Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Οι... εύσωμοι χριστιανορθόδοξοι ιερείς

Επειδή το προηγούμενο άρθρο ήταν πολύ βαρύ κι ασήκωτο, για να ευθυμήσουμε λίγο θα περάσω στο θέμα των χριστιανορθόδοξων διατροφικών συνηθειών και συγκεκριμένα αυτών του κλήρου. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι παπάδες και οι μητροπολίτες μας είναι κάπως... εύσωμοι; Τα παρακάτω κείμενα που παραθέτω δίνουν την απάντηση. Αρχικά, ένα άρθρο από το πολύ καλό δωρεάν περιοδικό «Υποβρύχιο», που κυκλοφορεί μόνο στην Αθήνα:

«Ο μητροπολίτης κι η ακολουθία του, όπου να ναι θα καταφθάσουν και πρέπει να είμαι έτοιμος γιατί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί» μου είπε ο φίλος μου ο Γιώργος που έχει το μαγαζί και προσφέρει εδώ και χρόνια το γεύμα για να βγάλει μια υποχρέωση.


Στα τραπέζια δέσποζαν βουνά από γαρίδες και θαλασσινά, ενώ στα τηγάνια έπαιρναν σειρά κατά πεντάδες τα μπαρμπούνια. Είπα να πάρω μάτι, για να δω πως τρώνε οι μητροπολίτες, οι αρχιμανδρίτες κι οι νεαροί διάκοι που τους συνόδευαν, αλλά κάτι φουσκωτοί απομάκρυναν όλο το πλήθος, που είχε φτάσει και προσπαθούσε να φιλήσει τα χέρια των αγίων ανθρώπων και μαζί απομάκρυναν κι εμένα.


Όταν επέστρεψα, μετά από τρεις-τέσσερις ώρες που είχε τελειώσει η μετανηστίσιμη ευωχία, είδα ότι οι λόφοι από γαρίδες, μύδια, κυδώνια και μπαρμπούνια είχαν αντικατασταθεί από λόφους σκουπιδιών. Τα απομεινάρια του γεύματος γέμισαν δέκα τεράστιες μαύρες σακουλές. Δώδεκα άνθρωποι είχαν καταναλώσει φαγητό για δώδεκα οικογένειες κι όπως είπε ο φίλος μου ο Γιώργος ένας αρχιμανδρίτης δεν έφαγε τίποτε γιατί είχε νεύρωση στομάχου. Γεύμα για μητροπολίτη και την ακολουθία του (12 άτομα)

Αντιγράψτε προσεκτικά τη δοσολογία:


10 κιλά γαρίδες

10 κιλά μπαρμπούνια

6 κιλά θαλασσινά

8 κιλά ντομάτες

4 κιλά καραβιδόψιχα

2 κιλά καβουρόψιχα

2 κιλά αγγούρια

2 κιλά ραπανάκια για την όρεξη

2 κιλά κρεμμύδια

8 κιλά χόρτα

50 λεμόνια

20 κιλά ψωμί

16 κιλά κρασί χύμα

ή 25 μπουκάλια κρασί εμφιαλωμένο

6 σαμπάνιες

24 σόδες


Μετανηστίσιμη ευωχία-σχόλιο

Όταν καλεί κάποιος ένα μητροπολίτη για να τον τιμήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτός κι η ακολουθία του θα φάει τον αγλαίωρα για να ανταποδώσει την τιμή, ειδικά μετά τη νηστεία που τα πνεύματα είναι οξυμένα...


Στη συνέχεια ένα απόσπασμα από το άρθρο του Χριστιανού Ορθόδοξου, που αναλύει με λεπτομέρεια τους λόγους που οι ιερείς μας... παθαίνουν τυμπανισμό!


Από την ελλείψιν ελαιολάδου… Παθαίνουσιν τυμπανισμόν λόγω υπερβολικόν ζήλον εις την Πίστην των Αγίων Πατέρων, νηστεύουσιν διαρκώς και αδιαλείπτως τηρώντας με την δέουσαν ευλάβειαν τις Νηστείες Της Ορθοδοξίας μας.


Μετά την τελευταίαν έρευναν της Ευρωπαΐκής Ενώσεως οι Έλληνες είναι οι πλέον παχύσαρκοι «λένε» λόγω «κακής διατροφής»….


