Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Θρησκεία και ψυχανάλυση (μέρος 1ο)

Η ψυχανάλυση, ο πιο γνωστός ίσως κλάδος της ψυχολογίας, έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό και με το θέμα της θρησκείας. Η ψυχολογία, ως επιστήμη που μελετά τις εκδηλώσεις της συμπεριφοράς του ανθρώπου, ταυτόχρονα με τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά του, περιλαμβάνει αναλύσεις θεσμών όπως η πολιτική και η θρησκεία. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, καθώς η θρησκευτική εμπειρία, η πίστη σε δεισιδαιμονίες και προλήψεις, αλλά και η οργάνωση της προσωπικής ηθικής με βάση συγκεκριμένα αυστηρά πρότυπα, αποτελούσαν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολυάριθμοι ψυχαναλυτές, φορείς διαφορετικών πεποιθήσεων και ιδεών, έδειξαν ενδιαφέρον για τη θρησκεία, εξετάζοντας πολλές διαφορετικές πτυχές της. Τρεις από τους πλέον γνωστούς και αξιόλογους ήταν ο Φρόυντ, ο Γιουνγκ και ο Φρομ. Θα παρουσιάσω σε διαφορετικά άρθρα κάποια θεμελιώδη στοιχεία των μελετών και των συμπερασμάτων τους, ακολουθούμενα από μερικές δικές μου παρατηρήσεις.


Ο Ζίγκμουντ Φρόυντ θεωρείται από τους περισσότερους ως «ο πατέρας της ψυχανάλυσης». Με τις πρωτοποριακές για την εποχή θεωρίες του για το ασυνείδητο και την επίδρασή του στη συμπεριφορά, τα όνειρα και τους συμβολισμούς που μπορεί να κρύβουν, αλλά και την εγκαινίαση μιας νέας μεθόδου διάγνωσης και θεραπείας, έφερε επανάσταση στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Πολλοί επιστήμονες δεν συμφώνησαν με τις ιδέες του, οδηγούμενοι στην εξαγωγή διαφορετικών συμπερασμάτων και την ίδρυση δικών τους σχολών. Και μόνη όμως η αναταραχή που προκάλεσε ο Φρόυντ στα λιμνάζοντα μέχρι τότε ύδατα της ψυχολογίας, που γέννησε πολυάριθμες νέες τάσεις και ρεύματα, αποτελεί μεγαλειώδες επίτευγμα που μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του Δαρβίνου στη βιολογία.


Το βιβλίο στο οποίο εκθέτει εξ ολοκλήρου τις παρατηρήσεις και τις απόψεις του για τη θρησκεία είναι «το μέλλον μιας αυταπάτης». Για τον Φρόυντ η θρησκεία έχει της ρίζες της στην αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης, αλλά και τα δικά του ένστικτα και αδυναμίες. Η θρησκεία παρουσιάζεται σε ένα πρώιμο στάδιο της ψυχοδιανοητικής ανάπτυξης, όταν ο άνθρωπος δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις δυνάμεις με τη λογική. Αυτό που κάνει είναι είτε να τις απωθεί, είτε να προσπαθεί να τις «ελέγξει» με άλλες αντισταθμιστικές συναισθηματικές δυνάμεις. Σ' αυτήν την διεργασία αναπτύσσεται η λεγόμενη «αυταπάτη», η οποία βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας. Ο άνθρωπος, αντιμέτωπος με απειλητικές, ανεξέλεγκτες και ακατανόητες δυνάμεις, φέρνει στο νου του εμπειρίες από την παιδική του ηλικία, στην οποία ένιωθε προστατευόμενος από έναν πανίσχυρο πατέρα. Έναν πατέρα που θεωρούσε ισοδύναμο υπέρτατης σοφίας και δύναμης, ενώ για να κερδίσει την αγάπη και προστασία έπρεπε να υπακούει στις προσταγές του και να αποφεύγει να παρακούει τις απαγορεύσεις του.


Επομένως, σύμφωνα με τον Φρόυντ, η θρησκεία είναι μια επανάληψη των παιδικών εμπειριών, καθώς ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τους φόβους του με τον ίδιο τρόπο όπως όταν ήταν παιδί, δηλαδή με την προσκόλληση σε έναν παντοδύναμο πατέρα. Ο Φρόυντ μάλιστα προχωράει ένα βήμα παραπάνω από το να θεωρήσει τη θρησκεία ως μια αυταπάτη. Υποστηρίζει οτι η θρησκεία είναι κίνδυνος, καθώς τείνει να συνδεθεί με κάποιους θεσμούς όπως η εξουσία και η ανισότητα, ενώ αποτελεί εμπόδιο στην κριτική σκέψη και την ελεύθερη νόηση. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι της τεράστιας οπισθοδρόμησης που γνώρισε η ανθρωπότητα τα χρόνια του μεσαίωνα, ενώ για την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο Διαφωτισμό υπεύθυνη είναι η επιστροφή στη λογική σκέψη. Ακόμα, επικίνδυνη είναι η ενσωμάτωση της ηθικής στη θρησκεία, γιατί αν ακολουθούνται κάποιοι κανόνες απλά και μόνον επειδή αποτελούν εντολές του Θεού, τότε το μέλλον της ηθικής εξαρτάται απόλυτα από την πίστη που έχουμε στο Θεό. Εφόσον λοιπόν η θρησκευτική πίστη βρίσκεται σε παρακμή, η συνεχιζόμενη ταύτιση θρησκείας και ηθικής θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ηθικών αξιών.


Οι θεμελιώδεις αξίες κατά τον Φρόυντ είναι η αγάπη προς τον πλησίον και η ελευθερία. Επίσης, θεωρούσε οτι υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ λογικής και ελευθερίας, ενώ η άποψη του για την αρετή της γνώσης συμπυκνώνεται στο γνωστό ρητό “η γνώση απελευθερώνει - wissen macht frei”. Ο άνθρωπος θα πρέπει να μορφωθεί για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όταν μάθει οτι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο οποίο μπορεί να στηρίζεται, εκτός από τις δικές του δυνάμεις, τότε θα μάθει να τις χρησιμοποιεί καλύτερα. Μόλις σταματήσει να τρέφει την αυταπάτη ενός Θεού-πατέρα, αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά και την ασημαντότητα του μέσα στο σύμπαν, τότε θα έχει ελευθερωθεί. Μονάχα ο ελεύθερος άνθρωπος, ο οποίος έχει απαλλαγεί από την εξουσία (μια εξουσία που απειλεί και ταυτόχρονα προστατεύει), μπορεί να αντιληφθεί χωρίς αυταπάτες τον κόσμο και το ρόλο του μέσα σ' αυτόν. Μόνο αν νιώσουμε σαν μεγάλοι και πάψουμε να είμαστε παιδιά, μόνο τότε θα τολμήσουμε να σκεφτόμαστε για λογαριασμό μας, έτσι ώστε να απελευθερωθούμε από την τυραννία της εξουσίας.


