Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Οι ορθόδοξοι «κυνηγοί μαγισσών»

Έχω μια εμμονή με την ιστορία, απ' ότι έχετε καταλάβει... Τα, λογοκριμένα από θρησκευτικούς και εθνικιστικούς κύκλους, σχολικά βιβλία ιστορίας δίνουν μια σημαντικά «εξωραϊσμένη» και παραποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας. Πρέπει να συνδράμουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και πιστεύω οτι με την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου αυτό είναι εφικτό. Σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι που οι περισσότεροι απόφοιτοι ελληνικών λυκείων αγνοούν: το ορθόδοξο «κυνήγι μαγισσών»! Δυστυχώς, η μεθοδευμένη, βιομηχανικού τύπου εξόντωση των αντιφρονούντων «αιρετικών» δεν ήταν πρακτική μόνο των Δυτικών, αλλά και των δικών μας Βυζαντινών.


Ας ξεκινήσουμε με τη θρησκευτική σέκτα των Παυλιανιτών ή Παυλικιανών, η οποία αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία τον 7ο αι. μ.Χ. Ιδρυτής και δημιουργός θεωρείται κάποιος Κωνσταντίνος από από την κωμόπολη Μανάλις της Μ. Ασίας ο οποίος, επηρεαζόμενος από παλαιότερες θεωρίες των Γνωστικών και Μανιχαίων, δίδασκε περί αντιμαχομένων δυνάμεων του αγαθού και κακού. Η διδασκαλία του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς στον φτωχό και αμαθή πληθυσμό τις Αρμενίας και της Συρίας. Οι οπαδοί διακατέχονταν από ισχυρό φανατισμό και ήταν πολύ μαχητικοί και φιλοπόλεμοι. Τις ικανότητές τους αυτές εκτίμησαν δεόντως οι εικονομάχοι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο πίεσης στην άσκηση εσωτερικής πολιτικής.


Ο Βογομιλισμός ήταν μια ομολογία που αποτέλεσε συνέχεια και μετεξέλιξη του Παυλιανισμού στην περιοχή των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε τον δέκατο αιώνα περίπου, ενώ εξαπλώθηκε στα σλαβικά εδάφη βορείως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κυρίως στη Βουλγαρία. Αξιοσημείωτο είναι οι οπαδοί του προωθούσαν μεταρρυθμιστικές απόψεις στην προσφάτως ιδρυθείσα βουλγαρική Εκκλησία, κάτι που τους έκανε γρήγορα «ανεπιθύμητους».


Και οι δυο αυτές «αιρέσεις» μπήκαν σύντομα στο στόχαστρο του επίσημου κράτους, για ουσιαστικά παρόμοιους λόγους, δηλαδή την πολυπόθητη νομή της εξουσίας... Οι εικονολάτρες αυτοκράτορες, που ανέβηκαν στο θρόνο μετά την αναστήλωση των εικόνων από την Ειρήνη την Αθηναία, δεν έβλεπαν με καλό μάτι τους εικονομάχους Παυλικιανούς. Αυτό που τους σκανδάλιζε ακόμα περισσότερο ήταν η εμμονή των τελευταίων στην κοινοβιακή, κατά τα ευαγγελικά πρότυπα, οργάνωση των κοινωνιών τους. Τα κοινόβια, που από τη φύση τους διέθεταν μια σημαντική αυτο-οργάνωση και αυτοδιοίκηση, αποτελούσαν απειλή για την εξουσία του αυτοκράτορα. Οι διωγμοί εναντίον τους ξεκίνησαν σε μαζική κλίμακα στα χρόνια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας (βασίλεψε μεταξύ 842-856μ.Χ.), επιτρόπου του θρόνου για λογαριασμό του Μιχαήλ Γ' του Μέθυσου. Αναλυτικά αναγράφονται, με τον πλέον ψυχρό και αδιάφορο τρόπο, τα «κατορθώματα» της Θεοδώρας στη Χρονογραφία που συντάχθηκε κατόπιν διαταγής του μεταγενέστερου Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (913-959). Συγκεκριμένα, διαβάζουμε: (δεν γνωρίζω να χρησιμοποιώ πολυτονικό, οπότε συγχωρέστε τη μονοτονική απόδοσή μου)


«... και οίον τρόπαια επιθείναι δι' εφέσεως έχουσα και τους κατά την ανατολήν Παυλικιανούς επειράτο μετάγειν ως βούλειτο προς ευσέβειαν, ή εξαιρείν απ' ανθρώπων ποιείν, ο και πολλών κακών την ημετέραν ενέπλησεν. Η μεν γαρ πέμψασα τίνας των επ' εξουσίας (ο του Αργυρού και ο του Δουκός και ο Σουδάλης, οι αποσταλέντες ελέγοντο), τους μεν ξύλων ανήρτων, τους δε ξίφει παρέδιδουν, τους δε τω της θαλάσσης βυθό. Ωσεί δέκα μυριάδας ο ούτως απολλυμένος ηριθμείτο λαός, και η ύπαρξις αυτών τω βασιλικώ ταμείω ήγετο και εισεκομίζετο.»


Η επίτροπος Θεοδώρα για χάρη της «ευσέβειας» εξόντωσε τους Παυλικιανούς και τους έκανε πολλά κακά. Συγκεκριμένα, άλλοι βρήκαν φρικτό θάνατο από ανασκολοπισμό (παλούκωμα), άλλοι σφάχτηκαν από τα ξίφη του βυζαντινού στρατού, ενώ κάποιοι ρίχτηκαν στο βυθό της θάλασσας! Τελικό αποτέλεσμα: 100.000 νεκροί (κατά τον αυτοκρατορικό ιστορικό), των οποίων οι περιουσίες δημεύτηκαν από το κράτος... Ακόμα και για τα δεδομένα της σκοτεινής εκείνης εποχής, αυτό θεωρείται τεράστια θηριωδία. Δέκα μυριάδες άνθρωποι σφαγμένοι, παλουκωμένοι και πνιγμένοι, με τη δικαιολογία της διατήρησης της «ευσέβειας» στην αυτοκρατορία...


Η ιστορία όμως των Παυλιανιτών δε σταματά εδώ. Οι περίπου 5.000 που γλίτωσαν, με αρχηγό τους τον αξιωματικό Καρβέα, εγκαταστάθηκαν κάπου μεταξύ Σεβαστής και Τραπεζούντας, όπου έχτισαν την πόλη Τεφρική. Για λίγα χρόνια έζησαν ειρηνικά και η πόλη τους αναπτύχθηκε, με την εγκατάσταση πολλών ομόδοξων προσφύγων από όλη τη Μικρά Ασία. Όμως, το 872 π.Χ. η Τεφρική κατελήφθη από τους Βυζαντινούς και ο Χρυσόχειρας, διάδοχος του Καρβέα, θανατώθηκε και το κεφάλι του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α', αφού πρώτα έκανε δέηση στον Θεό (η θρησκεία πάνω απ' όλα...), έμπηξε τρία βέλη στο κεφάλι του Χρυσόχειρα!!


Οι ελάχιστοι επιζήσαντες οπαδοί του Παυλιανισμού κατέφυγαν στη Βουλγαρία, όπου αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του προαναφερθέντος Βογομιλισμού. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός όμως, δεν τα σήκωνε αυτά και περί το 1110 ξεκίνησε μεγάλο διωγμό κατά των Βογομίλων. Ο Πατριάρχης Νικόλαος Γ΄ καταδίκασε ως αιρεσιάρχη τον αρχηγό τους Βασίλειο τον Ιατρό, ο οποίος βασανίστηκε απάνθρωπα και τελικά κάηκε δημοσίως στην πυρά, πιθανότατα μαζί με αρκετούς οπαδούς του, στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης το 1118. Σύμφωνα με την ιστορικό Άννα Κομνηνή, κόρη του Αλέξιου, ο αυτοκράτορας απέσπασε με δόλο τις «αιρετικές» πεποιθήσεις του Βασίλειου, προσποιούμενος οτι απλά έκαναν διάλογο. Επίσης, όταν οι δήμιοι τον έριξαν στη φωτιά, αυτός... εξατμίστηκε χωρίς καπνό ή μυρωδιά καμμένης σάρκας, φανερό σημείο οτι και ο Θεός ο ίδιος επιθυμούσε να εξοντωθεί το γρηγορότερο δυνατό!!


Τι γνωρίζουμε για όλα αυτά από το σχολείο; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Ενώ για δώδεκα ολόκληρα χρόνια μας διατυμπάνιζαν τις απαίσιες και βάναυσες σφαγές των πρώτων χριστιανών από τους κακούς Ρωμαίους, διανθισμένες με συγκινητικές ιστοριούλες για τους αναρίθμητους μάρτυρες, τους οποίους ο θάνατος έβρισκε με το χαμόγελο στα χείλη και την έκφραση της ουράνιας μακαριότητας στο πρόσωπο! Χαρακτηριστικά αναφέρω οτι οι περιβόητοι διωγμοί εναντίον των χριστιανών από Ρωμαίους αυτοκράτορες, όπως ο Διοκλητιανός, είχαν απολογισμό περίπου 5.000 νεκρούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σοβαρών ιστορικών!