Όμως μετά από Ιερήν Έρευναν που έκαμα εγώ ο ίδιος δια μέσου του Λαπ μου, διαπίστωσα μετά Μεγίστης Χαράς ότι οφείλεται του ότι αι Ελληνορθόδοξοι στην Μεγίστην πλειοψηφία τους τηρούν μετάν πάσις ευλάβειας ταις Νηστείαις Της Ορθοδοξίας μας!


Διαβάσατε, Ω, Αντίχριστοι τας ημέρας των Νηστειών, και δείτε διατί τυμπανιζόμεθα ομαδικώς εις την Ένδοξην ορθόδοξην τούτην χώραν του Γένους των Ρωμιών:


1. Νηστεία των Χριστουγέννων. Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να τρώμε ψάρι κάθε μέρα εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.


2. Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, και την Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται να φάμε ψάρι.


3. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ξεκινά την Δευτέρα, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, και τελειώνει στις 28 Ιουνίου (παραμονή των Αγίων Πέτρου και Παύλου). Καθ’ όλο το διάστημα της νηστείας, επιτρέπεται να τρώμε ψάρια κάθε μέρα, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.


4. Νηστεία της Παναγίας. Ξεκινά την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου. Την 6η Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) επιτρέπεται να φάμε ψάρι.


Υπάρχουν και τέσσερις ημέρες του χρόνου που η θρησκευτική παράδοση μας επιβάλει αυστηρότατη νηστεία, κατά την οποία απαγορεύεται να τρώμε ακόμα και λάδι ή κρασί. Οι ημέρες αυτές είναι οι:


1. 5 Ιανουαρίου. Παραμονή των Θεοφανείων.

2. 29 Αυγούστου. Αποτομή της τίμιας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

3. 14 Σεπτεμβρίου. Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

4. 24 Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων.


Σημειώνουμε ότι εάν μία από τις παραπάνω 4 ημέρες, πέσει Σάββατο ή Κυριακή, τότε επιτρέπεται να φάμε λάδι και να πιούμε κρασί.


Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε, εκτός από τις παρακάτω 5, όπου επιτρέπεται να φάμε ότι θέλουμε.


1. Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου και της Κυριακής του Ασώτου.

2. Η εβδομάδα πριν από την Κυριακή της Τυρινής (επιτρέπονται όλα εκτός από το κρέας).

3. Η εβδομάδα μετά το Πάσχα (Διακαινησίμου).

4. Η εβδομάδα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής.

5. Οι ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων, εκτός φυσικά από την Παραμονή των Θεοφανείων, που είναι αυστηρή νηστεία.


…Έτσι τυμπανιζόμεθα Ομαδικώς και το ευχαριστούμεθα!


Δείτε επίσης:


26 σχόλια:

busy bee είπε...

Λοιπόν η έρευνα σου είναι άψογη!
Οπως και το προηγούμενο post!
Τόσα θαλασσινά δεν θα τα έτρωγα και άλλη μια ζωή αν ζούσα!:)
Δεν ξέρω αν έχει τύχη και σε σένα, αλλά έχω συναντήση ρασοφόρο, "καλό ανθρωπάκι" και είναι .....μη εύσωμό!!
Λες να κάνω λάθος η είναι σύμπτωση??:)

Saq είπε...

24 σόδες; ε, με τόση μάσα άντε να χωνέψεις μετά!

Ανώνυμος είπε...

Τίποτε το μεμπτό μη εν Χριστώι αδελφοί μου!

όλα τα εδέσματα της λίστας ήταν νηστήσιμα - νηστεία κανούν οι άνθρωποι, δεν κάνουν δίαιτα να τρώνε λίγο!

ΥΓ: Η φωτογραφία του τυμπανισμένου βλοσυρού αγίου είναι όλα τα λεφτά!

akrat είπε...

xm
ένα κοψίδι θαλασσινό ...
δεν θα έλεγα όχι..
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ
υπάρχουν και μερικά θύματα που πιστεύουν ΑΛΗΘΙΝΑ στην Ορθοδοξία...
καλό σ/κ...

cynical είπε...