Αυτές ήταν, σε γενικές γραμμές, οι θέσεις που αναπτύσσει ο Φρόυντ μέσα στο βιβλίο του «το μέλλον μιας αυταπάτης». Παρατηρούμε οτι τα συμπεράσματά του βασίζονται σε λογικές παρατηρήσεις και συλλογισμούς, αντίθετα με τις θέσεις των υποστηρικτών της θρησκείας που στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε «θεόπνευστα» δόγματα. Προσωπικά πιστεύω οτι καταφέρνει να αναλύσει με αξιοθαύμαστο τρόπο τις περισσότερες πτυχές της θρησκείας και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά. Η θέση οτι ο άνθρωπος καταφεύγει στη θρησκεία, αδυνατώντας να ερμηνεύσει τον κόσμο και τον εαυτό του με τη λογική, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Άλλωστε, ανάλογες απόψεις είχαν διατυπώσει πολλοί αξιόλογοι διαφωτιστές, φιλόσοφοι και μελετητές της θρησκείας πριν τον Φρόυντ. Επιπλέον, θεωρώ ως απόλυτα ορθή την επισήμανση που έκανε για τους κινδύνους που κρύβει η θρησκεία. Δεν απειλεί απλά να μεταβάλει τους ανθρώπους σε πιστούς υπηρέτες κάθε φασιστικού καθεστώτος, αλλά αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πνεύματος και της ηθικής τους.


Η ιδέα του Θεού στο ρόλο ενός εξουσιαστικού πατέρα νομίζω πως καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου θρησκευτικού φαινομένου. Δυστυχώς όμως, δεν είναι επαρκής για να καλύψει το σύνολο της θρησκευτικής εμπειρίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Αρχικά, ο σαδιστικός και απολυταρχικός πατέρας που περιγράφει ο Φρόυντ δεν μπορεί να περιγράψει όλους τους τύπους γονέων που παρατηρούνται. Άλλοι είναι σκληροί και τιμωρητικοί, απαιτώντας σεβασμό και υπακοή, άλλοι είναι συναισθηματικοί και παραχωρητικοί, ενώ άλλοι είναι απλώς αδιάφοροι. Άρα, η παλινδρόμηση του κάθε ατόμου στην παιδική ηλικία δεν συνοδεύεται πάντα από τα φαινόμενα που περιέγραψε. Κοινώς, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το «Θεό» τους, κάποιοι ως αυταρχικό πατέρα, άλλοι σαν κάποιον που τους αγαπάει και τους στηρίζει, ενώ άλλοι σαν κάποιον αδιάφορο για τα προβλήματά τους.


Ακόμα, όλες οι θρησκείες και δοξασίες ανά τον κόσμο δεν περιγράφουν τη θεότητα με τα χαρακτηριστικά που της έδωσε ο Φρόυντ. Η εικόνα ενός θεού-αυστηρού πατέρα-απόλυτου μονάρχη παρατηρείται συνήθως στις θρησκείες που είχαν στενή σχέση με κάποια απολυταρχική κοσμική εξουσία, όπως ο Χριστιανισμός μετά την ανακήρυξή του σε επίσημη θρησκεία. Άλλες θρησκείες, όπως ο Δωδεκαθεϊσμός των αρχαίων Ελλήνων ή ο Βουδισμός, πρότειναν μια διαφορετική αντίληψη του «Θεού». Ακόμα και μέσα στην ίδια θρησκεία συχνά διακρίνουμε στοιχεία εξουσιαστικά και στοιχεία ανθρωπιστικά, με τρανταχτό παράδειγμα τα ευαγγέλια του Χριστιανισμού. Τα συγκεκριμένα κείμενα γράφτηκαν, αντιγράφτηκαν, παραποιήθηκαν και παρερμηνεύθηκαν πολλές φορές, αντανακλώντας τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων και την «επίσημη γραμμή» που ήθελε να περάσει η Εκκλησία σε κάθε εποχή. Στα επόμενα αφιερώματα μου στις απόψεις του Γιουνγκ και του Φρομ θα αναλύσω εκτενέστερα τα παραπάνω θέματα, που απλώς έθιξα σήμερα.


Υ.Γ. Λόγω φόρτου εργασίας, πιθανόν να μην καταφέρω να απαντήσω στα μηνύματά σας μέσα στην εβδομάδα. Σας υπόσχομαι όμως οτι θα απαντήσω σε όλα το επόμενο σαββατοκύριακο!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό post!

Εισάγει την άρρηκτη σύνδεση και αλληλεπίδραση των προσωπικών βιωμάτων, και την κοινωνική πορεία εν γένει. (Εσωτερικός κόσμος - Κοινωνία)

Η εξουσία του δόγματος της πίστης αποτελεί -τουλάχιστον για 'μένα- ολοκληρωτισμό και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ξεχωρίζω το γεγονός ότι αποτελεί εμπόδιο στην κριτική ικανότητα/σκέψη, την υποδούλωση και την χειραγώγηση που καθιστά τον άνθρωπο πειθήνιο στα χέρια αρρωστημένων εξουσιαστών.

Καλή δύναμη για τη συνέχεια An-orthodoxe!

bill είπε...

αγαπητε φιλε διαβασα με προσοχη το αθρο σου χαιρομαι που υπαρχουν ανθρωποι σαν και εσενα στην τριτοκοσμικη και θεοκρατουμενη ελλαδα με ανοιχτα μυαλα και κριτικη σκεψη εχω διαβασει froyd vilment raix και ολα τα βιβλια του δαρβινου και εχω ανοιξει τα ματια μου θα διαβαζω ολα τα αθρα σου δες το blog μου billtaxi.blogspot.com με εκτημηση billtaxi

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε zed
Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ. Είναι το πρώτο από μια νέα σειρά που σκοπό έχει να διευρύνει κάπως τους ορίζοντες του ιστολογίου. Ελπίζω να αρέσει και στους υπόλοιπους!

Φίλε bill
Καλωσήρθες! Πέρασα από το blog σου και άφησα μήνυμα. Αν είσαι οδηγός ταξί χαίρομαι πολύ γι' αυτό, καθώς το απλοϊκό στερεότυπο που έχουμε στο μυαλό μας τους θέλει ακατέργαστους και «σκυλάδες», κάτι που δεν ισχύει στο ελάχιστο για σένα!

navarino-s είπε...

