Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Η ελληνική άποψη για το χριστιανικό δόγμα - Κέλσος

Υποψιάζομαι όμως ότι αν όλοι οι άνθρωποι θελήσουν κάποτε να γίνουν χριστιανοί, οι τελευταίοι δεν θα τους δεχτούν με προθυμία. Στο ξεκίνημά τους ήσαν ολιγάριθμοι κι είχαν ενιαία πίστη- στη συνέχεια πλήθυναν και εξαπλώθηκαν και από τότε διασπώνται σε διάφορες αιρέσεις κι η κάθε μια εννοεί να έχει τις φατρίες της. Από την αρχήάλλωστε, τέτοια τραβούσε η ψυχή τους. Κι όπως έχουν πληθύνει οι διάφορες παρατάξεις τους, έφτασαν να αλληλοκατηγορούνται- και αν υπάρχει ακόμα κάτι το κοινό μεταξύ τους, αυτό είναι μονάχα το όνομα.

Όμως αυτό ντρέπονται να το εγκαταλείψουν- κατά τα άλλα, βρίσκονται μεταξύ τους σε διαρκή διαμάχη. Πραγματικά, θα ήταν απορίας άξιο αν εύρισκε κανείς σημεία στα οποία να συμφωνούν μεταξύ τους, αφού δεν υπάρχει κάποια σοβαρή θεωρητική βάση που να θεμελιώνει το πιστεύω τους- εκτός αν η σοβαρή βάση θεωρηθεί η απόσχιση και ο φατριασμός και ο φόβος προς ό,τι τους είναι ξένο- γιατί αυτά είναι που σταθεροποιούν την πίστη τους.

Ούτε αυτοί ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος δεν θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την ιδέα της τιμωρίας των αδίκων και της ανταμοιβής των δικαίων. Ετούτοι όμως, επινοώντας κάθε λογής φόβητρα προσελκύουν κόσμο στις γραμμές τους τρομοκρατώντας τον με την ιδέα της θείας τιμωρίας. Και κάθε έξυπνο άνθρωπο τον απομακρύνουν από τη διδασκαλία της πίστης τους, ενώ καλοδέχονται τους ανόητους και δουλοπρεπείς. Και διαστρεβλώνοντας τις παλιές παραδόσεις, πριν από τις τελετές τους υποβάλλουν και διεγείρουν το ακροατήριο παίζοντας μουσική με αυλούς, όπως συνηθίζεται στα ιερά της Κυβέλης.

Στην Αίγυπτο, όταν κάποιος πλησιάζει ένα τέμενος εντυπωσιάζεται από τη λαμπρότητά του,από τους ιερούς του κήπους, την μεγάλη είσοδο και την ομορφιά του, περιτριγυρισμένο καθώς είναι με επιβλητικές σκηνές κι επίσης από τις γεμάτες δεισιδαιμονία ιεροτελεστίες που έχουν χαρακτήρα μυστηρίων- σαν μπει όμως παραμέσα, στα ενδότερα, βλέπει να προσκυνούν μια γάτα ή ένα πίθηκο ή ένα κροκόδειλο ή σκύλο ή τράγο. Η σκοπιμότητα είναι να νομίσει ο μυούμενος ότι πίσω απ'αυτά κρύβεται κάποιο σπουδαίο νόημα. Και μπορεί μεν οι χριστιανοί να κοροϊδεύουν τους Αιγύπτιους, οι ίδιοι όμως δεν έχουν την ευφυία, μέσα από τις ιστορίες τους για τον Ιησού να μας παρουσιάσουν κάτι πιο αξιόλογο από τους τράγους και τα σκυλιά των Αιγυπτίων.

Ας ακούσουμε ποιούς καλούν κοντά τους οι χριστιανοί- όποιος, λένε, είναι αμαρτωλός όποιος είναι ανόητος, όποιος είναι νήπιος, όποιος είναι "δαιμονισμένος", αυτός θα κερδίσει τη βασιλεία του θεού. Κι ακόμη καλύτερα ίσως αν είναι και άδικος και κλέφτης και διαρρήκτης και δηλητηριαστής και βλάσφημος και τυμβωρύχος. Ούτε προσκλητήριο να ήταν, για σύσταση συμμορίας ληστών. Μα, θα πούνε, ο θεός, στάλθηκε στη γη για χάρη των αμαρτωλών (θαρρείς κι είναι κανένας γιατρός που τον έστειλε στην πόλη ο φιλάνθρωπος βασιλιάς, να γιατρέψει τους αρρώστους). Καλώς και με τους αναμάρτητους τί γίνεται; Αυτοί δεν είναι άξιοι της χάρης του; Μήπως τελικά είναι κακό να είσαι αναμάρτητος;

Οι διδάσκαλοί τους πάλι, λένε: "οι σοφοί αδιαφορούν πλήρως για τη χριστιανική μας διδασκαλία, γιατί η ίδια τους η σοφία τους παραπλανά και τους βάζει τρικλοποδιά"- πρόκειται για επιχειρήματα που σε κάθε τους λεπτομέρεια προκαλούν το γέλιο. Ακριβώς επειδή δεν μπορούν να πείσουν κάποιον μυαλωμένο, ψάχνουν ανάμεσα στους χαζούς, Εγώ θα παρομοίαζα τον χριστιανό δάσκαλο με τσαρλατάνο που ενώ υπόσχεται να αποκαταστήσει την υγεία κάποιου, τον αποτρέπει με κάθε τρόπο από το να πάει να κοιταχτεί σ'έναν έμπειρο γιατρό, από φόβο μήπως τον εκθέσει η επιστημονική κατάρτιση του τελευταίου.

πηγή: Αληθής Λόγος, Κέλσος

4 σχόλια:

rose είπε...

το ανησυχητικό είναι ότι από τον καιρό του Κέλσου έχουν περάσει αιώνες, μεσαίωνες, ιεροί πόλεμοι, κλπ κλπ

τόσο χρόνος και κόσμος χαμένος!

akrat είπε...

καλημέρα
τι σας ενοχλεί?????????
το προσκλητήριο των κολασμένων?
ωραίο είναι
΄και ποιός είναι αυτούνος ο Κέλσος???????

Άνεμος είπε...

Το αποθαρρυντικότερο συμπέρασμα είναι πως μετά από κάτι λιγότερο από δυο χιλιάδες χρόνια ενώ στέκουν ακόμη οι σκέψεις τού Κέλσου, χωρίς να αλλάξεις γράμμα, παρ' όλα αυτά δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Μάλλον γέμισε ο πλανήτης ακόμη περισσότερους νήπιους.
Ίσως φταίει το γεγονός ότι τέτοιες σκέψεις δύσκολα δημοσιεύονται και σίγουρα ποτέ δε διδάσκονται. Εξ' ου και η ερώτηση "ποιός είναι αυτούνος ο Κέλσος???????"

stardust30 είπε...

@ rose, ..και να'σαι σίγουρη πως τα χειρότερα έπονται!

@ Anemos, όταν η μόρφωση των νεοελλήνων ακόμη ελέγχεται από την εκκλησία α.ε. τέτοιες σκέψεις δεν μπορεί παρά να παραμείνουν στο σκοτάδι εις τους αιώνας των αιώνων..
Είπαμε "μακάριοι οι πτωχοί..".