Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Οι ομιλίες του «χομεϊνί» Αυγουστίνου Καντιώτη

Το σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια του αφιερώματός μου στον «Χομεϊνί της Μακεδονίας» Αυγουστίνο Καντιώτη. Η παρουσίαση αποσπασμάτων από ομιλίες και άρθρα του είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να σχηματίσετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον επικίνδυνο αυτόν άνθρωπο. Θα ξεκινήσω δυναμικά με το... επικήδειο άρθρο που έγραψε ο εν λόγω αρχιερέας στο περιοδικό «χριστιανική σπίθα» μετά το θάνατο του παγκοσμίως καταξιωμένου συγγραφέα μας, Νίκου Καζαντζάκη:


Σήμερα ήταν μια σκοτεινή μέρα του Ελληνικού Έθνους. Ο γλυκύτατος Χριστός ξανασταυρώθηκε από τους αισχρούς αντιπροσώπους της λογοτεχνίας και του κράτους. Ρεζίλια των σκυλιών γίναμε. Η συντέλεια των αιώνων έφτασε! Η πέννα του βρωμερού αντίχριστου ξέσχισε το στήθος του Κυρίου. Βόθρος ρέει από τους ακάθαρτους ποταμούς στις σελίδες του ανήθικου. Σήμερα η Ελλάς κηδεύει με δημόσιον δαπάνη ποιον, τον υβριστή της εκκλησίας μας και ο Υπουργός παιδείας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας με ασέβεια τα διεστραμμένα βιβλία του βλάσφημου αντί του Ευαγγελίου, παίνεψαν τον αισχρό νεκρό. Φρίκη, φρίκη, ούτε ο υπόνομος των Αθηνών δεν θα ανέδιδε τέτοια δυσωδία. Έφτασε η Δευτέρα παρουσία! Θλίψη, θλίψη και το θλιβερότερο ο Μητροπολίτης Ευγένιος, παρόλο που ειδοποιήθηκε αυστηρά από την Ιεραρχία άφησε το βλάστημο να μπει μέσα σε Χριστιανική εκκλησία και παραστεί στην κηδεία του... Αν ζούσαν σήμερα οι τρεις Ιεράρχες θα σας είχαν αφορέσει όλους σας!

Με γλώσσα τόσο αισχρή που αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος κοινός θνητός θα τον είχαν μηνύσει, ο σεβασμιότατος «στολίζει» το νεκρό πια Νίκο Καζαντζάκη, προφανώς εξαιτίας κάποιων βιβλίων του που δεν άρεσαν και τόσο στην ηγεσία της ελληνικής Εκκλησίας... Θα συμφωνούσα πάντως με την τελευταία πρόταση. Αν ζούσαν οι φανατικοί Βασίλειος και Χρυσόστομος σίγουρα θα προσέθεταν έναν ακόμα αφορισμό στην πλούσια συλλογή από «παράσημα» του Καζαντζάκη και των υποστηρικτών του. Το επόμενο ξεκαρδιστικό απόσπασμα είναι από ομιλία του στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Πτολεμαΐδος την Κυριακή 10-12-1978. Το αφιερώνω στους φίλους stardust, batcic και γενικότερα σε όλους τους ορειβάτες που παίρνουν τα βουνά κυριακάτικα (και πότε να τα πάρουν δηλαδή, αφού τις καθημερινές εργάζονται...):


Βλέπεις την Κυριακή να σηκώνονται πρωί πρωί, με γυλιούς στην πλάτη και να πηγαίνουν για ορειβασία πάνω στα βουνά. Και μερικές φορές χάνονται μέσ' στα χιόνια και τρέχουν να ζητούν τα ίχνη τους, ημέρα Κυριακής. Πόδια για ορειβασίες έχουν, πόδια για εκδρομές και άλλες διασκεδάσεις, για χορούς και ντισκοτέκς, πόδια για τον διάβολο δηλαδή, έχουν, πόδια για το Θεό δεν έχουν. Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν...

Άλλ' όταν πλέον πεθάνουν, τότε δεν θα έχουν πόδια. Τότε με ξένα πόδια θα πάνε στην εκκλησία και άλλοι τότε θα τους σηκώσουν στα χέρια και θα πάνε να τους θάψουν.
Τώρα λοιπόν που ζεις, τώρα που έχεις χέρια κάνε το σταυρό σου, τώρα που 'χεις γλώσσα δόξαζε το Θεό' τώρα που 'χεις πόδια τρέξε στο ναό με τη λαχτάρα του ψαλμωδού που λέει' "Ως αγαπητά, τα σκηνώματά σου, Κύριε των δυνάμων. επιποθεί και εκλείπει η ψυχή μου εις τας αυλάς του Κυρίου" (Ψαλμ. 83,2-3)... Θα μείνουν παράλυτα τα πόδια εκείνα που πήγαιναν στα κέντρα των διασκεδάσεων, τα πόδια εκείνα, που συνεπλέκοντο με τα πόδια πόρνων και παλλακίδων γυναικών θα ατονήσουν, θα σταματήσει μέσα τους το ρεύμα της ζωής!

Αχ αυτές οι ντισκοτέκς! Τι κακό έχουν κάνει στον κόσμο... Τουλάχιστον νέοι μου, όταν πηγαίνετε Σάββατο βράδυ και ξενυχτάτε, πάρτε το σερί με μια επίσκεψη στην εκκλησία τα χαράματα της Κυριακής! Έτσι έχετε πιθανότητες να γλιτώσετε από την παράλυση που προειδοποιεί ο σεβάσμιος αρχιερέας... Ας περάσουμε όμως και σε ένα εθνικοπατριωτικό απόσπασμα από τη «χριστιανική σπίθα» για να ευθυμήσουμε λίγο:


Θα ήθελα να πω για ένα πρόσωπο, άλλα δεν θα αναφέρω το όνομα του, γιατί ορισμένοι ίσως παρεξηγηθούν. Είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό πρόσωπο της πατρίδος μας, το όποιον εγώ τουλάχιστον το εκτιμώ. Από μικρό παιδί, δεκαοχτώ χρονών, υπηρετούσε την πατρίδα. Έφτασε μέχρι Σόφια και Ουκρανία και Άγκυρα. Και έμεινε άγαμος, παρθένος. Μακάρι εμείς να είχαμε την παρθενία του υπέροχου αυτού ανδρός, πού σε κάποια δύσκολη στιγμή έσωσε την Ελληνική πατρίδα από βεβαία καταστροφή. Σπουδαίος δε άνθρωπος. Και ανάστημα ηρωικό, λεβέντης, παιδί της Θεσσαλίας, από τα ηρωικότερα παιδιά.