Έχω κουραστεί πια να σε συγχαίρω ρε ανορθόδοξε! μπράβο για μια ακόμη φορά.
για το Φρόϊντ υπήρχε παλιά μια προκατάληψη γιατί ήταν τόσο καινοφανή αυτά που έλεγε που ήταν αδύνατο να τα χωνέψει το κοινωνικό οικοδόμημα! Ήτανε επίσης ωραίος γιατί δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούσε ακραίες εκφράσεις εξεπίτηδες για να προκαλέσει! Έλεγε π.χ. ότι αυτό που αποκαλούμε πολιτισμός δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης καταπίεσης των ενστίκτων.

bill είπε...

αγαπητε φιλε ανορθοδοξε σε ευχαριστω για την απαντηση το 1985που διαληθηκαν οι clash το τελευταιο super grup δεν βγηκε αλλο μεγαλο group οτι συγροτημα βγηκε μετα ηταν μονο για να οικονομισουν και τιποτα αλλο δεν υπαρχει και η αμφισβιτηση και ηεπαναστατικοτητα που υπηρχε τοτε.Εαν θελεις να ακουσεις διμιουργικους και ψαγμενους ηχους σημερα να ακουσεις material,bill laswell and nicky skopelitis(ειναι ελληνας και ζει στην νεα υορκη εχει σπουδασει μουσικη στο παρισι απο τον ελληνα ξενακη να παρεις το αλμπουμ του ekstasis ειναι καταπλικτικο παιζουν και μελη απο τους can) επισης εαν σου αρεσει η space jazz να ακουσεις koyo and amon doby αυτοι διμιουργουν οπως καποτε οι gong,can, and herny chow.αυτοι που το παιζανε ροκ και επαναστατες της γενιας μου μας πουλησαν και γινανε νεογιαπηδες και πηραν bmw and mercedes ολα ηταν μια ουτοπια ποσο μαλον τωρα που ολοι οι ανθρωποι ειναι ρομποτ και μηχανες και εχει απαγορευθει η κριτικη σκεψη αναμενω απαντηση στις αποψεις μου με πολυ εκτημηση billtaxi

bill είπε...

αγαπητε φιλε ανορθοδοξε εχω ανεβασει δυο βιντεο του bill laswell με τους metirial στο σιτε μου σε παρακαλω δες τα και θα με καταλαβεις με εκτημηση billtaxi

KON 1P είπε...

Εξαιρετικό.
Σε λίγες γραμμές, περιέχει σχεδόν τα πάντα.
Περιμένω στην επόμενη ανάρτησή σου, να αναφερθείς στη σχέση εξουσίας-θρησκείας καθώς και στην εκμετάλλευση των ανθρώπινων φοβιών από τη θρησκεία.
Είναι φώς-φανάρι ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες (=εβραϊκή) είναι δημιουργήματα της εξουσίας. Μια απλή ανάγνωση των "δέκα εντολών" καθώς και του τρόπου με τον οποίο επιβλήθηκαν (έτσι όπως μας τα δίδαξαν στο σχολείο), φτάνει για να διαπιστωθεί το αυτονόητο. Πως ο φόβος για τον "ένα και μοναδικό θεό" ήταν ο μόνος τρόπος οργάνωσης των πρωτόγονων νομαδικών φυλών σε ενιαίο κράτος.
Αλλά, καλύτερα να μη σου κλέβω τη δόξα....

Άθεος είπε...

Συγκροτημένο το άρθρο σου Ανορθόδοξε. Θα περιμένω και τη συνέχεια. Εύγε!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Εξαιρετικό post!
Σημασία κατά την γνώμη μου δεν έχει το «μοντέλο του πατέρα» όπως το αντιλαμβάνεται και εκφράζει ο ίδιος (ο πατέρας) και ο εξωτερικός περιγραφητής, (Φρόιντ), αλλά πως το αντιλαμβάνεται το «αντικείμενο γιος και τι αντιδράσεις του προκαλεί η συμπεριφορά και ο ρόλος του. Πέρα από τις ψυχολογικές προεκτάσεις του θέματος που συμφωνώ απόλυτα τόσο στα δικά σου συμπεράσματα όσο και στους φιλοσόφους-ψυχολόγους που επικαλείσαι, η θρησκεία είναι ένα στυγνό σύστημα εξουσίας, σε όλες τις εποχές αναχρονιστικό, που συσπειρώνει τους απάνθρωπους για να καταδυναστεύει τις κοινωνίες των ανθρώπων. Συντηρείται στους αιώνες (μχ) από την δογματοποίηση των ιδεολογιών και της πολιτικής και από την φυσική οκνηρία των απαίδευτων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να καταπίνουν ευκολότερα μασημένη πνευματική τροφή κονσέρβα, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πνευματικής βούλησης. Οι ψυχικά ασθενείς είναι άλλη κατηγορία πιστών χρήσιμη στα δόγματα και καταστροφική για την ανθρωπότητα.

e-mego είπε...

Ενδιαφέρον ποστ και κατατοπιστικό σε σχέση με τις απόψεις του Φρόυντ. Έχω να παρατηρήσω όμως, ότι οι αναφορές σου δεν προσδιορίζουν την κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής, έτσι ώστε, να φωτιστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκθέτει τις απόψεις του ο Φρόυντ. Μιλάμε λοιπόν για την νεωτερική εποχή και για τον μοντερνισμό, όπου η επιστήμη διακηρύττει την κατοχή της αλήθειας μονοπωλιακά. Κάθε άλλη παράδοση θεωρείται υποανάπτυκτη και πιστεύεται ότι για όλα υπάρχει μια εξήγηση και κατ’ αντιστοιχία, ένα αίτιο που αργά η γρήγορα θα έρθει στο φως με την αλάνθαστη μέθοδο της επιστημονικής αλήθειας. Οι επιτυχίες της τεχνοεπιστήμης είναι πολλές και πρωτόγνωρες με αποτέλεσμα η επιστήμη να φαντάζει ως η μόνη ικανή να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την ανάγκη. Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Φρόυντ ερευνά και διατυπώνει τις απόψεις του δημιουργώντας και μια μέθοδο «επιδιόρθωσης» των ψυχικών δυσλειτουργιών συλλαμβάνοντας τη δομή του ανθρώπου κατ’ αντιστοιχία της μηχανής, μόνο που του αναγνωρίζει μια μοναδικότητα, αυτήν της αυτοεπιδιόρθωσης. Φτάνει λοιπόν με την μέθοδο της ψυχανάλυσης να βρούμε τα αίτια των κάθε λογής ψυχώσεών μας και αυτομάτως οι διεργασίες επιδιόρθωσης θα ξεκινήσουν το έργο τους, εκτός και αν η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Το φαινόμενο της θρησκείας αναζητάτε (όπως και όλα τα άλλα) στην παιδική ηλικία και συνάγεται μια θεωρία εμφάνισής της.

