Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Λογαριασμός λαϊκής κοροϊδίας!

Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε κάτι που με εκνεύρισε αφόρητα. Όχι οτι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχει πάρει από τη στιγμή της εκλογής της και μετά με έχουν αφήσει ασυγκίνητο, απλά πιστεύω πως το συγκεκριμένο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αναφέρομαι στην κωμικοτραγική ιδέα να ανοίξουν έναν «λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους». Σίγουρα κάποιοι έχουν μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του (μαύρου) χιούμορ για να το σκεφτούν αυτό... Ας κάνω όμως λίγο το δικηγόρο του διαβόλου (στην προκειμένη του κράτους), έτσι για να υπάρχει αντίλογος. Πού είναι το κακό στο να βοηθήσει κάποιος την πατρίδα του; Το έκανε και ο NASAς και ο συμπαθής ηλικιωμένος που βγήκαν στις ειδήσεις. Αφού η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, είναι στο χέρι όλων μας να τη στηρίξουμε και τι καλύτερο από το να συμβάλει ο καθένας εθελοντικά, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Σωστά; Όχι!


Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει περισσό θράσος. Από τη μία μας πλημμύρισε με φανταχτερές και παρήγορες προεκλογικές δεσμεύσεις (όχι νέοι φόροι, όχι άνοδος του ΦΠΑ, δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα συμβάλει στην «αναδιανομή του εισοδήματος» -ένα σοσιαλιστικό πυροτέχνημα που δεν έπεισε ούτε τους πρασινοφρουρούς-, καλύτερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με περιορισμό των σπαταλών, κ.α.). Το κεντρικό σύνθημα προεκλογικά ήταν το «υπάρχουν λεφτά», ένα πρόχειρο και αηδιαστικό ψέμα που αναπαρήγαγαν με σχολαστικότητα τα απανταχού πράσινα παπαγαλάκια, από τους τοπικούς πολιτευτές και τους ΠΑΣΠιτες φοιτητές, μέχρι τον τελευταίο γεράκο στο καφενείο (που του είχε διορίσει ο Ανδρέας όλη την οικογένεια στο δημόσιο)...


Από την άλλη, μετεκλογικά μας προσγείωσε ανώμαλα με το περίφημο «δεν υπάρχει σάλιο». Οποία έκπληξις! Πρέπει να έπεσαν από τα σύννεφα τα παιδιά, που να φανταστούν τέτοιο εξωφρενικό πράγμα! Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα αρχικά μέτρα που σχεδίαζε να πάρει η κυβέρνηση (πάταξη της φοροδιαφυγής, περιορισμός των σπαταλών στο δημόσιο, καταπολέμηση της διαφθοράς) δεν απέδωσαν ούτε στο ελάχιστο τα προσδοκώμενα χρήματα. Ήταν άραγε τόσο ουτοπικά ή μήπως δεν υπήρχε η παραμικρή πολιτική βούληση για την πραγματοποίησή τους; Τα επόμενα, ολοένα και πιο δυσάρεστα μέτρα, φάνηκαν επίσης λίγα στους «σοφούς» της Ευρώπης. Έτσι, το «σχέδιο Β» διαδέχτηκε το «σχέδιο Α», ενώ ο Έλληνας μικρομεσαίος κατάλαβε μέσα σε λίγες μέρες οτι τελικά αυτός θα πληρώσει την κρίση και κανένας άλλος! Αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των επιδομάτων και των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό... Τα μόνα μέτρα που έχουν σκοπό να πλήξουν τους πλούσιους (τεκμήρια σε είδη πολυτελείας, αυστηρότεροι έλεγχοι του ΣΔΟΕ) είναι αμφίβολο αν και σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν.


