Φίλοι μου
Με το κείμενο αυτό σηματοδοτώ την επιστροφή μου στην ενεργό αρθρογραφία, καθώς γύρισα στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες. Ευχαριστώ το Stardust για την πολύτιμη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια της απουσίας μου, ενώ θα χαρώ ιδιαιτέρως αν δω ξανά δημοσιεύσεις του στην «Ανούσια Πίστη». Όπως σας προϊδέασα την προηγούμενη φορά, έχω σκοπό να διευρύνω τη θεματολογία του blog αυτού πέρα από το δίπολο θρησκεία-αθεΐα, εμπλουτίζοντάς το με κοινωνικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά και άλλα θέματα. Σήμερα όμως θα ευθυγραμμιστώ λίγο με την αρχική κατεύθυνση του ιστολογίου, παρουσιάζοντάς σας ένα καθαρά θρησκευτικό άρθρο.
Ο Χριστιανισμός, όπως και όλες οι θρησκείες γενικότερα, δεν εμφανίστηκε από το μηδέν, αλλά θεμελίωσε τη διδασκαλία και τη μυθολογία του πάνω στις υπάρχουσες, δοκιμασμένες βάσεις των αρχαιότερων θρησκειών. Η περιοχή του σημερινού Ισραήλ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ευνοούσε την ανταλλαγή πολιτισμικών και θρησκευτικών στοιχείων ανάμεσα σε πλήθος λαών της Ασίας και της Ευρώπης. Μερικοί μόνο λαοί με τους οποίους είχαν επαφές οι Εβραίοι μέχρι την εμφάνιση του «Ιησού» ήταν οι Αιγύπτιοι, οι Ακκαδαίοι, οι Αμορίτες, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ελαμίτες, οι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Σουμέριοι, οι Φιλισταίοι, οι Φοίνικες και οι Φρύγες. Η Μέση Ανατολή αποτέλεσε λοιπόν ένα πραγματικό χωνευτήρι λαών, πολιτισμών, παραδόσεων και θρησκειών, από την οποία ξεπήδησαν, όχι τυχαία, οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες που αναφέραμε.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χριστιανών, ένθερμων ή μη, δεν έχει αφιερώσει ούτε πέντε λεπτά για να διερευνήσει αν υπάρχει η ελάχιστη ιστορική βάση σε όλα αυτά τα εξωφρενικά και απίθανα που αποδίδονται στο Μεσσία τους. Αρκούνται σε όσα τους έμαθαν στην τρυφερή παιδική ηλικία, όταν ήταν ανίκανοι να σκέφτονται και να κρίνουν. Μια σύντομη μελέτη όμως είναι ικανή να αποκαλύψει συντριπτικές ομοιότητες της ζωής και της διδασκαλίας του Ιησού με παλιότερους θεούς, ημίθεους, προφήτες και λοιπούς σωτήρες της οικουμένης... Θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει σε σύμπτωση αν οι ομοιότητες ήταν ασήμαντες ή περιορίζονταν σε έναν μόνο ανταγωνιστή-θεό. Η πληθώρα των στοιχείων όμως είναι τέτοια, που και ο πιο δύσπιστος θα αρχίσει να αμφιβάλει για την αυθεντικότητα των όσων γράφονται στα Ευαγγέλια.
Ας περάσουμε όμως στην παρουσίαση θεοτήτων από γειτονικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο. Ο Χόρους, θεός του ήλιου, λατρευόταν ήδη από το 3000 π.Χ. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου από τη παρθένα Ίσιδα, σε μια σπηλιά ή έναν στάβλο. Η γέννησή του συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ενός λαμπρού αστεριού από την Ανατολή και τον επισκέφτηκαν τρεις μάγοι που έφεραν δώρα. Η Ίσις, θεά της μητρότητας και της γονιμότητας, ήταν γνωστή ως «μητέρα του ουρανού» και «βασίλισσα του ουρανού», ενώ θεωρούταν «αειπάρθενος», όπως και η κατά πολύ μεταγενέστερη Μαρία. Ακόμα, τοιχογραφίες του 1500 π.Χ. στο Λούξορ (Θήβα) της Αιγύπτου δείχνουν τον «ευαγγελισμό» της Ίσιδας από τον Θωθ, που της ανακοινώνει οτι θα γεννήσει τον Χόρους, ενώ η σύλληψη γίνεται μέσω του «αγίου πνεύματος» Κνεπθ...
