Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Η «Ζωή» μέσα από τα μάτια του Χ. Γιανναρά (μέρος 1ο)

Πρόσφατα αγόρασα το «Καταφύγιο Ιδεών» του Χρήστου Γιανναρά, ενός ανθρώπου που γνώριζα μόνο ονομαστικά. Στο αυτοβιογραφικό αυτό βιβλίο, εκτός από την περιγραφή των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, ασκεί σκληρή κριτική εναντίον της χριστιανικής οργάνωσης «Ζωή», στην οποία ήταν μέλος επί σειρά ετών. Οι καταγγελίες που εκτοξεύει είναι ιδιαίτερα σοβαρές και συχνά σοκαριστικές, αυτό όμως που ενισχύει το κύρος τους είναι η ίδια η προσωπικότητα του κ. Γιανναρά. Δεν πρόκειται για κάποιον άθεο που ήταν μπλεγμένος στις χριστιανικές οργανώσεις στα νιάτα του και στη συνέχεια αναθεώρησε, αλλά για έναν από τους κατεξοχήν εκπροσώπους της «χριστιανικής διανόησης», φανατικό υποστηρικτή της Εκκλησίας και φορέα ακραίων συντηρητικών απόψεων. Στο βιβλίο αυτό λοιπόν έχουμε μία από τις σπάνιες ευκαιρίες να διαβάσουμε μια «κριτική εκ των έσω» των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, από έναν άνθρωπο που δεν αποκήρυξε ποτέ του την ορθοδοξία.


Πριν ξεκινήσω, θα γράψω λίγα λόγια για το συγγραφέα. Ο Χρήστος Γιανναράς είναι καθηγητής θεολογίας και φιλοσοφίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι. Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο θρησκευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες «Το Βήμα» (παλαιότερα) και «Η Καθημερινή» (σήμερα). Μέσα από τα άρθρα του αυτά παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, συχνά εκφράζοντας ακραίες απόψεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω οτι ζήτησε να τεθούν εκτός νόμου (!) τα κόμματα της Αριστεράς, επειδή χρησιμοποιούν «φασιστικές πρακτικές», κατήγγειλε οτι συγκεκριμένο κόμμα (το ΣΥΡΙΖΑ) έχει νοοτροπία Ναζί, πρότεινε την αναβίωση της μαθητικής στολής, της «ισχυρότερης εμφάνισης δημοκρατίας μέσα στα σχολεία» (!!), κατηγόρησε την τότε υπουργό παιδείας κ. Γιαννάκου οτι είναι «καυχόμενη για την αθεΐα της», ενώ συμπέρανε οτι «χρειαζόμαστε έναν Πούτιν» για να λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας... Περισσότερα διαβάστε στο εξαιρετικό άρθρο του κ. Βασιλάκη εδώ.

Αφού λοιπόν πήρατε μια γεύση για το ποιόν του κ. Γιανναρά, θα περάσω στην παρουσίαση αποσπασμάτων από το βιβλίο. Λόγω της μεγάλης του έκτασης, αποφάσισα να χωρίσω το άρθρο στα δύο, αναφερόμενος σήμερα στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του συγγραφέα και αφήνοντας για την άλλη φορά τη ζωή του στο πανεπιστήμιο. Αρχικά, θα ξεκινήσω με την κρίση του για την οργανωτική δεινότητα των ανθρώπων της «Ζωής», της μεγαλύτερης παραεκκλησιαστικής οργάνωσης του 20ου αιώνα:

Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα μεθοδικότερο και αποτελεσματικότερο οργανωτικό σχήμα από την «κίνηση» της «Ζωής». Ίσως οι κομμουνιστές να υπερτερούσαν σε συνωμοτική οργάνωση και δομή, μα στην τεχνική της άγρας οπαδών και στον σχεδιασμό του ελέγχου των οπαδών, η «Ζωή» ήταν ανυπέρβλητη. Την ευρύτατη εμπροσθοφυλακή της οργάνωσης αποτελούσαν τα κατηχητικά - την εποχή μας μιλούσαν για 2.000 περίπου τέτοια σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με αριθμό μαθητών που ξεπερνούσε τις 200.000. Κάθε μαθητής είχε ως πρωταρχικό καθήκον να προσελκύσει και άλλα παιδιά στο κατηχητικό... Και κάθε καινούριος που γραφόταν στο κατηχητικό, δεν μπορούσε πια να ξεφύγει εύκολα. Οι απουσίες του ή η διακοπή της φοίτησης θα προκαλούσαν την επίσκεψη της «εφορείας» στο σπίτι... Στόχος ήταν να στρατολογηθούν και οι γονείς στην κίνηση ή το λιγότερο να γραφτούν συνδρομητές στο φύλλο της «Ζωής».

Φυσικά, τα χιλιάδες παιδιά που στρατολογούνταν μαζικά από την οργάνωση δεν παρακολουθούσαν απλά τα κατηχητικά. Τα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια για «εθελοντική εργασία», που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την πώληση περιοδικών και άλλων εντύπων της οργάνωσης. Κάτι ανάλογο με τα σημερινά παιδιά των φαναριών δηλαδή, με χριστιανικό μανδύα βεβαίως:

Οι διαστάσεις που πήρε η διάδοση της «Ζωής του παιδιού» δεν πρέπει να έχουν το όμοιό τους. Ίσως ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών δεν στρατεύθηκε με τόση μεθοδικότητα για να προπαγανδίσει ένα έντυπο. Όλα τα παιδιά σε κάθε κατηχητικό χρεώθηκαν με πέντε τουλάχιστον φύλλα. Η αγορά του σχολείου δεν επαρκούσε για να απορροφήσει την πραμάτεια μας. Γι' αυτό, πήραμε τους δρόμους... Δεν μπορώ να υπολογίσω τον αριθμό των φύλλων που πουλήθηκαν από το πρώτο τεύχος, μα πρέπει να ξεπερνούσαν τις 200.000... Ποτέ δεν ρωτήσαμε - ούτε νομίζω πέρασε κι από το νου μας – τι εμπορικό όφελος είχε η «κίνηση» από την εμπορική κινητοποίηση των χιλιάδων παιδιών του κατηχητικού.

Η τελευταία πρόταση έχει όλο το ζουμί. Τι έκαναν άραγε όλα αυτά τα λεφτά; Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρει πως ήταν σε θέση να γνωρίζει οτι ειδικά η αδελφότητα της «Ζωής» δεν διέθετε ποτέ ούτε τον ελάχιστο οβολό για φιλανθρωπίες... Στη συνέχεια, θα περάσω στις ειδικά μελετημένες ψυχολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για να ελέγχει τα μέλη της, τις οποίες με γλαφυρότητα εκθέτει ο Χρήστος Γιανναράς:


Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1947, μετά το μάθημα του κατηχητικού, που ο κ. Μουρατίδης ζήτησε να με δει «ιδιαιτέρως». Σε μια γωνιά της εκκλησίας, λίγο σαν εξομολόγηση, με ρώτησε αν ξέρω τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες και αν ήθελα να ενταχθώ. Η χαρά που ένιωσα ήταν απερίγραπτη. Ήξερα οτι έπρεπε να σε δοκιμάζουν πολλούς μήνες στο μέσο κατηχητικό προτού σε επιλέξουν για την «ομάδα»... Ξεχείλιζα όχι μόνο από χαρά, αλλά και από περηφάνεια. Δεν ήξερα οτι αυτή η περηφάνεια για την ιδιαίτερη τιμή που σου γινόταν, ήταν από τις πιο μελετημένες ψυχολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε η «κίνηση» σε όλες τις βαθμίδες της άρθρωσής της, για να στρατολογεί και να ελέγχει τα στελέχη της. Κάθε ένταξη ή προαγωγή σου την εμφάνιζαν εξαιρετικά δύσκολη – σε άφηναν να περιμένεις ή να ζητάς και να «φλέγεσαι» από επιθυμία. Έτσι, όταν τελικά σε χρησιμοποιούσαν, σου είχαν πια υποβάλει οτι είσαι ο εκλεκτός, ο προνομιούχος, ο ιδιαίτερα ευεργετημένος.

Ζητώ πάλι την προσοχή σας στην τελευταία πρόταση: «Όταν τελικά σε χρησιμοποιούσαν». Δηλαδή δεν κέρδιζες τίποτα ουσιαστικό, ίσα ίσα που επωμιζόσουν περισσότερα και πιο δύσκολα καθήκοντα. Σε χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τους στόχους τους κι εσύ, αντί να λυπάσαι, χαιρόσουν και θριαμβολογούσες από την πλύση εγκεφάλου που είχες δεχτεί... Η πλύση εγκεφάλου που δεχόταν τα παιδιά ήταν πολύ πιο έκδηλη στην περίπτωση των «αφιερωμένων», νεαρών δηλαδή που θυσίαζαν τη ζωή τους εντασσόμενοι ως άγαμοι ιεραπόστολοι και εργάτες στην οργάνωση. Κάτι σαν μοναχοί δηλαδή, μόνο που δούλευαν οχτάωρα αμισθί για τους σκοπούς της «κίνησης». Περιττό να αναφέρω οτι αυτή η ζωή σκλαβιάς και εκμετάλλευσης παρουσιαζόταν ως το ύψιστο παράδειγμα αξίας και ήθους στους μικρούς μαθητές του κατηχητικού, με τελικό στόχο να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να την ακολουθήσουν... Η απομάκρυνση των παιδιών από τις οικογένειές τους ήταν κάτι επιθυμητό, που καλλιεργούταν συστηματικά μέσα στην οργάνωση. Παραθέτω ένα κατατοπιστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

Όταν πρωτοπήγα στην ομάδα, άκουγα κατάπληκτος τα άλλα παιδιά να κάνουν απολογισμό της δράσης τους για την «κατάκτηση της οικογένειας», αναφέροντας περιστατικά που προϋπόθεταν μια εντελώς άλλη σχέση με τους γονείς, από αυτήν που είχα εγώ με τη μητέρα μου. Έλεγαν λ.χ. «Έκλεισα το ραδιόφωνο που άκουγε η μητέρα μου και συζήτησα μαζί της για τη ζημιά που κάνουν στην ψυχή μας τα σαχλά τραγούδια». «Έβαλα στο κομοδίνο του αδελφού μου ένα χριστιανικό βιβλίο, για να παρασυρθεί να το διαβάσει». Τα έβρισκα αφύσικα όλα αυτά και πολύ με παίδευε μια φράση που είχα ακούσει από ξάδελφό μου: οτι η κίνηση παίρνει τα παιδιά και τα κάνει γενίτσαρους.

Ο ξάδελφος του συγγραφέα νομίζω σχολιάζει πολύ πετυχημένα τις πρακτικές της «Ζωής», οπότε δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι. Θα περάσω κατευθείαν στο καυτό θέμα των σχέσεων των δύο φύλων και των συμπλεγμάτων που δημιουργούσαν στους νεαρούς εφήβους οι πουριτανικές διδασκαλίες της οργάνωσης.

Ζούσαμε σε ένα μονόφυλο κόσμο, στεγανό... Απαγορευόταν ακόμα και να κοιτάμε προς τη μεριά των κοριτσιών. Κάθε κουβέντα που αναφερόταν σε κοπέλα ή στον έρωτα αποκλειόταν αυτόματα – μιλούσαμε μια γλώσσα τέλεια αποστειρωμένη από νοήματα έρωτος σημαντικά... Βάση, θεμέλιο και κώδικας της ερωτικής αγωγής μας στην κίνηση ήταν ένα βιβλίο: «Τα Αγνά Νειάτα», κάποιου Ούγγρου προτεστάντη πάστορα Tihamer Toth... Γραμμένο επιδέξια, με πολύ συναισθηματισμό και υποβλητική γλαφυρότητα, έδινε μια εικόνα του έρωτα κυριολεκτικά αποτροπιαστική: Ταύτιζε στη συνείδησή μας τον έρωτα με την ψυχική βρωμιά, το σωματικό σμπαράλιασμα, τη φρίκη των αφροδίσιων νοσημάτων.

«Παιδί μου, έγραφε ο Toth, σκυλιά πεινασμένα και τσακάλια αιμοδιψή κρύβονται στα βάθη της πεσμένης ανθρώπινης φύσεως. Μη δίνης τροφή σε αυτά τα τσακάλια, διψούν αίμα, το δροσερό νεανικό σου αίμα... Ο χυμός που σπαταλάται σε μια ζωή αμαρτωλή είναι απαραίτητος για τη θρέψη του μυελού της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων... θα καταλάβεις γιατί τόσο συχνά σήμερα βλέπουμε νέους χλωμούς, με ρουφηγμένα μάγουλα, με ράχη κυρτωμένη. Νέους που το βλέμμα τους έχασε τη δροσερότητά του, που οι μύες τους έχουν παραλύσει, που το νευρικό τους σύστημα έχει πάθει τέλεια εξάρθρωση και που διατρέχουν τον κίνδυνο της φρενοβλάβειας. Φέρουν πάνω τους τη σφραγίδα της μυστικής ακολασίας τους...»

Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσω οτι ο συγγραφέας ταυτίζει αυτού του είδους τις αντιλήψεις με τους προτεστάντες, αφήνοντας να εννοηθεί οτι η ορθόδοξη παράδοση και η διδασκαλία των Πατέρων είναι διαφορετική [UPDATE 11/10/12: Μετά από σχόλιο αναγνώστη εξακρίβωσα οτι ο Tihamer Toth είναι δεν είναι προτεστάντης, αλλά καθολικός και μάλιστα έχει αγιοποιηθεί]. Δυστυχώς όμως, οι απόψεις αυτές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, κάτι που μάλλον το γνωρίζει. Σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι πατέρες και ιδιαίτερα ο Νικόδημος ο Αγιορείτης που τόσο θαυμάζει (συγγραφέας του «Πηδαλίου», του «Εξομολογητάριου» και του «Αόρατου Πολέμου» μεταξύ άλλων) μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τον έρωτα, σαν να είναι κάτι το βρωμερό και μιασμένο. Συγκεκριμένα στο «Πηδάλιον» ο Νικόδημος περιγράφει επακριβώς τις βλαβερές συνέπειες τις... μαλακίας, οι οποίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που αναφέρονται στο βιβλίο του προτεστάντη καθολικού Toth (για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ). Θα κλείσω το σημερινό άρθρο με μια αναφορά στις ύποπτες σχέσεις της «Ζωής» με το παλάτι και τον «αντικομμουνιστικό αγώνα»:

Από την κατασκήνωση κάναμε εξορμήσεις στα νοσοκομεία, να επισκεφτούμε τους τραυματίες του πολέμου, ή στους δρόμους και στα καταστήματα για να πουλήσουμε τα φυλλάδια: «Διατί αγωνιζόμεθα», «Εις τον αγώνα του Έθνους», «Για μια καινούρια Ελλάδα». Από κάποια στιγμή, οι εξορμήσεις μας άρχισαν να περιλαμβάνουν και τις «Παιδουπόλεις»... Στα χρόνια του εμφύλιου ολόκληρη η χριστιανική «κίνηση» ζούσε έναν παροξυσμό στράτευσης στον αντικομμουνιστικό αγώνα. Αργότερα, συσχετίζοντας τις εμπειρίες μου, κατάλαβα οτι η στράτευση ήταν επιμελημένα μεθοδευμένη και συμφωνημένη απευθείας με το παλάτι, το κέντρο τότε των πολιτικών αποφάσεων. Μέσω του Ιερώνυμου Κοτσώνη, που είχε προωθηθεί έγκαιρα στη θέση του πρωθιερέα των ανακτόρων, πρώτος ο Τσιριντάνης και στη συνέχεια ο π. Σεραφείμ ήρθαν σε επαφή με το βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα σύζυγό του, τη Φρειδερίκη.

Από το παραπάνω απόσπασμα κρατήστε το όνομα του Ιερώνυμου Κοτσώνη, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών επί χούντας, που θα ασχοληθώ όμως στο επόμενο άρθρο. Ας δούμε όμως τι ανταλλάγματα έδωσε το παλάτι στην οργάνωση της «Ζωής» και στα ηγετικά στελέχη της συγκεκριμένα, αν εξαιρέσουμε τον Ιερώνυμο που ευνοήθηκε από τους συνταγματάρχες. Ανταλλάγματα που σοκάρουν και τον πιο υποψιασμένο αναγνώστη:

Ο κρατικός μηχανισμός διευκόλυνε με πολλούς τρόπους το έργο της «κινήσεως»... το τεράστιο εύρος των εκδοτικών της επιχειρήσεων είχε πλήρη φορολογική απαλλαγή – δεν πλήρωνε ούτε το χαρτόσημο που βάζει στην αίτηση ο πολίτης. Μόνο τρεις οργανισμοί ήταν απαλλαγμένοι από το χαρτόσημο, το παλάτι, η αμερικανική πρεσβεία και η «Ζωή». Ήταν επίσης απαλλαγμένη από το να ασφαλίζει στο ΙΚΑ τους εργαζομένους της. Στρατιωτικά αυτοκίνητα, σκηνές και άλλο βοηθητικό υλικό ήταν στη διάθεση της «Ζωής» για την οργάνωση κατασκηνώσεων και την εξυπηρέτηση των ιεροκηρύκων της... Στελέχη της «κινήσεως» είχαν διοριστεί σε καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και το «Ελληνικόν Φως» είχε οργανώσει ειδικούς «κύκλους» πνευματικής επιμόρφωσης για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς όλων των όπλων.