Φαντάζομαι ότι θα έχεις βγάλει το συμπέρασμα ότι υπερασπίζομαι την θρησκεία αλλά αντιθέτως σηκώνω τον πέπλο της επιστήμης που για πολλούς αποτελεί μια θρησκεία. Σήμερα που η επιστήμη παραδέχθηκε την ανικανότητά της να εξηγήσει μια δήθεν αντικειμενική πραγματικότητα, η πρόοδος, μια γνήσια χριστιανική ιδεοληψία έχει αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της , ενώ η αμφισβήτηση έχει παρείσφρηση στους άλλοτε άκαμπτους θρησκευτικούς δογματισμούς. Η γνώση τελικά είναι ένας καρπός που φύεται παντού, και η μεταμοντέρνα εποχή μας κατεβάζοντας τις αυθεντίες από τα βάθρο τους, μπόρεσε για πρώτη φορά, να ενστερνιστεί πληροφορίες από όλες τις παραδόσεις και το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό στην αλλαγή των κανόνων προκειμένου να μπαίνουν όσο πιο πολύ παίκτες μπορούν και θέλουν.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε navarino-s
Κι εγώ έχω «κουραστεί» να σε ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις σου! Χα, χα!

Φίλε bill
Οι Clash είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα. Πέρα από αυτό όμως, νομίζω πως και σήμερα βγαίνουν αξιόλογα γκρουπάκια. Αρκεί να ακούς με υπομονή και ανοιχτό μυαλό, ώστε να τα ξεχωρίσεις από τα πολλά εμπορικά σκουπίδια! Όσο για τα συγκροτήματα jazz που μου προτείνεις, θα τα ψάξω σίγουρα (δεν είμαι και πολύ γνώστης του είδους και χρειάζομαι καθοδήγηση).

Φίλε KON 1P
Αυτά για τις πρωτόγονες φυλές που αναφέρεις τα έχει μελετήσει ο Φρόυντ σε ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο του, τα «τοτέμ και ταμπού». Σου το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Φίλε e-mego
Καλή και εμπεριστατωμένη η κριτική σου. Συμφωνώ οτι και ο απόλυτος «ορθολογισμός» της επιστήμης μπορεί να γίνει κανονική θρησκεία για κάποιους. Για να μην προτρέξω, θα σε συμβούλευα να διαβάσεις το επόμενό μου άρθρο για τις απόψεις του Γιουνγκ και του Ράιχ, όπου θα θίξω αναλυτικά αυτά τα θέματα...

KON 1P είπε...

Φίλε οικοδεσπότη ευχαριστώ. Ηταν απο τα πρώτα βιβλία που διάβασα, όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για την ψυχανάλυση.
Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τους Βίκινγκς (στο history channel), αναφέρθηκε ότι η συνένωση των διαφόρων φυλών υπό ενιαία ηγεσία, επιτεύχθηκε με την εισαγωγή του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας.
Περιμένω ανυπόμονα το 2ο μέρος

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις από έναν ορθόδοξο χριστιανό χωρίς στενή σχέση με την εκκλησία...

Η ψυχανάλυση τού Φρόιντ κατάφερε να απελευθερώσει τον άνθρωπο, ή να αντικαταστήσει τον πνευματικό με τον ψυχαναλυτή;

Πώς γίνεται, αν η ψυχανάλυση είναι αποκύημα ορθού λόγου και σκέψης, οι ψυχαναλυόμενοι να είναι μέσα στις ενοχές και να ηθικολογούν χειρότερα από τους παπάδες; Οι παπάδες λένε και κανέναν "δεν πειράζει", οι ψυχαναλυτές ποτέ! "Τι σημαίνει αυτό για σένα;".

Η ψυχανάλυση είναι ένα φανταστικό φιλοσοφικό οικοδόμημα με θρησκευτικούς χαρακτήρες που δεν βασίζεται στους νόμους της επιστήμης.

Όταν ένας φυσικός λέει ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, μπορώ να επαναλάβω το πείραμα στο σπίτι μου και να δω ότι έχει δίκιο. Τίποτα από όλα όσα ισχυρίζεται ο Φρόιντ δεν μπορούν να αποδειχτούν.

Αλλά την ψυχανάλυση τη δέχεστε, ενώ τη θρησκεία όχι.

Εγώ δέχομαι τη θρησκεία, γιατί πέρα από μια φιλοσοφία ζωής σου δίνει και ΕΛΠΙΔΑ ότι δεν χάνονται όλα με τον θάνατο. Ζούμε σε καιρούς μηδενιστικούς και κυνικούς. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ελπίδα.

Οι φροϊδικές αναλύσεις περί θρησκείας αφορούν τον Εβραϊσμό.

Εμείς οι ορθόδοξοι κάνουμε μόνο "βιβλιογραφικές" αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη με τον εκδικητικό Θεό. Το κύριο ιερό μας βιβλίο είναι κ Καινή Διαθήκη της αγάπης.

Δεν προσευχόμαστε μόνο στον Θεό, αλλά και στον Χριστό, και στο Άγιο Πνεύμα και στους Αγίους όλους... και για το τέλος άφησα την Παναγία, που στην ουσία είναι η θηλυκή πλευρά του Θεού.

Ο Φρόιντ δεν μπορούσε να ξέρει τη θέση τής Παναγίας στον χριστιανισμό, αλλά ένας Έλληνας, ακόμη και άθεος, δεν επιτρέπεται να λέει ότι ο χριστιανισμός είναι ένα σύστημα αναφοράς προς έναν αυστηρό πατέρα. Πού είναι η κριτική σκέψη που τόσο παινεύετε όλοι σας;

Στην Ελλάδα τού 21ου αιώνα ζούμε, όχι στη Βιέννη τού 19ου!

Ακόμη, μια ερώτηση... Ο Φρόιντ συσχετίζει τη θρησκεία με την εξουσία... Ίσως να είχε δίκιο αν αναφερόταν στη Δυτική (και όχι στην Ανατολική) Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα... Αλλά ποιος τον έδιωξε από την Αυστρία στην Αγγλία επειδή ήταν Εβραίος; Οι θρησκευόμενοι, ή οι καρδινάλιοι; ΟΙ ΝΑΖΙ τον έδιωξαν, οι εθνοσοσιαλιστές, των οποίων η ιδεολογία ήταν αθεϊστική.

Για τους Ναζί, οι χριστιανικές διδαχές περί αγάπης προς τον πλησίον μας, χωρίς διακρίσεις, ήταν καταγέλαστες, αφού η ύψιστη αρετή γι'αυτούς ήταν (όπως και στην αρχαία Ελλάδα, που τη θαύμαζε και ο Φρόιντ, αλλά και όλοι οι οπαδοί απολυταρχικών και φασιστικών ιδεολογιών) η ανδρεία και η τιμή.