Τον ρωτούσανε λοιπόν
-Δεν παντρεύεσαι;
-Παντρεύτηκα!
-Παντρεύτηκες;

-Παντρεύτηκα δεκαοχτώ χρονών.

-Και ποια πήρες;

Σηκώθηκε όρθιος, έφερε το χέρι στο πηλήκιο του και είπε·

-Την Ελλάδα!!
Είναι μεγάλα πνεύματα αυτά. Παντρεύονται άλλοι την πατρίδα, άλλοι την επιστήμη, άλλοι τη θρησκεία· και ανήκουν σε μια ανώτερη σφαίρα μεγάλων και υψηλών ενδιαφερόντων.


Δε γνωρίζω αν η παραπάνω ιστοριούλα είναι αληθινή ή μύθος, πάντως στην περίπτωση που συνέβαινε αυτό σήμερα, ο λεβέντης αξιωματικός θα εισέπραττε μπόλικες ντομάτες και λοιπά ζαρζαβατικά... Στη συνέχεια ένα απόσπασμα από ομιλία του την Κυριακή του ασώτου σε ναό της Αθήνας, για το αγαπημένο θέμα όλων των αγάμ(ητ)ων κληρικών, την πορνεία:

«Φεύγετε την πορνείαν» (A΄ Kορ. 6,18). Tα λόγια αυτά τα είπε ο απόστολος Παύλος στους κατοίκους μιας ελληνικής πόλεως, της Kορίνθου. Aλλά η τότε Kόρινθος δε’ μοιάζει καθόλου με τη σημερινή. Tότε ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, με 300.000 κατοίκους. Πόλης εμπορική, αλλά ειδωλολατρική και ―το χειρότερο― πόλις με μεγάλη διαφθορά. Eκεί υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στη φαυλότητα και διαφθορά, ναός της Αφροδίτης. Εκεί ζούσανε χίλιες πόρνες, που αρμέγανε όλο τον ελληνισμό και είχαν μαζέψει όλο το χρυσάφι της Eλλάδος. Tην πορνεία, δηλαδή, εκεί την είχαν όπως πίνεις ένα ποτήρι νερό. Kαι όχι μόνο αθώα τη θεωρούσαν, αλλά την είχανε και ως θεϊκή λατρεία. Τέτοια διαφθορά!

Mην παίζεις με την πορνεία, σου λέει, δεν είναι παιχνιδάκι, θα σε καταστρέψει. H πορνεία μολύνει και διαφθείρει το σώμα. Tο σώμα είναι ένα άγαλμα, ένα αριστούργημα ανώτερο από τον Παρθενώνα. Tι είναι το μάτι, το αυτί, η καρδιά, το πνευμόνι;… Tο κορμί σου βγήκε από το εργαστήριο της αγίας Tριάδος. Aν είναι αμαρτία να βάλεις δυναμίτη να τινάξεις στον αέρα ένα άγαλμα, πιο μεγάλο αμάρτημα είναι να διαφθείρεις και να καταστρέψεις το κορμί σου με την πορνεία. Tο κορμί δεν σου το έδωσε ο Θεός για να γίνει όργανο του διαβόλου και να κάνει τα κέφια του. Tο κορμί σου είναι μια κιθάρα. Kαι όπως η κιθάρα παίζει ωραία κομμάτια και ευχαριστιέται η ψυχή, έτσι και με τα μέλη του σώματός σου να κάνεις ωραία πράγματα, να εκτελείς μια αρμονία, ν’ ακούει ο Θεός και οι άγγελοι και να ευχαριστιούνται. Tο κορμί σου είναι μια λαμπάδα. Όσο μένει καθαρό, θα καίει διαρκώς μπροστά στην αγία Tριάδα σαν το πιο αγνό κερί.

Μάθαμε λοιπόν σήμερα ποιά είναι η αποστολή του σώματός μας. Να παίζει... αρμονίες, ώστε να ακούει ο Θεός με τους λακέδες του και να μερακλώνουν! Αφήστε που αυτή η εμμονή με την αρχαία Ελλάδα καταντάει εκνευριστική... Οι χίλιες ιέρειες του ναού της Αφροδίτης μπορεί να «αρμέγανε» τον κόσμο, όχι πάντως περισσότερο απ' όσο μας αρμέγει η ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα, και με μία ουσιώδη διαφορά. Οι λυγερές αυτές υπάρξεις προσέφεραν τουλάχιστον... ευχαρίστηση και ανακούφιση στους προσκυνητές με τις υπηρεσίες τους, κάτι που δεν κάνουν οι κακομούτσουνοι και απεχθείς σημερινοί παπάδες!! Παρακάτω στον ίδιο λόγο του, ο Αυγουστίνος σχολιάζει την παρακμή και τον εκφυλισμό των σημερινών νέων:

Λοιπόν, σήμερα δεν πάμε καλά. Άλλοτε υπήρξαν εποχές ευλογημένες. Διαβάστε. Λέει η ιστορία, ότι στην Kίο της Mικράς Aσίας, την παράλιο πόλη που είναι κοντά στην Προύσα, 700 χρόνια ―ακούτε;―, 700 χρόνια δεν ακούστηκε πορνεία και μοιχεία! Tώρα; Tώρα γέμισε ο τόπος από πορνεία. σε κάθε δρόμο και σοκάκι... Tώρα, που η Εκκλησία μας καλεί να μετανοήσουμε σαν τον άσωτο, εμείς αντιθέτως με μάσκες, μεταμφιέσεις, πάρτυ και χορούς, πέφτουμε σαν τα ακάθαρτα ζώα στην φοβερά αυτή αμαρτία.