Ο καθηγητής Τσιριντάνης, ο Θεόδωρος Μερτικόπουλος και ο καθηγητής Ράμμος χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα ως υπουργοί υπηρεσιακών κυβερνήσεων... Και πρέπει να ήταν το 1963, όταν σε ιδιωτική συζήτηση ο γαμπρός του Τσιριντάνη, Αρίστος Ασπιώτης, μου εμπιστεύθηκε: «Ξέρετε τι προσωπικότητα είναι ο κύριος Αλέξανδρος αγαπητέ μου; Είχε τρεις φορές την πρόταση να αναλάβει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με απεριόριστη θητεία, και αρνήθηκε». Που σημαίνει – αν το ερμηνεύω σωστά – οτι ο Τσιριντάνης είχε τρεις φορές επιλεγεί ως το κατάλληλο πρόσωπο για την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από όλα αυτά; Τη σκανδαλώδη φοροαπαλλαγή της οργάνωσης, που μοιραζόταν μόνο με... την αμερικανική πρεσβεία; Τη νόμιμη απαλλαγή από το ΙΚΑ και τις λοιπές εξυπηρετήσεις ή τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβαν οι υψηλά ιστάμενοι της «Ζωής». Ο Αλέξανδρος Τσιριντάνης μάλιστα είχε την πρόταση τρεις φορές να εγκαθιδρύσει δικτατορία υποστηριζόμενη από το παλάτι, αλλά για τους δικούς του λόγους αρνήθηκε. Κρατήστε πάντως στη μνήμη τους «κύκλους πνευματικής επιμόρφωσης» για στρατιωτικούς, από τους οποίους αργότερα ξεπήδησαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της δικτατορίας των συνταγματαρχών! Με αυτά όμως θα ασχοληθώ εκτενέστερα στο επόμενο άρθρο, όπως και με άλλα, όχι λιγότερο σημαντικά...

Δείτε και:
  • http://greek-orthodoxy.blogspot.com
  • http://el.wikipedia.org

69 σχόλια:

bill είπε...

ειμαι 52 ετων θυμαμαι στο σχολειο στο δημοτικο μας μοιραζαν το περιοδικο η ζωη και μου το διαβαζε η μητερα μου σπιτι ευτυχως καταφερα να φυγω απο την καταρα τις εκλλησιας και ειμαι ελευθερος θεωρω οτι η μεγαλυτερη καταρα τις ελλαδας ειναι η θρησκεια σε οποια χωρα υπαρχει πολυ θρησκεια η χωρα ειναι τριτοκοσμικη και φυσικα μια απο αυτες ειναι η χωρα μας με εκτιμηση billtaxi

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε, το θέμα που έπιασες έχει πολύ ψωμί.

Τα πλοκάμια του χριστιανομασονικού τέρατος από το σκοτάδι του Αντιβενιζελισμού, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εμφυλίου, του Καραμανλισμού και της Χούντας προεκτείνονται ως σήμερα, στις "άτυπες" νεοδημοκρατικές "παρέες" του ναυάγιου όρους.


Εξουσία, χρήμα, προδοσίες, εκμετάλλευση, ίντριγκα, είναι μερικές μόνο από τις χρυσές αρετές της βυζαντινοκρατίας και των οπαδών της "θρησκείας της αγάπης".

...Έλεος. Δεν αντέχουμε να μας αγαπάνε τόσο. Ας μας μισήσει κάποιος επιτέλους. (Χειρότερα αποκλείεται να είναι).

Ptomas είπε...

Εξαιρετική δημοσίευση! Θυμάμαι μικρός που έβλεπα γνωστούς και συμμαθητές να πηγαίνουν στο κατηχητικό και απορούσα, ευτυχώς οι γονείς μου είχαν το μυαλό να μήν επιτρέψουν την είσοδο μου σε τέτοιους χώρους...
Ελλαδιστάν ΕΛ-λήνων Χριστιανοταλιμπανιστών με αιχμή την ΧριστιανοΤαλιμπανική Νεολάια Ελλάδος!

pølsemannen είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση, ο δε Γιανναράς αποτελεί προφανέστατα αξιόπιστη πηγή, ένεκα του γεγονότος ότι εκτός από το ότι τα έζησε όλα "από μέσα", εξακολουθεί να είναι στο θρησκευόμενο στρατόπεδο, όντας "Βυζαντινόπληκτος" ο ίδιος.

Φυσικά το Βυζάντιο ήταν πολυεθνική αυτοκρατορία, με επίσημη γλώσσα τα Ελληνικά, αλλά Ελληνικό κράτος ΔΕΝ ήταν, όπως ισχυρίζονται οι Ζουραρογιανναράδες.

Μόνο στα τελειώματα άρχισε να ξυπνάει κάποια Ελληνική συνείδηση, που είχε διωχθεί παλαιότερα απηνώς σαν «αντιχριστιανική»

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τους Κωνσταντίνους, τους Ιουστινιανούς και τους Θεοδόσιους, που εκτός από το ότι ΔΕΝ ήταν Έλληνες, έφαγαν τα λυσσακά τους να πνίξουν εκτός από την Ελληνική θρησκεία (γούστο τους), την Ελληνική φιλοσοφία και επιστήμη (Σκοταδιστές Βάνδαλοι εν δράσει).

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Ούτε το 5 % από αυτά που γίνονταν εκειμέσα δεν έχει αποκαλύψει ο Γιανναράς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Bill
Χαίρομαι που ξέφυγες από την κατάρα της Εκκλησίας και όλες τις υπόλοιπες παραεκκλησιαστικές κατάρες...

Φίλε Μάρκο
Όντως το θέμα είναι βαθύτερο και αν αναζητηθούν τα πλοκάμια της διαπλοκής χριστιανισμού-εξουσίας, θα φτάσουμε πολύ μακριά!

Φίλε Ptoma
Δυστυχώς όμως, πολλοί γονείς δεν έχουν μυαλό και στέλνουν τους ευαίσθητους και εύπλαστους εγκεφάλους των παιδιών τους στα σφαγεία των κατηχητικών...

Φίλε polse
Οι Ζουραρογιανναράδες που αναφέρεις δυστυχώς έχουν μεγάλη απήχηση, ακόμα και σε πιο σκεπτόμενο κοινό. Είναι καιρός να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου και να αντικρύσει την αλήθεια κατάματα: οτι το Βυζάντιο και ο Ελληνισμός δεν είχαν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Crafty Chinstrap Tango είπε...

Η υπόθεση του Χρήστου Γιανναρά έχει πολύ ζουμί. Πρόκειται για έναν αγύρτη της διανόησης που κατάφερε να γίνει πρύτανης της φιλοσοφικής σχολής χωρίς καμμιά σχέση με την φιλοσοφία (πλήν του κλάδου της αμπελοφιλοσοφίας)
Για περισσότερα (και για να δείτε και επιπλέον το ποιόν του) δίνω κάποιους συνδέσμους:
http://athriskos.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=373
http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=2117
(όπου ένας αληθινός φιλόσοφος ξεσκίζει πραγματικά τις παρλαπίπες του αγύρτη)

Επιπλέον (ήθελα να ασχοληθώ αλλά δεν βρίσκω χρόνο) στο βιβλίο του "Μετα-Νεωτερική Μετα-φυσική" ο εν λόγω αγύρτης ασπάζεται πλήρως τους παραλογισμούς του ευφυούς σχεδιασμού και καταρρίπτει (ή μάλλον νομίζει ότι καταρρίπτει) τη Θεωρία της Εξέλιξης με λογικές ακροβασίες, σοφιστείες, διαστρέβλωση ρήσεων βιολόγων και παρουσίασή τους εκτός συμφραζομένων, αρλούμπες, περίπλοκες προτάσεις κενές νοήματος, ανησυχητικά πολλές χρήσεις της μετοχής "ενεργούμενος" (ρε μπάς και πάσχει από δυσκοιλιότητα;) και άλλες μεθόδους που αρμόζουν σε απατεώνα μπλοφαδόρο.

Crafty Chinstrap Tango είπε...

Ούπς, διπλό πόστ... Σβήνεις ελέυθερα ανορθόδοξε...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Tango
Πράγματι, ο κ. Γιανναράς είναι από τις περιπτώσεις των χριστιανορθόδοξων «λόγιων» που, κάποιες φορές σκόπιμα, κάποιες φορές λόγω της πλύσης εγκεφάλου που έχουν υποστεί, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την κόβουν στα δικά τους ελληνοχριστιανικά μέτρα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι αγαπημένοι μου κ.κ. Ζουράρις και Μπαμπινιώτης...

Υ.Γ. Έσβησα το δεύτερο ίδιο σχόλιο όπως μου ζήτησες.

Ορθόδοξος είπε...

Πάνσοφε «κ.κ. ανορθόδοξε»,

Όπως πού σωστά τονίζει ο Γέροντας Παίσιος, το μεγαλύτερο πρόβλημα του ανθρώπου είναι ο "χαλασμένος λογισμός του". Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και “χρυσό” να σου πετάξεις θα σου τις βγάλει “χρυσές σφαίρες” … …
Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεσαι και εσύ και το καταλαβαίνει κάθε ένας που διαβάζει τα σχόλια σου και βλέπει τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις και αντιλαμβάνεσαι τη ζωή (σου) και γενικότερα τα πράγματα …

Όπως λέγαμε και στα μαθηματικά, θέτω την τιμή Χ …
ας θέσουμε και εμείς ως βάση της συζήτησης μας ότι όλα αυτά είναι αληθή και λέω …
ΠΕΣ μου εσύ που έχεις διαβάζει τα ευαγγέλια που γνωρίζεις (όπως λες αφού έχεις ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα του Θεού), σε ποιο σημείο των ευαγγελίων και όλης της βίβλου, δικαιολογούνται καταστάσεις που προτρέπουν σε όλα αυτά.
Εγώ δεν έχω δει κάποιο αλλά εσύ ως γνώστης των πραγμάτων αφού μελέτησες και έβγαλες τα συμπεράσματα σου για πες μας …

Γιατί εάν ΔΕΝ συμβαίνει αυτό εξήγησε μας τότε γιατί συγχέεις την ύπαρξη του Θεού, τον Θεό τον ίδιο με κατορθώματα ανθρώπων.

Το ότι υπάρχουν άνθρωποι σωστοί και μη σωστοί άνθρωποι, τα έχουμε πει και εξηγήσει και καταλάβει, το ότι υπάρχουν χριστιανοί και μη που ασχολούνται με πράγματα που δεν αρμόζουν σε αυτούς, το έχουμε πει και το καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα.

Αυτά τι σχέση έχουν με την ύπαρξη Του Θεού και γιατί πρέπει να με σκανδαλίζουν ΕΜΕΝΑ και ΚΑΘΕ ΕΝΑ που πιστεύει στον Θεό, μπορείς να μου πεις ;;;; Πως τα έχεις μέσα στο κεφαλάκι σου; Axxxxxx «ανορθοδοξούλι» …
Και αν υπάρχουν 100 και 1.000 και 1.000.000 τέτοιες οργανώσεις (που ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουροι για ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που περιγράφεις και να βγάζουμε συμπεράσματα από τη γνώμη ΕΝΟΣ ανθρώπου, ότι και να είναι αυτός και όποια και να είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ , η ΜΟΡΦΩΣΗ και ο ΒΙΟΣ του, για τους ανωτέρω και πάμπολλους άλλους λόγους), τι σημαίνει αυτό ;;;

Γιατί τα έχεις κάνει έτσι μαντάρα μέσα στο κεφάλι σου …
Τόσο άγνοια δηλαδή !

* Κάποτε πήγαν κάποιοι άνθρωποι στον Γέροντα Παίσιο και του ζητούσαν πνευματικές συμβουλές. Eκείνος τους έκανε ερωτήσεις σχετικά με κοσμικά θέματα. Αυτοί παραξενεύονταν για ποιο λόγο τους μιλάει για τέτοια και δεν τους δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του περί πνευματικού αγώνος κλπ.
Ο λόγος ήταν
«κ.κ. ανορθόδοξε» : )) ότι ο Γέροντας με τα χαρίσματα που είχε γνώριζε ότι αυτοί οι άνθρωποι κατά βάθος αυτά τους ενδιαφέρουν και επομένως αυτά τους έλεγε. Κάθε άνθρωπος ανάλογα με αυτό που έχει μέσα του κρίνει και ανάλογα όλες τις καταστάσεις και εσύ είσαι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα εξαρτημένου από γήινα υλικά και όλα τα μεταφράζεις σε χρήματα, εξουσία , δόξα και δεν ξέρω τι άλλο βάζεις μέσα στο κεφαλάκι σου. Γι’ αυτό και το «ζουμί» όπως τονίζεις σε κάποια σημεία είναι τα λευτά, σε άλλα η εκμετάλευση κλπ. Είναι έντονο χαρακτηριστικό σου γνώρισμα αυτό.

Να είσαι βέβαιος ότι 100 άνθρωποι διαφορετικοί να διάβαζαν αυτό το βιβλίο, 100 διαφορετικά πράγματα θα πρόσεχαν και 100 διαφορετικές γνώμες (ή τουλάχιστον όχι όμοιες) θα είχαν και 100 διαφορετικά νοήματα θα αποκόμιζαν … : ))

* Κάποτε λέει ο Γέροντας ήταν ένας ιερέας αργά τη νύχτα και πήγαινε βιαστικός κάπου. Τον είδε ένας κλέπτης και λέει … σίγουρα κάπου να κλέψει πάει τέτοια ώρα, τον είδε ένας άλλος και λέει … ποιος ξέρει από ποιο μαγαζί βγήκε τέτοια ώρα, τον είδε και ένας άλλος και λέει … ποιος ξέρει ποια ψυχή πάει να διακονήσει μέσα στη νύχτα … (Ο έχων ωτα ακουειν ακουετω, «ανορθοδοξούλι»)

Σκοτάδια μαύρα μέσα στο κεφαλάκι σου …
Τι να πρώτοσχολιάσω : ))

Είμαι βεβαίως πως ότι και να ακούσεις δεν πρόκειται ποτέ να δεις σωστά τα πράγματα και τη ζωή.
Εδώ μέχρι και τον Άγιο Νικόδημο τον αγιορείτη παρεξηγείς και ΔΕΝ μπορείς να καταλάβεις πως στα πνευματικά αυτά βιβλία, που απευθύνονται κυρίως σε μοναχούς,
η πορνεία και μόνο η πορνεία ως αμαρτία κατηγορείται, όχι ο έρωτας μεταξύ ανδρόγυνου (πολύ λάθος ΕΣΥ και μόνο το αντιλαμβάνεσαι έτσι). Εδώ θα μου πεις όμως άλλα απλά και απλά δεν μπορώ να καταλάβω …

Αχχχχ «ανορθοδοξούλι», αχχ

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Το μενού σήμερα έχει:

-Σαυρόσουπα με φρέσκια σαύρα από το ναυάγιο όρος
-Χριστιανοτρολάκια γεμιστά
-Λιακουροντολμάδες α λά μέρντ
-Ταλιμπανόπουστες στη σούβλα
-Δημοσιοκαφράκια με μέλι
-Προφητογατόνι 4 τυριά



+χλαπάκιασον+

Ιοκάστη είπε...

Ευτυχώς ούτε πήγα ποτέ κατηχητικό, ούτε θέλησε ποτέ κανείς να με στείλει κι ούτε ξέρω και πολλούς που να πήγαν (μόνο έναν βασικά)…

Δεν νομίζω πως προκαλούν έκπληξη στον οποιοδήποτε τα όσα λέγονται στο άρθρο, είναι λογικό πως για να καταλήξουν μερικοί πιστοί με τέτοιες παρωπίδες χρειάζεται έντονη πλύση εγκεφάλου και για να καταλήξουν κάποιο άλλοι «πιστοί» με τόσα λεφτά από κάπου πρέπει να τα πήραν (από παντού βασικά).


Ορθόδοξε

Μιλάς πολύ όμορφα για διαχωρισμό του θεού και των πράξεων των ανθρώπων. Πολύ όμορφα δηλαδή κατατάσσεις κι εσύ τον εαυτό σου στην πληθώρα των πιστών που νίπτουν τας χείρας τους για την ασυδοσία και απληστία της εκκλησίας.

Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις τι ρόλο υποτίθεται πως παίζει η εκκλησία στον κόσμο μας; Μήπως είναι αντιπρόσωποι του θεού στην γη και καλά; Μήπως σκοπός τους είναι να «γνωρίσουν» οι πιστοί πιο εύκολα τον λόγο του θεού και να τους καθοδηγήσουν, ως πνευματικοί ηγέτες τρόπον τινά, μέσα από τις δυσκολίες της ζωής; Αυτά υποστηρίζουν τουλάχιστον οι χριστιανοί και οι παπάδες. Θα μου πεις τώρα όμως, άνθρωποι είναι και οι ιερείς, και τα λάθη και οι αδυναμίες ανθρώπινες. Και θα σου πω ναι, φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος.

Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις πως η εκκλησία κατάντησε έτσι; Γιατί έφτασε να έχει περισσότερα λάθη παρά σωστά; Γιατί έφτασε να εκμεταλλεύεται περισσότερο τον συνάνθρωπο παρά να τον βοηθάει; Η δική μου γνώμη είναι πως φταίει η ανοχή όλων, και κυρίως των πιστών. Γιατί οι περισσότεροι πιστοί, όπως κι εσύ, θα βιαστούν να διαχωρίσουν την εκκλησία από την θρησκεία αλλά δεν θα τολμήσουν να προσπαθήσουν να την εξυγιάνουν ώστε να μπορεί να ξαναταυτιστεί. Θα προτιμήσουν να επιτρέψουν στους παπάδες να συνεχίζουν τα όργια ασυδοσίας παρά να ταχτούν ενάντιά τους, γιατί όμως; Αν υπάρχει κάτι στραβό το διορθώνουμε, δεν το προστατεύουμε ενισχύοντας την διαιώνισή του. Λυπάμαι γιατί νομίζεις πως οι εχθροί της θρησκείας σου και οι είναι οι άθεοι και οι αλλόθρησκοι, κι όμως είναι οι ίδιοι οι χριστιανοί που δίνουν στους ιερείς το ακαταλόγιστο και τα βάζουν μ’όλους τους άλλους.

Τέλος ήθελα να σου πω πως με το να προσπαθείς να προσβάλεις τον ανορθόδοξο δεν δίνεις περισσότερο κύρος στα λεγόμενά σου, το αντίθετο μάλλον… Αυτά που τον κατηγορείς πως μόνο αυτός καταλαβαίνει έτσι, θα πρέπει να ξέρεις πως πολλοί τα αντιλαμβάνονται ακριβώς όπως κι αυτός, κι ίσως εσύ δεν θες να τα καταλάβεις αλλιώς γιατί φύτεψαν κάποτε στο κεφάλι σου την ωραιοποιημένη εκδοχή τους… Δεν θέλω βέβαια να σε πείσω να καταλάβεις κάτι διαφορετικά ή να αλλαξοπιστήσεις, μάθε να σέβεσαι όμως το γεγονός πως κάποιοι διαφωνούμε με τις ιδέες σου και έχουμε το δικαίωμα να το εκφράσουμε…

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή «Ιοκάστη»,

Όπως είπα και προηγούμενος,
ΘΕΤΟΥΜΕ ως βάση της συζήτησης ότι όλα αυτά ισχύουν (και δεν υπάρχει καμιά καλή πλευρά) και λέμε τα εξής …

Πραγματικά με τα τόσα που ακούμε πλέον δεν μας εκπλήσσει τίποτα. Ότι και δούμε πλέον και αυτό ακόμα το blog από ένα Έλληνα, δεν μας εκπλήσσει.
Για να καταλήξουν κάποιοι άνθρωποι να έχουν μεγάλη πίστη στο Θεό σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι που είχαν και τα αισθητά αλλά και τα μη μάτια τους ανοιχτά. Δεν ήταν άνθρωποι προκατειλημμένοι, επηρεασμένοι από ποικίλες άσχετες πηγές με τον Θεό όπως τα κόμματα κ.ά.

Χαίρομαι που αρέσκεσαι στον σωστό διαχωρισμό που κάνω Θεού και ανθρώπων όσο αφορά τις πράξεις μας οι οποίες παραβαίνουν το θέλημα Του. Κάθε άνθρωπος να ξέρεις ότι είναι κομμάτι της εκκλησίας.
Ο όρος εκκλησία δεν περιλαμβάνει μόνο τους ιερείς και τα μοναστήρια ,όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά περικλείει και κάθε χριστιανό άνθρωπο δηλαδή και εμένα και εσένα και τον «κ.κ. ανορθόδοξο» και κάθε ένα από εμάς και εάν εμείς σφάλουμε σε κάτι τότε ταυτόχρονα ένα κομμάτι της εκκλησίας σφάλει … και εάν θέλουμε να διορθώσουμε την εκκλησία και τον κόσμο όπως έλεγε πολύ σωστά ο Γέροντας Παίσιος, ας διορθώσουμε τον εαυτό μας και αυτομάτως θα διορθωθεί και ένα κομμάτι του κόσμου και της εκκλησίας.

Δεν μπορώ εγώ να διορθώσω όλο τον κόσμο για να καθαριστεί ο τόπος αυτός αφού ο καθένας λειτουργεί όπως θέλει. Βλέπεις και ο «κ.κ. ανορθόδοξος» ένα μικρό σκάνδαλο αποτελεί της εκκλησίας του Θεού αλλά δεν μπορεί να του στερήσει και κανείς το δικαίωμα αυτό και ούτε και μένα να τον σχολιάζω. Για τον εαυτό μας έχουμε ευθύνη και γι’ αυτόν θα κριθούμε, μας έχει δώσει ο Θεός το αυτεξούσιο και το σέβεται και εμένα δεν θα μου καταλογίσει ευθύνη γιατί είναι έτσι ο «κ.κ. ανορθόδοξος», δικό του πρόβλημα είναι !! Εάν ήμουν όμως κανένας Παίσιος και βοηθούσα σίγουρα τον κόσμο αυτό θα μου το αναγνώριζε φυσικά.
Μη μπερδεύεσαι …
είναι απλά τα πράγματα …

Κατά κάποιο τρόπο και φαινομενικά «νίπτω τα χείρας μου» και εγώ και όλοι μας, δεν τα αποδέχομαι όμως.

Στη δεύτερη παράγραφο τα λες πολύ σωστά όλα : ))
Οι ιερείς (είτε σωστοί είναι είτε όχι) έχουν πνευματική εξουσία στα χέρια τους. Όσα θα λύσετε, είπε ο Χριστός στους μαθητές Του στη γη (αμαρτίες) θα είναι και λυμένες στον ουρανό. Αυτή η εξουσία μεταβιβάστικε μέσω των αιώνων έως σήμερα στους ιερείς μας.

Μου λες γιατί η εκκλησία κατάντησε έτσι. Σε ρωτάω εγώ κάτι άλλο, εσύ γιατί κατάντησες έτσι ;;; Άθεη και το διαλαλείς.
Γράμματα δεν ξέρεις, να διαβάζεις δεν ξέρεις ;;;
Σε χριστιανική οικογένεια δεν μεγάλωσες ;;;
Σχολείο δεν πήγες ;;;
Eκκλησία δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου ;;;
Δεν άκουσες ;;;
Τίποτα σε όλα ;;;
Γιατί είσαι έτσι λοιπόν … …

Γιατί δεν διορθώνεις τον εαυτό σου ;;;
Γιατί δεν δίνεις εσύ το παράδειγμα ;;;
Γιατί δεν μαθαίνεις εσύ τον άλλο ;;;
Γιατί δεν βοηθάς εσύ τον κόσμο ;;;
Γιατί δεν στηρίζεις εσύ κανένα ;;;
Γιατί δεν γίνεσαι αυτό που σου αρέσει ;;;

Δεν διάβασες ποτέ στο ευαγγέλιο τα λόγια του Χριστού που λέει, αυτό που θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι αυτό να κάνετε και εσείς σε αυτούς. Αυτή η εντολή περιλαμβάνει όλους τους νόμους και τους προφήτες. Ε ;;;

Πολύ εύκολα μπορείς να κατηγορήσεις και τον ιερέα της γειτονιάς σου και την εκκλησία όλη, τα δικά σου όμως...

Να σου πω και το άλλο, την δική τους ανοχή απέναντι σου την σκέφτηκες ποτέ ή μήπως εσύ θεωρείς τον εαυτό σου τέλεια ;;; Αυτοί γιατί σε ανέχονται, ο Θεός γιατί μας ανέχεται ;;;
Όπως βλέπεις εγώ δεν μασάω να εξυγιάνω και αρχίζω από εσένα όχι γιατί είμαι καλύτερος αλλά γιατί είμαι κομμάτι της εκκλησίας και μου το ζήτησες …

Ούτε το ακαταλόγιστο έχω δώσει ποτέ σε κανένα, ούτε δικαιολογώ τα πάντα, ούτε πιστεύω πως ο εχθρός είναι από έξω. Από μέσα διαλύει το σπίτι, … το αναφέρει και το ευαγγέλιο. Χαίρω πολύ …
Όλοι είτε σου αρέσει είτε όχι ανήκουμε σε αυτό το σπίτι … ο νοόν νοείτο.

Τελος να σου πω για μια ακόμα φορά πως δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανένα, αν ήθελα να το κάνω αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι χειρότεροι. Ξέρω όμως τα δικαιώματα μου και δικαίωμα σου σαφώς και είναι να μην πείθεσαι και να πιστεύεις ότι θες …

Ανορθόδοξος είπε...

Αδελφέ εν Χριστώ ορθόδοξε
Μην συγχέεις τα άρθρα. Εδώ δεν γράφω ούτε για το παιδικό σου είδωλο, τον Παΐσιο, ούτε για την ύπαρξη Θεού. Έχω ανάλογα άρθρα στο ιστολόγιο που θα μπορούσες να διαβάσεις... Όσο για το Νικόδημο τον Αγιορείτη, μάθε πως το «εξομολογητάριο» είναι μέχρι σήμερα το επίσημο βοήθημα για κάθε ορθόδοξο εξομολόγο (που εξομολογεί και λαϊκούς, κλπ).

Επίσης, μια που δεν μας καταθέτεις ούτε ένα σοβαρό και βάσιμο επιχείρημα που να στηρίζει τις θέσεις σου (εκτός αν θεωρείς επιχειρήματα τις ύβρεις και τους ευτελείς χαρακτηρισμούς) από εδώ και στο εξής δεν θα απαντάω σε κανένα σου σχόλιο. Κάνε μονόλογο μέχρι να σκουριάσει ο ρόμποκοπ...

Ιοκάστη είπε...

Το θράσος σου είναι αξεπέραστο "φίλε" μου. Θεωρείς την αθεΐα κατάντια; Έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου και η εικόνα σου δεν ταιριάζει καθόλου στην εικόνα που θέλετε να προβάλετε εσείς οι χριστιανοί. Με εντελώς ηλίθιο και δογματικό τρόπο καταλήγεις στο συμπέρασμα πως δεν στηρίζω κανέναν, πως δεν βοηθάω τον κόσμο και φυσικά πως δεν θέλω να διορθώσω τον εαυτό μου ή ότι δεν αναγνωρίζω τα λάθη μου. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή είμαι άθεη!!! Τα κριτήρια και τα επιχειρήματά σου με έχουν αφήσει άφωνη… Γι’αυτό είμαι άθεη όμως, γιατί δεν ήθελα να είμαι ένα ανδρείκελο με κενό μυαλό, ποτισμένο με λόγια άλλων και ανίκανο να σκεφτώ για τον εαυτό μου και να κρίνω επιφανειακά τους ανθρώπους από το τι πιστεύουν ή δεν πιστεύουν!!

Επίσης είμαι άθεη ακριβώς επειδή ξέρω να διαβάζω κι επειδή η οικογένειά μου με έμαθε να σκέφτομαι και να αποφασίζω για τον εαυτό μου - και δεν το διαλαλώ, το λέω όμως γιατί αυτή είμαι και φυσικά δεν ντρέπομαι, μεγάλη κοπέλα είμαι και τις επιλογές μου τις έκανα συνειδητά, κι όχι επειδή έτσι με έμαθαν όπως κάποιοι άλλοι… Όταν ακούω εσάς τους απολογητές είναι λες κι έχετε βάλει κασέτα…

Επίσης δεν θέλω να σε πληγώσω αλλά υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές θρησκείες στον κόσμο, η δική σου δεν είχε κανέναν τρόπο να με πείσει πως είναι η σωστή και οι άλλες οι λανθασμένες. Αν θεωρείς δε πως οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν στους θεούς επειδή είχαν τα μάτια τους ανοιχτά τι να σου πω, γνώμη σου, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον φανατισμό. Δεν έχω πρόβλημα με την πίστη, με τον φανατισμό και την τύφλωση που προκαλεί έχω πρόβλημα. Εγώ, προφανώς σε αντίθεση με εσένα, έχω φίλους και χριστιανούς και αλλόθρησκους και άθεους γιατί έμαθα να κρίνω τους ανθρώπους από τις πράξεις τους κι όχι από το αν πιστεύουν σε έναν θεό, όμως την τυφλή αποδοχή μιας καραμελίτσας δεν την δέχομαι…

Μπορείς να συνεχίσεις να ζεις στην φούσκα σου και να πιστεύεις πως για να είναι κάποιος ηθικός και να προσφέρει στην κοινωνία πρέπει να πιστεύει και στον θεό σου, σκέψου μόνο - αν θες - πως αυτός ο θεός αν υπάρχει μάλλον θα αποδεχτεί τους άθεους και τους αλλόθρησκους που φέρονται σωστά και προσπαθούν να βελτιώσουν τους εαυτούς τους(ωωωω, τι σοκ, ναι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο) περισσότερο από κάποιους χριστιανούς που νομίζοντας πως κατέχουν την μοναδική αλήθεια κρίνουν όλους τους άλλους…

Ορθόδοξος είπε...

Πάνσoφε «ανορθόδοξε»,

Αν θες μη μου ξαναμιλήσεις και ποτέ, δικαίωμα σου είναι και αυτό.
Όταν ανοίξουν τα ματάκια σου θα δεις πολλά επιχειρήματα τρανταχτά και σοβαρά και βάσιμα της ύπαρξης του Θεού, αν και σου έδωσα μερικά : )) αλλά είπαμε …
βαθιά σκοτάδια …

Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείς να δεις μια ακόμα απόδειξη (της άλλης πλευράς) που αποδεικνύει πολλά (ίσως όχι όμως για σένα, δεν έχει και πολύ σημασία μάλλον)

http://www.youtube.com/watch?v=aVa72JmJOK8

Ο μακαριστός Γέροντας Παίσιος δεν ήταν παιδικό μου είδωλο, δεν είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από μικρός, έχει λίγα χρόνια μόνο. Μακάρι να τον γνώριζα από μικρός, δεν πειράζει όμως γιατί υπάρχουν και άλλοι εν ζωή Άγιοι σήμερα.

Όλες οι αναρτήσεις σου σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και προβάλουν τον αθεϊσμό οπότε οι απαντήσεις μου θα είναι πάντα επίκαιρες.

Χαίρομαι που γνωρίζεις ότι το «εξομολογητάριο» είναι επίσημο βοήθημα και των σημερινών ιερέων και πώς να μην είναι άλλωστε. Βλέπεις η Ορθοδοξία «κ.κ. ανορθόδοξε» δεν είναι σαν τους ιεχωβάδες ας πούμε που αναθεωρούν συνέχεια τις απόψεις τους για να καλύπτουν τα λάθη τους.
Αν κρατήσουμε την παράδοση θα έχουμε ελπίδα, διαφορετικά …
αχ και βαχ …

Υ.Γ. Παρακολουθήστε με προσοχή τα λόγια του δαιμονισμένου. Είναι μια αποκάλυψη

aeroxeimarros είπε...

Τι ωραία τα λέει ο άνθρωπος! Ρε ο άνθρωπος ότι κι αν είναι και σε ότι κι να πιστεύει, εάν είναι ευφυής ανθίσταται και και μιλάει, απελευθερώνει το νού του, τίποτα παραπάνω.

@ορθόδοξε:

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δαιμονισμένοι, ελπίζω να γνωρίζεις(από ευγένεια στο λέω έτσι) ότι έχουν σοβαρότατες παθήσεις στον ψυχικό τους κόσμο(υπό τους όρους της Ιατρικής) και τον εγκέφαλο, οπότε χαρακτηρίζοντας τους δαιμονισμένους δείχνεις το είδος της "λογικής" σου!

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Σταχυολογώ :

"Πως τα έχεις μέσα στο κεφαλάκι σου; Axxxxxx «ανορθοδοξούλι»…"

"όλα τα μεταφράζεις σε χρήματα, εξουσία , δόξα και δεν ξέρω τι άλλο βάζεις μέσα στο κεφαλάκι σου."

"Αχχχχ «ανορθοδοξούλι», αχχ"

"Αν θες μη μου ξαναμιλήσεις και ποτέ, δικαίωμα σου είναι και αυτό."

"Αν κρατήσουμε την παράδοση θα έχουμε ελπίδα, διαφορετικά …
αχ και βαχ…"




...Πολλές τρυφερότητες και αναστεναγμοί, χμ, μάλλον η ορθόδοξη γάτα έχει οίστρο.

Φυλάξου Ανορθόδοξε γιατί τα τρόλ (δαίμονες) έχουν πολλά πρόσωπα. Την μιά στιγμή είναι νάνοι, την άλλη γίγαντες. Την μιά άντρες, την άλλη γυναίκες. Την μια στιγμή το στόμα τους στάζει μέλι, την άλλη χύνει φαρμάκι. Απόφευγε τα ντούς, τα ασανσέρ, και τα smart. Και κράτα και κανά νυστέρι μαζί σου για κακό και για χειρότερο... λέμε τώρα.


Κάτι άκουσα για παράδοση και συγκινήθηκα. Γιατί παρόλα όσα λέγονται, είμαι παραδοσιακός τύπος. Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι έχω γράψει το:

"Η παράδοση τον παίρνει"

http://nofairgame.blogspot.com/2008/12/blog-post_30.html

+κονόμησον+

Άθεος είπε...