Είναι βέβαιο οτι η χώρα έχει φτάσει σε δεινό σημείο στα δημοσιονομικά της. Κακοδιαχείριση σε βαθμό ξεφτίλας, εξωφρενικές σπατάλες για την Ολυμπιάδα, υποβάθμιση έως εξαφάνιση γεωργίας και βιομηχανίας κυρίως λόγω της παγκοσμιοποίησης, συν ο αντίκτυπος από την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, που έφτασε με λίγη καθυστέρηση. Ποιος όμως φταίει για όλα αυτά; Διεφθαρμένοι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, πολυεθνικές και κερδοσκόποι, τράπεζες και χρηματιστηριακοί κολοσσοί... Σίγουρα πάντως δεν φταίει ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα που χάνει τη δουλειά του, ο δημόσιος υπάλληλος που βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται, ο νέος πτυχιούχος που διαπιστώνει οτι η ανεργία ή η εξευτελιστική εργασία είναι οι μόνες του επιλογές.


Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, το κράτος μας εμπαίζει και μας κοροϊδεύει, προτείνοντας να καταθέσουμε τα χρήματά μας για να καλύψουμε τις μαύρες τρύπες τους. Για να καλύψουμε τους αστυφύλακες που φυλάνε την Αγγελοπούλου, τον Τράγκα και τον Τριανταφυλλόπουλο, τους σαράντα κηπουρούς του Ευαγγελισμού (που δεν διαθέτει κήπο), τις ανυπολόγιστες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τη Mizens®, τα εκατομμύρια που σπαταλώνται σε άχρηστα και υπερτιμολογημένα φάρμακα και ιατρικά υλικά στο ΕΣΥ, τα δημόσια έργα που κοστίζουν στο κράτος τα δεκαπλάσια απ' οτι θα κόστιζαν σε κάποιον ιδιώτη και γενικότερα όλες τις λαμογιές και τις κομπίνες των τελευταίων δεκαετιών...



Πριν κλείσω, ένα μικρό σχόλιο περί δημοσίου χρέους. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά νομίζω πως λίγη κοινή λογική διαθέτω. Το κράτος ψάχνει να βρει δανεικά με χαμηλό επιτόκιο και οι κακοί Ευρωπαίοι δεν του δίνουν, γιατί το θεωρούν αναξιόπιστο, κάπως έτσι δεν είναι; Δεν θα μπορούσε, αντί του εμπαιγμού με τον «λογαριασμό αλληλεγγύης», να δανειστεί το κράτος από τους ίδιους του τους πολίτες; Στη Σουηδία και σε άλλες χώρες αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία. Αντί να δανείζεται με 6% επιτόκιο και με εξευτελιστικούς όρους από τράπεζες και μεγάλες εταιρίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο, ας πούμε 4%, και να τα διαθέσει προς πώληση σε όλους τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο ούτε θα αναγκαζόταν ο ΓΑΠ να περιοδεύει φιλώντας κατουρημένες ποδιές, ούτε να δεχτούμε όλοι εμείς τους δυσβάσταχτους όρους της Κομισιόν και ίσως στο μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Η απάντηση είναι οτι η κυβέρνησή μας , όπως και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, είναι δέσμια των τραπεζών. Οι τραπεζίτες έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τόση εξουσία, που δικαίως θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτοί ουσιαστικά κυβερνούν και όχι οι πολιτικοί. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η οικονομική κρίση στην Αμερική, ο τότε υπουργός κ. Αλογοκούφης έσπευσε να «ενισχύσει» τις τράπεζες με εγγύηση 28 δις ευρώ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να δανείζονται με επιτόκια ύψους 1% από το εξωτερικό και στη συνέχεια τα δανείζουν στο κράτος με 5,5%. Ίσως να φαίνεται παραλογισμός, αλλά όπως είπα: αυτοί κυβερνούν...


Δείτε και:

13 σχόλια:

Ορθόδοξος είπε...

Από τη μια ανορθόδοξε καλό και ωραίο όπως λες αρχικά, από την άλλη .... Είναι δυνατόν ο Έλληνας πολίτης να έχει περιθώρια και για τέτοιες δωρεές; Και αυτοί που έχουν δεν νομίζω να πολύ συγκινηθούν από αυτή την πρωτοβουλία.
Τέλος πάντων, τι να πεις …

Dyer είπε...

