια μικρή ανασκόπηση του blog αυτού, αλλά και της ιστορίας μου σαν blogger.

Ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο στα τέλη Ιουλίου, επηρεασμένος από ένα φίλο που μου ανέφερε οτι ο ξάδελφός του στην Αγγλία είχε φτιάξει δικιά του ιστοσελίδα. Αρχικά, καθώς ήμουν παντελώς άσχετος με το θέμα, σκέφτηκα να ιδρύσω κι εγώ μια σελίδα, όταν όμως διαπίστωσα οτι απαιτούσε γνώσεις που δεν διέθετα και αρκετά χρήματα κάθε μήνα το μετάνιωσα! Μετά θυμήθηκα οτι κάπου είχα διαβάσει για τα blogs... Ψάχνοντας στα τυφλά, ανακάλυψα το blogger, για να διαπιστώσω οτι θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά που ήθελα πολύ ευκολότερα και φυσικά δωρεάν. Έτσι, το ταπεινό όνειρο να δημοσιεύω τις σκέψεις μου στο διαδίκτυο έγινε πραγματικότητα! Το θέμα του blog το είχα σκεφτεί από πριν. Καθώς ασχολούμουν για καιρό με το θέμα της θρησκείας, περιοριζόμενος όμως στο να εκθέτω τις «διαφορετικές» απόψεις μου σε συζητήσεις λίγων ατόμων, αποφάσισα να επεκταθώ στον πολύμορφο χώρο του διαδικτύου.

Ξεκινώντας, διάλεξα το falsefaith για όνομα, καθώς μου φάνηκε πιασάρικο και αρκετά μικρό. Η ελληνική μετάφραση μάλλον σωστότερα θα ήταν «λανθασμένη πίστη», επειδή όμως ακουγόταν χάλια, προτίμησα το πιο εύηχο «ανούσια πίστη». Το πως επέλεξα username έχει μια μικρή ιστορία από πίσω... Όταν ήμουν χριστιανός, την εποχή που πήγαινα ακόμα Λύκειο, συνήθιζα να μπαίνω από τον υπολογιστή ενός φίλου μου (εγώ δεν είχα σύνδεση) στο forum του PC Master. Εκτός από συζητήσεις για παιχνίδια, συχνά συμμετείχα σε πιο φιλοσοφικού και θρησκευτικού προσανατολισμού κουβέντες. Έμπαινα με το παρατσούκλι paladin και ο κύριος «αντίπαλός» μου στα θέματα θρησκείας ήταν ο anti-orthodox. Ελληνοποιώντας το όνομα του πρότερου «εχθρού» μου, έγινα ο Ανορθόδοξος...

Από τότε πέρασαν κάτι παραπάνω από 5 μήνες. Σ' αυτό το διάστημα καταπιάστηκα με αρκετά από τα θέματα που είχα στο μυαλό μου αρχικά, προσθέτοντας και αρκετές εμπνεύσεις της στιγμής. Το ιστολόγιο έγινε με την πάροδο του χρόνου πιό δημοφιλές, γνωρίστηκα με πολλά ενδιαφέροντα άτομα στο web, αλλά και στην πραγματική ζωή (τους άθεο και stardust). Σε μια προσπάθεια να σας ξαναθυμήσω (και να ξαναθυμηθώ ο ίδιος) τα καλύτερα άρθρα της χρονιάς που πέρασε, ετοίμασα το παρόν αφιέρωμα. Θα παρουσιάσω ένα άρθρο από κάθε μήνα, κυρίως αυτά που αγαπήθηκαν περισσότερο από εσάς, αλλά και κάποιες προσωπικές μου επιλογές.

Ξεκινώντας αρχικά από τον Ιούλιο, θα αναφερθώ στο Παλαιά Διαθήκη και σφαγές, ακρότητες, εθνοκαθάρσεις. Ένα άρθρο για το οποίο διάβασα πολύ την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζοντας τελικά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. Κάποια στιγμή σκοπεύω να ξαναγράψω κάτι πάνω στο θέμα, καθώς το βιβλίο αυτό είναι πραγματικός «θησαυρός» εμετικά βίαιων ιστοριών...

Περνώντας στον Αύγουστο, θυμάμαι το άρθρο Ιστορικότητα του Ιησού Χριστού. Για τα επίπεδα πρωτοεμφανιζόμενου blog το συγκεκριμένο post έκανε μεγάλη επιτυχία, μπαίνοντας στα δημοφιλέστερα εβδομαδιαία posts του BlogZ, με 9 ψήφους. Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους χριστιανό, αλλά και όσοι δεν δέχονται άκριτα τα παραμυθάκια της Εκκλησίας, αναζητώντας παντού και πάντα αποδείξεις.

