Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Γράμμα από την ξενιτιά: αφιέρωμα στον Πανούση (vol.1)

Φίλε Stardust


Ελπίζω το δεύτερο γράμμα μου από τα ξένα να σε βρίσκει υγιή και ευτυχισμένο. Καθώς γνωρίζω οτι είσαι σε διακοπές αυτή την περίοδο, ενώ είμαι σίγουρος οτι το ίδιο θα κάνουν πολλοί φίλοι του ιστολογίου, αποφάσισα να μη σας κουράσω με ένα εκτενές και περισπούδαστο άρθρο. Παρόλο που είχα υποσχεθεί να κάνω ένα αφιέρωμα στην εκκλησιαστική περιουσία, θα το αναβάλλω για το κοντινό μέλλον, ασχολούμενος με κάτι πιο ανάλαφρο και... καλοκαιρινό. Θα σας δώσω μια γεύση από την πικάντικη και αιχμηρή σάτιρα του Τζίμη Πανούση και συγκεκριμένα θα παρουσιάσω σήμερα αποσπάσματα από το βιβλίο του «Πούστευε και μη ερεύνα», ενώ στο επόμενο γράμμα μου από τις «Οι Δύσεις» των ραδιοφωνικών του εκπομπών.


Ο Τζίμης Πανούσης είναι χωρίς αμφιβολία ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Εκτός από τραγουδιστής στις Μουσικές Ταξιαρχίες και αργότερα στη δική του μπάντα, έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως εκφωνητής σε ραδιοφωνικές εκπομπές με κοινωνικό και σατιρικό χρώμα, ενώ συμμετέχει κατά καιρούς σε ζωντανές παραστάσεις, που περισσότερο έχουν το χαρακτήρα αριστοφανικής κωμωδίας, παρά μιας τυπικής συναυλίας. Από την άλλη πλευρά, είναι ο ορισμός του “love him or hate him” καλλιτέχνη. Έχοντας σπουδάσει κυριολεκτικά την τέχνη της πρόκλησης, καταφέρνει συχνά να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, σατιρίζοντας χωρίς έλεος πατρίδες, θρησκείες και γενικότερα όλους τους θεσμούς που θεωρούνται «ταμπού» στη σημερινή κοινωνία. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι οτι διαθέτει χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές, αλλά και ακόμα περισσότερους ορκισμένους εχθρούς, που στο πρόσωπό του βλέπουν την ενσάρκωση του Αντίχριστου, με μούσια και... κολάν!


Προσωπικά, δεν έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Πανούση μέχρι τελευταία. Όταν όμως τον γνώρισα καλύτερα, μέσα από τη μουσική, τα live και τις ραδιοφωνικές εκπομπές του, κατάλαβα οτι πρόκειται περί μιας αυθεντικής cult φυσιογνωμίας, με πηγαίο χιούμορ, αλλά και βαθύ προβληματισμό πάνω σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το βιβλίο «Πούστευε και μη ερεύνα» που διάβασα πρόσφατα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, απλώς επιβεβαίωσε τη θετική γνώμη που είχα σχηματίσει γι' αυτόν. Μέσα από ένα μείγμα φαρμακερής ειρωνείας, απολαυστικής σάτιρας και σοβαρής κριτικής, ο Τζιμάκος δεν αφήνει τίποτα και κανέναν όρθιο. Ένα από τα αγαπημένα του θέματα είναι η Εκκλησία και η θρησκεία γενικότερα. Αν και στο βιβλίο καταπιάνεται με παλιότερα γεγονότα, όπως οι λαοσυνάξεις και η ντόλτσε βίτα του Χριστόδουλου, τα σχόλια και ο τρόπος σκέψης του είναι επίκαιρα και αξίζουν την προσοχή μας:


