Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Η ζωή του «χομεϊνί» Αυγουστίνου Καντιώτη

Μετά από την τριλογία για τη σχέση ψυχανάλυσης και θρησκείας θα ασχοληθώ με κάτι πιο... ανάλαφρο. Τον κωμικοτραγικό και ευτράπελο βίο του πρώην μητροπολίτη Φλώρινας, Αυγουστίνου Καντιώτη. Ενός ανθρώπου που εισήγαγε το φονταμενταλιστικό και φασιστικό καθεστώς του Ιράν στην επικράτειά του, αποδεικνύοντας περίτρανα οτι ο μεσαίωνας δεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα θα παρουσιάσω ορισμένα περιστατικά από τη ζωή του που είναι άξια προσοχής, ενώ στο επόμενο αφιέρωμα θα παραθέσω κάποιες ξεκαρδιστικές ομιλίες του. Θα ξεκινήσω με λίγα στοιχεία από την βιογραφία του που μου έκαναν εντύπωση:


1907. Γεννιέται στις Λεύκες της Πάρου. «Ήμουν ζωηρόν και άτακτον παιδίον, το οποίον πολλάκις εδοκίμασα την παιδαγωγικήν ράβδον του διδασκάλου και των γονέων μου», γράφει ο ίδιος το 1985. «Ω καλοί μου γονείς και διδάσκαλοι, διά την επιδειχθείσαν αυστηρότητά σας, η οποία ενέκλειε πλούτον στοργής, πόσον σας είμαι ευγνώμων!»


1925-1929. Σπουδάζει Θεολογία στην Αθήνα. Ο πατέρας τον φέρνει σε επαφή με την οργάνωση «Ζωή». Μένει στο οικοτροφείο της «Ζωής» τέσσερα χρόνια. Μαθητεύει κοντά στον Ευσέβιο Ματθόπουλο, ιδρυτή της παρεκκλησιαστικής αυτής οργάνωσης, και τον θεολόγο Παναγιώτη Τρεμπέλα.


1942-1947. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διατρέχει τη Μακεδονία και οργανώνει όσο μπορεί «εθνικά αντισταθμίσματα» στην επιρροή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.


1947. Επιστρατεύεται ως στρατιωτικός ιερέας και ιεροκήρυκας στις πιο κρίσιμες περιοχές που διεξάγεται ο εμφύλιος. Αναλαμβάνει την «εξομολόγηση» των ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού που πιάνονται αιχμάλωτοι. Οι πληροφορίες αξιοποιούνται στα στρατοδικεία.


1951. Τοποθετείται ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Οργανώνει τις δικές του παραεκκλησιαστικές ομάδες και αναπτύσσει έναν ορθόδοξο φονταμενταλισμό, ζητώντας την απαγόρευση του καρναβαλιού, των χορών, των καλλιστείων, των γυμναστικών επιδείξεων στα σχολεία και της ψήφου των γυναικών!


1958. Ο πρώην δάσκαλός του Παναγιώτης Τρεμπέλας καταθέτει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ότι ο Αυγουστίνος είναι πνευματικά διαταραγμένος.


1960. Ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων δηλώνει ότι ο Καντιώτης είναι τρελός.


1967. Η αριστίνδην Σύνοδος που τοποθετήθηκε από τη δικτατορία τον εκλέγει μητροπολίτη Φλωρίνης.


1968. Με απόρρητο έγγραφο του χουντικού υπουργού Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου ορίζονται τρεις ψυχίατροι να εξετάσουν τον Καντιώτη. Αυτός τους διώχνει.


1971. Ο Καντιώτης κατεδαφίζει την «σλαβικού ρυθμού» εκκλησία του αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα.


1972. Με εντολή του Αυγουστίνου κατεδαφίζεται ο «σλαβικού ρυθμού» ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο. Ακολουθούν δεκάδες ακόμα εκκλησίες και ξωκλήσια σε χωριά της περιοχής.


1975. Ο Αυγουστίνος συγκροτεί επιτροπές «προς παρακολούθησιν κινηματογραφικών ταινιών», δηλαδή επιτροπές λογοκρισίας, στη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο.


1984. Ακυρώνει τα καλλιστεία στο Αμύνταιο. Αφορίζει 5 κατοίκους του Ξινού Νερού επειδή συμμετείχαν στο καρναβάλι ντυμένοι παπάδες.


1988. Σε δημόσια ομιλία του στην Αθήνα επιτίθεται στον Ανδρέα Παπανδρέου και την «ανδροχωρίστραν παλλακήν του».


1990. Λέει το περίφημο: «Κύριε Κωνσταντίνε Καραμανλή είσαι μασόνος; Ναι ή όχι;». Επίσης, κηρύσσει «ιερό πόλεμο» εναντίον του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και της ταινίας του «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».