Tα αποτελέσματα; Εμένα ρωτάτε; Σάπισαν τα νιάτα μας! Έννοια σου, κόσμε, που δεν ακούς τον Παύλο και την Εκκλησία, θα τα πληρώσεις τα «γραμμάτια» αυτά με τόκο και επιτόκιο. Άντε τώρα, εσύ πατέρα, να παντρέψεις το κορίτσι σου. Πού να το δώσεις; Προτιμότερο να το ρίξεις σ’ ένα λάκκο με ασβέστη, παρά να το δώσεις σε ένα σάπιο - έκφυλο νέο. Aντε τώρα εσύ νέε, που σε κορόιδεψαν οι κινηματογράφοι και τα θέατρα και σου είπαν ότι η ζωή είναι απόλαυσης και ηδονή, άντε να φτειάσεις οικογένεια. Θα γεννήσεις. Mα τα παιδιά σου δεν θα είναι πλέον εκείνοι οι λεβέντες, οι εύζωνοι, αλλά θα είναι κάτι κακιασμένα, κάτι ελεεινά, κάτι φοβερά πλάσματα, που ούτε με τα γάλατα ούτε με τα κοτόπουλα ούτε με τα άλλα θα μπορούν ν’ αποκτήσουν ρωμαλεότητα.


Πού είναι εκείνα τα παιδιά, που βγαίνανε από μάνες λεβεντογένες, που ήταν καθαρές σαν το κρύσταλλο; Kαι έτσι βγήκανε εκείνα τα παιδιά, που ύψωσαν την Ελλάδα μας και την έφτασαν μέχρι Σόφια και Άγκυρα. Από τους σημερινούς έκφυλους και διεφθαρμένους νέους θα βγει μια νέα γενεά με παιδιά κακιασμένα, τυφλά, κουτσά, ανάπηρα, βλακώδη. Αχ παιδί μου, θα τα βλέπεις και θα καίγεσαι!

Ακούτε πατεράδες; Της κόρες σας στον ασβέστη (αφού όλοι οι νέοι σήμερα είναι σεξουαλικά ενεργοί πριν το γάμο)! Επίσης, κύριοι ακροδεξιοί, ξεχάστε Μπόλη, Σόφια και Άγκυρα! Με τα κακιασμένα και ανάπηρα παιδιά που προέβλεψε ο Άγιος Φλωρίνης οτι θα γεννηθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναλάβουμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος... Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο παραλήρημα του «μεγαλύτερου ιεροκήρυκα του 20ου αιώνα». Ελπίζω να τα δουν αυτά κάποιοι αναγνώστες χριστιανικών περιοδικών, που νομίζουν οτι ο Καντιώτης είναι Άγιος, και να προβληματιστούν κάπως...

Δείτε και:
  • http://www.augoustinos-kantiotis.gr
  • http://orthodoxia-agiapisti.blogspot.com
  • http://www.iospress.gr

30 σχόλια:

Eólica είπε...

"Eκεί υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στη φαυλότητα και διαφθορά, ναός της Αφροδίτης. Εκεί ζούσανε χίλιες πόρνες, που αρμέγανε όλο τον ελληνισμό και είχαν μαζέψει όλο το χρυσάφι της Eλλάδος. Tην πορνεία, δηλαδή, εκεί την είχαν όπως πίνεις ένα ποτήρι νερό. Kαι όχι μόνο αθώα τη θεωρούσαν, αλλά την είχανε και ως θεϊκή λατρεία. Τέτοια διαφθορά!"
Δεν είναι τυχαίο πιστεύω που η Εκκλησία τόσο έντονα πολέμησε (και πολεμάει-χαχα) το φαινόμενο της πορνείας, και δη της πορνείας αυτής που μαζεύει όλο τον πλούτο στα χέρια της. Ήξερε από ποιον ήθελε να πάρει την εξουσία και την πήρε.... Είναι πραγματικά εμετικό που προσπαθούν (και που τα καταφέρνουν!!) τόσα χρόνια να επιβάλλονται στους ανθρώπους με μόνο όπλο τη δημιουργία τύψεων! Μετανοήστε, γιατί θα καείτε στην κόλαση! Δώστε τον οβολό σας για την ανέγερση του τάδε νάου (κι άλλου;;;) γιατί θα καείτε στην κόλαση. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΊΤΕ! για να ξέρουμε όλοι οι παπάδες από πρώτο χέρι τι μαλακίες κάνετε και να σας κρατάμε από τα αρ***ια.
Και το κακό είναι ότι τέτοιου είδους κείμενα δεν τα γράφουν μόνο οι μουτζαχεντίν-χομεϊνι-αυγουστίνοι που αναφέρεις. Η μάνα μου είναι της εκκλησίας και, όποτε τυχαίνει να πέσει στα χέρια μου κανένα από τα φυλλάδια που τους δίνουν κυριακάτικα, φρίττω. Τέτοια και χειρότερα γράφουν.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Eólica
Η προπαγάνδα ως μέσο χειραγώγησης των μαζών είναι δυστυχώς διαχρονικό όπλο. Ελπίζω κάποια στιγμή ο κόσμος να ξυπνήσει και να καταλάβει οτι οι ναοί που «αποπερατώνονται» για δεκαετίες δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να ξοδέψει τα λεφτά του...