Για τους Ναζί, ένας ψηλός, ξανθός, γεροδεμένος άνδρας που αρίστευσε στην εργασία του είχε πολύ μεγαλύτερη αξία από έναν ραχιτικό μαυρομάλλη ανθρωπάκο που ζούσε μια συνηθισμένη ζωή. Για τον χριστιανισμό, τα κριτήρια αυτά δεν έχουν σημασία. Άλλα έχουν σημασία.

Χίτλερ, Στάλιν, Μάο, ήταν τρεις ΑΘΕΟΙ δικτάτορες που είναι υπεύθυνοι για τον άδικο χαμό 100 ή και πλέον εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, μόνο μέσα στον 20ό αιώνα.
Αυτοί οι τρεις άνθρωποι δεν ήταν "αρρωστημένοι εξουσιαστές";

Νομίζω πως κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να σταματήσει να αναμασά το κλισέ ότι "στο όνομα του Θεού έγιναν οι περισσότεροι πόλεμοι". Δεν ζούμε πια στον 13ο αιώνα με τις Σταυροφορίες, έτσι;
Πού είναι η περίφημη κριτική σας ικανότητα;

Θρησκεία και ηθική. Ο Φρόιντ λέει ότι πρέπει οι δύο να είναι αποσυνδεδεμένες γιατί τότε η ηθική θα εξαρτάται από την πίστη στον Θεό. ΟΚ. Ας τις αποσυνδέσουμε. Πώς θα ενσταλλάζεται η ηθική στον μέσο άνθρωπο; Η μόνη χώρα που επιμένει στη διδασκαλία μιας λαϊκής, μη θρησκευτικής ηθικής είναι η Γαλλία.

Οι Γάλλοι όντως λαμβάνουν αρχές ηθικής και φιλοσοφίας από το σχολείο, αλλά αυτό δεν είναι συνάρτηση τής ποιότητας τής εκπάιδευσης; Ποιος μου λέει ότι δεν θα καταρρεύσει κι εκεί η εκπαίδευση, όπως σε όλο τον δυτικό κόσμο; Και τότε τι;

Οι αγράμματοι πώς θα μαθαίνουν τι είναι η ηθική; Θα πρέπει να έχουμε όλοι μας πτυχίο πανεπιστημίο από τη Σορβόννη και το Τύμπιγκεν για να θεωρούμαστε ηθικά όντα;

Η θρησκεία είναι μια λαϊκή φιλοσοφία, ένα λαϊκό σύστημα ηθικής, με πολύ γερές και παλιές βάσεις. Αν καταργηθεί η θρησκεία στις συνειδήσεις των ανθρώπων με τι θα αντικατασταθεί; Με 15 χρόνια ψυχανάλυση, τρεις επισκέψεις τη βδομάδα, προς 50 ευρώ η επίσκεψη; Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες κομμάτων; Με εκδρομές για ψώνια στα εμπορικά κέντρα; Με την ειδωλοποίηση τού Ρουβά και της Σακίρα; Με τι;

Μήπως η θρησκευτική πίστη δεν είναι τόσο ανούσια τελικά;

Chinstrap Tango είπε...

Ορθόδοξε, κανονικά δεν πρέπει ν'ασχοληθώ μαζί σου από τη στιγμή που πέταξες την απίστευτη παπάρα ότι ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Μάο ήταν άθεοι, άρα η αθεϊα οδηγεί στα εγκλήματα. Με την ίδια λογική ο Δουρής, ο πατήρ Παπουτσάκης και ο πατήρ Κατινάς ήταν βρωμεροι παιδεραστές και ο γέροντας Παϊσιος (σ.σ.τ.γ.τ.) ήταν υπέρ της σωματικής τιμωρίας, άρα κάθε ανατολικορθόδοξος είναι δυναμει παιδεραστής και κακοποιητής ανηλίκων.
Ο Χίτλερ ήταν πιστός χριστιανός και δημιούργησε μάλιστα την Χριστιανικ'ή Εκκλησία του Γερμανικού έθνους. Οι Ναζιστές στρατιώτες είχαν στις ζώνες τους το έμβλημα "Gott mit uns" - ο θεός μαζί μας. Αν αυτό είναι αθεϊα, εγώ είμαι ο Αλβανίας Αναστάσιος.
Ο Μάο δεν ήταν θεϊστής λόγω κουλτούρας. Η κινέζικη κουλτούρα ουδέποτε είχε μεγάλη εκτίμηση στα θεοτικά και τ'αντιμετώπιζε σαν ευχάριστη μυθολογία ή δεισιδαιμονία. Βουδιστικές αντιλήψεις -άλλη μια 'θρησκευτική' αντίληψη χωρίς ανώτατο προσωπικό θεό- συνυπήρχαν με λαϊκές δοξασίες. Δεν υπήρξαν καθεαυτό θρησκευτικοί διωγμοί στην Κίνα και την παρόμοια Ιαπωνία. Υπήρξε μόνο έξωση και καταδίωξη χριστιανών μισιονάριων και προσκυνημένων προσήλυτων που δρούσαν σαν πράκτορες των αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Οσο για τον Στάλιν, ήταν σπουδαστής ορθόδοξης ιερατικής σχολής και όχι ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στην ορθοδοξία. Σταλινικό κράτος και Ορθοδοξία αλληλοεξυπηρετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με τους ιερείς να συμμετάσχουν στην KGB όπως συμμετείχαν επι τσάρου στην Οχράνα. Ο Στάλιν ήταν λιγότερο εχθρικός απέναντι στην Ορθοδοξία σε σύγκριση με τον Μέγα Πέτρο. Υπήρξαν δε και σκέψεις για αγιοποίηση του Στάλιν. Σπουδαίος "άθεος" και "διώκτης του Χριστιανισμού".
Φτύσε λοιπόν την καραμελίτσα για τους άθεους φασίστες δικτάτορες γιατί πραγματικά δεν τρώγεται.

