Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές...

...εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές!»

Θα ξεκινήσω το σημερινό άρθρο με το συγκεκριμένο σύνθημα, θέλοντας να ασκήσω κριτική σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες προπαγανδιστές, δημοσιογράφους και οικονομολόγους, που πασχίζουν με κάθε μέσο να μας πείσουν ότι η συνταγή του μνημονίου (και μάλιστα η νεότερη έκδοσή του με τη μορφή του μεσοπρόθεσμου) είναι η μόνη λύση για τη χώρα. Σκοπίμως δεν θα χρησιμοποιήσω καθόλου οικονομικούς όρους, ούτε θα επικαλεστώ μακροοικονομικές «αυθεντίες», όπως συχνά πράττουν οι πληρωμένοι αυτοί τεχνοκράτες. Θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα καταστροφικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση της τρόικας, αλλά και στις συνέπειές τους, όπως εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων απλών ανθρώπων. Εύκολα μπορεί να αποδειχτεί ότι απόψεις του τύπου «αφού δανειστήκαμε, θα πρέπει να πληρώσουμε» ή «οι αλλαγές που φέρνει η τρόικα θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες» δεν είναι απλά παραπλανητικές, αλλά επικίνδυνες.


Υγεία - Πρόνοια

«Ψαλίδι» στον προνοιακό τομέα βάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω κονδύλια για την... τρόικα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, τα οποία με βάση τους σχεδιασμούς θα περισταλούν κατά 10% προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Το ύψος των προνοιακών επιδομάτων αγγίζει σήμερα τα 900 εκατ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί με ένα ξεκαθάρισμα, έως το Σεπτέμβριο να περικόψει τα... περιττά, ήτοι διπλά επιδόματα και συντάξεις που χορηγούνται παράνομα. Τώρα αν μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά παραμένει άγνωστο. (από την Ελευθεροτυπία)

ΙΚΑ: Εφαρμόζεται από 1/7/2011 η εγκύκλιος με τις περικοπές των χορηγουμένων ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών & τεχνητών μελών!


Από 1η Ιουλίου 2011 μπαίνει σε εφαρμογή η εγκύκλιος του ΙΚΑ αρ. 37/2011 που αφορά στις περικοπές έως και 50% των χορηγούμενων ποσών για την αγορά ορθοπεδικών-ορθωτικών ειδών, τεχνητών μελών, αναπηρικών αμαξιδίων και μαξιλαριών. Με νέα εγκύκλιο που αναρτήθηκε στο et.diavgeia.gov.gr στις 9 Ιουνίου 2011, ο διοικητής του ΙΚΑ υπέγραψε την έναρξη εφαρμογής της εγκυκλίου αρ. 37/2011 από 1η Ιουλίου 2011! (από το disabled.gr)


Είδηση: Τη συγχώνευση 91 μονάδων κοινωνικής φροντίδας σε 22 ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος, εξηγώντας ότι οι υφιστάμενες μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο, ενώ οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.


Ειδικότερα, 72 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ατόμων με αναπηρίες συνενώνονται σε 13 ΝΠΔΔ μ' έναν ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία» (ΟΚΦΑΑ). Ακόμη, 19 ΝΠΔΔ προστασίας του παιδιού συνενώνονται σε 9 ΝΠΔΔ, μ' έναν ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας» (ΟΚΦΠΟ). Επίσης, ανέφερε ότι σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα υπάρχει ένας ΟΚΦΑΑ και ένας ΟΚΦΠΟ. (από το blog Νέα Μέτρα)


Βλέπουμε ότι πάνω στον πανικό της να ικανοποιήσει στο έπακρο τις αξιώσεις των τραπεζιτών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει χέρι ακόμη και στα άτομα με αναπηρία! Με τον τρόπο αυτό δίνει τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος, μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στο χώρο της υγείας, τα εκατοντάδες φάρμακα που δεν θα δικαιολογούν πλέον τα ταμεία, την αύξηση της κοστολόγησης των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία, την ουσιαστική κατάργηση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” και πολλά ακόμα. Το επιχείρημα των κλακαδόρων της τρόικας ότι χρειάζεται «εξορθολογισμός των δαπανών» δεν πείθει κανέναν, καθώς γινόμαστε μάρτυρες του πιο ωμού ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας και πρόνοιας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα.

