Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Γράμμα από την ξενιτιά: αφιέρωμα στον Πανούση (vol.2)

Φίλε Stardust


Όπως σας υποσχέθηκα, θα ολοκληρώσω σήμερα το αφιέρωμά μου στον Τζίμη Πανούση, παρουσιάζοντας μερικά αποσπάσματα από τις «Οι δύσεις» των ραδιοφωνικών του εκπομπών. Αν και είναι αρκετά εμφανές, με το λογοπαίγνιο αυτό σατιρίζει την παρακμή των ειδήσεων των ΜΜΕ, τα οποία πολύ εύστοχα αποκαλεί Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης. Αφήνοντας έξω τα πολιτικά σχόλια του πολυτάλαντου Τζίμη, θα ασχοληθώ κυρίως με τις αιχμές του κατά της θρησκείας, έτσι ώστε να εναρμονιστώ με το κύριο θέμα του ιστολογίου.


Προκλητικός, καυστικός, αλλά και ξεκαρδιστικός όπως πάντα, ο Τζίμης Πανούσης παρουσιάζει καθημερινά τη δική του εκδοχή της επικαιρότητας, ζωντανά από την εκπομπή του «Δούρειος Ήχος» στο ραδιόφωνο. Από τον ισοπεδωτικό του χαβαλέ δεν ξεφεύγει κανένας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, παπάδες, τραγουδιστές και λοιποί τηλεμαϊντανοί, όλοι έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο του εκκεντρικού καλλιτέχνη, που προσπαθεί να περάσει στο κοινό του σοβαρά μηνύματα, μεταμφιεσμένα άλλες φορές σε λεπτή ειρωνεία και άλλες σε χοντροκομμένη πλάκα. Ας περάσουμε όμως και σε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα, τα οποία βρήκα στη σελίδα του http://www.tzimakos.gr.


ΤΡΙΤΗ 23/9/2008


...Δυσκοίλιοι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου πραγματοποίησαν θαυματουργά μακροβούτια στη λίμνη Βιστονίδα και ανέσυραν, μεταξύ άλλων, μια αρβύλα πρώην αντάρτη κομμουνιστή της ευρύτερης περιοχής, με καταχωνιασμένο ραδιόφωνο εποχής μέσα της, που έπαιζε BBC της Κατοχικής περιόδου, ένα ημερολόγιο της Παναγίας με σημειωμένες τις επικίνδυνες μέρες για αλλεργίες από κρίνο και ένα χρυσόβουλο παραχωρητήριο της νήσου Λονγκ Άιλαντ προς τους εσφιγμενίτες μοναχούς. Πρόκειται σαφώς για τη Μακρόνησο αφού η Αμερική δεν είχε ανακαλυφθεί όταν ο Νικηφόρος Φωκάς κυνήγαγε φώκιες ανοιχτά του Σουνίου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 24/9/2008


Σύμφωνα με οργισμένους κύκλους Βυζαντινολόγων, που δεν ανήκουν στο, υπό εξαφάνιση, ήθος Ζαχόπουλου, το περίφημο άβατον του Αγίου Όρους, απαγόρευση, δηλαδή, παρουσίας πασών των θηλυκών στην χερσόνησο του Άθου, δεν θεσπίστηκε από τους ίδιους του μοναχούς αλλά επεβλήθη έξωθεν από αγανακτισμένους γείτονες του Αγίου Όρους που τους είχανε ρημάξει τις θυγατέρες, τις οποίες άρπαζαν οι καλόγεροι και τις μοναχώνανε στο ιερό βουνό. Το άβατο, λοιπόν, προέκυψε από τη λαϊκή αγανάκτηση των κατοίκων της Χαλκιδικής για να απαλλαγούν από τη μάστιγα της απαγωγής κορασίδων από τους λίγους αλλά αδίστακτους στρέιτ μοναχούς.