Τώρα για το άλλο τούβλο της Παναγίας σαν θηλυκής έκφρασης του Θεού, τι να σου πώ; Μαλακία επιπέδου Έβερτ είναι. Μην το πεις σε παπά, γιατί θα τον φας τον αφορισμό. Ο Θεός κατα την ορθόδοξη θεολογία έχει τρια πρόσωπα: Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, τα δύο πρώτα αρσενικά και το Αγιο Πνεύμα ουδέτερο και άφυλο -αν και κάποιοι πιο αιρετικοί το βάφτισαν θηλυκό.
Θα σε παραπέμψω στο Σύμβολο της Πίστεως. Βλέπεις πουθενά στο σύμβολο της Πίστεως έστω και μια αναφορά στην Παναγία σαν μορφή του θεού;
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ πνευματικού και ψυχαναλυτή. Ο ψυχαναλυτής σε βοηθάει ν'ανακαλύψεις τον εαυτό σου, ο πνευματικός μικρομανατζάρει ακόμα και πτυχές της προσωπικής σου ζωής. Οι πνευματικοί επιβάλλουν στο ζευγάρι ακόμα και το πόσες φορές θα πρέπει να συνευρεθεί - ήμουν μπροστά και το άκουσα. Ο ολοκληρωτισμός του 1984 και του σκληρού σταλινισμού ωχριά μπροστά στον έλεγχο που ασκεί ενάς γέροντας στον εξομολογουμενο.
Η ανατολική ορθοδοξία γεννά ολοκληρωτισμούς ελεεινούς. Πριν απο τα SS και τα SA του Χίτλερ, η ορθόδοξη Ρωσσία γέννησε την ορθόδοξη μαύρη εκατονταρχία που τρομοκρατουσε και δολοφονούσε τους αντιφρονούντες, μη ορθόδοξους και αριστερους με σύνθημα το "Ορθοδοξία, Πανσλαβισμός, Αυτοκρατορία".
Μην κατηγορείτε τη σκόνη στα σκαλοπάτια του γείτονα όταν το δικό σας κατώφλι είναι λασπωμένο.,

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο ανώνυμος 12:53


Αγαπητέ Chinstrap Tango, λες ότι ταύτισα τους αθέους με τους τρεις εγκληματίες δικτάτορες...

Όχι, σε καμμία περίπτωση δεν έκανα κάτι τέτοιο. Απλώς, επειδή εσύ είσαι συνηθισμένος να ταυτίζεις έναν χριστιανό με έναν εγκληματία, δεν κατάλαβες το νόημα τού ποστ μου.

Έχεις δίκιο σε κάτι: Ο Χίτλερ δεν ήταν άθεος. Ήταν θεϊστής, δηλαδή, μιλούσε για έναν θεό γενικά κι αόριστα, τον οποίο στο ταραγμένο του μυαλό ταύτιζε με τα συμφέροντα τού γερμανικού έθνους.

Όπως θα δεις στο παρακάτω σάιτ:
http://www.bede.org.uk/hitler.htm
οι νεαροί Ναζί μάθαιναν αντιχριστιανικά (πέρα από τα αντιεβραϊκά) άσματα όπως το παρακάτω (μεταφρασμένο στα αγγλικά):

We follow not Christ, but Horst Wessel,
Away with incense and Holy Water,
The Church can go hang for all we care,
The Swastika brings salvation on Earth.

... στο οποίο φαίνεται ότι ο Χίτλερ είχε κατά νου να αντικαταστήσει τη λατρεία τού σταυρού με τη λατρεία της σβάστικας, δηλαδή, είχε σκοπό να θεοποιήσει την ιδεολογία του.

Άρα, ο Χίτλερ εμφανίζεται ως θεϊστής, αλλά θεωρεί ότι Θεός ήταν ο ίδιος!

Στο παρακάτω σάιτ:
http://www.boundless.org/2001/regulars/kaufman/a0000541.html

...θα διαβάσεις ότι ενώ θεωρητικά οι εκκλησίες θα ήταν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του εθνοσοσιαλισμού, η OSS έκρινε ότι οι εκκλησίες θα βρίσκονταν διαμετρικά αντίθετες από τον ρατσισμό των Ναζί κα τους ατελείωτους πολέμους ποθ οι Ναζί ετοίμαζαν. Έτσι...
“the destruction of Christianity was explicitly recognized as a purpose of the National Socialist movement,” said Baldur von Scvhirach, leader of the group that would come to be known as Hitler youth.

Κατά τη γνώμη μου η στάση τού Χίτλερ να αντικαταστήσει τον χριστιανισμό από την ιδεολογικοποιημένη προσωπολατρεία σε αυτόν, είναι τυπικό τού παραληρήματος ενός ανθρώπου που ακολουθεί το μονοπάτι τής έπαρσης που καλλιεργεί η αθεΐα.

Εγώ ως χριστιανός δεν θεωρώ ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος από σένα. Εσύ ως άθεος σίγουρα με θεωρείς καθυστερημένο, τριτοκοσμικό, δεισιδαίμονα, κλπ.

Με τον Στάλιν και τον Μάο τα πράγματα είναι καθαρότερα:
ήταν σκληροπυρηνικοί άθεοι.

Στο http://anti-communism.tripod.com/stalin.html
θα διαβάσεις μια ιστορική εξέλιξη της αντιθρησκευτικότητας τού Στάλιν, ο οποίος και διέταξε την καταστροφή των περισσότερων ναών όλων των θρησκειών στην ΕΣΣΔ, κάτι που εύχομαι να μην επιθυμείς κι εσύ για την Ελλάδα.

Ο δε Μάο, με τη σειρά του, κατέστρεψε πολιτιστικό πλούτο χιλιετηρίδων στην Κίνα με την περιβόητη "πολιτιστική επανάσταση", με πρώτους και καλύτερους τους ναούς. Μπορεί οι Κινέζοι να μην έχουν θεϊστικές θρησκείες, αλλά έχουν πίστη στο υπερβατικό, δεν πιστεύουν ότι γεννηθήκαμε για να γίνουμε λίπασμα για τα μαρούλια. Το μπλογκ αυτό καταφέρεται εναντίον της πίστης γενικά, έτσι δεν είναι; Ή μόνο κατά του χριστιανισμού;

Μιλώντας για τον χριστιανισμό, πώς σχολιάζεις τα γκαζάκια των συν-αθέων σου "αντιεξουσιαστών" σε 4εκκλησίες πριν από λίγες μέρες;

Πού είναι η ηθική υπεροχή που καυχιέστε ότι έχετε ως άθεοι όταν δεν καταδικάζετε τέτοια γεγονότα; Μήπως επιχαίρετε;

Στο παρακάτω αθεϊστικό σάιτ:
http://stupac2.blogspot.com/2006/10/hitler-stalin-and-mao-were-not-atheists.html
γίνεται μια πολύ κοπιώδης προσπάθεια να αποδειχτεί ότι οι τρεις δικτάτορες ήταν θρήσκοι.

Το σάιτ καταλήγει στην παρακάτω παράγραφο:

"Even if any of these people were atheists, what would it say about atheists or atheism in general? I’ve never heard an atheist make the claim that because Hitler was a Catholic, Catholicism and Catholics are evil, which is exactly the way people use the Stalin/Hitler/Mao/whoever argument".