Ανδρέας Μπατσής είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Φίλε Ανορθόδοξε, έχεις φτιάξει τη μέρα μου! Δεν το ήξερα καν ότι το κορμί μου έχει βγει από το εργαστήρι της Αγίας Τριάδας. Ίσως γι αυτό να είμαι τόσο παιδαράς :)

Αλλά το θέμα με την κιθάρα που παίζει αρμονικούς ήχους για να χαίρεται ο θεός, μάλλον το παρεξήγησες φίλε. Εννοεί ο άνθρωπος ότι αντί να μπλέκεσαι με τα μιαρά πλάσματα που ονομάζουμε γυναίκες, καλύτερα είναι να πάλλεις τη "χορδή" σου νυχθημερόν όπως κάνουν οι μαυροφόροι λέτσοι της εκκλησίας. Άλλωστε η Κρήτη δεν έχει βγάλει μόνο τον αισχρό Καζαντζάκη αλλά και τον μεγαλοφυή άγνωστο εμπνευστή της παλιάς μαντινάδας:

Δεν γαμώ κώλο που χέζει
και μουνί που κατουρεί,
την επαίζω με το χέρι
και την έχω καθαρή!

...η οποία εκφράζει κατά το πλείστον τους κληρικούς μας (ίσως με εξαίρεση τον πρώτο στίχο).

Επίσης μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν έχω πόδια μόνο για να παίρνω τα βουνά, αλλά και για να αφήνω το 46 (αυτό γράφει από κάτω το παπούτσι μου) στο μεσόφρυδο κάθε γενειοφόρου τράγου, the Mortal Kombat way!

Μιχάλης Ρ. είπε...

*Ο Νόμος του Θεού δεν θέλει μπορέσει ποτέ να είναι η θρησκεία των παπάδωνέ μας. Εμείς θέλουμε έναν κλήρον, και έναν πολυάριθμον κλήρον, μα χάρισμα! Για να πιτύχομε το χάρισμα εδεχθήκαμε διά παπάδες μας τους ύστερους χαμάληδες, και τους εδώσαμε απολυσιά να ζούνε με το έργον τους...
*Κυρίως, σε δύο περίστασες οι χριστιανοί κάνουν επίδειξη Χριστιανικής θρησκείας, 1ον όταν κανείς τούς αδικήσει και θέλουνε να δείξουνε το τρομερόν της αδικίας οπού τους εγίνηκε• 2ον όταν ετοιμάζονται ν’ αδικήσουν κανένανε και έχουνε χρεία να υποκριθούνε χρηστότητα, για ν’ απατήσουνε το υποκείμενο που σχεδιάζουνε ν’ αδικήσουνε.
«Θρησκεία». Tα μυστήρια της Kεφαλονιάς, 1856. Δημ. Mάργαρης (επιμ.), Aνδρέας Λασκαράτος.
-ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ (1993): «η ειδωλολατρεια βυθισε επι αιωνες την Ελλαδα εις σκοτος βαθυτατον».... τι ηταν η Ελλαδα την εποχη της αρχαιοτητας; Ενα τιποτα... πολιτισμος μηδεν... ηρθε ο Χριστιανισμος κι ανεβασε την Ελλαδα εκει ψηλα που ειναι ακομα και τωρα..
Οι καραγκιόζηδες της πίστης απέναντι στο φυσικό τους ιστορικό, το καρναβάλι που τους αξίζει.

Zaphod είπε...

Το κακό δεν ειναι ο Καντιώτης είναι οι ***** που του έδιναν και του δίνουν δίκιο...

Εγώ από την μεριά μου δεν άντεχα να διαβάσω άλλο γιατί θα έτρεχα γραμμή στο Δαφνί!

Ptomas είπε...

Εμπρός να ιδρύσουμε την ΧριστιανοΤαλιμπανική Νεολαία Ελλάδος (ΧΤΝΕ)! Με τέτοιους πνευματικούς καθοδηγητές εμπρός για ένα νέο μεσαίωνα! Καταπληκτική η δημοσίευση σου. Ήξερα και εγώ κάποια από αυτά αλλά μου διέφευγε το μεγαλείο της ηλιθιότητας. Γρηγορείτε οι ηλίθιοι είναι ακατανίκητοι...

akrat είπε...

τον καημενούλη
τον έχετε ξεσκίσει...

Panos Konstantinidis είπε...

Πάντως βγάζουνε τρελλό γέλιο οι λόγοι του, δεν μπορείτε να πείτε.

Ανώνυμος είπε...

Το σημαντικό με τον Καντιώτη είναι ότι επηρέασε πλήθος παπάδων, θεολόγων και στρατιωτικών, μπολιάζοντάς τους με έναν ιδιότυπο εθνικιστικο-θρησκευτικο φανατισμό, που δυστυχώς επιζεί σε πολλές, ιδίως βόρειες, περιοχές της χώρας μας.

Πολύ καλή σειρά άρθρων! Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η επιλογή της τελευταίας φωτογραφίας μέσα σε τέτοιο άρθρο είναι ιδιαίτερα ατυχής και καλό θα ήταν να την αποσύρεις...Οι άνθρωποι αυτοί δεν φταίνε σε τίποτε να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον Καντιώτη.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε batcic
Σε βλέπω γνώστη των σοφών μαντινάδων του λαού μας, χαχαχαχα!

Φίλε Μιχάλη
Τι συγκρίνεις τώρα; Το Λασκαράτο με το χομεϊνί; Τελείως ανόμοια πράγματα, σα να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, που μας λέγαν και στο δημοτικό...

Φίλε zaphod
Όντως η ανάγνωση τέτοιων αποφθεγμάτων προκαλεί ανεξέλεγκτες παρενέργειες! Σας συμβουλεύω να τα διαβάζετε με προσοχή...

Φίλε ptoma
ΧΤΝΕ όπως ΚΝΕ; Χαχαχαχα!

Φίλε akrat
Και λίγα είπαμε...

Φίλε Πάνο
Γέλιο αμα τους πάρεις στην πλάκα, κλάμα αν τους πάρεις στα σοβαρά...