Πούστευε και μη ερεύνα» είναι το επίκαιρο σλόγκαν που αντικαθιστά σιγά σιγά το χουντόφρονο χριστοδουλικό τρίπτυχο: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Μας έχουνε κάνει το μυαλό μαγειρίτσα, και πού 'σαι ακόμα!... Οι χύτες και οι ταγματασφαλίτες αφήσανε μούσι, βάλανε ράσα και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του Θεού. Είναι ντροπή και όνειδος να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και ν' ακούμε τον προκαθήμενο να επικαλείται άγνοια της φασιστικής διακυβέρνησης της χούντας λόγω φόρτου επιμορφώσεως, και να συνεργάζεται μαζί της, όπως κάνει πάντα το παπαδαριό, που σε όλη την ιστορική του διαδρομή το αναγνωρίζουμε ως κολαούζο της εξουσίας. Λαοσυνάξεις, λαοαφαιμάξεις, οι λαοπλάνοι μαυρορομπίτες διαλαλούν τη δήθεν πενία τους από τηλεοράσεως, αβανταρισμένοι από τον συνήγορο του Μητροπολίτη, Χατζηνικολάου, που τους δίνει βήμα να κατευνάσουν το ποίμνιο ψευδολογώντας. Είναι παροιμιώδης η πενία του μακαριότατου που, εκτός από τα Κράισλερ, τα Τσερόκι και τις Μερσεντές, διαθέτει και τη ναυαρχίδα της Φολκς Βάγκεν, το περίφημο Φαέθων, με κόστος 150.000 ευρώ χωρίς τη θωράκιση. Φήμες λένε ότι, μετά την αγρυπνία της Τρίτης, ο Φαέθωνας του Αρχιεπισκόπου και η Πόρσε του Χατζηπαπάρα κάνανε κόντρες στα λιμανάκια. Όπου ακούς πανάκριβες αυτοκινητάρες, κράτα και φτηνό τσουτσούνι...


Έχω βάλει αγγελία και ζητάω απεγνωσμένα έναν τολμηρό βοθρατζή, έναν εκκενωτή βόθρων με δικό του βυτίο που να το λέει η καρδιά του, και να πάμε ν' αδειάσουμε την πραμάτεια του φόρα-παρτίδα στην αρχιεπισκοπή. Λείπει το ζέχνον φόντο από τη βυζαντινή καμαρίλα που μας κατατρέχει. Πονάω βαθιά, αναγνώστη μου! Μ' έχει γονατίσει το μπουχέσιον άλγος. Ο πρωθυπουργός, τρομάρα του, και η γυναίκα του έχουν υπογράψει στη λίστα της ντροπής για το θρήσκευμα στις ταυτότητες! Μήπως ν' αναλάβει τα ηνία της χώρας ο γαλάζιος πορνοστάρ που διορίσανε στο Υπουργείο Αμύνης; Ευτυχώς, μας αξίωσε ο μεγαλοδύναμος και το ζήσαμε κι αυτό. Ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας να ταυτίζει τον εαυτό του με την Εκκλησία που δήθεν πολεμιέται από σκοτεινά κέντρα αμφιβόλου ηθικής και προελεύσεως. Ακριβώς όπως ο Παττακός ταύτιζε τον εαυτό του με τη Δημοκρατία, έτσι και ο χουντόδουλος, ως άλλος Λουδοβίκος, βροντοφωνάζει: «Η Εκκλησία είμαι εγώ! Όποιος πολεμάει εμένα, πολεμάει την ορθοδοξία». Μα τι είναι αυτά που λέει, θεέ μου, θεέ μου! Κι εγώ θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι είμαι μετεμψύχωση της Μπέμπα Μπλανς, της Μπλανς Ντιμπουά και της Μπλανς Επιφανί. Αλήθεια, ο Επιφάνιος από πού αντλεί τόσο θράσος;...