Μικρός ήμουν κι εγώ ένα ρομποτάκι του εν λόγω κατηχητικού.
Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια που η μάνα μου πέταξε εκείνα τα ελεεινά περιοδικά αν και κρατά ακόμα τις εφημερίδες της Ζωής και του Σωτήρα (να δείτε τι δικαστήρια έγιναν μεταξύ αυτών των χριστιανοεμπόρων και τι αλληλοσπαραγμός!)
Λοιπόν, μέχρι τα 10 μου χρόνια πήγαινα στο κατηχητικό και μετά φεύγοντας από το χωριό, με χάσανε, όμως περιλάβανε τους δικούς μου, η εδώ εκκλησία. Για δυο τρία χρόνια με τραβολογούσαν κι εμένα, όμως κατάφερα να τους ξεφύγω!
Γνωρίζω πολύ καλά πως δουλεύουν και τι ψυχολογικά προβλήματα απέκτησε ένας φίλος μου που συνέχισε να τους ακολουθεί! Ούτε παντρεύτηκε, ούτε φίλους έχει!
Κάνω σύγκριση με τον εαυτό μου και τον λυπάμαι!
Τι μου θύμισες Ανορθόδοξε!
Να γιατί μέχρι τα 11 μου χρόνια ήθελα να γίνω παπάς!
Για φαντάσου σε τι λούμπα θα έμπαινα!
Πολύ εύστοχα όσα σας μήνυσε ο Crafty Chinstrap Tango και ο Μάρκο ντε Σαντ!
Θα περιμένω με ενδιαφέρον Ανορθόδοξε και το δεύτερο μέρος. Πολλές φορές ακόμα και η μνήμη δυσάρεστων γεγονότων μπορεί να είναι διδακτική και καταλυτική για την ψυχική υγεία μας, ακριβώς επειδή περάσαμε δίπλα από το γκρεμό και δεν σκοντάψαμε! Ένας εφιάλτης που βιώνεται σαν παραμύθι. Σαν να μη μας άγγιξε ποτέ!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Μάρκο
Εσύ τελικά δεν είσαι απλά φαν της παράδοσης, είσαι ο... παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων προσωποποιημένος!!

Φίλε άθεε
Χαίρομαι που σου θύμισα το παρελθόν, έστω κάποιες δυσάρεστες πτυχές του. Μόνο μαθαίνοντας από τα λάθη που κάναμε μπορούμε να βελτιωθούμε...

Βρομιστεράκι είπε...

Πω πω τι συγκίνησις!
Έχω που λες Ανορθόδοξε έναν τεράστιο τόμο δεμένο της ΖΩΗΣ από δεκαετια 70 και θυμάμαι ότι στο χωριό της μάνας μου όταν πήγαινα το γούσταρα το περιοδικούλι αυτό! Για φαντάσου...
Εν το μεταξύ παρ'ότι ουδέποτε υπήρξα "πιστή" ...όσο θυμάμαι τουλάχιστον, και οι δικοί μου δεν με στείλανε ποτέ κατηχητικό, είχα θελήσει να πάω μόνη μου. Πήγαινε μια φίλη μου τότε, εποχής Δ'Δημοτικού και έσκαγε μύτη όλο με κάτι ωραίες εικονίτσες που τις δίνανε τσάμπα μία μία στο κατηχητικό της αγίας τριάδας στη Γλυφάδα...(στο μυαλό μου τα είχα κάτι σαν τα χαρτιά αλληλογραφίας που μαζεύαμε τότε)
Να μην πολυλογώ, άρχισα να πηγαίνω και εγώ μπας και κονομήσω ωραίες εικονίτσες αλλά τελικά όλο παπαριές εικονίτσες μου τυχαίνανε και όλα τα άλλα κοριτσάκια παίρνανε καλύτερες! Ε, μία, δύο, τρεις...την τέταρτη αρπάζω την εικονίτσα που μου είχε γυαλίσει από το κοριτσάκι δίπλα μου και την κάνω με ελαφρά. Με τσακώνει η υπέυθηνη και για τιμωρία μου παιρνει και τη δικιά μου εικονίτσα.
Ε, την επόμενη φορά το ξαναέκανα γιατί μου δώσανε επίτηδες άσχημη εικονίτσα οι υπέυθυνες. Ξαναγκρινιάζει η απατημένη πιτσιρίκα(ήταν και μια μυξιάρα) της δίνω και μια περιποιημένη τσιμπιά μπας και σταματήσει... τίποτα...
Το αποτέλεσμα? Με διώξανε!!!
Και αυτή ήταν η δευτερη και τελευταία φορά που διαπληκτίστηκα με τις λίγδες...
(Η πρώτη ήταν όταν με είχε δέσει η δασκάλα μου στην καρέκλα στην Θεομήτορ (καλόγριες) στην Γ' Δημοτικού) ;)

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Παμπόνηρο Βρομιστεράκι, έχεις πολλά να πείς και κάνεις την πάπια.

Για άνοιξε παιχνίδι και πέστα όλα. Ρίξε το ζάρι στην ιερή τσόχα.


+τζογάρισον+

Ανώνυμος είπε...

Οι παραθρησκευτικές οργανώσεις έχουν "εξαίρετο" έργο, τι να πρωτοθυμηθούμε, την πρώτη έκδοση στα ελληνικά των προτόκολλων των σοφών της Σιών από μια από αυτές την δεκετία του 20, τον επιδοτούμενο από το κράτος αντικουμμουνιστικό αγώνα που υπήρξε αρκετά επικερδής, ή την αγαστή συνεργασία της Ζωής και του Σωτήρα με την Χούντα.
Servitoros

Tango (Pingusatanis Antiorthodoxus) είπε...

Και μην ξεχνάμε ότι τα πρωτόκολλα-Βρωμόκωλα ήταν έργο ενός ρώσσου ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ μοναχού, του μασκαριστού Οσίου Νείλου, ο οποίος ήταν εκτός από μοναχός και πράκτορας της μυστικής αστυνομίας του Τσάρου και προγόνου της KGB, της Οχρανα.
Οσο για την KGB την έκανε μηχανισμό καταπίεσης ο, αν και επισήμως άθεος, υποστηρικτής της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στα νιάτα του προαλειφόμενος για ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΕΑΣ Ιωσήφ Στάλιν.
Ετσι, να μην ξεχνιόμαστε.

Βρομιστεράκι είπε...

Ναι η αλήθεια είναι Μάρκο ότι θυμήθηκα και άλλη μια ιστορία όπου την είχα γράψει παλιότερα εδώ.
Αντιγράφω από εκεί.

Πρόσφατα μου είπε μια καλή μου φιλενάδα ότι είχε φύγει από το κατηχητικό αφού τσακώθηκε με την εκεί σπείρα διότι κατά τα θρησκευτικά δεδομένα οι γυναίκες, τα κορίτσια κατ' επέκταση δεν κάνει να κάνουν ποδήλατο.
Η φίλη κατάλαβε λίγα χρόνια αργότερα το γιατί... Στα 6 της, δε της πήγαινε το μυαλό τόσο μακριά...

Αγησίας είπε...

Ωραίος ο ορθόδοξος απολογητής! Μεμονωμένα περιστατικά όλα όσα συμβαίνουν εντός της Εκκλησίας!!! Δε μας λέει μόνο μετά από τα πόσα "μεμονωμένα" μπορούμε να μιλάμε για "σύστημα".

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν συγχαρητήρια φίλε για την ανάρτηση.
Κατά δεύτερον ρε συ Ορθόδοξε χαλλλάρωσε λίγο με το θέμα των άθεων.
Ναι έχουμε δικαίωμα να είμαστε άθεοι και θα είμαστε.
Όχι δεν έχετε δικαίωμα να μας κάψετε όπως κάνατε κάποτε- βεβαίως μπορείτε να μας αφορήσετε όσες φορές θέλετε (και κάθε μέρα αν σας κάνει κέφι).
Όχι δεν είμαστε "κομμάτι της εκκλησίας σας" όπως δεν είμαστε κομμάτι της μουσουλμανικής, βουδιστικής, ινδουιστικής, σατανικής, ιουδαϊστικής και οποιαδήποτε άλλης σέχτας που ψάχνει για κορόιδα που να τα αρμέγει ολημερίς και οληνυκτίς.
Και πάρτο χαμπάρι πως η εβραϊκή παράδοση είναι κάτι το τελείως ξένο με τον ελληνικό πολιτισμό.
Γι'αυτό και γκρεμίσατε ό,τι ήταν ξένο προς αυτόν (βιβλιοθήκες, ναοί, ακόμη και δάση).
Γι'αυτό πηγαίνετε να πιείτε το "άγιο" αίμα σας ελεεινοί βρυκόλακες του σταυρού και σταματήστε το τρολάρισμα.

Άθεος είπε...

Ε, λοιπόν Βρομιστεράκι, το ήξερα ότι είσαι γαι δέσιμο, αλλά ότι και μικρή σε δέσανε δείχνει τι τερατάκι ήσουν από τότε!
ώστε όποια έκανε ποδήλατο... ήταν μαλακισμένη έτσι...
Βρε πού φτάνει το μυαλό των κομπλεξικών ακι ανέραστων...

Tyler Durden είπε...

χαχα! Ζωή του Παιδιού! μαζί με τον Μαθητή τα διαβάζαμε ανελλιπώς στο δημοτικό, αν και την Ζωή την πετούσαμε μετά αμέσως (ενστικτωδώς;). Η πλάκα έιναι πως δεν είχαμε πάρει καν χαμπάρι ότι ήταν στρατευμένο ως θρησκευτικού περιεχομένου. Φανταστείτε (αρχές δεκαετίας 70) πόσο η έννοια και η επιβολή της θρησκείας διαπερνούσε την καθημερινότητά μας, ώστε δεν μας έκανε καθόλου αίσθηση κάτι τέτοιο. Πάντως κατηχητικό δεν πήγα, με απωθούσε η ιδέα και δεν θυμάμαι γιατί.

Αλλα και οι εικονίτσες του Βρομιστερακίου: συλλογές ολόκληρες κάναμε. Ακόμα και ο γιος μου τώρα τις μαζεύει (το κατηχητικό είναι δίπλα στο σχολείο) που είναι born against christians. Εχουν κάποια μεταμοντέρνα αισθητική αξία, κρίμα που δεν μου έμεινε καμία από τότε.

Ορθόδοξος είπε...

Aγαπητή μου «Ιοκάστη»,
Ομολογώ ότι μου έχεις γίνει πολύ συμπαθής και εσύ και πολλοί φίλοι σου γι’ αυτό θα σπαταλήσω τον πολύτιμο μου χρόνο (αν και έχω πολλά σοβαρά πράγματα να κάνω) και θα σου απαντήσω …

Γιατί νιώθω την ανάγκη ενός διερμηνέα, γιατί;
Bρε κοριτσάκι μου καλό : )),
εσύ δεν με ρώτησες για την εκκλησία και τον κόσμο γιατί είναι έτσι και ΔΕΝ είναι όπως θα ήθελες και εσύ και εγώ και όλος ο κόσμος ;;; και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν ;;;

Πολύ απλά και σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ σου λέω ξανά ότι η εκκλησία δεν περιλαμβάνει μόνο τους ιερείς και τα μοναστήρια, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά περικλείει και ΚΑΘΕ χριστιανό άνθρωπο δηλαδή και εμένα και εσένα και όλους όσους μπαίνουν εδώ μέσα. ΌΛΟΙ ΜΑΣ δηλαδή είτε το θέλουμε ΕΙΤΕ ΟΧΙ, είτε μας αρέσει ΕΙΤΕ ΟΧΙ, είτε το γνωρίζουμε ΕΙΤΕ ΟΧΙ, αποτελούμαι αυτό που λέγεται ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Ένας Θεός υπάρχει, ζωντανός και αληθινός και σε αυτού την εκκλησία ανήκουμε.
Σε ρωτάω πολύ απλά λοιπόν, αφού είσαι και εσύ κομμάτι της εκκλησίας, τι κάνεις εσύ σε προσωπικό επίπεδο για να αλλάξει αυτό που ΔΕΝ σου αρέσει;
Δεεεεν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν βοηθάς κάποιους ή δεν στηρίζεις κάποιον, αλλά σε ρωτάω ΑΝ σκέφτηκες να το κάνεις αυτό αφού είσαι και εσύ κομμάτι της εκκλησίας και είναι υποχρέωση και δική σου, .... και μάλιστα κατηγορώντας αυτή και ζητώντας από αυτή πολλά πράγματα αυτομάτως ανεβαίνουν και οι δικές σου υποχρεώσεις. Δεν έχεις μόνο δικαιώματα σε αυτό το σημείο, είσαι και εσύ εκκλησία και αυτή τη στιγμή ΠΑΣΧΕΙΣ και το κάνεις από μόνη σου φανερό και μόνο σε αυτό το σημείο σε ρωτάω λοιπόν «πως κατάντησες έτσι;» μια άθεη, γιατί είτε το θες ΕΙΤΕ ΟΧΙ, μην επαναλαμβάνω τα ίδια, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ και κάτι παραπάνω γιατί από εκεί απορρέουν μυριάδες κακά.

Δεν είναι μια απλή ασθένεια φίλη μου καλή που σε εκνευρίζω … : )) αυτό που έχεις, είναι η ποιο μεγάλη αρρώστια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και εσύ την έχεις και την υποστηρίζεις κιόλας παρόλο που ζεις μέσα σε ένα τεράστιο “νοσοκομείο” το οποίο δυστυχώς για σένα και για πολλούς άλλους, δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις.

Και βέβαια μεγάλη κοπέλα είσαι και μπορείς να αποφασίσεις πως θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου σε αυτό τον κόσμο ως την ώρα που θα πεθάνεις και πλέον δεν θα έχεις κανένα δικαίωμα πάνω στον εαυτό σου αλλά θα σε κυβερνούν άλλοι και θα είναι και πολύ αργά για σένα. Αυτό είναι και το μεγάλο κατόρθωμα του “πονηρού”, να σε πείσει δηλαδή ότι δεν υπάρχει τίποτα και μάλιστα μου έκανε φοβερή εντύπωση σε ένα εξορκισμό που το άκουσα αυτό να το λέει η δαιμονισμένη. Τι σύμπτωση μεγάλη …

http://www.youtube.com/watch?v=aVa72JmJOK8

Παρόλα αυτά που σου λέω έχεις όπως είπαμε ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, το δικαίωμα να χρησιμοποιείς τις γνώσεις της γραφής και ανάγνωσής όπως θες και να ακούς και φυσικά ότι θες και να πιστεύεις ότι θες συνειδητά όπως λες χωρίς να επηρεάζεσαι από κανένα ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ …
Ο Θεός έχει δώσει ελευθερία στον άνθρωπο, ο Θεός είναι ελευθερία, κανένα δεν τράβηξε με το ζόρι … …

Το ότι υπάρχουν πολλές θρησκείες στον κόσμο χαίρω πολύ ..., το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός όμως ΔΕΝ είναι θρησκεία, ΔΕΝ είναι μια από τις θρησκείες και ούτε “η θρησκεία μου” όπως λες, αλλά είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανούσιες και θρησκείες.
Να σου πω και το άλλο, και εσύ δεν είσαι κατά βάθος άθεη. Κακώς την χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, είναι χαζή λέξη. Ο χριστός είπε ότι δεν μπορείτε να είστε και μαζί μου και με τον πονηρό, εσύ ΔΕΝ διαλέγεις να είσαι μαζί του και αυτομάτως είτε το θες ΕΙΤΕ ΟΧΙ, διαλέγεις την άλλη πλευρά.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε αθεϊσμός υπάρχει, ή με το ένα θα είσαι ή με το άλλο και εσύ δεν πιστεύεις στον θεό οπότε ...

Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση επίσης σε ένα άλλο εξορκισμό που άκουσα να λέει το δαιμόνιο μέσα από το θύμα ότι «κανείς δεν εξομολογίτε και δεν κοινωνάει και δεν εκκλησιάζετε σωστά και ότι πλέον σήμερα όλοι είναι δικά του παιδιά γιατί από αυτόν τρέφονται».
Τι σύμπτωση αυτά τα λόγια να τα λέει ένας τρελός (για εσένα) ε ;;;

http://www.youtube.com/watch?v=XW-NvvmukrE&feature=related

Ορθόδοξος είπε...

συνέχεια ...

Mπορώ και εγώ και εσύ να συνεχίσουμε τις επίγειες ζωές μας, βέβαια και να πιστεύουμε ότι θέλουμε.
Σκέφτηκα αυτό που μου είπες και πολύ απλά πάλι σου λέω ότι Θεός υπάρχει σιγουρότατα και χωρίς “ αν ” αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γνώμη έχει και που θα κατατάξει τον κάθε ένα μας, μόνο αυτός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων και μπορεί να κρίνει δίκαια και γι’ αυτό μας απαγορεύετε και το να κρίνουμε. Αυτού όμως που γνώρισε την αλήθεια και ζει μέσα στα “νοσοκομεία” και έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και για τους δικούς του λόγους δεν θέλει, η οδός είναι μια …

Ορθόδοξος είπε...

«Άθεε» ,

(συνεχίζω να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο αν και δεν υφίσταται, μόνο και μόνο γιατί έτσι μπορούμε να σε ξεχωρίσουμε)

Χαίρομαι για σένα, όσο αφορά την παιδική σου ηλικία.
Για τώρα … τέλος πάντων … ,
μην κρίνεις πάντως τόσο επιπόλαια τον φίλο σου και τον κάθε ένα που διάλεξε να μην έχει παρέες με «άθεους» και ψάχνει κάτι άλλο από αυτό που πολύ συχνά κυκλοφορεί έξω, γιατί σίγουρα πέφτεις πολύ έξω ...
Το ότι εσύ παντρεύτηκες δεν μου λέει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως και το αν έχεις παιδιά και ακίνητα και και … τίποτα !