Β. Παιδεία

ΑΠΘ : Χρήματα μέχρι το καλοκαίρι

Μειωμένη κατά 33% σε σχέση με πέρυσι είναι η χρηματοδότηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, αφού από 45 εκατομμύρια ευρώ έπεσε μόλις στα 29,5 που με το πρόσχημα της μη δυνατότητας απορρόφησης ποσού μεγαλύτερου του 7% μηνιαίως μπορεί να εκταμιευθεί μόνο το 84%, δηλαδή 24,780 εκ. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η πραγματική μείωση αγγίζει το 55%.


Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παντής, έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπή δαπανών κατά 9 εκ. ευρώ, όμως το όριο για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο είναι 36 εκ. ευρώ. «Κάτω από αυτό υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Αν δεν βρεθεί λύση, το αργότερο σε τρεις μήνες θα κλείσουμε αναγκαστικά γιατί τα αποθεματικά τελειώνουν», δηλώνει στο real.gr, περιγράφοντας την κατάσταση: «Δεν έχουμε κανέναν κωδικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αγοράσουμε χαρτί και μελάνι»...

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Θα βουλιάξουμε»

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που από τα 14,2 εκ. ευρώ που προέβλεπε η προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο παιδείας του 2009. η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε το 2010 στα 11,2 και φέτος στα 7,224


«Έχουμε ήδη κάνει περικοπές στις ανελαστικές δαπάνες, τη φύλαξη, την καθαριότητα, και δοκιμάζουμε άλλες λύσεις όπως υγραέριο και ελαιοπυρήνες για τη θέρμανση. Το αποθεματικό μας όμως δεν ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ και την νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Μπορεί οι σπατάλες να κυμαίνονταν στο 10-15%, όμως η περικοπή μέσα σε δύο χρόνια φτάνει το 50%. Θα βουλιάξουμε», τονίζει αγανακτισμένος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, προσθέτοντας: «Υπήρχε η δέσμευση από την κυβέρνηση πως οι περικοπές στην παιδεία δεν θα ήταν μεγάλες. Όμως με τέτοια χρηματοδότηση οδηγούμαστε σε «τριτοβάθμια λύκεια». Κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα πανεπιστήμια, πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί». (από το real.gr)

Χωρίς θέρμανση τα δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας

Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας, αφού λόγω της περικοπής κονδυλίων δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να προμηθευτούν καύσιμα.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας μετά τη σύσκεψη στο 7ο δημοτικό Σχολείο της πόλης όπου το πρόβλημα με την θέρμανση είναι οξύ θα απευθυνθεί στη δημοτική Αρχή Εορδαίας αλλά και στην περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Έλενα Ζυγούρη προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αφού η έγκριση νέων επιχορηγήσεων αναμένεται στα τέλη Μαρτίου. (από το newsbeast.gr)

Οι μαθητές πολλών δημοτικών πέρασαν το χειμώνα χωρίς θέρμανση, ενώ τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα είναι έτοιμα να κλείσουν, μην μπορώντας να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου καταργεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση το πανεπιστημιακό άσυλο, επιβάλει αυθαίρετα τα ν+2 έτη ως ανώτατο όριο φοίτησης, φέρνει ιδιώτες «χρηματοδότες» στα πανεπιστήμια (με όλες τις συνέπειες που έχει μια τέτοια κίνηση), αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι φοιτητές δίδακτρα, αλλά και να αγοράζουν οι ίδιοι τα βιβλία τους. Το... φιλανδικό μοντέλο που υποσχόταν η υπουργός έμεινε στα λόγια και στη θέση του εφαρμόζεται η πλήρης απαξίωση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το σταδιακό ξεπούλημα της τριτοβάθμιας στους ιδιώτες.