Όπως φυσικά δεν παρέλειψαν να μας διδάξουν για τα 40.000 (!) αθώα νήπια που μακέλεψε ο διαβολικός Ηρώδης, με σκοπό να αποτρέψει τον πιθανό σφετερισμό του θρόνου του. Μια ιστοριούλα που, εκτός από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, υπάρχει μόνο στην «προφορική παράδοση» και απουσιάζει από όλα τα ιστορικά κείμενα της εποχής! Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο, μια τέτοιου μεγέθους ανθρωποσφαγή να πέρασε απαρατήρητη από όλους, να μην έχουν γράψει ούτε μια ποταπή παράγραφο για τα αδικοχαμένα αγγελούδια... Άντε, για το Χριστό πάει κι έρχεται. Μπορεί να πέρασε απαρατήρητος από τους σύγχρονούς του ιστορικούς (αν και η έκλειψη ηλίου, ο τρομερός σεισμός, το σκίσιμο του καταπετάσματος του ναού και φυσικά το ζωντάνεμα πολυάριθμων «ζόμπι» από τους τάφους κατά τη σταύρωση, πιστεύω θα είχαν τραβήξει κάπως την προσοχή...). Για τα χιλιάδες παιδάκια όμως, δεν ήταν λογικό να δημιουργηθεί αναταραχή τεραστίων διαστάσεων;


Και για να κλείσω, το ελληνορθόδοξο σχολείο θεώρησε επίσης καθήκον του να επιμείνει στη διδασκαλία των εγκλημάτων των Δυτικών, τις σταυροφορίες και την ιερά εξέταση. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, χριστιανόπληκτοι δάσκαλοι μας περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα τα έκτροπα των Δυτικών (που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με εμάς, τους αγαθούς ορθόδοξους), η κατάντια των οποίων έφτασε στο να ρίχνουν τους διαφωνούντες στην πυρά και να εξαπολύουν διωγμούς κατά των αιρετικών. Μας μίλησε όμως ποτέ κανείς για τους δικούς μας «κυνηγούς μαγισσών», τη Θεοδώρα και τον Αλέξιο;


Δείτε επίσης:


45 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια και χειρότερα έγιναν φίλε Ανορθόδοξε..
Εις το όνομα του Πατρός έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες (τους αποκαλούσαν και "εθνικούς" λόγω της θρησκείας), και μέχρι και τις μέρες μας ύβρεις κατά των φιλοσόφων και των ελλήνων γενικότερα βγαίνουν από το στόμα πολλών "πατριωτών" ιερέων κάθε κυριακή στους χριστιανικούς ναούς.
Μάλιστα να τονίσω στη σημερινή πόλη του Δυτικού Ισραήλ την Bet She’an, γνωστή στους Έλληνες εκείνους όλων των αιματοβαμμένων χρόνων ως Σκυθόπολις, τον 4ο αιώνα μετά Χριστού, γύρω στο 341, λειτούργησε το ΠΡΩΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, για δύο δεκαετίες, καθ’ όλη την διάρκεια της κατοχής του βυζαντινού θρόνου από τον δευτερότοκο γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τον Κωνστάντιο τον δεύτερο.

Η Σκυθόπολις υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης, βασανισμού και θανάτωσης των Ελλήνων, όλων όσων αρνήθηκαν να ασπαστούν το δόγμα του Χριστιανισμού. Αναφερόμενος ο Εμμανουήλ Ροΐδης στου Αμμιανού Μαρκελλίνου τα Ιστορικά, γράφει στην Πάπισσα Ιωάννα (σημείωμα 200): «Ήρκει να κατηγορηθή τις [κάποιος έλληνας] υπό κακοβούλου κατασκόπου, ότι έφερεν περί τον τράχηλον φυλακτήριον κατά του πυρετού ή εφάνη παρακαθήμενος πλησίον τάφου ή ερειπίου, ίνα καταδικασθή εις θάνατον ως ειδωλολάτρης ή νεκρομάντις. Εκ των απωτάτων άκρων της αυτοκρατορίας εσύροντο αλυσόδετοι πάσης τάξεως και ηλικίας πολίται [Έλληνες], ων οι μεν απέθνησκον καθ’ οδόν, οι δε εν τοις δεσμωτηρίοις, οι δε επιζώντες εστέλλοντο εις Σκυθόπολιν, … πόλιν, όπου είχον στηθεί τα βασανιστήρια και το σφαγείον.» Το σφαγείον της Σκυθόπολης υπήρξε επινόηση ενός νοσηρού εγκεφάλου, του επισκόπου Αλεξανδρείας Γεωργίου.

Σκοπός του Γεωργίου ήταν η καθολική εξόντωση των Ελλήνων, η γενοκτονία τους, καθώς εκείνοι εστέφοντο ως αρνητές του Χριστιανισμού. Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος ο δεύτερος δέχτηκε και έστειλε στην Ανατολή τον αρχιγραμματέα της αυλής, τον Παύλο, περιβόητο για την σκληρότητα του αποκαλούμενο και «Τάρταρο». Αυτός ο Παύλος και ο Γεώργιος, σε συνεργασία, οργάνωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σκυθόπολης. Γράφει ο Αμμιανός: «το ανθρωπόμορφο αυτό κτήνος, ο Παύλος, διέθετε τόση εξουσία και δύναμη ώστε με μια κίνηση του κεφαλιού του, με ένα νεύμα του μόνο, εξαρτάτο η ζωή όλων όσων περπατούσαν στην γη». Αναφέρει ο Ροΐδης, ανακαλώντας τα ιστορικά του Αμμιανού Μαρκελλίνου, μεθόδους βασανιστηρίων εναντίων των Ελλήνων «εις Σκυθόπολιν, όπου είχε στηθεί το χριστιανικόν κρεουργείον. Εκεί συνεδρίαζον ευσεβείς δικασταί, αμιλλώμενοι τις πλείονας ειδωλολάτρας [έλληνας] να οπτήσει επί εσχάρας, να βράση εντός ζέοντος ελαίου ή να κατακόψη μεληδόν.»
Αυτοί είναι οι ορθόδοξοι και αυτή είναι η μέθοδος που ξέρουν να επιβάλλουν το "αγαπάτε αλλήλους" στους αλλόθρησκους..

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε stardust
Δεν εκπλήσσομαι γιατί εχω ξανακούσει για τη Σκυθόπολη, αλλά η ιστορία αυτή συνεχίζει να μου προκαλεί αποτροπιασμό... Ίσως γράψω στο μέλλον για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικά όσα γράφετε. όχι φυσικά για το λόγο ότι τώρα το 2008 αποκαλύπτετε, ω συμφορά μας, τα εγκλήματα μια κάστας ανθρώπων που έκαναν αιώνες πριν και με αυτό το τρόπο ο χριστιανισμός αποδομείται. δεν νομίζω ότι η μεταφυσική του χριστιανισμού είναι ευάλωτη σε επιθέσεις του τύπου "έκαναν τούτο ή το άλλο". Επίσης προσεγγίζοντας τέτοιες συζητήσεις σε ένα πνεύμα αντιπαράθεσης με το χριστιανισμό έχω την εντύπωση ότι συμμετέχουμε σε μια κουβέντα που ξεκίνησε με το Λούθηρο κ τελείωσε μια για πάντα τον 19ο αι. Θρησκεία vs Λογική ή Χριστιανισμός vs Ανθρωπισμός με κάνουν να νιώθω άβολα για τους παραπάνω λόγους.
Παρόλα αυτά, όσα γράφετε έχουν ένα λογοτεχνικό ενδιάφερον. Κλαγγές αλόγων, φανατικά πλήθη, μαζικές υστερίες, προδομένοι βασιλιάδες και στο φόντο πάντα οι πύρινες γλώσσες.
EOF

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειχα ιδεα για ολα αυτα! Παντα μας λεγανε οτι τα κανανε μονο οι Καθολικοι στην Ευρωπη και οι pilgrim Προτεσταντες στην Αμερικη.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε kserver bot 03
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο, θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω μαζί σου. Η αντιπαράθεση της λογικής με το Χριστιανισμό δεν τελείωσε, καθώς ο Χριστιανισμός είναι παράλογος από τη φύση του και αποτελεί μια διαρκή τροχοπέδη στην ελεύθερη και επιστημονική σκέψη...

Αν θες να διαβάσεις μια κριτική του ίδιου του χριστιανισμού και όχι των οπαδών του, σε παραπέμπω στα παλαιότερα άρθρα μου για την καινή και την παλαιά διαθήκη.

Φίλε ανώνυμε
Και που είσαι ακόμα! Είναι πολλά αυτά που δεν μας έχουνε πει!

Άνεμος είπε...

Τι πιστεύουν οι νεορωμιοι σκοταδιστές;

Ότι ακόμη και η δύση, μεμωνομένα σε λίγες περιπτώσεις δίωξε μάγισσες!

Ότι για λίγο δίωξε τους εθνικούς αφού ξαφνικά έγιναν όλοι χριστιανοί!

Ότι οι εθνικοί δίωξαν τους χριστιανούς για αιώνες, ενώ οργανωμένα διώχθηκαν περίπου 3 χρόνια σύνολο.

Αγνοούν παντελώς το Θεοδοσειανό και τον Ιουστινιάνειο κώδικα.

Νομίζουν πως ο αυτοκράτορας Ιουλιανός δίωξε τους χριστιανούς.

Νομίζουν πως ο Νέρων έκαψε τη Ρώμη.

Πολλοί εντυπωσιάζονται ακόμη κι από το γεγονός πως δεν υπήρξε ποτέ ο όρος "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" αλλά ήταν πάντα Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πιστεύουν πως το Βυζάντιο το κυβερνούσαν Έλληνες το γένος αυτοκράτορες, ενώ υπήρξε μόνο μία. Αυτή η σφαγέας Ειρήνη η Αθηναία που να μην υπήρχε.

Πιστεύουν σε κρυφά σχολιά και τέτοιες ηλιθιότητες ενώ παράλληλα επαίρονται για τον Κοσμά τον Αιτωλό ο οποίος δημιούργησε πάνω από χίλιες ελληνικές σχολές -φανερές σχολές- επί τουρκοκρατίας.

Πιστεύουν πως στη μάχη της άλωσης της πόλης οι Έλληνες βρίσκονταν μέσα στα τείχη, ενώ ήταν κατά χιλιάδες ως μισθοφόροι έξω από την τυρανίδα πόλη.

Πιστεύουν πως προστάτεψαν τα ελληνικά γράμματα, ενώ έκαψαν το 98% αυτών.

Είναι απίστευτη η αυτολοβοτομή τους.

Φυσικά όλα αυτά προέρχονται από προδοτικές διδαχές της προδοτικής εκκλησίας του Γαλιλαίου σε συνεργασία με το προδοτικό νεορωμαίικο κράτος.

Είναι τόσα πολλά...

Ελπίζω να έχουμε τη δύναμη να τα συζητάμε ώσπου πλέον να μη μπορούν να μας θεωρούν ηλίθιους.