Μου κάνει εντύπωση πάλι και στο λέω μπας και παραδειγματισθείς ένα σημείο ενός εξορκισμού που αναφέρει η δαιμονισμένη και έμμεσα το δαιμόνιο, ότι «δεν το ενδιαφέρει να γκρεμίσει γήινα αλλά αυτά που χτίζει ο κάθε ένας με το πνεύμα του !!»

http://www.youtube.com/watch?v=XW-NvvmukrE&feature=related

Τι σύμπτωση αυτά βρε παιδί μου και αν σκεφτείς ΚΑΙ ότι ο Χριστός προτρέπει να μη μας ενδιαφέρουν τα επίγεια αλλά οι ουράνιοι θησαυροί. Σύμπτωση τρομερή !

Τον εφιάλτη τώωωωωωρα τον ζεις και αν δεν προσέξεις θα τον ζεις αιώνια και όπως σωστά λέει ο «κ.κ ανορθόδοξος» “μαθαίνοντας από τα λάθη που κάναμε μπορούμε να βελτιωθούμε”, δες τα λάθη σου και διορθώσου πριν είναι αργά για σένα ...

*************

«Βρομιστεράκι» μου : )))))))))),

τι ιστοριούλες βρε είναι αυτές ;;; : ))))))))))
μπράβο, μπράβο

**************

«Tango (Pingusatanis Antiorthodoxus)»,

Νομίζω ότι ήταν και πρώτος ξάδερφος του Κολοκοτρώνη και κάτι πληροφορίες που έχω μιλάνε για κουμπαριά με την μπουμπουλίνα, άσε που ίσως να βάπτισε και το παιδί του Παπαφλέσσα. Αυτά που τα βάζεις … ε ;;;

**************

«Αγησία»,

Δεν ξέρω ποιο είναι το όριο και δεν με ενδιαφέρει κιόλας να μάθω : )).
Ότι και να συμβεί στον κόσμο (και θα έρθουν και χειρότερα σίγουρα) δεν πρόκειται να κλονιστεί η πίστη κανενός πιστού γιατί ο Θεός που υπάρχει τώρα θα υπάρχει και πάντα.
Μα και όλη η εκκλησία να χαλάσει, ο Θεός θα υπάρχει και φυσικά το ερώτημα σου είναι ανούσιο, γιατί ανούσια είναι και τα όποια συστήματα υπάρχουν συμπεριλαμβανομένου και εσένα και γιατί η ουσία είναι αλλού …

**************

«stardust30»,

Και βέβαια κάθε ένας, όπως δέκα φορές είπα : ) , έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει αλλά δεν είσαι άθεος … απληροφόρητος είσαι.
Είτε το θες είτε όχι «είσαι κομμάτι της εκκλησίας Του Θεού Του αληθινού που εκπροσωπεί η Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία» που αυτή τη στιγμή πάσχει, γιατί έχει εσένα και όλους μας βέβαια, μέλη και πάρτο εσύ χαμπάρι ότι ΔΕΝ ΖΕΙΣ αυτή τη στιγμή και δεν το καταλαβαίνεις αλλά ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως είσαι καλά και ότι ξέρεις κάτι, γιατί ΔΕΝ γνώρισες πως πραγματικά είναι καλά ένας άνθρωπος και πως είναι η ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν βασίζετε σε γήινα.


**************

«aeroxeimarre»,

Σε ευχαριστώ πολύ που επαναλαμβάνεις διαρκώς τα λόγια μου, είναι πολύ ευγενικό αυτό εκ μέρους σου, σε ευχαριστώ πολύ γιατί βοηθάς πολύ κόσμο. : ))

CU

Ορθόδοξος είπε...

Δείτε το όλοι ...

http://www.youtube.com/watch?v=PBo2WgWW2hM&feature=related

aeroxeimarros είπε...

@ "ορθόδοξε"
Ούτε εδώ υφίσταται αυτός ο όρος αλλά και εγώ τον χρησιμοποιώ για τη διευκόλυνση της συζήτησης!

Για την επανάληψη των σχολίων σου, όντως θέλω να βοηθήσω κόσμο, δεν λένε ότι το γέλιο είναι υγεία; ε, γι' αυτό ακριβώς τα επαναλαμβάνω...

επίσης ούτε εσύ είσαι πιστός, αλλά θρησκόληπτος και αφελής.

Η αφέλεια σου αν και προκύπτει σε όλα όσα γράφεις, θα έλεγα ότι προσιδιάζει περισσότερο στο ότι πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι δαιμονισμένοι(όχι π.χ. ψυχικώς διαταραγμένοι)!!!

Εσύ, στον Μεσαίωνα έπρεπε να ζεις, αδικείσαι πραγματικά...

Λάθη θεού, τι να πεις...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Βρομιστεράκι
Τελικά, νομίζω πως εσύ έπρεπε να γράψεις βιβλίο για τα παιδικά σου χρόνια και όχι ο Γιανναράς! Θα γινόταν αμέσως μπεστ σέλλερ!

Φίλε Αγησία
Σαν κάποιους κυβερνητικούς εκπροσώπους, για τους οποίους το «μεμονωμένα περιστατικά» είναι η αγαπημένη φράση...

Φίλε stardust
Σ' ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο. Πάντως θα είχε πλάκα αν έμπαινε στα σχόλια ένας... σατανιστής και μας έλεγε «καλά, δε ντρέπεσετε που είστε άθεοι, ο σατανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, θα σας κάψει ο Βελζεβούλης και άλλα τέτοια!

Φίλε Tyler
Βλέπω οτι εσύ και ο γιός σου είστε γεννημένοι συλλέκτες! μήπως ανήκετε σε καμιά φιλοτελική λέσχη;;;

Άθεος είπε...

Ορθόδοξε, πρώτα πρώτα για το όνομα: Άσε το ξεθωριασμένο παραμύθι για το «άθεος». Αν θέλεις ρίξε και μια ματιά εδώ για να μάθεις και κάτι έξω από αυτά που σου διδάσκουν οι «ειδήμονες». Οι λέξεις έχουν νοήματα και όχι συναισθηματισμούς. Αν είναι έτσι, τότε και η λέξη «θεός» είναι χωρίς νόημα γιατί δεν υπάρχει.
Άθεος ή αθεϊστής; Περί αθεΐας, αθεϊσμού και παράλογων ορισμών ο λόγοςΤέλος, βλέπω πως αυτά τα βιντεάκια για τους εξορκισμούς φαίνεται να σε έχουν συνεπάρει. Επειδή ακόμα δεν είδα να φέρεσαι εριστικά, τουλάχιστον σε μένα, θα σε αντιμετωπίσω με ευγένεια και πολύ συγκαταβατικά και θέλω να με προσέξεις: Μη χρησιμοποιείς τόσο αυτά τα βιντεάκια γιατί υποβιβάζεις την προσωπικότητά σου. Θα δεις κι εσύ σε λίγο καιρό πως θα σου φαίνονται και σε σένα πολύ γελοία και θα ντρέπεσαι που κάποτε τα συνιστούσες σαν πανάκεια. Δεν λέω ότι θα πάψεις να πιστεύεις. Άνθρωποι σαν εσένα, ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την πίστη τους και γι αυτό δεν επιθυμώ να σου υποδείξω το παραμικρό, παρά μόνο αυτό. Γελοιοποιείσαι με τα βιντεάκια αυτά. Εγκατέλειψέ τα όσο είναι καιρός. Είναι κρίμα να συμβάλεις κι εσύ στην απάτη των εν λόγω «κυρίων»!

Γιατρός Του Ικα είπε...

Εγώ πάντως εξακολουθώ να απορώ πως καταφέρνετε και παρακολουθείτε τα λεγόμενα του "Ορθόδοξου" (τρομάρα σας,μέσα στην χριστιανική μετριοφροσύνη,μόνο εσείς ξέρετε ποιά δόξα είναι ορθή,εκτός κι αν αναφέρεστε σε άλλου τύπου "ορθόν") και του απαντάτε κιόλας.Αλήθεια βγάζετε νόημα από αυτά που γράφει;
Γιατί εμένα τουλάχιστον μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον ειρμό μέσα από τον ωκεανό της παραληρηματικής αμετροέπειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:ορίζει μονομερώς και αυθαίρετα την εκκλησία ως το σύνολο των ανθρώπων ανεξάρτητα με το πως αυτοπροσδιορίζονται (γιατί έτσι το έχουν ορίσει οι ίδιοι οι Χ.Ο.®) και μετά στο ερώτημα της Ιοκάστης γιατί οι τάχα μου "αγνοί Χριστιανοί" δεν αντιδρούν στα φαινόμενα διαφθοράς της οργανωμένης εκκλησίας της απαντά:"Αφου και εσύ ανήκεις στην εκκλησία (θες δεν θές αφου έτσι το ορίζουμε εμείς) γιατί δεν κάνεις κάτι εσύ" παραγνωρίζοντας α) ότι οι άθεοί συνεχώς κρίνουμε τις πράξεις του ιερατείου και των παραφυάδων του και β) ότι όπως του είπε η Ιοκάστη οι ίδιοι οι "ηθικοί" Χ.Ο.® στα ίδια φαινόμενα ποιούν συστηματικά την νύσσαν.

Τώρα βέβαια αν θέλει κάποιος να εντυπωσιάζεται από τις απύθμενης αφέλειας και αντιδραστικότητας "σοφίες" των ημίτρελλων και περήφανα (δεν αξίζει τίποτα η σοφία του κόσμου τούτου) αγράμματων "γεροντάδων" δικαίωμά του και δικό μας δικαίωμα να τον κρίνουμε γι'αυτό όπως του αξίζει.

Αλλά πράγματι αυτός η ασύλληπτη έπαρση που επιδεικνύει ο "Ορθόδοξος" είναι ενδεικτική του βαθύτατου φασισμού που ελλοχεύει πίσω από κάθε μορφή θρησκευτικού δογματισμού.Δεν είμαστε άθεοι είμαστε απληροφόρητοι.Αν δεν είσαι μαζί μας είσαι με τον Σατανά.(Έτσι είναι,άσπρο-μαύρο.Η πεμπτουσία του φασισμού).Η αθεΐα είναι αρρώστια και κατάντια.Ο Χριστιανισμός είναι η αλήθεία η μία η μόνη και απόλυτη.Γιατί;Γιατί το λένε κάτι αρχαίες γραφές,γιατί το λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μ.Βασίλειος και γιατί ΒΕΒΑΙΑ το έχει νοιώσει στην καρδιά του.Και ποιός σου λέει ότι και οι πιστοί του Ισλάμ ή του ινδουισμού δεν έχουν νοιώσει την αλήθεια του δικού τους μεταφυσικού δόγματος στην δική τους "καρδιά";Τι καθιστά την δική σου καρδιά πιό αξιόπιστη από την δική τους;

Λες ότι νομίζουμε ότι είμαστε καλά γιατί δεν ξέρουμε πως είναι το να είναι κανείς πραγματικά καλά.Αλήθεια υπήρξες ποτέ άθεος; Υποθέτω πως όχι (δεν μου φαίνεται ότι διαθέτεις το πνευματικό προσόν της αμφισβήτησης και της χρήσης του ορθού λόγου=σύμφωνου με τους κανόνες της τυπικής λογικής).Τότε πως ισχυρίζεσαι αλαζονικά και ερήμην μας ότι δεν είμαστε καλά;Ξέρεις πως νοιώθει ή πως ζεί ένας άθεος;

Έπεσα κι εγώ στην λούμπα να ανοίξω διάλογο με έναν ανθρώπινο τοίχο.Απλά λυπάμαι τον χρόνο που αφιέρωσα για να τα γράψω όλα αυτά.Είμαι σίγουρος ότι το μυαλό σου,τα μάτια σου και τα αυτιά σου είναι κλειστά.

Συγχαρητήρια,έχετε προσβληθεί από τον θανατηφόρο για την σκέψη ιό της πίστης.Μην απελπίζεστε όμως,η καρδιά σας είναι αγνή (αν εξαιρέσει κανείς την μισαλλοδοξία,την καταπίεση,τον αξιωματικό αποκλεισμό της ελευθερίας της σκέψης από την αξίωση του δόγματος να είναι ο αποκλειστικός φορέας της αλήθειας κλπ).

Ορθόδοξος είπε...

«aeroxeimarre» : )),

Μπράβο … , που βοηθάς πολύ κόσμο (χαίρομαι που το καταλαβαίνεις), με το να επαναλαμβάνεις τα λόγια μου ξανά και ξανά, συνέχισε να το κάνεις αυτό έστω και με τη δική σου φιλοσοφία (σκέψου ότι θέλεις, όποιο λόγο θες και συνέχισε).
Συνέχισε … και μάλιστα πολύ καλά θα κάνεις να τα βάλεις και αλλού π.χ. σε άλλα ιστολογία, όπως αυτό του κ. άθεου για να γελάει και εκεί ο κόσμος.
Χαίρομαι πολύ που το κάνεις αυτό … ειλικρινά.
Η ορθοδοξία χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα … και οφείλεις και ωφελείς όταν το κάνεις αυτό. Ωφελείς και εμένα προσωπικά με τα σχόλια σου …

H Ορθοδοξία υφίσταται, είτε το ξέρεις ΕΙΤΕ ΟΧΙ, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα και υφίσταται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο Θεός και οι αντίπαλοι του δεν υπήρχαν απλά στον μεσαίωσα που αναφέρεις και μετά εξαφανίστηκαν, δεν είναι κάτι που χάθηκε μέσα στην πορεία του κόσμου, υπήρχε πολύ πριν γεννηθείς εσύ δηλαδή και έρθεις ξαφνικά το 2009 να μας δώσεις τη τεράστια σου γνώση και να μας πεις την γνώμη σου και να δώσεις και στον κόσμο τους δικούς σου ανούσιους ορισμούς περί Θεού και Αθεισμού : )))

ΖΕΙΣ σε ένα ΟΡΘΟΔΟΞΟ χριστιανικό έθνος, πολύ ευλογημένο από τον Θεό τον οποίο εσύ με παιδική αφέλεια και εμμονή αρνείσαι… , ΕΙΤΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

Οι δαιμονισμένοι που όντως υπάρχουν και σου έχω δώσει στοιχεία μπας και ξεστραβωθείς, υπάρχουν και αποδεικνύουν πολλά πράγματα. Δεν έχουν καμιά σχέση αυτά με τις ψυχικές ασθένειες που επικαλείται ο φίλτατος φίλος σου «κ.κ. ανορθόδοξος».
Αυτός νομίζει ότι ο Θεός και οι αντίπαλοι του φθείρονται με τον καιρό και πλέον στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν. Τόσα ξέρει, τόσα λέει. Αλλά είπαμε, οδηγός τυφλών …

Έχω να σου προτείνω επίσης ένα από τα δεκάδες πολύ καλά και οργανωμένα site που ανακάλυψα στο internet, μπορείς να βρεις εκεί πολλές πληροφορίες ώστε να καλύψεις σε μεγάλο βαθμό την άγνοια σου:

http://www.impantokratoros.gr/

Ορθόδοξος είπε...

«ανορθοδοξούλι» : )) … ,

(Βρε όλοι σας πολύ με χαροποιείτε σήμερα).
Χαίρομαι που καταλαβαίνεις ότι υπάρχει και κάποιος αντίπαλος Του Θεού και λέγεται Σατανάς.
Όντως θα ήταν πολύ καλό να μπει και ένας σατανιστής εδώ μέσα και να αρχίσει να σου λέει τα βιώματα του, να ακούσεις και από εκείνη τη πλευρά λίγα πράγματα, αν και σας έδωσα τέτοια τροφή.


**************

«άΘεε» υποστηρικτή της «δήθεν» «αθείας»,

Ξεθωριασμένα παραμύθια αποτελούν αυτά που γράφεις μέσα στο χαριτωμένο με τα ηλιοβασιλέματα, ιστιολόγιο σου. Ξεθωριασμένες και ανύπαρκτες είναι και οι λεξούλες που θες να σε προσδιορίζουν και με πείσμα θες μέσα στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ Ελλάδα μας να μας πείσεις ότι υφίστανται και επίσης εσύ από ότι βλέπω έχεις αρχίσει να ξεθωριάζεις και να χάνεις και κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και την πραγματικότητα, πράγμα που αποδεικνύει και επαληθεύει η ξεθωριασμένη σου ψυχή.

Όπως έχω πει και το ξανάλεω
[ aeroxeimarre σημείωνε : )) ], εγώ όπως και χιλιάδες κόσμος είχε την ευλογία να γνωρίσει τον Θεό από προσωπικά σημεία που υπήρξαν στον κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και συνολικά στον κόσμο. Η ακράδαντη μου πίστη στηρίζετε μεν και στις γραφές, ολοκληρώνετε όμως κάθε φορά που την ζω και εγώ και κάθε ένας μας με την Χάρη Του Θεού.