Γ. Εργασία

Τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2011 η ανεργία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 1960 (από το tvxs.gr). Όπως έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο, τα νούμερα αυτά είναι παραπλανητικά και δεν ανταποκρίνονται στην κατά πολύ χειρότερη πραγματικότητα. Από το εργατικό δυναμικό, το μεγαλύτερο πλέον κομμάτι χαρακτηρίζεται ως «μη ενεργοί» (4.335.461 άτομα έναντι 4.185.325 εργαζομένων και 811.340 ανέργων). Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μη ενεργοί, που με κάθε τρόπο αποφεύγουν να τους ονομάσουν άνεργους; Τους βλέπουμε δίπλα μας κάθε μέρα, είναι οι νοικοκυρές που μένουν στο σπίτι, οι νέοι που σπουδάζουν ακόμα και σε δεύτερη ή τρίτη σχολή, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους... Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω γράφημα, οι εργαζόμενοι αποτελούν μειοψηφία στην Ελλάδα του 2011, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν ευκαιριακά, με μειωμένο και ελαστικό ωράριο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες και συχνά χωρίς μισθό, αφού χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και χωρίς αποζημίωση.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση προκλητικότατα κόβει τα επιδόματα ανεργίας, με τον εφαρμοστικό νόμο-έκτρωμα:

Το δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας στερούν σε χιλιάδες ανέργους, ιδιαίτερα σε εποχικούς εργαζόμενους αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ όρους παροχής του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ως εξής: Απαιτούνται ο άνεργος να έχει κάνει 80 μεροκάματα το έτος, για τα τρία προηγούμενα έτη από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 80 μεροκάματα για τα δύο προηγούμενα έτη.

Εναλλακτικά, απαιτούνται 280 ένσημα στα τρία προηγούμενα έτη (τα 200 στα δύο τελευταία) από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 200 μεροκάματα τα δύο προηγούμενα έτη (και τουλάχιστον 80 ανά έτος).

Η πραγματική σφαγή γίνεται στους εποχικούς εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό). Απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να πάρουν νέα επιδότηση: Η πρώτη είναι να έχουν κάνει 100 μεροκάματα τους τελευταίους 12 μήνες, η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι απαιτούνται 150 μεροκάματα «από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση». Σήμερα, ισχύει μόνο η πρώτη προϋπόθεση. Η προσθήκη της δεύτερης προϋπόθεσης πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό που δουλεύει έστω και λίγο λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο (δε συμπληρώνει δηλαδή τα 150 μεροκάματα) σταματά να δικαιούται το επίδομα ανεργίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποτελούν το 80% του κλάδου (από το Ροΐδη Εμμονές).


Είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να «αποτρέψει τη χρεοκοπία», αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το λαό σε χρεοκοπία και εξαθλίωση. Όλοι μας βιώνουμε μαι ιστορική κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, από μια δράκα κερδοσκόπων, τοκογλύφων και των λακέδων τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον απονομιμοποιημένη στα μάτια του ελληνικού λαού, το τέλος της είναι κοντά. Καθήκον μας είναι να σιγουρέψουμε ότι δεν θα τη διαδεχθεί άλλη μια ομάδα εκλεγμένων υπηρετών του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα, στην οποία οι εξουσίες θα ασκούνται από τον ίδιο το λαό και όχι «στο όνομα του λαού», όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια οι επαγγελματίες πολιτικοί.

9 σχόλια:

Saq είπε...

Πάνυως, όσο αναφορά τα πανεπιστήμια έχω ενστάσεις για τα χρήματα που έπαιρναν μέχρι σήμερα και τον τρόπο που τα ξόδευαν. Μιλάμε για πολύ σπατάλη και πολύ κλεψιά. Αυτά έπρεπε να σταματήσουν.

Μή μασας πάντως, τώρα που μας έσωσε η Ε.Ε ποιος μας πιάνει!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε saq
Φυσικά και έγινε κακοδιαχείρηση στα πανεπιστήμια και όχι μόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι πρέπει να καταδικαστούν στην ανέχεια, την παρακμή και την απαξίωση. Ενδεικτικά αναφέρω οτι υπάρχουν πανεπιστήμια της περιφέρειας που δεν έχουν να πληρώσουν... λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού!