Καλημέρα ανορθόδοξε

Ανώνυμος είπε...

Και όσο για τους διωγμούς των ειδωλολατρών επί αυτοκρατορίας, ας μη μιλήσουμε.
Οπως τα ψωμιά και τα ψάρια, με κάθε μεταγραφή των μαρτυρολογίων, οι μαρτυρήσαντες αυξανόντουσαν και πολλαπλασιαζόντουσαν.
Ο Διοκλητιανός θεωρείται ο απηνέστερος κατά γενική ομολογία διώκτης των χριστιανών. Και όμως, καταγεγραμμένοι σφαγιασθέντες χριστιανοί στην εικοσαετή βασιλεία του είναι μόλις 3000.
Ενας ανα δύο μέρες δηλαδή.
Σας κάνει να ξανασκέφτεστε την έννοια διωγμός, δεν είναι έτσι;
Για να μην πούμε για την εφεύρεση μαρτύρων και την οικειοπόιηση σφαγμένων ειδωλολατρών. Είναι κοινό μυστικό ότι ουδέποτε υπήρξε ιστορική αγία Αικατερίνη, είναι ένα κατασκεύασμα βασισμένο στην σφαγμένη απο τους Χριστιανούς Υπατία.
Για κάθε πραγματικό η φανταστικό Χριστιανό μάρτυρα υπάρχουν δεκάδες αληθινοί άνθρωποι που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν επειδή η εκκλησία της αγάπης τους έκρινε τέρατα ανάξια να ζουν.
Η ορθόδοξη εκκλησία του βυζαντίου φαινομενικά μόνο δεν έκανε εγκλήματα. Δε χρειαζόταν, τα έκανε ο αυτοκρατορικός στρατός γι'αυτή. Οι κατασφαγμένοι Ζηλωτές της θεσσαλονίκης ήταν "αιρετικοί" πρώτα απ'όλα.

cynical είπε...

Kαλημερα Ανορθοδοξε. Για τις αιρεσεις θυμαμαι οτι μαθαιναμε στο σχολειο περιληπτικα για τις διωξεις. Αλλα δινονταν με τετοιο τροπο ωστε να αισθανομαστε στο τελος ανακουφισμενοι που οι κακοι αυτοι ανθρωποι πηγαν να μολυνουν τη θρησκεια μας. Δεν τις βλεπαμε σαν διωξεις, αλλα σαν χρεος. Ενω για τους δυτικους τα βιβλια τους παρουσιαζαν οπως τους περιγραφεις.

navarino-s είπε...

Α ρε μπαγάσα ανορθόδοξε είσαι μανούλα στα θέματα σου. Μας εξιτάρεις θέλουμε και δεν θέλουμε γιατί βάζεις πολύ καυτά ζητήματα.
Εμένα τώρα μου δίνεις την ευκαρία να καταθέσω μια μαρτυρία που δεν πάει τόσο πίσω στο χρόνο όπως οι δικές σου και αυτή του stardust30.
Μου τη διηγήθηκε το 1987 η ηγουμένη του μοναστηριού της Κορώνης: Το 1949 ο τότε Δεσπότης της Καλαμάτας, Δαμασκηνός εαν δεν με απατάει η μνήμη μου, έκανε την εξής πρωτοφανή σε αγριότητα πράξη εναντίον των γυναικών μοναχών που ακολουθούσαν το παλαιό ημερολόγιο. Έστειλε αποσπάσματα της χωροφυλακής και μάζεψαν από τα μοναστήρια όλες αυτές τις μοναχές πάνω από 150 γυναίκες μεταξύ των αποίων και αυτές της Κορώνης -25 τον αριθμό- και τις πήγαν στην Καλαμάτα όπου και τις πίεσαν φορτικά να γυρίσουν με το νέο ημερολόγιο και να ενταχθούν στη δύναμη της Επισκοπής. Οι γυναίκες αρνήθηκαν σθεναρά και τότε οι "εκπρόσωποι του θεού" με τη βοήθεια της εξουσίας της διαπόμπευσαν. Τους έβγαλαν τα ράσα, τους φόρεσαν κάτι άσπρες πουκαμίσες, τις κούρεψαν τις έδεσαν στη γραμμή με τριχές και τις πέρασαν από την πλατεία Αριστομένους μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος που τις προπηλάκιζε και τις λοιδωρούσες. (Σκηνές δηλαδή σαν αυτές με τους νεαρούς στο έργο "Νόμος 4000") Μετά τις πήγαν στα σπίτια τους απειλώντας τες πως αν ξαναπάνε στα μοναστήρια θα τις κρεμάσουν. Αλλά οι πιο πολλές κοπέλες ξαναπήγαν! "Στην Κορώνη" μου είπε η γερόντισα "γυρίσαμε και οι 25"!

Ανώνυμος είπε...

Θα σας μεταφέρω μία εμπειρία μου. Τη γράφω και τρέμει το χέρι μου: Προχθές ενώ έβλεπα (ξέρετε μπύρες, πίτσες κλπ μπροστά στη τηλοψία) το πρωτάθλημα κλωτσοπατινάδας για το ορθοδοξία λήγκ καπ, και ενώ οι δικοί μας (με τα μαύρα) αμυνόντουσταν με τα θυμιατήρια όχι μόνο στις επιθέσεις των εχθρών (με τα μπλε), αλλά και στη πουλημένη διαιτησία των μιαρών εβραίων (αυτών που οι φανέλες έγραφαν Police), ΤΗΝ ΕΙΔΑ! Ναι είδα την Ιερά Ζώνη, την ιδια που ο αδελφός Εφραιμ γυρνάει σε όλη την Ελλάδα για τη συλλογή του οβολού μας ένεκα των αμαρτιών μας!
Εδάκρυσα αδελφοί!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι μου
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, ήταν όλα πολύ ενδιαφέροντα. Εντυπωσιάστηκα από την ανταπόκριση που είχε το νέο ποστ (η κοπέλα μου είπε οτι είναι υπερβολικά σοβαρό και να μην περιμένω πολλά σχόλια).

Φίλοι άνεμε και Anne
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση της παιδείας στην Ελλάδα εν έτει 2008...

Φίλη cynical
Έχεις απόλυτο δίκιο. Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω αυτούσια αποσπάσματα από σχολικά βιβλία σε μελλοντικά άρθρα, για να καταλάβουμε όλοι το μέγεθος της (ορθόδοξης) προπαγάνδας.

Φίλε navarino-s
Όντως εντυπωσιακή η ιστορία σου. Μου θύμισε έντονα τα θέματα που ασχολείται ο φίλος Ροΐδης...

Φίλε ανώνυμε
Ποιός τη χάρη σου!!!
Σε ζηλεύω!!!

Zaphod είπε...

Πολύ καλό το ποστ ακόμα και για όσους τα ήξεραν. Όντως το διαδίκτυο ως εναλλακτική πηγή ενημέρωσης βοηθάει γενικώς. Σωστός!

Ανώνυμος είπε...

Τι να πρωτοπει κανεις για τα θηριωδη εγκληματα των θρησκειων εις βαρος της ανθρωποτητας!
Ο μεγαλυτερος και πιο στυγνος εκμεταλλευτης του ανθρωπινοθ φοβου ηταν και ειναι οι θρησκειες.
Καλως σε βρηκα φιλε μου!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε και ποντίφικα zaphod
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Ελπίζω σιγά σιγά η τεράστια δύναμη του διαδικτύου να ξυπνήσει από το λήθαργο κάποιους...

Φίλε recuerdos
Καλημέρα κι από δω! Να μας ξανάρθεις!

Βλαχοκυριλές είπε...

καλησπέρα και από μένα ανορθόδοξε.

Saq είπε...

Ήμουν και θα είμαι πάντα πολέμιος τις άσχημης προπαγάνδας που γίνεται στα σχολεία από τα θρησκευτικά αλλά και τα ιστορικά βιβλία. Είναι καννονική πλύση εγκεφάλου. Εκτός από την περιγραφική ανάρτησή σου, πολύ ωραία τα λέει εν συντομία ο Anemos στο σχόλιό του.

iremi.dynami είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Από τη στιγμή που ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία, αντίο πνευματικό κομμάτι. Και ακολούθησαν αυτά....

Ασυγχώρητη είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ως συνήθως! Πες τα φίλε Ανορθόδοξε! Να δεις στην Κύπρο με τα νέα βιβλία ιστορίας τι έχει να γίνει. Ακόμα στη συζήτηση βρίσκονται εδώ για αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να αλλάξει το ιστορικό μοτίβο ‘καλός‘(εμείς) ‘κακός‘ (αυτοί) και ‘άσχημος‘ (οι μεγάλες δυνάμεις που παίρνουν το μέρος του κακού), και ο αρχιεπίσκοπος βγαίνει και μιλά για πόλεμο κατά της ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, (βέβαια εμείς ξέρουμε πόσο τελικά μπορεί να πει κανείς ότι ελληνισμός και ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και παραλλήλως κινούμενα). Έχουν βγει οι "πατριώτες" και κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο.. Φυσικά ο κόσμος δεν γνωρίζει (και αν γνωρίζει δεν συνειδητοποιεί;) τις περισσότερες φορές για την αγάπη του ορθοδόξου μοναχικού κλήρου για τον πλούτο, την εκμετάλλευση (και τον Χίτλερ), ακόμα και σήμερα που του το τρίβουνε στα μούτρα βατοπεδιτικά..
Πίκρα μεγάλη..

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι βλαχοκυριλέ, ήραμη δύναμη, newton
Πολύ καλημέρα σας! Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια για το βυζαντινό χριστιανισμό, την οποία κανείς δεν μας δίδαξε.