Και όμως, αυτό κάνετε... Εκφράζετε την καθ'όλα σεβαστή σας άποψη περί πίστης ΥΒΡΙΖΟΝΤΑΣ τους χριστιανούς, γενικά τους πιστούς όλων των θρησκειών, τους ταυτίζετε με συγκεκριμένους ιεράρχες και τους θεωρείτε τυφλά ενεργούμενα των όσων θα πει ο όποιος αρχιερέας.

Συν τοις άλλοις έχετε άγνοια για τα θρησκευτικά πράγματα. Το "Πιστεύω" δεν αποτελεί το σύνολο των όσων πιστεύει ένας χριστιανός, αλλά διατυπώνει το δόγμα τού χριστιανισμού. Ό,τι αναφέρεται στο "Πιστεύω" δεν τίθεται προς συζήτηση. Είναι δόγμα. Αν το δέχεσαι , είσαι χριστιανός, αν όχι, δεν είσαι. Από εκεί και πέρα, για εμάς που δεχόμαστε το "Πιστεύω", όλα τα άλλα, γραφές, παραδόσεις, βίοι αγίων, κλπ, είναι ΑΝΟΙΧΤΑ προς συζήτηση. Οπότε το πώς νιώθουμε και πώς τιμούμε την Παναγία δεν έχει σχέση με το "Πιστεύω".

Η επιχειρηματολογία σας δεν είναι ούτε πλήρης ούτε αυτοτελής και γι΄αυτό έχει ανάγκη τη δαιμονοποίηση τού άλλου.

Chinstrap Tango είπε...

Ο Φρόυντ και η ψυχανάλυση είπαν μια αλήθεια που σας πληγώνει:
Υπάρχει ο μηχανισμός της προβολής, ένας μηχανισμός πρωτόγονων και ανεξέλικτων ψυχών, οι οποίες προβάλλουν στον εχθρό τους τα αρνητικά και απαράδεκτά τους συναισθήματα.
Αυτό ακριβώς κάνεις κι εσύ.
Εγώ δεν είπα ότι οι χριστιανοί είναι εγκληματίες και παιδεραστές. Απλώς χρησιμοποίησα τη λογική σου. Πονάει ε;
Εγώ δεν έβαλα κανένα γκαζάκι πουθενά και άρα δεν θα απολογηθώ σε κανέναν. Η μάλλον θα απολογηθώ όταν μου απολογηθείς για τη Σκυθόπολη, τις σφαγές του Θεοδοσίου, την Ιερά Εξέταση και τα 160.000.000 θύματα της.
Ο Στάλιν δεν ήταν σκληροπυρηνικός άθεος, ούτε και ο Μαο. Οσο για τον Μάο δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που έκανε ο θεϊστής για τα κινέζικα πρότυπα αυτοκράτορας Q'in ο οποίος έκαψε όλα τα βιβλία πριν από την εποχή του για να συνεχίσει η ιστορία του απο αυτόν, αφήνοντας άθικτα τα βιβλία που ασχολούνταν με την θρησκεία και την ιατρική. Ότι έκαναα και οι λεβέντες Αθανάσιος και Κύριλλος (σ.σ.τ.γ.τ) με τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δηλαδή.
Η τελευταία παράγραφος ισχύει για σένα. Ο άτιμος ο Φρόυντ, τον μηχανισμό τον [περιέγραψε τέλεια.
Οσο για μένα, κακώς ασχολήθηκα. Απλά έχω αλλεργία στην μπετοβλακεία και τον κρετινισμο (Cretinism από το christianism). Και όσο για τον χριστιανισμό, υπήρξα κατηχητόπουλο.
Ανέγνων, έγνων, κατέγνων.

Ανώνυμος είπε...

Chinstrap Tango, παρακαλώ να παραθέσεις επιχειρήματα και όχι βρισιές.

Δεν έχει νόημα να με βρίζεις, έτσι δεν είναι;

Όσο για το αν ο Φρόιντ εξήγησε αυτό που κάνω σαν "μηχανισμό τού ψυχισμού μου", ο φροϊδισμός, όπως κάθε παραλήρημα, έχει μια μη ορθολογική, μη επιστημονική εξήγηση για τα πάντα.

Χρησιμοποιείς τον Φρόιντ όπως ένας θρήσκος υα χρησιμοποιούσε τα λεγόμενα τού Μεγάλου Αθανασίου!

Μου λες:
"Εγώ δεν έβαλα κανένα γκαζάκι πουθενά και άρα δεν θα απολογηθώ σε κανέναν. Η μάλλον θα απολογηθώ όταν μου απολογηθείς για τη Σκυθόπολη, τις σφαγές του Θεοδοσίου, την Ιερά Εξέταση και τα 160.000.000 θύματα της".

Όχι μόνο με βρίζεις χωρίς επιχειρήματα, αλλά δεν διαβάζεις αυτά που γράφω. Δεν σου ζήτησα να απολογηθείς, αλλά να καταδικάσεις τα γκαζάκια. Έχει μεγάλη διαφορά.

Εγώ σαφώς και καταδικάζω τη Σκυθόπολη, τις σφαγές τού Θεοδοσίου και την Ιερά Εξέταση, αλλά πρόσεξε:

Η Σκυθόπολη είναι μούφα:
http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/skythop1.htm

Η Ιερά Εξέταση αφορά την ΚΑΘΟΛΙΚΗ εκκλησία, όχι την ορθόδοξη.

Η ορθόδοξη εκκλησία μπορεί να καταδίκασε δογματικά και θεολογικά τις αιρέσεις, αλλά ΠΟΤΕ δεν ζήτησε από το κράτος να σφάξει τους αιρετικούς.

Ο Θεοδόσιος έκανε ό,τι έκανε κινούμενος από πολιτικά και ιδιοτελή κίνητρα, και όχι επειδή έτσι είπε ο Πατριάρχης. Και οι Ισραηλινοί έσφαξαν κόσμο και κοσμάκη στη Γάζα. Οι σφαγέντες είχαν άλλη θρησκεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ήταν ο λόγος που τους έσφαξαν οι Ισραηλινοί.

Αλλά το ότι καταδικάζω τις σφαγές αθώων ανθρώπων, σαφώς τις καταδικάζω. Εσύ καταδικάζεις τα γκαζάκια;

bill είπε...

αγαπητε φιλε ανωνυμε διαβαζω με προσοχη τα μηνηματα σου.Εγω δεν ειμαι αθεος,ειμαι αθειστης,αθειστης σημαινει οτι δεν αρνουμε την υπαρξη του θεου σας αλλα δεν εχω πιστει οτι υπρχει,σεβομαι τις αποψεις σου αλλα κατα την γνωμη μου οι θρησκειες διμιουργηθηκαν για να βαζουν τα προβατα στο μαντρι και τα εχουν καταφερει πολυ καλα,και δεν ειναι δυνατον να προσκυνατε μουμιες και εικονες,και ο θεος σας να σας λει σε αγαπω αλλα εαν το κανεις αυτο θα σε τιμωρισω ευχομαι καποτε να ξυπνησετε και να δειτε την αληθινη ζωη.Τα παντα στην ζωη ειναι γνωση και μονο γνωση με εκτημηση billtaxi

Ανώνυμος είπε...