Τώρα πάντως με το ευρωπαϊκό σχέδιο μάρσαλ... ποιός μας πιάνει (από τα μαλλιά για να μην πνιγούμε)!

Μιχάλης Ρ. είπε...

Έχω την υπομονή να σε ρωτήσω γι’ ακόμα μια φορά πως 3 εκ. ασφαλισμένοι θα εξασφαλίσουν με τις εισφορές τους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπή σύνταξη σε 12εκ. πολίτες ιθαγενείς και αλλοδαπούς, νόμιμους και παράνομους αυτού του τόπου.
Πως η κουφάλα γιατρός που απεργεί γιατί το κωλοκράτος επιβάλλει 5€ για εξέταση στα νοσοκομεία, για την χειραψία στο ιδιωτικό του ιατρείο χρεώνει 50€ το ελάχιστο.
Πρέπει ή όχι ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ να έχει πρόσβαση και επιλογή σε γιατρό της αρεσκείας του.
Με ποιο δικαίωμα προσπαθείς να μου επιβάλλεις τις φιλάνθρωπες απόψεις διακυβέρνησης που ευαγγελίζεσαι χωρίς να συμμετέχεις στο τελικό λογαριασμό. Και γιατί εσύ και οι Τσίπρας του αγανακτισμένου προτεσταντικού αριστερισμού δεν αναλαμβάνεται αυτό το κόστος.
Μπορεί να αισθάνεσαι υποχρεωμένος σε συντρόφους καθηγητές που σε βοήθησαν να τελειώσεις το πανεπιστήμιο της ντροπής που υπερασπίζεσαι, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι το συγκεκριμένο τύπου πανεπιστήμιο τέλειωσε όπως τέλειωσε και το κόμμα και οι αρχές και το εμπόριο της ανέξοδης αριστεροσίνης των διεφθαρμένων και των βολεμένων.
Επειδή η πολιτική αναφέρεται στον πολίτη της πόλης που αποφάσισε να ζει αστικά και καπιταλιστικά, οι Μορμόνοι και οι Άμις της τρισκατάρατης σου δείχνουν το δρόμο.
Ανορθόδοξε μπροστά στις πολιτικές πρακτικές της πολιτικής των θαυμάτων που περιπλανιέσαι, ο χριστιανισμός του Παύλου φαντάζει ανθρώπινος και κοινωνικός.
Ο τεμπέλης λαός παράγει σκατωμένες θάλασσες. Καλά μπάνια στη πισίνα του σπιτιού σου που αξίζεις.

Ανορθόδοξος είπε...

Ρε συ Μιχάλη
Γιατί μου επιτίθεσαι στα τυφλά χωρίς να ξέρεις, απλά και μόνο με εικασίες; Ο μόνος λόγος που θα απαντήσω κόσμια και απολογητικά είναι γιατί σε γνωρίζω καιρό (σαν blogger) και νομίζω οτι απλά με έχεις παρεξηγήσει...

Μην πέφτεις στη λούμπα που προσπαθούν να περάσουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οτι δηλαδή «όλοι φταίμε», «μαζί τα φάγαμε», «πρέπει να απαλλαγούμε από το σπάταλο κράτος», κλπ. Βεβαίως και όλα αυτά έχουν μια δόση αλήθειας, άλλωστε οι καλοί μαθητές του Γκέμπελς ξέρουν οτι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ένα ψέμα πιστευτό είναι να το ανακατέψεις με μια αλήθεια.

Πέρα όμως από το σπάταλο κράτος και τις ευθύνες όλων μας, σε καλώ να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις καλύτερα τον κυριότερο παράγοντα που μας οδήγησε στην κρίση, αλλά και σταδιακά οδηγεί πολλές ακόμα χώρες (που δεν εχουν όλες «τεμπέλη λαό» και «σκατωμένες θάλασσες»). Αναφέρομαι στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και το διεθνές κεφάλαιο στην παγκοσμιοποιημένη του μορφή.