Το Σεπτέμβριο έγραψα το κείμενο-βόμβα Η «ανεκτίμητη» σοφία των γεροντάδων (Παΐσιος). Ήξερα οτι ο Παΐσιος ήταν ευαίσθητο θέμα, αλλά δεν περίμενα ποτέ να φτάσει τα 94 σχόλια! Βέβαια, τα περισσότερα είναι από τη διαμάχη του Ιπτάμενου Ολλανδού με κάποιους άλλους σχολιαστές και στη συνέχεια του Μελάμποδα με μένα και τον rexides (κυρίως). Είναι καιρός πάντως να απομυθοποιηθούν οι «σύγχρονοι θρύλοι» τύπου Παΐσιου, που στην πραγματικότητα ήταν φανατικοί μισαλλόδοξοι αγιατολάχ...

Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου γράφτηκε το Οι προδότες του '41 και του σήμερα, όπου αναφερόμουν στο μείζον ζήτημα της προδοτικής επιστολής των αγιορειτών ηγουμένων στο Χίτλερ, πριν ακόμα υπογραφεί επίσημα η παράδοση της Αθήνας... Αυτό είναι δυστυχώς το πραγματικό πρόσωπο του μοναχισμού, δουλοπρεπές και φιλοτομαριστικό! Παρόλο που περίμενα να μην ξαφνιάσω πολλούς, καθώς η επιστολή είναι γνωστή εδώ και χρόνια, το συγκεκριμένο άρθρο μπήκε στα καλύτερα της εβδομάδας του BlogZ με 12 ψήφους.

Από τα άρθρα του Νοεμβρίου ξεχωρίζω το Οι ορθόδοξοι «κυνηγοί μαγισσών». Εδώ αναφερόμουν πραγματικά σε κάτι που πολλοί δεν ήξεραν: τη βυζαντινή, ορθόδοξη πλευρά των διωγμών και της ιεράς εξέτασης, που νομίζαμε για προνόμια των δυτικών... Το κείμενο ψηφίστηκε επίσης στα δημοφιλέστερα της εβδομάδας με 13 ψήφους και συνεχίστηκε σε δυο ακόμη αφιερώματα.

Τέλος, φτάνοντας στο Δεκέμβριο επιλέγω το Η πλάνη της αστρολογίας. Αν και πιο ανάλαφρο από το συνηθισμένο ύφος του ιστολογίου, κέρδισε την προτίμησή σας συγκεντρώνοντας πολλά σχόλια και μπαίνοντας στα καλύτερα εβδομαδιαία posts με 12 ψήφους. Ίσως γιατί έθεσε με αποδείξεις αυτό που όλοι ήξεραν εμπειρικά: οτι η αστρολογία είναι μια ακόμα απάτη!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας, που χωρίς αυτά η «Ανούσια Πίστη» θα ήταν κυριολεκτικά ανούσια...


Δείτε επίσης:
  • http://blogz.gr
  • Την απονομή βραβείων stokarion στο άλλο μου ιστολόγιο, εδώ

24 σχόλια:

navarino-s είπε...

Ανορθόδοξε να τα εκατοστήσεις σαν bloger και ποιός ξέρει μέχρι τότε πως θα είναι η τεχνολογία, μέχρι και διαπλανητικός μπορεί να έχεις γίνει!
Καλό και δημιουργικό το 2009!

Matrix είπε...

Πέρασα και εγώ για ευχές για μια καλύτερη χρονιά παρέα με blogging...

cynical είπε...

Kαλή Χρονια ανορθοδοξε. Και να μην ειχαν βραβευτει τα αρθρα σου, δεν θα εχαναν τιποτε απο τη αξια τους, που ειναι η τεκμηριωμενη παρουσιαση πολυ σημαντικων θεματων.
Μπραβο σου και καλη συνεχεια.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε navarino-s
Σ' ευχαριστώ πολύ! Λες να εκπέμπουμε και στο... Σείριο; Τις θερμότερες ευχές μου!

Φίλε matrix
Καλή χρονιά και σε σένα με υγεία, ευτυχία και... πολύ blogging!

Φίλη cynical
Εύχομαι και σε σένα οτι καλύτερο για το 2009! Οι «διακρίσεις» των άρθρων μου δεν θα είχαν καμία σημασία αν δεν τιμούνταν από όλους εσάς!

SPY είπε...

Καλή χρονιά κ. Ανορθόδοξε με την Παναγιά πάντα στο πλευρό σας.

Καλή συνέχεια στο 2009.

Ανώνυμος είπε...

Ανορθόδοξε,
Υγεία και δημιουργικότητα για το 2009.
Λασκαράτος

Saq είπε...

Keep blogging φίλε μου και μην κοιτάς τα σχόλια για να κρίνεις μια καλή ανάρτηση!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε SPY
Ποιά Παναγιά απ' όλες; Η Ιεροσολυμίτισσα, η γλυκοφιλούσα, η παραμυθία, η δέξια (αυτή μάλλον ψηφίζει ΛΑΟΣ);;;
Καλή χρονιά!

Φίλε Λασκαράτο
Τις καλύτερες ευχές μου για το 2009 και πάνω απ' όλα υγεία!

Φίλε Newton
Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου, απλά έπρεπε κάπως να επιλέξω μερικά άρθρα για την ανασκόπηση και τα σχόλια και οι ψήφοι μου φάνηκαν «αντικειμενικά» κριτήρια. Χρόνια πολλά!

busy bee είπε...