Φίλε ανώνυμε
Έχεις δίκιο για την τελευταία φωτογραφία. Την άλλαξα πάραυτα με αυτή του ζούπερμανν!

Ανώνυμος είπε...

Άπιστε και άθεε ανορθόδοξε, διάβασε κι αυτό μπάς και συνέλθεις:
(από το
http://agiabarbarapatras.blogspot.com/)


Σάββατο, 9 Μάϊος 2009
Οι αναμνήσεις μου από τον γέροντα Παΐσιο (Μέρος στ')
του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


Ο γέρων Παΐσιος επειδή εγνώριζε πόσο εύκολο είναι να πλανηθεί και να πέσει ο άνθρωπος, προσευχόταν λέγοντας: «Σε παρακαλώ Θεέ μου, μην πάρεις τη χάρη Σου ούτε μια στιγμή από πάνω μου».

Ο ιερεύς Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών, πήγε στα τέλη Ιουνίου του 1982 στο Αγιον Όρος μαζί με άλλους τρεις Πατρινούς. Στην μονή της Μεγίστης Λαύρας συνάντησαν 11 προσκυνητές από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και απεφάσισαν να πάνε στον γέροντα Παΐσιο. Έφτασαν στην καλύβη του και περίμεναν μία ώρα, αλλά ο γέρων δεν άνοιξε. Έτσι σηκώθηκαν να φύγουν. Δεν απεμακρύνθησαν πολύ και ο γέρων άνοιξε και τούς είπε:" Τι θέλετε αδελφοί, από μένα το βρώμικο σκυλί, πού είμαι μέσα στα θηρία ;". Ξαφνιασμένοι και χαρούμενοι απήντησαν πώς ήθελαν να τον συμβουλευθούν για ορισμένα ζητήματα. Τότε ο γέρων είπε:" Εγώ να σας δώσω συμβουλές; Εσείς πρέπει να με συμβουλεύσετε, πού είσθε επιστήμονες ".

Έπειτα τους οδήγησε στην καλύβη και ενώ δεν τούς ήξερε τούς είπε: " Σεις είσθε από την Πάτρα, σεις από την Αθήνα και σεις από την Θεσσαλονίκη". Ενώ συζητούσαν διάφορα πνευματικά θέματα, είπε ο γέρων: "Κάποιος διαλογίζεται ότι δεν υπάρχει Θεός". Εκείνοι αλληλοκοιτάχτηκαν και ο γέρων συνέχισε: "Εγώ σας λέω ότι υπάρχει Θεός και με αποδείξεις". Και εφώναξε: "Σαύρα έλα εδώ". Μπήκε τότε μέσα μία μεγάλη σαύρα, πού τρόμαξε τούς επισκέπτες. Ο γέρων απευθύνθηκε στη σαύρα σαν σε λογικό όν και της είπε:" Προσκύνησε τούς επισκέπτες, χαιρέτησέ τους ". Η σαύρα υπακούουσα σηκώθηκε στα πισινά της πόδια και έκανε εδαφιαία μετάνοια. Έπειτα την ερώτησε: "Για πες μας, υπάρχει Θεός;". Και ώ του θαύματος! η σαύρα με μια ψιλή, λεπτή φωνούλα μίλησε και είπε:" Υπάρχει Θεός, υπάρχει Θεός, υπάρχει Θεός".

Στις 14 Ιουλίου 1993, ημέρα του φοβερού σεισμού των Πατρών, ο γέρων Παΐσιος είδε τον απόστολο Ανδρέα να προσεύχεται γονατιστός υπέρ της σωτηρίας της πόλεως. Ο Θεάνθρωπος Κύριος έκανε το θαύμα Του και δεν σκοτώθηκε ούτε ένας.

Λίγο καιρό πριν φύγει από αυτόν τον μάταιο κόσμο ο γέρων Παΐσιος είπε σε ένα φίλο αρχιμανδρίτη: «Ζούμε στον καιρό της αποστασίας. Γι’ αυτό ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Αξιοσημείωτο ότι η κηδεία του γέροντος, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, παρουσία των μοναζουσών και ενός μόνον ιερέως. Έτσι, ο γέρων απέφυγε τις τιμές του κόσμου, όπως όταν ζούσε, πού δεν ήθελε να γίνεται λόγος για τον εαυτό του και προτίμησε την αιώνια τιμή, χαρά και δόξα κοντά στον Ουράνιο Πατέρα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε όλοι την ευχή του.


Αναρτήθηκε από Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα στις 6:54 πμ


...Αφού το είπε και η σαύρα ότι υπάρχει θεός ρε φίλε, εσύ τί περιμένεις για να πιστέψεις;

Ανώνυμος είπε...

Μερικές απορίες, καταρχάς ο γέροντας είχε 14 επισκέπτες, μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως συνάδει αυτό με τον μοναχισμό, προτείνω την μετατροπή του όρου σε επισκεπτισμό κατά την βαρβαρική βιζιτιδισμός. Κατά δεύτερον, γνωρίζω ένα γάτο που χορεύει τσάμικο χτυπάει παλαμάκια και νιαουρίζει σαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, είναι ο γάτος χουντικός ή πρόκειται περί θαύματος; Για το τέλος το καλύτερο, ο σεισμός των Πατρών ήταν 5 richter, οι πιθανότητες για νεκρούς ιδίως σε χώρα όπως η Ελλάδα είναι μηδαμινή, βέβαια δεν γνωρίζουμε εάν ο Παϊσίος μαζί με τον Άγιο Αντρέα έχουμε και την δύναμη της μείωσης της σεισμικής έντασης και ρίξαν τα richter.
Servitoros

Ανώνυμος είπε...

Άπιστοι και άθεοι αναρχοκομμουνιστές, τόσα θαύματα διαβάζετε και δεν θέλετε να πιστέψετε. Ο σεισμός έχει γίνει στα μυαλά σας. Είσαστε άξιοι της τύχης σας... Θα πάτε στην Κόλαση να καείτε !