Οι τράπεζες δανείζουν στα κράτη ανύπαρκτα, ψηφιακά χρήματα, τα οποία όχι μόνο δεν ανήκουν στους τραπεζίτες, αλλά ούτε καν στους καταθέτες τους. Αν σου φαίνεται εξωφρενικό (που όντως είναι), ψάξου λίγο πάνω στη λειτουργία του νομισματικού συστήματος, για το οποίο πιθανόν να γράψω στο μέλλον (το ντοκυμαντέρ Money as Debt είναι μια καλή πρόταση). Έχοντας εξασφαλίσει την υποταγή της εκτελεστικής, νομοθετκής, αλλά και δικαστικής εξουσίας, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών μπορούν να εκμεταλλεύονται νόμιμα εκκατομύρια ιδιώτες αλλά και ολόκληρα κράτη, μέσω χρημάτων που δεν είχαν ποτέ.

Από την άλλη, οι συσπειρωμένες δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού, οι συγχωνευμένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες, εκμεταλλευόμενες το φτηνό εργατικό δυναμικό και την ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία της μίας, τους χαμηλούς φόρους της άλλης και τους υψηλότερα αμοιβόμενους ανθρώπους-καταναλωτές μιας τρίτης, οι μεγαλοκαρχαρίες αυτοί καταστρέφουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ολόκληρο τον πλανήτη, για μια χούφτα δολάρια στην κυριολεξία...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν ποιά είναι η πηγή των προβλημάτων μας, με σκοπό να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτεσματικά. Βεβαίως και πρέπει να κοιτάξουμε τις δικές μας ευθύνες, την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, που εμείς (ή μάλλον εσείς, η δική σου γενιά) αναθρέψαμε και καλλιεργήσαμε. Δεν πρέπει να αναλωθούμε όμως μόνο σε μια ομφαλοσκόπηση, αλλά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και μαζί τους ολόκληρη την κοινωνία.

Μια από τις αλήθειες που έχει πει ο Γιωργάκης είναι το «λεφτά υπάρχουν». Σου εγγυόμαι οτι αν σήμερα κυρήξουμε στάση πληρωμών, δεν θα έχουμε πια έλλειμμα 10%, αλλά πλεόνασμα τουλάχιστον 10%. Αν προσθέσουμε και ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που δεν θα χαρίζει κάστανα στους πλούσιους, ενώ θα φορολογεί τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και την Εκκλησία, τον μεγαλύτερο κάτοχο ακίνητης περιουσίας στη χώρα, τότε να είσαι σίγουρος οτι τα λεφτά θα φτάνουν και θα περισσεύουν όχι μόνο για δωρεάν υγεία και παιδεία, αλλά και για κοινωνική πρόνοια που δεν την έχεις καν φανταστεί.

Μη με συγκρίνεις λοιπόν αυθαίρετα με τον Τσίπρα και τους κάθε λογής βολεμένους «αριστερούς». Με αυτούς δεν έχω και ούτε θα αποκτήσω ποτέ καμία σχέση. Είμαι απλά ένας πολίτης προβληματισμένος για την κοινωνία στην οποία ζω και, αντίθετα με πολλούς άλλους που μεμψιμοιρούν ή απλά αδιαφορούν, προσπαθώ να βρω λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί το site ασχολείται με τα πολιτικα;; Ένα καλό που είχε το FalseFaith ήταν ότι επικεντρωνόταν σε θεματα θρησκευτικου ενδιαφέροντος. Χωρις παρεξήγηση, αλλά δεν έχω το site σας σελιδοδείκτη, ουτε μπαινω συχνα πυκνά εκεί για να ενημερωθώ για τις εξελιξεις στο κίνημα των Αγανακτισμένων.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε ανώνυμε
Το Falsefaith δεν είναι ούτε site, ούτε έχει σκοπό το κέρδος και τη δημοσιότητα. Μοναδικός στόχος του είναι η ελεύθερη έκφραση των συγγραφέων του.