Νομιζω ότι με το αρθρο αυτο κατηγορεις αδικους τους αγιους ιερεις μας. Καλέ, ξερεις κανεναν να παχαινει απο γαριδες και μυδια, ραπανακια και αγγούρια; Τι λιπος εχουνε τα έρμα;

Πιστευω οτι αυτο ηταν ενα γευμα μαιμου. Το αληθινο με τις μοσχαροκεφαλες, τα αρνια και τα γουρουνια θα ετελεσθη πισω απο κλειστες θυρες!

Καλο Π/Σ/Κ

Ανώνυμος είπε...

Cynical, εννοείς αμέσως ΜΕΤΑ το λιτό γευμα μαϊμού;

Eólica είπε...

έλα ρε καλή η εξήγηση για τον τυμπανισμό και το είχα πάντα απορία πώς τα καταφέρνουν οι άτιμοι να έχουν μια κοιλιά που τύφλα να'χουν οι έγκυες. Πάντως φαίνεται ότι τις νηστείες αρχικά η εκκλησία τις θεσμοθέτησε για να εξισώσει τις κοινωνικές τάξεις, βλ. να μη νιώθουν άσχημα οι φτωχοί που δεν έχουν να φάνε κρέας κάθε μέρα όπως οι πλούσιοι, είμαστε όλοι ίσοι μπρος στα μάτια του θεού και άλλα τέτοια. Τελικά όμως οι πιο μεγάλοι υποκριτές είναι οι ίδιοι οι θεσμοθέτες. Το χειρότερο είναι η συνάντηση και συν-εστίαση (να φας μαζί δηλαδή) με θεοφοβούμενους που δαιμονοποιούν οτιδήποτε δεν εμπίπτει στους άμεμπτους κανόνες ηθικής και διαιτολογίας τους και ωρύονται για κόλαση και θεία τιμωρία για αυτόν που θα φάει τη λαχταριστή 8ευρη μπριζολίτσα ενώ οι ίδιοι μπορούν ανετότατα να φάνε τα 25 ευρώ το κιλό μπαρμπούνια και θαλασσινά. Προσωπικά έχω αλλεργία στα θαλασσινά. Ζήτω οι μπριζόλες.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Busy Bee
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εγώ τόση... καραβιδόψιχα δεν πρόκειται να καταναλώσω ούτε σε άλλες 2 ζωές (ζήτω η μετενσάρκωση)!

Φίλε Newton
Οι σόδες σε μάραναν εσένα; Το κρασί και οι... γαλλικές σαμπάνιες σου φάνηκαν λίγες; :)

Φίλε undantag
Ο βλοσυρός τύπος που ανέφερες είναι ο σεβασμιότατος άγιος Μεσσηνίας! Ποιός τη χάρη τους...

Φίλε akrat
Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι ιερείς που αληθινά πιστεύουν και κάποιοι καλόγεροι που υποσιτίζονται από τις νηστείες. Είναι όμως από οτι φαίνεται μειοψηφία...

Φίλη κυνική
Μη νομίζεις. Μπορεί τα νηστίσιμα να μην παχαίνουν σε ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ μερίδες, αν φας όμως δυο κιλά θαλασσινά, δυο κιλά ψωμί και ενάμισι λίτρο κρασί σε ΕΝΑ μόνο γεύμα, ε κάτι θα βάλεις δεν μπορεί!!

Φίλη Eolica
Τα πιο ακριβά εδέσματα είναι νηστίσιμα. Το χαβιάρι, οι καραβίδες και οι αστακοί... Άσε που άμα επιθυμήσουν κρέας υπάρχει και η πασίγνωστη «βάπτιση του αρνιού σε ψάρι»!

Ανώνυμος είπε...

Βρε συ Ανορθόδοξε, αντί να γράφεις άρθρα για το πως το 'παθαν μήπως να οργανώναμε κανέναν έρανο για να τα βοηθήσουμε τα έρμα να βάλουν κάτι στο στομαχάκι τους;
Αντί για "έρανο για τα παιδάκια της Unicef", εμείς θα το ονομάσουμε "έρανος για τα παπαδάκια της Papa-chef".