Ο Χόρους βαπτίστηκε στην ηλικία των 30, μετά από απουσία 18 ετών, από τον Ανουπ, τον λεγόμενο «βαπτιστή», ο οποίος αργότερα αποκεφαλίστηκε. Είχε δώδεκα μαθητές, που τον ακολουθούσαν όπου πήγαινε. Πραγματοποίησε διάφορα θαύματα, μεταξύ των οποίων περπάτησε πάνω στο νερό, ξόρκισε δαιμόνια και ανέστησε έναν νεκρό. Ακόμα, «μεταμορφώθηκε» μπροστά στους μαθητές του στις παρυφές ενός βουνού και έκανε μια αντίστοιχη «επί του όρους ομιλία». Σταυρώθηκε για να λυτρώσει τον κόσμο από τις αμαρτίες, ανάμεσα σε δύο ληστές. Μετά το θάνατό του αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Του αποδίδονταν οι χαρακτηρισμοί «μεσσίας», «υιός του ανθρώπου», «υιός του πατρός», «η οδός», «το φως», «η αλήθεια», «ο λόγος», «ο ενσαρκωμένος λόγος», «καλός ποιμένας», «αμνός του θεού» και τα σύμβολά του ήταν ο αμνός και ο ιχθύς. Ο πατέρας του, Όσιρις, αποκαλούταν «κύριος των κυρίων», «θεός των θεών», «βασιλεύς των βασιλέων», «η ανάσταση και η ζωή». Οι πιστοί του Χόρους τελείωναν τις προσευχές τους με τη λέξη «αμήν-τι» και βαπτίζονταν στο Νείλο, με σκοπό να εξαγνιστούν από την αμαρτία.
Οι αρχαίοι Πέρσες θεωρούσαν ως προφήτη και ιδρυτή της θρησκείας τους τον Ζαρατούστρα ή Ζωροάστρη, τον οποίο αργότερα αντικατέστησαν από το Μίθρα. Η ζωή του Ιησού παρουσιάζει εκπληκτικές ομοιότητες με τη ζωή αυτών των παλαιότερων σωτήρων, από τους οποίους ο Ζαρατούστρα εμφανίστηκε μεταξύ 1700 και 1000 π.Χ. και ο Μίθρας περίπου το 600 π.Χ. Αρχικά πιστεύονταν οτι ο Ζαρατούστρα γεννήθηκε «φυσιολογικά» από δυο γονείς, αλλά μεταγενέστεροι μύθοι τον θέλουν να ήρθε στον κόσμο από την παρθένα Ντουγκχάβα σε μια σπηλιά. Σύντομα μετά τη γέννησή του οι χωρικοί αποπειράθηκαν να τον εξοντώσουν, χωρίς όμως να έχουν αποτέλεσμα. Μια συχνή απεικόνισή του Ζαρατούστρα και μερικές φορές της μητέρας του είναι να σκοτώνει ένα φίδι. Ήταν γνωστός μεταξύ άλλων ως «λόγος» και «ενσαρκωμένος λόγος».
Στην ηλικία των 30 ξεκίνησε τη διδασκαλία του, αφού πρώτα βαπτίστηκε σε έναν ποταμό και δέχτηκε πειρασμούς από ένα κακό πνεύμα στις ερημιές. Γύριζε στις πόλεις, ακολουθούμενος από μαθητές, κάνοντας θαύματα, όπως η θεραπεία ενός τυφλού και ο εξορκισμός ενός δαιμονισμένου. Η διδασκαλία του ήταν πρωτοποριακή, μιλώντας για τον ένα και μοναδικό θεό (Αχούρα Μάζδα) και για τον κακό αντίπαλό του Αχριμάν, την εποχή που στη χώρα του ήταν διαδεδομένος ο πολυθεϊσμός. Επίσης, δίδασκε την μέλλουσα κρίση, κατά την οποία το καλό θα θριαμβεύσει απέναντι στο κακό, οι νεκροί θα αναστηθούν και ανάλογα με τις πράξεις τους θα τιμωρηθούν ή θα ανταμειφθούν. Τέλος, οι ζωροαστριστές είχαν ένα είδος «θείας ευχαριστίας», χιλιάδες χρόνια πριν την υιοθετήσουν οι χριστιανοί.