@ bill
Έγραψες:

"δεν αρνουμε την υπαρξη του θεου σας αλλα δεν εχω πιστει οτι υπρχει"

Αυτό που έγραψες είναι λίγο θολό, μάλλον κάτι άλλο ήθελες να πεις.

Ο κόσμος δεν είναι "μόνο" γνώση. Η γνώση είναι ένα εργαλείο και πρέπει να το χρησιμοποιούμε με ταπεινότητα.

Ο κόσμος είναι και συναίσθημα και μυστήριο. Εθελοτυφλούμε όταν λέμε ότι όλα είναι εξηγήσιμα επιστημονικώς.

Μαντριά υπάρχουν πολλά.
Και θρησκευτικά και πολιτικά και ιδεολογικά. Πολλοί άνθρωποι είναι χριστιανοί χωρίς να είναι πρόβατα στο μαντρί.

Ανώνυμος είπε...

Brain Rewiring:

Η αθεϊα είναι μια λαϊκή φιλοσοφία, ένα λαϊκό σύστημα ηθικής, με πολύ γερές και παλιές βάσεις. Αν καταργηθεί η αθεϊα στις συνειδήσεις των ανθρώπων με τι θα αντικατασταθεί; Με 15 χρόνια εκκλησιασμό, τρεις επισκέψεις τη βδομάδα, προς 50 ευρώ τα παγκάρια οι δίσκοι και τα τυχερά; Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες κατηχητικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων; Με εκδρομές για ψώνια στον Αγίο Ραφαήλ και τα Ιεροσόλυμα; Με την ειδωλοποίηση τού Χριστόδουλου και του Παϊσιου; Με τι;

Μήπως η θρησκευτική πίστη είναι τόσο ανούσια τελικά;

Servitoros

Ανώνυμος είπε...

Ο Servitoros γράφει:

"Η αθεϊα είναι μια λαϊκή φιλοσοφία, ένα λαϊκό σύστημα ηθικής, με πολύ γερές και παλιές βάσεις. Αν καταργηθεί η αθεϊα στις συνειδήσεις των ανθρώπων με τι θα αντικατασταθεί;"

Ο αθεϊσμός είναι ένα μεγαλομανιακό παραλήρημα τού ανθρώπου που θεωρεί ότι το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από αυτόν και υποκλίνεται στις ανάγκες του. Ο αθεϊσμός είναι καταστροφικός για τον άνθρωπο γιατί τον αποκόβει από την πνευματικότητα, είτε αυτή εκφράζεται μέσα από μια οργανωμένη θρησκεία είτε όχι, είτε αυτή είναι θεϊστική είτε όχι.

Κοινώς, ο άθεος είναι σαν ένας ξεροκέφαλος μαθητής τής πρώτης δημοτικού που λέει: "γιατί μου λες ότι υπάρχει άλγεβρα, αφού έμάς μας έμαθε η δασκάλα αριθμητική στο σχολείο και τίποτα από όσα μας έμαθε δεν μοιάζουν με τις ασυναρτησίες τής άλγεβρας".

Μπορεί να υπάρξει μη θρησκευτική ηθική; Θεωρητικά ναι, ο ουμανισμός, που στην ουσία είναι ο αποθρησκειοποιημένος χριστιανισμός, κάνει ακριβώς αυτό, προτείνει μια μη θρησκευτική ηθική.

Αλλά πόσο πολύ μπορεί να αντέξει ένας ηθικός κώδικας που δεν βασίζεται πάνω στην υπερβατική αποδοχή ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται;

Πόσο πολύ μπορεί να αντέξει ένας ηθικός κώδικας που δεν αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι θεός ο ίδιος, αλλά άρχεται από κάποια ανώτερη δύναμη;

Σε τελική ανάλυση, γιατί ο άθεος άνθρωπος να μην είναι ο ίδιος ΠΗΓΗ ηθικής και να μην αυτοσχεδιάζει το ηθικό σύστημα κατά το δοκούν;

Η θρησκεία δίνει στον άνθρωπο μεγαλύτερη αξία από ό,τι η επιστήμη, γιατί για τη θρησκεία ο άνθρωπος δεν είναι απλώς ένα βιολογικό φαινόμενο, ένα ατύχημα τής εξέλιξης.

Τώρα, όσον αφορά τα παγκάρια και τα 50ευρα, παρακαλώ να μην καταφεύγετε σε λαϊκισμούς.

Η Εκκλησία δεν με υποχρεώνει να την πληρώνω. Οι παπάδες είναι ΔΥ επειδή το κράτος ανάγκασε την Εκκλησία να δεχτεί τη ρύθμιση: δήμευση του 90% τής περιουσίας της με παράλληλη ανάληψη της υποχρέωσης το κράτος να πληρώνει τους μισθούς των παπάδων.

Πληρώνω ό,τι ΘΕΛΩ να πληρώνω.
Και αν θέλω να δώσω 50 ευρώ στην Εκκλησία αντί για το Zara, θα το κάνω. Δεν θα μου πεις εσύ, άθεε, πού να δίνω τα λεφτά μου.

Και μη νομίζετε ότι οι μη θρησκευτικές τελετές γάμου, κηδείας, κλπ, θα σας κοστίσουν λιγότερο...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι tango, bill και σερβιτόρε
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στα σχόλια του άρθρου. Θα σας συμβούλευα παρ' όλα αυτά να μην σπαταλάτε το χρόνο σας ασχολούμενοι με ανθρώπους άνευ ουσίας και λογικής. Στου κουφού την πόρτα...

πετρούλα είπε...

ανορθόδοξε τα συγχαρητήρια μου! παω και στα παρακάτω....

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλη Πετρούλα
Σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που πέρασες!

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ....ΟΛΟΙ ΣΑΣ!
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. ΚΑΛΟΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΡΟΫΝΤ!
ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ; ΤΟΤΕ ΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ....ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ! ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ...ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΥΧΟΝΤΑ ΓΙΑΤΡΟ...ΨΑΧΝΕΤΕ! ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΟΙΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΨΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΤΕ...ΜΕ ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΟΣΑ ΠΑΕΙ Η ΤΑΡΙΦΑ....!!!
ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΟΜΩΣ....Η ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ!
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ...!!! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ! ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ! ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΞΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ! ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΤΙΣΕΙ !
ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ! ΖΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΣ ΚΟΣΜΟ! ΦΙΛΙΚΑ Χ.Π.33