Φίλη Ασυγχώρητη
Εκεί στην μαρτυρικήν μεγαλόνησον ξέρετε από ορθόδοξες υπερβάσεις εξουσίας. Εδώ είχατε πρόεδρο τον (παπά υποτίθεται και όχι ζευγά) Μακάριο. Δεν ξέρω ποιά είναι η γνώμη σου για τον συγκεκριμένο, αλλά έχω ακούσει από Κύπριους φίλους μου οτι δεν ήταν και τόσο «εθνάρχης» όσο τον παρουσιάζουν...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό post για την κρυμμένη εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού. Συστήνω δύο πολύτιμα και πολύτομα έργα για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω:

Κάρλχαϊντς Ντέσνερ, "Η εγκληματική Ιστορία του Χριστιανισμού"(Κάκτος)
και
Βλάσης Ρασσιάς, "Μια... Ιστορία Αγάπης. Η Ιστορία της Χριστιανικής Επικράτησης"(β έκδοση, εξάτομη, Ανοιχτή Πόλη).

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Είμαι αντίθετος σε κάθε -ισμό, διότι βασίζεται στον φανατισμό και στην πλύση εγκεφάλου.
Ως εκ τούτου τα όσα αναφέρεις δεν τα γνώριζα αλλά δεν πέφτω και από τα σύννεφα.

Βέβαια τώρα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα.
Αντι διωγμών, σφαγών και κυνήγια μαγισσών αγοράζουν οικόπεδα, λίμνες, μετοχές κλπ..
Έχουν και χρυσόβουλλα, ξέχασα..
Πολύ ενημερωμένος, αγαπητέ και με αυτιά και μάτια ανοιχτά.
Την καλησπέρα μου.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε φωσφόρε
Τα βιβλία που αναφέρεις (ευτυχώς) τα έχω ήδη διαβάσει και τα παραθέτω στη βιβλιογραφία του ιστολογίου. Με τη σειρά μου, τα προτείνω σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο...

Φίλε σπίθα
Καλησπέρα κι από εμένα!

Sotirios είπε...

Καλησπέρα φίλε Ανορθόδοξε, μ' άρεσαν αυτά που γράψατε εδώ, θα τα διαβάσω και πάλι αργότερα.

Άθεος είπε...

Ε, δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα.
Τα είπατε όλα, μόνο τον τρόπο δεν είπατε που είναι φρικιαστικός!
Του χρόνου θα περιγράψω σε δυο διαδοχικές αναρτήσεις, για τη Δύση και την Ανατολή βασανιστήρια με γλαφυρότητα, για να καθαρίσει λίγο το στομάχι σας από περισσευούμενες τροφές! Το υποσχέθηκα στη Cynical!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Ζωτήριε
Καλωσήρθες! Πέρασα κι από το βλογ σου και μου άρεσε.

Φίλε άθεε
Πού χάθηκες εσύ; Άντε, περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο σου άρθρο...

Sotirios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Sotirios είπε...

Καλησπέρα φίλε Ανορθόδοξε, ευχαριστώ για τα σχόλια που γράψατε στο blog μου. Διαβάστε και στο χώρο μου http://erevna.spaces.live.com αυτά που έγραψα σήμερα. Ένας φανατικός ορθόδοξος, διαφωνεί μαζύ μου για την ιερωσύνη.

Στην εβραϊκή θεοκρατία που διάβασα στην Αγία Γραφή, ο γιός του βασιλιά σκότωνε τον εβραίο πατέρα του και γινόταν αυτός βασιλιάς, ελέω θεού φυσικά.

Πολλές φορές ο νέος βασιλιάς, σκότωνε όλλα τα παιδιά του προηγούμενου βασιλιά, επειδή φοβώταν να μη χάσει την εξουσία.

iremi.dynami είπε...

Ολόκληρη αυτή η περιγραφή και όλο το θέμα έχει να κάνει με την απλή λειτουργία του τυφλού όχλου. Αυτό είναι και το νόημα των "λαϊκών δικαστηρίων", των αγώνων, "εξεργέσεων κλπ.

Είναι ένας φαύλος κύκλος βίας. Η "ιδεολογία" που κρύβεται πίσω από αυτό είναι σχεδόν αδιάφορη. Άλλωστε η βία είναι άσχετη με κάθε ιδεολογία και τη διαστρεβλώνει.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Σωτήριε
Επισκέφτηκα το site σας, που μου άρεσε πολύ, και άφησα σχόλιο.

Φίλε ήρεμη δύναμη
Δυστυχώς, οι 100.000 φόνοι δεν ήταν αποτέλεσμα τυφλής βίας του εξεγερμένου όχλου, αλλά προέκυψαν από την εκτέλεση μελετημένων διαταγών. Ήταν φόνος εν ψυχρώ και όχι εν βρασμώ ψυχής...

iremi.dynami είπε...

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων κλπ., όπου παρεμβαίνει η "κρατική"/επίσημη ισχύς και ...

Αλλά οι συγκρούσεις ήταν θέμα όχλου. Ο χριστιανισμός και οι αιρετικοί, διαφωνίες, κι άλλες διαφωνίες, πιο έντονες διαφωνίες, φανατισμός, κλιμάκωση. Απλώς όλα αυτά κάπου καταλήγουν, σε αιματοχυσίες στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μπορείς να πεις ποιος φταίει, ο φανατισμός και η τυφλή βία έτσι καταλήγουν. Και εδώ το θέμα νομίζω είναι πώς εκφράστηκε ιστορικά ο φανατισμός του χριστιανισμού όσο και των αιρετικών χριστιανών.

Νομίζω ότι το θέμα των συγκρούσεων αυτών έχει μεγαλύτερη κοινωνιολογική παρά θρησκευτικο/ιστορική σημασία, άλλωστε ανάλογα έχουν γίνει σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις, με ανάλογες καταλήξεις.

Sotirios είπε...

Φίλε ανορθόδοξε, το διάβασα το σχόλιο και σας ευχαριστώ.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Πολύ ωραίο άθρο, αγαπητέ Ανορθόδοξε. Στο σχολείο εγώ θυμάμαι ότι είχε γίνει λόγος για τους εικονομάχους και τους εικονοκλάστες, (θυμάμαι τα εντελώς ανώριμα μέσα στην τάξη δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν ένα νευρικό γέλιο στο άκουσμα της λέξης «εικονοκλάστες»,) και είχε γίνει επίσης λόγος για συρράξεις ανάμεσά τους, εσύ όμως τα περιγράφεις τα πράγματα με λεπτομέρειες που δεν είχα υπόψιν μου και δίνεις μία ιδέα της πραγματικής έκτασης της όλης φρίκης.

Η μόνη μου παρατήρηση είναι ότι η μετάφραση του αποσπάσματος της χρονογραφίας του Πορφυρογέννητου θα έπρεπε να είχε γίνει με ακρίβεια (πιστότητα στο πρωτότυπο) και να είχε παρουσιαστεί με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο που τελειώνει η μετάφραση και που συνεχίζουν τα δικά σου λόγια.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Διαγόρα
Το απόσπασμα της χρονογραφίας είναι αυτούσιο, δεν πείραξα ούτε γράμμα, απλά είναι σε μονοτονικό. Το κομμάτι το πήρα από την «Ιστορία του ελληνικού έθνους» του Παπαρρηγόπουλου, από τον 2ο τόμο του για το μεσαιωνικό ελληνισμό.

Κατά τα άλλα, ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

Νίκος ο Μετανοείτε είπε...

Για τη Σκυθόπολη λέτε τρομερές ανακρίβειες... Ή μάλλον τις αναπαράγετε από το βιβλίο του Ρασσιά...

Το παραμύθι τού Βλάση Ρασσιά (Από τις "Ιστορίες Απάτης" του):

385 - 388 …Στα στρατόπεδα θανάτου της Σκυθοπόλεως μαρτυρούν μυριάδες αθώοι άνθρωποι: “Και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Αυτοκρατορίας σέρνονταν δεμένοι με αλυσίδες αμέτρητοι πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξεως. Και από αυτούς πολλοί πέθαιναν στη διαδρομή ή στις ανά τόπους φυλακές. Και όσοι κατόρθωναν να επιζήσουν, κατέληγαν στη Σκυθόπολη, μία απόκεντρη πόλη της Παλαιστίνης, όπου είχαν στηθεί τα όργανα των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων” γράφει ο Αμμιανός Μαρκελλίνος. (Ισχυρισμός Ρασσιά)

Α. Κουίζ: Μαντέψτε την χρονολογία!

1. Ο Ρασσιάς δεν δίνει κανένα στοιχείο (αποδεικτικό, ιστορικό ή άλλο) για όσα ισχυρίζεται. Δεν είναι περίεργο; Με βάζει σε σκέψεις… Γιατί άραγε να μην «τρίψει στην μούρη» όσων διαφωνούν τα ατράνταχτα του στοιχεία;

2. Μας αναφέρει ότι πρόκειται για τα πρώτα στρατόπεδα θανάτου στη χρονολογία 359, ενώ μας λέει το ίδιο πράγμα και πιο κάτω, στο 385 – 388! Μια διαφορά 30 χρόνων για το ίδιο θέμα; Ή μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται (ως φάρσα άραγε);

3. Για το ίδιο θέμα, άλλοι ομόθρησκοί του, αναφέρουν τις χρονολογίες: 341 – 361. Ποιος έχει δίκιο; Αυτοί ή ο Ρασσιάς; Και αν λέει αλήθεια αυτός και οι άλλοι ομόθρησκοί του είναι οι ψεύτες, τότε σε ποια από τις δύο διαφορετικές ημερομηνίες που δίνει ο Ρασσιάς λέει ψέματα; Μήπως και στις δύο;

Είναι προφανές εν πρώτοις ότι εδώ δεν πρόκειται για κάποιο νεοφανές ιστορικό, εξωτικό επιστημονικό πόρισμα x-file(!) που αποσιωπήθηκε, αλλά για αυθαίρετο υποκειμενικό ισχυρισμό που αναπαράγεται άτεχνα («χαλασμένο τηλέφωνο») και πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις.