Καλή συνέχεια λοιπόν!
Keep....blogging!:)
Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη στο κόσμο!

Κώστας είπε...

Συγχαρητήρια, αγαπητέ φίλε, και καλή συνέχεια! Είστε
τυχεροί εσείς εκεί πέρα που μπορείτε να τα λέτε πού
και πού κι από κοντά! Μακάρι να υπήρχε αυτή η
δυνατότητα και για τους υπόλοιπους που ζουν σε
άλλα μέρη! Τέλος πάντων όμως, ακόμα κι έτσι
ψιλοβολεύεται η κατάσταση - απ’ το ολότελα, καλή
κι η Παναγιώταινα, που λέει κι ο λαός… ;-)

Άθεος είπε...

Μη ζηλεύεις Κώστα, θα τα πούμε και μαζί!
Από βδομάδα έχω τα γενέθλιά μου κι εγώ με ένα πικάντικο θεματάκι
«Ο εκκλησιανισμός προκαλεί τύφλωση!»
Χρόνια Πολλά σε όλους και στο σπιτονοικοκύρη εύχομαι χίλια χρόνια να ζήσει!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε bee
Η ειρήνη στον κόσμο δυστυχώς είναι μεγάλο πράγμα, αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις... Ας το ευχηθούμε όμως ολόψυχα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Καλή χρονιά!

Φίλε Κώστα
Πού είπαμε οτι μένεις; Στο Σείριο μαζί με τον polsemannen;;; Δεν πειράζει, με τις νέες αστρικές πύλες που ετοιμάζει η ομάδα Ε θα μπορέσουμε να συναντηθούμε!! Χρόνια πολλά και με υγεία!

Φίλε άθεε
Τύφλωση νόμιζα προκαλούσε μόνο η... μακακία!! Καλή χρονιά και καλή πρόοδο στα τέκνα σου!

Άθεος είπε...

Γιατί, ο εκκλησιανισμός, δεν σου φαντάζει σαν αυνανισμός;

Unknown είπε...

Καλή χρονιά,πέρνα και από εμένα...

Unknown είπε...

Καλή χρονιά,πέρνα και από εμένα...

apos είπε...

Kαλή συνέχεια αγαπητέ και καλή χρονιά.
(και επειδή βλέπω ότι σου αφιερώνουν παναγίες, πάρε και τη δική μας από την πατρίδα να σε φυλάει: La Virgen de Lujan)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Άθεε
Κάποιο κοινό θα έχουν δε μπορεί...

Φίλε Μάνο
Καλή χρονιά! Πέρασα και από σένα!

Φίλε apos
Muchos gracias (ελπίζω να το λέω σωστά)! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε το φόβο και την «εθνική αποξένωση» που επέβαλαν οι δυνάστες μέσα από αιώνες μίσους για ότι Ελληνικό και απαιδίας. Σέβομαι την προσπάθειά σου και θα με επιτρέψεις να προσθέσω την δική μου γνώμη στη ζηλευτή παρέα σου. Εύχομαι τη νέα χρονιά όσο το δυνατό περισσότερους υγιώς θυμωμένους στο δρόμο προς την συνειδοποίηση. Για να τελειώσει η κατοχή των ρασοφόρων και να ξημερώσει επιτέλους.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μιχάλη
Καλωσήρθες στη χαρούμενη παρέα μας (ούτε το ντίσνεϋ κλαμπ να ήμασταν)!!

Ελπίζω οτι το διαδίκτυο, με τις απεριόριστες δηνατότητες, θα οδηγήσει τους ανθρώπους στο να γίνουν περισσότερο συνειδητοποιημένοι. Αντίθετα βέβαια από την τηλεόραση που τους αποχαυνώνει...

akrat είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε akrat
Καλή χρονιά, καλή χρονιά, χαρούμενη χρυσή πρωτοχρονιά!!

Φίλε Έλληνα
Ντόινγκ!

Ανώνυμος είπε...

καλη χρονια φιλε.... να τις χιλιασεις..... σπουδαιο το εργο σου .. συνεχισε

Ανορθόδοξος είπε...

Ευχαριστώ Πελασγέ!
Να 'σαι πάντα καλά!

ορθοδοξος είπε...

«Το Σεπτέμβριο έγραψα το κείμενο-βόμβα» λέει στην ανασκόπηση του ...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

Συγκλόνισε το πανελλήνιο με το κείμενο βόμβα κατά του Γέροντος !!! Δεν κοιμόμαστε πλέον …
Σπουδαίο έργο … Μπράβο, μπράβο …

(Άσε που μπορεί να μην ξανάπαω και σε εκκλησία μετά από αυτά πού διάβασα … συγκλονίσθηκα λέμε …)

πωωωωωωωωωω !!!

«Ανορθόδοξε», έχεις σοβαρό πρόβλημα αγόρι μου, κανένα γνωστό γιατρό δεν έχεις ;;;