1992. Υποστηρίζει για πολλοστή φορά την αποφυλάκιση των χουντικών: «Πρέπει να αποφυλακισθούν οι αξιωματικοί οι οποίοι ηγωνίσθησαν εις τα υψίπεδα της Μακεδονίας υπέρ της ακεραιότητος της Ελληνικής πατρίδος κατά του αθέου μαρξιστικού καθεστώτος.»


1993. Υποδέχεται τον Γκλύξμπουργκ με τιμές: «Ουδόλως συνετελέσαμεν εις την υποδοχήν, αλλ' ο ακριτικός μας λαός εξεδηλώθη αυθορμήτως και τον υπεδέχθη.»


Από τη στιγμή που αναρριχήθηκε στο θρόνο του μητροπολίτη Φλωρίνης, ο Αυγουστίνος Καντιώτης ίδρυσε ένα ιδιότυπο θεοκρατικό καθεστώς, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης της επταετίας. Μετέτρεψε την περιοχή σε ένα άτυπο στρατόπεδο εθνικής διαπαιδαγωγήσεως, μια νέα Μακρόνησο, όπου οι πάντες έπρεπε να υποταχθούν. Μέσα στα μέτρα που πήρε συμπεριλαμβάνονταν το κλείσιμο των κινηματογράφων, η ερήμωση των ταβερνών και η απαγορεύσουν της ντόπιας διαλέκτου «για εθνικούς λόγους». Όπως γράφει και ο ιερομόναχος Αμφιλόχιος Χριστοδούλου που υπηρέτησε στην Άνω Καλλινίκη: «Κατεπολεμήσαμεν συστηματικώς το ομιλούμενον ενταύθα σλαβικόν ιδίωμα, και συνεστήσαμεν την χρήσιν της ελληνικής γλώσσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.»


Ο Καντιώτης δραστηριοποιήθηκε ακόμα εναντίον των «ειδωλολατρικών» εθίμων του καρναβαλιού και των φωτιών. Οι φωτιές αποτελούν σήμερα την κύρια τουριστική ατραξιόν της Φλώρινας κάθε χειμώνα. Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου ανάβονται δεκάδες φωτιές μέσα στην πόλη και ο κόσμος γιορτάζει με τραγούδια και χορούς. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται σε προχριστιανικές πυρολατρικές τελετές. Για όσο καιρό ο Καντιώτης ήταν ακόμα ακμαίος το πολέμησε με μανία και σχεδόν κατάφερε να το εξαλείψει. Όσο για το καρναβάλι, ενδεικτικοί είναι οι αφορισμοί σε συντελεστές και κατοίκους που συμμετείχαν, αλλά και η ακύρωση πολλών εκδηλώσεων μετά από ενέργειές του.


Μια πρακτική του Αυγουστίνου, που φανερώνει τον φανατικό, μισαλλόδοξο και βαθιά φαλλοκρατικό χαρακτήρα του, είναι η ιδιότυπη «ευλογία» που έδινε στα ζευγάρια που επιθυμούσαν να παντρευτούν. Για να πάρει ένα ζευγάρι την άδεια να παντρευτεί, έπρεπε να μεταβεί στη μητροπολιτική κατοικία, ώστε να λάβει την ευλογία του Καντιώτη. Τους έβαζαν στην αίθουσα αναμονής, τον άνδρα καθιστό και τη γυναίκα όρθια και τους έλεγαν να περιμένουν μέχρι ο μητροπολίτης να βρει χρόνο να τους δεχτεί, κάτι που συνήθως έπαιρνε πολλές ώρες. Βεβαίως, αυτό γινόταν με σκοπό να σταθεί η υποψήφια σύζυγος όρθια για πολλή ώρα, ώστε να αντιληφθούν από το... αν ζαλιστεί και πέσει την πιθανότητα να είναι έγκυος! Σε περίπτωση φυσικά που η νεαρή κοπέλα λιποθυμούσε από την ορθοστασία, ο δεσπότης δεν έδινε την «άδεια» του και η μόνη λύση ήταν να παντρευτούν εκτός της επικράτειάς του, κάτι που έκαναν πολλά ζευγάρια...