Θα περίμενε κανείς τα φερέφωνα τουλάχιστον να συντονίζονται και να σταθεροποιήσουν τη χρονολογία για όσα υποστηρίζουν. Μόνο πρέπει να βρουν και την κατάλληλη χρονολογία. Βλέπετε, στη Σκυθούπολη δεν ήταν Χριστιανοί, αλλά Αρειανιστές (δηλαδή οπαδοί της αίρεσης του Άρειου), όπως ο Κωνστάντιος ο αυτοκράτορας, και όπως ο καθηρεμένος Αρειανιστής επίσκοπός της Σκυθόπολης Πατρόφιλος, του οποίου το κρανίο οι ομόθρησκοι τού Ρασσιά ειδωλολάτρες, το μετέτρεψαν σε λυχνάρι μετά την βεβήλωση του τάφου του, επί του ασεβούς αυτοκράτορα Ιουλιανού (Πασχάλιον Χρονικόν, Βόννη 546)!

Β. Εντοπισμός!

Όμως πέραν από το ζήτημα της χρονολογίας, θα προχωρήσουμε πιο πέρα, στην βήμα προς βήμα απόδειξη ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι 100% ψευδής και συκοφαντικός.

Η Σκυθόπολη ήταν φυσικά τόπος εξορίας και Ορθοδόξων επισκόπων. «Ο Ευσέβιος, εκ Σαρδηνίας, αρχικά λέκτορας στη Ρώμη και μετά επίσκοπος στο Vercelli, εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο στην Σκυθόπολη και αργότερα στην Καππαδοκία, εξ αιτίας της ομολογίας της πίστης του». (Άγιος Ιερώνυμος, De viris illustribus, 96)

Όμως ενώ οι Χριστιανοί διώκονταν από τον Αριανιστή αυτοκράτορα Κωνστάντιο, για τους Εθνικούς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα εκεί. Ας δούμε τα γεγονότα σύμφωνα με τον Αμμιανό Μαρκελλίνο τον ίδιο που επικαλούνται οι Νεοπαγανιστές - ελπίζοντας προφανώς ότι κανείς δεν θα μπει τον κόπο να δει τι έγραψε στην πραγματικότητα, αλλά θα καταπιεί αμάσητο ό,τι σερβίρουν:

"Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος έγραψε το έργο του στα λατινικά (Res gestae) με πρότυπο το Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο, τον οποίο και συνεχίζει, καλύπτοντας τα γεγονότα τών ετών 96 - 378. Έχει διασωθεί όμως μόνο το τμήμα που αφορά τα έτη 353 - 378". (Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας Νο 135. 23 Μαϊου 2002 σελ. 37).

Έτσι εντοπίζουμε ότι ο Αμμιανός μιλάει για την περίοδο του Αριανιστή αυτοκράτορος Κωνσταντίου. Ας δούμε λοιπόν το κείμενο:

Αμμιανού Μαρκελλίνου: «Rerum Gestarum Libri» 19 ΧΙΙ:
1. Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών των φόβων, σαν να είχαν επιβληθεί από κάποιο αρχαίο έθιμο, αντί για εμφύλιους πολέμους οι σάλπιγγες ανήγγειλαν υποτιθέμενες περιπτώσεις υψηλής προδοσίας. και για να ερευνηθούν και να τιμωρηθούν αυτές, εστάλη ο κακόφημος κρατικός υπάλληλος ονόματι Παύλος, συχνά επονομαζόμενος «Ταρταρικός». Ήταν έμπειρος στην τέχνη της αιματοχυσίας και, όπως ένας εκπαιδευτής μονομάχων επιδιώκει όφελος και αποδοχές από τις κηδείες και τους αγώνες μονομάχων, έτσι κι αυτός από την θέση του δημίου.

2. Επομένως, καθώς η αποφασιστικότητά του να κάνει κακό ήταν αμετάβλητη και επίμονη, αυτός δεν απείχε καθόλου από την κρυφή απάτη, επινοώντας θανατηφόρες κατηγορίες κατά αθώων προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνέχιζε την ολέθρια δραστηριότητά του.

3. Επιπλέον, ένα μικρό και ασήμαντο γεγονός τού έδωσε την ευκαιρία να επεκτείνει τις έρευνές του κατά τρόπο ανεξέλεγκτο. Υπάρχει μια πόλη ονόματι Άβυδος, στο πιο απόμακρο μέρος της Θηβαϊδας. εκεί το μαντείο ενός θεού που στα μέρη εκείνα τον λένε Besa αποκάλυπτε το μέλλον και ήταν συνήθειο να τιμάται στις αρχαίες τελετές των παρακείμενων περιοχών.

4. Και, μια που, μερικοί αυτοπροσώπως, ενώ ένα μέρος μέσω άλλων, στέλνοντας μια γραπτή λίστα με τις επιθυμίες τους, ρωτούσαν για τη θέληση των θεοτήτων, έχοντας αναφέρει ρητά τις επιθυμίες τους, τα έγγραφα αυτά που περιείχαν τις αιτήσεις τους και τις λίστες με τις επιθυμίες τους παρέμεναν, καμιά φορά, στον ναό του μαντείου, ακόμη κι όταν οι απαντήσεις του θεού είχαν δοθεί.

5. Μερικές από αυτές τις γραπτές λίστες με επιθυμίες στάλθηκαν, με κακό σκοπό, στον αυτοκράτορα, ο οποίος, παρόλο που κώφευε σε άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα, στο σημείο αυτό ήταν «μαλακότερος από λοβό αυτιού», όπως λέει η παροιμία, και όντας ύποπτος και στενόμυαλος, άρχισε να μαίνεται. Αμέσως φώναξε τον Παύλο να έρθει στην Ανατολή, δίνοντάς του, σα να ήταν ηγέτης διάσημος για την εμπειρία του, την εξουσία να διεξάγει δίκες σύμφωνα με το κέφι του.

6. Άδεια τέτοια δόθηκε επίσης στον Μόδεστο (εκείνη την εποχή κόμη στην Ανατολή), άνθρωπο που ήταν κατάλληλος για τέτοια ζητήματα. Διότι ο Ερμογένης του Πόντου, πραιτοριανός έπαρχος εκείνη την εποχή, απορρίφθηκε ως πολύ ήπιος στον χαρακτήρα.

7. Έφυγε, όπως διετάχθη, ο Παύλος, με βιασύνη και όντας γεμάτος από θανατηφόρα μανία, και δεδομένου ότι η συκοφαντία ήταν ανεξέλεγκτη, άνθρωποι, ευγενείς καθώς και άσημοι, μεταφέρθηκαν από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Και μερικοί εξ αυτών σύρθηκαν υπό το βάρος των αλυσίδων. άλλοι αδυνάτισαν από την αγωνία της φυλάκισης.

8. Καθώς διαλέχθηκε το θέατρο των βασανιστηρίων και του θανάτου, η Σκυθόπολη, μια πόλη της Παλαιστίνης, η οποία για δύο λόγους φάνηκε πιο κατάλληλη από οποιαδήποτε άλλη: επειδή είναι απομονωμένη και επειδή βρίσκεται στη μέση μεταξύ της Αντιόχειας και της Αλεξάνδρειας, των πόλεων εκ των οποίων προέρχονταν οι περισσότεροι άνθρωποι που κλήθηκαν να δικαστούν.

9. Από τους πρώτους, τότε, που έφεραν, ήταν ο Σιμπλίκιος, ο γιος του Φιλίππου, πρώην Έπαρχος και Ύπατος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι (όπως ελέχθη) είχε ζητήσει να μάθει από το μαντείο για να κερδίσει το αυτοκρατορικό αξίωμα. Και από μια σημείωση του αυτοκράτορα, που σε τέτοιες περιπτώσεις δεν συγχωρούσε κανένα λάθος λόγω της αφοσιωμένης υπηρεσίας, διετάχθη να τον βασανίσουν. Αλλά προστατευμένος από καλή τύχη, εξορίστηκε.

10. Μετά, ο Παρνάσιος (πρώην Έπαρχος της Αιγύπτου), άνθρωπος με απλό χαρακτήρα, βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο που δικάστηκε για τη ζωή του, αλλά κι αυτός εξορίστηκε. Είχε, αρκετά πριν από αυτά τα συμβάντα, συχνά ακουστεί πως έλεγε, ότι, όταν, προκειμένου να αποκτήσει κάποιο αξίωμα, εγκατέλειψε την Πάτρα, μια πόλη της Αχαϊας όπου είχε γεννηθεί και ζούσε, είχε ονειρευτεί πολλές σκιώδεις οπτασίες που τον συνόδευαν με τραγική ενδυμασία.

11. Αργότερα, ο Ανδρόνικος, γνωστός για τις ελευθέριες σπουδές του και τη φήμη των ποιημάτων του, σύρθηκε στο δικαστήριο. Αλλά επειδή είχε καθαρή συνείδηση, δεν ήταν καθόλου ύποπτος, και με βεβαιότητα πιστοποίησε την αθωότητά του, αφέθηκε ελεύθερος.

12. Επίσης ο Δημήτριος, ο επονομαζόμενος Κυθράς, ένας μεγάλης ηλικίας φιλόσοφος, πράγματι, αλλά με σκληραγωγημένο σώμα και νου, κατηγορούμενος ότι προσέφερε θυσία αρκετές φορές, δεν μπόρεσε να το αρνηθεί. Ωστόσο, διακήρυξε ότι έτσι έκανε από την νεότητά του με σκοπό να εξευμενίσει τη θεότητα, κι όχι για να αποκτήσει υψηλότερο αξίωμα. Διότι, δεν ήξερε κανέναν που είχε τέτοιες φιλοδοξίες. Γι’ αυτό, αφού βασανίστηκε πολύ καιρό, βοηθούμενος από την αμετάβλητη συνείδησή του, άφοβα απολογήθηκε το ίδιο, χωρίς να επιβεβαιωθεί η κατηγορία. Και τότε του επετράπη να επιστρέψει, χωρίς καμιά επιπλέον βλάβη στην γενέτειρα του πόλη, την Αλεξάνδρεια.

13. Αυτούς και μερικούς άλλους η δίκαιη τύχη μαζί με την αλήθεια, τους έσωσαν από τον επικείμενο κίνδυνο. Αλλά καθώς αυτές οι κατηγορίες εκτείνονταν περισσότερο με την εμπλοκή παγίδων και δολωμάτων, μερικοί πέθαναν από την παραμόρφωση των κορμιών τους, άλλοι καταδικάστηκαν σε επιπλέον τιμωρία και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους, ενώ ο Παύλος ήταν ο παρακινητής αυτών των σκηνών σκληρότητας, παρέχοντας, σαν από κανένα μαγαζί, κάθε είδος εξαπάτησης και σκληρότητας. και από το νεύμα του (σχεδόν, μπορώ να πω) εξαρτιόταν η ζωή όλων όσοι περπατούν τη γη.