...Τώρα σοβαρά ρε σερβιτόρε, έχεις τέτοιο γάτο και τον αφήνεις να ασχολείται με την πολιτική; Δεν τον δασκαλεύεις να κάνει το σταυρό του, να στήσουμε ένα πανηγύρι να 'κονομήσουμε τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανορθόδοξε,
ο τ.Φλωρίνης (ή Χλωρίνης κατά τον θείο των αδελφών Ξηρών, τ.αρχιμανδρίτη) είναι σκέτο περιβόλι.
Συμπληρωματικά στο πολύ καλό αφιέρωμά σου σχετικά με τους λόγους του, μια μαρτυρία του καθηγητή Γιανναρά, από το "Καταφύγιο Ιδεών". Εξ οικείων τα βέλη:

Ξεκινούσε τα κηρύγματά του ήρεμα "μα προοδευτικά άρχιζε να ερεθίζεται από τα ίδια του τα λόγια, μέχρι που έφτανε σε πραγματική κρίση υστερίας: ωρυόταν, άφριζε, χτυπούσε τα έδρανα, έχανε κάθε αυτοέλεγχο. Κάθε φορά που θα μιλούσε έπρεπε σε κάποιον να επιτεθεί ...τους έβριζε όλους χυδαία, κάποτε με βρισιές καραγωγέα ('οι δεσποτάδες είναι πούστηδες') ούρλιαζε από την έδρα. Όλη αυτή την ψυχοπαθολογική υστερία οι οπαδοί του την εισέπρατταν σαν άφοβη παρρησία....τους μάζευε στίφη ολόκληρα μαινόμενων ανθρώπων με ρόπαλα και σφεντόνες-να σπάσουν τα τζάμια των ξενοδοχείων όπου γίνονταν καλλιστεία...Κι όμως αυτή την αρρωστημένη, ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, δεν τολμούσε κανένας να την καταγγείλει ανοιχτά, και τις ύβρεις του Καντιώτη, τις κατάπιναν όλοι αδιαμαρτύρητα. Ούτε οι επίσκοποι μπορούσαν να τον ελέγξουν, ούτε η Σύνοδος...τον τρέμανε όλοι, τρέμανε την χυδαιολογία, τον διασυρμό, τη λάσπη..." .

Τώρα το γιατί τρέμανε οι δεσποτάδες τον Καντιώτη και τον αφήνανε να γκρεμίζει ιστορικούς ναούς (!!!) και να κάνει ρόμπα την Εκκλησία με τις τρέλλες του, ο καθένας μπορεί να το υποθέσει.

Λασκαράτος

Ιοκάστη είπε...

Καλά σοβαρά μιλάς τώρα; Δεν είναι άγιος αυτός ο άνθρωπος;;;

Εγώ πάντως συμφωνώ μαζί του σε κάποια σημεία:

1ον: "Tο σώμα είναι ένα άγαλμα, ένα αριστούργημα ανώτερο από τον Παρθενώνα." και "Tο κορμί σου είναι μια κιθάρα".

Γι'αυτό και πρέπει να το δείχνουμε, να το λατρεύουμε και να το χαιρόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Και μια κιθάρα μπορεί να κελαηδήσει υπέροχα αν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια ;)

2on: "Λοιπόν, σήμερα δεν πάμε καλά"

Όχι δεν πάμε καθόλου καλά. Γιατί αυτός αντί να ήταν σε ψυχιατρείο έχει γίνει και "άγιος" από μερικούς μερικούς. Κι αναρωτιέμαι, αποτρελάθηκε αφού έμπλεξε με τα θεία ή ήταν τελείως τρελός από πριν;

Στην αρχή που διάβασα για τον Καζαντζάκη εκνευρίστηκα, έπρεπε να του κόψουν την γλώσσα του γελοίου, μας το παίζουν και χριστιανοί = αγάπη και είδαμε και τον σεβασμό τους προς τους νεκρούς. Βέβαια μετά με τόσες κοτσάνες που λέει μου έφτιαξε την διάθεση (αν και πλάκα στην πλάκα αυτοί είναι επικίνδυνοι..)

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε σερβιτόρε
Μα, είναι ηλίου φαεινότερον! Ο παππούλης ο Παίσιος με τη συνδρομή των συναδέλφων του Πατάπιου, Παχώμιου και Ακάκιου έσωσαν την αμαρτωλή (ΠΑΣΟΚτσήδικη) πόλη των Πατρών από το σεισμό χάρη στις προσευχές τους...

Φίλε ανώνυμε (υποθέτω οτι μου κάνεις πλάκα)
Τις μυθικές ιστορίες που μου αναφέρεις, ιδίως αυτή με τη σαύρα, θα τις ενσωματώσω σε μια νέα συλλογή από ρήσεις του σοφού γέροντα Παΐσιου!

Φίλε Λασκαράτε
Το «Καταφύγιο ιδεών» το αγόρασα πρόσφατα και μόλις βρω ελεύθερο χρόνο θα το διαβάσω. Να είσαι σίγουρος πως θα γράψω ένα-δυο αρθράκια επί του θέματος...

Φίλη Ιοκάστη
Όχι τη γλώσσα, τον κ**ο έπρεπε να του κόψουν, να τον ξηλώσουν και να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί για τον ποταμό των ύβρεων που εξαπέλυσε κατά του γίγαντα Νίκου Καζαντζάκη...

rexides είπε...

Παιδιά, πέτυχα πρόσφατα τη σαύρα του Παϊσιου, και μου είπε ότι τώρα πια ακόμα και αυτή δεν πιστεύει στον Θεό με όλα αυτά που γίνονται. Οπότε άκυρη η ιστορία.

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

φίλε Ανορθόδοξε, είπα κι εγώ μια φορά σου κάνω πλάκα ως ανώνυμος.