Φίλε Ανορθόδοξε θα συμφωνήσω απόλυτα το εξοργιστικό του «λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους». Σιγά μη κάνουνε και τηλεμαραθώνιο. Κανονικά αυτοί που δημιούργησαν το έλλειμμα θα έπρεπε να εκποιήσουν κάποια από τα κλεμμένα τους και να τα επιστρέψουν στο κράτος. Μέσα σαυτούς είναι εκτός από τους μεγαλόσχημους της εξουσίας και τους συνεταίρους τους προμηθευτές του Δημοσίου είναι και μικροί και ανώνυμοι δημόσιοι υπάλληλοι που φιλώντας κατουρημένες ποδιές διορίστηκαν σε μια θεσούλα και απολαμβάνουν ένα μισθό χωρίς να παράγουν τίποτα. Και αυτοί έχουν τις ευθύνες τους. Τέλος για τα ομόλογα με αποδέκτες τους Έλληνες θα έλεγα ότι είναι πολύ επικίνδυνο επειδή θα στερούσε από ρευστό την Ελληνική αγορά που το έχει τόσο ανάγκη. Εισροής νέου χρήματος πρέπει να γίνει και όχι να δώσουν οι Έλληνες τις αποταμιεύσεις τους για να πληρωθούν υποχρεώσεις προς τους ξένους. Οι τράπεζες δε, οφείλουν εφόσον δανείζονται με 1%, να δανείσουν το δημόσιο το πολύ με 2% και όχι να παρακολουθούν και αυτές τα spreads μαζί με τους ξένους.
Τέλος αν υπάρχουν Φιλέλληνες ας έρθουν να επενδύσουν για να παραχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και όχι να εκμεταλλευθούν τον φυσικό μας πλούτο. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε μόνοι μας. Και φυσικά ούτε ένα ευρώ στο κράτος για το έλλειμμα γιατί έτσι όπως πάμε για να το μειώσουμε δεν θα μας μείνει ούτε ένα ευρω. Το κράτος αν δεν μπορέσει ας πτωχεύσει. Άλλωστε οι ξένοι θα τα χάσουν, που αυτοί τα δημιούργησαν μαζί με τις άξιες κυβερνήσεις μας.

Saq είπε...

Η αλήθεια είναι ότι πιο εξεφτελιστική κίνηση από αυτή με το λογαριασμό αλληλεγγύης δεν υπάρχει. Το τραγικό βέβαιατου πράγματος είναι το γεγονός που μου είπε προχτές ένα φιλαράκι που έμαθε από ένα τραπεζικό. Παίρνουν λέει τηλέφωνο στις τράπεζες πολλά άτομα κυρίως από εξωτερικό και καταθέτουν μισθούς και συντάξεις ολόκληρες. Δηλαδή το κόλπο έπιασε τουλάχιστον για τους μετανάστες μας. Και στην τελική ποιος μου λέει ότι δεν θα τα φάνε ΚΑΙ αυτά τα φράγκα. Φάγανε από εμάς και τώρα σουλέει κάτσε να τα φάμε και από αυτούς που ζουν έξω.

rexides είπε...

Αν κάθε λαός έχει το πολίτευμα που του αξίζει, τότε σίγουρα έχει και την οικονομική πορεία που του αξίζει, πόσο μάλλον υπό δημοκρατικό καθεστώς.

Εγώ δεν ρίχνω την ευθύνη στους "μεγάλους", όπως κάνει ο Ανορθόδοξος. “Power corrupts” που έλεγε και ο Acton. Δώσε σε κάποιον εξουσία (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική), και θα κοιτάξει το συμφέρον του. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Όλοι οι πολιτικοί το κάνουν αυτό παγκοσμίως, άλλα φροντίζουν να κάνουν ΚΑΙ την δουλειά τους, ώστε ο λαός να τους ανέχεται στην εξουσία.

Άλλα αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι τραγικό. Από την στιγμή που εμείς δεν αντιδρούμε καθόλου, τους δίνουμε το δικαίωμα να γίνονται εντελώς ξεδιάντροποι. Πουλάμε την ψήφο μας για μια θέση στο δημόσιο (το οποίο είναι καλό “καροτάκι” έτσι όπως έχει καταντήσει ο ιδιωτικός τομέας), ή ακόμα χειρότερα “για να μη βγει ο άλλος”. Εγώ προσωπικά εκεί ρίχνω το φταίξιμο. Στον πεινασμένο άνεργο, που πέφτει στην παγίδα του ίδιου συστήματος που τον δημιούργησε, υποσχόμενος την ψήφο του για μια εξυπηρέτηση.