14. Διότι, αν κάποιος φορούσε στο λαιμό φυλακτό κατά του τεταρταίου ελώδη πυρετού ή οποιασδήποτε άλλης αρρώστιας, ή αν κατηγορούνταν βάσει της μαρτυρίας των κακώς διακείμενων ότι περνούσε από έναν τάφο το απόγευμα, επειδή ήταν έμπορος στα δηλητήρια ή ότι συγκέντρωνε όλα τα φρικτά των τάφων και τις μάταιες παραισθήσεις των φαντασμάτων που περπατούν εκεί, καταδικαζόταν σε αποκεφαλισμό και έτσι χανόταν.

15. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ακριβώς σαν να είχαν πολλοί άνθρωποι ζητήσει από το μαντείο του Κλάρου, από τις βελανιδιές της Δωδώνης και το διάσημο κάποτε μαντείο των Δελφών, το θάνατο του αυτοκράτορα.

16. Γι’ αυτό εκείνοι οι αυλικοί του παλατιού, που είχαν διαβολικά κατασκευάσει τις μεθόδους της κολακείας, διακήρυτταν ότι ο αυτοκράτορας θα είχε ανοσία στις συνηθισμένες αρρώστιες, αναφωνώντας δυνατά ότι το πεπρωμένο του ήταν πάντα ισχυρό και αποτελεσματικό στο να εξοντώνει όσους συνωμοτούσαν εναντίον του.

17. Το να γίνεται αυστηρή έρευνα δεν το θεωρεί λανθασμένο κανείς σωστός άνθρωπος. Διότι, δεν διαφωνούμε πως η ασφάλεια ενός νόμιμου ηγεμόνα, του προστάτη και του υπερασπιστή των καλών ανθρώπων, από τον οποίο βασίζεται η ασφάλεια των υπολοίπων, πρέπει να διασφαλίζεται από την κοινή επιμέλεια όλων μας. Και, προκειμένου αυτός να υποστηριχθεί εντονότερα, όταν υπερασπίζεται η παραβιασμένη μεγαλειότητά του, οι Κορνήλιοι νόμοι δεν απαλλάσσουν κανέναν, αδιακρίτως τάξης, από ανάκριση με βασανιστήρια, ακόμη και από το χύσιμο αίματος.

18. Αλλά δεν είναι ευπρεπές για έναν ηγεμόνα να χαίρεται πέρα από το μέτρο με τέτοια λυπηρά γεγονότα, ώστε να μη φανεί ότι οι υπήκοοί του κυβερνώνται από το δεσποτισμό κι όχι από έναν νόμιμο ηγεμόνα. Και το παράδειγμα του Tully πρέπει να ακολουθείται, ο οποίος, όταν είχε την εξουσία να βλάψει ή να αθωώσει, όπως ο ίδιος μας λέει, έψαχνε δικαιολογίες για να συγχωρεί παρά ευκαιρίες για να τιμωρεί σε αυτό έγκειται η αρμοδιότητα ενός ήπιου και διακριτικού υπαλλήλου.

Σχόλια στο κείμενο του Μαρκελλίνου:

-Όπως μπορεί να δει όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ανάγνωση, το κείμενο τού Αμμιανού Μαρκελλίνου, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το κείμενο που του αποδίδει ο Ρασσιάς στις "Ιστορίες Απάτης" του.

-Τα δικαστήρια της Σκυθόπολης στήθηκαν για πολιτικούς λόγους. Δεν στήθηκαν για να εξολοθρεύσουν όλους τους Εθνικούς ή όποιον ήταν Εθνικός, αλλά για να δικάσουν εκείνους τους συγκεκριμένους Εθνικούς που ζήτησαν χρησμό από κάποιο συγκεκριμένο μαντείο της Ανατολής, στέλνοντας σε αυτό γραπτές λίστες με τις επιθυμίες τους να αποκτήσουν ανώτερα κρατικά αξιώματα. Συνεπώς φάνηκαν ύποπτοι ότι συνωμοτούσαν κατά του αυτοκράτορα. (Βλέπε παράγραφο 3, 9)

-Δηλαδή το πρόβλημα δεν ήταν οι θυσίες και οι χρησμοί αυτοί καθεαυτοί, αλλά αν όλα αυτά έγιναν κατά του αυτοκράτορα, με σκοπό την πολιτική ανατροπή του! Δεν αποτελούν δηλαδή δίκες/διωγμούς κατά Εθνικών, αλλά κατά πιθανών συνωμοτών. Αν ήταν διωγμός κατά Εθνικών, δεν θα προσάγονταν να δικαστούν ΜΟΝΟ αυτοί οι Εθνικοί που έστειλαν τις γραπτές επιθυμίες τους σε ένα μαντείο, αλλά όλοι οι Εθνικοί. Η προσαγωγή έγινε λοιπόν βάσει της υποψίας μήπως οι εν λόγω Εθνικοί ήταν συνωμότες. Δεν υποπτεύθηκε ο αυτοκράτορας όλους τους Εθνικούς.

Δύο άρα μπορεί να συμβαίνουν: Μόνο από ηλιθιότητα ή από άκρατη συκοφαντική διάθεση μπορεί κανείς να αποκαλέσει «στρατόπεδα θανάτου των Χριστιανών» τις δίκες κατά πιθανών συνωμοτών στη Σκυθόπολη. Άραγε τι από τα δύο ισχύει εδώ; Ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του.

- Οι γραπτές επιθυμίες προς το μαντείο των κατηγορουμένων δόθηκαν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Αλλά από ποιους; «Μερικές από αυτές τις γραπτές λίστες με επιθυμίες στάλθηκαν, με κακό σκοπό, στον αυτοκράτορα», όπως ρητά γράφει ο Αμμιανός, χρησιμοποιώντας παθητική φωνή. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν ότι οι καταγγελίες έγιναν από Χριστιανούς, αλλά από αντίζηλους προς τα πρόσωπα αυτά, Εθνικούς και μη (βλέπε παράγραφο 5). Εξάλλου, το λογικό είναι ότι μόνον οι Εθνικοί είχαν πρόσβαση εντός του μαντείου, όπου υπήρχαν οι γραπτές επιθυμίες, και όχι οι Χριστιανοί. Ώστε οι Εθνικοί που φθονούσαν Εθνικούς είναι οι ηθικοί αυτουργοί για όλη αυτή την ιστορία.

-Ο αυτοκράτορας όρισε κάποιον Παύλο να διεξάγει ΔΙΚΕΣ κατά των υπόπτων, κι όχι «να ξεκινήσει γενοκτονία», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίζονται οι Νεοπαγανιστές (βλέπε παράγραφο 5). «Δίκη» σημαίνει «κάποιοι αθωώνονται», «κάποιοι καταδικάζονται». Δεν σημαίνει «γενοκτονία».

-Παρ’ όλο που στην παράγραφο 7 ο Αμμιανός Μαρκελλίνος γράφει ότι οι κατηγορούμενοι «ήρθαν από κάθε γωνιά του κόσμου», στην παράγραφο 8 αναφέρει ρητά ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους προέρχονταν από την Αντιόχεια και την Αλεξάνδρεια. Αυτό ενισχύει την άποψη πως δεν επρόκειτο για «διωγμό κατά Εθνικών όλης της αυτοκρατορίας», αλλά για δίκες κατά συνωμοτών μιας περιοχής. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επιλέχτηκε η Σκυθόπολη: ήταν στο μέσο της απόστασης Αντιόχειας-Αλεξάνδρειας. Αν επρόκειτο για διωγμό κατά όλων των Εθνικών, τότε ο Αμμιανός Μαρκελλίνος δεν θα έλεγε ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κατάγονταν από τις δύο αυτές πόλεις. Λογικό είναι, βέβαια, ότι κάποιοι που ζήτησαν χρησμό από το συγκεκριμένο μαντείο προέρχονταν κι από άλλες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Αλλά ούτε «διωγμός κατά των Εθνικών της περιοχής» μπορεί να θεωρηθεί, διότι δικάστηκαν μόνο όσοι Εθνικοί της περιοχής είχαν ζητήσει χρησμό από ένα μαντείο, και όχι όλοι οι Εθνικοί της περιοχής. Σχετικά με την αφηγητική τακτική του Αμμιανού να ΓΕΝΙΚΕΥΕΙ το λόγο του, παραθέτουμε ως παράδειγμα τη φράση του στο 13: «και από το νεύμα του (σχεδόν, μπορώ να πω) εξαρτιόταν η ζωή όλων όσοι περπατούν τη γη». Φυσικά όπως ήδη είχε πει ο ίδιος (παρ. 5), δεν είχε ο Παύλος εξουσία σε όλη τη γη, ούτε καν σε όλη την αυτοκρατορία, αλλά μόνο στην Ανατολή.

-Πολλοί επώνυμοι κατηγορούμενοι (όπως λ.χ. ο πρώην έπαρχος Σιμπλίκιος, ο πρώην έπαρχος Παρνάσιος, ο ποιητής Ανδρόνικος, ο φιλόσοφος Δημήτριος Κυθράς) που δικάστηκαν, είτε αθωώθηκαν είτε εξορίστηκαν. (βλέπε παράγραφο 9,10, 11, 12)

Σε ένα «στρατόπεδο θανάτου» βέβαια ούτε γίνεται λόγος για αθώωση ή εξορία. Μόνο για εκτέλεση. Ο Ρασσιάς όμως χρησιμοποιεί εξ’ επίτηδες «λανθασμένη» ορολογία. Εν γνώσει του παραποιεί την αλήθεια. Ενώ διαβάζει ότι αθωώθηκαν κατηγορούμενοι, προτιμά να την αγνοήσει και να αποκαλεί «στρατόπεδα θανάτου» τα δικαστήρια.