Μια ακόμα πρωτοφανής ενέργειά του «Χομεϊνί της Μακεδονίας» ήταν η κατεδάφιση δεκάδων χριστιανικών εκκλησιών σλαβικού ρυθμού στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Είχε προηγηθεί η κάλυψη με ασβέστη των τοιχογραφιών τους που διέθεταν κυριλλικές επιγραφές, αλλά και η καταστροφή των αντίστοιχων εικόνων. Όμως το μέτρο αυτό δεν κρίθηκε αρκετό και προχώρησε στην ολική κατεδάφισή τους, συχνά με τη συνδρομή... τανκς που προσέφερε η φιλική προς αυτόν κυβέρνηση της χούντας. Συγκεκριμένα, το 1971 γκρέμισε το ναό του αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα, το 1972 το ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο, ενώ ακολούθησαν ο άγιος Νικόλαος στο Πλατύ Πρεσπών, ο άγιος Αθανάσιος στην Καλλιθέα, η αγία Παρασκευή στην Οξιά και πολλοί άλλοι.


Σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε να δικαιολογηθεί για το γκρέμισμα των εκκλησιών, ο Αυγουστίνος προέβαλε τη δικαιολογία οτι «ήταν ετοιμόρροποι». Αξίζει να σημειωθεί πως το γκρέμισμα χριστιανικού ναού θεωρείται ως η ύψιστη αμαρτία για τον απλό λαό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταφεύγουν σε τραγελαφικά μέτρα όπως να κατεδαφίζουν ολόκληρα συγκροτήματα κτιρίων, διατηρώντας ανέπαφο μόνο ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο με θρησκευτική ευλάβεια ενσωματώνουν στα νέα κτίρια ή στη χειρότερη περίπτωση το... μεταφέρουν κάπου αλλού! Αφού ο Καντιώτης δε σεβάστηκε ούτε τους ναούς της ίδιας της θρησκείας του, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αν είχε την εξουσία θα γκρέμιζε ακόμα και τον Παρθενώνα, ως άλλος Ταλιμπάν!


Τέλος, άξια αναφοράς είναι και η πολεμική του εναντίον της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Με τη δικαιολογία οτι η ταινία ήταν «αντεθνική», ο Καντιώτης προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει τα γυρίσματα στη Φλώρινα. Οι ελεγχόμενες από αυτόν παραεκκλησιαστικές οργανώσεις της περιοχής έκαναν συλλαλητήρια και διέκοπταν τις σκηνές, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και πολλοί κάτοικοι των περιοχών όπου γυρίζονταν η ταινία είχαν αναρτήσει μαύρα πανό στα σπίτια τους, ώστε να σαμποτάρουν και με αυτόν τον τρόπο τα γυρίσματα. Όταν ο Αυγουστίνος αντιλήφθηκε οτι τα μέτρα αυτά δεν είχαν αποτέλεσμα, αφόρισε τον Αγγελόπουλο και όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στο γύρισμα της επίμαχης ταινίας...


Το 2000 ο Καντιώτης παραιτήθηκε από μητροπολίτης, σε ηλικία 93 ετών. Μέχρι σήμερα ζει στο παρασκήνιο, αφήνοντας επιτέλους την πόλη της Φλώρινας σε μια σχετική ελευθερία. Οι φωτιές και το καρναβάλι γιορτάζονται ανοιχτά, ενώ καφετέριες, ταβέρνες και κινηματογράφοι ανοίγουν συνέχεια. Βέβαια, κάποιοι νοσταλγοί των «παλιών καλών ημερών» υπάρχουν ακόμα και σπεύδουν να φιλήσουν το χέρι του αγίου αυτού ανθρώπου στις σπάνιες πλέον δημόσιες εμφανίσεις του. Στο επόμενο άρθρο μου θα παρουσιάσω ορισμένα αποσπάσματα από ομιλίες του, που για συντομία δεν έκανα σήμερα, ώστε να διαπιστώσετε όλο το μεγαλείο της διαταραγμένης αυτής προσωπικότητας.


Δείτε και:

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις το να κρίνεις είναι πολύ εύκολο...και γράφεις αυτά που κατά την κρίση σου ή την κρίση των άλλων είναι αρνητικά...ίσως,όμως, υπάρχουν και πολλά θετικά...ο Θεός το ξέρει..

Χριστός Ανέστη ! Χρὀνια πολλά και Ειρηνικά !

Αγησίας είπε...

Aνώνυμε, ο θεός δεν το ξέρει, διότι απλώς δεν υπάρχει.

Το γεγονός ότι ένας ορθόδοξος μητροπολίτης γκρεμίζει ορθόδοξες εκκλησίες, δείχνει ότι ενώ διδάσκει στα προβατάκια του κοπαδιού του το φόβο του θεού, ο ίδιος είναι εντελώς αθεόφοβος. Πάντως για "ψυχικά διαταραγμένος" μια χαρά έκανε ό,τι ήθελε! Φαντάσου: μέχρι και οι υπουργοί της χούντας τον φοβόντουσαν!!!

ΜΑΥΡΗ @ ΤΡΥΠΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ike είπε...