Η δική σου προσωπικότητα υποβιβάζετε και γελοιοποιείτε με αυτά που υποστηρίζεις μέσα στο ιστιολόγιο σου, η δική μου γνώμη (και ελπίζω και με τη βοήθεια Του Θεού, Του αληθινού Του ζώντος) θα παραμείνει σταθερή και μόνο προς την αλήθεια θα στρέφεται πάντοτε και αυτή μόνο θα αναγνωρίζει.
Εάν εσύ ντρέπεσαι για την πραγματικότητα και σκύβεις το κεφάλι σου, πολύ καλά κάνεις, αυτό αποτελεί όμως δικό σου και μόνο δικό σου πρόβλημα.
Σίγουρα υπάρχουν συνειδητοί ΕΛΛΗΝΕΣ που και αυτοί ντρέπονται για την δική σου κατάσταση αλλά ελπίζουμε ΟΛΟΙ στον Θεό όσο χαμηλά και να πέσουμε, να μη μας εγκαταλείψει με αυτά που βλέπει καθημερινά.

**************

«Γιατρέ του Ίκα» : )),

από ότι βλέπω και εσύ στο διάστημα ταξιδεύεις καθημερινά και επηρεασμένος και προκατειλημμένος όπως πολλά άτομα ακόμα, λογικότατο είναι και στην περίπτωση σου να μην καταλαβαίνεις τίποτα και να μην βγάζεις νόημα σε τίποτα από αυτά που λέω και για τίποτα γενικά στη ζωή σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα … … … και απόδειξη του ότι ζεις και ταξιδεύεις καθημερινά και διαρκώς στο διάστημα είναι οι ερμηνείες που δίνεις στα λόγια μου, στα λόγια των σύγχρονων γερόντων, το ότι δεν μπορείς να ερμηνεύεις στο παραμικρό αυτά που σας παρουσίασα και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα και γενιότερα τη ζωή.

Ασφαλώς όμως και είναι δικαίωμα σου να είσαι σε όποια κατάσταση θέλεις εσύ …

Όταν και αν ποτέ ανοίξουν τα μάτια σου τότε θα καταλάβεις μέσα σε τι πλούτο γνώσεων σε τοποθέτησε ο Θεός και πόσες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον αληθινό και μοναδικό Θεό και τις υπόλοιπες θρησκείες. Βήμα – βήμα προχώρα …

Απλά σε πληροφορώ και να είσαι απόλυτα βέβαιος και το ξανάλεω για ενδέκατη φορά : )), για να ελπίζει και να πιστεύει ένας άνθρωπος στον αληθινό Θεό και να υποστηρίζει φυσικά την Ορθοδοξία, αυτό είναι δείγμα του ότι ΠΑΝΤΑ είχε και εξακολουθεί να έχει και τα ματάκια του και τα αυτάκια του και το μυαλό του και μάλιστα να τα ανοίγει όλο και πιο πολύ καθημερινά, σε αντίθεση με ένα αρνητή όπως εσύ που με ένα ανούσιο πείσμα αρνείσε την αλήθεια.

Γιατρός Του Ικα είπε...

Αυτάρεσκες δογματικές πομφόλυγες.Αστήρικτες βεβαιότητες,ανούσια αλαζονεία,απέραντη έπαρση.Ούτε μιά στοιχειώδης προσπάθεια απάντησης επί της ουσίας σε όσα σου απαντούν,μόνο μιά στάση του τύπου "φτωχοί που ζείτε μέσα στην άγνοια,δείτε το φώς της αλήθειας που ευαγγελίζεται η πίστη μου".
Για το ότι δεν βγάζω νόημα από τις κουταμάρες που λένε οι γεροντάδες "σου" και κατ'επέκταση και σύ ο ίδιος,ούτε λόγος.
Για την δική μου τη ζωή όμως δεν έχεις ιδέα και καλά θα κάνεις να κρατήσεις τις καταγέλαστες κρίσεις σου για τον εαυτό σου και για το "ποίμνιο".
Άϊντε για παραπήραμε φόρα με τον χριστιανικό μας ζήλο.

Άθεος είπε...

«Ορθό»δοξε!
Πρέπει να βάλεις υποψηφιότητα για λαϊκή ετυμηγορία. Μπορείς να μιλάς για ώρες χωρίς να λες τίποτα! Μόνο πολιτικοί και θεολόγοι έχουν το ταλέντο αυτό!
«Ξεθωριασμένα παραμύθια», «Ξεθωριασμένες και ανύπαρκτες λεξούλες»… Χρησιμοποιείς λέξεις που υποσυνείδητα σε κατευθύνουν ενώ δεν μπορείς να τεκμηριώσεις κατηγορία όπως λένε στα δικαστήρια. Πού είναι οι αμφιβολίες, πώς τεκμηριώνεις το λόγο σου… όταν μου λες ότι βλέπεις πως έχω αρχίσει να ξεθωριάζω και να χάνω την επαφή με τον έξω κόσμο και την πραγματικότητα, πώς το τεκμηριώνεις αυτό… Ποιος άραγε βρίσκεται εκτός πραγματικότητας… πώς όλα αυτά αποδεικνύουν και επαληθεύουν την ξεθωριασμένη μου ψυχή… Πού βρίσκεται ο αντίλογός σου σε όσα αναφέρω!
Νομίζω καλά απόρησε αρχικά ο Γιατρός του Ικα, πως καταφέρνουμε και παρακολουθούμε τα λεγόμενά σου. Όμως, βλέπεις, τον παρέσυρες κι αυτόν!
Όμως, δεν σκοπεύω να συνεχίσω μια αντιπαράθεση χωρίς στοιχεία που πρέπει να επεξεργαστούμε! Πάει ο καιρός που έτρωγα τον καιρό μου, να αντιπαρατίθεμαι χωρίς λόγο σοβαρό! Έχω σοβαρότερες δουλειές και καθόλου εγωισμό να σου απαντήσω ακόμα κι αν με βρίσεις!

navarino-s είπε...

Ανορθόδοξε συγχαρητήρια για την επιλογή αυτού του -κατάθεση ψυχής- αριστουργηματικού βιβλίου του Γιανναρά! Γιατί λόγω των σημερινών άκρως συντηρητικών θέσεων του συγγραφέα, προσπερνιέται το βιβλίο αυτό από πολύ κόσμο και δεν διαβάζεται!

Tango (Pingusatanis Carnifex) είπε...

Οι μαρτυρίες του Γιανναρά είναι ενδιαφέρουσες, πρώτον γι'αυτά που αναφέρει και δεύτερον γι'αυτά που διαβάζονται ανάμεσα στις γραμμές, τα οποία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ανησυχητικά.
Θα κάνω λίγο το δικηγόρο του Χριστιανού τώρα. Με όλα τα αρνητικά της, τη διαπλοκή της με την εκκλησία και την στρατιωτική της οργάνωση η "Ζωή" είχε και κάποια ενδιαφέροντα θετικά - τα οποία, κατα σύμπτωση, είναι και αυτά εναντίον των οποίων καταφέρεται ο Γιανναράς.
Συγκεκριμένα, η "Ζωή" ήταν προσπάθεια εκμοντερνισμού και απεγκλωβισμού της ελληνικής θρησκευτικότητας από τον ασφυκτικό ιδεολογικό και μη έλεγχο του κλήρου. Οι κοσμικοί κατηχητές ήταν μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια εκδημοκρατισμού της ερμηνείας του δόγματος, η οποία πιθανώς αργότερα θα οδηγούσε σε πιο φιλελεύθερες και λιγότερο δογματικές και μισαλλόδοξες μορφές χριστιανισμού.
Ενδιαφέρον και εύγλωττο είναι το ότι ο Γιανναράς, παρ'όλη την δυσφορία του και τους συνεχείς εξευτελισμούς που υφίστατο, δεν έφυγε από τη "Ζωή" παρά μόνο όταν αυτή στάθηκε εμπόδιο στις προσωπικές του φιλοδοξίες και τις σπουδές του στη Γερμανία (πλάι στον φασιστοπατέρα Χαϊντέγκερ, ειρήσθω εν παρόδω).

Ιοκάστη είπε...

Άθεε, Γιατρέ κλπ, γιατί μωρέ το λέτε αυτό; Έχει πλάκα αυτή η «συζήτηση». Βλέπει κανείς που φτάνει (ή που δεν φτάνει) ο ανθρώπινος νους!! Πάντα μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους…

Βρε «ανορθοδοξούλι», μπορώ να σε λέω έτσι; Μ’ άρεσε!! Σε ευχαριστώ, γιατί μας παρέχεις τζάμπα διασκέδαση εδώ πέρα, τι να τρέχουμε στα θέατρα και στις επιθεωρήσεις, το θέατρο του παραλόγου είναι εδώ και είναι απολαυστικό.

Βρε ορθοδοξούλι, ό,τι θες καταλαβαίνεις από αυτά που διαβάζεις; Το κάνουν πολλοί πιστοί βέβαια, δεν με παραξενεύει, αλλά κρίμα είναι μωρέ, επικοινωνήστε με τον πλανήτη γη μια φορά…

Κοίταξε να δεις, μπορεί εσύ να θες να πιστεύεις πως όλοι ανήκουμε στην εκκλησία και ό,τι άλλη ασυναρτησία θες. Ποια είμαι εγώ που θα σου πω όχι; Ζήσε εσύ με την χάρη Του όπως λες, να ζήσω κι εγώ με την χάρη όποιου θέλω και είμαστε μια χαρά.

Όμως αυτή η υπεροψία που βγάζετε μερικοί μερικοί όταν επισκέπτεστε τα ιστολόγιά μας μου φέρνει στο μυαλό μόνο μια λέξη: ξεκαβαλήστε!! Ε δηλαδή μας έχετε πρήξει με την μοναδική αλήθεια που κατέχετε! Και ξέρεις τι, ένας ινδουιστής φίλος μου πιστεύει πως αυτός κατέχει την μοναδική αλήθεια, και πως η δική του θρησκεία είναι η πραγματική. Το ίδιο κι ένας καθολικός. Το ίδιο και μια παγανίστρια. Αλλά ξέχασα, όλοι αυτοί είναι πλανεμένοι, ενώ εσύ ξέρεις την αλήθεια γιατί…. απλά την ξέρεις!! Ουδέν σχόλιον…

Το να λες στον καθένα πως υποβιβάζεται η προσωπικότητά του επειδή εκφράζει πως είναι άθεος μου δείχνει έναν άνθρωπο μίζερο, κακό, παραπλανημένο, με φασιστικές/ρατσιστικές τάσεις, που κολλάει στους τύπους κι όχι στην ουσία, που κρίνει τους άλλους βεβιασμένα και επιφανειακά και πολλά άλλα άσχημα που μάλλον δεν θες να τα ακούσεις. Βέβαια δεν λέω πως είσαι απαραίτητα όλα αυτά, αλλά με τον τρόπο που μιλάς δεν είναι δυνατόν να μην μου περάσει από το μυαλό.

Εσύ θεωρείς πως είμαστε πλανημένοι, ωραία, κι εγώ θεωρώ πως η πλειοψηφία των φανατικών πιστών είναι τουλάχιστον αφελείς, δεν έχουν κριτική σκέψη, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και κυρίως, είναι όλο λόγια τα οποία σχεδόν ποτέ δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις τους αλλά επειδή ήλπιζα πως θα μπορούσαμε να κάνουμε διάλογο ούτε ξεκίνησα με αυτές τις βάσεις όταν σου πρωτομίλησα ούτε τις χρησιμοποιώ σαν επιχειρήματα, σε αντίθεση με αυτό που κάνεις εσύ για εμάς.

Το να κρίνουμε τους άλλους είναι πάρα πολύ εύκολο όπως είπες κι εσύ, κατηγορείς όμως εμένα και τους υπόλοιπους πως κρίνουμε χωρίς να κάνουμε αυτοκριτική (και που το ξέρεις;) ενώ κι εσύ κάνεις το ίδιο ακριβώς. Γενικά βγάζεις τον εαυτό σου απέξω συνεχώς, πολύ ώριμη αντιμετώπιση…

Αυτά που λες δεν βγάζουν νόημα γιατί δεν έχεις προβάλει ούτε ένα επιχείρημα πέρα από το: ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία και έχω δίκιο σ’ότι λέω ΓΙΑΤΙ έτσι θέλω – και δεν θέλω να σε πληγώσω αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα που μπορεί να πείσει νοήμονες ανθρώπους που σκέφτονται. Ίσως να πιάσει στο νηπιαγωγείο όμως, γι’αυτό άλλωστε ξεκινάτε την πλύση εγκεφάλου τότε ε;

Έτσι όπως το λες συνέχεια αυτό, πως εσύ βιώνεις την χάρη του και εσύ βιώνεις την πίστη κλπ, με προκαλείς να σε ρωτήσω κάτι: Την πραγματικότητα εδώ έξω την βιώνεις καθόλου;

Και τέλος η αγαπημένη μου ερώτηση (που αν την έχω ξανακάνει εδώ συγχωρήστε με, την κάνω τόσο συχνά στους πιστούς, χωρίς να παίρνω σοβαρές απαντήσεις που έχω χάσει την μπάλα):

Αν υπάρχει ο θεός σου κι έχεις δίκιο, πως θα με κρίνει κατά την γνώμη σου; Θα με κρίνει από τις πράξεις μου προς τους συνανθρώπους μου και το περιβάλλον που ζω ή από το αν πίστευα σ’αυτόν; Αν με κρίνει από το 1ο, δεν έχει καμία σημασία το αν είμαι χριστιανή ή όχι, μπορώ να είμαι μια χαρά ηθική και να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και ως άθεη, αν με κρίνει από το 2ο δεν είναι θεός αγάπης αλλά μίσους, ζήλειας και αλαζονείας και δεν θα με ενδιέφερε να πιστεύω σε αυτόν έτσι κι αλλιώς, οπότε στην τωρινή ζωή μου δεν αλλάζει κάτι με το αν υπάρχει ο θεός σου ή όχι…

Πάντως πρέπει να σου πω πως η συζήτηση μαζί σου με χαροποιεί ιδιαίτερα, μου προκαλεί μεγάλη χαρά που κατάφερα να ξεφύγω από τα νύχια του χριστιανισμού και που δεν κατάντησα κι εγώ σαν μερικούς που βλέπω και λυπάμαι…

aeroxeimarros είπε...

@ ανορθόδοξε μάλλον θα προσεγγίσεις τα 100 σχόλια, ως φαίνεται...


@ "ορθόδοξε" υποστηρικτή του δήθεν "Θεού"...

Κατ αρχήν πάντα προσπαθείς να μας αποδείξεις τις ικανότητες μέντιουμ που έχεις αποκαλώντας κάποιους από εδώ ότι είναι εκτός πραγματικότητας!!

εε, και εσύ δεν είσαι και τόσο μέσα σ αυτήν, άλλο η πραγματικότητα και άλλο ο Θεός, έχει διαφορά, ριζική...

Είμαστε όντως εικόνα του θεού, αφού τον φανταστήκαμε!

Επιπροσθέτως, όσο για τη ενδιαφέρουσα γνωριμία διάφορων ανθρώπων με τον Θεό, δεν ξέρω τι να πω, περίμενα ο κόσμος να είναι καλύτερος εφόσον λες ότι ήταν και χιλιάδες που τον αντιλήφθηκαν!

Στο παρελθόν ο Θεός απ ότι θυμάμαι καθόρισε και γεωπολιτικά σχέδια συμβουλεύοντας τον Μπους να διεξάγει πόλεμο κατά των μουσουλμάνων τρομοκρατών!

Υποθέτω, πως πρόκειται για τον Χριστιανικό Θεό, τα είχε πάρει, ως φαίνεται, στο κρανίο με τον Αλλάχ!!

Σε ότι αφορά τον Σατανά θα ήταν γελοίο να μη διαθέτει ο Θεός αντίπαλο δέος!
Ακόμα και ο Παναθηναϊκός έχει τον Ολυμπιακό, η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, στο ζωικό βασίλειο(εκτός του ανθρώπου) οι ύαινες τα λιοντάρια κ.ο.κ.

Δεν εντοπίζω εκεί το πρόβλημα αλλά κυρίως στους οπαδούς αυτών των διαμαχών!
Διότι οι οπαδοί αυστηρά προσηλωμένοι στην ομάδα τους δεν δύνανται να διακρίνουν τα μειονεκτήματα των ομάδων που ανήκουν, και φανατίζονται όταν ακούν ότι υπάρχουν άλλοι που δεν πρόσκεινται σε καμία ομάδα!!!

"όχι, και εσύ είσαι μέρος της ΝΔ, ασχέτως αν δεν το ξέρεις κλπ..."


Λοιπόν, κοίταξε στη ζωή καμιά φορά όλοι υποβιβαζόμαστε ή και γελοιοποιούμεθα, το θέμα είναι ότι το κάνουμε για τη ζωή και κατ' επέκταση για την πραγματικότητα...
εσύ προτιμάς να το κάνεις για τα ανύπαρκτα και τα επουράνια... :) δικαίωμα σου!

akrat είπε...

καλημέρα
νομίζω ότι είναι υπερβολικές οι δικές σου κρίσεις γύρω από τον Κο Γιανναρά.
τον παρακολουθούσα παλαιότερα πολύ παλαιότερα και νομίζω ότι είναι ο ΒΑΘΥΤΕΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αλλά και ιδεαλιστής και βαθύτατα συντηριτικός ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ (με την ορθόδοξη σκοπιά και όχι την αστικοδημοκρατική)
νομίζω ότι η μεταφορά τσιτάτων στην προκειμένη περίπτωση δεν βοηθά..