Ο νεότερος Μίθρας συμπλήρωσε και αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη διδασκαλία του Ζαρατούστρα, δημιουργώντας μια θρησκεία που ήταν ήδη ευρύτατα διαδεδομένη την περίοδο που γράφτηκαν τα πρώτα χριστιανικά Ευαγγέλια. Οι ομοιότητες που είχε η ζωή και η διδασκαλία του Ιησού με αυτήν του Μίθρα είναι τόσο χτυπητές, ώστε ο Ιουστίνος ο απολογητής (1η Απολογία 66,4) καταγγέλλει τους... δαίμονες οτι κατασκεύασαν τη λατρεία αυτή μιμούμενοι τον (κατά πολύ μεταγενέστερο βέβαια) Χριστό, προφανώς για να αποπροσανατολίσουν τους πιστούς! Συγκεκριμένα, ο Μίθρας γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου σε μια σπηλιά, από την παρθένα Αναχίτα, η οποία έμεινε έγκυος αφού ο θεός εισήλθε μέσα της με τη μορφή φωτός. Αυτή η ημερομηνία γιορτάζονταν στους ναούς του κάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια, με τους ιερείς να φορούν λευκά άμφια, κεριά να ανάβουν ταυτόχρονα το πρώτο λεπτό της ημέρας και λιβάνι να καίγεται... Όπως και τόσοι άλλοι, ο Μίθρας ξεκίνησε τη διδασκαλία του στην ηλικία των 30, είχε 12 μαθητές και περιόδευσε ανά τον κόσμο διδάσκοντας και πραγματοποιώντας θαύματα. Μερικοί χαρακτηρισμοί που του αποδίδονταν ήταν «σωτήρας», «μεσσίας», «λυτρωτής», «υιός του θεού», «η οδός, η αλήθεια και το φως», «φως του κόσμου», «καλός ποιμένας», ενώ συχνά παριστάνονταν ως αμνός.
Λίγο πριν το τέλος του οργάνωσε έναν «μυστικό δείπνο» με τους μαθητές του και μετά το θάνατό του θάφτηκε σε έναν τάφο, από τον οποίο αναστήθηκε. Η ανάστασή του γιορταζόταν επίσης με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο, την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Η διδασκαλία και η λατρεία του, μετεξέλιξη αυτών του Ζαρατούστρα, ήταν ακόμα πιο κοντά στις αντίστοιχες χριστιανικές. Αρχικά, ο Μίθρας ήταν μέλος της «αγίας τριάδας». Ακόμα, η θεωρία της μέλλουσας κρίσης ενισχύθηκε, με τα επιπλέον στοιχεία του παραδείσου και της κόλασης. Μετά από μια τελική μάχη με το κακό, το καλό θα επικρατήσει και θα φέρει την ημέρα της κρίσεως, κατά την οποία οι νεκροί θα αναστηθούν και θα σταλούν ανάλογα με τις πράξεις τους στον παράδεισο ή την κόλαση. Οι πιστοί του Μίθρα θεωρούσαν το Σάββατο ως ιερή ημέρα, τρώγοντας ένα είδος «ευχαριστίας» από ψωμί και νερό ή ψωμί και κρασί. Αυτά συμβόλιζαν το σώμα και το αίμα του Μίθρα, σύμφωνα και με μια αρχαία περσική επιγραφή: «όποιος δεν φάει από το σώμα μου και πιει από το αίμα μου δεν θα γίνει ένα μ' εμένα, ούτε εγώ μ' αυτόν, αυτός δεν θα γνωρίσει τη σωτηρία»...
Στο σημείο αυτό σταματώ σήμερα, ενώ θα συνεχίσω την παρουσίαση των υπόλοιπων θεών στο επόμενο άρθρο, λόγω μεγάλου όγκου. Θα κλείσω με ένα διασκεδαστικό απόσπασμα από το “Religulous”, που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα:
http://www.youtube.com/watch?v=tx9WMbCljdo
Δείτε και:
- http://www.religulousmovie.net
- http://www.newadvent.org/fathers
- http://www.wilsonsalmanac.com/jesus_similar.html
24 σχόλια:
Καλώς όρισες φίλε μου Ανορθόδοξε!
Σου παραδίδω την σκυτάλη!
Καλωςόρισες, φίλε, και καλή επανεκκίνηση!
Welcome back Ανορθόδοξε. Επιτέλους.. back 2 bloggin'. Μας έλειψες ρε συ. Όχι ερωτικά. Μη παρεξηγήθουμε ακόμα δε γνωριστήκαμε. Ελπίζω το επόμενο άρθρο να μην καθυστερήσει πολύ.. Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα θα είναι.. "ταμάμ", που λένε και στα μέρη μου. Α,να μη ξεχάσω να πώ στις 25/12 χρόνια πολλά στους φίλους μου Χόρους και Ζαρατούστρα. Καλή συνέχεια. Keep bloggin'.. keep bloggin'..