Πέρα από αυτό, το λίνκ που παρέθεσα είναι αληθινό.

http://agiabarbarapatras.blogspot.com/2009/05/blog-post_5046.html

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι σαύρες έχουν υπαρξιακές ανησυχίες όχι μόνο είναι γύρω μας αλλά έχουν και καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Η χατζηκυρία του σαυροσυγγραφέα είναι σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απ' ό,τι βλέπω στην ιστοσελίδα τους. Αλίμονο στα παιδάκια !


Η ουσία είναι ότι εμείς λέμε τον πόνο μας εδωπέρα ενώ οι άλλοι διαπλέκονται και προωθούν τους δικούς τους στα πόστα των αποφάσεων.


Υ.Γ. Έμαθα ότι καθαιρέθηκε ο Παντελεήμων και στενοχωρήθηκα. Ήταν ένας από τους μυστικούς πράκτορές μας που έχουν αναλάβει να διαλύσουν το μαγαζί απομέσα.

Zanglos είπε...

Σχετικά με τον Παΐσιο και την σαύρα του, θα συμφωνήσω στο σημείο που λέει "Τι θέλετε αδελφοί, από μένα το βρώμικο σκυλί?"

Επίσης με την ιδιότητα του κτηνιάτρου θα συνιστούσα στον συγγραφέα τις ιστορίας ένα χλιαρό ντούς και μια παχιά κάθε βραδυ μετά την προσευχή να στανιάρει το νευρολογικό σύστημα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε rexides
Δεν πέτυχες όμως τον... αγριοκόκκορά του (από παραλλαγή της ίδιας ιστορίας που θα δημοσιεύσω πάραυτα)!

Φίλε Μάρκο
Αν και δεν ήξερα οτι ήσουνα εσύ, μου φάνηκε απίθανο να χρησιμοποιεί κάποιος αυτή την ιστορία ως επιχείρημα για την ύπαρξη Θεού. Μην ανησυχείς, σύντομα επιστρέφω με το θέμα που όλοι αγαπήσατε: τις περιπέτειες του πάνσοφου γέροντα Παΐσιου...

Φίλε Zanglos
Εσένα χρειαζόμαστε! Με τόσα ζώα που γέμισε το ίντερνετ, ένας κτηνίατρος είναι πάντα απαραίτητος!!

Tyler Durden είπε...

δεν μπόρεσα να βρω σχετική πηγή, αλλά έχω ακούσει μέχρι και για βασανιστήρια σλαβόφωνων από τον καντιώτη μέχρι και το 1977 για να μη μιλάνε τη γλώσσα τους!

Ο φίλος σου είπε...

Ε, ρε γλέντια εδώ...
τα ίδια και τα ίδια...
Σεντόνια και παπαρολογίες στο πάτερο!

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να μη θέλουν να διαβάζουν τέτοια οι χριστιανοί, φίλε Επικούρειε, τόσο μπλέκουν στα πόδια μας γράφοντας σεντόνια με παπαρολογίες για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο!

Ένας φίλος του φίλου

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Tyler
Δε γνωρίζω αν έφτασε μέχρι τα σωματικά βασανιστήρια, όμως ο κοινωνικός αποκλεισμός που τους επέβαλλε και ο ψυχολογικός πόλεμος που τους κήρυξε, είναι ίσως χειρότερα...

Φίλε επικούρειε και φίλε του φίλου
Στην προκειμένη περίπτωση τα σεντόνια δεν προέρχονται από κάποιον θολωμένο απολογητή, αλλά από ένα φίλο της στήλης που έκανε πλάκα! Δείτε και το επόμενο αφιέρωμα στον Παίσιο...

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά την μητέρα τερέζα …

Bρε παπάρα, ανεγκέφαλε «stardust30» … η μαλακία που σε δέρνει έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό, και η δικιά σου και των συνεργατών σου.

Η μανούλα μου παπάρα «stardust30» ξέρει πολύ καλά σε αντίθεση με σένα ότι η έκτρωση είναι ΦΟΝΟΣ οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο και για κανένα λόγο. Τέτοιες πράξεις τις υπερασπίζονται κάτι ζώα σαν εσένα αν και τα ζώα τώρα που το σκέφτομαι έχουν περισσότερα πράγματα μέσα τους από ανθρώπους σαν εσένα.

Το έμβρυο από την στιγμή της σύλληψης επιστημονικά αποδεδειγμένα είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και φέρει στο DNA που κουβαλάει κάθε πληροφορία για το άτομο του, μια μάζα από κύτταρα έχεις μείνει εσύ και από ότι σε κόβω έτσι θα ψοφήσεις κιόλας παπάρα, που εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την αλήθεια … … δεν βλέπεις τα χάλια σου.

Δεν βρίζω ανεγκέφαλε τις γυναίκες γενικά, βρίζω εκείνες τις πουτάνες που επειδή ανοίγουν για την πλάκα τους τα πόδια τους χωρίς να σκέφτονται ποτέ τίποτα πάνε και μένουν έγκυες και τα ρίχνουν μετά. Όλα στο βωμό της ηδονής !!!
Υπάρχουν επίσης και κάτι άλλα ζώα αρσενικού γένους σαν εσένα που κουβαλάνε το ίδιο μυαλό με αυτές και τις προτρέπουν κιόλας να προχωρήσουν σε ΦΟΝΟ μη θέλοντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΖΩΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, λίαν επιεικώς …

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπάρχουν πάμπολες ανεγκέφαλε, όταν θα ανοίξεις τα μάτια σου ίσως δεις καμιά.
Μου αρέσει που ζεις και στην Ελλάδα κιόλας, ζώο.
Τι θέλετε και ασχολείστε με την ορθοδοξία αφού είστε πανάσχετοι … είναι δυνατόν ποτέ ένας άνθρωπος που υποστηρίζει το ΦΟΝΟ να μπορέσει ποτέ να διεισδύσει μέσα στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας !!!
Ότι και να τους πεις βλακεία θα σου λέει αφού ο ίδιος είναι στα χαμένα.