-Αλλά ακόμη και για τους υπόλοιπους (μη επώνυμους) –που ίσως έγιναν κατηγορούμενοι έπειτα από συκοφαντίες εχθρών τους- δεν θανατώνονταν απαραιτήτως. Κάποιοι εξορίζονταν, κάποιοι θανατώνονταν, άλλων η περιουσία δημεύονταν (βλέπε παράγραφο 13). Σε ένα «στρατόπεδο θανάτου» δεν υπάρχει (πλην άλλων) δήμευση περιουσίας (αλλά όχι θάνατος) και εξορία (δηλαδή όχι θάνατος). Υπάρχει μόνο θανάτωση. Αλλιώς δεν είναι «στρατόπεδο θανάτου», όσο κι αν το αποκαλούν έτσι οι Νεοπαγανιστές.

-Το ότι ΜΕΡΙΚΟΙ μόνο εξ αυτών δέθηκαν με αλυσίδες, δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο ή δραματικό. Το να φοράει κάποιος υπόδικος τότε αλυσίδες ήταν πολύ συνηθισμένο, όπως φορούσε ο απόστολος Παύλος όταν είχε συλληφθεί από τους ειδωλολάτρες και περίμενε τη δίκη του, και παρ’ όλα αυτά του επέτρεπαν να δέχεται επισκέψεις και να στέλνει επιστολές (Πράξεις 28/κη΄ 20. Β΄ Τιμόθεον 1/α΄ 16. 2/β΄ 9. Εφεσίους 6/ς΄ 20 κλπ).

-Είναι επίσης ενδιαφέρον, να πούμε ότι σύμφωνα με τον Αμμιανό, «άλλοι αδυνάτισαν από την αγωνία της φυλάκισης». Δεν αδυνάτισαν λόγω κακοπάθειας, αλλά από την αγωνία τους ότι θα φυλακισθούν! Και αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Αφ’ ενός ότι δεν υπήρχε κακοπέραση όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι Νεοπαγανιστές, και αφ’ ετέρου ότι δεν φοβόντουσαν τον θάνατο ή τα βασανιστήρια, αλλά τη φυλάκιση. Αν ήταν στρατόπεδα θανάτου όπως το θέλουν οι ψευδοκατήγοροι, θα φοβούνταν τα χειρότερα και όχι τη φυλάκιση!

-Αυτοί που εκτελούνταν ήταν κυρίως έμποροι φαρμάκων και γητειών και μαύροι μάγοι που επικαλούνταν πνεύματα (βλέπε παράγραφο 14). Αλλά είναι πασίγνωστο ότι και οι Παγανιστές αυτοκράτορες και οι αρχαίοι Έλληνες τιμωρούσαν τη μαύρη μαγεία με νόμους και ποινές.

-Φυσικά και γίνονταν βασανιστήρια κατά ορισμένων κατηγορουμένων (όχι όλων, βλέπε παράγραφο 9). Όμως ο ίδιος ο παγανιστής Αμμιανός Μαρκελλίνος όχι μόνο δικαιολογεί τον ηγεμόνα που διατάσσει βασανιστήρια όταν απειλείται η εξουσία του, αλλά μας πληροφορεί ότι υπήρχαν οι (παγανιστικοί) «Κορνήλιοι νόμοι» (Lex Cornelia maiestatis) ήδη από τα προχριστιανικά χρόνια, τους οποίους «βελτίωσε» ο Ιούλιος Καίσαρ (Lex Iulia maiestatis), και οι οποίοι επέτρεπαν τη χρήση βασανιστηρίων στην ανάκριση προκειμένου να αποκαλυφθούν συνωμοσίες κατά του ηγεμόνα (βλ. παράγραφο 17).

Συνοψίζοντας, καθίσταται σαφές σε κάθε αντικειμενικό άνθρωπο ότι:

1. ούτε «στρατόπεδα θανάτου» ήταν τα δικαστήρια στη Σκυθόπολη,

2. ούτε στρέφονταν κατά των Εθνικών βάσει της θρησκείας τους,

3. ούτε τοπικός διωγμός κατά Εθνικών ήταν,

4. ούτε απαραιτήτως θανατώνονταν από αυτά οι κατηγορούμενοι.

5. Ούτε κάλυπτε την αυτοκρατορία η εξουσία του Παύλου για τη συγκεκριμένη έρευνα.

6. Ούτε διώχθηκαν οι κατηγορούμενοι για μόνη τη χρήση θυσιών.

7. Ακόμα και τα βασανιστήρια που υπέστησαν ΜΕΡΙΚΟΙ μόνο εξ αυτών, έγιναν ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΟΥΣ αρχαιότερους νόμους.

8. Έτσι κι αλλιώς ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος ήταν αιρετικός Αρειανός κι όχι Ορθόδοξος Χριστιανός, και μάλιστα εξόρισε στην Σκυθόπολη (στο «στρατόπεδο θανάτου»!) τον Χριστιανό Ορθόδοξο Άγιο Ευσέβιο!

Έλεος λοιπόν… Παρακαλούμε τους νεόκοπους τυμβωρύχους παραχαράκτες της ιστορίας (τύπου Ρασσιά, Αμυρά και ΥΣΕΕ), να μη φορτώνουν στους Ορθοδόξους, και την Ορθοδοξία πράξεις των διωκτών τους!

Δείτε και το λατινικό κείμενο του Μαρκελλίνου στο http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/skythop1.htm

Και τώρα πάω πίσω στο Ισλάμ...

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Νίκο
Καταρχάς χρόνια πολλά! Σόρυ που άργησα να απαντήσω, αλλά έχω μπλέξει με μια μετακόμιση...

Ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις για τη Σκυθόπολη. Το θέμα της ανάρτησης όμως είναι «οι ορθόδοξοι κυνηγοί μαγισσών». Για να σιωπάς επί του θέματος αυτού και να προσπαθείς να μεταφέρεις την κουβέντα στη Σκυθόπολη, σημαίνει ή οτι συμφωνείς μαζί μου ή οτι διαφωνείς αλλά δεν έχεις στοιχεία να υποστηρίξεις τη θέση σου...

Θα το ψάξω το θέμα της Σκυθόπολης και θα επανέλθω σε νέο ποστ. Μέχρι τότε θα με ενδιέφερε να δω την απάντησή σου για τη Θεοδώρα και τον Αλέξιο (που δεν ήταν ούτε αρειανιστές, ούτε παγανιστές).

Ανώνυμος είπε...

@Νίκο ο Μετανοείτε,
Και μόνο που μου δίνεις ως πηγή τον ΟΟΔΕ φτάνει για να καταλάβω τις προθέσεις σου..
Αλήθεια ακόμη κι αν ήταν ψεύδος όπως ισχυρίζεσαι η Σκυθόπολις, βλέπεις πολλούς αρχαίους δωδεκαθεϊστικούς ναούς να στέκουν όρθιοι;
Μήπως ξεχνάς τους νόμους του Ιουστινιανού για τους εθνικούς;
Δεν πιστεύω πως ο Ρασσιάς μίλησε ψευδώς για την Σκυθόπολη γιατί πολύ απλά είναι μεγάλος φιλόσοφος και άσχετα αν δεν ενστερνίζομαι τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις εντούτοις αποδέχομαι τον λόγο του σε πολλά άλλα θέματα όπως και το συγκεκριμένο.
Άλλωστε έχω διαβάσει πολλά έργα του και γνωρίζω το επίπεδό του.
Και τέλος να πω πως δεν τα λέει μόνο ο Ρασσιάς αυτά αλλά δεν έχω διάθεση να μακρυγορώ.

Νίκος ο Μετανοείτε είπε...

"Φίλε Νίκο
Καταρχάς χρόνια πολλά! Σόρυ που άργησα να απαντήσω, αλλά έχω μπλέξει με μια μετακόμιση...

Ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις για τη Σκυθόπολη. Το θέμα της ανάρτησης όμως είναι «οι ορθόδοξοι κυνηγοί μαγισσών». Για να σιωπάς επί του θέματος αυτού και να προσπαθείς να μεταφέρεις την κουβέντα στη Σκυθόπολη, σημαίνει ή οτι συμφωνείς μαζί μου ή οτι διαφωνείς αλλά δεν έχεις στοιχεία να υποστηρίξεις τη θέση σου..."

Φίλε Ανορθόδοξε εγώ άργησα ακόμα περισσότερο να δω την απάντησή σου... οπότε δε με πειράζει που άργησες

Η Σκυθόπολη αναφερόταν στον Stardust... όμως κάνε κι εσύ μια επίσκεψη στο λινκ που παραθέτω να δεις τι παραμύθι έστησε ο "μεγάλος φιλόσοφος" Ρασσιάς με βάση ένα αρχαίο κείμενο που λέει άλλα!

Για το θέμα δεν αναφέρθηκα ιδιαίτερα και γιατί βιαζόμουν, και γιατί αυτά που λες είναι κατά βάση αληθινά... Ενώ η Σκυθόπολη είναι πολύ χοντρή πατάτα για να μείνει ασχολίαστη... Αλλά αφού σ' ενδιαφέρει η γνώμη μου νομίζω ότι το συνοψίζεις ωραία στις φράσεις "Τα κοινόβια, που από τη φύση τους διέθεταν μια σημαντική αυτο-οργάνωση και αυτοδιοίκηση, αποτελούσαν απειλή για την εξουσία του αυτοκράτορα".
και
"με τη δικαιολογία της διατήρησης της «ευσέβειας» στην αυτοκρατορία... "

Δηλαδή οι αιρετικοί αυτοί είχαν πιστεύω που έθιγαν την εξουσία και τα υπόλοιπα περί ευσέβειας ήταν υποκριτικά παραμύθια...
Δες για τους Βογόμιλους στη Βικιπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B9
"Κεντρικό στοιχείο της διδασκαλίας τους, με βάση τη δυαλιστική κοσμολογία, ήταν ότι ο ορατός, υλικός κόσμος προέρχεται και κυβερνάται από τον Σατανά."

Ήταν δηλαδή βαρεμένοι... Αλλά υπήρχαν τότε χιλιάδες βαρεμένοι όπως και σήμερα και κανένας δεν τους πείραζε... Αλλού ήτανε το πρόβλημα...