Γιατί ξέρετε κάτι; Όσο και να φωνάζουμε, δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτάκι αυτών που εξυπηρετούνται από την παρούσα κατάσταση. Δεν πρόκειται κανένας από αυτούς να διαβάσει το blog αυτό και να τον πιάσει κρίση συνείδησής. Έχουν ήδη πλήρη γνώση των πράξεών τους. Η όποια αλλαγή θα ξεκινήσει από τους ψηφοφόρους, και το να λέμε ότι “δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι μεγάλοι” είναι απλά μπαλάκι ευθυνών.

CraftyChinstrap είπε...

Την είδα τη διαφήμιση και δεν πίστευα στα μάτια μου. Τελικά το θράσος τους δεν έχει πάτο.
Ακόμα και δάνειο να πάρει η χώρα, τα ίδια με όλα τα δάνεια θα γίνουν: θα χλαπακιάσουν όλα τα τρωκτικά -πολλά εκ των οποίων φοράνε μαύρα ριχτά με χρυσά αξεσουάρ- και θα περάσουν το λογαριασμό στον κλασσικό μαλάκα, ενώ η χώρα και επισήμως θα γίνει η κατα Χάρρυ Κλύνν "Αφρικανική χώρα με λευκούς πολίτες".
Ετοιμαστείτε να δείτε sweat shops με ελληνική σημαία, πιστοποίηση CE και την ευλογία Ιερωνύμου ή Νικολάου, οπου οι έλληνες θα δουλεύουν για 50 σέντ την ώρα, ψέλνοντας χριστιανικά όμορφους ύμνους (η εικόνα του Ιωάννη του Χρυσόστομου).

Ανορθόδοξος είπε...

Ορθόδοξε
Ακριβώς αυτοί που τα έχουν είναι που δεν πρόκειται να συγκινηθούν. Τέτοιου είδους κινήσεις απευθύνονται στη (φτωχή πλην τίμια) μάζα...

Φίλε Dyer
Φυσικά και την ευθύνη δεν την έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά και πολλοί που βρίσκονται χαμηλότερα. Ο δημόσιος τομέας είναι γεμάτος με ακριβοπληρωμένους τεμπέληδες που διορίστηκαν κατά κύματα στις δεκαετίες του '70 και του '80, με μόνο γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Για το θέμα του δανεισμού στο κράτος, αν πιστέψουμε οτι οι (ελληνικές, έστω) τράπεζες μπορούν να δανείσουν το δημόσιο με επιτόκιο 2%, είμαστε κάτι παραπάνω από αφελείς. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν αποκλειστικά και μόνο το κέρδος , ενώ δεν τους απασχολούν συναισθηματικά φορτισμένες έννοιες όπως η πατρίδα ή η κοινωνία...

Συμφωνώ πάντως απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο. Η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι να αποκτήσει ξανά η χώρα υγιή οικονομία, που πάει να πει με αναπτυγμένο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό, είναι σίγουρα όμως ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, αλλιώς δεν μας βλέπω καθόλου καλά...

Φίλε Saq
Οι καημένοι οι μετανάστες ζουν με μια εξιδανικευμένη εικόνα της «πατρίδας» και προσπαθούν να τη στηρίξουν όπως μπορούν. Είναι κρίμα να πάνε οι κόποι τους χαμένοι για να μπαλώσουν τρύπες από μίζες και νταβατζιλίκια!

Φίλε Rexides
Δεν ξέρω ποιος είναι ο Acton, πάντως σίγουρα μερίδιο ευθύνης φέρουμε όλοι μας. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για κανέναν, ακόμα και για τον ίδιο μου τον εαυτό, οτι αν έπιανε λεφτα στα χέρια του και εξουσία δεν θα διαφθειρόταν. Οφείλουμε όμως να ελέγχουμε τους κυβερνώντες και να διασφαλίζουμε οτι υπάρχει εναλλαγή προσώπων στην εξουσία, ώστε να μην προλάβουν να διαφθαρούν σε μεγάλο βαθμό. Στην Ελλάδα κυβερνούν 3 οικογένειες τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια. Αυτό και μόνο τα λέει όλα...