Όταν ξεσκίζεται ο σεβασμιότατος μητροπολίτης και περιγράφει τα πάθη των αιμορροΐδων του θηλυπρεπούς ποιμνίου του ενώπιον του χριστεπώνυμου πλήθους, όταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ο Σεβασμιότατος, ο Άγιος, ο Μακάριος Κοιλιόδουλος δίνει ιερά συστατήρια σε εμπόρους ναρκωτικών, στέλνει συγχαρητήρια στον Παττακό, έχει ξεκινήσει την καριέρα του ως γραμματέας της συνόδου του βασιλοχουντικού Ιερώνυμου, του διορισμένου από τη χούντα και όχι μόνον, όταν όλα αυτά ξεστομίζονται καθημερινά από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, τότε ο φτωχός πλην τίμιος καταναλωτής θεάματος κάνει την αυτοκριτική του, και αφού διαπιστώνει ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο μαλάκα, αναφωνεί: «Κάτω η χούντα των δικαστών και των παπάδων!» Πατρίς, θρησκεία, σχιζοφρένεια... Δεν δίνει τυχαία, εκ συμπτώσεως, συστατήρια ο Χριστόδουλος σε εμπόρους ναρκωτικών! Τα δίνει από συναδελφική αλληλεγγύη! Κάνει την ίδια δουλειά με τον Βαβύλη, στην ουσία! Ο ένας πουλάει πρέζα, κι ο άλλος, το όπιο του λαού. Γι' αυτό, άλλωστε, και τον θαυμάζει και τον περιγράφει ως «εξαίρετο Έλληνα με χριστιανικάς αρχάς και ζωηρόν χαρακτήρα». Βεβαίως, ζωηρόν χαρακτήρα είχε και άλλος αποδέκτης αρχιεπισκοπικών επιστολών: ο σατανιστής Κατσούλας, που το ζωηρόν του χαρακτήρος του ξέφυγε λίγο παραπάνω κι έσφαξε δυο-τρεις κοπέλες —σιγά το πράγμα— μπροστά στο θεόσταλτο μεγαλείο της ομορφιάς του τεκνού. Θου, Κύριε, φυλακή που τους χρειάζεται με τέτοια λύσσα που κρύβουν ανάμεσα στις φλογισμένες αιμορροΐδες τους...


Αυτό το βαρβαρικό κόνσεπτ της αμαρτίας για την οποία συνεχώς μετανοείς και μετά πάλι προς τη λόξα τραβάς, με τρελαίνει, αράπη μου, και ειλικρινά δεν μπορώ να χωνέψω, πώς μετά από αυτή την υπέροχη αρχαιοελληνική μυθολογία με το μισάνθρωπο δωδεκάθεο που σεβότανε κι έπαιζε λυτρωτικά με την ηδονή, το ευ ζην και τον θάνατο, καταντήσαμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ως πρόβατα, μ' αυτές τις εβραϊκές παραβολές της σιωνιστικής υποκουλτούρας. Η θυσία του Αβραάμ, η αιμομιξία του Λωτ, ο σοδομισμός και η κτηνοβασία καθημερινό χόμπι στα Γόμορρα και σε όμορα χωριά, και εκατομμύρια μουρόχαυλοι με τον φόβο και τον τρόμο της εξουσίας του ράσου να παπαγαλίζουν όλες αυτές τις ψυχοφθόρες αρλούμπες που βγάζουν Γιοσάκηδες, Βαβύληδες και Καλούσηδες ανώμαλους δικαστές! Εμένα που με διαβάζεις, μ' έχει δικάσει για άσεμνο τραγουδιστή δικαστής με αλλεπάλληλες καταδίκες για οφθαλμοπορνεία, γιατί πήγαινε, λέει, στο Λουτράκι με μάσκα και κατέβαζε το μαγιό από κοριτσάκια και αγοράκια και τα χούφτωνε. Ήτανε, όμως, πολύ καλός χριστιανός και δεν είχε χάσει κανέναν εσπερινό. Η γνωστή καραμέλα των φοβισμένων μικροαστών, θα ξεστομίσει τη γνωστή μαλακιούλα ότι «αυτοί, οι επίορκοι, είναι μειοψηφία. Η πλειοψηφία είναι αγνή κι αδέκαστη!» Κουραφέξαλα!


Κοντολογίς, το «Πούστευε και μη ερεύνα» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε. Πίσω από την αθυρόστομη γλώσσα και την ασεβή σάτιρά του κρύβει έναν βαθύτατο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό, που συχνά είναι πιο εύστοχος απ' ότι σε δήθεν «σοβαρά» δοκίμια έγκριτων επιστημόνων. Υπομονή μέχρι το επόμενο γράμμα μου, που θα παρουσιάσω αποσπάσματα από τις καυστικές ραδιοφωνικές του εκπομπές, όπως σας υποσχέθηκα.