καλως όρισες ανορθόδοξε!!!είχαμε ανυσηχήσει τα μονκακια καθώς είχες πολύ καιρό να κάνεισ ποστ!
πολύ ωραίο το ποστ συ!!8α την κατεβάσω να την δω την ταινία!(πάντα κατέβασμα:P)πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου-και στο ζιτεγειστ τα ίδια αποδεικνύει.α!και στο μοιυσείο της ακρόπολης θα δείτε τα αρχαία ειδωλολατρικά τάματα που δεν έχουν καμία διαφορά με τα χριστινικά σημερινά!
Υγ:νομίζω ότι ο τύπος έχει βάλει φότο μας!axaxa:P
καλώς το να κι ας άργησε...απο την ξενιτειά??σταρνταστ 30...ασε τον τωρα να τρέχει κι εμεις τον χαβα μας παντα καλοπροαιρετα εννοειται!!
Καλωσορίσματα κι από μένα φίλε Ανορθόδοξε. Άντε να πιάνουμε δουλειά σιγά σιγά, μέρες που έρχονται... :-)
Ωωωωωω, καλώς το παιδί! Άντε να τα πούμε και από κοντά ρε φίλε!
Πάντως τα όσα αναφέρεις νομίζω ότι τα είδα σχεδόν ίδια και στο zeitgeist2, αν θυμάμαι καλά.
Φίλε stardust
Καλώς σας βρήκα!
Φίλε Αγησία
Σ' ευχαριστώ, να 'σαι καλά!
Φίλε Izak
Καλώς ήρθες στα σχόλια της Α.Π. και... καλώς σας βρήκα!
Φίλοι monkeys
Καλώς σας βρήκα κι εσάς! Το zeitgeist ασχολείται εκτεταμένα με το θέμα, αν και επιμένει πολύ σε κάποιες αστρολογικές λεπτομέρειες που μου φάνηκαν περιττές. Πάντως, πολύ καλή φωτογραφία βγήκατε!
Φίλε loupasg
Καλώς σας βρήκα. Αν και δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι, ελπίζω να μην ξεκινήσατε καμία... διαδικτυακή κόντρα με τον stardust!
Φίλοι του Πάρε-Δώσε
Καλώς σας βρήκα κι εσάς. Χαίρομαι που δεν με ξεχάσατε!
Φίλε Newton
Να το κανονίσουμε να βρεθούμε, ειδικά τώρα που κι ο stardust μας επισκέπτεται... από το νησί.
Το τηλέφωνό σου ισχύει;
το αντίθετο μάλιστα.........πλάκα κάνω!!
Ανορθόδοξε με πολύ χαρά σε ξαναδιαβάζω,όπως καταλαβες ήδη, μας έλλειψες.Καλώς όρισες λοιπόν.
Το άρθρο σου μου έκανε μεγάλη εντύπωση,είχα διαβάσει στο παρελθόν για καποιες ομοιότητες ανάμεσα στις μονοθειστικές θρησκείες αλλά αυτές που περιγράφεις με άφησαν άναυδη.
Πλέον μιλάμε για ταυτιση αντιγραφή ξαναζέσταμα στα μικροκυματα δεν ξέρω τι χαρακτηρισμό να δώσω.
Κουτόχορτο που μας ταΐζουν.
Περιμένω τη συνέχεια του άρθρου σου μέχρι τότε να είσαι καλά.
Φίλη ike
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλώς σε βρήκα κι εσένα.
Περίμενε και τη συνέχεια του άρθρου να δεις πόσοι ακόμα «προ Χριστού μεσσίες» υπήρχαν και πόση αντιγραφή έχει πέσει. Το χειρότερο είναι οτι η συντριπτική πλειονότητα των πιστών αγνωεί εντελώς αυτά τα στοιχεία...
καλησπερα.μπορεις να μου προτεινεις καποιες πηγες με για ατομα με παρομοια στοιχεια με τον Χριστο;στα ελληνικα αν εχεις να προτεινεις κατι , θα ηταν καλυτερα για μενα.
Φίλε cro
Θα σου πρότεινα τα δύο βιβλία του Κορδάτου: «Αρχαίες Θρησκείες και Χριστιανισμός» και «Ιησούς Χριστός και Χριστιανισμός», που έχω και στη βιβλιογραφία.