"Αρνούνταν να αποδεχτούν εξουσίες της φεουδαλικής διακυβέρνησης, όσον αφορά την πληρωμή φόρων ή το να πολεμήσουν[4]. Απέρριπταν αυτές τις μορφές κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας καθώς πίστευαν ότι έχουν ανθρώπινη προέλευση. "

Δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι ήταν αδύνατο να αφήνονται να ζουνε όμορφα κι ωραία στις κοινότητές τους και να μην πληρώνουνε φόρους στον αυτοκράτορα ούτε να πολεμάνε γι' αυτόν... Πρώτα πρώτα υπήρχε χάσιμο χρημάτων... μετά μπορεί να εξαπλώνονταν σε άλλες επαρχίες και να τους ακολουθούσανε κι άλλοι... και ο χριστιανισμός κάποτε από μειοψηφία ξεκίνησε και πριν θεσπιστεί η ανεξιθρησκεία οι μισοί κάτοικοι είχανε γίνει χριστιανοί... Λογικά και οι Βογόμιλοι θα μπορούσανε να εξαπλωθούνε πολύ σε βάθος χρόνου... ή να βγούνε άλλες αιρέσεις με άλλα πιστεύω που θα λέγανε "αφού οι Βογόμιλοι δεν πολεμάνε και δεν πληρώνουνε φόρους, και κανένας δεν τους τιμωρεί, θα κάνουμε το ίδιο"... Το πρόβλημα λοιπόν ήταν η αμφισβήτηση της εξουσίας του αυτοκράτορα και όχι η ευσέβεια...

ωραία για την εξουσία και το χριστιανισμό τα λέει κι ο expaganus εδώ http://roides.wordpress.com/2008/11/10/10nov08/#comment-14329

Συμφωνώ με χίλια...

Νίκος ο Μετανοείτε είπε...

"@Νίκο ο Μετανοείτε,
Και μόνο που μου δίνεις ως πηγή τον ΟΟΔΕ φτάνει για να καταλάβω τις προθέσεις σου.."

Για πες μου τι κατάλαβες να δω πόσο έξυπνος είσαι...

"Αλήθεια ακόμη κι αν ήταν ψεύδος όπως ισχυρίζεσαι η Σκυθόπολις, βλέπεις πολλούς αρχαίους δωδεκαθεϊστικούς ναούς να στέκουν όρθιοι;
Μήπως ξεχνάς τους νόμους του Ιουστινιανού για τους εθνικούς;"

Έτσι μού 'ρχεται να σου δώσω κι άλλα λινκς "του" ΟΟΔΕ... Δεν κρατιέμαι θα το κάνω...

http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/katastr_nawn1.htm
και
http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/katastrofes1.htm Οι καταστροφές των ναών

http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/antifaseis_rassia1.htm Οι διωγμοί οι νόμοι και τα γραπτά του Ρασσιά

"Δεν πιστεύω πως ο Ρασσιάς μίλησε ψευδώς για την Σκυθόπολη γιατί πολύ απλά είναι μεγάλος φιλόσοφος και άσχετα αν δεν ενστερνίζομαι τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις εντούτοις αποδέχομαι τον λόγο του σε πολλά άλλα θέματα όπως και το συγκεκριμένο.
Άλλωστε έχω διαβάσει πολλά έργα του και γνωρίζω το επίπεδό του."

Πίστευε και μη, ερεύνα stardust... Κοίτα το λινκ με τον Αμμιανό Μαρκελλίνο που έδωσα και διάβασε με τα μάτια σου... Αν έχεις αμφιβολίες τράβα να βρεις το βιβλίο σε μια βιβλιοθήκη κι αν λέει αλήθεια ο Ρασσιάς και ψέματα "ο ΟΟΔΕ" έλα και πες μου...
Άλλο είναι να γράφει κανείς ωραία λόγια κι άλλο να είναι αληθινά τα λόγια του...

"Και τέλος να πω πως δεν τα λέει μόνο ο Ρασσιάς αυτά αλλά δεν έχω διάθεση να μακρυγορώ."

Καλά λες stardust30... Δεν τα λέει μόνο ο Ρασσιάς... τα λέει το αυστραλιανό ΥΣΕΕ κι ο Ρασσιάς αντιγράφει από κει... μετά έρχονται άλλοι όπως εσύ κι αντιγράφουνε το "μεγάλο φιλόσοφο" σε διάφορα φόρουμ... Κι έτσι αυτοί που λένε τα ίδια παραμύθια πολλαπλασιάζονται...

Ανώνυμος είπε...

Όπως φυσικά δεν παρέλειψαν να μας διδάξουν για τα 40.000 (!) αθώα νήπια που μακέλεψε ο διαβολικός Ηρώδης, με σκοπό να αποτρέψει τον πιθανό σφετερισμό του θρόνου του. Μια ιστοριούλα που, εκτός από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, υπάρχει μόνο στην «προφορική παράδοση» και απουσιάζει από όλα τα ιστορικά κείμενα της εποχής!

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 144.ΟΟΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 144.ΟΟΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

Ανώνυμος είπε...

Μια ιστοριούλα που, εκτός από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, υπάρχει μόνο στην «προφορική παράδοση» και απουσιάζει από όλα τα ιστορικά κείμενα της εποχής!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΡΙΘΜΟ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΟMΟΙΑΣΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ 144.000 ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.

ΑΡΑ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΛΕΓΑΤΕ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΛΗΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ κυριοι ΣΑΛΕΜΕΝΟΙ

Ανορθόδοξος είπε...

Ανώνυμε απολογητή
Έχεις δίκιο. Το κατά Ματθαίον δεν αναγράφει αριθμό. Ο αριθμός είναι προϊόν της «προφορικής παράδοσης». Συγκεκριμένα, το ευαγγέλιο γράφει αυτό: (Ματθ: 2,16)

16 Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποστείλας ἀνεῖλεν πάντας τοὺς παῖδας τοὺς ἐν Βηθλέεμ καὶ ἐν πᾶσι τοῖς ὁρίοις αὐτῆς ἀπὸ διετοῦς καὶ κατωτέρω, κατὰ τὸν χρόνον ὃν ἠκρίβωσεν παρὰ τῶν μάγων.

Όπως εύκολα διαπιστώνουμε, «όλα τα παιδιά από δύο ετών και κάτω μέσα στα όρια της επαρχίας» είναι τεράστιος αριθμός, σίγουρα τετραψήφιος. Οι ιστορικοί της εποχής δεν έγραψαν ούτε μια λέξη γι' αυτά τα αδίκως σφαγιασθέντα νήπια κι αν υπάρχει η παραμικρή ιστορική μαρτυρία, σε προκαλώ να μου την επισημάνεις.

Αν όμως δεν έχεις κάποιο χειροπιαστό στοιχείο να προσκομίσεις, θα σε παρακαλούσα να αφήσεις κατά μέρους τις χριστιανικές υστερίες. Κάνεις μεγαλύτερη ζημιά στην πίστη σου παρά καλό...

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕ

ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.

ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΝΩ ΖΗΜΙΑ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΕΓΩ ΑΥΤΟ.

ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΤΕ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ.

ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΤΕ 1 ΕΙΤΕ 2 ΕΙΤΕ 4 ΕΙΤΕ 44 ΕΙΥΕ 144.ΟΟΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΡΙΘΜΟ.

ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ο ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
''Όπως φυσικά δεν παρέλειψαν να μας διδάξουν για τα 40.000 (!) αθώα νήπια που μακέλεψε ο διαβολικός Ηρώδης, με σκοπό να αποτρέψει τον πιθανό σφετερισμό του θρόνου του. Μια ιστοριούλα που, εκτός από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, υπάρχει μόνο στην «προφορική παράδοση» και απουσιάζει από όλα τα ιστορικά κείμενα της εποχής! Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο, μια τέτοιου μεγέθους ανθρωποσφαγή να πέρασε απαρατήρητη από όλους, να μην έχουν γράψει ούτε μια ποταπή παράγραφο για τα αδικοχαμένα αγγελούδια...''

ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΤΟΧΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ.

1]ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΙΚΑΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 144.000 ΝΗΠΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (πρωτη ΜΠΟΥΡΔΑ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.

2]ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ.ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ 144.000 ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ (δευτερη ΜΠΟΥΡΔΑ).

3]ΜΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΕΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ.ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ 144.ΟΟΟ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΙΓΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.

4]ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΑ ΑΡΙΘΜΕΙ ΩΣ 144.000 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ!!!!!!!.

ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ΜΕΤΑ
: «Ανορθόδοξος είπε...
Ανώνυμε απολογητή
Έχεις δίκιο. Το κατά Ματθαίον δεν αναγράφει αριθμό. Ο αριθμός είναι προϊόν της «προφορικής παράδοσης»
ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΜΕΜΦΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ.

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΗΔΙΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΡΘΡΩΝ.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ Κ.ΟΝΤΩΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.

Χρήστος είπε...

Κ. Συντάκτα του άρθρου γράφετε πως σέβεστε την ιστορία. Και σας απαντώ. Το άλλο με το Τοτό το ξέρετε; Όχι μόνο γράψατε μπαρούφα για τα 40.000 νήπια αλλά πήγατε να την καλύψετε με καινούργια μπαρούφα. Γράφετε πως ο αριθμός των σφαγιασθέντων νηπίων μπορεί να μην ήταν 40.000 όπως αρχικά γράψατε αλλά τουλάχιστον τετραψήφιος! Μα αγαπητέ μου τα χρόνια εκείνα η Παλαιστίνη είχε 1,5 με 2 εκατ. κατοίκους μόνο! Για να σας προφυλάξω και από άλλη γκάφα τα σφαγιασθέντα νήπια δεν ξεπερνούσαν τα 30 με 40. Διαβαστε τον Ιστορικό Ιησού του Γ. Πατρώνου, δεν θα χάσετε αλλά θα κερδίσετε.

Χαίρετε και να διαβάζετε
Χρήστος

Vasileios είπε...

ΕΙ ΔΙΑ ΕΝ