Είναι γεγονός πως η κάθε μητρόπολη με τα γεωγραφικά της όρια αποτελεί ένα φέουδο. Ο δεσπότης όπως το λέει και η ίδια η λέξη κάνει ότι θέλει χωρίς να είναι υπόλογος σε κανέναν. Ο συγκεκριμένος τώρα ήταν περίπτωση.Δεν ειναι τυχαίο το ότι στην επικράτεια του σήμερα υπάρχουν τόσοι οπαδοί του Ουράνιου Τόξου. Ανθρωποι οι οποίοι μιλούσαν το σλαβικό ιδίωμα κυνηγηθηκαν διώχθηκαν και στην καλύτερη περίπτωση παραμελήθηκαν.Στην προσπάθεια του να προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα αυτός ο ταλιμπάν όπως πολύ σωστα τον ονομάζεις μόνο κακό έκανε.Εστρεψε αυτούς τους ανθρωπους εκεί που είναι τώρα. Όσο για το ψυχικά διαταραγμένος έχω τις αμφιβολίες μου. Ο άνθρωπος ήταν υπέρμετρα αλαζόνας.

spooky είπε...

1. Ο Ανώνυμος, όπως όλα τα τσουτσέκια της Εκκληcίας, λέει βλακείες κι είναι καραφασιστάκι του κερατά.

2. Ο μισογυνισμός και ο φαλλοκρατισμός του Καντιώτη είναι σίγουρα προϊόντα καταπιεσμένης ομοφυλοφιλίας. Με πιο απλά λόγια, ο Καντιώτης το κουνάει το θυμιατό κανονικότατα.

cynical είπε...

καλησπέρα,
ολα αυτά τα εύρισκε και τα έκανε. Ηξερα κοσμο απο Φλωρινα που εκεινη την εποχη ορκίζονταν στο όνομάτου!

Ανώνυμος είπε...

Και λίγα έγραψες φίλε Ανορθόδοξε!

Κατάγομαι από κοντινό χωριό και ξέρω.
Ο τύπος είχε αφορίσει δικαστικό επιμελητή επειδή επέμενε να του κοινοποιήσει (λόγω επαγγέλματος) διαζύγιο προκειμένου να προβεί στην πνευματική λύση του γάμου (άλλη μ....α και αυτή).

Επίσης, επί επταετίας, κάθε που οι Καστοριανοί γιορτάζαν το παραδοσιακό τους καρναβάλι (το γενάρη) έστελνε μεταφερόμενες ομάδες μαυροφορεμένων ταλιμπάν θεούσων για να τους επαναφέρει στο σωστό δρόμο!

Ανώνυμος είπε...

Μένω φλώρινα και δεν είμαι ντόπιος.
Αυτό που εγώ έχω να πως είναι πως η ζημία που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος στη νοοτροπία του ντόπιου πληθυσμού δεν μετριέται.
Πέρα από το γεγονός ότι αυτός δημιούργησε τα "ουράνια τόξα", κατάφερε να βάλει σε γύψο τους εγκεφάλους ΟΛΩΝ των κατοίκων της περιοχής.
Σήμερα κι ενώ ακόμα ζει, το φάντασμά του πλανιέται στη πόλη.Τα μυαλά των φλωρινιωτών, αν και ο γύψος που τα φιλοξενούσε για δεκαετίες έχει ραγίσει, δεν μπορούν να το αντιληφθούν και είναι ακόμα πολύ μουδιασμένα.Φανταστείτε ότι ακόμα και σήμερα σε κεντρικό λόφο της πόλης υπάρχει ένας τεράστιος σταυρός, στις διαστάσεις περίπου του Ρίου της Βραζιλίας.Και κάτω από το σταυρό απλώνεται μια τεράστια και επικίνδυνα φιλήσυχη πόλη.Υπάρχουν φορές πως σκέφτομαι πως ο σταυρός αυτός μοιάζει με σταυρό κοιμητηρίου πάνω από τάφους.Αυτό κατάφερε αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος που σήμερα 102 χρονών πια ακόμα έχει τον προσωπικό στου στρατό από μοναχές για να τον φροντίζουν.Το περίεργο είναι πως ακόμα και ο δικός του ο θεός αρνείται να τον πάρει κοντά τους.Μάλλον φοβάται μην μπλέξει κι αυτός.

Tango είπε...

Ακόμα δεν έχει ψοφήσει ο Καντιώτης; Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει τελικά...
Ρε μπας και είναι βρυκόλακας και σωματικά; (γιατί η νοοτροπία του είναι βρυκολακίσια)
Αν πίστευα ακόμα ότι υπάρχει θεός, διαβολος και τα λοιπά, θα έλεγα ότι δεν ψοφάει γιατί δεν τον θέλουν ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος κοντά τους.

akrat είπε...