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανορθόδοξε, ο φίλος untantag έχει απόλυτο δίκιο: Νηστεία κάμνουν οι ευσεβείς και ουχί δίαιτα... Εάν προεβλέπετο δογματικώς η ανάγκη Ιεράς Διαίτης θα εζητείτο, εκτός από Ιερόν Σωφρονιστικό Κατάστημα και Ιερόν Spa δια το άγιον fitness.
Ας λάβουμε υπόψη μας και τον χώρο εργασίας τους: Με τόσους αποστεωμένους σε βαθμό εξαΰλωσης αγίους, οσίους, οσιομάρτυρες και λοιπούς μάρτυρες να κοσμούν τους Ιερούς Ναούς, τι περιμένεις; Με το που θα βγουν στον πραγματικό κόσμο, για το δεκατιανό τους και μόνο, ίσα με τέσσερα στρέμματα κολοκυθοκορφάδες θέλουν οι ταλαίπωροι για νά 'ρθουν στα ίσια τους...

ΥΓ: Εκείνο το "μου είπε ο φίλος μου ο Γιώργος που έχει το μαγαζί και προσφέρει εδώ και χρόνια το γεύμα για να βγάλει μια υποχρέωση." πολύ μου άρεσε...

rose είπε...

:-))

Μιχάλης Ρ. είπε...

Η θρησκεία στηρίζεται πάντα στη θυσία, κι όταν υπάρχει θυσία υπάρχει πάντα ένα θύμα και κάποιο άτομο που ωφελείται από τη θυσία. Δεν υπάρχει ούτε μια θρησκεία στο κόσμο που να μην λειτουργεί και διοικείται από θυσιαστές δήμιους ιερείς και θύματα αμνούς πιστούς.
Για πολλές χιλιάδες χρόνια οι ιερείς ήταν (και είναι) πλούσιοι χοντροί και διεφθαρμένοι, ενώ οι πολίτες ζούσαν μέσα στο τρόμο και στη δουλεία. Σήμερα οι θρησκείες εξελίχθηκαν σε πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμερίζοντας εντελώς γελοία πιστεύω, διατηρώντας τους ιερείς πλούσιους χοντρούς και διεφθαρμένους. Όσο μειώνεται οι επίδρασή τους στις λαϊκές μάζες τόσο αυξάνεται η εκμετάλλευση και η «θυσία» των πιστών. Οι ιερείς διδάσκουν την ασχήμια και την δυσαρμονία που εκπροσωπούν οι ίδιοι.
"Τα σώματα ερωτεύονται, και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έρωτα χωρίς τα σώματα να γίνουν αμέσως παρόντα με όλη την ακατανόητη κι ενοχλητική παρουσία τους"

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΟ!

http://ermionh.blogspot.com/

ar_ia είπε...

Κοιτάξτε, τα θαλασσινά γενικά όντως δεν παχαίνουν, αλλά, ΑΝ ΦΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ όπως έκανε το εν λόγω παπαδαριό....ε!!!!!
Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι ότι,καλά όλα τα άλλα, οι σαμπάνιες που κολλούσαν???

ΥΓ Καλύτερα που τρώνε τόσο τελικά μπας και σκάσουν τουλάχιστον από το πολύ φαί και ησυχάσουμε!!!!

Άθεος είπε...

Μου άρεσε το υστερόγραφο της προηγούμενης σχολιάστριας... με το ωραίο μάτι!

the monkeys είπε...

polu wraio post anor8odoxe!!dhladh ex8es hmera paraskeuh pou tsakisa kati souvlakia amarthsa e??
shmera loipon hmera savvato gia n epanor8wsw 8a kanw nhsteia.....................nai 8a faw mono ena souvlaki.xaxaax
tlk 8a paw n monasw wraia zwh kanoun!!xxax

rexides είπε...

Με έκανες και πείνασα βραδιάτικα, παναθεμά σε...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε stardust
Όχι έρανο, δίσκο να βγάλουν την Κυριακή στις εκκλησίες τους!

Φίλε conko
Απολαυστικός όπως πάντα!

Φίλη rose
;)

Φίλε Μιχάλη
Οι ιερείς μας κατέστρεψαν τα αρμονικότατα αρχαία ελληνικά αγάλματα, που αντιπροσώπευαν τα πρότυπα της εποχής, θεωρώντας τα «ειδωλολατρικά». Την αρμονία αυτή την αντικατέστησαν με τα χονδρά και αποκρουστικά σώματά τους...