Δείτε και:

  • http://www.tzimakos.gr

7 σχόλια:

EvanT είπε...

Ωραίος ο Πανούσης, αλλά πάντα είχε κάτι που με χαλούσε. Σέβομαι απόλυτα, βέβαια, τα κότσια του να αντιπαρατεθεί βίαια με το κατεστημένο (είτε πολιτικό, είτε θρησκευτικό, είτε μουσικό (βλ. Ακατανόμαστο) αλλά νιώθω ότι η υπερβολική του βωμολοχία τελικά υποδαυλίζει το μήνυμά του. Καλό το γέλιο που προκαλεί, αλλά δεν νομίζω ότι αφήνει πολλά στον κόσμο αφού βγει απ'το μαγαζί, σαν τα ανέκδοτα, που ξέρουμε πολλά, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να τα θυμηθούμε κατά παραγγελία για να τα πούμε σε άλλους.

Και ο Carlin λοιδωρεί τη θρησκεία, αλλά βρίζει πολύ λιγότερο και πιο καίρια, οπότε το μήνυμα περνάει καλύτερα.

Είναι σίγουρο πάντως πώς στην Ελλάδα μας λείπει η καλή σάτυρα. Ο Μητσικώστας έχει χαλάσει απίστευτα με τα χρόνια, οι ΑΜΑΝ καλοί ήταν όταν ήμασταν έφηβοι, αλλά πάνε μεγάλωσαν κι αυτοί.

Ο Λαζόπουλος πλέον δεν μπορώ να καταλάβω τι μέρος του λόγου είναι. Αν και πετάει καντήλια σε πολιτικούς και παπάδες, περισσότερο νομίζω προσπαθεί να χαϊδέψει το πλήθος "Μη φοβάστε, εσείς είστε καλοί" και όταν κατηγορεί τον Έλληνα, το κάνει τόσο απαλά που απλώς μπορεί να εκμαιεύσει ένα συγκαταβατικό κούνημα της κεφαλής.

Ίσως η μόνη που είχε μαζί με τον Πανούση το σθένος να κυνηγήσει και το θάρρος να κυνηγηθεί ήταν η Μαλβίνα, αλλά κι αυτή τα μούτζωξε νωρίς κι έφυγε. Τι να πει κανείς πέρα από το "Έξω πούστη απ'την παράγκα"!

Άθεος είπε...

Αχ βρε Ανορθόδοξε… τα είπες όλα!
Εμείς τώρα, τι να πούμε, που έχουμε την ίδια γνώμη για το Τζιμάκο;
Πάντως η τελευταία φωτογραφία με ξετρέλανε!
Κοίτα πώς κοιτάει μέσα από το άνοιγμα.
Πόσο καχύποπτα βλέπει και δεν χρειάζεται να πει λέξη!
Το βλέμμα του τα λέει όλα!
Να είσαι καλά, εκεί που είσαι, όπως και ο stardust με την… ασυγχώρητη καλοκαιρινή του παρέα!
Εγώ συνεχίζω τις διακοπές, με ολίγες… διακοπές!

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγός ο Τζιμάκος! Φοβερός και με πολύ εύστοχο χιούμορ!
Επιστρέφω σύντομα από τις διακοπές μου. :)
Άθεε πανέμορφη η Κύπρος. ;)

Ανορθόδοξος είπε...

File EvanT
Arxika, sorry gia ta greeklish... Tha symfwnhsw mazi sou oti den yparxei pleon kalh satira opws palia. O Panousis exei to idiaitero styl toy, pou se allous aresei kai se allous oxi, pantws sigoura einai talantouxos kai exei pragmata na pei.

Filoi Athee kai Stardust
Kala na pernate, elpizw na ta poume syntoma!

Άθεος είπε...

Stardust το έπιασα το υπονοούμενο!
Τι λες…
Γειά σου Ανορθόδοξε!
Πότε έρχεσαι;

ike είπε...