Την παρούσα χρονική περίοδο νομίζω πως νο.1 θέμα είναι η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν σε ενδιαφέρει να ενημερωθείς αποκλειστικά και μόνο για αθεϊστικά θέματα, είμαι σίγουρος πως θα βρεις άλλα blog και site που ασχολούνται με αυτά λεπτομερώς...

The Schrodinger's Dragon είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε, συμφωνώ σε ότι αφορά το άτοπο των μέτρων για την υγεία και την παιδεία. Αλλά θα διαφωνήσω αντιπαράλληλα (το κάθετα δεν μου αρκεί) στην απενοχοποίηση του κόσμου από μέρους σου. Τα ΜΜΕ είναι καθεστωτικά, ΟΚ, αλλά ποιου καθεστώτος εν τέλει; 85% τα τελευταία 30 χρόνια στήριζε ένα σύστημα ΝΔΣΟΚ το οποίο διόριζε τον κάθε αγράμματο στο δημόσιο, προκειμένου αυτός ο αγράμματος να ξαναδιορίσει το ΝΔΣΟΚ κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις μας δεν έπεσαν από τον ουρανό, ούτε μας τις επέβαλλε κάποιος εξωγήινος αφέντης από τον Α Κενταύρου, ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ (εγώ τουλάχιστον ποτέ, αλλά αυτά είναι τα καλά της δημοκρατίας)!

Στο προκείμενο τώρα! Η χώρα βουλιάζει γιατί κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πειράξει το υπεράριθμο και αντιπαραγωγικό δημόσιο. Ποιο δημόσιο; Φυσικά δεν μιλάμε για την υγεία και την παιδεία, ακριβώς γιατί δεν μπορείς να διορίσεις π.χ. ως χειρούργο ορθοπεδικό την γιαγιά μου και τον παππού μου ούτε να τους διορίσεις καθηγητές φυσικούς. Μπορείς όμως μια χαρά να τους διορίσεις με απολυτήριο δημοτικού σε νομαρχίες, δικαστήρια (ως υπάλληλους), βουλή, δήμους, τελωνεία, εφορίες κλπ. Αυτό το 2ο ρουσφετοδημόσιο, μαζί με τους τραγοπαπάδες, δεν το πειράζει κανένας. Το ΝΔΣΟΚ τους έχει πελάτες και η εγκεφαλικά νεκρή αριστερά όταν ακούει δημόσιο, χτυπάνε τα κρατικά καμπανάκια της χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτό το δημόσιο ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΕΣ!!!

Συνεπώς, ναι, τα μέτρα δεν μας βγάζουν πουθενά, αλλά επίσης, ναι, όλοι φταίμε. Στο μοναδικό που θα συμφωνήσω 100% είναι ότι στις επόμενες εκλογές είναι ώρα να συνειδητοποιήσει ο κωλονεοέλληνας ότι η ψήφος του είναι η γνώμη του και όχι η κληρονομιά από τον μπαμπάκα του! Αν ψηφίσει οτιδήποτε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ ή απέχει, θα τον αναλάβει μετά η φυσική επιλογή! Τι άλλο; Νομίζω ότι έδωσα μασημένη τροφή πλέον.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε batcic
Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω! Πρέπει να ξέρεις οτι δεν απενοχοποιώ τον κόσμο, όπως αρέσκονται να κα΄νουν πολλοί για να κερδίσουν την εύνοιά του (βλέπε Λαζόπουλος). Έχω γράψει άρθρο πέρυσι για τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας για την κρίση. Τότε, κάποιοι με κατέκριναν, για τους αντίστροφους λόγους από αυτούς που με κρίνεις εσύ τώρα (διασπώ το λαό, τον οδηγώ σε εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση, ενώ καλύπτω τους πραγματικούς ενόχους)...

Και οι δύο απόψεις αληθεύουν. Η κυρίαρχη νοοτροπία των Ελλήνων έχει μεγάλο μερίδιο για την κατρακύλα μας, μέσα στα εκατομμύρια των πολιτών όμως, μακράν τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι διαχειρίζονταν την κουτάλα: πολιτικοί, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, «κομματόσκυλα», κλπ...