ΔΕΥΤΕΡΑ 6/10/2008


Για πρώτη φορά στην ιστορία την πεθαμένη -σύμφωνα με τον αμερικανογιαπωνέζο νεκροθάφτη Φουκουγιάμα- πέρασε τα σύνορα της παγωμένης Ρωσίας το λείψανο του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ. Οι γνωστοί-άγνωστοι προσκυνητές συρρέουν κατά αγέλας να ακουμπήσουν το σκήνωμα του Αγίου και να ζητήσουν να προστατεύσει τις καταθέσεις τους και ο Σατανάς να μαγαρίσει μόνο τα λεφτά των απίστων. Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική. Στην απευθείας σύνδεση του Αυτιά με το λείψανο του αγίου Σεραφείμ, χάλασε ο μηχανισμός συντήρησης του πτώματος, μικρά συμπαθητικά σκουλήκια κάλυψαν το λείψανο και οι πιστοί όρμησαν να αρπάζουν τα θαυματουργά ζουζούνια.


ΤΕΤΑΡΤΗ 22/10/2008


...«Η πατρίδα με τους μπλε και πράσινους κόπρους και η θρησκεία με τους χουντόδουλους Ευφραιμίτες μοναχοφάιδες πάνε κατά διάλου. Μονάχα η οικογένεια αντέχει, αντιστέκεται από το τρίπτυχο του φασιστικού εφιάλτη της εφηβείας μας», δήλωσε στο Εκάλη club ο πρόεδρος της εικονικής αντισφαίρισης Χατζηνικολάου και ανέφερε παραδείγματα ζευγαριών που κοσμούν το οικογενειακό ρόστερ της πατρίδας μας: Ο μοντελοπνίχτης Φούριας καβάλα στο άβατο της Βατίδου, ο μπουμπούκος Άδωνις αγκαζέ με τη μαέστρο τηλερουφίχτρα και ο all-time-classic Ευαγγελάτος, με το σακατεμένο κουπουπιέ, από το ορθόδοξο πάτημα, την ύπουλη τακουνιά της αδίστακτης Τατιάνας.


ΤΕΤΑΡΤΗ 12/11/2008


...Οι Άγριοι Πατέρες στα Ιεροσόλυμα, με τη βοήθεια του απεσταλμένου, τότε, του Χριστόδουλου, Βαβίλη, κατεβάζουν στα άγια χώματα θεοσεβάμενους γορίλες νυχτερινών κέντρων των Αθηνών, δοκιμασμένους συνεργάτες της ΔΑΠ για να αντιμετωπίσουν τους Αρμένιους μοναχούς. Μήνυμα συμπαράστασης προς την Αγιοταφική κενότητα έστειλε σύσσωμο το ελληνικό κοινοβουλευτικό τσίρκο.


ΤΕΤΑΡΤΗ 26/11/2008


Εκτός από πνευματικός του περιθωριακού, πλέον, Ρουσόπουλου, ο ηγούμενος Εφραίμ ήταν και ταχτικός επισκέπτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον οποίο συμβούλευε όχι μόνο για θρησκευτικά θέματα αλλά και για θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως συνταγές αγιορείτικες με καμουφλαρισμένα κρέατα, αναβαπτισμένα κοτόπουλα σε ψάρια, τα οποία επειδή δεν τα βλέπεις δεν σε παχαίνουν κιόλας. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ξεκόψει από τον Εφραίμ και στερήθηκε έναν καλό φίλο και έναν πανέξυπνο σύμβουλο. Όπως αναφέρει ο Λούλης στο βιβλίο του «Χαραμοφάης ο Νάης» η ιδέα του Εφραίμ ήταν η προσέγγιση του Πούτιν, τον οποίο ο νάνος ηγούμενος αποκαλούσε χαριτολογώντας Ρασπούτιν.