χαχα
εμείς στην επαρχία Καρυστίας έχουμε το παιδί του...
ο κος Σεραφείμ.... ο τελευταίος Ιερωνυμικός λένε...
τον έχω ακούσει ανάσταση να κυρίσει αγώνα κατά των υλιστών...

Tyler Durden είπε...

για γέλια και για κλάματα. Αλίμονο αν γινόταν αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδος.

Panos Konstantinidis είπε...

Γνωστός και μη εξαιρετέος ο Καντιώτης. Για πολλές σφαλιάρες άτομο, ψυχασθενής και με μηδέν παιδεία.

Μιχάλης Ρ. είπε...

…Η φωνή του, (του Αυγουστίνου Καντιώτη) ως φωνή υδάτων πολλών, ηχεί ακόμα στα αυτιά μου, και εύχομαι να φτάσει και στα ώτα της εκκλησιαστικής μας ηγεσίας: «δεν θα επιτρέψουμε την Εκκλησία μας να την κάνουν εκκλησία των Πούστηδων, των Πούστηδων, των Πούστηδων!». (Π. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Σκεφθήκατε ποιοι ήταν οι λόγοι που έχουν κάνει το ντόπιο πληθυσμό της συνοριακής Μακεδονίας, συντηρητικό αναχρονιστικό και θρησκόληπτο; Όσο μπόρεσα να ψάξω ιστορικά το θέμα διαπίστωσα τα εξής:
1ο) Οι σφαγές, το παιδομάζωμα και το πλιάτσικο που πραγματοποίησε ο «Δημοκρατικός Στρατός» στον εμφύλιο ακόμα και σε χωριά που ήταν πολιτικά φίλα προσκείμενα. Παράδειγμα ο Τσαούς Αντών που στην αρχή πολεμούσε στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά τάγμα ΕΛΑΣιτών έκαψε το χωριό του και έσφαξε ή απήγαγε τα γυναικόπαιδα. Από τότε έγινε ο αγριότερος διώκτης των κομουνιστών και έγραψε την δική του αιματοβαμμένη ιστορία.
2ο) Οι σφαγές των Σλάβων και Βουλγάρων κομιτατσίδων.
3ο)Οι μετακινήσεις και η μόνιμη εγκατάσταση Αθίγγανων σε χωριά της Φλώρινας που κτίστηκαν από τον Α.Κ. και χρησιμοποιήθηκαν σαν απολογητές και χριστιανοταλιμπάν.
4ο) Η στήριξη που παρείχε στον «άγιο» η κυβερνώσα δεξιά και η ανοχή των άλλων κυβερνήσεων στα κοινωνικά και πολιτικά εγκλήματα που έκανε.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στο υγειές περιβάλλον της Μητρόπολης Φλωρίνης (η μάλλον Χλωρίνης κατά την περίοδο Καντιωτή) γαλουχήθηκαν με χριστιανικάς αρχάς τα τέκνα της οικογένειας Ξηρού. Κρίμας, διότι χάθηκε η ευκαιρία στον Αυγουστίνο να αποκτήσει και τάγμα ελληνορθόδοξων μουτζαχεντίν.

Servitoros

Υ.Γ. Σχετικά με την πρόσφατη φωτογραφία του Μητροπολίτη Χλωρίνης, οι γονείς του παιδιού πρέπει να πάνε για κακοποίηση ανηλικού, τι γυρεύει το παιδάκι πλησίoν του γεροτράγου και των female ninja.

Rizobreaker είπε...

Τι να σχολιάσει κανείς... Αφού παραιτήθηκε (έστω και στα 93) πάλι καλά...
Πολύ χρήσιμο ποστ και ενδιαφέροντα και τα σχόλια...

Πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκα στη Φλώρινα (λόγω του διημέρου της ΚΝΕ) και καθώς περνούσαμε στους δρόμους της πόλης, είδα πολύ κόσμο (ιδίως κυρίες ηλικίας 60-70) να πίνουν καφέ στις καφετέριες και να μας κοιτούν τόσο υποτιμητικά, λες κι ήμασταν άνθρωποι ενός κατώτερου (απ' τον δικό τους) Θεό...

Συμπέρασμα:
Η υποκρισία των "χριστιαναράδων" σε όλο της το μεγαλείο...

ΥΓ: Εδώ γκρέμιζαν τις δικές τους εκκλησίες επειδή είχαν σλαβικά γράμματα (και το παίζουν και αδέρφια με τους Σέρβους λόγω θρησκείας), θα αφήσουν να χτιστεί τζαμί για τους μουσουλμάνους??
Όχι βέβαια!! Όπου υπάρχουν Ελληναράδες (ΗΠΑ, Αυστραλία κτλ) είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ να έχουν εκκλησίες κι έχουν γεμίσει τον κόσμο...
Για τους ΞΕΝΟΥΣ που ζουν στην Ελλαδάρα, δεν υπάρχουν τέτοια δικαιώματα (κατά τους τραγόπαπες και τα πρόβατα τους)...