Tango (Pingusatanis Misorthodoxus) είπε...

Ακριβώς, ο Γιανναράς είναι ο κυριότερος εκφραστής της ορθοδοξίας, σε όλο το αντιδραστικό, οπισθοδρομικό της μεγαλείο. Αν πρόοδος σημαίνει επιστροφή στο Βυζάντιο των αλληλοεκτυφλούμενων αυτοκρατόρων, των αλληλοσοδομιζόμενων καλογέρων και ενός όχλου κιμαδοποιημένων πιστών-προσώπων (και όχι ανθρώπων-πολιτών με ατομικότητα) που αγαπητικώς λυντσάρουν με τον πλεόν ειδεχθή τρόπο τον "εγκληματία" που τους πετάει ο τρέχων σφετεριστής της Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας, τότε ναι, είναι προοδευτικός και αγαπητικός.
Χίλιες φορές η απανθρωπία του δικαιώματος παρά η η αγαπητικότητα της κτηνωδίας.
Πολύ πριν απο τον Χίτλερ και τους Απριλιανούς, η Ρωσσική Ορθοδοξία που τόσο θαυμάζει ο Γιανναράς, ευλογούσε την ορθοδόξως αγαπητική σφαγή αλλοθρήσκων και "αιρετικών", εβραίων και δημοκρατών αντιμοναρχικών, στο όνομα των αρχών της Ορθοδοξίας, της Ελέω θεού Απόλυτης μοναρχίας και του Πανσλαβισμού.
Αν κρίνουμε δε απο τον Μπερδιάγεφ, τον οποίο τόσο θαυμάζει ο Γιανναράς, αντί της αστικής δημοκρατίας προτείνεται η απόλυτη μοναρχία με τον αυτοκράτορα απόλυτο κύριο των σωμάτων και την εκκλησία απόλυτο κύριο των ψυχών. Αγαπητικότατα όλα αυτά, βεβαίως.
Αν αυτά είναι προοδευτικότητα, εγώ είμαι ο πάπα-Ράτσι Βενέδικτος.
Ερώτηση, αν έρθει το Ορθόδοξο κράτος στα πράγματα, ποιά θα είναι σε αυτό η θέση:
-Των αλλόθρησκων (συμπεριλαμβανομένων και των συνειδητά άθεων)
-Των δημοκρατών και των αμφισβητιών του συστήματος.

Ορθόδοξος είπε...

«Γιατρέ του Ικα» …

Το καλό σημείο με την περίπτωση σου είναι το ότι κατανοείς πως δεν μπορείς να ερμηνεύσεις τα λόγια σύγχρονων γερόντων και κατ’ επέκταση και τα δικά μου. Η κατανόηση του προβλήματος πάντα είναι το πρώτο βήμα για τη λύση του γιατί εάν δεν αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, δεν πρόκειται να το λύσουμε και ποτέ αφού θα πιστεύουμε ότι όλα είναι μια χαρά.

Αντίθετα με εσένα ο «κ.κ.
ανορθόδοξος» που φυσικά έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα της θρησκείας και έχει γνωρίσει την αλήθεια είναι σε θέση να δώσει και τώρα και στο μέλλον πάντα τη σωστή ερμηνεία, αυτό είναι φανερό σε κάθε ανάρτηση του.

Λοιπόν παιδιά, παιδιά … …
των Ελλήνων παιδιά …
Φυσικά και αστειεύομαι …

Για τη δική σου ζωή κ. ιατρέ του Ικα μας, δυστυχώς, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλήξουμε σε συμπεράσματα από αυτά που μας γράφεις και λέω δυστυχώς γιατί τα συμπεράσματα είναι πολύ αρνητικά για σένα.
Δυστυχώς είμαστε σε θέση να δούμε ότι η ζωή σου είναι άδεια, μια άδεια ζωή χωρίς περιεχόμενο, χωρίς στόχο και ουσία σαν ένα φαγητό χωρίς αλάτι, άνοστη ζωή όπως είναι ένα δρομολόγιο χωρίς προορισμό, κουραστικό και ανιαρό.

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος όμως αν νομίζεις ότι χαίρομαι με αυτά που σου γράφω και γράφω γενικότερα, αν χαίρομαι κάθε φορά που μπαίνοντας εδώ μέσα διαπιστώνω την άγνοια του κόσμου και να σημειώσω σε αυτό το σημείο το ότι εγώ δεν εκπροσωπώ τον Θεό (δεν είμαι ο πάπας εγώ) αλλά είμαι ένα κομμάτι όπως όλοι μας της εκκλησίας Του Θεού και αν κάνω κάτι ή λέω κάτι που δεν είναι σωστό ή το λέω με τρόπο ανάρμοστο και έχω τον ζήλο ώστε να κάθομαι να σας απαντάω σχεδόν όλους είναι γιατί είτε σας φαίνετε παράξενο είτε όχι, έχω γνωρίσει την πραγματικότητα που εσείς δεν μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή και είναι φανερό αυτό, μια αλήθεια μοναδική που δεν μπαίνει καν σε σύγκριση με καμιά χαζή θρησκεία στον κόσμο ότι και να υποστηρίζουν οι προσκολλημένοι σε αυτές και θα ήθελα όπως εγώ απολαμβάνω τη ζωή μου με τόση ευτυχία, σιγουριά, άνεση, χωρίς άγχος και τι άλλο να πρωτοαναφέρω ..., να την απολαύσει λοιπόν έτσι ο κάθε ένας άνθρωπος.

Είναι σαν τα συναισθήματα που είχαμε όταν παίρναμε ένα παιχνίδι μικροί και τρέχαμε να το μοιραστούμε με τους φίλους μας και να παίξουμε παρέα και να ευχαριστηθούμε έτσι και όλοι μαζί. Βέβαια, όσο και να προσπαθώ να σας περιγράψω αυτό το παιχνίδι και στην προκειμένη περίπτωση την εμπειρία Του Θεού αυτό θα είναι όπως ξαναείπα αδύνατον από εδώ μέσα γιατί δεν πρόκειται ποτέ να το δείτε πως είναι στην πραγματικότητα για να καταλάβετε την χαρά μαζί του.
Εσείς δυστυχώς είστε στην φάση πλέον που δεν δέχεστε με ένα παιδικό πείσμα ότι υπάρχει αυτό το παιχνίδι στον κόσμο και νομίζετε πως αυτά που έχετε στη διάθεση σας είναι τα καλύτερα που υπάρχουν και με αυτή τη λογική αποκλείσατε αυτόματα τον εαυτό σας από τα καλύτερα, τα αληθινά.
Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα σου γιατρέ μου.
Όσο και να σου λέω εγώ ότι υπάρχει αυτό το παιχνίδι, εσύ εάν δεν βγεις έστω μια φορά έξω στην αγορά με την διάθεση να το ψάξεις, να το αναζητήσεις ανάμεσα στα τόσα άλλα, πάντα και ενώ εγώ παίζω με αυτό θα μου λες ότι είναι και αβέβαιο και ανούσιο και αστήρικτο και πολλά άλλα. Θα δικαιώνεις δηλαδή τον εαυτό σου μέσα από την άγνοια σου όμως, μια άγνοια που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή του παραδείγματος γιατί αφορά τη ζωή σου εδώ στον κόσμο αλλά και την πορεία της ψυχής σου αιωνίως.

Αν και όταν πάρεις τη γενναία απόφαση να κάνεις αυτή την αναζήτηση θα καταλάβεις ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις ανακαλύψει και αγνοείς έως τώρα, πράγματα απερίγραπτης αξίας που δεν είμαι εγώ και ούτε από εδώ να περιγράψει κανείς και ποτέ και με κανένα τρόπο και ούτε με τις πιο όμορφες λέξεις, την ομορφιά και μοναδικότητα.

Ορθόδοξος είπε...

«άθεε» …

Επειδή και εγώ πίστεψε με έχω πολλές σοβαρές υποχρεώσεις, διάβάσε απλά τα παραπάνω, αφορούν και εσένα …

Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δεν ξέρω αν είναι έτσι αυτοί που αναφέρεις και αν εγώ τα έχω αυτά, ξέρω όμως ότι από αυτά που γράφω πηγάζουν πολλά τα οποία μάλλον εσύ δεν είσαι σε θέση αυτή τη στιγμή να αντιληφθείς και έτσι καταλήγεις σε αυτά τα συμπεράσματα. Αυτό είναι φανερό …

**************

Αγαπητή μου «Ιοκάστη» …

Πολύ λυπάμαι που “το θέατρο του παραλόγου” το βιώνεις καθημερινά αφού η ζωή σου περιστρέφετε όπως φαίνεται γύρω από αυτό.
Όπως σου έχω πει τόσες φορές, το να ζεις όπως θες και με όποιου τη χάρη θες, είναι δικαίωμα σου και δικαίωμα του καθενός. Το ότι όμως αρνείσαι θεληματικά τον αληθινό Θεό και δεν έχεις γνωρίσει από ότι βλέπω ακόμα τίποτα το ουσιαστικό στη ζωή σου είναι και αυτή μια πραγματικότητα που δυστυχώς σε στιγματίζει και θα σε στιγματίζει έως ότου τα βρεις. Για μένα προσωπικά δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, το να κάνω αυτές τις διαπιστώσεις σε καθημερινή βάση μαζί σου.

Φυσικά και κάθε υποστηρικτής κάθε άλλη θρησκείας θα νομίζει ότι είναι σωστό αυτό που πιστεύει. Χαίρω πολύ …
Εάν δεν ήταν έτσι αγαπητή μου Ιοκάστη όλοι θα ήταν χριστιανοί και ορθόδοξοι χριστιανοί μάλιστα. Όλοι και οι Βουδιστές και οι ινδουιστές, δεν ξέρω καν πόσες θρησκείες υπάρχουν, θα υποστηρίζουν ότι έχουν την αλήθεια και ότι από τη δική τους τη πίστη προέρχεται η σωτηρία.
Εγώ θεολόγος δεν είμαι για να μπορώ να κάτσω να σου κάνω ανάλυση αυτού του θέματος, ξέρω όμως ότι αυτά που συμβαίνουν στην Εκκλησία την ορθόδοξη χριστιανική, στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν πουθενά σε όλο τον κόσμο και αν νομίζεις εσύ το αντίθετο απόδειξε το μου.
Ξέρω εγώ προσωπικά τι έχω ζήσει και ζω και τι ζούνε πολλοί φίλοι μου. Τα σημεία της μοναδικότητας Του Θεού είναι άπειρα και μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι άλλων θρησκειών που το υποστηρίζουν αυτό, όπως στην Τουρκία που το 1/3 περίπου του πληθυσμού της είναι κρυπτό χριστιανοί αν δεν το γνωρίζεις και αυτό.
Είμαι βέβαιος πως όποιο σημείο και να σου δώσω θαυμαστό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, εσύ θα έχεις αμφιβολία και μια δική σου εξήγηση και πολύ καλά κάνεις για το πρώτο για το δεύτερο όμως …
Όταν κλείνεις τα μάτια σου στην πραγματικότητα τότε μόνο κακό κάνεις στον εαυτό σου και να σου πω ένα απλούστατο πράγμα που κάθε ένας μπορεί να το παρατηρήσει.

Επιστημονικά αποδεδειγμένα η μοριακή δομή του νερού αλλάζει μετά την τελετή του αγιασμού ή και το ότι το Άγιο φως στα ιεροσύλημα βγαίνει μόνο σε ορθόδοξο Έλληνα πατριάρχη. Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει τους Αγίους που έχουμε εμείς και πουθενά δεν συμβαίνουν τα θαύματα που συμβαίνουν στην εκκλησία.

Είναι τόσο απλό να αναφέρεις παραδείγματα αλλά σίγουρα το δύσκολο είναι να ασχοληθείς και να δεις την πραγματικότητα που τόσο σε πειράζει όταν αναφέρω αλλά είναι όμως η μόνη αλήθεια, η μόνη ουσία στη ζωή, για την ουσία της ζωής μιλάμε και όχι για τύπους και ανύπαρκτες λεξούλες όπως «άθεος» και «αθεϊσμός» και πράσινα άλογα.

Να είσαι σίγουρη πως οι πιστοί στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που αναφέρεις. Ας μη λέμε πάλι τα ίδια …

Ο Θεός που υπάρχει θα σε κρίνει ασφαλώς και από τις πράξεις σου απέναντι στο Θεό αλλά και από την πίστη σου σε αυτόν. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο αλλά συμπληρώνει το άλλο. Αν είχες διαβάσει τα ευαγγέλια θα ήξερες ότι η μεγαλύτερη εντολή που έχει δοθεί από το Θεό μέσω του Υιού Του είναι να αγαπήσουμε αυτόν πρωταρχικά με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και στη συνέχεια τον πλησίον μας. Αυτό νομίζω απαντάει στις απορίες σου. Ούτε το ένα αρκεί ούτε το άλλο, αλληλοσυμπληρώνονται και δεν γίνεται να ισχύει το ένα χωρίς την ισχύ του άλλου. Δεν γίνετε να
συμπεριφέρεσαι όπως θα έπρεπε εάν δεν έχεις αγαπήσει πρώτα το Θεό σου, μετά από εκεί η αγάπη σου θα είναι αληθινή, διαρκείς χωρίς πάθη και προσωπικά συμφέροντα αφού θα έχεις συλλάβει το νόημα της ζωής. Άλλες υποχρεώσεις έχεις απέναντι στο Θεό και άλλες απέναντι στα πλάσματα Του. Είναι πολύ απλό αυτό το θέμα.

Ορθόδοξος είπε...

συνέχεια ...

Κλείνοντας να σου εγώ από την πλευρά μου ότι η συζήτηση μαζί σου δεν με χαροποιεί καθόλου, αντίθετα με στεναχωρεί ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι νέοι αλλά και όλων σίγουρα των ηλικιών που δεν μπορούν να καταλάβουν βασικά πράγματα που αφορούν άμεσα τη ζωή τους.
Λυπάμε πραγματικά και εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να γνωρίσουν όλοι σε όποιο στρατόπεδο και να ανήκουν …

Ιοκάστη είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να απογοητευτώ με την κατάντια που βλέπω στον κόσμο...

Έχω βαρεθεί να ακούω τα ψώνια να ευλογούν τα γένια τους, η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά κι έδωσα παραπάνω χρόνο από την ζωή μου από όσο άξιζε για να απαντάω στον κάθε τυφλό.

Εγώ πάλι ορθόδοξε σου εύχομαι να μην ανακαλύψεις ποτέ κάποια βασικά πράγματα που αφορούν άμεσα την ζωή σου, γιατί είναι κρίμα να καταρρέουν οι ιδέες μιας ζωής όταν είναι πολύ αργά πια για κάποιον. Και για σένα είναι πέρα από το πολύ αργά από ό,τι φαίνεται... Πίστευε ό,τι θες, κρίνε τους άλλους όπως θες κι αν νομίζεις πως είσαι ευτυχισμένος έτσι εμένα μου περισσεύει. Καλή συνέχεια.

aeroxeimarros είπε...

@Ιοκάστη έγραψε:
"..Εγώ πάλι ορθόδοξε σου εύχομαι να μην ανακαλύψεις ποτέ κάποια βασικά πράγματα που αφορούν άμεσα την ζωή σου, γιατί είναι κρίμα να καταρρέουν οι ιδέες μιας ζωής όταν είναι πολύ αργά πια για κάποιον. Και για σένα είναι πέρα από το πολύ αργά από ό,τι φαίνεται... Πίστευε ό,τι θες, κρίνε τους άλλους όπως θες κι αν νομίζεις πως είσαι ευτυχισμένος έτσι εμένα μου περισσεύει. Καλή συνέχεια..."

Ότι πιο όμορφο έχω ακούσει τελευταίως σε διαδικτυακές συζητήσεις άθεων και πιστών.

@ορθόδοξε,

Κενή ζωή; Μα, και το δικό σου το κενό το υπερκαλύπτει η Θρησκεία σου, ασχέτως της αληθοτιμής της!

Το δικό μας απλά το γεμίζουμε με άλλα ενδιαφέροντα, όπως επίσης και με το να αρνούμεθα την θρησκεία σου!!

Μην βγάζεις συμπεράσματα στη ζωή σου από τα πιστεύω των άλλων!

Πολλές φορές η ζωή μας φέρνει προ εκπλήξεων και να μην σου φανεί καθόλου παράξενο όταν χρειαστείς βοήθεια πραγματική να είναι άθεος αυτός που θα σε βοηθήσει και όλοι οι άλλοι να σου γυρίσουν την πλάτη...


Υποθετικά βέβαια όλα αυτά, διότι σου εύχομαι να μην χρειαστείς ποτέ βοήθεια από κανέναν...

Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

akrat : Τα τσιτάτα για τον κ.Γιανναρά δεν διαφέρουν καθόλου από τις βαθυστόχαστες σοβαροφανείς ασυναρτησίες που λέει ο ίδιος με τον μανδύα του φιλοσόφου.