ΤΡΙΤΗ 30/12/2008


Ο πρώτος και φαρμακερός μήνας του 2009 υποδέχεται και στην άμορφη χώρα μας την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα made in Greece golden boys, τα επονομαζόμενα golden monks, οι μαυρορομπίτες επενδυτές με τα χρυσόβουλα, μπογιατίζουν με βυζαντινή ώχρα τη νέα χρόνια. Το σατανικό δίδυμο, ηγούμενος Εφραίμ-Αρσένιος Λουπέν, βάζει τη σφραγίδα του στην παλαιοημερολογίτη Πρωτοχρονιά που θα έρθει σε δεκατρείς γρουσούζικες μέρες. Η εξέγερση συνεχίζεται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με ανοδικές τάσεις της τιμές της βενζίνης από την υπερκατανάλωση μολότωφ. Έντονες φήμες για την κακή ψυχολογική κατάσταση του Πρωθυπουργού που κατάπιε το φλουρί της βασιλόπιτας, την οποία καταβρόχθισε αμάσητη πριν την ώρα της.


ΤΡΙΤΗ 20/1/2009


Θρησκευτική κατάθλιψη με σκοτεινά διαλλείματα κοινωνικής παρέμβασης σκιαγραφούν το προφίλ του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας. Το ιερόν emo της Ορθοδοξίας, ο Ιερώνυμος Σιγανοπαπαδιάς, εδέησε να ασχοληθεί με τα εγκόσμια κάνοντας δημόσια έκκληση υπέρ της σωτηρίας του απαχθέντες εφοπλιστού Παναγόπουλου. Μια κουβέντα για τα χιλιάδες γυναικόπαιδα που σφάζονται στην Παλαιστίνη, για το λευκό φώσφορο που καίει σάρκες αμάχων δεν περίσσεψε στον αρχιερέα γιατί οι άπιστοι σφαγμένοι δεν ίντουσαν χρυσοί χορηγοί του Πατριαρχείου όπως ο εφοπλιστής.


Γα το κλείσιμο σας φύλαξα ένα ηχητικό κλιπ από τις εκπομπές του Πανούση, όπου καυτηριάζει το κωμικοτραγικό ευτράπελο με την εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας. Για τη συγκεκριμένη εικόνα επίσημοι εκκλησιαστικοί κύκλοι είχαν διαδώσει ούτε λίγο ούτε πολύ οτι προσκυνήθηκε από... 2,5 εκατομμύρια πιστούς, κατά το διάστημα των λίγων ημερών που ήταν διαθέσιμη, στο ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2002. Ο αριθμός που έδωσαν στη δημοσιότητα (για λόγους διαφήμισης του προϊόντος) ήταν τόσο οικτρά παραποιημένος, ώστε δεν θα μπορούσε να είναι αληθινός ούτε αν ο ρυθμός προσκυνήματος ήταν 3 άνθρωποι το δευτερόλεπτο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο! Παραμύθια για μικρά παιδιά δηλαδή, μόνο που προορίζονταν για νοήμονες ενήλικες...



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε Ανορθόδοξε,
Νομίζω πως τα 2,5 εκατομμύρια πιστών ήτο ένα ακόμη θαύμα μιας και η Παναγίαν έχει δυνατότητες παύσης του χρόνου (σαν το μάτριξ ένα πράγμα) άρα 3 άτομα το δευτερόλεπτο είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικόν!
Πέραν της πλάκας ο Πανούσης είναι φοβερός!

Άθεος είπε...

Τι θέλει να πει ο ποιητής Ανορθόδοξε...;

george είπε...

κατι σε Νταλαρα δεν συνελεξες τωρα που μας προεκυψε και υποψηφια της οικογενειας??

Ανώνυμος είπε...

Ο τζίμης είναι μοναδικός. Θα μείνει στην ιστορία. Μπράβο και σε εσένα που ασχολήθηκες μαζί του, φίλε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ο Τζίμης Πανούσης μου αρέσει πάρα πολύ.

thesikaleon είπε...

Την καλησπέρα μου.

Θα ήθελα την συμμετοχή σου σε μία νέα προσπάθεια στο http://roides.wordpress.com

Γιατί χρειάζονται επιτέλους ανοιχτά μυαλά!!!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

ο Ροΐδης είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες μπλόγκερς αλλά μιας και τα κείμενα του είναι πολύ μεγάλα θα το διαβάσω μετά το φαγητό.