Να τους χαίρεται ο Θεός τους...

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τους Ελληναράδες από απόβλητα-προδότες.Προσωπικά γούστα.

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τους Ελληναράδες από απόβλητα-προδότες.Προσωπικά γούστα.
----
Με το ποιούς γαμιέται ο καθένας είναι προσωπική του επιλογή. Βέβαια για την περίπτωση σας επικοινωνήστε με τους παρακάτω http://xrysipsoli.wordpress.com/

Servitoros

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι μου
Ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που δε συμμετείχα στην κουβέντα, αλλά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων από τη δουλειά μου είναι δύσκολο να ασχολούμαι με το ιστολόγιο καθημερινές. Ελπίζω στο μέλλον να βρω περισσότερο ελεύθερο χρόνο...

Διαβάστε οπωσδήποτε το δεύτερο άρθρο με τις ομιλίες του ταλιμπάν-Καντιώτη, που θα δημοσιεύσω σύντομα!

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τους Ελληναράδες από απόβλητα-προδότες.Προσωπικά γούστα.
----
Με το ποιούς γαμιέται ο καθένας είναι προσωπική του επιλογή. Βέβαια για την περίπτωση σας επικοινωνήστε με τους παρακάτω http://xrysipsoli.wordpress.com/

Servitoros

ΙΔΟΥ φαλλοκρατικά υβριστικά σχόλια που υποθάλπτει ο διαχειριστής του blog ενώ σε άλλες περιπτώσεις κατηγορούν κάποιους άλλους για ύβρεις χωρίς να έχει κάποια βάση η κατηγορία τους.Σας έχουν πάρει είδηση όλοι εσάς και τον "δημοκρατικό" σας ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η λογική του κάνω το άσπρο μαύρο μου θυμίζεις εκδιδόμενες γυναίκες που μέσα στην παζάλη τους και την ψυχολογική τους κατάπτωση εξ αιτίας της δράση τους,επικρίνουν την κοινωνία ολόκληρη εμφορούμενες από πνεύμα αδικίας.

Aρχιραββίνος Βαλκανίων της Παγκόσμιας Εκκλησίας Θεού-Δέντρο είπε...

Αγκαλιαστέ την αγάπη και δεχθείτε την παντοδυναμία του ΘΕΟΥ-ΔΕΝΤΡΟ.

http://ecclesia-d.blogspot.com

Ανορθόδοξος είπε...

Θα παρακαλούσα τους ανώνυμους που αφήνουν σχόλια εδώ να δίνουν κάποιο nickname στο τέλος, ώστε να μπορούμε να τους ξεχωρίζουμε...

Σεβάσμιε αρχιραββίνε
Επισκέφτηκα το ιστολόγιό σου και θα το συνέστηνα σε όλους ως μια εναλλακτική μορφή πίστης, πλάι στο μέγα σουβλακέα, το μακαρονοτέρας και τη ροζ μονόκερω!

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά την μητέρα τερέζα …

Bρε παπάρα, ανεγκέφαλε «stardust30» … η μαλακία που σε δέρνει έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό, και η δικιά σου και των συνεργατών σου.

Η μανούλα μου παπάρα «stardust30» ξέρει πολύ καλά σε αντίθεση με σένα ότι η έκτρωση είναι ΦΟΝΟΣ οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο και για κανένα λόγο. Τέτοιες πράξεις τις υπερασπίζονται κάτι ζώα σαν εσένα αν και τα ζώα τώρα που το σκέφτομαι έχουν περισσότερα πράγματα μέσα τους από ανθρώπους σαν εσένα.

Το έμβρυο από την στιγμή της σύλληψης επιστημονικά αποδεδειγμένα είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και φέρει στο DNA που κουβαλάει κάθε πληροφορία για το άτομο του, μια μάζα από κύτταρα έχεις μείνει εσύ και από ότι σε κόβω έτσι θα ψοφήσεις κιόλας παπάρα, που εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την αλήθεια … … δεν βλέπεις τα χάλια σου.