Από ξενόγλωσσα βιβλία υπάρχουν σίγουρα περισσότερα. Μια απλή αναζήτηση στο internet θα σε βοηθήσει, αν ενδιαφέρεσαι...
έχοντας ήδη ασχοληθεί και διαβάσει όλα αυτά που αναφέρεις εδώ και χρόνια και έχοντας περιπλανηθει στο ταξίδι της συγκεκριμένης αναζητησης αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα σε πολλές θεωρίες και "ιστορικές αλήθειες"(έχουν ταυτίσει τον Ιησού με πολλές άλλες ιστορικές και μη μορφές π.χ Ιουλιος Καισαρ, Ερμης Τρισμέγιστος κ.α) να σου πω μόνο οτι η πίστη είναι ένα ζητημα καθαρά προσωπικό και αν δεν ανοίξεις τα μάτια της ψυχής σου, όχι τα γηηινα μάτια σου- τα μάτια της λογικής ερμηνείας, δεν υπάρχει περίπτωση να δεις αυτό που είναι δίπλα σου. Θα μπορούσα να σου αναφέρω απειρα παραδείγματα για να σε πείσω αλλά δεν υπάρχει λόγος...
Το οτι αμφιβάλλεις ειναι η αρχή της αλήθειας, και πίστεψε με πιστευεις πολύ περισσοτερο απο όσο νομιζεις.
να είσαι καλά...
θα συμφωνήσω με τον WishmasteR.Το σημαντικό είναι να ψάχνεις.Να ψάχνεις όμως και από τις δύο πλευρές.Ο φανατισμός και υπέρ μιας θρησκείας και εναντίον είναι το ίδιο πράγμα.Καμία ιστορία δεν είναι ακριβής άλλωστε.Μου φαίνεται πάντως δικαιολογημένο να αντιδρούνε πολλοί με μένος εναντίον του χριστιανισμού όταν ζείς σε μια χώρα με χαρακτηριστικά θεοκρατίας(βλέπε ιραν).Κάνουν πάντα το λάθος όμως να μπερδεύουν τον κλήρο με τη θρησκεία.Σα να κατηγορείς τον σοσιαλισμό γιατί σου φταίει το πασόκ.(το παλιό τουλάχιστον)
Καλωσόρισες φίλε! Θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από τις αναρτήσεις σου να ανταλλάσσουμε απόψεις για να ζεστάνουμε τον χειμώνα και να διευρύνουμε το νου. Επίστρεψέ με να πω στον "WishmasteR" και τον "Βαγγέλη", ότι εδώ δεν μιλάμε για την πίστή σε μια θρησκεία, αλλά για ένα ξένο στρατό κατοχής στο τόπο μας. Για ένα αδίστακτο δυνάστη που μέσα από την ιστορική διαστρέβλωση και την πνευματική αγκύλωση, παρασιτικά διαιωνίζεται σε βάρος του λαού.
Φίλοι Wishmaster και Βαγγέλη
Αρχικά, χαίρομαι για το ήπιο ύφος, με το οποίο επιλέξατε να εκφράσετε τη διαφωνία σας. Δε νομίζω πάντως πως τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζετε. Το οτι «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση» είναι ένας απλοποιημένος αφορισμός, που δυστυχώς δεν ισχύει πάντα.
Αν βγει ένα νέο θρησκευτικο-αστρολογικό κίνημα που ισχυρίζεται οτι η Γη δεν είναι σφαιρική, οτι έχει σχήμα δίσκου και συγκρατείται από μια τεράστια χελώνα, δεν σημαίνει οτι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, δηλαδή η Γή είναι μεν σφαιρική, αλλά στηρίζεται από τη χελώνα...
Φίλε Μιχάλη Ρ.
Σε χαιρέτησα ήδη στα σχόλια του άλλου άρθρου. Θα χαρώ πολύ να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας ανταλλάσσοντας απόψεις, ειδικά στην εποχή της γενικευμένης αποχαύνωσης που ζούμε...
ωραίο άρθρο και απόλυτα τεκμηριωμένο,dr ανορθόδοξος!
ΥΓ:Λατρεύω την ειδικότητα σου αγαπητέ φίλε!
Φίλε αεροχείμαρρε
Ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις. Καλά να περνάς!
τελικα βρε ανορθοδοξε εισαι χριστιανος αθεος τι?
Ανώνυμε αναγνώστη
Είμαι....... χριστιανός άθεος!
Χαχαχαχαχαχα!!!
Λοιπόν εδώ είμαστε και σε περιμένουμε για νέες κουβέντες
Δημοσίευση σχολίου