Δεν ξέρω ανεγκέφαλε από τι πέθανε ο Χριστόδουλος και ούτε μου αρέσουν τα σπέρματα. Αυτές τις προτιμήσεις εντελώς τυχαία τις έχω δει σε άτομα του λόγου σου, μα εντελώς τυχαία.
Παπάρα … και από ότι βλέπω πολύ σωστά σε αποκαλώ ζώο αφού το παραδέχεσαι κιόλας …

«2.Γιατί έχουμε συναισθήματα τα οποία προέρχονται από το σώμα
3. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα
4. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα» !!!

Δεν λες γρηγορότερα είμαι ένα ζωό που δεν μπορώ να καταλάβω τι μου γίνετε να τελειώνουμε.
Άντε τράβα σε κάνα ψυχολόγο ρε …

Ανώνυμος είπε...

Παπαρίδη «stardust30», τώρα σβήνεις τα βρομοσχόλια σου για να μην τα βλέπουμε … πολύ αργά όμως για σένα γιατί όλοι καταλάβαμε τι σκατά υπάρχουν μέσα στην ανύπαρκτη ψυχή σου … δεν θέλεις να ακούς την αλήθεια καραγκιόζη γιατί σε πονάει …

Τελικά μόνο τέτοια ζώα σαν εσένα άξιζε να τα σκοτώσουν όταν ακόμα ήταν στη μήτρα της μητέρας τους … και όχι κάθε παιδική ψυχή όπως σου αρέσει να υποστηρίζεις βρομιάρη.

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπήρχαν και υπάρχουν πάμπολες, εσύ όμως δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς τίποτα γιατί ζώο γενήθηκες , ζώο είσαι και έτσι ζώο θα ψοφήσεις …

«Εφόσον τα μικρά παιδάκια στην Αφρική που πεθαίνουν από την πείνα πάνε στον παράδεισο σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα τότε γιατί δεν είναι καλό τα νεκρά έμβρυα (που δήθεν έχουν ψυχή) να πεθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν έτσι ώστε να μπουν κι αυτά κατευθείαν χωρίς κόπο στον παράδεισο;»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΚΕΨΗ !!!!
Μα από τι διεστραμμένο μυαλό βγαίνουν αυτά !!!
Αηδιάζεις και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος που θέλει να λέγεται και άνθρωπος σκέφτεται με αυτό τον τρόπο …

Φέρτε μια κλούυυυυυυβα ρεεεεεεεε !!!

Ανώνυμος είπε...

ΧΥΝΩΩΩΩΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝΟΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να πω και πολλά πράγματα...Ο άνθρωπος αυτός ήταν τρελός,φρενοβλαβής(και ανευλαβής γιατί γκρέμιζε έναν καίρο και εκκλησίες μέσα στην μαλάκυνση που τον έδερνε),κλασικό παράδειγμα για το που μπορεί να καταντήσει τον άνθρωπο η σεξουαλική στέρηση.......

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε ανώνυμε (2 Δεκ 2010)
Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τον Καντιώτη φρενοβλαβή, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι πιστοί χριστιανοί... Αυτά να βλέπουν οι φανατικοί οπαδοί του και να προβληματίζονται (αν τους έχει απομείνει καθόλου κριτική ικανότητα).

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να αναφέρω μέσα από την Αγία Γραφή περιπτώσεις αγίων κατά τα άλλα ανθρώπων που συνεπλάκησαν με πόρνες:
Πρώτος και καλύτερος ο Σαμψών-αυτός ο Ηρακλής του Ισραήλ-στο βιβλίο Κριτές κεφ.16:1 λέει:"Μια μέρα ο Σαμψών πήγε στη Γάζα κι εκεί είδε μια πόρνη και πλάγιασε μαζί της(στο αρχαίο κείμενο λέει "και εισήλθε προς αυτήν" για όσους έχουν αμφιβολίες για το νόημα).Ο άνθρωπος αυτός ήταν Ναζηραίος αφιερωμένος στον Θεό δεν ήταν κανείς τυχαίος.Και απ'όσο ξέρω η πράξη του αυτή δε στιγματίζεται πουθενά μέσα στη Βίβλο, όπως το αμάρτημα του Δαβίδ για παράδειγμα.
Ακούστε τώρα και για τον προφήτη Ωσηέ:Ωσηέ κεφ.1:2-3"Την πρώτη φορά που μίλησε ο Κύριος στον Ωσηέ, του είπε"Πήγαινε και πάρε γυναίκα σου μια ιερόδουλο κι έτσι, τα παιδιά που θα κάνεις μαζί της δεν θα έχουν καθόλου δικαιώματα.Πράγματι,ο λαός της χώρας ζει σε κατάσταση πορνείας, γιατί απαρνήθηκε εμένα, τον Κύριο".Πήγε, λοιπόν, ο Ωσηέ και πήρε γυναίκα του τη Γόμερ, κόρη του Διβλαγίμ, η οποία έμεινε έγκυος και του γέννησε γιο."
Αν κατάλαβα καλά ο Κύριος είπε στον προφήτη Του να πάρει για γυναίκα του μια πόρνη;Ή μήπως είναι αυτό το χωρίο απλώς ένα σχήμα λόγου;Κι αν δεν είναι; Όποιος διαβάσει μοναχός του την Αγία Γραφή,χωρίς τις παραμορφωτικές διόπτρες των Εκκλησιών και των παπάδων(διάβαζε παπατζήδων-χριστεμπόρων)θα διαπιστώσει ότι αυτές οι παπαριές περί αγαμίας ως προϋπόθεσης αφιέρωσης στο Θεό είναι ασύστατες και ότι βασικά "πιστεύω" και δόγματα της ορθόδοξης εκκλησίας γκρεμίζονται.....