Φίλε ανώνυμε της AFAIA
Σ' ευχαριστώ πολύ!

Φίλε άθεε
Κι εμένα μου άρεσε!

Φίλοι πίθηκοι
Κόψτε τα σουβλάκια και αρχίστε τις... μπανάνες, αλλιώς σας βλέπω κατευθείαν για κόλαση!

Φίλε rexides
Την καλησπέρα μου στον ακριτικό Έβρο!

Ασυγχώρητη είπε...

Lol.. Άψογο ποστ ρε Ανορθόδοξε. Καλά ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΟΥ.. :P

Πας στην εκκλησιά την Κυριακή, κοντά στο εικονοστάσι..σκύβεις ευλαβικά το κεφάλι και μουρμουρίζεις:

"Βάλε μου μια απ'όλα".

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Ασυγχώρητη
...χωρίς κρεμμύδι όμως, μη μας χαλάσει και το ίματζ η δύσοσμη αναπνοή!!

Ανώνυμος είπε...

Τόσα θαλασσινά και ραπανάκια είναι και αφροδισιακά, πανάθεμά τα.
Αμάρτησαν δια την νηστείαν των και εξαιτίας αυτής - τη σκασμένη.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα, πολύ καλό Ανορθόδοξε!! Καλά τα σιχαίνομαι τα θαλασσινά αλλά και πάλι, πόσο μπορεί να φάει ένας άνθρωπος χωρίς να σκάσει;;;;

Όσο για τις μέρες νηστείας, χαμός βρε παιδί μου, χάνεις την μπάλα.. Από ότι θυμάμαι μόνο το Πάσχα νήστευα το κρέας 1 βδομάδα και την Μ. Παρασκευή και το λάδι, ααα, θα την μαλώσω την γιαγιά μου που έκανε μισές δουλειές :p

Marios Amontaristos είπε...

Το μυστήριον ελύθη! Δεν είμαι χονδρός! Τυμπανισμένος είμαι, από την πολλήν +νηστείαν+! Κατά τ'άλλα, συνεχίζουν να ζητάνε ενίσχυση για την ανέγερση των ιερών ναών τους, βοήθειά μας.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε\η Tango
Που να έτρωγαν και μέλι με καρύδια...

Φίλη Ιοκάστη
Δεν ήσουν επαρκώς ενημερωμένη χριστιανή, θα σε μαλώσω! Σύμφωνα με το θεολόγο κύριο Μουστάκη, οι μέρες της νηστείας στην ελληνική Εκκλησία ξεπερνούν τις 150 το χρόνο! Αν συνυπολογίσουμε οτι σ' αυτές δεν κάνεις ούτε σεξ, ε τότε χ#σε ψηλά κι αγνάντευε!!

Φίλε Mario Bear
Ουδείς είναι χονδρός αδελφέ μου, αρκεί να τηρεί τας νηστείας! Και... 250 κιλάν να ζυγίζει, τούτα είναι από τον αέραν του τυμπανισμού!!

Βρομιστεράκι είπε...

Τς...δεν είναι εύσομα τα παιδιά,
βαρυκόκαλα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Οι νηστείες,οι μετάνοιες κι όλα τα αρτσιβούρτσια είναι η αποθέωση της τυπολατρίας και της μιζέριας που τους δέρνει...Και να φανταστείτε ότι πολλοί από αυτούς δεν τα πιστεύουν κιόλας....Μια φίλη μου από τη σχολή μου είχε πει ότι πριν δυο χρόνια Μεγάλη Παρασκεύη ένας παπάς της χτύπησε την πόρτα για ευχέλαιο.Εκείνη μες στην καλοσύνη της έκανε να τον κεράσει νηστίσημο γλυκό(Μεγάλη Παρασκευή γαρ κληρικός ων θα νήστευε) και κείνος τι της λέει;;;"ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΒΓΑΛΤΑ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ.ΑΥΤΑ(ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ)ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΥΣ"Αναρωτιέμαι μήπως οι άγιοι πατέρες τηρούν την ίδια στάση απέναντι στα σεξουαλικά ζητήματα.......