Πιστεύω απόλυτα πως ο κόσμος είναι παράλογος και απερίσκεπτος. Αν ήταν λογικός δεν θα υπήρχαν ούτε ο Γιωργάκης, ούτε η τρόικα, ούτε οι τράπεζες και τα δάνεια-φούσκες τους, ούτε πολλά ακόμη στραβά κι ανάποδα. Δεν ωφελεί όμως το να γκρινιάζουμε, είναι ουσιώδες να δώσουμε λύσεις σε αυτόν τον κόσμο και να τον πείσουμε πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να διαχειρίζεται τα προβλήματά του από την εκλεγμένη ολιγαρχία...

Για το θέμα δημόσιο, συμφωνώ οτι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απονέκρωση της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας. Ο κυριότερος λόγος είναι κατά την άποψή μου η σταδιακή εγκατάλειψη της παραγωγής, τόσο από τους ίδιους τους γεωργούς-κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες, αλλά και από τις εκάσττε κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους δεν ευνοούσαν καθόλου τα ελληνικά προϊόντα. Το θέμα βέβαια σηκώνει πολλή συζήτηση, αν θες μπορούμε να βρεθούμε κάποια στιγμή να τα πούμε από κοντά!

The Schrodinger's Dragon είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε, να βρεθούμε για καφέ είναι το μόνο εύκολο. Μόλις επιστρέψω από διακοπές, θα το κανονίσουμε.

Στο θέμα μας τώρα. Η εγκατάλειψη της παραγωγής είναι όντως η μεγάλη τρύπα του συστήματος μας, αλλά και γι αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτικοί περισσότερο από τους ψηφοφόρους. Η όλη λογική του νεοέλληνα δομήθηκε πάνω στο κληρονομικό χάρισμα από τα αρχαία μας μεγαλεία οπότε:

- Γιατί να παράγουμε; Ας μεταπωλούμε!
- Γιατί να ιδιωτεύουμε; Ας ψηφίζουμε αυτούς που θα μας διορίσουν στο δημόσιο για να ξυνόμαστε.
- Γιατί να διαβάσουμε; Ας προσευχηθούμε για τις εξετάσεις!
- Γιατί να ενημερωθούμε για την πολιτική; Ας εμπιστευτούμε την αλάνθαστη συνταγή του μπαμπά μας.
Στην τελική, ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ!!!

Όλα αυτά βέβαια μπορούμε να τα κάνουμε γιατί θα μας πληρώνουν οι κουτόφραγκοι για πάντα αφού τους δώσαμε τα φώτα μας τότε που γαυγίζανε, μας προστατεύει ο θεός γιατί είμαστε ο αγαπημένος του λαός, και τέλος πάντων "εμένα θα μου πεις ρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ;". Και αν δεν ξεκινούσε το θέμα από την Ευρώπη, θα συνεχίζαμε στους ίδιους ρυθμούς που μάθαμε χρόνια τώρα. Αφού όμως μας πιέζουν, αρχίζουμε και γκρινιάζουμε σαν κακομαθημένες γκόμενες!

Εκλεγμένη ολιγαρχία; Ας το δεχτώ! Εναλλακτική; Κάποια άλλη πρόταση; προσωπικά δεν νομίζω ότι υπάρχει! Υπάρχει μόνο δύσκολος και δύσβατος δρόμος μπροστά σε κάθε ενημερωμένο και διαβασμένο άνθρωπο, ώστε να μεταφέρει τις γνώσεις του και στους κοιμισμένους, προσπαθώντας να τους ξυπνήσει μεν, να μην τους θίξει δε (είμαστε και εύθιχτοι τρομάρα μας)!

Εκεί βέβαια που δεν μπορώ να διαφωνήσω καθόλου, είναι στο ζήτημα των τραπεζών, όπου φαίνεται να υπάρχει μια παγκόσμια αποδοχή στη χρησιμότητα του με τη σημερινή ασύδοτη λειτουργία τους, θαρρείς και είναι όλοι υπνωτισμένοι. Αν δεν το είδες, έβγαλα τα απωθημένα μου στο Μια Ιστορία Επένδυσης.