Γεια σας φίλοι μου
Ανορθόδοξε μας έχεις λείψει ελπίζω σύντομα να είσαι και πάλι κοντά μας.
Παρακολουθώ και τον φίλο stardust30 με μεγάλο ενδιαφέρων.
Με μεγάλη μου λύπη βλέπω τα τελευταία χρόνια την σάτυρα στην Ελλάδα να είναι κατευθυνόμενη με σκοπό την χειραγώγηση μερίδας κοινού.
keep on the good work.

γιώργος γεωργίου είπε...

Ο Πανούσης είναι ένας άκρως dada-ιστής καλλιτέχνης. Το ότι έχει φτάσει στο σημείο να δίνει τις παραστάσεις του σε κέντρα, που σκυλοπόπ τραγουδιστές υποδύονται τους καλλιτέχνες, και μάλιστα να χρεώνει μέχρι και 100-120 ευρώ το μπουκάλι, να αποκαλεί τους πελάτες ηλίθιους που πήγαν (και πλήρωσαν) να τον δουν, μου θυμίζει τον Marcel Duchamp, όταν εκείνος είχε πραγματοποιήσει έκθεση με μπουκάλια τα οποία δεν περιείχαν τίποτα παρά αέρα, με την υπογραφή του στην ετικέτα, και τα πουλούσε στους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης. Τους πουλούσε αέρα! Ο Duchamp παράτησε την ενασχόλησή του με την τέχνη για το σκάκι.. Ο Τζιμάρας τους δουλεύει όλους και καλά κάνει. Σε αυτόν τον κόσμο πρέπει κανείς να έχει χιούμορ αν θέλει να αντέξει την γελοιότητα και το απαράδεκτο. Αν θέλει να παίξει μπάλα.
Η επινοητικότητα και η ελευθεριότητά του είναι αξιοζήλευτες.
Μερικά ποιήματά του από το βιβλίο του: Μικροαστική Καταστροφή

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ
(Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ)

Κοιτάω άρα υπάρχω... Δεν έχει σημασία πού.
Σημασία έχει, όταν θα κλάνει η αλεπού να είσαι εκεί για
να πάρεις τζούρα! (Το θήραμα, η αλεπού, η μυρωδιά, η
μέθεξη...)

ΑΠΟΡΙΑ

Αυτή την ιστορία με τις χωματερές δεν πρόκειται ποτέ
μου να τη χωνέψω. Παίρνουνε, λέει, τα φρούτα και τα
θάβουνε για να μην πέσουν οι τιμές. Δε θα μπορούσανε
να τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές και να θάβουνε τα λε-
φτά;

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Αδυνατώ να παρακολουθήσω αυτό το περίεργο παιχνίδι
με τα γαλανόλευκα τραπουλόχαρτα που με μανία παί-
ζουν οι νεοέλληνες. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπο-
ρείς να παίζεις αγνοώντας τους βασικούς κανόνες του
παιχνιδιού. Ουδείς γνωρίζει στους πόσους Παπανδρέου
καιγόμαστε.

ΚΟΚΟΡΟΛΑΓΝΕΙΕΣ

Όταν έχει πανσέληνο βγαίνουνε κάτι κοκοράκια στην
πλατεία και αυνανίζονται. Είναι κοινό μυστικό και όλοι
κάνουν τους αδιάφορους. Και το περίεργο δεν είναι που
αυνανίζονται, αλλά πού διάολο βρίσκουνε τα περιοδικά
με τις μαδημένες κότες που κοιτάνε όταν χαϊδεύονται.


ΨΕΎΤΗ ΝΤΟΥΝΙΑ

Αλλιώς θα ήταν η κοινωνία μας κάτω από άλλες προϋ-
ποθέσεις.
Αν ο Αχιλλέας δεν ήταν αδερφάρα του κερατά και δεν
φόραγε ξώφτερνα, επί παραδείγματι...

ΑΙΝΙΓΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Μπορείς να με γαμάς και να σε φιλάω χαμηλά στην πλά-
τη, λίγο πάνω από τη μέση;