Φίλε CraftyChinstrap
Οι πολιτικοί μας ουκ ολίγες φορές έχουν δοκιμάσει τα όρια της αγανάκτησης και της οργής μας, αλλά αυτή τη φορά νομίζω πως μας εμπαίζουν κατάμουτρα! Και νομίζω πως ακόμα δεν είδαμε τίποτα...

CraftyChinstrap είπε...

Είναι αλήθεια ρε αυτό που βλέπω;

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Πόσο πια πιο χαμερπείς, ξεφτίλες και αλήτες θα γίνουν οι ΜΠΑΤΣΟΚοι;

Θα ξεράσω, μα τον Χάρρυ Πόττερ και το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, θα ξεράσω...

HOMO σκεπτόμενος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον rexides. Και όσο δεν υπάρχει πολιτική συνειδητοποίηση του όχλου, τα πράγματα θα πηγαίνουν (για τον όχλο) πολύ χειρότερα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε CraftyChinstrap
Δυστυχώς, όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά μας το διατυμπάνισαν τα media, προσφέροντας μαθήματα δουλικότητας σε όλα τα αθώα παιδάκια! Παιδιά, μη βιάζεστε να μεγαλώσετε, ο καιρός που σαν ενήλικες θα σας τα παίρνει το κράτος είναι κοντά...

Φίλε Λαζαρε
Όπως ξαναείπα, το καλύτερο που μπορεί να γίνει με το παρόν πολίτευμα (σαφώς καλύτερο φυσικά θα ήταν ένα άλλο είδος διακυβέρνησης, με το λαό να αποφασίζει πιο άμεσα για τα σημαντικά ζητήματα) είναι η συχνή εναλλαγή νέων προσώπων στην εξουσία. Τελικά ούτε αυτό δε γίνεται και ψηφίζουμε πάντα τα ίδια και τα ίδια...

Ανώνυμος είπε...

Η βενζίνη πάει για 2 ευρώ το λίτρο φέτος, και 3-4 ευρώ σε πολύ λίγο!
Μέταλλα-καύσιμα ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, οι ψευτοεναλλακτικές είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ-ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ (γιατί στηρίζονται και αυτές στο πετρέλαιο που ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ (και τα νέα κοιτάσματα ΔΕΝ καλύπτουν 7 υπερπληθυσμιακά δις), οι θολωμένοι εγωμανείς "εκλεκτοί" νομίζουν ότι είναι "αβύθιστοι" στον Τιτανικό τους, και με τα ΜΜΕ τους μας θέλουν απροετοίμαστους, χωρίς διεθνή εκεχειρία, αναδασώσεις και αποκέντρωση σε αυτάρκη αγροκτήματα...:
http://www.youtube.com/watch?v=x_-ZsdBA2XI
ΚΑΝΕΝΑΣ δε θα τους τρέφει αν ξεσπάσει κανιβαλισμός

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε χώρες της Β.Ευρώπης, λόγω ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία
ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ και το ενδεχόμενο ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, και γιατί πρέπει να αντιδράσουμε χωρίς να περιμένουμε τα λαμόγια του κράτους:
http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok

http://www.youtube.com/watch?v=eeBdQud_w58

http://www.youtube.com/watch?v=pUBuYaWoPwU
http://www.youtube.com/watch?v=E0ejUkvXVpk

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

«Λογαριασμός αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους»- το καλύτερο ανέκδοτο που άκουσα φέτος!
Μπορούμε να δώσουμε κι άλλες ιδέες βρε παιδιά! Π.χ.η Τζούλια να γυρίσει μια νέα ταινία αφιλοκερδώς όπου τα έσοδα της να δωθούν για τη διάσωση της οικονομίας μας.. Μουαχαχά!
Πότε θα βρεθεί ένας τίμιος εισαγγελέας να βάλει φυλακή όλους αυτούς του διεφθαρμένους πολιτικούς;

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε stardust
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Με τον παπαγάλο τουλάχιστον (του Σερβετά);