Ορθόδοξε: Για να καταλάβω. Περνάς την ώρα σου ακούγοντας εξορκισμούς? Και μάλιστα θυμάσαι τι έχει πει και ο κάθε ένας από αυτούς όπως θυμάται ο κόσμος τους στίχους από ένα τραγούδι? Περίεργα παιχνίδια σας μαθαίνουν στο κατηχητικό.
Η ιδέα ότι θέλεις να μοιράσεις ένα παιχνίδι με τους υπόλοιπους είναι άστοχη. Το σωστό παράδειγμα είναι ότι θέλεις να πετάξουμε τα δικά μας παιχνίδια και να αγοράσουμε το δικό σου.

Ασυγχώρητη είπε...

Ωραία και διαφωτιστική ανάρτηση και πάλι Ανορθόδοξε.

Καλά..Τον έχουν πει ΦΙΛΟΣΟΦΟ το Γιανναρά;;

Ork have mercy.

Ανορθόδοξος είπε...

Αρχικά, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την απουσία μου από τα σχόλια του ιστολογίου, όμως κάποιοι άνθρωποι δυστυχώς δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα (αντίθετα με κάποιους χριστιανούς μοναχούς και παπάδες)...

Φίλη Ιοκάστη
Δε με πειράζει το υποκοριστικό, αν προέρχεται από γυναίκα. Αν προέρχεται βέβαια από άντρα, παει αλλού το μυαλό (καλέ Ακάκιε, πίασε λίγο το σαπούνι, κλπ)...

Φίλε αεροχείμαρρε
Δε νομίζω να περάσω τα 100 σχόλια, τουλάχιστον σε αυτό το ποστ. Στον Παΐσιο όμως, πολύ πιθανό!

Φίλοι akrat και tango
Οι θέσεις και οι απόψεις του κυρίου Γιανναρά ταυτίζονται με το μεγαλύτερο ποσοστό των πιο απαρχαιωμένων και συντηρητικών θέσεων της ορθοδοξίας. Σε κάποια ζητήματα προσπαθεί να το παίξει προοδευτικός, ενώ προσπαθεί να αποδόσει σε καθολική-προτεσταντική επιρροή όλα τα κακά της Εκκλησίας της Ελλάδας. Με έναν περίεργο μανιχαϊστικό τρόπο θεωρεί οτι οι Ρώσοι είναι το απόλυτο «καλό» και οι Δυτικοί το απόλυτο «κακό»...

Φίλε stupid kid
Τελικά δεν είσαι και τόσο stupid όσο φαίνεται από τη... φωτογραφία!! Θα έπρεπε να μετονομαστείς σε clever kid!

Φίλη Ασυγχώρητη
Ο Θεός (Αλλάχ, Βάαλ, Μαμμονάς ή Μαρδούκ) να σε συγχωρέσει γι' αυτά που λες για το θεοφιλόσοφο κύριο Γιανναρά! Αλλά δεν το βλέπω, οπότε... ασυγχώρητη θα παραμείνεις!

Ορθόδοξος είπε...

Καλή συνέχεια ….

Γιατρός Του Ικα είπε...

Ναι,άμε στο καλό γιατί δεν αντέχω άλλη ορθοδοξοψυχανάλυση.

Είναι βλέπεις πολύ σκληρές αυτές οι αλήθειες που μου αποκάλυψες για τη ζωή μου,που με έβαλαν σε βαθιά περισυλλογή για το νόημα και τον σκοοπό της ζωής μου.

Ω η αλήθεια!Ω το φώς!Νοιώθω σαν τον Σαούλ στην έρημο της Συρίας και τον Gandalf όταν αντίκρυσε τον Balrog.

Ανώνυμος είπε...

Προς ορθόδοξο

Έμπα στο κλουβί σου ρε απόβρασμα!

Χριστιανοφόντης ο Μουσουλμανοφάγος

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά την μητέρα τερέζα …

Bρε παπάρα, ανεγκέφαλε «stardust30» … η μαλακία που σε δέρνει έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό, και η δικιά σου και των συνεργατών σου.

Η μανούλα μου παπάρα «stardust30» ξέρει πολύ καλά σε αντίθεση με σένα ότι η έκτρωση είναι ΦΟΝΟΣ οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο και για κανένα λόγο. Τέτοιες πράξεις τις υπερασπίζονται κάτι ζώα σαν εσένα αν και τα ζώα τώρα που το σκέφτομαι έχουν περισσότερα πράγματα μέσα τους από ανθρώπους σαν εσένα.

Το έμβρυο από την στιγμή της σύλληψης επιστημονικά αποδεδειγμένα είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και φέρει στο DNA που κουβαλάει κάθε πληροφορία για το άτομο του, μια μάζα από κύτταρα έχεις μείνει εσύ και από ότι σε κόβω έτσι θα ψοφήσεις κιόλας παπάρα, που εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την αλήθεια … … δεν βλέπεις τα χάλια σου.

Δεν βρίζω ανεγκέφαλε τις γυναίκες γενικά, βρίζω εκείνες τις πουτάνες που επειδή ανοίγουν για την πλάκα τους τα πόδια τους χωρίς να σκέφτονται ποτέ τίποτα πάνε και μένουν έγκυες και τα ρίχνουν μετά. Όλα στο βωμό της ηδονής !!!
Υπάρχουν επίσης και κάτι άλλα ζώα αρσενικού γένους σαν εσένα που κουβαλάνε το ίδιο μυαλό με αυτές και τις προτρέπουν κιόλας να προχωρήσουν σε ΦΟΝΟ μη θέλοντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΖΩΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, λίαν επιεικώς …

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπάρχουν πάμπολες ανεγκέφαλε, όταν θα ανοίξεις τα μάτια σου ίσως δεις καμιά.
Μου αρέσει που ζεις και στην Ελλάδα κιόλας, ζώο.
Τι θέλετε και ασχολείστε με την ορθοδοξία αφού είστε πανάσχετοι … είναι δυνατόν ποτέ ένας άνθρωπος που υποστηρίζει το ΦΟΝΟ να μπορέσει ποτέ να διεισδύσει μέσα στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας !!!
Ότι και να τους πεις βλακεία θα σου λέει αφού ο ίδιος είναι στα χαμένα.

Δεν ξέρω ανεγκέφαλε από τι πέθανε ο Χριστόδουλος και ούτε μου αρέσουν τα σπέρματα. Αυτές τις προτιμήσεις εντελώς τυχαία τις έχω δει σε άτομα του λόγου σου, μα εντελώς τυχαία.
Παπάρα … και από ότι βλέπω πολύ σωστά σε αποκαλώ ζώο αφού το παραδέχεσαι κιόλας …

«2.Γιατί έχουμε συναισθήματα τα οποία προέρχονται από το σώμα
3. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα
4. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα» !!!

Δεν λες γρηγορότερα είμαι ένα ζωό που δεν μπορώ να καταλάβω τι μου γίνετε να τελειώνουμε.
Άντε τράβα σε κάνα ψυχολόγο ρε …

Ανώνυμος είπε...

Παπαρίδη «stardust30», τώρα σβήνεις τα βρομοσχόλια σου για να μην τα βλέπουμε … πολύ αργά όμως για σένα γιατί όλοι καταλάβαμε τι σκατά υπάρχουν μέσα στην ανύπαρκτη ψυχή σου … δεν θέλεις να ακούς την αλήθεια καραγκιόζη γιατί σε πονάει …

Τελικά μόνο τέτοια ζώα σαν εσένα άξιζε να τα σκοτώσουν όταν ακόμα ήταν στη μήτρα της μητέρας τους … και όχι κάθε παιδική ψυχή όπως σου αρέσει να υποστηρίζεις βρομιάρη.

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπήρχαν και υπάρχουν πάμπολες, εσύ όμως δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς τίποτα γιατί ζώο γενήθηκες , ζώο είσαι και έτσι ζώο θα ψοφήσεις …

«Εφόσον τα μικρά παιδάκια στην Αφρική που πεθαίνουν από την πείνα πάνε στον παράδεισο σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα τότε γιατί δεν είναι καλό τα νεκρά έμβρυα (που δήθεν έχουν ψυχή) να πεθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν έτσι ώστε να μπουν κι αυτά κατευθείαν χωρίς κόπο στον παράδεισο;»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΚΕΨΗ !!!!
Μα από τι διεστραμμένο μυαλό βγαίνουν αυτά !!!
Αηδιάζεις και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος που θέλει να λέγεται και άνθρωπος σκέφτεται με αυτό τον τρόπο …

Φέρτε μια κλούυυυυυυβα ρεεεεεεεε !!!

Stelios Frang είπε...

Έτσι, όταν τελικά σε χρησιμοποιούσαν, σου είχαν πια υποβάλει οτι είσαι ο εκλεκτός, ο προνομιούχος, ο ιδιαίτερα ευεργετημένος.

Αυτή ακριβώς είναι και η τακτική στη στρατολόγηση στελεχών από τη μαφία. Σε αφήνει να περιμένεις, να λιώνεις από αγωνία, ενώ μαθαίνεις με έντεχνες διαρροές, τι ωραία πράγματα κάνουν τα μέλη -σκοτώνουν, κλέβουν, κερδίζουν χρήμα, πηδάνε γκόμενες- και κάποια στιγμή «υποχωρεί» ο μηχανισμός και σε δέχεται, αλλά... με 1002 περιορισμούς... Μην κάνεις αυτό, μην κάνεις το άλλο, θα κάνεις έτσι και αλλιώς... Και στο τέλος ορκίζεσαι επίσημα! Αν παραβείς τον όρκο έχει δικαίωμα η οργάνωση να σε καθαρίσει...

Σε καιρούς δικτατορίας (Μεταξά, παττακού) ίσχυαν ακριβώς τα ίδια στις θρησκευτικές οργανώσεις, σε εποχές κοινοβουλευτισμού ο θάνατός σου επιχειρείτο με κοινωνικό αποκλεισμό! Αν βρίσκεσαι 10-20 χρόνια σε θρησκόληπτους κύκλους, με την απομάκρυνσή σου οι απ' έξω δεν σε θεωρούν σοβαρό άτομο και σε αποφεύγουν, ενώ οι από μέσα σε περιφρονούν. Για ανασφαλεις ανθρώπους, όπως εκείνοι που μαζεύονται σε οργανώσεις θεοπλήκτων, είναι αυτό σίγουρη πορεία στο τρελοκομείο!

Ανώνυμος είπε...

Οση χολη και να βγαλουν καποιοι κομπλεξικοι κατα των οργανωσεων δεν μπορουν να διαγραψουν το τεραστιο πνευματικο,κοινωνικο και εθνικο τους εργο!Τοσοι και τοσοι επιστημονες,επιλεκτα μελη της ακαδημαικης κοινοτητας,κληρικοι με διεθνη ακτινοβολια,εργαζομενοι κι αλλοι συνανθρωποι μας αισθανονται υπερηφανοι που δεχτηκαν την πνευματικη επιδραση των οργανωσεων!Τι να πουμε και για τον τομεα της φιλανθρωπιας!Ποσους δυστυχεις συνανθρωπους μας οδηγησαν στην κοινωνικη επανενταξη!Ο συλλογος φιλων των φυλακισμενων ΟΝΗΣΙΜΟΣ που εχει μεχρι σημερα αποφυλακισει 11000 πρωην φυλακισμενους διευθυνεται απο τον αρχιμανδριτι Γερβασιο Ραπτοπουλο που ηγειται παραλληλα ιεραποστολικης οργανωσης!Και γι αυτο βραβευτηκε απο την ακαδημια Αθηνων!Οπως και στελεχη του τομεα προνοιας της Ζωης και του Σωτηρα!Και καλο θα ηταν οι κατηγοροι των οργανωσεων να διαβασουν προτου ριξουν εναντιον τους τα δηλητηριωδη βελη τους και τις αποψεις της altera pars!Αυτο επιβαλλει η αρχη της αντικειμενικοτητας!

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε υποστηρικτή των οργανώσεων
Δεν ήμουν ποτέ μέλος σε οργάνωση, αλλά είχα δυο φίλους που ήταν στο «Σωτήρα» για πολλά χρόνια. Όταν μετά από πολλή προσπάθεια αποχώρησαν, μου είπαν πράγματα που δε διαφέρουν ιδιαίτερα από όσα γράφει ο, χριστιανός κατά τα άλλα, Γιανναράς.

Οι όποιες κοινωφελείς πράξεις τους δεν μπορούν να συγκριθούν με την τεράστια πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους οπαδούς τους επί πολλές δεκαετίες, μετατρέποντάς τους σε άβουλα ρομπότ. Ακόμα, τα έσοδά τους, τουλάχιστον στο παρελθόν όπως βεβαιώνει ο Γιανναράς, ήταν τεράστια, οπότε τα φιλανθρωπικά έργα που άφησαν κρίνονται ως ελάχιστα. Άσε που, όπως έγραψα και για τον Καντιώτη, τα κίνητρα των καλών πράξεών τους δεν ήταν ανιδιοτελή. Αυτό που κυρίως επιδίωκαν ήταν η αύξηση της επιρροής τους στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Απ' όλο το συνάφι της Εκκλησίας οι παραεκκλησιαστικοί είναι οι χειρότεροι..Όλα τα κουμάσια και οι φασίστες εκεί είναι μαζεμένοι...

Ανώνυμος είπε...

" Βάση, θεμέλιο και κώδικας της ερωτικής αγωγής μας στην κίνηση ήταν ένα βιβλίο: «Τα Αγνά Νειάτα», κάποιου Ούγγρου προτεστάντη πάστορα Tihamer Toth..."

Γνωρίζω το βιβλίο μου το είχαν κάνει δώρο όταν τελείωσα την Τρίτη Δημτικού- ένας συμμαθητής-αλλά ας μεταφέρουν μια πληροφορία σωστά, o Tihamer Toth ήταν όντως Ούγγρος αλλά όχι προτεστάντης πάστορας- ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος και άνθρωπος των γραμμάτων. Όντως το περιεχόμενο του βιβλίου είναι βαθύτατα συντηρητικό και δημιουργεί ενοχές στον νέο άνθρωπο για πράγματα που δεν πρέπει, αλλά φού επηρέασε τη ζωή τους τόσο αρνητικά ας μεταφέρουν ορθά την ταυτότητα του ανθρώπου που υπήρξε η αιτία αυτού....

Ανώνυμος είπε...

Εφ΄όσον είχε τόσο αρνητική επίδραση γράψτε την ταυτότητα του σωστά. Ο λόγος για τον κάποιο Ούγγρο προτεστάντη πάστορα Tihamer Toth, συγγραφέα του βιβλίου "Τα Αγνά Νειάτα" που τόσο πλήγωσε τους νέους των οποίων αποτέλεσε τη βάση της ερωτικής αγωγής στη "Ζωή". Το βιβλίο είναι όντως γραμμένο ώστε να δημιουργεί αισθήματα ενοχής σε ευαίσθητους ανθρώπους- αν και υπήρξαν άνθρωποι αυτού του κλίματος που ουδόλως επηρεάστηκαν από τα γραφόμενα εκεί, όπως πιστοποίησε η εμπειρία μου. Όμως αυτός ο τόσο αρνητικός για την εφηβεία των συγγραφέων άνθρωπος, υπήρξε όντως Ούγγρος, καθηγητής πανεπιστημίου και Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, όχι προτεστάντης πάστορας...

Γιώργος είπε...

Ο κ.Γιανναράς ως χριστιανός κατακρίνει μια χριστιανική οργάνωση εκ των έσω, όπως ακριβώς ένας κομμουνιστής θα μπορούσε-και έχει συμβεί-να κατακρίνει το Κόμμα εκ των έσω. Φαίνεται ότι όσοι εντάσσονται σε οργανώσεις που σκοπεύουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο συχνά καταλήγουν εκεί...

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε (10 Οκτ)
έχεις δίκιο, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύπτει κανείς εύκολα οτι ο Tihamer Toth ήταν καθολικός και όχι προτεστάντης. Εγώ στο κείμενό μου απλά παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιανναρά, αυτός είναι που έχει κάνει το λάθος...

Ανώνυμος είπε...

Ανορθόδοξε,
Επειδή είχα διαβάσει και εγώ το βιβλίο ως παιδί θυμόμουν ότι ο Tihamer Toth ήταν Ρωμαιοκαθολικός- αυτή την ανάμνηση είχα με σαφήνεια και το διαδίκτυο μου την επιβεβαίωσε. Έχεις δίκιο ότι όπως έχω γράψει είναι ασαφές ποιον θεωρώ υπεύθυνο για το λάθος. Στο πρώτο σχόλιο που έχω την παραπομπή ίσως είναι πιο σαφές. Άλλωστε αναφέρθηκα σε αυτούς των οποίων την ψυχή πλήγωσε, δηλαδή, σε αυτούς που έγραψαν ότι το διάβασαν νέοι. Πράγματι είμαι κάπως ασαφής γιατί δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι ο Γιανναράς, του οποίου το βιβλίο διάβασα με αφορμή μπλογκ σου και του οποίου τις επιφυλλίδες διαβάζω στην Καθημερινή, θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο λάθος για ένα βιβλίο που τόσο επηρέασε τη ζωή του και του οποίου παραθέτει αυτούσια αποσπάσματα στο βιβλίο του, το οποίο κατά τα άλλα βρίθει αναφορών στους τιτάνες της πατερικής σκέψης στην Ευρώπη. Ίσως τελικά δεν έπρεπε να είχε σπουδάσει θεολογία όπως ο ίδιος λέει στο βιβλίο του...