Δεν βρίζω ανεγκέφαλε τις γυναίκες γενικά, βρίζω εκείνες τις πουτάνες που επειδή ανοίγουν για την πλάκα τους τα πόδια τους χωρίς να σκέφτονται ποτέ τίποτα πάνε και μένουν έγκυες και τα ρίχνουν μετά. Όλα στο βωμό της ηδονής !!!
Υπάρχουν επίσης και κάτι άλλα ζώα αρσενικού γένους σαν εσένα που κουβαλάνε το ίδιο μυαλό με αυτές και τις προτρέπουν κιόλας να προχωρήσουν σε ΦΟΝΟ μη θέλοντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΖΩΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, λίαν επιεικώς …

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπάρχουν πάμπολες ανεγκέφαλε, όταν θα ανοίξεις τα μάτια σου ίσως δεις καμιά.
Μου αρέσει που ζεις και στην Ελλάδα κιόλας, ζώο.
Τι θέλετε και ασχολείστε με την ορθοδοξία αφού είστε πανάσχετοι … είναι δυνατόν ποτέ ένας άνθρωπος που υποστηρίζει το ΦΟΝΟ να μπορέσει ποτέ να διεισδύσει μέσα στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας !!!
Ότι και να τους πεις βλακεία θα σου λέει αφού ο ίδιος είναι στα χαμένα.

Δεν ξέρω ανεγκέφαλε από τι πέθανε ο Χριστόδουλος και ούτε μου αρέσουν τα σπέρματα. Αυτές τις προτιμήσεις εντελώς τυχαία τις έχω δει σε άτομα του λόγου σου, μα εντελώς τυχαία.
Παπάρα … και από ότι βλέπω πολύ σωστά σε αποκαλώ ζώο αφού το παραδέχεσαι κιόλας …

«2.Γιατί έχουμε συναισθήματα τα οποία προέρχονται από το σώμα
3. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα
4. Γιατί έχουμε συναισθήματα όπως έχουν και τα ζώα» !!!

Δεν λες γρηγορότερα είμαι ένα ζωό που δεν μπορώ να καταλάβω τι μου γίνετε να τελειώνουμε.
Άντε τράβα σε κάνα ψυχολόγο ρε …

Ανώνυμος είπε...

Παπαρίδη «stardust30», τώρα σβήνεις τα βρομοσχόλια σου για να μην τα βλέπουμε … πολύ αργά όμως για σένα γιατί όλοι καταλάβαμε τι σκατά υπάρχουν μέσα στην ανύπαρκτη ψυχή σου … δεν θέλεις να ακούς την αλήθεια καραγκιόζη γιατί σε πονάει …

Τελικά μόνο τέτοια ζώα σαν εσένα άξιζε να τα σκοτώσουν όταν ακόμα ήταν στη μήτρα της μητέρας τους … και όχι κάθε παιδική ψυχή όπως σου αρέσει να υποστηρίζεις βρομιάρη.

Αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής υπήρχαν και υπάρχουν πάμπολες, εσύ όμως δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς τίποτα γιατί ζώο γενήθηκες , ζώο είσαι και έτσι ζώο θα ψοφήσεις …

«Εφόσον τα μικρά παιδάκια στην Αφρική που πεθαίνουν από την πείνα πάνε στον παράδεισο σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα τότε γιατί δεν είναι καλό τα νεκρά έμβρυα (που δήθεν έχουν ψυχή) να πεθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν έτσι ώστε να μπουν κι αυτά κατευθείαν χωρίς κόπο στον παράδεισο;»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΚΕΨΗ !!!!
Μα από τι διεστραμμένο μυαλό βγαίνουν αυτά !!!
Αηδιάζεις και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος που θέλει να λέγεται και άνθρωπος σκέφτεται με αυτό τον τρόπο …

Φέρτε μια κλούυυυυυυβα ρεεεεεεεε !!!

Ανώνυμος είπε...

Παπάρα «stardust30», δεν σου αρέσει να ακούς την αλήθεια …

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε απολογητή
Εντάξει, το καταλάβαμε το πνεύμα σου. Κατανόηση, σεβασμός στη διαφορετική άποψη και πάνω απ' όλα, αγάπη... Ξεχειλίζουν από αγάπη τα σχόλιά σου βρε!

Θα παρακαλούσα απλά να μην επαναλαμβάνεις πολλές φορές το ίδιο ακριβώς σχόλιο (έσβησα τα παραπανίσια για λόγους αισθητικής). Να θυμάσαι μόνο πως, αντίθετα με τα περισσότερα «χριστιανικά» ιστολόγια, η «Ανούσια Πίστη» χωράει όλες τις απόψεις, ακόμα και τις δικές σου...

ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Αν και δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την ιστοσελίδα σου, που αναδεύει δυσωδία κακεντρέχειας και εμπάθειας, θα σου πω ένα μόνο: Για τον άνθρωπο αυτό εκφράστηκαν εγκωμιαστικά δύο Άγιοι: Ο Γέρων Παϊσιος και ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ποιοί είμαστε εμείς που θα τον κατακρίνουμε;
Είμαι Πτολεμαϊδιώτης (από την μητροπολιτική του περιφέρεια) και ξέρω καλά τον άνθρωπο. Αγάπησε παράφορα το Χριστό και την Εκκλησία Του και τόλμησε, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του, να αντιταχθεί στην εξουσία. Κανείς δεν είχε ποτέ το δικό του θάρρος.
Βασίλης Κερμενιώτης
kermeniotis_b@yahoo.gr

Ανορθόδοξος είπε...

Κύριε Κερμενιώτη
Σας ευχαριστώ που καταδεχτήκατε να γράψετε την άποψή σας στο δικό μου κακεντρεχές και δυσώδες ιστολόγιο...

Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον Αυγουστίνο, αλλά ξέρω άτομα που έζησαν στη Φλώρινα την εποχή που μεγαλουργούσε και έχω μαρτυρίες από πρώτο χέρι για το ποιόν του και τα έργα του. Αν εσείς τον έχετε γνωρίσει και πιστεύετε αυτά που πιστεύετε, τότε δεν νομίζω πως θα σας αλάξω γνώμη με κανένα λογικό επιχείρημα...

Για τον Παΐσιο που αναφέρατε μπορείτε να δείτε τις απόψεις μου εδώ:

http://falsefaith.blogspot.com/2008/09/blog-post_24.html

Ανώνυμος είπε...

Λιγη περισσοτερη ετπρεπεια για εναν επισκοπο που ανεξαρτητα απ τις υπερβολες του διετρεξε τον εσχατο κινδυνο για την πατριδα δε θα εβλαπτε!Το γεγονος οτι καταδικαστηκε σε θανατο απ τους Ιταλους για την εθνικη δραση του στα Ιωαννινα και το γεγονος οτι με τα συσσιτια που οργανωσε επι γερμανικης κατοχης στην Κοζανη μαρτυρουν του λογου το αληθες!Και επιτελους ο εθνικα υποπτος ιος της ελευθεροτυπιας(γνωστος υποστηρικτης των αυτονομιστων στη Φλωρινα)δεν ειναι και η καλυτερη πηγη πληροφορησης για την προσωπικοτητα του Καντιωτη!

Ανώνυμος είπε...

Μια προσθηκη-διορθωση στο προηγουμενο σχολιο.Με τα συσσιτια στην Κοζανη εσωσε απ την πεινα 7000 ανθρωπους!Οι εχθροι του τι εθνικη προσφορα εχουν να επιδειξουν?

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε φίλε του Καντιώτη
Το οτι ο Καντιώτης καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ιταλούς δεν το ξέρω, αλλά και δε μου λέει τίποτα αν αληθεύει. Πολλοί φανατικοί είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από εχθρικές κυβερνήσεις, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύει οτι ήταν καλοί άνθρωποι...

Για τα συσσίτια και τις παροχές που έκανε σε αθίγγανους (νεοφώτιστοι) γνωρίζω, αν και οι αριθμοί σου ίσως να είναι λίγο υπερβολικοί. Ο απώτερος στόχος του όμως ήταν να εντάξει τους αθίγγανους με το βάπτισμα στο ποίμνιό του αφενός και να αυξήσει την επιρροή του στους υπόλοιπους κατοίκους αφετέρου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κατάφερε να συγκεντρώσει μια πολυάριθμη ομάδα φανατικών και αφοσιωμένων οπαδών, που τον μετέτρεψαν σε ουσιαστικό κυβερνήτη της περιοχής της Φλώρινας για πάνω από τρεις δεκαετίες... Δεν έκανε το καλό χωρίς να περιμένει ανταπόδοση, όπως διδάσκουν τα ευαγγέλια, αλλά και ο σοφός λαός μας (κάνε το καλό και ριξ' το στο γιαλό).

Κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για το είδος του ανθρώπου που είναι ο Αυγουστίνος είναι οι απόψεις των ευσεβέστατων Χριστιανών Τρεμπέλα (ιδρυτής του «Σωτήρα») και Γιανναρά (γνωστός θεολόγος και φιλόσοφος). Ακόμα, αφού είσαι χριστιανός, σίγουρα δεν θα σε αφήνει ασυγκίνητο το γεγονός οτι κατεδάφισε δεκάδες ναούς, πάνω στην αρρωστημένη μανία του να εκριζώσει τα «σλαβικά» στοιχεία από την περιοχή. Αφού κατηγορείτε με μανία όσους άθεους δικτάτορες έκλεισαν και γκρέμισαν εκκλησίες, γιατί δεν κάνετε το ίδιο για τον ορθόδοξο Καντιώτη;